Taxe si contributii PFA in 2016

Taxe si contributii sociale datorate de activitatile independente in 2016

Astazi s-a publicat in Monitorul oficial Codul Fiscal car va fi valabil de la 1 Ianuarie 2016.

Pe scurt, taxele la PFA scad la cei care nu erau si salariati si cresc la cei care erau si PFA si salariati.

Legea  227 din 2015 clarifica, dupa lungi dezbateri, ce taxe vom plati din 2016. Acum stim exact ce impozite si  contributii sociale trebuie sa platim  in 2016 indiferent de forma de autorizare: Persoană Fizică Autorizată (PFA), Întreprindere Familială (ÎF) şi Întreprindere Individuală (ÎI), aşa cum sunt ele definite în Legea 44/2008 (reactualizată în februarie 2014).

Mai jos, asa cum te-am obisnuit deja, enumar pe scurt toate contributiile si impozitele pe care trebuie sa le calculezi si sa le platesti la veniturile pe care le vei obtine in 2016.

Deci, ce aduce nou  pentru PFA codul fiscal din 2016 in comparatie cu cel din 2015:

  • Persoana fizica independentă care este si salariata plateste contributie la pensie. Pana la sfarsitul anului 2015 nu se platea contributie daca erai si salariat;
  • Scade cota de contribuţie obligatorie la nivelul contribuţiaei individuale de 10,5%.  Daca vrei, poti opta pentru cota integrală de contribuţie de asigurări sociale, corespunzătoare condiţiilor normale de muncă 26,3%. In 2015 cota obligatorie a fost de 26,3%.
  • S-a eliminat baza de calcul minima la calculul contributiei de sanatate, care era salariul minim brut pe tara
  • Castigul salarial mediu brut pe economie a crescut la 2.681 lei ;
  • Salariul minim brut pe economie este de 1.050 lei  pentru anul 2016.

Începând cu 1 Ianuarie 2016 o PFA sau o II plateste următoarele taxe și impozite:

1. Contribuția la asigurarile sociale (pensie)  este de 10,5% sau 26,3%, la alegere:

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente sunt obligate sa plateasca contributie la pensie daca indeplinesc unul din urmatoarele criterii:

a) venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real;

Important! Baza de calcul minima pentru CAS este 938 lei (35% x 2.681 lei salariul mediu brut din 2016). Toate PFA-urile care in 2015 au obtinut un venit net lunar de peste 938 lei (sau anual de 938*12=11.256 lei), sunt obligate sa se inregistreze cu declaratia 600 in sistemul public de pensii. (Atentie la calculul venitului net – acesta include cheltuielile cu asigurarile sociale – pensie si sanatate).

b) venitul lunar estimat a se realiza depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal sau în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea în sistem real;

Important!Daca venitul pe care il estimezi este mai mic decat 938 lei pe luna, respectiv 11.256 lei pe an, nu esti obligat sa depui declaratia 600. In 2017, la regularizare vei fi obligat sa platesti CAS daca venitul net obtinut depaseste baza de calcul minima, respectiv 938 lei pe luna sau 11.256 lei pe an.

c) valoarea lunară a normelor de venit obţinută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecţiilor prevăzute depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfăşoară activităţi impuse pe bază de norme de venit.

Important! Norma de venit poate fi redusa sau majorata in functie de mai multe criterii.  Daca prin aplicarea corectiilor, norma de venit este redusa sub baza minima de calcul de 938 lei lunar sau 11.256 lei anual, PFA si II nu sunt obligate la inregistrarea in sistemul public de pensii si nu depun declaratia 600.

Verifica la sfarsitul tabelului din judetul in care iti desfasori activitatea daca norma de venit este majorata sau redusa. https://contapp.ro/norme-de-venit-2016/

La alegere cota de calcul a CAS este fie contributia individuala de 10,5% fie contributia integrala de 26,3%.  Opțiunea de a plăti cota integrală nu va mai putea fi anulată în cursul anului respectiv, ci numai în anul următor.

Cota de 10,5%, nu asigură un stagiu complet de cotizare pentru pensie, ci doar o treime din acesta.  În cazul în care doresti să beneficieze de o pensie întreagă, opteaza spentru cota integrala de 26,3%.

Nu au obligaţia depunerii declaraţiei persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari.

  • in cazul persoanelor care tin contabilitatea in sistem real contributia este de 10,5%  (sau 26,3%)din baza minimă de calcul egală cu 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Baza de calcul nu poate fi  mai mare decât echivalentul a de 5 ori a salariului mediu brut.

 

  • in cazul persoanelor care sunt impozitate la norma de venit,  contributia este de 10,5%. Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale reprezintă valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care se desfăşoară activitatea şi nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut. Baza de calcul nu poate fi  mai mare decât echivalentul a de 5 ori a salariului mediu brut.

Contribuția la pensie nu este obligatorie pentru:

  • Contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ;
  • Contribuabilii al caror venit lunar estimat a se realiza nu depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal.
  • Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
  • Persoanele care nu sunt integrate in sistemul public de pensii dar care achita contributii catre sisteme profesionale  de pensii – cum ar fi avocatii sau personalul clerical.
ContApp- solutia completa pentru PFA si profesii Liberale

2. Contribuția la asigurările sociale de sănătate este de  5,5% din:

  • Baza de calcul calculată ca diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale de sanatate (se iau in calcul contributiile la pensie spre deosbire de vechiul cod fiscal), sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului,
  • Baza lunară de calcul nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe țară, dacă venitul pentru care se calculează contribuția este singurul realizat.

3. Contribuții opționale la PFA

  • Contribuția pentru asigurarea de șomaj este de 0,5% din baza de calcul,
  • Contribuția pentru concedii și indemnizații este de 0,85%  din baza de calcul.

Baza de calcul pentru aceste contributii este venitul net calculat pe lună pentru PFA in sistem real sau valoarea normei de venit calculata lunar. Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, dar nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia.

4. Impozitul pe venitul net

  • 16% din venitul net, care se calculează ca diferență dintre veniturile încasate și cheltuielile deductibile pentru anul în curs, sau
  • 16% din norma de venit.

Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente sunt obligate să plătească impozite si contributii în timpul anului, în urma depunerii declarațiilor privind veniturile și cheltuielile estimate, (declaratia 220).

Impozitul pe venitul net este calculat prin aplicarea cotei de 16% la venitul ce rezultă, în urma declarației, din scăderea din venitul brut estimat a cheltuielilor estimate.

Administrația fiscală este cea care stabilește plățile de impozit anticipate, pe fiecare sursă de venit. Plățile se efectuează în 4 rate egale, la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, respectiv: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie.

Contribuţiile sociale si taxele datorate de persoanele fizice potrivit prevederilor Codului fiscal se achită la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale în raza cărora se află adresa unde îşi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu.

Dacă sunt nelămuriri, te rog  scrie-mi un mesaj la comentarii. Mulțumesc!

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

440 de comentarii

Buna ziua,

Daca vreau ca PFA sa platesc CAS 26,3%, il platesc la venitul estimat pe 2016 si in 2017 platesc regularizarea sau cota de 26,3% se aplica la suma pe care o doresc. Precizez ca nu sunt angajat.

Va multumesc.

Oana
-

21 decembrie 2015 at 7:23

Buna ziua, este buna observatia in legatura cu plata de 15.8% la pensii?
Intreprindere Individuala in sistem real, cu angajati.

Cifra afaceri 100000 lei
Chelt deductibile 70000 lei

Daca platesc la pensii 10.5%
Baza calcul 30000 lei
30000 lei x 5.5 % sanatate = 1650 lei
30000 lei x 10.5 % pensie = 3150 lei
Baza calcul impozit profit
30000 lei – 1650 lei – 3150 lei = 25200 lei
Astfel avem
25200 lei x 16% = 4032 lei de plata la impozit
Profit net
25200 lei – 4032 lei = 21168 lei

Daca platesc la pensii si cei 15.8%, in total 26.3%
30000 lei x 5.5% sanatate = 1650 lei
30000 lei x 26.3% pensii = 7890 lei
Baza calcul impozit profit
30000 lei – 1650 lei – 7890 lei = 20460 lei
Astfel avem
20460 lei x 16% = 3273 lei
Profit net
20460 – 3273 lei = 17187 lei

Profitul net a scazut cu 21168 -17187 = 3981 lei, bani care merg la pensia mea pentru stagiu de cotizare intreg si punctul mai mare la pensie. Oricum platesc 3150 pentru 1/3 stagiu cotizare

Impozit pe profit mai putin cu 759 lei ( 4032 lei – 3273 lei).

Iudita Maris
-

19 decembrie 2015 at 8:22

Buna seara, PFA declaratia 200 privind venitul net 2014: venitul lunar net este de 3.506 lei, respectiv venitul anual de 42.076.
In fisa financiara, emisa de CNPP, reiese/ este declarat pe CNP meu, in anul 2014 un venit lunar de 804 lei, respectiv un venit anual de 9.648 lei.
Este normal ca venitul lunar respectiv anual net declarat prin declaratia 200 /anul 2014 sa nu fie acelasi cu cel regasit in fisa financiara emisa de CNPP ?

Iti multumesc anticipat.

Simona
-

18 decembrie 2015 at 17:37

Buna seara,
Sunt profesor, angajat cu contract de munca si doresc sa lucrez cu jumatate de norma la o Fundatie. Vreau sa-mi fac un PFA pentru ca cheltuielile fundatiei pentru mine sa fie cat mai mici.
Va rog, daca se poate, sa-mi scrieti detaliat care sunt taxele pe care trebuie sa le achit eu la stat( toate tipurile de impozite si cheltuieli) avand in vedere ca suma care urmeaza s-o primesc pentru munca la Fundatie este de 1000 de lei/net/luna.
Care este sistemul mai avantajos pentru PFA in cazul meu: in sistem real sau la norma de venit?
Stiu ca de anul viitor se mareste si impozitul pe cladiri si intentionez sa pun sediul PFA-ului acasa. Ma intereseaza toate costurile. Locuiesc in mediul rural!

Va multumesc si astept mesajul dumneavoastra detaliat sa vad daca merita sa-mi fac PFA sau nu.

yrygreen
-

15 decembrie 2015 at 18:23

Deci, pentru un PFA in sistem REAL:
SALARIU MEDIU BRUT : 2681
35%: 938

10.5%: 99
SAU
26.3%: 247

fata de 222 cat plateam pana acum.
Intrebarea este in ce conditii platesc norma de 10.5% sau norma intreaga de 26.3%?
Daca sunt numai PFA platesc numai 10.5%? Si doar daca sunt SI salariat platesc norma intreaga de 26.3%?

Multumesc

Laurentiu Bratu
-

15 decembrie 2015 at 11:48

Chiar sunt curios de unde scoate INS datele astea: Auzi, 2.681 lei venitul mediu brut pe tara ! Adica in 2016 venitul net mediu va fi undeva la aproape ~1900 de lei.Inafara de Bucuresti, si cateva orasele mai mari din tara, aproape tot angajatii ramasi nu iau mai mult de 1000-1200 de lei pe luna (net!) Fata de 2015, e o crestere de 266 de lei la salariu brut ! Vreau sa stiu cati romani in ultimul an au avut creteri salariale -sau muncesc pe aceasi bani de ani de zile.

Am si eu o intrebare…Inafara de aceste taxe mai trebuie ceva pe PFA?Sau le platesti si restul banilor ii poti cheltuii cum doresti ?Cu alte cuvinte, exista impozit „dividente” ca pe firma?

dumimihail
-

13 decembrie 2015 at 11:49

Buna ziua,
Sunt PFA din 30 martie 2015 cu norma de venit .Pana acum nu am platit niciun impozit deoarece am lucrat in strainatate. Care este termenul limita de a achita toate platile pentru anul 2015? Ce declaratii trebuie sa mai depun si care este termenul limita de depunere ale acestora in cazul in care trebuiesc depuse ? Daca se poate va rog sa imi spuneti care este perioada minima de suspendare a PFA-ului,eu lucrez 2-3 luni in strainate si revin in tara alte 2-3,ma intereseaza sa stiu daca se poate suspenda pe timpul verii si in cazul in care se poate daca se platesc taxele si impozitele pe perioada suspendarii.

Va multumesc !!

Aurel
-

13 decembrie 2015 at 7:01

Desi s-au clarificat cat de cat anumite situatii, chiar si prin cateva simulari, pentru toti cei care mai au intrebari puteti asculta discursul unui expert contabil pentru taxele PFA, II, etc. incepand din ianuarie 2016:
https://www.youtube.com/watch?v=eLvT2cK_6yU
Sunetul e putin prost la inceput, dar isi revine !
Sper sa fiti toti lamuriti din acest discurs avizat 🙂
Succes !

Adrian P.
-

10 decembrie 2015 at 18:44

Buna ziua.Sunt PFA in sistem real dar si angajat in acelasi timp. Am citit articolul dumneavoastra si toate comentariile si am tras urmatoarele concluzii:
1. Daca in 2015, venitul meu net lunar a fost sub 35% din salariu mediu pe economie(aproximativ 850lei), atunci in 2016 nu voi plati CASS de 10,5%. Adica daca netul meu este undeva sub 10 000 lei pe anul 2015, statul nu ma obliga sa platesc pensie in 2016.
2. Daca in 2015, venitul meu net lunar a depasit acei 850 lei, in 2016 pot opta pentru plata pensiei de 10,5% din 35%*salariu mediu, indiferent daca eu am realizat lunar 900 lei sau 2000 lei.
Va rog sa-mi spuneti daca am inteles corect sau nu.Ca daca n-am inteles bine, asta ar insemna sa fiu nevoita sa platesc in 2016 o contributie la pensie de aprox 90 lei*12 luni=1080 lei, cand eu am avut un venit net de 1500 lei pentru tot anul 2015.
Multumesc.

Serban
-

10 decembrie 2015 at 12:19

    Buna seara. 1. Daca venitul net este sub baza minima de calcul din 2015 nu sunteti obligata sa va asigurati in sistemul public de pensii.
    Daca venitul net in 2015 depaseste baza minima de calcul trebuie sa va asigurati in 2016 si puteti alege cota de 10,5%.
    2.Anul urmator dupa declararea venitului net se va recalcula contributia la nivelul venitului net realizat, daca e mai mare decat baza minima de calcul.
    Daca venitul obtinut este mai mic decat baza minima de calcul veti plati totusi contributia la baza minima de calcul, 90 lei pe luna. Contributia nu se restituie in acest caz.

    Constantin
    -

    11 decembrie 2015 at 21:10

      Buna seara, PFA declaratia 200 privind venitul net 2014: venitul lunar net este de 3.506 lei, respectiv venitul anual de 42.076.
      In fisa financiara, emisa de CNPP, reiese/ este declarat pe CNP meu, in anul 2014 un venit lunar de 804 lei, respectiv un venit anual de 9.648 lei.
      Este normal ca venitul lunar respectiv anual net declarat prin declaratia 200 /anul 2014 sa nu fie acelasi cu cel regasit in fisa financiara emisa de CNPP ?

      Iti multumesc anticipat.

      Simona
      -

      18 decembrie 2015 at 17:35

Buna ziua.Ma numesc Marian si va rog sa ma ajutati sa inteleg ce riscuri exista in cazul in care lucrez in strainatate,cu pfa cu norma de venit ,pentru o firma din Romania Am auzit ca persoane aflate in aceeasi situatie, au fost nevoite sa plateasca, la sfarsit de an, impozit pe veniturile ce au depasit suma stabilita in norma de venit

Marian
-

10 decembrie 2015 at 11:35

Ca persoană fizică fără PFA, II sau vreo formă juridică, vreau să-mi fac contracte de asigurare la CAS și sănătate din ianuarie 2016, apoi din aprilie 2016 voi primi ocazional venituri de la Google Adsense pentru publicitate pe site (circa 100 euro, dar nu în fiecare lună). Neavând nicio altă sursă de venit, vreau să mă asigur chiar dacă suma primită nu va depăși pragul de 35%.
Cota de 15,8% am văzut că este opțională, dar nu știu ce înseamnă faptul că prima cotă, cea de 10,5% nu asigură stagiul întreg de cotizare, ci doar o treime din acesta. Adică pentru a face un stagiu de cotizare de 30 de ani de exemplu, trebuie să cotizezi timp de 90 de ani cu 10,5%? Pentru că în acest caz voi opta pentru stagiul complet de 26,3%.
La sănătate e clar, 5,5% la minim pe economie.
Declarațiile pe care le voi depune pentru impozit și CAS:
In ianuarie 2016 – persoană fără venituri
– declarația 600 CAS (la minim pe economie)
Din aprilie 2016 – venituri AdSense
– chitanța de plata pentru fiecare sumă primită (nu există contract cu Google)
– declarația 201 (proprietate intelectuală, din Irlanda)
– declarația 600 CAS
– formularul 095 ROI
– declarația 220 pentru estimarea venitului
Vă rog să mă corectați unde greșesc și dacă mai trebuie să știu ceva. Vă mulțumesc.

Souad
-

10 decembrie 2015 at 7:07

Buna ziua as vrea sa ma lamuriti ce se intampla cu impozitul pe locuinta in cazul in care sediul social il am acasa iar punctul de lucru e in alta parte

Cadar cecilia
-

7 decembrie 2015 at 14:23

Buna seara!

Oricat citesc nu inteleg cum se calculeaza taxele si impozitele la o II . As vrea sa ma ajutati prin exemplul urmator …

venituri 100.000 lei
cheltuieli deductibile 50.000 lei

–––––––––
venitul impozabil = 100.000-50.000 = 50.000 lei

din acest venit cum se calculeaza impozitul pe profit , CAS respectiv CASS ?
cu cati bani raman din 50.000 lei ?

multumesc!

anonim
-

5 decembrie 2015 at 23:12

Nu inteleg un lucru, referitor la pensie. Eu sunt la norma de venit. In articol scrie astfel:
„in cazul persoanelor care sunt impozitate la norma de venit, contributia este de 10.5% […] nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut.”
Sa zicem ca norma de venit la care sunt incadrat este 26.000 (atat a fost in 2015), adica aprox. 2160 lei pe luna. 10.5% din aceasta suma inseamna 216 lei. Dar totodata scrie ca aceasta contributie la pensie nu poate fi mai mica decat 35% din salariul mediu brut. Pai… din ce am gasit la o cautare pe net, salariul mediu brut pe economie in 2015 a fost 2415 lei. 35% din aceasta suma inseamna 845 lei. 845 !!! Chiar si daca am vorbi de 35% din salariul minim brut (1300) – asta inseamna 455, mai mult decat dublu fata de 216 lei, tot mi se pare enorm de mult.
E ceva ce nu am inteles eu din acest articol, ceva ce nu am interpretat corect? Sau este o greseala in articol?… Nu pot sa cred ca trebuie sa platesc 845 lei lunar in loc de 216 (car ar insemna 10.5% din norma mea de venit), doar pentru pensie… pe bune?

Marian Stoica
-

4 decembrie 2015 at 17:59

    Buna, 35% se refera la baza de calcul. Deci cei 845 de lei e baza, din care se calculeaza cel 10,5%, care e 88,75 de lei. Asta e cel minim.

    baralilla
    -

    8 decembrie 2015 at 12:18

Buna seara! Nu prea am inteles…la un PFI, incepand cu 2016, CAS si CASS nu mai sunt cheltuieli deductibile? Nu se mai scad din baza decalcul pt impozit? Multumesc!

Adriana
-

30 noiembrie 2015 at 16:13

Buna seara! Am un Pfa (apicultura) pentru care in 2015 nu am platit nimic. Impunereaa mi-a venit pe zero atat la impozit, cat si la cass (sanatate). Sunt la norma de venit, dar nu am fost impozitat pentru ca m-am incadrat in limita venitului neimpozabil (http://agrointel.ro/28858/impozitul-pe-venit-agricol-in-2015-cum-se-calculeaza-si-care-sunt-suprafetele-pana-la-care-fermierii-sunt-scutiti-de-plata/). Nu sunt salariat, platesc cass din venituri cedare bunuri. Ce se va intampla in 2016? E posbil sa platesc Cas, cu toate ca nu voi plati impozitul si sanatatea. Ma incadrez in continuare in limita veniturilor neimpozabile? Multumesc.

talex
-

29 noiembrie 2015 at 16:55

Am venituri din drepturi de autor si din activitate PFA. In prezent, in baza contractelor pe care le am cu organismele de gestiune colectiva, al caror membru sunt, acestea retin si platesc impozitul(16%), contributia la CAS(10,5%), contributia la CASS(5,5%) in functie de venitul pe care il realizez. La PFA platesc impozitul si contributia la sanatate, dar nu platesc pentru pensii, deoarece, cf. Legii 263/2010, neavand venituri exclusiv din activitatea PFA, nu sunt obligat sa platesc pentru aceasta sursa de venit, ci doar pentru veniturile din drepturi de autor. In baza noului Cod Fiscal, care intra in vigoare de la 01.01.2016:
1) Lucrurile raman neschimbate, platesc doar pentru veniturile din drepturi de autor? 2) Voi plati si pentru venitul din drepturi de autor si pentru venitul din activitatea PFA( cel putin 10,5%)?
2) 10,5% din ce?
3) Daca platesc 10,5% X 35% X salariul mediu, iar acestei sume i se adauga contributia platita din dreptul de autor, cum mi se va considera contributia la pensii,
a) completa, chiar daca suma celor doua contributii este mai mare decat echivalent 26,5% X salariul mediu,
b) incompleta, desi suma celor doua contributii este mai mare decat minimum de 10,5% X salariul mediu,

Va multumesc!

Dorian Enescu
-

27 noiembrie 2015 at 22:56

Buna seara

Sunteti absolut siguri ca la PFA cu norma de venit, CAS-ul se calculeaza 10,5% din acea norma? Am citit pe diferite site-uri ca doar CASS e calculat din norma de venit, iar CAS-ul se va calcula din venitul declarat.

Va multumesc,

Flavius
-

26 noiembrie 2015 at 22:12

nicu-sant pensionar si am un ii cu activitate service funerari-ce trebuie sa platesc-am 71 ani

Anonim
-

26 noiembrie 2015 at 11:00

    Buna seara
    Platiti sanatate 5,5% si impozit de 16%; la venitul net sau la norma de venit. Depinde de situatia II-ului dvs.

    Constantin
    -

    26 noiembrie 2015 at 15:36

Bună ziua!

Am un PFA la normă (8559).
Presupunând că norma anuală va rămâne tot 16.200 de lei și în 2016, ce voi avea de plătit?

Vă mulțumesc!

profesorul
-

25 noiembrie 2015 at 8:58