Indemnizatia PFA si pentru alti profesionisti

1 Septembrie 2020. Un nou ajutor aprobat pentru profesionisti: 2.253 lei brut pe luna. Vezi detalii aici.

Cum se impoziteaza indemnizatia pentru profesionisti

Conform Ordonantei 226/2020, pentru indemnizatia incasata se datoreaza:

  • Contributie de asigurari sociale (pensie) – CAS – 25%;
  • Contributie de asigurari sociale de sanatate – CASS – 10%;
  • Impozit pe venit 10%, care se aplica la diferenta dintre indemnizatia incasat si contributiile sociale calculate;

Vezi in acest articol mai multe detalii, inclusiv o aplicatie de calcul rapid a impozitului pe indemnizatia PFA.

Informatii oficiale despre acordarea indemnizatiei in luna IUNIE

Pentru informatii oficiale legate de acordarea Indemnizatiei contacteaza Agentia de Plati din judetul tau. Intra pe aici.gov.ro selecteaza procedura si judetul tau, si in dreapta sus gaseti butonul CONTACTEAZA-NE – apasa si vei gasi numarul de telefon pentru informatii.

Actualizare 03 Iulie 2020

Actualizare 3 Iulie 2020. Cererea pentru indemnizatia pfa a fost actualizata cu activitatile afectate de starea de alerta care sunt eligibile pentru incasarea indemnizatiei si pe luna Iunie 2020. Cererea poate fi descarcata de pe site-ul aici.gov.ro.

Activitati restrictionate de starea de alerta pentru care se acorda indemnziatie in luna iunie.
Activitati restrictionate de starea de alerta pentru care se acorda indemnziatie in luna iunie.
Activitati restrictionate de starea de alerta pentru care se acorda indemnziatie in luna iunie.

Actualizare 02 Iunie 2020

Conform OUG 92/2020, indemnizatia de ajutor pentru profesionisti se acorda si dupa 31 MAI pentru activitatile care sunt in continuare afectate de masurile de restrictie. Indemnizatia se acorda pana la ridicarea acestor restrictii.

Daca activitatea s-a reluat in cursul lunii mai, atunci se depune cerere pentru perioada in care activitatea a fost intrerupta (exemplu: 1-15 mai sau 1-20 mai, etc). Data reluarii activitatii este data primului document intocmit in luna mai: comanda, cerere, factura, bon fiscal, contract, activare salariati, etc.

Art. 1. – (1) Acordarea indemnizațiilor prevăzute la art. XI și art. XV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 59/2020, cu completările ulterioare, pentru toate domeniile de activitate în care se 6 mențin restricții în condițiile Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, se prelungește și după data de 31 mai 2020, până la ridicarea acestor restricții.”

Cum se obtine indemnizatia pentru luna Mai

Indemnizatia pfa si pentru alti profesionisti se acorda pentru toata luna Mai chiar daca starea de urgenta s-a incheiat la data de 14 Mai, daca activitatea nu a fost reluata.

Indemnizatia PFA, indemnizatia pentru profesionisti

Ordonanta de urgenta 53 din 21 Aprilie 2020 completeaza Ordonanta 30 (actualizata 21 aprilie 2020), in care s-a anuntat indemnizatia pentru profesionisti.

  • S-a prelungit termenul de depunere cererii pentru indemnziatia pfa pentru luna martie – cererea se mai poate depune pana cel tarziu marti 28 aprilie 2020.
  • De indemnizaţia prevăzută la alin. (1) beneficiază şi avocaţii a căror activitate este redusă ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgenţă, dacă în luna pentru care solicită indemnizaţia au realizat încasări cu minimum 25% mai mici decât media lunară pe anul 2019, dar care nu depăşesc câştigul salarial mediu brut = 5.429 lei, (au termen de depunere 10 zile lucratoare de la data publicarii ordonantei 53 – 21 aprilie 2020);
  • Persoanele care beneficiază de un drept de pensie şi persoanele încadrate în grad de handicap pot beneficia de indemnizatie;
  • Pentru indemnizaţia prevăzută se datorează impozit pe venit, contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate. Acestea se declara si se platesc in 2021 prin declaratia unica;
  • Impozitul si contributiile reprezinta 41,5% din suma incasata.
  • Indemnizatia pfa nu se acorda societatilor comerciale;
  • sumele primite ca indemnizatie nu sunt supuse executării silite prin poprire pe durata acordării lor;

Persoanele indreptatite sa primesaca indemnizatie

Sunt eligibili pentru indemnizatie profesionistii „care întrerup activitatea ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada starii de urgenta”.

In categoria profesionistilor intra:

  • Activitatile independente – persoanele fizice care desfasoara o activitate economica si sunt organizate ca Profesie Liberala, Persoana Fizica Autorizata, Intreprindere Individuala sau membri a unei Intreprinderi Familiale;
  • Avocaţii a căror activitate este redusă ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgenţă, dacă în luna pentru care solicită indemnizaţia au realizat încasări cu minimum 25% mai mici decât media lunară pe anul 2019, dar care nu depăşesc câştigul salarial mediu brut = 5.429 lei, (au termen de depunere 10 zile lucratoare de la data publicarii ordonantei 53 – 21 aprilie 2020);
  • Persoane care obtin venituri din contracte de activitati sportive;
  • Persoane care obtin venituri din drepturi de autor;
  • Personalul incadrat in munca la un angajator prin alta modalitate prevazuta de lege (exemplu conventii civile).

Cateva precizari

  1. Sunt indreptatiti sa incaseze indemnizatia profesionistii care au intrerupt activitatea din cauza starii de urgenta. Activitatea nu trebuie suspendata la Registrul Comertului sau prin Declaratia Unica;
  2. Este necesar sa aveti cont bancar deschis la bancile comerciale pe numele activitatii profesionale. Nu se accepta contul bancar personal.
  3. Persoanele care desfasoara o activitate economica ca profesionisiti si beneficiază si de un drept de pensie precum şi persoanele încadrate în grad de handicap pot beneficia de indemnizatie;
  4. Indemnizatia pentru profesionsiti nu se acorda societatilor comerciale sau altor grupuri de interese;
  5. Pentru cei care sunt salariati si cu activitatea de profesionist intrerupta – legea nu precizeaza clar daca puteti face cerere de indemnizatie. Trimiteti documentatia si agentia va decide daca aveti dreptul sau nu. In opinia mea salariati platiti de firmele private se incadreaza la indemnizatie, care este platita de stat. Nu vad un conflict aici.
  6. Pentru cei care sunt in somaj tehnic si cu activitatea de profesionist intrerupta Conform ordonantei de urgenta, nu sunt indreptatiti sa primeasca indemnizatie pfa: „Art. XV1 Pentru angajaţii încadraţi cu contract individual de muncă, angajatorul solicită indemnizaţia pe baza documentelor prevăzute la art. XII alin. (1). În cazul în care personalul este încadrat prin altă modalitate prevăzută de lege, acesta va beneficia de prevederile art. XV”.

Conform ordonantelor militare in vigoare pana la aceasta data, urmatoarele activitati au fost intrerupte din cauza situatiei de urgenta:

  • baruri, restaurante, cafenele, hoteluri;
  • cabinete medicale de stomatologie;
  • activitatile culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear si de îngrijire personala, realizate în spaţii închise;
  • desfasurarea oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, in spatii deschise;
  • activitatile de comercializare cu amanuntul a produselor si serviciilor in centrele comerciale in care isi desfasoara activitatea mai multi operatori economici, cu exceptia vanzarii produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice si a serviciilor de curatatorie;

Persoanele eligibile a incasa indemnizatie nu sunt limitate la lista de activitati de mai sus. Sunt eligibile toate activitatile care au intrerupt activitatea pe perioada starii urgenta.

Prin intreruperea activitatii intelegem ca nu s-au facut livrari de bunuri si nu s-au prestat servicii in perioada starii de urgenta.

Care este valoarea indemnizatiei

Valoarea indemnziatie pentru profesionisti este egala cu 75% din salariul mediu brut pe economie, stabilit prin legea bugetului de stat. Pentru 2020 salariul mediu brut este 5.429 lei iar indemnizatia pfa bruta este egala cu 4.072 lei pe luna.

Persoanele indreptatite sa primeasca indmenizatie primesc in conturi valoarea bruta a acesteia.

  • Pentru luna martie s-a incasat suma de 2102 lei, corespunzator perioadei maxime, de la declararea starii de urgenta, 16 martie si pana la sfarsitul lunii;
  • Pentru luna aprilie se va incasa 4072 lei, starea de urgenta fiind declarata pentru toata luna;
  • Pentru luna mai, daca nu se prelungeste starea de urgenta, se va calcula indemnizatie pentru perioada 1-15 mai 2020.

Cum se inregistreaza in contabilitate si in Declaratia Unica

Indemnizatia se inregistreaza in Registrul Jurnal de Incasari si Plati din 2020. Impozitul si contributiile sociale calculate vor fi declarate in formularul declaratiei unice din 2021.

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

392 de comentarii

Buna ziua, stie cineva daca pe luna Iunie se mai acorda indemnizatia?

Victor M.
-

30 iunie 2020 at 8:09

    Daca domeniul de activitate a fost afectat de masurile luate de autoritati se primeste indemnizatie si pentru luna Iunie.

    Gabi Gale
    -

    30 iunie 2020 at 21:04

Bună ziua, șomajul tehnic pe luna mai pt pfa l-a primit cineva?

Marina mirela
-

26 iunie 2020 at 8:13

Buna Ziua! a primit cineva banii pentru luna Mai?

Victor M.
-

22 iunie 2020 at 7:39

    Am primit doar confirmarea primirii cererii și a documentelor.
    (desi am depus chiar în primele zile)

    Karmen
    -

    22 iunie 2020 at 12:03

    Da,eu

    Popa
    -

    22 iunie 2020 at 20:20

    Buna dimineata!
    Problema dumneavoastra s-ar putea sa fi fost de la semnaturiile cererilor de somaj , aceeasi problema am intapinato si eu si am luat legatura cu ei pe data de 10 iunie si am tras la imprimanta declaratiile completate si le am semnat csemnatu pixul apoi le am trimis oe mail lor si s a acceptat. Au spus ca prima data nu se aprobase datorita ca semnaturiile nu indeplineau cerintele si din acest motiv am fost nevoit sa fac asa.

    Marian
    -

    23 iunie 2020 at 5:17

    Nici eu nu am primit nimic inca, doar confirmarea ca totul este ok si ca plata se va procesa…unde trebuie sa sun sa intreb, la ce nr.de telefon?

    Maria
    -

    23 iunie 2020 at 17:01

Buna ziua ! Pfa (taxi ) mai poate beneficia de ajutorul covid și după 1 Iunie ? Multumesc pt răspuns !

Gherghina Valerian
-

22 iunie 2020 at 7:21

Buna ziu.
Daca se prelungeste starea de alerta se da indemnizatia pt pfauri si pe luna iunie,adica se depune docomentatia si in luna iulie?
Multumesc!

Popa
-

14 iunie 2020 at 14:18

Buna ziua, Pentru luna IUNIE eu sunt PFA cu activitati fotografice, as putea sa reiau activitatea maine? (am promis unui prieten o sedinta foto) si dupa aia sa depun cererea sa zicem din data de 15.06.2020 pana la finalul lunii ? Cand am sa sistez activitatea din nou ?

George Vutan
-

14 iunie 2020 at 0:44

    Buna ziua! Am trimis cererea pt luna mai după care am primit mail ca trebuia sa am cont pe PFA și am văzut doar azi. Exista vreo șansa sa mai primesc banii? Și cum ar trebui sa procedez? Mulțumesc.

    Anca Zubascu
    -

    14 iunie 2020 at 11:27

Buna ziua!Am depus o cerere pt perioada (1-15 Mai),am aflat ulterior ca se acorda pe toata luna Mai daca nu s a reluat activitatea.Este vreo sansa sa recuperez pentru 15-31 Mai?Multumesc mult!

Anca
-

12 iunie 2020 at 12:59

    După părerea mea nu exista, dar dati-le un telefon.

    Constantin
    -

    12 iunie 2020 at 13:02

    Buna ziua! Aceeași problemă am avut-o si eu. Ați primit indemnizația pe toata luna sau doar pe 1-15 mai?

    Madalina
    -

    12 iunie 2020 at 14:01

Buna ziua!Se prelungește perioada depunerii pe luna mai?(am depus o cerere cu fata de 1-15 mai)dar nu mi am reluat activitatea.Multumesc!

Mădălina
-

12 iunie 2020 at 12:51

buna ziua, scuzati deranjul, am intampinat o problema cu trimiterea actelor pt somaj pfa,Am trimis acte;le din 3 iunie, pe 7 iunie am primit raspuns ca nu respecta standardul, am refacut tot si am trimis imediat, iar azi 10 iunie, am primit raspuns ca din nou nu respecta standardele, Era din cauza ultimei versiuni Acrobat, m-am dumirit si am refacut actele deci azi 10 iunie, numai ca fiind trecut de 12 noaptea, nu mi mai da posibilitatea sa le trimit, Asta inseamna ca raman fara somaj tehnic? Nu ar fi corect caci eu am avut nr de inregistrare din 3 iunie, cui sa ma adresez, ce ma sfatuiti? o zi faina

Teodora
-

11 iunie 2020 at 0:07

    Bună ziua!
    Aceeași eroare am tot primit-o și eu dar nu am reușit sa înțeleg ce era greșit în trimiterea documentelor (pe care am făcut-o și în lunile anterioare!! și a fost corect!!)
    Ma puteți ajuta sa îmi spuneți ce anume era, cum ați corectat?!
    Va rămân îndatorata!!

    Carmen
    -

    11 iunie 2020 at 2:36

Bună ziua, Domnule Constantin!
Am depus documentele necesare și am primit ulterior și indemnizația atât în luna aprilie cât și mai.
De fiecare data procedura a fost indeplinita corect și s-a finalizat cu virarea banilor în cont.
În luna iunie pare imposibil.
Deși completez corect asa cum am mai făcut-o de altfel în lunile anterioare, primesc acest mesaj fără alte detalii:
„Cererea acordare indemnizatie nu respectă formatul standard din paltforma (vă rugăm să respectați procedura de completare a formularului și să retrimiteți conform procedurii)!”
Reiau procedura, dar nestiind ce este greșit rezulta o munca de sisif.
Consider ca nu se mai dorește virarea acestor bani și atunci se pun aceste piedici tehnice…
Este frustrant.
Aveți cumva idee cum as putea proceda?! (telefonic este imposibil)
Cu stima, va multumesc!
P.s. Am îndrăznit sa va transmit și un mail, poate când aveți disponibilitatea, mi-ați putea răspunde.

Carmen
-

10 iunie 2020 at 11:21

    Ați descarcat recent formularul? Sau îl folosiți pe cel vechi?

    Constantin
    -

    10 iunie 2020 at 11:24

      L-am descarcat din aplicație. Asa am făcut de fiecare data.

      Carmen
      -

      10 iunie 2020 at 11:28

        Va recomand sa sunați la ei. Nu am întâlnit Eroarea aceasta.

        Constantin
        -

        10 iunie 2020 at 12:15

Sunt pensionara la limita de varsta si am un pfa pe cadastru, am intrerupt activitatea din 18.03.2020-14.05.2020, pot beneficia de indemnizatie.
multumesc

MOCANU MARIA
-

9 iunie 2020 at 18:18

    Bună seara! Da, doar pentru luna mai mai puteți depune. Maine este ultima zi.

    Constantin
    -

    9 iunie 2020 at 18:31

Buna ziua!! Scuze de deranj dar chiar nu mai stiu unde sa ma informez. Daca se poate,ma lamuriti si pe mine in contextul covidului? Sunt angajată la școală , am pfa pe coafura si profesie liberala pe psihologie, ambele pe sistem real. Am depus pentru indemnizatia covid si am primit pe pfa. Pe profesie liberala mi-am continuat activitatea. Urmeaza sa nasc in august si trebuie sa depun declaratia pe 2020. Cum procedez? Pe aprilie,mai la cheltuieli, pun cass, cas si impozit pe indemnizație , in cazul pfaului, iar la profesie liberala doar impozit deoarece e sub 2000 pe luna? Ce se intampla daca pentru cele 7 luni din 2020 anterioare nasterii, veniturile lunare depășesc venitul minim, tinand cont ca pentru aprilie si mai am primit indemnizatia si am avut si venit pe profesie liberala. Voi plati cas,cass pentru toate lunile? Si pe viitor Nu vreau sa suspend activitatea pe pfa si profesie liberala. Dar cum procedez sa reiasa ca dupa ce nasc nu am realizat venituri peste plafon?

Pau
-

7 iunie 2020 at 9:43

Buna ziua. Am un PFA cod CAEN 0150 Activitati in firme mixte. Este corect sa solicit indemnizatia?

STOICOI MAEIA
-

5 iunie 2020 at 12:44

    Buna ziua! Daca ati avut intrerupta activitatea in mai, puteti depune cerere pentru indemnizatie. Sunati si la Agentia de plati locala.

    Constantin
    -

    6 iunie 2020 at 12:18

Buna seara.
Se da si in iulie pe luna iunie?
Daca nu am depus pe luna martie,mai pot recupera din urma?
Am inteles cacse poate recupera

Popa
-

4 iunie 2020 at 20:46

    Asi fi di eu curioasa daca se da ptr PFA-uri si pe luna iunie , in contextul in care nu s-a reluat activitatea !?!?

    Cristina Sz
    -

    29 iunie 2020 at 22:18

Bună ziua!Am si eu o intrebare referitor la indemnizație covid pe lunea mai.Eu am un stand ,într-un complex care s-a deschis pe data de 19 mai.Eu personal,am deschis standul in data de 26 cand am avut si încasări (bonuri fiscale).Pe ce perioada sa depun cererea pt indemnizația 1-18 au 1-25 ?Mulțumesc!

Elena Olteanu
-

4 iunie 2020 at 8:30

    Buna ziua! Perioada 1-25 mai.

    Constantin
    -

    4 iunie 2020 at 9:14

      Mulțumesc!

      Elena Olteanu
      -

      4 iunie 2020 at 10:41

      Buna ziua!Daca am depus deja o cerere cu data de 1-15 Mai,mai este vreo sansa sa recuperez pentru 15-31 Mai avand in vedere ca nu mi am reluat activitatea.Multumesc!!!

      Ioana
      -

      12 iunie 2020 at 12:54

Buna ziua,
Lucrez ca si traducator pentru diverse agentii de traduceri. De obicei emit factura in primele zile ale lunii (altfel daca as emite factura pentru fiecare document tradus pentru firma respectiva ar insemna sa emit zeci de facturi in fiecare luna). Daca am emis factura pentru perioada 1-26 martie la data de 1 aprilie, dar incepand cu data de 27 martie nu am mai primit niciun document de tradus si am depus cerere pentru perioada 27-31 martie, credeti ca ar fi vreo problema. Dupa aceea sigur nu cred ca ar avea de ce sa fie probleme deoarece nu am mai emis nicio factura si nu am primit documente de tradus. Practic factura este emisa pentru perioada anterioara zilei de 27 martie, cand am declarat ca s-a suspendat activitatea. Am decis sa depun cerere pentru indemnizatie in data de 7 aprilie pentru cele cateva zile din luna martie deoarece trecusera deja 11 zile in care nu primisem nimic de tradus. La inceputul lunii mai am depus si pentru luna aprilie integral. Si acum ma gandesc sa depun si pentru luna mai (probabil nu integral deoarece dupa data de 15 mai am inceput sa primesc documente de tradus). Multumesc!

Catalin-Stefan Pintea
-

3 iunie 2020 at 21:09

Buna ziua,

„Indemnizatia pfa si pentru alti profesionisti se acorda pentru toata luna Mai chiar daca starea de urgenta s-a incheiat la data de 14 Mai, daca activitatea nu a fost reluata.”

M-am grabit si am depus cererea pt indemnizatie (pt 1-14 Mai) pana sa citesc modificarile din articolul dvs…
Activitatea PFA nu a fost reluata, deci oare mai pot pune inca o cerere pt. 15-31 Mai? Se specifica aspectul asta in vreo ordonanta?

Multumesc!

Pricopi Dragos
-

3 iunie 2020 at 8:53

Buna ziua! PFA activitate taxi poate beneficia de indemnizatie pe luna MAI perioada 1-31 sau numai perioada 1-14 (mentionez ca nu si-a reluat activitatea in luna mai)? Multumesc!

CAPALNEAN VIORICA
-

3 iunie 2020 at 5:13

Buna ziua,

Sunt autorizata ca intreprindere individuala in domeniul educatiei (cursuri de limbi straine pt copii, activitati de vacanta) si am intrerupt activitatea total din 11 martie si inca nu se stie daca vom putea relua activitatea.

Am aplicat si obtinut indemnizatia in martie si aprilie, dar din pacate am primit 3 plati prin banca in aprilie si 2 in mai pentru niste cursuri de la inceputul anului, toate impreuna totalizand in jur de 1000 lei. Este o problema? Mai pot aplica si pentru indemnizatia aferenta lunii mai?

Multumesc mult.

Claudia M.
-

2 iunie 2020 at 17:41

    Buna ziua! Daca facturile platite sunt cu data anterioara declararii starii de urgenta nu este nicio problema.

    Constantin
    -

    3 iunie 2020 at 16:27

      Bună ziua. Am un Pfa care a avut întrerupta activitatea în lunile martie, aprilie și mai deoarece am un magazin cu vânzare cu amănuntul într-un centru comercial. Pentru lunile acelea nu am depus acte pentru indemnizația de covid. Acum am depus și mi-a fost respinsa cererea pe motiv ca nu am depus prima data. Nu înțeleg de ce se face discriminare alții iau de doua ori iar alții deloc pentru ca am fost sfătuiți prost de niște contabili care nici măcar nu cunosc legea. Va mulțumesc și aștept un răspuns.

      Popa daniela
      -

      10 octombrie 2020 at 9:18

Buna ziua! Ca si medic de medicină internă cu activitate spitaliceasca si pe societate comercială (contract garzi), dar fără activitate pe prestări servicii prin pfa (consultatii in privat), se poate obține indemnizația in cazul in care clinica unde efectuam consultatiile a fost închisă pe perioada starii de urgenta? Multumesc!

Iulia Jurca-Simina
-

2 iunie 2020 at 13:28

    Buna ziua! Da, in opinia mea se poate sa obtineti, puteti depune cerere pentru luna mai pana la data de 10 iunie, daca ati avut intrerupta activitatea toata luna sau pe perioada de intrerupere 1-14 mai.

    Constantin
    -

    3 iunie 2020 at 16:14

      Va multumesc!

      Iulia Jurca-Simina
      -

      4 iunie 2020 at 7:35