Taxe si contributii PFA in 2016

Taxe si contributii sociale datorate de activitatile independente in 2016

Astazi s-a publicat in Monitorul oficial Codul Fiscal car va fi valabil de la 1 Ianuarie 2016.

Pe scurt, taxele la PFA scad la cei care nu erau si salariati si cresc la cei care erau si PFA si salariati.

Legea  227 din 2015 clarifica, dupa lungi dezbateri, ce taxe vom plati din 2016. Acum stim exact ce impozite si  contributii sociale trebuie sa platim  in 2016 indiferent de forma de autorizare: Persoană Fizică Autorizată (PFA), Întreprindere Familială (ÎF) şi Întreprindere Individuală (ÎI), aşa cum sunt ele definite în Legea 44/2008 (reactualizată în februarie 2014).

Mai jos, asa cum te-am obisnuit deja, enumar pe scurt toate contributiile si impozitele pe care trebuie sa le calculezi si sa le platesti la veniturile pe care le vei obtine in 2016.

Deci, ce aduce nou  pentru PFA codul fiscal din 2016 in comparatie cu cel din 2015:

  • Persoana fizica independentă care este si salariata plateste contributie la pensie. Pana la sfarsitul anului 2015 nu se platea contributie daca erai si salariat;
  • Scade cota de contribuţie obligatorie la nivelul contribuţiaei individuale de 10,5%.  Daca vrei, poti opta pentru cota integrală de contribuţie de asigurări sociale, corespunzătoare condiţiilor normale de muncă 26,3%. In 2015 cota obligatorie a fost de 26,3%.
  • S-a eliminat baza de calcul minima la calculul contributiei de sanatate, care era salariul minim brut pe tara
  • Castigul salarial mediu brut pe economie a crescut la 2.681 lei ;
  • Salariul minim brut pe economie este de 1.050 lei  pentru anul 2016.

Începând cu 1 Ianuarie 2016 o PFA sau o II plateste următoarele taxe și impozite:

1. Contribuția la asigurarile sociale (pensie)  este de 10,5% sau 26,3%, la alegere:

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente sunt obligate sa plateasca contributie la pensie daca indeplinesc unul din urmatoarele criterii:

a) venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real;

Important! Baza de calcul minima pentru CAS este 938 lei (35% x 2.681 lei salariul mediu brut din 2016). Toate PFA-urile care in 2015 au obtinut un venit net lunar de peste 938 lei (sau anual de 938*12=11.256 lei), sunt obligate sa se inregistreze cu declaratia 600 in sistemul public de pensii. (Atentie la calculul venitului net – acesta include cheltuielile cu asigurarile sociale – pensie si sanatate).

b) venitul lunar estimat a se realiza depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal sau în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea în sistem real;

Important!Daca venitul pe care il estimezi este mai mic decat 938 lei pe luna, respectiv 11.256 lei pe an, nu esti obligat sa depui declaratia 600. In 2017, la regularizare vei fi obligat sa platesti CAS daca venitul net obtinut depaseste baza de calcul minima, respectiv 938 lei pe luna sau 11.256 lei pe an.

c) valoarea lunară a normelor de venit obţinută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecţiilor prevăzute depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfăşoară activităţi impuse pe bază de norme de venit.

Important! Norma de venit poate fi redusa sau majorata in functie de mai multe criterii.  Daca prin aplicarea corectiilor, norma de venit este redusa sub baza minima de calcul de 938 lei lunar sau 11.256 lei anual, PFA si II nu sunt obligate la inregistrarea in sistemul public de pensii si nu depun declaratia 600.

Verifica la sfarsitul tabelului din judetul in care iti desfasori activitatea daca norma de venit este majorata sau redusa. https://contapp.ro/norme-de-venit-2016/

La alegere cota de calcul a CAS este fie contributia individuala de 10,5% fie contributia integrala de 26,3%.  Opțiunea de a plăti cota integrală nu va mai putea fi anulată în cursul anului respectiv, ci numai în anul următor.

Cota de 10,5%, nu asigură un stagiu complet de cotizare pentru pensie, ci doar o treime din acesta.  În cazul în care doresti să beneficieze de o pensie întreagă, opteaza spentru cota integrala de 26,3%.

Nu au obligaţia depunerii declaraţiei persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari.

  • in cazul persoanelor care tin contabilitatea in sistem real contributia este de 10,5%  (sau 26,3%)din baza minimă de calcul egală cu 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Baza de calcul nu poate fi  mai mare decât echivalentul a de 5 ori a salariului mediu brut.

 

  • in cazul persoanelor care sunt impozitate la norma de venit,  contributia este de 10,5%. Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale reprezintă valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care se desfăşoară activitatea şi nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut. Baza de calcul nu poate fi  mai mare decât echivalentul a de 5 ori a salariului mediu brut.

Contribuția la pensie nu este obligatorie pentru:

  • Contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ;
  • Contribuabilii al caror venit lunar estimat a se realiza nu depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal.
  • Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
  • Persoanele care nu sunt integrate in sistemul public de pensii dar care achita contributii catre sisteme profesionale  de pensii – cum ar fi avocatii sau personalul clerical.

2. Contribuția la asigurările sociale de sănătate este de  5,5% din:

  • Baza de calcul calculată ca diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale de sanatate (se iau in calcul contributiile la pensie spre deosbire de vechiul cod fiscal), sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului,
  • Baza lunară de calcul nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe țară, dacă venitul pentru care se calculează contribuția este singurul realizat.

3. Contribuții opționale la PFA

  • Contribuția pentru asigurarea de șomaj este de 0,5% din baza de calcul,
  • Contribuția pentru concedii și indemnizații este de 0,85%  din baza de calcul.

Baza de calcul pentru aceste contributii este venitul net calculat pe lună pentru PFA in sistem real sau valoarea normei de venit calculata lunar. Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, dar nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia.

4. Impozitul pe venitul net

  • 16% din venitul net, care se calculează ca diferență dintre veniturile încasate și cheltuielile deductibile pentru anul în curs, sau
  • 16% din norma de venit.

Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente sunt obligate să plătească impozite si contributii în timpul anului, în urma depunerii declarațiilor privind veniturile și cheltuielile estimate, (declaratia 220).

Impozitul pe venitul net este calculat prin aplicarea cotei de 16% la venitul ce rezultă, în urma declarației, din scăderea din venitul brut estimat a cheltuielilor estimate.

Administrația fiscală este cea care stabilește plățile de impozit anticipate, pe fiecare sursă de venit. Plățile se efectuează în 4 rate egale, la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, respectiv: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie.

Contribuţiile sociale si taxele datorate de persoanele fizice potrivit prevederilor Codului fiscal se achită la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale în raza cărora se află adresa unde îşi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu.

Dacă sunt nelămuriri, te rog  scrie-mi un mesaj la comentarii. Mulțumesc!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

440 de comentarii

rog lamuriti-ma: am contract de consultanta cu un pfa; cum pot incasa remuneratia stabilita prin acest contract astfel incat acest pfa sa intocmeasca cele mai putine documente si sa se poata scadea din contabilitate cu sumele de bani date catre mine - s-au complicat putin lucrurile din 2016; mentionez ca sunt si salariat, si sunt si pensionar militar (pensie de stat), deci mi se opresc nenumarate taxe/contributii/asigurari, unele dublate........
Anonim
-

22 ianuarie 2016 at 8:02

Buna ziua. Am si eu o mare nelamurire, daca ma poate ajuta cineva. Am un PFA in sistem real cu cod caen 6201(realizare soft) si in anul 2015 mi-am cumparat licente si calculator, caci altfel nu aveam cu ce lucra. Dar surpriza, acum cand trebuie sa depun D200 si sa-mi scad cheltuielile, contabila imi spune ca aceste cheltuieli nu le pot deduce integral acum, ci pe o perioada de 3 ani!! Oare asa este?Ca it-ist daca nu-mi cumpar soft-urile care imi trebuiesc, nu pot functiona, deci nu pot realiza venituri. Daca astea nu le pot deduce, atunci ce?
Serban Nicoleta
-

21 ianuarie 2016 at 16:27

    buna seara. Sunt o caruta de acte si trebuie sa ceri de la primarie o lista cu ce anume doresc, deoarece fiecare primarie are legea ei in Romania. Orcim trebuie copie cod fiscal, certificat constatator de la Oficiul Registrului Comertului, dovada de sediu( contract de inchiriere sau comodat+extras de carte funciara,) cerificat fiscal de la directia fiscala a primariei. Astea le-au cerut la o firma (deci vorbesc din experienta). Mie m-au cerut inclusiv doua dosare cu sina. Precis vor mai vrea si altceva. Cere lista in scris. Sper ca am fost de folos. O seara frumoasa
    onet
    -

    21 ianuarie 2016 at 16:58

    Buna seara. Sunt o caruta de acte si trebuie sa ceri de la primarie o lista cu ce anume doresc, deoarece fiecare primarie are legea ei in Romania. Orcim trebuie copie cod fiscal, certificat constatator de la Oficiul Registrului Comertului, dovada de sediu( contract de inchiriere sau comodat+extras de carte funciara,) cerificat fiscal de la directia fiscala a primariei. Astea le-au cerut la o firma (deci vorbesc din experienta). Mie m-au cerut inclusiv doua dosare cu sina. Precis vor mai vrea si altceva. Cere lista in scris. Sper ca am fost de folos. O seara frumoasa
    onet
    -

    21 ianuarie 2016 at 16:59

    Buna seara Nicoleta Serban. Te rog frumos sa ma scuzi pentru ca din greseala am pus raspunsul de mai sus pentru tine, cand de fapt era destinat pentru Coste. Referitor la problema ta cam asa este, cu doua amendamente: Daca (virgula) calculatorul are o valoare mai mare de 2500 lei se considera a fi mijloc fix si se amortizeaza pe o perioada intre 3 si 5 ani, daca are valoare de 2490 lei, este considerat obiect de inventar si valoarea sa poate sa fie trecuta integral pe cheltuiala sau se poate trece la cheltuiala pe o perioada de 3 ani, in functie de hotararea pe care o iei prin politicile contabile pe acre le urmezi. Cat despre soft, acesta nu se mai amortizeaza deloc. O seara frumoasa.
    onet
    -

    21 ianuarie 2016 at 17:07

      Multumesc pentru raspuns. Calculatorul adica unitatea centrala m-a costat 2300 lei si in plus am luat si o multifuntionala de 500 lei. Contabila mea le-a adunat si astfel i-a dat acea suma mai mare de 2500 lei. E corect asa?Si softul am inteles bine, trebuia sa-l deduca complet?
      Serban Nicoleta
      -

      21 ianuarie 2016 at 17:42

        Buna seara, N-as fi neaparat de accord cu dl. "Onet". E adevarat ca stricto senso - echipamentele cu valoare 1 an - de aceea e recomandat sa se uzeze in 3 ani si nu imediat ce s-au achizitionat. Deasemeni, soft-ul este imobilizare necorporala si se nu se amortizeaza doar daca e vesnic util si actual - adica daca nu se depreciaza temporal. Nu stiu ce soft poate fi utilizat vesnic- pe durata nederminata - stim ca tehnologia avanseaza si in special soft-urile sunt imediat update-ate. Serban Nicoleta - si eu as fi de parerea contabilei dumneavoastra.
        ella
        -

        21 ianuarie 2016 at 18:55

          Buna seara ella. Multumesc ptr raspuns. Da soft-urile se updateaza sau nu. Calculatorul, l-am achizitionat pe componente, adica am vreo 5 facturi din care este alcatuit, nu este o singura factura pe care scrie UNITATE sau LAPTOP. In fine, nu m-am lamurit deloc in privinta deductibilitatii Unitatii mele sau a Multifunctionalei(asta de ce trebuie sa o deduc in 3 ani?)
          Serban Nicoleta
          -

          21 ianuarie 2016 at 19:05

    Multumesc la actele astea ma-m gandit si eu doar ca mi-au cerut si acordu vecinilor ce nu mi se pare corect (acum dupa ce am platit si functionez de atatea ani sa vina vecinu sa zica nu-mi place moaca ta si nu primesc incontinuare functionare) si cica contract cu PSI dar un PFA nu are nevoie de contract ca nu am angajati etc. Oricum multumesc frumos pt raspun am sa le aduc actele care au fost si aici precizate si daca nu le convin sa fie sanatosi .
    coste
    -

    23 ianuarie 2016 at 16:05

Buna ziua Va rog tare frumos sa ma ajutati .De la primaria Ineu jud arad am primit citatie sa platesc taxa de orar .SUNT PFA cu un magazin naturist cam ce acte as fi obligat sa le aduc pt ca mi-au cerut o gramada care nu stiu de unde sa le fac si daca trebue sa le fac (ex. mediu sanitar veterinar , psi,aprobari vecini etc)
coste
-

21 ianuarie 2016 at 16:08

Buna ziua! Sunt PFA cu sistem real si am o nelamurire cu CAS si sunt foarte curios. La 10,5% nu voi avea stagiu complet de cotizare ci doar o treime din acesta. Daca vreau pensie completa atunci platesc 26,3% din venitul net realizat de catre mine la finele anului. Adica, cu un simplu calcul, ipotetic vorbind: - eu daca am un venit net de pilda: 50.000 lei si optez pt. plata a doar 10.5% CAS, adica 5250 lei o sa am pensie mai mica (o treime din decat cea care cu un venit net de 12.000 lei dar plateste 26.3 %, adica doar 3156. Va rog sa ma lamuriti ca, eu desi platesc mai mult CAS o sa am mai putine puncte de pensii adica o treime?
Tibor
-

21 ianuarie 2016 at 14:48

    Nu e vorba de pensie mai mică ci stadiul de cotizare incomplet. Nu vei avea vechime integrala, vei munci 9 ani și vei avea doar 3 ani vechime.
    Radu Brad
    -

    9 februarie 2016 at 20:48

Buna ziua. Am semnat un contract de mandat avand ca obiect intermedierea asigurarilor. As dori sa stiu ce formulare trebuie sa depun la fisc si daca se pot deduce 25% din cheltuieli? Mentionez ca lucrez si in alta parte si nu sunt PFA. Va multumesc.
Gabriela
-

21 ianuarie 2016 at 10:34

Buna seara, Am un PFA cu sediul in apartamentul in care locuiesc, am contract de comodat pe o camera, pana acum nu am decontat decat factura de RCS-RDS pentru ca am internetul si pe telefon si il folosesc. Cum trebuie sa procedez pentru a plati impozitul pe camera pe care o am in comodat, unde trebuie merg la cine trebuie sa apelez. Sau nu trebuie sa fac nici-un demers, pentru ca nu am dedus utilitatile pentru acea camera. Va multumesc anticipat !
Traian
-

20 ianuarie 2016 at 22:39

Buna seara, interesante intrebarile,, felicitari specialistului care raspunde ! acum - ptr un pfa care in anul 2015 a realizat din activitati independente - ssm - cod 7490 - decat 3000 lei tot anul , nestiind daca in 2016 va avea cel putin acelasi venit net , ce datorii va plati in 2016? multumesc mul.
preda
-

20 ianuarie 2016 at 19:55

Buna ziua, Ma intereseaza daca se plateste si impozit pe dividende pentru PFA si II ? Cred ca la PFA nu trebuie platit dar nu stiu sigur. Multam anticipat.
gabi
-

20 ianuarie 2016 at 16:50

Buna ziua. In cazul unei Profesii liberale - Mediator, care in anul 2015 a realizat un venit net sub pragul de 11.000 lei, mai poate depune D600, sau trebuie sa-si plateasca la pensii in mod obligatoriu contributia integrala - 10,5% si 26,5%, in baza unui contract individual ? Cum ramane cu perioada pierduta la vechimea in munca, intrucat in baza Legii 263/ 2010 actualizata in 2015, vechimea iti merge de la data semnarii contractului, iar obligativitatea depunerii declaratiilor pentru anul 2015, nu este luna ianuarie.2016.......?????
Alice
-

20 ianuarie 2016 at 14:50

Buna ziua, In pimul rand vreau sa va multumesc pentru informatii, imi sunt de mare ajutor. Anul acesta as dori sa-mi deschid un PFA dar am multe nelamuriri. Activitatea pe care vreau sa o desfasor este de freelancer. Aceasta inseamna ca tot ce am nevoie este un calculator si o conexiune la internet. Marea mea nelamurire este legata de cheltuielile deductibile. Astfel am inchiriat un apartament pe care acum il folosesc ca spatiu rezidential dar as dori sa-mi stabilesc si sediul social aici. Intrebarile mele sunt: - pot sa-mi decontez cheltuielile cu chiria pe care o platesc lunar? - pot sa-mi decontez cheltuieli cu utilitatile si administratia? - pot sa-mi decontez cheltuielile cu abonamentul la internet (chiar daca nu este pe numele meu)? Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Mirela
-

19 ianuarie 2016 at 8:40

Buna seara, Posed un pfa care in 2007 a luat un credit imobilar pt achizitia unei garsoniere cu suma de 34000 euro. Din 2008 am lichidat creditul, si nu am mai avut nici o activitate, angajandu'ma cu contract de munca. Acum doresc sa vand garsoniera cu suma de 18000 euro. Trebuie sa achit vreun impozit/ taxa, cass, cas pt aceasta suma? Multumesc anticipat!
Dragos Constantin
-

18 ianuarie 2016 at 18:42

Buna seara! Am un PFA in sistem real. Am contract de prestari servicii de 2700 ron/ luna pe toata perioada anului. Cheltuieli deductibile estimate de 7000 ron. Cat trebuie sa platesc eu lunar pentru pensie cu 26,3% ; pentru sanatate si pentru impozit? O estimare va rog. Multumesc anticipat!
Rodica
-

17 ianuarie 2016 at 18:15

Buna seara
Rodica
-

17 ianuarie 2016 at 18:05

Buna seara! As dori sa va intreb ceva legat de declaratia 200. La cheltuieli deductibile am suma 13779.54 lei. Completez suma exacta sau trebuie sa rotunjesc pentru ca suma sa nu aiba zecimale? Multumesc anticipat!
Ana Radu
-

17 ianuarie 2016 at 16:56

In alegerea tipului de organizare economica, are vreo importanta ca platile nu mi se fac lunar? Tot lefter
lefter
-

17 ianuarie 2016 at 16:18

Sunt deja PFA, cred ca in sistem real, in domeniul profesiilor libere ( servicii de restaurare), lucrez doar eu, as vrea sa stiu ce ar trebui sa realeg - sa raman PFA, sa devin intreprindere individuala fara angajati sau intreprindere individuala cu un singur angajat - pentru a avea impozit mai mic de platit, sa pot deduce din cheltuieli si sa pot deduce diurna. La ora actuala, impozitul de 16% mi se pare foarte mare si la sfarsitul anului nu imi prea ramane nimic.
lefter
-

17 ianuarie 2016 at 15:45

Buna seara ,penrtu adapost de animale ,grajdi, este trecut la pfa se mareste impozitu pecladire ,,,v-a multumesc
simon
-

16 ianuarie 2016 at 22:08

n cazul intreprinderii individuale care a depasit venitul in 2015 de 100.000E si are activitatea in productia agricola(cultura mare) cum se face impozitarea ?Ramane tot la norma de venit sau trece in sistem real ?
AGRIS
-

16 ianuarie 2016 at 16:00

Buna ziua, Am PFA cu norma de venit. Norma de venit pe domeniul IT in Gorj este: 15.760 RON. Ceea ce am de plata LUNAR e: - Pensie: 137 RON - Sanatate: 72.23 RON (am ales 10.5%) - Impozit: 210.133 RON Trimestial, sigur ca se inmultesc cu 3, deci un total de ~1258 RON la 3 luni. Este corect? Va multumesc anticipat, Mihai
Mihai
-

16 ianuarie 2016 at 14:39

    Buna ziua. Taxele si contributiile dvs sunt. - Pensie, calculat anual - 15.760 inmultit cu 10,5% sau 26,3% (dupa cum veti alege pana la 31 Ianuarie 2016) - plata o veti face trimestrial - Sanatate, calculat anual - 15.760 inmultit cu 5,5% - plata o veti face trimestrial - Impozit pe venit, calculat anual - 15.760 inmultit cu 16% - plata o veti face trimestrial
    Constantin
    -

    16 ianuarie 2016 at 15:25

      Buna seara, Acele numere sunt anuale. Deci fiecare calcul se imparte la 12 pentru a putea vedea plata lunara, nu? Toate cele bune, Mihai
      Mihai
      -

      16 ianuarie 2016 at 17:11

        Da, le impartiti la 12, pentru a obtine valoarea lunara. Numai bine!
        Constantin
        -

        16 ianuarie 2016 at 17:48

Buna ziua In cazul intreprinderii individuale care a depasit venitul in 2015 de 100.000E si are activitatea in productia agricola cum se face impozitarea ?Ramane tot la norma de venit sau trece in sistem real?
Anonim
-

16 ianuarie 2016 at 10:27