Declarația unică. Totul despre declaratia unică 2025.

Facebook
WhatsApp
Email

Modificări la Declarația Unică 2025

Modificările la Codului Fiscal, care privesc Declarația Unică, au fost aprobate si publicate in Monitorul Oficial prin OUG 128 din 07 noiembrie 2024.

Sunt câteva noutăți care schimbă radical modul de raportare a veniturilor realizate de catre persoanele fizice prin declarația unică, începând cu anul 2025.

Să le luăm pe rând:

  1. Se elimină complet obligația de a estima veniturile pentru anul în curs, prin eliminarea capitolului 2 din declarația unică.
    • Astfel, se înlătură o complexitate inutilă a formularului, care a complicat semnificativ declararea veniturilor și a chinuit pe toată lumea timp de șapte ani. Foarte bine!
    • Prin urmare, în 2025 vom declara veniturile realizate în 2024, dar nu vom mai completa veniturile estimate pentru 2025, pe care le vom declara în 2026.
  2. Începând cu 2026, ANAF va trimite declarația unică precompletată cu veniturile realizate de persoanele fizice, acestea fiind extrase din baza de date a ANAF.
    • Sunt sceptic cu privire la această măsură, deoarece este dificil pentru ANAF să stabilească precis veniturile realizate de contribuabil. Prin e-factura nu se transmit suficiente informații.
  3. Se introduce un paragraf care clarifică obligația de a plăti CASS la venituri zero sau la pierderi.
    • Persoanele fizice care au realizat venituri din activități independente impuse în sistem real și au înregistrat pierdere fiscală sau un venit net anual egal cu zero NU datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate.
    • Eu am susținut aceasta prevedere tot anul 2024, iar acum avem si text de lege, dar pentru veniturile din 2025.
  4. Se reintroduce posibilitatea ca persoanele care realizează venituri din activități independente și obțin pierderi sau un venit anual egal cu zero, să se asigure opțional la sănătate – în 2024, această opțiune nu a fost prevăzută în Codul Fiscal, probabil pentru că legiuitorul a considerat că CASS se va plăti oricum.
  5. Pentru calculul plafoanelor de contribuții sociale, se utilizează salariul minim brut în vigoare la data de 1 ianuarie a anului de realizare a venitului pentru care se stabilesc contribuțiile de plată.
  6. Nu se mai poate modifica, prin declarație rectificativă, decizia persoanei fizice de a asigura opțional la sănătate.

Important! Aceste prevederi fac parte dintr-un proiect care poate suferi modificări până la publicarea în Monitorul Oficial, iar dacă vor fi aprobate, prevederile de mai sus vor fi valabile pentru veniturile realizate în 2025.

Formular PDF Declarația Unică 2025 (v1.0.1 din 13.02.2025)

.

Important! Plafoanele de contribuții sociale de 6, 12, 24 și de 60 de salarii, se calculează pentru întreg anul 2024 folosind salariul minim brut pe economie in vigoare la data de 25 mai 2024, egal cu 3.300 lei. Astfel baza de calcul a contribuțiilor rămâne aceeași chiar daca salariul brut s-a modificat după data de 25 mai 2024.

Taxe și contribuții datorate pentru fiecare an fiscal

Atenție! pentru veniturile obținute în 2024 se aplică prevederile Codului fiscal din 2024. Modificările aduse codului fiscal spre sfârșitul anului 2024 afectează veniturile obținute în cursul anului 2025.

Capitole Declarația Unică

Anul declarației unice este anul în care formularul PDF a fost publicat pe site-ul ANAF (vezi mai sus).

Declarația Unică 2024Capitolul I. Venitul realizat din 2023, definitivare – termen 27 Mai 2024
Capitolul II.Venitul estimat pentru 2024, estimare – termen 27 Mai 2024
Declarația Unică 2025Capitolul I. Venitul realizat din 2024, definitivare – termen 26 Mai 2025
Capitolul II. Asigurare opțională la sănătate pentru anul 2025

Venituri declarate prin Declarația Unică

Persoanele fizice completează Declarația unică dacă au realizat venituri în 2024 și/sau estimează pentru 2024:

  • b. venituri din activități independente, venituri din contracte de activitate sportiva,
  • c. venituri din drepturi de proprietate intelectuala,
  • d. venituri din asocierea cu o persoana juridica,
  • e. venituri din cedarea folosintei bunurilor,
  • f. venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,
  • g. venituri din investitii, (dividende, tranzactii cu titluri, dobanzi, criptomonede, etc )
  • h. venituri din alte surse

În funcție de tipul venitului și de sistemul de impozitare aplicat, declarația se completează:

  • la capitolul 1, cu definitivarea venitului realizat în 2024;
  • la capitolul 2, CASS opțional pentru persoanele care nu sunt asigurate în 2025;

Atenție! NU se declară veniturile cu reținere la sursă: salarii, pensii obținute din România sau alte venituri pentru care s-au calculat impozite si contribuții sociale de catre platitorul de venit.

În cazul veniturilor cu reținere la sursă, plătitorii de venituri sunt obligați să informeze contribuabilii cu privire la nivelul contribuţiei de asigurări sociale reţinute la sursă. În cazul în care venitul realizat cumulat depășește plafonul de 24 de salarii iar contribuția reținută a fost calculată la plafonul de 12 salarii, contribuabilii sunt obligați să depună declarația unică, după încheierea anului fiscal, și să stabilească diferență de plată a contribuției.

Secțiuni noi în Declarația Unică 2025

CAPITOLUL I. DATE PRIVIND IMPOZITUL PE VENITURILE REALIZATE ȘI CONTRIBUȚIILE SOCIALE DATORATE PENTRU ANUL 2024

  • s-a introdus opțiune pentru declararea obligatiilor fiscale de catre succesorii unei entitati ca si-a incheiat existenta – radiere. (cf. art.90 alin.(4) din Codul de procedură fiscală)
  • s-a introdus opțiune pentru declararea obligatiilor fiscale dupa anularea dreptului de a corecta obligațiile fiscale (anularea rezervei verificării ulterioare, conform Codului de procedură fiscală, cf art 105)
  • s-a eliminat optiunea de a raporta veniturile din cedarea folosintei bunurilor calificata in categoria de activitati independente;
  • s-a introdus camp pentru compensarea limitata a pierderilor fiscale -70% din venit;
  • la sectiune 3, s-au introdus doua subsectiuni noi pentru stabilirea:
    • 2.1. CASS datorată pentru veniturile din activități independente prevăzute la art.155 alin.(1) lit.b)
    • 2.2. CASS datorată pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, asocierea cu o persoană juridică, cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din investiţii și/sau din alte surse prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. c) – h)
  • la sectiune 4, s-au introdus doua subsectiuni noi pentru:
    • SUBSECȚIUNEA 4.1: Stabilirea contribuției de asigurări sociale deductibile
    • SUBSECȚIUNEA 4.2: Stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate deductibile
  • s-a introdus SECȚIUNEA 5: Stabilirea impozitului anual datorat pe venitul net anual impozabil realizat din drepturi de proprietate intelectuală, impus în sistem real
  • s-a introdus SECȚIUNEA 6: Stabilirea impozitului aferent diferenței de CASS stabilită în minus rezultată în urma recalculării potrivit art.174 alin.(7) din Codul fiscal

CAPITOLUL II. DATE PRIVIND CONTRIBUȚIA DE ASIGURĂRI SOCIALE DE SĂNĂTATE DATORATĂ DE CĂTRE PERSOANELE FIZICE CARE OPTEAZĂ PENTRU PLATA CONTRIBUȚIEI PENTRU ANUL 2025

Important! Incepand cu anul 2025 nu se mai estimează venitul impozabil și contribuțiile de plată pentru anul curent. Acestea se vor declara dupa inchierea anului fiscal. Prin urmare, capitolul 2 este rezervat în întregime pentru declararea CASS opțional de către persoanele fizice care nu sunt asigurate la sanatate pentru anul curent.

A. Încep în cursul anului fiscal să desfășor activități independente, altele decât cele din contracte sportive încheiate potrivit Legii nr.69/2000, cu modificările și completările ulterioare

B. Desfășor activități independente și am înregistrat pierdere fiscală în anul fiscal anterior

C. Desfășor activități independente și am înregistrat un venit net anual egal cu zero în anul fiscal anterior

D. Realizez venituri din drepturi de proprietate intelectuală, asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II sau titlului III din Codul fiscal, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din investiţii și/sau din alte surse, prevăzute la art.155 alin.(1) lit.c) – h) din Codul fiscal

E. Sunt persoană fără venituri

F. Realizez venituri de natura celor prevăzute la art.155 din Codul fiscal, pentru care nu se datorează CASS

Baza minima de calcul a CASS este de 6 salarii minime pe economie rezulta CASS datorat = 2.430 lei

Bonificații pentru plata obligațiilor fiscale 2024

Nu s-au anunțat bonificații pentru plata obligațiilor fiscale aferente veniturilor obținute în 2024. Legea bugetului de stat nu prevede bonificatii.

Contribuții sociale declarate prin declarația unică 2025

Prin declarația unică 2025 se stabilește obligații de plată aferente veniturilor realizate in 2024.

Pentru 2024 se datoreaza contributii, dupa cum urmeaza:

  • CAS se datoreaza daca venitul net depaseste plafonul de:
    • 12 salarii = 39.600 lei x 25% = 9.900 lei
    • 24 salarii = 79.200 lei x 25% = 19.800 lei
  • CASS se calculeaza diferentiat, in functie de categorie de venit, astfel:
    • pentru veniturile din activitati independente baza de calcul a CASS este venitul realizat dar nu mai mult de 60 de salarii. Prin urmare CASS datorat este intre 1 lei si 19.800 lei;
    • pentru celelalte venituri, de la litera c-h, baza de calcul a CASS se calculeaza la plafonul depasit de venitul net, anume 19.800/39.600/79.200 lei;
    • Vezi aici taxe si cotributii datorate pentru 2024.

CASS opțional prin Declarația Unică 2025

Persoanele care se regăsesc într-una din categoriile de mai sus (A-F), se pot asigura la sănătate opțional, oricând în cursul anului, prin completarea capitolului II din declarația unică.

Contribuția de sănătate opțională, CASS opțional 2024, se calculează la plafonul de 6 salarii minime pe economie:

  • 4.050 ei x 6 luni = 24.300 lei;
  • 24.300 lei x 10% = 2.430 lei contribuție de plată pentru 2025 (termenul de plata este 25 mai 2026);

Când începe și când încetează calitatea de asigurat.

Calitatea de asigurat începe la momentul depunerii în anul curent a declarației unice cu CASS datorată la nivelul a cel puțin 6 salarii minime pe economie și încetează la data la care expiră termenul legal de depunere a declaraţiei, dacă nu depun o nouă declaraţie pentru perioada următoare, prin care este stabilită contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

Atenție! În cele mai multe cazuri Declarația Unică nu poate fi vizualizată sau editată în programul cu care intri pe internet: Google Chrome, Mozilla Firefox sau Microsoft Edge și nici de pe telefon. Iți va apare o pagină albă cu textul „Please Wait…..”. Declaratia trebuie salvată pe calculatorul tău. Pentru salvarea declarației ai un buton în dreapta sus. După salvare deschide cu Adobe Reader.

Termen de depunere Declarația Unică 2025

  • Termenul de depunere a Declaratiei Unice 2025 este 26 mai 2025.

Termen de plata pentru obligațiilor din Declarația Unică 2025

  • Termenul de plată al obligațiilor fiscale aferente veniturilor realizate in 2024 este 26 mai 2025.
  • Termenul de plată al obligațiilor fiscale aferente veniturilor realizate in 2025 este 25 mai 2026.

Plata se poate realiza si pe ghiseul.ro , cu OP online sau la ghiseul bancar, in contul unic IBAN de la domiciliul fiscal al persoanei fizice – gasiti contul aici.

Completarea op-ului de plata (la ghiseu sau prin online banking) – selectati sectiunea dedicata de plati la buget:

  • Beneficiar: Bugetul de stat
  • Cod fiscal: CNP-ul dvs
  • Suma de plata
  • Detalii plata: CAS/CASS/impozit 2024
  • Numarul de evidenta al platii: necompletat sau un numar unic

Puteti plati obligatiile din orice sursa: contul/cardul PFA, contul/cardul personal sau al oricarei alte persoane.

Linkuri utile

Abonează-te chiar acum
la newsletter

Bucură-te săptămânal de informații și noutăți fiscale
direct la tine pe e-mail.

20.000+ abonați se informează
din newsletterul ContApp.

Facebook
WhatsApp
Email

Leave a comment

603 comentarii

Buna ziua, Apreciez ceea ce faceti. Va cer opinia in cazul urmator: sunt persoana fara venituri. In 2018 am completat si depus declaratia 212 (estimativa pe 12 luni) pe 14.05. si am achitat in termen intreaga suma aferenta CASS, respectiv 1140 lei. Ca urmare: 1.) CAND trebuie sa completez si sa incarc declaratia unica (referitor la CASS), pct. II.2.2., subpunctul C? Pana pe 15.03.2019 SAU pe 15.05.2019? 2.) Daca incarcarea o fac doar pe 15.05 (cum cred ca ar fi normal - desi nu stiu daca sistemul accepta incarcare DUPA 15.03), CARE VA FI SUMA pe care trebuie s-o inscriu pe formular, la aceeasi rubrica II.2.2., subpunctul C: 1248 lei (aferent urmatoarelor 12 luni) sau 1040 - adica fractiune din ea, corespunzator perioadei de 10 luni (mai 2019-martie 2020)? 3.) Desigur, sumele sunt ipotetice la acest moment, ca nu stiu cum va evolua salariul minim... Multumesc sincer, Gheorghe
Gheorghe
-

1 martie 2019 at 10:53

Buna ziua Am un PFA sistem real infiintat in Martie 2018, cu un venit realizat in 2018 de 24900 lei. La calculul CAS am luat in considerare 10 luni de activitate in 2018, prin urmare m-am raportat la salariul minim x 10 luni = 19.000 lei. CAS la aceasta suma este de 4750 lei, sub suma minima de 5700 lei CAS de plata. In aceste conditii mai platesc CAS pe 2018 ? Mentionez ca nu am cheltuieli deductibile, doar acest CAS de 4750 lei, daca scad din venitul brut 24900 - 4750 = 20150 lei venit NET, care este mai mic decat plafonul de 22800 lei/2018 - deci un impozit pe venit (10%) de 2015 lei in acest caz. In conditia in care nu trebuie sa achit obligatoriu CAS/2018 atunci impozitul pe venit 10% se calculeaza din 24900 lei, adica 2490 lei de plata? Va multumesc anticipat pentru raspunsul dvs!
Adrian
-

1 martie 2019 at 8:21

Buna ziua! Spuneti-mi, va rog, cum se trec veniturile pe 2018 obtinute din dobanzi bancare / titluri de stat si dividende actiuni la bursa? Ideea este ca daca le treci in zona de venituri din investitii, iti caleaza automat impozit - ori acestea sunt impozitate la sursa (dobanzi si dividende) sau scutite de impozit (titluri de stat). Totusi, ele trebuiesc declarate, pentru ca sunt socotite pentru stabilirea incadrarii la plata CAS / CASS. Cazul special este cel in care ele fac chiar diferenta intre a te incadra sau nu (cumulate cu venituri din alte surse, de exemplu) Multumesc anticipat pentru raspuns!
IuliaST
-

28 februarie 2019 at 11:09

Mi se cere sa bifezi cel putin o casuta la capitolul 1: veniturile realizate pentru 2018, in conditiile in care am inceput activitatea in 2019 si vreau doar sa estimez. Nu am ce sa bifez pentru 2018, nu am nimic de declarat. Ce fac in acest sens? Nu pot valida declaratia pentru ca trebuie bifat si completat pe 2018. :| Totodata, oare ce cod caen trebuie introdus daca sunt PFI, Medic Dentist? Am CIF de la ANAF, insa nu este trecut niciun cod caen, ci doar "Activitate medicala - medic dentist".
Marius
-

27 februarie 2019 at 20:58

    Si eu sunt in aceeasi situatie- fara venituri in 2018 fiind rezident fiscal in alta tara. Cum ati rezolvat pana la urma?
    Bogdan
    -

    21 iunie 2019 at 21:32

Am depus declaratia unica versiune A2.0.4/ 22.02.2019 cu date pentru 2018. Pe recipisa apare "perioada de raportare 12.2019". Ce este gresit?
Carmen
-

27 februarie 2019 at 10:34

Buna ziua, am un pfa cod caen 6202, la infiintarea careia am prezentat (cum mi s-a cerut) diplomele care certificau expertiza in domeniu. Rezulta de aici ca salariul minim brut pe care il voi folsoi la calcului CAS in declaratia unica pt 2019 este 2350 lei? Multumesc mult!
Mrs.GreenFoot
-

26 februarie 2019 at 21:14

Buna ziua! Pentru 2019, se vor mai acorda doua bonusuri, unul pentru depunerea on line si altul pentru plata integrala a sumei pana la 15dec2019? Care sunt procentele de reducere?
Cojocaru
-

26 februarie 2019 at 8:43

Buna ziua. Eu am PFA-ul suspendat din iulie 2017 (sunt in concediu de crestere copil), asta inseamna ca sunt fara venituri inregistrate pe PFA in 2018. In acest caz, trebuie sa mai depun declaratia unica? Multumesc
Alina
-

26 februarie 2019 at 7:52

Buna ziua, am validat declaratia unica pe site-ul ANAF, spatiu virtual, iar ca raspuns am primit o recipisa cu urmatoarea eroare: Au fost identificate următoarele ERORI: E: validari globale eroare regula: R_NO_INIT_DEC: Nu a fost depusa o declaratie initiala valida pentru aceeasi perioada Este suficient sa deblochez formularul pdf, debifez sectiunea Declaraţie rectificativă privind Capitolul II si reincarc pe site sau ce ar trebui facut? Mentionez ca sunt PF si as dori sa depun declaratia unica in urma incheierii unui contract de inchiriere a unui apartament, acesta fiind primul an in care inchiriez. Multumesc
Cristina
-

25 februarie 2019 at 16:42

Buna Constantin, Sunt PFA pe norma de venit, am inceput activitatea in 22 martie 2018. Pt anul 2018, am depus declaratia, am facut platile, sunt "la zi". Incerc sa depun declaratia pe 2019, completand doar capitolul 2 ( pt 2019 ), din moment ce nu am ce modifica pentru 2018. Dar nu pot valida documentul, am eroare la capitolul 1 - Trebuie sa bifați cel puțin o casuță! La inceputul articolului ai spus "A. Sunt multe categorii de venit care NU completeaza Capitolul 1, SECȚIUNEA I.1" - cum procedam? Ce anume selectam ca sa putem valida documentul? Multumesc, Ady
Ady
-

25 februarie 2019 at 12:20

Buna ziua. Va rog sa imi spuneti in DU 2019 la I.4. 2 CAS aferent anul 2018 deductibil trec suma care trebuia sa o platesc fara bonificatia de 5% plata anticipata(venti estimat CAS 49944- CAS de plata 12486, bonificatie 624= 11862) sau suma platita pana in 15.dec.2018 de 11862 lei.Multumesc, o zi buna
Iuliana Ilie
-

24 februarie 2019 at 14:41

Buna ziua, am un pfa cu norma de venit de 27.000 pe an. Sunt si angajat cu norma intreaga 8 ore pe zi la alta firma. Datorita acestui fapt, beneficiez de 50% reducere la norma de venit. Va rog sa-mi spuneti ce obligatii de plata la CAS si CASS am in acest caz pentru PFA, raportat la veniturile din 2019. Precizez ca veniturile preconizate a fi obtinute pe PFA nu depasesc 200.000 pe an. Multumesc.
Catalin
-

23 februarie 2019 at 16:18

Buna mai am o nelamurire cat trebuie sa platesc cass daca nu detin carte de munca pentru 2019. Multumesc
Radu
-

23 februarie 2019 at 15:27

Buna sunt un IF cu 2 asociatii trebuie sa depun 2 delaratii unice.
Radu
-

23 februarie 2019 at 15:25

Buna ziua, Observ ca in noul formular declaratie unica 2019, nu apare sectiunea 'Date privind impozitul pe veniturile estimate din strainatate în anul 2019'. Ca si in 2018, eu obtin venituri din strainatate nu din Romania. Cum procedez in cazul acesta? Unde trec aceste venituri. Formular de anul trecut avea camp pentru asa ceva. Multumesc, M.P.
mihamiha80
-

23 februarie 2019 at 11:57

Buna ziua, doar pentru cass : daca in 2018 am declarat si platit cass la nivelul a 6 salarii minime pe economie , beneficiez de bonificatie 5% pentru depunere online ?
TEREZA ROBU
-

22 februarie 2019 at 14:36

Buna ziua, titularul unei intreprinderi individuale are voie sa se angajeze pe propria intreprindere individuala? Multumesc!
Ioana
-

22 februarie 2019 at 10:30

Buna ziua ! As avea mare nevoie de niste precizari din partea specialistilor .cu multumire si respect legat de aceasta minunata Declaratie unica pentru PFA in sistem real ! Deci : 1- Veniturile nete realizate in 2018 depasesc 22.800 ,platesc diferenta de impozit si imi scad singura impozitul achitat ,primesc instiintare privind aceasta diferenta dela ANAF,imi calculez si bonificatia ... ? 2- Pentru 2019 cum procedez ,ce este obligatoriu de plata ,minim,la CAS si CASS ? Eu am inteles ca ;CAS se calculeaza la baza de calcul 1900X25%=475/an si pensionarii nu platesc aceasta contributie ! E obligatoriu si pentru angajati care sunt si PFA ?CASS am inteles ca este obligatoriu sase salarii medii ,adica 1900x6x10%=1140/an ! Veniturile estimate pentru 2019 sunt sub 22.800 ! 3- Daca veniturile nete pe 2018 nu depasesc 22.800 obligatiile ptr CAS si CASS care sunt ? ! Multumiri !
Silvia
-

21 februarie 2019 at 11:49

Bună ziua! Am o întrebare legată de sumele plătite în plus: pentru 2018 (declarația unică depusă astăzi, 20.02.2019, beneficiez de toate bonificațiile aferente anului 2018, adică 5 % pentru depunere on-line în iunie 2018 respectiv 5 % pentru plata integrală a impozitului și a contribuțiilor până la 15.12.2018) am plăți în plus atât la impozit cât și la CAS și CASS. Nu doresc să recuperez efectiv aceste sume, ci ele să se ia în calcul la plățile pentru anul 2019. Cum se procedeză? Se depune o cerere oarecare la ANAF sau pur și simplu voi plăti cu atâta mai puțin față de sumele estimate pentru 2019? Mulțumesc în prealabil pentru îndrumare.
Cisco71
-

20 februarie 2019 at 17:49

BUNA ZIUA am birou de contabil autorizat cu cod fiscal din anul 2009 dar nu am desfasurat niciodata activitate. mai trebuie sa completez declaratia unica cu ZERO si sa o trimit pe spatiul virtual privat? va multumesc
STOICA DANA
-

20 februarie 2019 at 13:49