Taxe si contributii PFA in 2016

Taxe si contributii sociale datorate de activitatile independente in 2016

Astazi s-a publicat in Monitorul oficial Codul Fiscal car va fi valabil de la 1 Ianuarie 2016.

Pe scurt, taxele la PFA scad la cei care nu erau si salariati si cresc la cei care erau si PFA si salariati.

Legea  227 din 2015 clarifica, dupa lungi dezbateri, ce taxe vom plati din 2016. Acum stim exact ce impozite si  contributii sociale trebuie sa platim  in 2016 indiferent de forma de autorizare: Persoană Fizică Autorizată (PFA), Întreprindere Familială (ÎF) şi Întreprindere Individuală (ÎI), aşa cum sunt ele definite în Legea 44/2008 (reactualizată în februarie 2014).

Mai jos, asa cum te-am obisnuit deja, enumar pe scurt toate contributiile si impozitele pe care trebuie sa le calculezi si sa le platesti la veniturile pe care le vei obtine in 2016.

Deci, ce aduce nou  pentru PFA codul fiscal din 2016 in comparatie cu cel din 2015:

  • Persoana fizica independentă care este si salariata plateste contributie la pensie. Pana la sfarsitul anului 2015 nu se platea contributie daca erai si salariat;
  • Scade cota de contribuţie obligatorie la nivelul contribuţiaei individuale de 10,5%.  Daca vrei, poti opta pentru cota integrală de contribuţie de asigurări sociale, corespunzătoare condiţiilor normale de muncă 26,3%. In 2015 cota obligatorie a fost de 26,3%.
  • S-a eliminat baza de calcul minima la calculul contributiei de sanatate, care era salariul minim brut pe tara
  • Castigul salarial mediu brut pe economie a crescut la 2.681 lei ;
  • Salariul minim brut pe economie este de 1.050 lei  pentru anul 2016.

Începând cu 1 Ianuarie 2016 o PFA sau o II plateste următoarele taxe și impozite:

1. Contribuția la asigurarile sociale (pensie)  este de 10,5% sau 26,3%, la alegere:

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente sunt obligate sa plateasca contributie la pensie daca indeplinesc unul din urmatoarele criterii:

a) venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real;

Important! Baza de calcul minima pentru CAS este 938 lei (35% x 2.681 lei salariul mediu brut din 2016). Toate PFA-urile care in 2015 au obtinut un venit net lunar de peste 938 lei (sau anual de 938*12=11.256 lei), sunt obligate sa se inregistreze cu declaratia 600 in sistemul public de pensii. (Atentie la calculul venitului net – acesta include cheltuielile cu asigurarile sociale – pensie si sanatate).

b) venitul lunar estimat a se realiza depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal sau în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea în sistem real;

Important!Daca venitul pe care il estimezi este mai mic decat 938 lei pe luna, respectiv 11.256 lei pe an, nu esti obligat sa depui declaratia 600. In 2017, la regularizare vei fi obligat sa platesti CAS daca venitul net obtinut depaseste baza de calcul minima, respectiv 938 lei pe luna sau 11.256 lei pe an.

c) valoarea lunară a normelor de venit obţinută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecţiilor prevăzute depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfăşoară activităţi impuse pe bază de norme de venit.

Important! Norma de venit poate fi redusa sau majorata in functie de mai multe criterii.  Daca prin aplicarea corectiilor, norma de venit este redusa sub baza minima de calcul de 938 lei lunar sau 11.256 lei anual, PFA si II nu sunt obligate la inregistrarea in sistemul public de pensii si nu depun declaratia 600.

Verifica la sfarsitul tabelului din judetul in care iti desfasori activitatea daca norma de venit este majorata sau redusa. https://contapp.ro/norme-de-venit-2016/

La alegere cota de calcul a CAS este fie contributia individuala de 10,5% fie contributia integrala de 26,3%.  Opțiunea de a plăti cota integrală nu va mai putea fi anulată în cursul anului respectiv, ci numai în anul următor.

Cota de 10,5%, nu asigură un stagiu complet de cotizare pentru pensie, ci doar o treime din acesta.  În cazul în care doresti să beneficieze de o pensie întreagă, opteaza spentru cota integrala de 26,3%.

Nu au obligaţia depunerii declaraţiei persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari.

  • in cazul persoanelor care tin contabilitatea in sistem real contributia este de 10,5%  (sau 26,3%)din baza minimă de calcul egală cu 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Baza de calcul nu poate fi  mai mare decât echivalentul a de 5 ori a salariului mediu brut.

 

  • in cazul persoanelor care sunt impozitate la norma de venit,  contributia este de 10,5%. Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale reprezintă valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care se desfăşoară activitatea şi nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut. Baza de calcul nu poate fi  mai mare decât echivalentul a de 5 ori a salariului mediu brut.

Contribuția la pensie nu este obligatorie pentru:

  • Contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ;
  • Contribuabilii al caror venit lunar estimat a se realiza nu depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal.
  • Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
  • Persoanele care nu sunt integrate in sistemul public de pensii dar care achita contributii catre sisteme profesionale  de pensii – cum ar fi avocatii sau personalul clerical.

2. Contribuția la asigurările sociale de sănătate este de  5,5% din:

  • Baza de calcul calculată ca diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale de sanatate (se iau in calcul contributiile la pensie spre deosbire de vechiul cod fiscal), sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului,
  • Baza lunară de calcul nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe țară, dacă venitul pentru care se calculează contribuția este singurul realizat.

3. Contribuții opționale la PFA

  • Contribuția pentru asigurarea de șomaj este de 0,5% din baza de calcul,
  • Contribuția pentru concedii și indemnizații este de 0,85%  din baza de calcul.

Baza de calcul pentru aceste contributii este venitul net calculat pe lună pentru PFA in sistem real sau valoarea normei de venit calculata lunar. Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, dar nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia.

4. Impozitul pe venitul net

  • 16% din venitul net, care se calculează ca diferență dintre veniturile încasate și cheltuielile deductibile pentru anul în curs, sau
  • 16% din norma de venit.

Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente sunt obligate să plătească impozite si contributii în timpul anului, în urma depunerii declarațiilor privind veniturile și cheltuielile estimate, (declaratia 220).

Impozitul pe venitul net este calculat prin aplicarea cotei de 16% la venitul ce rezultă, în urma declarației, din scăderea din venitul brut estimat a cheltuielilor estimate.

Administrația fiscală este cea care stabilește plățile de impozit anticipate, pe fiecare sursă de venit. Plățile se efectuează în 4 rate egale, la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, respectiv: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie.

Contribuţiile sociale si taxele datorate de persoanele fizice potrivit prevederilor Codului fiscal se achită la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale în raza cărora se află adresa unde îşi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu.

Dacă sunt nelămuriri, te rog  scrie-mi un mesaj la comentarii. Mulțumesc!

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

440 de comentarii

Buna seara! Am PFA cu norma de venit, dar sunt si salariat cu norma intreaga.
Trebuie sa depun declaratia 392B? Nu sunt platitor de TVA.

Dan
-

3 februarie 2016 at 17:42

    Buna seara! Trebuie sa depuneti 392B.

    Constantin
    -

    9 februarie 2016 at 16:35

Buna ziua! Am o întreprindere individuală sistem real si as dori sa știu cât impozit plătesc in total (plus CAS si orice altceva) dacă pe anul precedent am avut un venit net de 18000. Si dacă trebuie sa depun declarația 600? Nu prea înțeleg cum se calculează chiar dacă am citit mai sus

Rose Schuster
-

3 februarie 2016 at 6:43

    Buna ziua. Pentru veniturile net obtinute in 2015 o sa platiti 5,5% sanatate si 16% impozit pe venitul net. O sa vi se scada sumele platite anticipat. Daca ati fost asigurata la pensie in 2015 nu mai platiti nimic in 2016, pentru ca probabil ati fost asigurata la baza de calcul minima de 845 lei, care, pe atunci, era o suma aleasa de dvs. Daca nu ati fost asigurata in 2015 la pensie nu platiti nimic pentru ca nu se face regularizare. Pentru 2016 trebuie sa fi depus declaratia 600 de inregistrare in sistemul public de pensii.

    Constantin
    -

    3 februarie 2016 at 14:32

Buna seara. Contributiile sociale sunt deductibile la calcului impozitului pe venit.

Constantin
-

2 februarie 2016 at 16:28

Buna seara. Pentru a evita complicatiile mai bine va organizati activitatea sub o forma juridica din ITALIA. Cred ca exista persoane fizice autorizate si acolo.

Constantin
-

2 februarie 2016 at 16:07

Buna seara,
Am statutul de angajat cu norma intreaga dar am si un PFA , am depus declaratia 220 in care am estimat un venit net estimat de 1500pe anul 2016,trebuie sa depun si declaratia 600 si ce termen de depunere are? Nu am platit nici o contributie la pensie in afara de cea oprita pe contractul cu norma intreaga ,ar trebui ?Va multumesc.

Bratu Camelia
-

31 ianuarie 2016 at 16:11

    Buna seara. Se va lua in calcul venitul net realizat in 2015. Daca acesta este mai mare de 938*12=11.256 lei sunteti obligata sa va inscrieti in sistemul public de pensii si sa depuneti 600 pana la 31 Ian 2016.

    Constantin
    -

    2 februarie 2016 at 15:39

    Buna seara. Pentru venitul net obtinut in 2015 nu se face regularizare la plata CAS-pensie. Se va face regularizare la sanatate, 5,5% din venitul net si impozit de 16%.

    Constantin
    -

    2 februarie 2016 at 15:46

      Buna ziua,

      Multumesc de rapsunsuri.
      Dupa plata impozitului de 16% si 5,5% sanatate la cei 50.000 lei Venit Net in 2015, suma ce ramane se poate retrage din cont, sau se mai impoziteaza cu ceva?

      Multumesc, Nicu

      Nicu
      -

      4 februarie 2016 at 13:16

Buna seara,
Daca in 2015 am obtinut un venit net de 50.000 lei si am platit la inceputul lui 2015 cf declaratii depuse CASS 12 lei si Impozit 33 lei, ce o sa mai am de plata acum?
Multumesc

Nicu
-

29 ianuarie 2016 at 21:59

Buna ziua as dori si eu sa stiu daca infintez un pfa pe numele meu si sunt si angajat. Il folosesc doar ocazional adica am activitate 5 zile pe luna cat as platii pe luna inafara de tva va multumesc

Ionut
-

29 ianuarie 2016 at 14:36

Buna seara! Sunt lanorma de venit si as vrea sa stiu daca sunt angajat cu norma intreaga undeva platesc impozit cu 25%mai putin? Adica impozitul de 16% ca CAS.ul stiu ca este oblugatoriu. Multumesc !

George
-

28 ianuarie 2016 at 18:06

    Buna seara. Verificati aici, in judetul de care apartineti ce reducere aveti la norma de venit pentru ca sunteti angajat full time (la sfarstul fiecrui tabel).https://contapp.ro/norme-de-venit-2016/
    Trebuie sa depuneti adeveinta la ANAF.

    Constantin
    -

    2 februarie 2016 at 16:10

Buna seara!
Am un PFA din 2014. Sunt salariata cu norma intreaga. Norma de venit trebuie redusa cu 50%. Trebuie sa depun undeva adeverinta de salariat ca sa-mi fie redusa norma de venit?
In 2014 a fost redusa, in 2015 nu a fost (abia acum am vazut). Ce trebuie sa fac sa mi se reduca in 2016? Multumesc!

Ivascu Luminita
-

28 ianuarie 2016 at 15:38

Buna ziua. Va rog cititi acest articol https://contapp.ro/blog/ghid-infiintare-pfa/ sau aveti aici un produs complet https://contapp.ro/blog/ghid-infiintare-pfa/

Constantin
-

28 ianuarie 2016 at 10:25

Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Am un salariat care este pensionar militar. Doresc sa stiu daca ii mai retin contributia la Cas incepand din ianuarie 2016. Precizez ca firma este Srl. Va multumesc anticipat!

Silvia
-

27 ianuarie 2016 at 18:57

    Buna ziua. Da, veti retine in continuare CAS. Nu veti retine contributia la somaj.

    Constantin
    -

    28 ianuarie 2016 at 10:48

    Buna seara ,
    Sunt agent de asigurare si din 2016 am fost obligati cf.prevederilor codului fiscal sa ne inregistram ca PFI .
    Deoarece trebuie sa depun pentru prima oara maine , declaratia 220 , va rog sa imi spuneti la ce cheltuieli deductibile am dreptul (fara deducerile la spatiul de acasa cu care am facut contract de Comodat ) Nu deduc cheltuielile cu spatiul deoarece nu desfasor activitatea acasa , ci la sediul / adresa clientului , astfel nu platesc impozitul marit .Ma refer la cheltuieli cu transportul auto / benzina , ch. cu asigurarea auto , alte cheltuieli. etc.
    Multumesc anticipat !

    Dan
    -

    28 ianuarie 2016 at 19:58

      Buna Dan,

      Imi poti spune ce ai facut ca sa „Nu deduc cheltuielile cu spatiul deoarece nu desfasor activitatea acasa , ci la sediul / adresa clientului , astfel nu platesc impozitul marit „. Nu stiu ce acte trebuie depuse si unde ca sa declar ca nu desfasor activitatea acasa. ma poti ajuta?

      Multumesc,

      Denisa

      Denisa
      -

      21 februarie 2016 at 20:27

Va rog sa ma lamuriti daca pe un PFI nou infiintat -agent de asigurare pot deconta benzina sau alte cheltuieli cu masina (asigurarea).Multumesc

Mirela
-

27 ianuarie 2016 at 18:51

Ca si Pfa trebeu sa fac contract de psi? sau care lege vorbeste despre asta (de la primarie mi-au cerut psi si eu stiu ca nu trebue si au cerut un act in care sa reiasa ca nu am nevoie da nu stiu de unde as putea sa obtin asa ceva)Sunt pfa norma fixa de venit fara angajati.am vreo 25m patrati .Multumesc anticipat

coste
-

27 ianuarie 2016 at 17:16

    Buna ziua. Toate activitatile economice desfasurate intr-un spatiu autorizat de registrul comertului, trebuie sa aiba contract PSI.

    Constantin
    -

    28 ianuarie 2016 at 10:43

      Multumesc pt raspuns

      coste
      -

      28 ianuarie 2016 at 16:25

Bună seara am un pfa cu profit anual pe 2015 de 4000 lei.pt acest an estimez la fel Am plătit la pensie la venitul minim, cum fac ca să plătesc în continuare dacă nu corespund declaratiei600 cu venitul mediu

Ana
-

26 ianuarie 2016 at 21:14

    Buna ziua. Va rog sa intrebati la administratie daca va primeste declaratia 600 sau la casa de pensii.

    Constantin
    -

    28 ianuarie 2016 at 10:40

Buna ziua. Am deschis un pfa in data de 1 septembrie 2015, cod caen 9002, contabilitate in partida fixa, sistem real (momentan nu prea le inteleg bine). Ideea este ca nu stiu cum sa completez declaratia 200, deoarece incasarile mele pe anul 2015 sunt de 2060 lei si cheltuielile pe pfa (cumparat echipamente sonorizare) sunt de 2863. Asta inseamna ca sunt pe minus in primul an de cand am deschis acest pfa. Este in regula sa fiu pe minus in primul an, sau trebuie sa fiu in fiecare an pe plus? Totodata sunt confuz cum trebuie completat in declaratia 200 la punctul „2.1. Contributii sociale obligatorii, potrivit legii..”. Tin sa specific ca sunt salariat la o firma, iar de la firma respectiva am dus la finante o declaratie precum ca se platesc lunar taxe si impozite la stat (sanatate, pensie,..). Va multumesc.

Adi
-

26 ianuarie 2016 at 19:13

    Buna ziua. Nu e obligatoriu sa fiti pe plus. Nu stie nimeni daca o activitate este profitabila sau nu. Mai ales in primul an. In declaratii treceti exact ce ati incasat si platit cu documente justificative si care are legatura cu activitatea pfa. La contributii sociale treceti suma platita anticipat, sau puneti 0 daca nu ati platit nimic.

    Constantin
    -

    28 ianuarie 2016 at 10:37

Buna ziua,

1. Doresc sa stiu daca un PFA care nu este nou infiintat si a inregistrat in 2015 un venit net peste 938 lei/luna, in cazul in care estimeaza pentru 2016 un venit net sub 938 lei/luna, mai trebuie sa depuna Declaratia 600. Altfel spus, anul trecut a fost mai bun decat se preconizeaza anul acesta, cand am mai putine contracte in derulare, deci voi avea un venit mai mic.(in legislatie, referire pentru un venit lunar estimat, se face numai pentru PFA-urile care isi incep activitatea in cursul anului fiscal, celelalte PFA-uri nu pot estima un venit mai mic? Stiu ca daca ulterior se depaseste se calculeaza si achita retroactiv CAS).
2. Daca intro luna realizez venituri peste 938 de lei, iar in alta nu realizez deloc venituri, baza de calcul pentru CAS este o medie pe cele 12 luni sau se raporteaza la fiecare luna.
3. Va rog spuneti-mi daca impozitul de 16% pe care l-am achitat in 2015 se scade din venitul brut al anului 2015, in vederea stabilirii venitului net.

Va multumesc!

Carmen,

Anonim
-

25 ianuarie 2016 at 13:09

    Buna ziua. Impozitul nu este deductibil, doar CASS este deductibil. Daca venitul tau net este mai mare decat 938/luna(medie pe cele 12 luni) trebuie sa depui D600. Ai grija la ce cheltuieli deduci: daca ai achizitionat de exemplu un calculator sau orice care se preconizeaza ca durata de functionare este mai mare de 1 an, acestea se deduc cu amortizare pe 3-4 ani sau mai mult. Daca estimezi ca in 2016, vei realiza un venit mai mic, trebuie sa depui declaratia D220 pana pe 31 ian, si odata cu ea declaratia D200. Asa se intampla in cazul pfa in sistem real, nu stiu la norma de venit.

    Serban Nicoleta
    -

    25 ianuarie 2016 at 16:15

    Buna ziua. Deoarece in anul 2015 ati obtinut un venit net mai mare de 938 lei pe luna trebuie sa platiti contributie la pensie in 2016. Venitul net lunar se calculeaza prin impartirea venitului net anual la 12. Nu conteaza ca 1,2 sa 6 luni nu ati incasat. Platile de impozit pe venit nu sunt deductibile, nu diminueaza baza de calcul a impozitului pe venit.

    Constantin
    -

    28 ianuarie 2016 at 10:33

buna ziua ! am un pfa din 22 sept 2015.dar neocamdata nu am niciun domeniu de activitate practic nam inceput activitatea.spunetimi var og ce taxe trebuie sa platesc si pentru ce ..

jinga george
-

23 ianuarie 2016 at 13:35

Buna ziua,

Pt anul 2015 daca am inregistrat profit, in system real, platesc impozit pe profit 16%?, pana la ce data? si un cont daca stie cineva.
Sau depun ceva declaratii si imi calculeaza cineva de la ANAF ce am de plata?
Problema/sau nu, ca am depasit plafonul de 220.000 ron pe 2015.

Nicu Pro

Nicu pro
-

22 ianuarie 2016 at 14:33

    Buna seara. Veti plati 16% impozit pe venitul net care este egal cu total venituri minus cheltuieli deductibile. Trebuie sa depuneti declaratia 200 cu venitul realizat pentru anul 2015 pana pa 25 mai 2016. fiscul va calculeaza impoztul de platit.

    Constantin
    -

    22 ianuarie 2016 at 20:01

Vin si eu cu o intrebare: pentru un pfa norma de venit trebuie depusa vreo declaratie la inceput de an? Sau pentru optiunea aceea la pensii? Norma de anul acesta inca nu o stiu. Imi vine prin februarie decizia de impunere acasa, pe baza careia platesc contributiile.

Francesca
-

22 ianuarie 2016 at 13:53

ACESTE TAXE SE PLARESC INCIFERENT DACA AI REALIZAT SAU NU VENITURi?
EU SUNT UN CONSULTANT DE ASIGURARI SI ABIA AM INCEPUT ACTIVITATEA DE 1 LUNA NU STIU DACA E SAU NU BINE SA FAC PFA DEOARECE NU AM VENITURI SI NICI NU LE PREA VAD IN VIITORUL APROPIAT IN URMA UNUI CONTRACT DE COLABORARE.
MULTUMESC

Viorica Sarbu
-

22 ianuarie 2016 at 9:27