Indemnizatia PFA si pentru alti profesionisti

1 Septembrie 2020. Un nou ajutor aprobat pentru profesionisti: 2.253 lei brut pe luna. Vezi detalii aici.

Cum se impoziteaza indemnizatia pentru profesionisti

Conform Ordonantei 226/2020, pentru indemnizatia incasata se datoreaza:

  • Contributie de asigurari sociale (pensie) – CAS – 25%;
  • Contributie de asigurari sociale de sanatate – CASS – 10%;
  • Impozit pe venit 10%, care se aplica la diferenta dintre indemnizatia incasat si contributiile sociale calculate;

Vezi in acest articol mai multe detalii, inclusiv o aplicatie de calcul rapid a impozitului pe indemnizatia PFA.

Informatii oficiale despre acordarea indemnizatiei in luna IUNIE

Pentru informatii oficiale legate de acordarea Indemnizatiei contacteaza Agentia de Plati din judetul tau. Intra pe aici.gov.ro selecteaza procedura si judetul tau, si in dreapta sus gaseti butonul CONTACTEAZA-NE – apasa si vei gasi numarul de telefon pentru informatii.

Actualizare 03 Iulie 2020

Actualizare 3 Iulie 2020. Cererea pentru indemnizatia pfa a fost actualizata cu activitatile afectate de starea de alerta care sunt eligibile pentru incasarea indemnizatiei si pe luna Iunie 2020. Cererea poate fi descarcata de pe site-ul aici.gov.ro.

Activitati restrictionate de starea de alerta pentru care se acorda indemnziatie in luna iunie.
Activitati restrictionate de starea de alerta pentru care se acorda indemnziatie in luna iunie.
Activitati restrictionate de starea de alerta pentru care se acorda indemnziatie in luna iunie.

Actualizare 02 Iunie 2020

Conform OUG 92/2020, indemnizatia de ajutor pentru profesionisti se acorda si dupa 31 MAI pentru activitatile care sunt in continuare afectate de masurile de restrictie. Indemnizatia se acorda pana la ridicarea acestor restrictii.

Daca activitatea s-a reluat in cursul lunii mai, atunci se depune cerere pentru perioada in care activitatea a fost intrerupta (exemplu: 1-15 mai sau 1-20 mai, etc). Data reluarii activitatii este data primului document intocmit in luna mai: comanda, cerere, factura, bon fiscal, contract, activare salariati, etc.

Art. 1. – (1) Acordarea indemnizațiilor prevăzute la art. XI și art. XV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 59/2020, cu completările ulterioare, pentru toate domeniile de activitate în care se 6 mențin restricții în condițiile Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, se prelungește și după data de 31 mai 2020, până la ridicarea acestor restricții.”

Cum se obtine indemnizatia pentru luna Mai

Indemnizatia pfa si pentru alti profesionisti se acorda pentru toata luna Mai chiar daca starea de urgenta s-a incheiat la data de 14 Mai, daca activitatea nu a fost reluata.

Indemnizatia PFA, indemnizatia pentru profesionisti

Ordonanta de urgenta 53 din 21 Aprilie 2020 completeaza Ordonanta 30 (actualizata 21 aprilie 2020), in care s-a anuntat indemnizatia pentru profesionisti.

  • S-a prelungit termenul de depunere cererii pentru indemnziatia pfa pentru luna martie – cererea se mai poate depune pana cel tarziu marti 28 aprilie 2020.
  • De indemnizaţia prevăzută la alin. (1) beneficiază şi avocaţii a căror activitate este redusă ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgenţă, dacă în luna pentru care solicită indemnizaţia au realizat încasări cu minimum 25% mai mici decât media lunară pe anul 2019, dar care nu depăşesc câştigul salarial mediu brut = 5.429 lei, (au termen de depunere 10 zile lucratoare de la data publicarii ordonantei 53 – 21 aprilie 2020);
  • Persoanele care beneficiază de un drept de pensie şi persoanele încadrate în grad de handicap pot beneficia de indemnizatie;
  • Pentru indemnizaţia prevăzută se datorează impozit pe venit, contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate. Acestea se declara si se platesc in 2021 prin declaratia unica;
  • Impozitul si contributiile reprezinta 41,5% din suma incasata.
  • Indemnizatia pfa nu se acorda societatilor comerciale;
  • sumele primite ca indemnizatie nu sunt supuse executării silite prin poprire pe durata acordării lor;

Persoanele indreptatite sa primesaca indemnizatie

Sunt eligibili pentru indemnizatie profesionistii „care întrerup activitatea ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada starii de urgenta”.

In categoria profesionistilor intra:

  • Activitatile independente – persoanele fizice care desfasoara o activitate economica si sunt organizate ca Profesie Liberala, Persoana Fizica Autorizata, Intreprindere Individuala sau membri a unei Intreprinderi Familiale;
  • Avocaţii a căror activitate este redusă ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgenţă, dacă în luna pentru care solicită indemnizaţia au realizat încasări cu minimum 25% mai mici decât media lunară pe anul 2019, dar care nu depăşesc câştigul salarial mediu brut = 5.429 lei, (au termen de depunere 10 zile lucratoare de la data publicarii ordonantei 53 – 21 aprilie 2020);
  • Persoane care obtin venituri din contracte de activitati sportive;
  • Persoane care obtin venituri din drepturi de autor;
  • Personalul incadrat in munca la un angajator prin alta modalitate prevazuta de lege (exemplu conventii civile).

Cateva precizari

  1. Sunt indreptatiti sa incaseze indemnizatia profesionistii care au intrerupt activitatea din cauza starii de urgenta. Activitatea nu trebuie suspendata la Registrul Comertului sau prin Declaratia Unica;
  2. Este necesar sa aveti cont bancar deschis la bancile comerciale pe numele activitatii profesionale. Nu se accepta contul bancar personal.
  3. Persoanele care desfasoara o activitate economica ca profesionisiti si beneficiază si de un drept de pensie precum şi persoanele încadrate în grad de handicap pot beneficia de indemnizatie;
  4. Indemnizatia pentru profesionsiti nu se acorda societatilor comerciale sau altor grupuri de interese;
  5. Pentru cei care sunt salariati si cu activitatea de profesionist intrerupta – legea nu precizeaza clar daca puteti face cerere de indemnizatie. Trimiteti documentatia si agentia va decide daca aveti dreptul sau nu. In opinia mea salariati platiti de firmele private se incadreaza la indemnizatie, care este platita de stat. Nu vad un conflict aici.
  6. Pentru cei care sunt in somaj tehnic si cu activitatea de profesionist intrerupta Conform ordonantei de urgenta, nu sunt indreptatiti sa primeasca indemnizatie pfa: „Art. XV1 Pentru angajaţii încadraţi cu contract individual de muncă, angajatorul solicită indemnizaţia pe baza documentelor prevăzute la art. XII alin. (1). În cazul în care personalul este încadrat prin altă modalitate prevăzută de lege, acesta va beneficia de prevederile art. XV”.

Conform ordonantelor militare in vigoare pana la aceasta data, urmatoarele activitati au fost intrerupte din cauza situatiei de urgenta:

  • baruri, restaurante, cafenele, hoteluri;
  • cabinete medicale de stomatologie;
  • activitatile culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear si de îngrijire personala, realizate în spaţii închise;
  • desfasurarea oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, in spatii deschise;
  • activitatile de comercializare cu amanuntul a produselor si serviciilor in centrele comerciale in care isi desfasoara activitatea mai multi operatori economici, cu exceptia vanzarii produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice si a serviciilor de curatatorie;

Persoanele eligibile a incasa indemnizatie nu sunt limitate la lista de activitati de mai sus. Sunt eligibile toate activitatile care au intrerupt activitatea pe perioada starii urgenta.

Prin intreruperea activitatii intelegem ca nu s-au facut livrari de bunuri si nu s-au prestat servicii in perioada starii de urgenta.

Care este valoarea indemnizatiei

Valoarea indemnziatie pentru profesionisti este egala cu 75% din salariul mediu brut pe economie, stabilit prin legea bugetului de stat. Pentru 2020 salariul mediu brut este 5.429 lei iar indemnizatia pfa bruta este egala cu 4.072 lei pe luna.

Persoanele indreptatite sa primeasca indmenizatie primesc in conturi valoarea bruta a acesteia.

  • Pentru luna martie s-a incasat suma de 2102 lei, corespunzator perioadei maxime, de la declararea starii de urgenta, 16 martie si pana la sfarsitul lunii;
  • Pentru luna aprilie se va incasa 4072 lei, starea de urgenta fiind declarata pentru toata luna;
  • Pentru luna mai, daca nu se prelungeste starea de urgenta, se va calcula indemnizatie pentru perioada 1-15 mai 2020.

Cum se inregistreaza in contabilitate si in Declaratia Unica

Indemnizatia se inregistreaza in Registrul Jurnal de Incasari si Plati din 2020. Impozitul si contributiile sociale calculate vor fi declarate in formularul declaratiei unice din 2021.

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

392 de comentarii

Buna ziua!
sunt si eu PFA, am primit indemnizatia aferenta lunii martie.
intrebarea mea este cum /unde viram contributiile sociale si impozitul aferent?
Multumesc!

mihaela iacob
-

6 mai 2020 at 15:05

    Buna ziua,

    Termenul de declarare si de plata
    Impozitul pe indemnizatia pfa si contributiile sociale calculate conform procedurii de mai sus, se vor declara prin declaratia unica completata dupa incheierea anului 2020: intre 1 ianuarie si 15 martie 2021.
    Astfel, impozitul pe indemnizatia pfa si contributiile sociale calculate se platesc de catre beneficiarul indemnizatiei pana la data de 15 martie 2021 (daca termenul va ramane acelasi).
    Platile se pot face prin internet banking, in contul bancar al trezoreriei in raza careia beneficiarul are domiciliul, cu cardul prin intermediul portalului de plati ghiseul.ro sau in numerar la caseriile ANAF.
    Cum se inregistreaza in contabilitate si in Declaratia Unica
    Indemnizatia se inregistreaza in Registrul Jurnal de Incasari si Plati din 2020. Impozitul si contributiile sociale calculate vor fi declarate in formularul declaratiei unice din 2021.

    alina codrea
    -

    7 mai 2020 at 8:07

buna ziua. daca am constatat ca am trimis gresit formularele pentru indemnizatia pfa pentru luna aprilie, exista varianta de a rectifica? multumesc

cristina
-

6 mai 2020 at 9:50

Bună ziua, e adevărat ca au schimbat formularele pentru șomajul tehnic pentru luna aprilie?
Unde le putem găsi cele actualizate?
Multumesc frumos!

Fizesan
-

4 mai 2020 at 7:21

Buna ziua,

pentru indemnizatia primita de PFA pe perioada starii de urgenta trebuie sa platim toate contributiile indiferent daca suntem cu impozit pe venit/ norma si indiferent daca atingem acel plafon de minim 12 salarii minime pe economie pentru a plati CAS si CASS, nu ?

Marius
-

28 aprilie 2020 at 11:18

Buna ziua,
sunt traducator si as dori sa depun cerere de acordare a indemnizatiei pentru luna aprilie. Intrebarea mea este daca am avut in luna aprilie incasari din lunile trecute si daca am facturat in aprilie sume deosebit de mici, pot solicita acordarea indemnizatiei? Nu stiu daca scaderea cu 25% a incasarilor ca urmare a starii de urgenta COVID este aplicabila si traducatorilor, de aceea va intreb, pentru ca decat sa am ulterior probleme, in cazul unui eventual control, mai bine ma lipsesc.
Multumesc mult.

Roxana Tolea-Panturescu
-

27 aprilie 2020 at 5:41

Buna ziua! Indemnizația obținută de un PFA, fără angajați, se poate folosi doar pentru cheltuielile PFA- ului?

Timeea
-

26 aprilie 2020 at 9:14

Buna ziua.Stie cineva ce si cat trebuie sa platim din cei 2102 lei primiti ca indemnizatie PFA?

Matei Daniel
-

23 aprilie 2020 at 21:27

    Jumatate,fîx din ei merg inapoi la stat.

    Iavnic petronela
    -

    4 mai 2020 at 15:06

Bună ziua. Pana în prezent a primit cineva bani pe II, și are în desfasurare un CIM activ??? Mulțumesc.Macar sa știu, eu am depus actele am primit email de confirmare primire acte. Doar atât. Și dacă nu ne incadram noi ăștia care suntem Administratori de II, dar avem și contract de munca activ sa închid contul bancar. Ca II – urile nu au chirii de plătit și utilități.. Cam asa crede statul roman.. Noroc ca mai am un serviciu și plătesc chiria din salar. O lege stupida sa ajuți CNPsi nu întreprinderea în sine. Multumesc

Mariana
-

23 aprilie 2020 at 11:38

Buna ziua. Va rog daca se poate sa ne lamuriti si pe noi.
Fiul meu are un PFA din 2019 si preda chitara la o scoala, unde are contract pe PFA. De la inceputul pandemiei nu a mai fost sa predea, deci a incetat activitatea
A avut o factura pe februarie si s-a incasat in martie.
Neavand cont pe PFA, ar trebui sa il faca acum.
Ar mai avea de facut o factura pentru activitatea efectuata in ian- martie, pana la ordonanta, care s-ar incasa in aprilie.

Suma facturilor anuale nu atinge salariul minim pe economie, astfel ca pe 2019 va plati doar impozitul de 10% pe venit

Am inteles ca suma de ajutor acordata pentru 2 luni, va fi impozitata, dar si se va plati pe ea CAS si CASS

Intrebarea ar fi: va plati CASS si CAS pentru tot anul? pentru toate sumele? chiar daca nu depaseste salariul minim pe luna? Adica vor fi de plata cam 8000 lei?

Multumesc

Balasa Mihaela
-

22 aprilie 2020 at 16:14

    Buna ziua! Nu avem o baza legala, dar indemnizatia incasata acum NU va intra in venitul net care se raporteaza la plafonul de 12 salarii minime pe economie.

    Constantin
    -

    23 aprilie 2020 at 15:35

Eu am o întreprindere familiara și sant 50 – 50 cu soțul eu sant asistent personal cu carte de munca și am salariul întreg soțul nu are alt venit dacat cel din IF solicitarea am făcut-o eu . Ne încadram la indemnizație ( pt soțul meu).

Tarida liliana
-

22 aprilie 2020 at 15:29

Buna ziua! Lucrez ca si traducator autorizat si am trimis cererea pentru indemnizatie din 06.04.2020. Adica de 2 saptamani si banii inca nu mi-au intrat in cont. Stie cineva cand ar trebui sa intre? Am inteles ca ar fi 10 zile lucratoare de la depunere nu calendaristice. Mi-am facut si cont pe profesie liberala/CIF, deoarece aveam cont pe CNP cu precizarea la banca ca il folosesc pentru incasare venituri din profesii liberale si am inteles ca Statul nu are voie sa vireze bani in cont bancar personal. Activitatea s-a suspendat incepand cu 27 martie.

Catalin-Stefan Pintea
-

21 aprilie 2020 at 15:05

Bună ziua dacă sunt angajat la stat pe durata nedeterminata pot depune declarațiile de ajutor! Menționez ca am un PFA taxi!

Silvio
-

21 aprilie 2020 at 12:24

Irina, cand ai depus documentele? mie inca nu mi s-a virat nimic cu toate ca am depus actele in data de 06.04

BIRO MONIKA
-

15 aprilie 2020 at 13:55

Buna ziua,Pentru luna aprilie indemnizatia e doar pentru perioada 1-15.04 sau merge in continuare daca parlamentul voteaza prelungirea starii de urgenta? Multumesc

Cristi
-

15 aprilie 2020 at 13:13

daca am un pfa cu norma de venit pentru care am completat deja din luna februarie declaratia unica pentru anul 2020 si am optat in continuare pentru norma de venit, stie cineva cum, ce, cat trebuie sa platim din aceasta indemnizatie bruta primita ca sprijin (adica din cei 2100)??? multumesc.

alexandru florin
-

13 aprilie 2020 at 18:05

    Pai in mod normal trebuia sa fie net 1270….restul sunt taxele…. Astept si eu lamuriri…..

    Florin Craciunescu
    -

    14 aprilie 2020 at 18:47

A luat cineva indemnizatie pe PFA chiar daca avea si un CIM cu norma intreaga activ ? A luat cineva si pe cont de persoana fizica nu pe cont de PFA ?

adrian
-

13 aprilie 2020 at 15:26

    Da. Am primit si eu 2100 lei in cont PFA.

    Delia
    -

    28 aprilie 2020 at 8:25

    Bună ziua. Eu am primit 2084 lei în cont și am CMI activ. Deși majoritatea spun ca se încasează peste 2100…???am intreprindere individuala.

    Mariana
    -

    5 mai 2020 at 14:41

Da ,am primit 2100 de lei pe 2 saptamani

IRINA
-

13 aprilie 2020 at 6:27

    Ai primit suma brută ? Trebuia vreo 1250 sa iei in mână, net….pe cele 16 zile

    Florin Craciunescu
    -

    13 aprilie 2020 at 10:39

Buna ziua! Se poate incasa indemnizatia pe PFA daca sunt in somaj tehnic la alta societate? Multumesc!

Alexandru
-

10 aprilie 2020 at 8:41

intrebare:
Buna ziua

Am un contract de munca cu timp partial unde sunt in somaj tehnic si totodata sunt titular al unei intreprinderi individuale.
Pot beneficia de ajutor de la stat simultan? Sau pot opta pentru ajutorul mai avantajos?

Raspuns
[email protected]
joi, 9 apr

Nu puteti beneficia de doua prestatii,este aprecierea dumneavoastra pe care doriti sa o accesati!
Cu respect!

Dan B
-

9 aprilie 2020 at 14:59

A primit cineva efectiv banii in cont pana acum?

alexandru florin
-

8 aprilie 2020 at 15:04