Taxe si contributii PFA in 2016

Taxe si contributii sociale datorate de activitatile independente in 2016

Astazi s-a publicat in Monitorul oficial Codul Fiscal car va fi valabil de la 1 Ianuarie 2016.

Pe scurt, taxele la PFA scad la cei care nu erau si salariati si cresc la cei care erau si PFA si salariati.

Legea  227 din 2015 clarifica, dupa lungi dezbateri, ce taxe vom plati din 2016. Acum stim exact ce impozite si  contributii sociale trebuie sa platim  in 2016 indiferent de forma de autorizare: Persoană Fizică Autorizată (PFA), Întreprindere Familială (ÎF) şi Întreprindere Individuală (ÎI), aşa cum sunt ele definite în Legea 44/2008 (reactualizată în februarie 2014).

Mai jos, asa cum te-am obisnuit deja, enumar pe scurt toate contributiile si impozitele pe care trebuie sa le calculezi si sa le platesti la veniturile pe care le vei obtine in 2016.

Deci, ce aduce nou  pentru PFA codul fiscal din 2016 in comparatie cu cel din 2015:

  • Persoana fizica independentă care este si salariata plateste contributie la pensie. Pana la sfarsitul anului 2015 nu se platea contributie daca erai si salariat;
  • Scade cota de contribuţie obligatorie la nivelul contribuţiaei individuale de 10,5%.  Daca vrei, poti opta pentru cota integrală de contribuţie de asigurări sociale, corespunzătoare condiţiilor normale de muncă 26,3%. In 2015 cota obligatorie a fost de 26,3%.
  • S-a eliminat baza de calcul minima la calculul contributiei de sanatate, care era salariul minim brut pe tara
  • Castigul salarial mediu brut pe economie a crescut la 2.681 lei ;
  • Salariul minim brut pe economie este de 1.050 lei  pentru anul 2016.

Începând cu 1 Ianuarie 2016 o PFA sau o II plateste următoarele taxe și impozite:

1. Contribuția la asigurarile sociale (pensie)  este de 10,5% sau 26,3%, la alegere:

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente sunt obligate sa plateasca contributie la pensie daca indeplinesc unul din urmatoarele criterii:

a) venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real;

Important! Baza de calcul minima pentru CAS este 938 lei (35% x 2.681 lei salariul mediu brut din 2016). Toate PFA-urile care in 2015 au obtinut un venit net lunar de peste 938 lei (sau anual de 938*12=11.256 lei), sunt obligate sa se inregistreze cu declaratia 600 in sistemul public de pensii. (Atentie la calculul venitului net – acesta include cheltuielile cu asigurarile sociale – pensie si sanatate).

b) venitul lunar estimat a se realiza depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal sau în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea în sistem real;

Important!Daca venitul pe care il estimezi este mai mic decat 938 lei pe luna, respectiv 11.256 lei pe an, nu esti obligat sa depui declaratia 600. In 2017, la regularizare vei fi obligat sa platesti CAS daca venitul net obtinut depaseste baza de calcul minima, respectiv 938 lei pe luna sau 11.256 lei pe an.

c) valoarea lunară a normelor de venit obţinută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecţiilor prevăzute depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfăşoară activităţi impuse pe bază de norme de venit.

Important! Norma de venit poate fi redusa sau majorata in functie de mai multe criterii.  Daca prin aplicarea corectiilor, norma de venit este redusa sub baza minima de calcul de 938 lei lunar sau 11.256 lei anual, PFA si II nu sunt obligate la inregistrarea in sistemul public de pensii si nu depun declaratia 600.

Verifica la sfarsitul tabelului din judetul in care iti desfasori activitatea daca norma de venit este majorata sau redusa. https://contapp.ro/norme-de-venit-2016/

La alegere cota de calcul a CAS este fie contributia individuala de 10,5% fie contributia integrala de 26,3%.  Opțiunea de a plăti cota integrală nu va mai putea fi anulată în cursul anului respectiv, ci numai în anul următor.

Cota de 10,5%, nu asigură un stagiu complet de cotizare pentru pensie, ci doar o treime din acesta.  În cazul în care doresti să beneficieze de o pensie întreagă, opteaza spentru cota integrala de 26,3%.

Nu au obligaţia depunerii declaraţiei persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari.

  • in cazul persoanelor care tin contabilitatea in sistem real contributia este de 10,5%  (sau 26,3%)din baza minimă de calcul egală cu 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Baza de calcul nu poate fi  mai mare decât echivalentul a de 5 ori a salariului mediu brut.

 

  • in cazul persoanelor care sunt impozitate la norma de venit,  contributia este de 10,5%. Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale reprezintă valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care se desfăşoară activitatea şi nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut. Baza de calcul nu poate fi  mai mare decât echivalentul a de 5 ori a salariului mediu brut.

Contribuția la pensie nu este obligatorie pentru:

  • Contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ;
  • Contribuabilii al caror venit lunar estimat a se realiza nu depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal.
  • Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
  • Persoanele care nu sunt integrate in sistemul public de pensii dar care achita contributii catre sisteme profesionale  de pensii – cum ar fi avocatii sau personalul clerical.

2. Contribuția la asigurările sociale de sănătate este de  5,5% din:

  • Baza de calcul calculată ca diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale de sanatate (se iau in calcul contributiile la pensie spre deosbire de vechiul cod fiscal), sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului,
  • Baza lunară de calcul nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe țară, dacă venitul pentru care se calculează contribuția este singurul realizat.

3. Contribuții opționale la PFA

  • Contribuția pentru asigurarea de șomaj este de 0,5% din baza de calcul,
  • Contribuția pentru concedii și indemnizații este de 0,85%  din baza de calcul.

Baza de calcul pentru aceste contributii este venitul net calculat pe lună pentru PFA in sistem real sau valoarea normei de venit calculata lunar. Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, dar nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia.

4. Impozitul pe venitul net

  • 16% din venitul net, care se calculează ca diferență dintre veniturile încasate și cheltuielile deductibile pentru anul în curs, sau
  • 16% din norma de venit.

Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente sunt obligate să plătească impozite si contributii în timpul anului, în urma depunerii declarațiilor privind veniturile și cheltuielile estimate, (declaratia 220).

Impozitul pe venitul net este calculat prin aplicarea cotei de 16% la venitul ce rezultă, în urma declarației, din scăderea din venitul brut estimat a cheltuielilor estimate.

Administrația fiscală este cea care stabilește plățile de impozit anticipate, pe fiecare sursă de venit. Plățile se efectuează în 4 rate egale, la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, respectiv: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie.

Contribuţiile sociale si taxele datorate de persoanele fizice potrivit prevederilor Codului fiscal se achită la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale în raza cărora se află adresa unde îşi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu.

Dacă sunt nelămuriri, te rog  scrie-mi un mesaj la comentarii. Mulțumesc!

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

440 de comentarii

Buna ziua,Am un PFA pentru activitati in domeniul Situatiilor de Urgenta.Acord asistenta de specialitate la terti in conformitate cu cod unic de inregistrare 7490.(alte activitati stiintifice si tehnice) cu sediul profesionnal intr-o camera din apartamentul de resedinta).Sunt pensionat din MAI.Nu desfasor activitati in locuinta.Ce dari noi trebuie sa platesc fata de cele platite pana in prezent.Multumesc.

PIRCIU IULIAN
-

8 ianuarie 2016 at 8:22

    Buna seara. Nu sunt dari noi pentru dvs. La fel ca anii anteriori.

    Constantin
    -

    9 ianuarie 2016 at 19:47

Am receptionat de la un post de radio, informatia ca impozitul pe venit pentru 2016 va fi(?) / ar putea fi(?) marit la 50%. E real sau e… „S.F.”?

Git Emil Marius
-

7 ianuarie 2016 at 21:24

Daca sunt pfi si am si un pfa platesc cas la ambele.multumesc.

Ricky
-

7 ianuarie 2016 at 16:00

    Buna seara. Veti plati taxe si contributii la toate veniturile pe care le obtineti indiferent ca sunt pe pfi sau pfa.

    Constantin
    -

    9 ianuarie 2016 at 19:46

Buna ziua,
Va rog foarte mult sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare:
Sunt PFA – profesii libere- educatie – sistem real, din 2014.
Va rog sa-mi spuneti daca in conditiile in care nu sunt angajata la PFA-ul meu pot deduce la cheltuieli, cheltuielile realizate cu pilonul 3 de pensii incheiat pe CNP-ul meu in limita celor 400euro anual? Multumesc!

Tatiana S.
-

7 ianuarie 2016 at 9:24

    Sunt deductibile în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 400 de euro,
    într-un an fiscal, pentru fiecare participant, potrivit prevederilor art. 21 alin. (3) lit. j) din Codul
    fiscal, cheltuielile înregistrate de angajator în numele unui angajat, la schemele de pensii
    facultative, potrivit Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările şi
    completările ulterioare, precum şi cele reprezentând contribuţii la scheme de pensii facultative
    calificate astfel în conformitate cu legislaţia privind pensiile facultative de către Autoritatea de
    Supraveghere Financiară, efectuate către entităţi autorizate, stabilite în state membre ale
    Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului în euro este cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României la data înregistrării cheltuielilor de către angajator. Sursa: https://static.anaf.ro/static/10/Vrancea/Preciz-pensii-facult.pdf

    Daniel B
    -

    9 ianuarie 2016 at 19:39

Buna ziua ,am un pfa din 2011 frizerie coafor am platit pina acum 222ron la cas si 58 la cass si 16% impozit sunt la venit real cit trebuie sa platesc din 2016 dupa noul cod fiscal nu sunt salariata am platit la pensie si sanatate pina acum pentru continuitate iar acum mai platesc de doua ori cass si ce declaratii trebuiesc trimise la finante si pina la ce data .Multumesc mult

camelia
-

7 ianuarie 2016 at 8:34

Multumesc pentru raspun domnule Horea Oros.
Am acest certificat constatator. Ce fac cu el? Cum pot fi scutita de plata impozitului pe camera din apartament? Va multumesc

Ciobica
-

7 ianuarie 2016 at 7:50

    Impozitul marit pentru sediile sociale din apartament se plateste doar de catre pfa, pfi, samd care isi deconteaza in contabilitate cheltuielile cu intretinerea si utilitatile, conform art. 459 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal si doar ca urmare a depunerii unei declaratii de catre proprietarul apartamentului in care aveti declarat sediul. Daca in schimb, nu decontati nimic din ce inseamna utilitati, asigurare apartament, internet, etc atunci se considera a fi spatiu rezidential si se plateste impozit normal (adica nu se depune celebra declaratie in acest sens).

    Daniel B
    -

    9 ianuarie 2016 at 19:35

Buna ziua,
Sunt PFA cu sediul social declarat intr-un apartamnet pe o camera.
Eu imi desfasor activitatea la beneficiar. Ce cerere tb sa completez pentru a fi scutita de plata impozitului pe camera din apartament si unde trebuie sa o depun?
Va multumesc.

Ciobica
-

6 ianuarie 2016 at 13:26

    Cand ai infiintat PFA-ul trebuia sa declari la Registrul Comertului ca la sediul profesional (ca PFA nu ai sediu social) nu desfasori activitate si ai fi primit un certificat constatator in acest sens. Probabil ca declaratia poate fi data si ulterior.

    Horea Oros
    -

    6 ianuarie 2016 at 14:47

Am putea cumva sa simulam o situatie cat de cat reala? Adica: PFA cu norma de venit, 25.000 pe an, salariat la o firma. Cat va fi impozitul, sanatatea si mai ales cat va fi pensia? Pe luna, sau trimestru… Multumesc, anticipat.

Lorand
-

6 ianuarie 2016 at 12:28

    Buna seara. Veti plati :
    – contributie la pensie de 10,5% sau 26,3 % din norma de venit (procentul este la alegerea dvs)
    – contributie la sanatate de 5,5% din norma de venit,
    – impozit pe venit de 16% din norma de venit,
    Platile se fac trimestrial pana pe 25 ale ultimei luni din fiecare trimestru conform deciziei de impunere emisa de fisc.
    Faptul ca sunteti salariat nu mai conteaza din 2016.
    De retinut! Norma de venit reprezinta dpdv al fiscului un venit/profit net al activitatii desfasurate de pfa/ii.

    Constantin
    -

    6 ianuarie 2016 at 21:22

      Buna ziua,

      1. Ca si PFA cu norma de venit, trebuie sa platesc contributia CAS din 2016. Inteleg ca este decizia mea de a plati 10.5% sau 26.3%, iar acest lucru trebuie sa il mentionez completand, obligatoriu, formularul 600 pana la data de 31 Ianuarie 2016. Este corect ?
      2. In 2015 am platit impozitul de 16% si CASS de 5.5% prin Internet Banking in doua conturi separate ale Trezeroriei Sector 6 de care apartin. Aveti idee unde pot gasi contul unde trebuie sa platesc CAS-ul ?

      Multumesc anticipat,
      Marius.

      Marius
      -

      13 ianuarie 2016 at 14:33

      Buna ziua,

      1. Ca si PFA cu norma de venit, trebuie sa platesc contributia CAS din 2016. Inteleg ca este decizia mea de a plati 10.5% sau 26.3%, iar acest lucru trebuie sa il mentionez completand, obligatoriu, formularul 600 pana la data de 31 Ianuarie 2016. Este corect ?
      2. In 2015 am platit impozitul de 16% si CASS de 5.5% prin Internet Banking in doua conturi separate ale Trezeroriei Sector 6 de care apartin. Aveti idee unde pot gasi contul IBAN unde trebuie sa platesc CAS-ul ?

      Multumesc anticipat,
      Marius.

      Marius
      -

      13 ianuarie 2016 at 16:29

    Buna dimineata,

    am un PFA pe amenajari interioare in sistem norma de venit. paralel sunt si angajat cu 8 ore la o firma. in acest an am platit 50 % din impozit, fiind ca sunt si angajat. intrebare mare , cum o sa fie impozitarea din 2016. ramane 50% sau 100%.

    in afara de declaratia 600 trebuie sa depun ceva declaratie , daca platesc dupa norma de venit?

    cat o sa fie plafonul de facturare?

    va multumesc

    Szakal Andras
    -

    14 ianuarie 2016 at 4:09

Buna,
Cei cu norme de venit pana la urma mai au si de platit si mpozitul pe venitul net sau n am inteles eu?

alex
-

6 ianuarie 2016 at 8:58

Buna ziua. In ultimii ani am figurat ca salariat, complementar detinand si PFA. Inteleg ca de la 1 ianuarie 2016 voi cotiza la pensie si cu PFA-ul. Imi poate spune cineva in aceasta situatie (cotizand din doua locuri, 100% ca salariat si 33% sau 100% ca PFA functie de nivelul de cotizare) la ce varsta se va iesi la pensie (cumulam perioadele?) sau pastram limita de varsta insa se va lua in calcul si cotizarea din PFA? Si daca da valoarea va fi in conformitate cu cea cotizata? Multumesc.

adrian
-

6 ianuarie 2016 at 8:52

Da Aura 21,5+10,5=32%

Radu
-

5 ianuarie 2016 at 19:38

Salut, cum se plateste anticipat pensia pt pfa in sistem real in 2016 ca in Declaratia 600 noua nu mai apare venitul estimat? Unde sau prin ce declaratie se estimeaza venitul la care se aplica 10,5 sau 26.3% ca plati anticipate? In calculul acelui venit de la pensie se scade impozitul care e nedeductibil la profitul la care se calculeaza impozitul? Ca formularea e neclara (venit brut – cheltuielile desfasurarii activitatii exclusiv placa CAS). Impozitul si sanatatea sunt cheltuieli in vederea desfasurarii activitatii. Dar amenzile primite? Se scad? Ca si alea se platesc tot in vederea desfasurarii activitatii firmei? Multumesc.

Racul
-

5 ianuarie 2016 at 12:04

daca am norma de venit de 24500 pe an , pana acum la pensii plateam la 845 ron – aproximativ 250 ron pe luna…nu am inteles cat o sa platesc de acum inainte

Anonim
-

5 ianuarie 2016 at 10:31

Eu am pfa pe care îl folosesc doar 2 săptămâni pe an de mărișor și nu știu dacă sa mai ies și anul acesta pentru ca nu cunosc bine legile și nu știu dacă este obligatorie casa de marcat…Mulțumesc

oros mihaela
-

5 ianuarie 2016 at 7:07

Buna ziua. 1. Care este venitul minim de la care trebuie platit si contributii la pensie? (in lei). Deci daca am venituri aproape de zero, nu se schimba cu nimic fata de anul trecut?
2. Daca de exemplu am de primit bani de pe un contract, si m-am judecat cu cel care trebuie sa imi dea banii….deci am si taxe 1500 pentru avocati si altele….sa zicem ca per total am mai multe cheltuieli decat incasari. Ar fi ok sa depun cu MINUS declaratiile mele? sau mai bine nu? Va multumesc mult.

pfa B
-

4 ianuarie 2016 at 17:33

Daca cas este obligatoriu pentru pfa.se poate beneficia de adeverinte de salariat?

balaru
-

4 ianuarie 2016 at 11:37

Salutare,

Eu am un I.I. si anul trecut a fost unul foarte bun, adica am incasat si facturat mult mai mult decat am preconizat, in jur de 50.000 lei. Precizez ca eu sunt angajat la o alta societate comerciala si nu am angajati pe I.I..
In acest caz cat ar trebui sa platesc eu impozit pentru 2015?
In 2016 care sunt cotele care trebuie sa le achit?
Multumesc!

Adrian
-

4 ianuarie 2016 at 8:14

    Cititi comentariile de la inceput, aveti si un link cu o prezentare a unui expert contabil ! Foarte multe intrebari isi gasesc raspunsul deja, insa „cineva” trebuie sa le si citeasca, desi se vede ca e foarte greu !

    Adrian P.
    -

    4 ianuarie 2016 at 8:28

Buna ziua,
Sunt medic si mi-am deschis in iulie 2015 asa zisa ‘firma’ adica persoana juridica (activitati liberale), inregistrata la ANAF, cu numele de ‘Nume Initiala Prenume-medic colaborator’. De la ANAF mi s-a emis CIF. Mentionez ca la registrul comertului mi s-a spus ca nu se inregistreaza profesia de medic ca PFA. De atunci am avut in fiecare luna, mai putin in decembrie 2015, activitate pe firma prin contract de colaborare cu un spital (facturi emise lunar). La deschiderea firmei am depus declaratia 220 unde am estimat veniturile si pentru care mi s-a emis impunerea de plata (impozit ai CAS) pe care le-am achitat pana la 25 sept si 25 dec. In 2016 voi intra in concediu de crestere copil si nu prevad a avea activitate pe firma. Este mai avantajos sa suspend activitatea? Ma incadrez si eu la cota minima impusa daca nu am activitate? Va rog sa ma lamuriti pentru ca mereu pentru profesiile liberale nu prea sunt clar specificate normele de aplicare (eu fiind la inceput as vrea sa stiu ce sa fac, adica ce taxe sunt obligata sa platesc de la 1 ian 2016). Multumesc anticipat!

Alina P
-

4 ianuarie 2016 at 7:51

    Buna Alina, intrucat si eu sunt in situatie oarecum similara, cred ca e important sa spui cand anume urmeaza sa intri in concediu de maternitate, respectiv de crestere copil? vrei sa folosesti veniturile din PFA ca sa sustii dosarul de indemnizatie sau nu? pentru a beneficia de indemnizatie una din conditii este de a suspenda activitatea PFA dupa nasterea copilului si totodata sa faci dovada veniturilor platitoare de impozit la stat pt perioada de 1 an inainte de nasterea copilului; Despre indemnizatie tre sa intrebi la primaria de care apartii; legat de PFA acum in 2016 tre sa depui 220 cu estimarea pt 2016 si 200 cu realizatul pe 2015, plus declaratia 600 acum pana la 31 ian pt optiunea CAS (daca ti se aplica, din ce spui nu e clar…mai detaliaza) si in feb 392B presupunand ca esti neplatit de tva; cunosc alti medici care nu au suspendat act PFA si au luat indemnizatie pe baza salariului pe care il aveau in paralel cu PFA (e si cazul tau?); oricum e vorba de hartzogaraie multa si drumuri pe la anaf si primarie 🙂 – sa te pregatesti

    Raluca Rotaru
    -

    4 ianuarie 2016 at 14:59

      In primul rand multumesc pentru raspuns. Intr-adevar am uitat sa precizez ca sunt si angajat cu norma intreaga iar veniturile pe 1 an inainte de nasterea copilului pe contractul de munca ma fac sa ma incadrez la plafonul maxim de indemnizatie, asa ca nu mai conteaza veniturile de pe PFA (ca sa nu.ma complic cred ca nu voi apela la ele la stabilirea indemnizatiei, mai ales ca am facturat doar in lunile august-noiembrie iar copilul se va naste in feb.2016). Avand in vedere ca multi m-au speriat ca voi plati dari chiar daca am venituri zero pe PFA in 2016, vroiam sa stiu daca se aplica si in cazul profesiilor liberale (sunt neplatitoare de tva) si platesc contributiile sociale prin contractul de munca cu durata nedeterminata. Pe scurt, la venituri zero pe 2016, merita sa mai mentin deschisa ‘firma’ in caz ca se iveste ceva, sau mai degraba ii suapend activitatea? Multumesc!

      Alina P
      -

      4 ianuarie 2016 at 15:54

Buna!
Am so EU o intrebare, am auzit ceva zvonuri can de LA 1 ianuarie 2016 s-ar desfiinta pfa-urile si cei care au asa ceva trebuie sa treaca la SRL sau II , din CE am citit mai sus reiese ca sunt doar povesti aiurea , dar daca se plate sa imi zica si mie cineva care este adevarul, va multumesc

Angela
-

30 decembrie 2015 at 12:50

Buna ziua , am o „intrebare de baraj” -va rog sa ma ajutati cu o parere competenta ,opiniile in jurul meu sunt impartite si sunt „in ceata”

-Sunt PFA infiintata la sf.anului 2014 in sistem real, fara alte venituri de natura salariala ,fara a fi asigurata in alte sisteme de pensii..Deci pe lege trebuie sa platesc contrib.CAS .
Dar In 2014 media lunara a venitului realizat a fost sub limita impusa de lege ( aprox 850 lei) asa incit in 2015 nu am depus D600 si nu am avut contrib.CAS .
Desi inca nu este inchis anul 2015 mi-am dat seama ca Venitul total/ si implicit venitul/luna va depasi limita impusa de lege pt CAS.,
Pentru ca norma de venit este ( era) mult mai favorabila decit venitul net total realizat in 2015 pe real , vreau sa depun in ianuarie 2016 cerere de trecere la norma de venit .

Intrebarea 1 – Desi nu au trecut 2 ani calendaristici , au trecut 2 ani fiscali (2014 si 2015) de cind functionez , deci pot in ianuarie 2016 sa trec la norma de venit , corect ?

Intrebarea 2 -Aici e „buba” : Ce venit trebuie sa trec pe D600 pe care o voi depune in 2016 DUPA ce am depus cererea si D220 de trecere la norma de venit ? Venitul net realizat in 2015 pe real sau venitul de la norma de venit , la care vreau sa trec incepind cu 2016 ( aceasta situatie din urma fiind mai favorabila pt. mine) ? Este corect/legal sa declar pe D600 venitul net de pe norma de venit sau trebuie sa declar venitul de la sf.2015 cind eram pe real ?

Parerile sunt impartie :eu zic ca in 2015 nu aveam obligatia sa platesc CAS pt ca in 2014 am fost sub limita , iar in 2016 daca trec la norma trebuie sa declar si sa platesc plati antcipate CAS la norma de venit , dar amicii mei contabili- finantisti zic ca nu e asa , ei zic ca trebuie sa declar pe D600 venitul net de pe real din 2015 chiar daca voi fi la norma de venit in 2016 . Eu zic eu ca am dreptate , ei ( amicii ) zic ca nu .
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns ( o opinie avizata) .Multumesc

cecilia
-

27 decembrie 2015 at 14:37