Indemnizatia PFA si pentru alti profesionisti

1 Septembrie 2020. Un nou ajutor aprobat pentru profesionisti: 2.253 lei brut pe luna. Vezi detalii aici.

Cum se impoziteaza indemnizatia pentru profesionisti

Conform Ordonantei 226/2020, pentru indemnizatia incasata se datoreaza:

  • Contributie de asigurari sociale (pensie) – CAS – 25%;
  • Contributie de asigurari sociale de sanatate – CASS – 10%;
  • Impozit pe venit 10%, care se aplica la diferenta dintre indemnizatia incasat si contributiile sociale calculate;

Vezi in acest articol mai multe detalii, inclusiv o aplicatie de calcul rapid a impozitului pe indemnizatia PFA.

Informatii oficiale despre acordarea indemnizatiei in luna IUNIE

Pentru informatii oficiale legate de acordarea Indemnizatiei contacteaza Agentia de Plati din judetul tau. Intra pe aici.gov.ro selecteaza procedura si judetul tau, si in dreapta sus gaseti butonul CONTACTEAZA-NE – apasa si vei gasi numarul de telefon pentru informatii.

Actualizare 03 Iulie 2020

Actualizare 3 Iulie 2020. Cererea pentru indemnizatia pfa a fost actualizata cu activitatile afectate de starea de alerta care sunt eligibile pentru incasarea indemnizatiei si pe luna Iunie 2020. Cererea poate fi descarcata de pe site-ul aici.gov.ro.

Activitati restrictionate de starea de alerta pentru care se acorda indemnziatie in luna iunie.
Activitati restrictionate de starea de alerta pentru care se acorda indemnziatie in luna iunie.
Activitati restrictionate de starea de alerta pentru care se acorda indemnziatie in luna iunie.

Actualizare 02 Iunie 2020

Conform OUG 92/2020, indemnizatia de ajutor pentru profesionisti se acorda si dupa 31 MAI pentru activitatile care sunt in continuare afectate de masurile de restrictie. Indemnizatia se acorda pana la ridicarea acestor restrictii.

Daca activitatea s-a reluat in cursul lunii mai, atunci se depune cerere pentru perioada in care activitatea a fost intrerupta (exemplu: 1-15 mai sau 1-20 mai, etc). Data reluarii activitatii este data primului document intocmit in luna mai: comanda, cerere, factura, bon fiscal, contract, activare salariati, etc.

Art. 1. – (1) Acordarea indemnizațiilor prevăzute la art. XI și art. XV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 59/2020, cu completările ulterioare, pentru toate domeniile de activitate în care se 6 mențin restricții în condițiile Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, se prelungește și după data de 31 mai 2020, până la ridicarea acestor restricții.”

Cum se obtine indemnizatia pentru luna Mai

Indemnizatia pfa si pentru alti profesionisti se acorda pentru toata luna Mai chiar daca starea de urgenta s-a incheiat la data de 14 Mai, daca activitatea nu a fost reluata.

Indemnizatia PFA, indemnizatia pentru profesionisti

Ordonanta de urgenta 53 din 21 Aprilie 2020 completeaza Ordonanta 30 (actualizata 21 aprilie 2020), in care s-a anuntat indemnizatia pentru profesionisti.

  • S-a prelungit termenul de depunere cererii pentru indemnziatia pfa pentru luna martie – cererea se mai poate depune pana cel tarziu marti 28 aprilie 2020.
  • De indemnizaţia prevăzută la alin. (1) beneficiază şi avocaţii a căror activitate este redusă ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgenţă, dacă în luna pentru care solicită indemnizaţia au realizat încasări cu minimum 25% mai mici decât media lunară pe anul 2019, dar care nu depăşesc câştigul salarial mediu brut = 5.429 lei, (au termen de depunere 10 zile lucratoare de la data publicarii ordonantei 53 – 21 aprilie 2020);
  • Persoanele care beneficiază de un drept de pensie şi persoanele încadrate în grad de handicap pot beneficia de indemnizatie;
  • Pentru indemnizaţia prevăzută se datorează impozit pe venit, contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate. Acestea se declara si se platesc in 2021 prin declaratia unica;
  • Impozitul si contributiile reprezinta 41,5% din suma incasata.
  • Indemnizatia pfa nu se acorda societatilor comerciale;
  • sumele primite ca indemnizatie nu sunt supuse executării silite prin poprire pe durata acordării lor;

Persoanele indreptatite sa primesaca indemnizatie

Sunt eligibili pentru indemnizatie profesionistii „care întrerup activitatea ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada starii de urgenta”.

In categoria profesionistilor intra:

  • Activitatile independente – persoanele fizice care desfasoara o activitate economica si sunt organizate ca Profesie Liberala, Persoana Fizica Autorizata, Intreprindere Individuala sau membri a unei Intreprinderi Familiale;
  • Avocaţii a căror activitate este redusă ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgenţă, dacă în luna pentru care solicită indemnizaţia au realizat încasări cu minimum 25% mai mici decât media lunară pe anul 2019, dar care nu depăşesc câştigul salarial mediu brut = 5.429 lei, (au termen de depunere 10 zile lucratoare de la data publicarii ordonantei 53 – 21 aprilie 2020);
  • Persoane care obtin venituri din contracte de activitati sportive;
  • Persoane care obtin venituri din drepturi de autor;
  • Personalul incadrat in munca la un angajator prin alta modalitate prevazuta de lege (exemplu conventii civile).

Cateva precizari

  1. Sunt indreptatiti sa incaseze indemnizatia profesionistii care au intrerupt activitatea din cauza starii de urgenta. Activitatea nu trebuie suspendata la Registrul Comertului sau prin Declaratia Unica;
  2. Este necesar sa aveti cont bancar deschis la bancile comerciale pe numele activitatii profesionale. Nu se accepta contul bancar personal.
  3. Persoanele care desfasoara o activitate economica ca profesionisiti si beneficiază si de un drept de pensie precum şi persoanele încadrate în grad de handicap pot beneficia de indemnizatie;
  4. Indemnizatia pentru profesionsiti nu se acorda societatilor comerciale sau altor grupuri de interese;
  5. Pentru cei care sunt salariati si cu activitatea de profesionist intrerupta – legea nu precizeaza clar daca puteti face cerere de indemnizatie. Trimiteti documentatia si agentia va decide daca aveti dreptul sau nu. In opinia mea salariati platiti de firmele private se incadreaza la indemnizatie, care este platita de stat. Nu vad un conflict aici.
  6. Pentru cei care sunt in somaj tehnic si cu activitatea de profesionist intrerupta Conform ordonantei de urgenta, nu sunt indreptatiti sa primeasca indemnizatie pfa: „Art. XV1 Pentru angajaţii încadraţi cu contract individual de muncă, angajatorul solicită indemnizaţia pe baza documentelor prevăzute la art. XII alin. (1). În cazul în care personalul este încadrat prin altă modalitate prevăzută de lege, acesta va beneficia de prevederile art. XV”.

Conform ordonantelor militare in vigoare pana la aceasta data, urmatoarele activitati au fost intrerupte din cauza situatiei de urgenta:

  • baruri, restaurante, cafenele, hoteluri;
  • cabinete medicale de stomatologie;
  • activitatile culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear si de îngrijire personala, realizate în spaţii închise;
  • desfasurarea oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, in spatii deschise;
  • activitatile de comercializare cu amanuntul a produselor si serviciilor in centrele comerciale in care isi desfasoara activitatea mai multi operatori economici, cu exceptia vanzarii produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice si a serviciilor de curatatorie;

Persoanele eligibile a incasa indemnizatie nu sunt limitate la lista de activitati de mai sus. Sunt eligibile toate activitatile care au intrerupt activitatea pe perioada starii urgenta.

Prin intreruperea activitatii intelegem ca nu s-au facut livrari de bunuri si nu s-au prestat servicii in perioada starii de urgenta.

Care este valoarea indemnizatiei

Valoarea indemnziatie pentru profesionisti este egala cu 75% din salariul mediu brut pe economie, stabilit prin legea bugetului de stat. Pentru 2020 salariul mediu brut este 5.429 lei iar indemnizatia pfa bruta este egala cu 4.072 lei pe luna.

Persoanele indreptatite sa primeasca indmenizatie primesc in conturi valoarea bruta a acesteia.

  • Pentru luna martie s-a incasat suma de 2102 lei, corespunzator perioadei maxime, de la declararea starii de urgenta, 16 martie si pana la sfarsitul lunii;
  • Pentru luna aprilie se va incasa 4072 lei, starea de urgenta fiind declarata pentru toata luna;
  • Pentru luna mai, daca nu se prelungeste starea de urgenta, se va calcula indemnizatie pentru perioada 1-15 mai 2020.

Cum se inregistreaza in contabilitate si in Declaratia Unica

Indemnizatia se inregistreaza in Registrul Jurnal de Incasari si Plati din 2020. Impozitul si contributiile sociale calculate vor fi declarate in formularul declaratiei unice din 2021.

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

392 de comentarii

Pfa cod caen 5621 activități ocazionale(catering evenimente )sau bucătar pt evenimente, (nunti, botezuri, înmormântări )nu am avut încasări din august 2019, pt ca nu am fost solicitată, urma să am evenimente acuma în aprilie și august, dar sau anulat toate, cu plata la finanțe și declarațiile sunt la zi pot beneficia de șomaj tehnic, (am avut acuma în aprilie 2 comenzi pt înmormântare, dar nu sa putut fiind stare de urgență )Menționez că lucrez singură nu am angajați.

Marina mirela
-

31 mai 2020 at 18:29

    Buna ziua! Legea nu impune nicio alta restrictie. Daca activitatea a fost intrerupta, puteti depune cerere pentru indemnizatie. Intre 1-10 Iunie se depune pentru luna mai.

    Constantin
    -

    2 iunie 2020 at 12:31

Buna ziua. Imi puteti spune, va rog, daca un cabinet de psihologie poate cere indemnizatie si pe luna iunie? Nu am gasit lista cu domeniile pentru care se va plati in continuare indemnizatia de somaj.

Ruxandra
-

31 mai 2020 at 18:17

    Buna ziua! Acum se depune cerere pe luna MAI. Ca sa primiti si pe luna Iulie trebuie sa justificati ca nu v-ati putut desfasura activitatea din cauza restrictiilor in vigoare.

    Constantin
    -

    2 iunie 2020 at 12:29

Buna ziua! Am si eu cateva intrebari:
Cererea pt indemnizatie la II se poate aplica in iunie si pt luna aprilie sau deja a expirat termenul?
Daca detin o Intreprindere Individuala si am si un serviciu platit de stat, sunt in incompatibilitatea de a ma incadra la aceasta indemnizatie pt PFA/II ?

Va multumesc!

Cristina Barb
-

29 mai 2020 at 6:14

Desi am depus pe 1 Mai cererea de indemnizatie aferenta lunii Aprilie in urma intreruperii activitatii PFA si pe data de 6 mi-a fost confirmata corectitudinea ei, inca nu am incasat indemnizatia. Sunt curios daca si alte persoane se afla in aceeasi situatie.

PFA
-

26 mai 2020 at 0:03

    Nici socrul meu nu a primit încă indemnizația, să vedem când o să o primească.

    Dana
    -

    26 mai 2020 at 20:35

    Buna ziua! In ce formular vom declara obligatiile aferente indemnizatiei primite? Pana la ce data declaram obligatiile pentru indemnizatia aferenta luni martie ? Multumesc

    Arany
    -

    26 mai 2020 at 21:56

    Și eu șanț in aceași situație au zis că șanț pus în plată și nici astăzi 29-05-2020 nu sau viața bani nu ai unde sa.suni te plimba de la.una la.alta șanț pline de nervi daca le suni nu știu de ce șanț puse acolo că ele.zic că e Vb de contabilitate că sa așteptăm pai cat sa asteptam.ca murim.de foame au zis sa stam in casa si acuma ce facem ?

    Mihai
    -

    29 mai 2020 at 19:37

    Nu am primit pina acum 2 iunie.

    Maria Ciomag
    -

    2 iunie 2020 at 4:15

Eu sunt pensionar si titular de Intrep.Indiv.. Am primit indemnizatie pentru Martie+Aprilie si voi face formularele si pentru
Mai. Fiind pensionar pana acum am platit numai impozit 10% si fara CASS. Acum ce va trebui sa platesc pentru aceasta
indemnizatie ? Nu am gasit nici o precizare pe internet-peste tot scrie ca se vor plati toate cele 3 contributii (CAS+CASS+IMPOZIT). Multumesc anticipat celui care ma va lamuri !

AVEDIC GHEORGHE
-

22 mai 2020 at 10:16

Buna ziua! Am o întreprindere individuala si am primit deja bani pentru intreruperea activitatii in urma pandemiei(detin un magazin second-hand).Ma gandesc sa inchid de tot magazinul ,oare daca depun actele la Onrc si Anaf ma afectează?(gen controale)Mai pot depune pt ajutor covid si pt luna mai in aceste conditii(daca inchid sau suspend activitatea pt 2-3 ani)? Va multumesc!

Nitisor Simona
-

21 mai 2020 at 7:13

    Buna ziua!Dacă in luna mai am avut o singură incasare pe data de 20,pot beneficia de indemnizatie pe intreaga lună?

    Sava Floarea
    -

    27 mai 2020 at 10:35

Bună seara. Am o întreprindere individuala cu profilul comerț. Am încetat activitatea pe data de 18 martie 2020 datorita pandemiei. Am depus cerere pentru indemnizatie șomaj tehnic pentru luna martie începând cu data de 18.03.2020-31.03.2020.Pentru luna aprilie am făcut cerere cu data de 1.04.2020 ca data de încetare a activității, datorita faptului ca indemnizația se plătește pentru luna aprilie. Va rog să-mi spuneți dacă este ok?

Cezar
-

20 mai 2020 at 19:29

Buna ziua,
daca in luna mai am avut activitate, dar foarte mult redusa fata de aceeasi perioada a anului 2019, pot aplica pentru indemnizatie in luna iunie? Intreruperea trebuie sa fie totala neaparat? Practic, in mai am lucrat de cateva sute de lei si asta mai mult ca sa-mi servesc clientii.
Multumesc.

roxana.panturescu
-

20 mai 2020 at 13:45

Buna ziua.Detin un PFA,sunt administrator si nu am alti angajati.Patite darile la stat la zi,contabila mi-a zis ca nu am dreptul de a primi vreo indemnizatie…Am firma inchisa de cand s-a anuntat starea de urgenta si pana in prezent..Ce trebuie sa fac?Multumesc?Mai am vreo sansa de a orimi ceva?Sau sa imi iau gandul?

Elena Macrineanu
-

18 mai 2020 at 14:15

    In situatia in cre noi nu am depus cererea pe luna aprilie pt.ca nu am stiut ca trebuie depusa din nou ,ce am putea face,deoarece nu am fost informati la timp prin email,de si este dreptul nostru ne avind alta sursa de venit si obligati prin. starea de urgenta sa stam izolati la domiciliu.Acesta este dreptul nostru. de care nu putem fi privati printr-o eroare de comunicare.Va rugam sa luati masuri pentru a ne primi drepturile finaciare.

    Cimpoca Sorina -Alina
    -

    20 mai 2020 at 11:21

      și pe mine m-ar interesa acest lucru.

      Szabó Norbert Zsolt
      -

      24 mai 2020 at 16:53

        răspunde cineva aici?

        Szabó Norbert Zsolt
        -

        24 mai 2020 at 16:55

      Au făcut în așa fel sa ne încurce eu după data de 1 mai am depus actele si tot îmi trimiteau că nu e bine ceva ,dar nu îmi spuneau ce nu era bine ? Până la urmă am depus cred că 7 cereri și la.fel îmi spuneau prin imail că nu e bine ceva am sunat la eu și au zis aaaaaaa pai când ajungem la.dosar va contactam noi sa va spunem.ce nu este bine că nu putem să va zicem așa pe data de 11 îmi trimit imail că trebuie să trimit extrasul de cont la ceea ce în luna aprilie nau cerut ok,și surpriza surpriză când am incercat sa trimit platforma închisă ca normal era fata de 11 cat .mai plimbat ei ca să treacă termenul.,până la urmă fac ce fac sun peste tot reușesc să trimit extrasul de cont îmi spun că e ok că șanț pus in plata de atunci santem in 30-05-2020 luni e 1 iunie și bani nu sau virat nici acuma am sunat și nimeni nu știe să îți de-a vro informație miau zis că e treba de contabilitate și mi-au închis tel in nas niste jigodia ordinare care stau la.servici și fumeza toată ziua și nu știu să îți dea o informație corecta

      Mihai
      -

      29 mai 2020 at 19:53

Bună ziua.
Aș dori să știu ce se va întâmpla cu cei care au activitatea sistată pentru următoarele 3-4 luni sau pentru tot restul anului?
Mulțumesc!

Raul Balaiban
-

15 mai 2020 at 17:39

Bună ziua.Pentru 1-14 Mai,cand depunem cererea?

Matei Daniel
-

15 mai 2020 at 10:46

    Buna ziua! Pentru luna mai cererea se depune intre 1-10 Iunie 2020.

    Constantin
    -

    25 mai 2020 at 8:34

Stie cineva pana la urma cati bani va trebui sa dam inapoi?si unde anume? eu pe luna martie am primit 2100 de lei , iar pentru luna aprilie am primit 4000 de lei.

Victor M.
-

14 mai 2020 at 9:53

    Bună ziua!
    Nu va supărați, la ce banca aveți deschis contul?! Am înțeles corect, v-au și întrat banii pe aprilie?!!
    Va mulțumesc!

    Karmen
    -

    14 mai 2020 at 10:08

      Buna ziua!
      La BCR , da, au intrat si pe Aprilie.

      Victor M.
      -

      15 mai 2020 at 7:01

      Buna ziua. Acum am vazut ca s-a dat indemnizatie pentru PFA. ce nu inteleg, de ca intrebi cand trebuie data inapoi? Se restituie indemnizatia primita?

      Adriana
      -

      15 mai 2020 at 8:19

        Nu integral, dar o sa trebuiasca platite niste taxe din cate am inteles, numai ca nu stiu exact ce si cum.

        Victor M.
        -

        15 mai 2020 at 8:21

        Aceeasi intrebare o am si eu pt PFA taxi ? Nu e nimic clar….

        Florin Craciunescu
        -

        15 mai 2020 at 8:58

          Urmăresc…

          Matei Daniel
          -

          15 mai 2020 at 10:43

          Buna seara.Astazi printr o conjunctură am aflat de indemnizația data pe perioada stării de urgență pe pfa.In momentul de față m ai pot face ceva pentru a recupera ajutorul dat si unde a și putea sa ma adresez? Va multumesc!

          Iancu Florentina
          -

          23 octombrie 2020 at 15:49

        Da pentru ca statul e un dobitoc si iti da brutul in mana dupa care te pune pe tine sa dai 45% înapoi în loc să îi rețină la sursa.

        Stefan
        -

        15 mai 2020 at 13:13

    Buna ziua!Pfa -urile ,activitate coafor ,pentru luna mai ,beneficiază de indemnizație?(a început activitatea in 15.05)…..pentru toată luna sau pentru 15 zile …..Multumesc!

    Cristina Mihalache
    -

    14 mai 2020 at 21:06

Buna ziua. A primit cineva luna aceasta indemnizatia pentru PFA aferenta lunii aprilie? ce suma?
Si inca o intrebare: Luna viitoare, intre 1-10 iunie, depunem documentele pt a primi indemnizatia aferenta lunii mai. Am auzit niste vorbe pe la tv, dar recunosc ca nu am prins ideea, stie cineva daca e posibil sa primim pt toata luna mai? sau vom primi doar pt perioada 1-14 mai?
Domnule Constantin poate ne puteti informa daca ati aflat sau veti afla ceva! Multumesc anticipat!

alexandru florin
-

13 mai 2020 at 15:54

Buna ziua,

Apelez cu mare incredere la profesionalismul si competenta dvs dovedite in speta PFA-urilor, cu o imensa dorinta de sprijin in vederea unei posibilitati de a mai depune sau a initia un demers de prelungire a durate de depunere a documentelor pt indemnaizatie afente lunii aprilie (motive independente de obtinere de documente banca, cont PFA, pt a depune documente eligibile pe platforma).
Am accesat in data de 10 mai platforma pt a trimite documentele si platforma nu a fost functionala.
Cum am putea sa solicitam un sprijin in extinderea termenului si in zilelea astea, pentru a mai accesa de data asta o platforma functionala.

Va multumesc mult pentru solicitudine!

Adina
-

12 mai 2020 at 10:10

Buna ziua! Un avocat care plateste CAS la Casa de Asigurari a Avocatilor ( 11% din venitul brut lunar) , CAS aferent indemnizatiei incasata , la ce Casa de Asigurari se plateste si in ce procent? Multumesc….

CRISTINA MIHALACHE
-

9 mai 2020 at 18:20

    Buna ziua! Veti plati la bugetul de stat. Venitul din indemnizatie se trateza dfierit fata de venitul realizat din activitatea profesionala.

    Constantin
    -

    11 mai 2020 at 16:55

      Cât va fi impozitul?

      Filimon ioana
      -

      14 septembrie 2020 at 8:28

        Buna ziua! Aveti calculele in articol.

        Constantin
        -

        15 septembrie 2020 at 13:04

Bună ziua!
S-a virat în vreun cont indemnizația pentru aprilie?!
Va mulțumesc anticipat!

Carmen
-

8 mai 2020 at 9:42

Buna ziua !!Am i.i.,sunt muzicant si toate evenimentele din acest an au fost anulate.Beneficiez de această indemnizație?

Dragomir ionel
-

8 mai 2020 at 8:35

    Din punctul meu de vedere beneficiați. Depuneti cerere și agenția de plăți va decide.

    Constantin
    -

    8 mai 2020 at 9:12

      Daca sunt angajat cu alt contract de munca unde platesc contributii din aceasta indemnizatie voi plati doar impozit pe venit sau contributii si aici? Nu reusesc clar sa disting.

      Popa Razvan
      -

      10 mai 2020 at 6:02

Bună ziua dețin o întreprindere familiala formata din doi membri…Este corect ca amundoi membri să beneficiază de indemnizație? Nici unul dintre ei nu lucrează în alta parte….

Irinaalina
-

7 mai 2020 at 13:55

Buna ziua,
in 2019 am depus declaratia unica estimativa pentru anul 2020.
Ce am estimat am si platit pana in 31.12.2019.
Unde pot prinde suma platita in declaratia de anul acesta?

alina codrea
-

7 mai 2020 at 8:10

Buna ziua, cererea de acordare a indemnizatiei ptr PFA pe luna Aprilie, trebuie sa aiba data de incetare a activitatii schimbata in 01 Aprilie sau ramane cea veche de 16 martie?

Gabi
-

6 mai 2020 at 15:35

    Bună ziua. Rămâne 16 martie.

    Constantin
    -

    6 mai 2020 at 15:39

    Se plătește 25% CAS, 10% CASS (sănătate) și impozit (2102-Cas-Cass)*10%.

    Danea Daniela
    -

    6 mai 2020 at 16:34

      Dar Cass nu este deductibil ??? nu ar trebui (2102-CAS)*10% ???

      adrian
      -

      6 mai 2020 at 18:48