Taxe si contributii PFA in 2016

Taxe si contributii sociale datorate de activitatile independente in 2016

Astazi s-a publicat in Monitorul oficial Codul Fiscal car va fi valabil de la 1 Ianuarie 2016.

Pe scurt, taxele la PFA scad la cei care nu erau si salariati si cresc la cei care erau si PFA si salariati.

Legea  227 din 2015 clarifica, dupa lungi dezbateri, ce taxe vom plati din 2016. Acum stim exact ce impozite si  contributii sociale trebuie sa platim  in 2016 indiferent de forma de autorizare: Persoană Fizică Autorizată (PFA), Întreprindere Familială (ÎF) şi Întreprindere Individuală (ÎI), aşa cum sunt ele definite în Legea 44/2008 (reactualizată în februarie 2014).

Mai jos, asa cum te-am obisnuit deja, enumar pe scurt toate contributiile si impozitele pe care trebuie sa le calculezi si sa le platesti la veniturile pe care le vei obtine in 2016.

Deci, ce aduce nou  pentru PFA codul fiscal din 2016 in comparatie cu cel din 2015:

  • Persoana fizica independentă care este si salariata plateste contributie la pensie. Pana la sfarsitul anului 2015 nu se platea contributie daca erai si salariat;
  • Scade cota de contribuţie obligatorie la nivelul contribuţiaei individuale de 10,5%.  Daca vrei, poti opta pentru cota integrală de contribuţie de asigurări sociale, corespunzătoare condiţiilor normale de muncă 26,3%. In 2015 cota obligatorie a fost de 26,3%.
  • S-a eliminat baza de calcul minima la calculul contributiei de sanatate, care era salariul minim brut pe tara
  • Castigul salarial mediu brut pe economie a crescut la 2.681 lei ;
  • Salariul minim brut pe economie este de 1.050 lei  pentru anul 2016.

Începând cu 1 Ianuarie 2016 o PFA sau o II plateste următoarele taxe și impozite:

1. Contribuția la asigurarile sociale (pensie)  este de 10,5% sau 26,3%, la alegere:

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente sunt obligate sa plateasca contributie la pensie daca indeplinesc unul din urmatoarele criterii:

a) venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real;

Important! Baza de calcul minima pentru CAS este 938 lei (35% x 2.681 lei salariul mediu brut din 2016). Toate PFA-urile care in 2015 au obtinut un venit net lunar de peste 938 lei (sau anual de 938*12=11.256 lei), sunt obligate sa se inregistreze cu declaratia 600 in sistemul public de pensii. (Atentie la calculul venitului net – acesta include cheltuielile cu asigurarile sociale – pensie si sanatate).

b) venitul lunar estimat a se realiza depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal sau în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea în sistem real;

Important!Daca venitul pe care il estimezi este mai mic decat 938 lei pe luna, respectiv 11.256 lei pe an, nu esti obligat sa depui declaratia 600. In 2017, la regularizare vei fi obligat sa platesti CAS daca venitul net obtinut depaseste baza de calcul minima, respectiv 938 lei pe luna sau 11.256 lei pe an.

c) valoarea lunară a normelor de venit obţinută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecţiilor prevăzute depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfăşoară activităţi impuse pe bază de norme de venit.

Important! Norma de venit poate fi redusa sau majorata in functie de mai multe criterii.  Daca prin aplicarea corectiilor, norma de venit este redusa sub baza minima de calcul de 938 lei lunar sau 11.256 lei anual, PFA si II nu sunt obligate la inregistrarea in sistemul public de pensii si nu depun declaratia 600.

Verifica la sfarsitul tabelului din judetul in care iti desfasori activitatea daca norma de venit este majorata sau redusa. https://contapp.ro/norme-de-venit-2016/

La alegere cota de calcul a CAS este fie contributia individuala de 10,5% fie contributia integrala de 26,3%.  Opțiunea de a plăti cota integrală nu va mai putea fi anulată în cursul anului respectiv, ci numai în anul următor.

Cota de 10,5%, nu asigură un stagiu complet de cotizare pentru pensie, ci doar o treime din acesta.  În cazul în care doresti să beneficieze de o pensie întreagă, opteaza spentru cota integrala de 26,3%.

Nu au obligaţia depunerii declaraţiei persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari.

  • in cazul persoanelor care tin contabilitatea in sistem real contributia este de 10,5%  (sau 26,3%)din baza minimă de calcul egală cu 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Baza de calcul nu poate fi  mai mare decât echivalentul a de 5 ori a salariului mediu brut.

 

  • in cazul persoanelor care sunt impozitate la norma de venit,  contributia este de 10,5%. Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale reprezintă valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care se desfăşoară activitatea şi nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut. Baza de calcul nu poate fi  mai mare decât echivalentul a de 5 ori a salariului mediu brut.

Contribuția la pensie nu este obligatorie pentru:

  • Contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ;
  • Contribuabilii al caror venit lunar estimat a se realiza nu depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal.
  • Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
  • Persoanele care nu sunt integrate in sistemul public de pensii dar care achita contributii catre sisteme profesionale  de pensii – cum ar fi avocatii sau personalul clerical.

2. Contribuția la asigurările sociale de sănătate este de  5,5% din:

  • Baza de calcul calculată ca diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale de sanatate (se iau in calcul contributiile la pensie spre deosbire de vechiul cod fiscal), sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului,
  • Baza lunară de calcul nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe țară, dacă venitul pentru care se calculează contribuția este singurul realizat.

3. Contribuții opționale la PFA

  • Contribuția pentru asigurarea de șomaj este de 0,5% din baza de calcul,
  • Contribuția pentru concedii și indemnizații este de 0,85%  din baza de calcul.

Baza de calcul pentru aceste contributii este venitul net calculat pe lună pentru PFA in sistem real sau valoarea normei de venit calculata lunar. Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, dar nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia.

4. Impozitul pe venitul net

  • 16% din venitul net, care se calculează ca diferență dintre veniturile încasate și cheltuielile deductibile pentru anul în curs, sau
  • 16% din norma de venit.

Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente sunt obligate să plătească impozite si contributii în timpul anului, în urma depunerii declarațiilor privind veniturile și cheltuielile estimate, (declaratia 220).

Impozitul pe venitul net este calculat prin aplicarea cotei de 16% la venitul ce rezultă, în urma declarației, din scăderea din venitul brut estimat a cheltuielilor estimate.

Administrația fiscală este cea care stabilește plățile de impozit anticipate, pe fiecare sursă de venit. Plățile se efectuează în 4 rate egale, la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, respectiv: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie.

Contribuţiile sociale si taxele datorate de persoanele fizice potrivit prevederilor Codului fiscal se achită la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale în raza cărora se află adresa unde îşi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu.

Dacă sunt nelămuriri, te rog  scrie-mi un mesaj la comentarii. Mulțumesc!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

440 de comentarii

Nu sunteti obligata sa platiti cei 10,5% pt ca ati avut venitul net sub minimul de 35% din salariu mediu brut.
Criss
-

15 ianuarie 2016 at 21:00

    Iarta-ma, dar nu inteleg. In articol scrie ca pot sa platesc 10,5% sau 26,3%. Ce beneficii am daca platesc 10,5% si ce beneficii am daca platesc 26,3%? ... Venitul e destul de mare, depaseste salariul mediu si sunt inscris la norma de venit.
    Andrei
    -

    16 ianuarie 2016 at 12:30

      Buna seara. La 10,5% nu aveti stagiu complet de cotizare ci doar o treime din acesta. Daca vreti pensie completa trebuie sa contribuiti cu 26,3% din venitul net.
      Constantin
      -

      16 ianuarie 2016 at 16:13

      Buna seara. Trece in sistem real, contabilitate in partida simpla.
      Constantin
      -

      16 ianuarie 2016 at 16:14

        Intrepinderile Individuale cu venituri din activitati agricole nu raman la norma de venit indiferent de cifra de afaceri ?
        ulici
        -

        17 ianuarie 2016 at 9:07

      Buna seara. Nu va puteti acorda diurna, aceasta se acorda doar salariatilor. Nu sunt modificari majore la deducerea cheltuielilor, s-au stabilit cateva valori maxime.
      Constantin
      -

      16 ianuarie 2016 at 16:49

Buna seara, De ce as vrea sa platesc 26,3% in loc de 10,5%? Mi s-ar considera vechime pentru pensie?
Andrei
-

15 ianuarie 2016 at 15:38

Va salut, As dori sa stiu daca in 2016 pentru proprietar de PFA sa introdus posibilitatea deducerii cheltuielilor cu diurna, pentru ca pana acum in 2015 nu a fost posibil. Pentru ca nu mi se pare normal, eu ca proprietar de PFA, care alerg sa fac banul, sa nu-mi pot deduce din cheltuieli diurna. Deasemnea, puteti sa-mi spune-ti daca sunt modificari in sistemul de deduceri a chelutielilor. Va multumesc, Traian
Traian
-

15 ianuarie 2016 at 4:03

Buna seara , La o persoana fizica independenta cu impozitare in sistem real impozitul de 16% se aplica venitului net ( brut - chelt-cass-cas ) ? CAss si CAS sunt considerate cheltuieli ?
carmen
-

14 ianuarie 2016 at 21:04

    Buna seara. Cheltuielile cu contributiile sociale sunt deductibile limitat. Legea spune art. 68, punctul 5, ”l) cheltuielile reprezentând contribuţii sociale obligatorii, potrivit legii, datorate de către contribuabil în limitele stabilite potrivit prevederilor titlului V - Contribuţii sociale obligatorii, indiferent dacă activitatea se desfăşoară individual şi/sau într-o formă de asociere. Deducerea cheltuielilor respective se efectuează de organul fiscal competent la recalcularea venitului net anual/pierderii nete anuale, potrivit prevederilor art. 75;”
    Constantin
    -

    16 ianuarie 2016 at 16:58

Buna seara. Pe anul 2015 sunt obligat sa platesc pensia de 222 de lei pentru PFA daca nu sunt angajat sau este optional. Va multumesc.
Marius Vasile
-

14 ianuarie 2016 at 16:43

    Ce inseamna deductibile limitat? Cat se deduc si cat nu?
    Roxana Cozubas
    -

    19 ianuarie 2016 at 20:53

am un PFA pe norma de venit,anul acesta ce declaratii trebuie depuse ,obligatorii...va multumesc anticipat
Elena Varzaru
-

14 ianuarie 2016 at 14:27

Buna seara , am o I.I.cu venituri din activitati agricole impozitata pe norma de vent. Trebuie sa depun declaratia 600 in conditiile in care Codul Fiscal nu mentioneaza aceste persoane la plata CAS (ART103) ci doar persoanele prevazute la art 67? Pana acum am platit CAS conform declaratiei 600.In aceste conditii pentru a ma asigura la pensie trebuie sa apelez la Casa de Pensii ?
ulici
-

13 ianuarie 2016 at 16:09

    Buna seara Nu sunteti obligat sa platiti contributie la pensie pentru veniturile din activitati agricole. In opinia mea, cred ca statul nu va refuza banii daca vreti sa va asigurati.
    Constantin
    -

    16 ianuarie 2016 at 17:13

Buna ziua. Am si eu un pfa cu norma fixa de venit si sunt salariata cu norma intreaga la o alta societate (in judetul Hinedoara). Am inteles ca din 2016 in loc de 21,5% voi plati 32% din norma fixa de venit, deoarece se adauga CAS-ul de 10,5%. Corect ? In plus, deoarece eram angajata cu norma intreaga la o alta societate, beneficiam de o reducere de 40% la norma fixa de venit. Aceasta reducere mai este valabila in 2016 ?
Lavinia
-

13 ianuarie 2016 at 14:38

    Buna seara. 1. Taxele si contributiile pe care le datorati le aveti in articolul de mai sus. 2. Verificati la sfarsitul tabelului cu normele de venit din judetul dvs daca mai aveti reducere la norma de venit. https://contapp.ro/norme-de-venit-2016/
    Constantin
    -

    16 ianuarie 2016 at 17:20

Buna seara ,sunt angajat la o inteprindere de stat ,am un pfa cod caen,cresterea vacilor a trebuit sa fac pfa deoarece am accesat fonduri europene masura 141 ,,1500e,ferma de semi subsistenta,pana acuma la anaf plateam dupa suprafata de teren cultivata cu ceriale ,,circa 10,,12 hectara si in jur de8 vaci ,,,,,,ASA pfa MICI in tara sant foarte multe ,,,----V-a rog sa -mi spuneti ce obligati avem acuma fata de anaf ,,,,
simon
-

12 ianuarie 2016 at 22:52

    Buna seara. Veti plati impozit la norma de venit. Nu platiti contributie la pensie.
    Constantin
    -

    16 ianuarie 2016 at 17:44

Bună seara. Tin un pfa pentru un client care ii facturez 150 lei pe luna.sunt salariata la o alta societate.Am si cheltuieli cu consumabile pe luna.Ce datorez la stat? Efectiv imi iau campii.
Magda
-

12 ianuarie 2016 at 22:44

Buna seara! Sunt cu totul de acord cu dvs. Asa vreau sa traiesc si eu. Fiecare responsabil cu viata lui. Generozitatea trebuie sa fie individuala nu politica de stat. Pentru ca astfel apar parazitii.
Constantin
-

12 ianuarie 2016 at 19:28

Am o nelamurire referitor la plata CAS in cazul unui PFA, si anume daca baza de calcul se refera la venitul brut (incasari) sau la venitul net (venit brut - cheltuieli deductibile). Pe scurt, de 5 ori salariul mediu brut pe economie in valoare 2681 lei este egal cu 11260,2 lei, dar aceasta suma se refera la venitul brut sau la venitul net ???
Teo
-

11 ianuarie 2016 at 18:02

    Buna seara. Baza de calcul se refera la venitul net. 5*2681= 13.405 lei reprezinta venit net lunar maxim la care platiti CAS.
    Constantin
    -

    12 ianuarie 2016 at 19:30

Buna ziua! Am o nelamurire. Cu declaratia 201 (dedicata veniturilor din strainatate), pentru venituri din drepturi intelectuale, ce impozite voi plati statului? (inclusiv contributia de pensie) ?
Marius Predoiu
-

11 ianuarie 2016 at 17:39

Buna ziua
Anonim
-

11 ianuarie 2016 at 7:02

Is mai greu de cap. Dar vreau sa ma lamuresc. CITEZ: "Contribuția CAS obligatorie în cazul PFA-urilor care țin contabilitatea în sistem real este de 10,5% din baza minimă de calcul, care este de minim 35% din câștigul salarial mediu brut. Baza de calcul nu poate fi mai mare decât echivalentul a 5 salarii medii brute. Și PFA impozitate în sistem real, și cele impozitate la norma de venit pot opta pentru plata contribuției integrale la pensii de 26,3%." Salariul mediu brut 2016= 2681 RON PLATA ANTICIPATA Baza: 2681*35%=938 RON La care: 10.5% = 98 RON/luna sau 26.3% = 247 RON/luna REGULARIZARE Indiferent cat de mari sunt veniturile nete la sfarsitul lui 2016, daca sunt mai mari de 2681*5=13405RON, baza de calcul pentru regularizare este BATUTA IN CUIE la 13405 RON. Deci 10.5%*13405 RON =1407 ron/AN - 117 RON/LUNA sau 26.3%*13405 RON =3526 ron/AN - 294 RON/LUNA (in plus cu 72 RON fata de cei 222 platiti pana acum) Corect sau nu?
Laurentiu
-

10 ianuarie 2016 at 21:40

Buna seara, Am un PFA si sunt si angajat full-time. Pana in acest an, depuneam doar adeverinta de salariat la ANAF si nu mai plateam CAS - nici nu am fost la Casa de Pensii pana acum. Ce trebuie sa fac anul acesta? Trebuie sa ma duc la Casa de Pensii? Sau sa depun doar declaratia 600 la ANAF - e obligatorie? Multumesc!
Adi
-

10 ianuarie 2016 at 18:11

Buna ziua, Am un PFA si sunt angajat la alta firma, astfel pt activitatea pe PFA trebuie sa platesc din 2016 urmatoarele taxe: 1. Pensie 2415 lei x 35% x 10,5% = 89 lei luna, minim; 2. CASS 5,5% din venit net(profit in sistemul real), sa zicem 2500 lei profit x 5,5% = 138 lei/luna; 3. Impozit pe profit trimestrial: 2500 x 3 luni x 16% = 1200 lei /trimestru. e correct? Multumesc Nicu
Nicu pro
-

10 ianuarie 2016 at 12:26

buna seara . spuneti/mi va rog , in anii precedenti contributia la sanatate facea parte din cheltuielile deductibile ? dar in 2016 ? va multumesc
Anonim
-

9 ianuarie 2016 at 22:11

Buna ziua! In cazul in care un pfa cu norma de venit - activitati suport pentru interpretare artistica- isi desfasoara activitatea in mai multe locatii( acolo unde au loc evenimentele) cum se va calcula norma de venit? cum trebuie procedat? Avand in vedere ca este specificat faptul Ca norma de venit aplicabila este cea de la locul desfasurarii activitatii. Multumesc!
Utilizator7
-

8 ianuarie 2016 at 21:55

    Buna seara. Activitati in mai multe locatii inseamna sa aveti puncte de lucru stabile, inregitrate la Reagistrul Comertului. Banuiesc ca aveti o singura activitate pe care o desfasurati in diverse locuri, la solicitarea clientilor dvs. Puteti justifica prezenta dvs intr-un anumit loc printr-un contract de prestari servicii.
    Constantin
    -

    9 ianuarie 2016 at 19:37

Buna ziua Va rog, care este articolul din care s-a putut mentiona exceptia invocata in cadrul articolului , respectiv: ``Contribuția la pensie nu este obligatorie pentru: Contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat `` Va multumesc
glavan gabriela
-

8 ianuarie 2016 at 9:12

    Buna seara. Art 148 alin 4 Cod fiscal 2016. (4) Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) şi (2) se încadrează în categoria asiguraţilor obligatoriu în sistemul public de pensii dacă îndeplinesc următoarele condiţii, după caz: a) venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real;
    Constantin
    -

    9 ianuarie 2016 at 19:38