Declarația unică. Totul despre declaratia unică 2025.

Facebook
WhatsApp
Email

Modificări la Declarația Unică 2025

Modificările la Codului Fiscal, care privesc Declarația Unică, au fost aprobate si publicate in Monitorul Oficial prin OUG 128 din 07 noiembrie 2024.

Sunt câteva noutăți care schimbă radical modul de raportare a veniturilor realizate de catre persoanele fizice prin declarația unică, începând cu anul 2025.

Să le luăm pe rând:

  1. Se elimină complet obligația de a estima veniturile pentru anul în curs, prin eliminarea capitolului 2 din declarația unică.
    • Astfel, se înlătură o complexitate inutilă a formularului, care a complicat semnificativ declararea veniturilor și a chinuit pe toată lumea timp de șapte ani. Foarte bine!
    • Prin urmare, în 2025 vom declara veniturile realizate în 2024, dar nu vom mai completa veniturile estimate pentru 2025, pe care le vom declara în 2026.
  2. Începând cu 2026, ANAF va trimite declarația unică precompletată cu veniturile realizate de persoanele fizice, acestea fiind extrase din baza de date a ANAF.
    • Sunt sceptic cu privire la această măsură, deoarece este dificil pentru ANAF să stabilească precis veniturile realizate de contribuabil. Prin e-factura nu se transmit suficiente informații.
  3. Se introduce un paragraf care clarifică obligația de a plăti CASS la venituri zero sau la pierderi.
    • Persoanele fizice care au realizat venituri din activități independente impuse în sistem real și au înregistrat pierdere fiscală sau un venit net anual egal cu zero NU datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate.
    • Eu am susținut aceasta prevedere tot anul 2024, iar acum avem si text de lege, dar pentru veniturile din 2025.
  4. Se reintroduce posibilitatea ca persoanele care realizează venituri din activități independente și obțin pierderi sau un venit anual egal cu zero, să se asigure opțional la sănătate – în 2024, această opțiune nu a fost prevăzută în Codul Fiscal, probabil pentru că legiuitorul a considerat că CASS se va plăti oricum.
  5. Pentru calculul plafoanelor de contribuții sociale, se utilizează salariul minim brut în vigoare la data de 1 ianuarie a anului de realizare a venitului pentru care se stabilesc contribuțiile de plată.
  6. Nu se mai poate modifica, prin declarație rectificativă, decizia persoanei fizice de a asigura opțional la sănătate.

Important! Aceste prevederi fac parte dintr-un proiect care poate suferi modificări până la publicarea în Monitorul Oficial, iar dacă vor fi aprobate, prevederile de mai sus vor fi valabile pentru veniturile realizate în 2025.

Formular PDF Declarația Unică 2025 (v1.0.1 din 13.02.2025)

.

Important! Plafoanele de contribuții sociale de 6, 12, 24 și de 60 de salarii, se calculează pentru întreg anul 2024 folosind salariul minim brut pe economie in vigoare la data de 25 mai 2024, egal cu 3.300 lei. Astfel baza de calcul a contribuțiilor rămâne aceeași chiar daca salariul brut s-a modificat după data de 25 mai 2024.

Taxe și contribuții datorate pentru fiecare an fiscal

Atenție! pentru veniturile obținute în 2024 se aplică prevederile Codului fiscal din 2024. Modificările aduse codului fiscal spre sfârșitul anului 2024 afectează veniturile obținute în cursul anului 2025.

Capitole Declarația Unică

Anul declarației unice este anul în care formularul PDF a fost publicat pe site-ul ANAF (vezi mai sus).

Declarația Unică 2024Capitolul I. Venitul realizat din 2023, definitivare – termen 27 Mai 2024
Capitolul II.Venitul estimat pentru 2024, estimare – termen 27 Mai 2024
Declarația Unică 2025Capitolul I. Venitul realizat din 2024, definitivare – termen 26 Mai 2025
Capitolul II. Asigurare opțională la sănătate pentru anul 2025

Venituri declarate prin Declarația Unică

Persoanele fizice completează Declarația unică dacă au realizat venituri în 2024 și/sau estimează pentru 2024:

  • b. venituri din activități independente, venituri din contracte de activitate sportiva,
  • c. venituri din drepturi de proprietate intelectuala,
  • d. venituri din asocierea cu o persoana juridica,
  • e. venituri din cedarea folosintei bunurilor,
  • f. venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,
  • g. venituri din investitii, (dividende, tranzactii cu titluri, dobanzi, criptomonede, etc )
  • h. venituri din alte surse

În funcție de tipul venitului și de sistemul de impozitare aplicat, declarația se completează:

  • la capitolul 1, cu definitivarea venitului realizat în 2024;
  • la capitolul 2, CASS opțional pentru persoanele care nu sunt asigurate în 2025;

Atenție! NU se declară veniturile cu reținere la sursă: salarii, pensii obținute din România sau alte venituri pentru care s-au calculat impozite si contribuții sociale de catre platitorul de venit.

În cazul veniturilor cu reținere la sursă, plătitorii de venituri sunt obligați să informeze contribuabilii cu privire la nivelul contribuţiei de asigurări sociale reţinute la sursă. În cazul în care venitul realizat cumulat depășește plafonul de 24 de salarii iar contribuția reținută a fost calculată la plafonul de 12 salarii, contribuabilii sunt obligați să depună declarația unică, după încheierea anului fiscal, și să stabilească diferență de plată a contribuției.

Secțiuni noi în Declarația Unică 2025

CAPITOLUL I. DATE PRIVIND IMPOZITUL PE VENITURILE REALIZATE ȘI CONTRIBUȚIILE SOCIALE DATORATE PENTRU ANUL 2024

  • s-a introdus opțiune pentru declararea obligatiilor fiscale de catre succesorii unei entitati ca si-a incheiat existenta – radiere. (cf. art.90 alin.(4) din Codul de procedură fiscală)
  • s-a introdus opțiune pentru declararea obligatiilor fiscale dupa anularea dreptului de a corecta obligațiile fiscale (anularea rezervei verificării ulterioare, conform Codului de procedură fiscală, cf art 105)
  • s-a eliminat optiunea de a raporta veniturile din cedarea folosintei bunurilor calificata in categoria de activitati independente;
  • s-a introdus camp pentru compensarea limitata a pierderilor fiscale -70% din venit;
  • la sectiune 3, s-au introdus doua subsectiuni noi pentru stabilirea:
    • 2.1. CASS datorată pentru veniturile din activități independente prevăzute la art.155 alin.(1) lit.b)
    • 2.2. CASS datorată pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, asocierea cu o persoană juridică, cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din investiţii și/sau din alte surse prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. c) – h)
  • la sectiune 4, s-au introdus doua subsectiuni noi pentru:
    • SUBSECȚIUNEA 4.1: Stabilirea contribuției de asigurări sociale deductibile
    • SUBSECȚIUNEA 4.2: Stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate deductibile
  • s-a introdus SECȚIUNEA 5: Stabilirea impozitului anual datorat pe venitul net anual impozabil realizat din drepturi de proprietate intelectuală, impus în sistem real
  • s-a introdus SECȚIUNEA 6: Stabilirea impozitului aferent diferenței de CASS stabilită în minus rezultată în urma recalculării potrivit art.174 alin.(7) din Codul fiscal

CAPITOLUL II. DATE PRIVIND CONTRIBUȚIA DE ASIGURĂRI SOCIALE DE SĂNĂTATE DATORATĂ DE CĂTRE PERSOANELE FIZICE CARE OPTEAZĂ PENTRU PLATA CONTRIBUȚIEI PENTRU ANUL 2025

Important! Incepand cu anul 2025 nu se mai estimează venitul impozabil și contribuțiile de plată pentru anul curent. Acestea se vor declara dupa inchierea anului fiscal. Prin urmare, capitolul 2 este rezervat în întregime pentru declararea CASS opțional de către persoanele fizice care nu sunt asigurate la sanatate pentru anul curent.

A. Încep în cursul anului fiscal să desfășor activități independente, altele decât cele din contracte sportive încheiate potrivit Legii nr.69/2000, cu modificările și completările ulterioare

B. Desfășor activități independente și am înregistrat pierdere fiscală în anul fiscal anterior

C. Desfășor activități independente și am înregistrat un venit net anual egal cu zero în anul fiscal anterior

D. Realizez venituri din drepturi de proprietate intelectuală, asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II sau titlului III din Codul fiscal, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din investiţii și/sau din alte surse, prevăzute la art.155 alin.(1) lit.c) – h) din Codul fiscal

E. Sunt persoană fără venituri

F. Realizez venituri de natura celor prevăzute la art.155 din Codul fiscal, pentru care nu se datorează CASS

Baza minima de calcul a CASS este de 6 salarii minime pe economie rezulta CASS datorat = 2.430 lei

Bonificații pentru plata obligațiilor fiscale 2024

Nu s-au anunțat bonificații pentru plata obligațiilor fiscale aferente veniturilor obținute în 2024. Legea bugetului de stat nu prevede bonificatii.

Contribuții sociale declarate prin declarația unică 2025

Prin declarația unică 2025 se stabilește obligații de plată aferente veniturilor realizate in 2024.

Pentru 2024 se datoreaza contributii, dupa cum urmeaza:

  • CAS se datoreaza daca venitul net depaseste plafonul de:
    • 12 salarii = 39.600 lei x 25% = 9.900 lei
    • 24 salarii = 79.200 lei x 25% = 19.800 lei
  • CASS se calculeaza diferentiat, in functie de categorie de venit, astfel:
    • pentru veniturile din activitati independente baza de calcul a CASS este venitul realizat dar nu mai mult de 60 de salarii. Prin urmare CASS datorat este intre 1 lei si 19.800 lei;
    • pentru celelalte venituri, de la litera c-h, baza de calcul a CASS se calculeaza la plafonul depasit de venitul net, anume 19.800/39.600/79.200 lei;
    • Vezi aici taxe si cotributii datorate pentru 2024.

CASS opțional prin Declarația Unică 2025

Persoanele care se regăsesc într-una din categoriile de mai sus (A-F), se pot asigura la sănătate opțional, oricând în cursul anului, prin completarea capitolului II din declarația unică.

Contribuția de sănătate opțională, CASS opțional 2024, se calculează la plafonul de 6 salarii minime pe economie:

  • 4.050 ei x 6 luni = 24.300 lei;
  • 24.300 lei x 10% = 2.430 lei contribuție de plată pentru 2025 (termenul de plata este 25 mai 2026);

Când începe și când încetează calitatea de asigurat.

Calitatea de asigurat începe la momentul depunerii în anul curent a declarației unice cu CASS datorată la nivelul a cel puțin 6 salarii minime pe economie și încetează la data la care expiră termenul legal de depunere a declaraţiei, dacă nu depun o nouă declaraţie pentru perioada următoare, prin care este stabilită contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

Atenție! În cele mai multe cazuri Declarația Unică nu poate fi vizualizată sau editată în programul cu care intri pe internet: Google Chrome, Mozilla Firefox sau Microsoft Edge și nici de pe telefon. Iți va apare o pagină albă cu textul „Please Wait…..”. Declaratia trebuie salvată pe calculatorul tău. Pentru salvarea declarației ai un buton în dreapta sus. După salvare deschide cu Adobe Reader.

Termen de depunere Declarația Unică 2025

  • Termenul de depunere a Declaratiei Unice 2025 este 26 mai 2025.

Termen de plata pentru obligațiilor din Declarația Unică 2025

  • Termenul de plată al obligațiilor fiscale aferente veniturilor realizate in 2024 este 26 mai 2025.
  • Termenul de plată al obligațiilor fiscale aferente veniturilor realizate in 2025 este 25 mai 2026.

Plata se poate realiza si pe ghiseul.ro , cu OP online sau la ghiseul bancar, in contul unic IBAN de la domiciliul fiscal al persoanei fizice – gasiti contul aici.

Completarea op-ului de plata (la ghiseu sau prin online banking) – selectati sectiunea dedicata de plati la buget:

  • Beneficiar: Bugetul de stat
  • Cod fiscal: CNP-ul dvs
  • Suma de plata
  • Detalii plata: CAS/CASS/impozit 2024
  • Numarul de evidenta al platii: necompletat sau un numar unic

Puteti plati obligatiile din orice sursa: contul/cardul PFA, contul/cardul personal sau al oricarei alte persoane.

Linkuri utile

Abonează-te chiar acum
la newsletter

Bucură-te săptămânal de informații și noutăți fiscale
direct la tine pe e-mail.

20.000+ abonați se informează
din newsletterul ContApp.

Facebook
WhatsApp
Email

Leave a comment

603 comentarii

Buna ziua! Inca o batalie, sper eu castigata - cum am scapat de: "E: validari globale ... eroare regula: R_MULTI_INIT: A mai fost depusa o declaratie initiala valida pentru aceeasi perioada" ... venituri din PFA la Norma de Venit + Chirie in lei / cote forfetare fara CAS (neincadrare in plafon) si DU Initiala pe 2020 depusa in Aprilie 2020 ... rezolvare DU bonificatii: bifat B1 (Declaratie rectificativa privin capitolul I) si B3 (Declaratie ... art.120 din Codul fiscal) ... sa bifat automat I.5.2 ... am completat datele pentru Impozit si CASS (CAS lasat gol - reamintesc: optasem in 2019 sa nu platesc ca urmarea a faptului ca Norma era sub plafon iar chiria nu se pune) ... validat - apare mesaj cum ca daca nu se bifeaza nici o alta subsectiune la Cap I se vor sterge toate datele de la Cap I din DU initiala - pai daca tot nu aveam nimic acolo n-aveau decat sa se stearga asa ca am dat ok ... validare ok ... trimis ... recipisa cu ok ... verificat duplicat DU 2020 pe SPV - apar bonificatiile, iar datele din DU 2020 initial sunt neatinse. Deduc ca a bifa B1 in cazul celor cu Norma si cu DU Initiala pe 2020 depusa este necesar doar pentru a da de inteles sistemului ca este o DU rectificativa si nu o a doua DU initiala. Sper ca informatia sa fie de folos si altora (eu am incercat vreo 30 variante pana sa ajung la asta).
Laci
-

18 iunie 2020 at 10:51

Am aceeasi problema cu R61...., nu inteleg nimic, eu nu vreau sa mai platesc cas, sint pensionara. cind am validat formularul nu mi-a dat nici o eroare si apoi la depunere apare eroare !!!!!
dorina
-

18 iunie 2020 at 10:11

Mersi, o sa verific daca e asa cum spui, pentru ca nu am gasit explicatia asta nicaieri (cum ca ce am facut eu e doar daca am inceput activitatea in dec. 2019!). Dar e cel mai probabil sa fie asa. Acuma, sper sa pot depune din nou o rectificativa pe 2019, bifand doar casuta 3 ” Decl pt aplicatia bonificatiei……prevazuta la art.120 din Codul fiscal” si am completat sectiunea I.5.2,
Cristi B
-

18 iunie 2020 at 7:03

Dupa cum am zis, I.5.1 e gol la CAS & CASS si are 0 la impozit pe venit strict pentru ca PDF-ul sa se valideze. I.5.2 contine valorile relevante - sumele din declaratia de anul trecut + bonificatiile. Sumele de la I.5.2 apar in duplicatul din SPV pentru 2020.
Laurentiu
-

18 iunie 2020 at 9:13

In I.5.1 am pus 0 doar pe primele randuri, cele de la impozitul pe venit. Algoritmul de validare impune ca o valoare sa fie completata pe primul rand.
Laurentiu
-

18 iunie 2020 at 8:54

Buna ziua, Am intampinat si eu probleme asemanatoare cu cele descrise mai jos la depunerea declaratiei unice (PFA cu norma de venit, platitor de CAS & CASS). Am depus initial prima versiune a PDF-ului din 05.06.2020, bifand optiunea "Declaratie pentru aplicarea bonificatiei ... art. 120" si completand Subsectiunea I.5.2; s-a validat, insa in duplicatul de DU descarcat din SPV nu apareau sumele & bonificatiile pentru CAS & CASS din I.5.2 - aceasta eroare provine din fisierul PDF, in d212.xml atasat PDF-ului lipsesc aceste cifre. Dupa un telefon la call center-ul ANAF, am refacut declaratia pe ultima versiune a PDF-ului, cea din 11.06.2020, informatiile completate fiind identice cu cele anterioare. La depunere, primeam eroarea "R_MULTI_INIT: A mai fost depusa o declaratie initiala valida pentru aceeasi perioada". Nu am reusit sa obtin o indrumare oficiala din partea ANAF pentru rezolvarea acestei erori, nici la telefon, nici pe pagina de Facebook. Solutia mea a fost sa depun o declaratie rectificativa cu urmatoarele date: am bifat pe prima pagina casutele 2 si 3 ("Declaratie rectificativa privind Capitolul 1, pentru aplicarea bonificatiei" si "Declaratie pentru aplicarea bonificatiei ... art. 120"). Bifarea casutei 2 introduce o noua pagina in PDF, subsectiunea I.5.1 unde a trebuit sa pun valoarea 0 in primele patru casute aferente "Impozitului pe venit realizat" pentru ca PDF-ul sa se valideze. Sectiunea I.5.2 ramane la fel, cu valorile initiale, bonificatiile si suma de plata pentru norma de venit din 2019. Am ales sa bifez optiunea de declaratie rectificativa si la Capitolul II al PDF-ului, cu informatiile pentru 2020, pentru a evita eventuale erori de suprascriere partiala a declaratiei vechi (e posibil ca acest lucru sa nu fie necesar). In rest, Capitolul II a ramas neschimbat fata de declaratia initiala. Rectificativa a fost preluata cu succes in SPV, iar la descarcarea duplicatului am observat ca toate sumele & bonificatiile pentru 2019 apareau corect. Singura posibila problema o reprezinta randurile aditionale cu 0 din sectiunea I.5.1, insa in lipsa unei solutii oficiale de la ANAF, cred ca este o varianta acceptabila.
Laurentiu
-

18 iunie 2020 at 5:31

Buna seara, Intr-un final am reusit sa depun declaratia unica cu bonificatia pe 2019. Initial bifam din Capitolul I casuta 2 iar la depunerea DU primeam eroarea: R_NO_DATA_CAS_DATORAT: Nu exista declaratie depusa cu CAS_DATORAT!. Am refacut DU si am bifat doar casuta 3 " Decl pt aplicatia bonificatiei......prevazuta la art.120 din Codul fiscal" si am completat sectiunea I.5.2. ,iar cand am depus formularul am obtinut recipisa cu formular valid, singura nedumerire a fost ca imi aparea anul de raportare 2020. Am verificat in spv duplicatul de la DU pt 2020 si acolo imi apare bonificatia pe care am calculat-o pentru 2019, iar pt 2020 apar sumele calculate anterior din DU pt 2020 pe care am depus-o la inceputul anului. La generarea doc cu obligatii de plata nu apar insa sumele din DU 2020, ci cele din DU 2019 care sunt platite.
Taclit Nicusor
-

17 iunie 2020 at 22:42

In 17 iunie a avut loc o sesiune live de intrebari si raspunsuri pe pagina FB ANAF. Acolo cred ca gasiti raspunsuri si la problemele semnalate aici https://www.facebook.com/www.ANAF.ro/photos/a.1407917956194187/2654245564894747/?type=3&theater Bafta.
Dan I.
-

17 iunie 2020 at 21:46

din pacate ce ai facut tu e gresit, ai bifat "SUBSECȚIUNEA I.1.2 Date privind impozitul pe veniturile realizate din România, impuse pe bază de norme de venit în cazul contribuabililor care **au început activitatea în luna decembrie** a anului de impunere", ai bifat ca "ai inceput activitatea PFA in decembrie 2019", de-aia nu te lasa sa modifici data de inceput a activitatii PFA. Ca a functionat e normal, optiunea aia e strict pentru situatia cu decembrie... m-am gandit si eu sa bifez asa sa zic ca "mi-am inceput activitatea in decembrie 2019" ca sa ma lase sa pun manual impozitul, dar sincer nu stiu ce o sa zica cei de la ANAF legat de chestia asta, cine stie, poate te taxeaza de 2 ori
Ion
-

17 iunie 2020 at 17:25

Și eu am aceeași eroare: R61 daca bonificatie120(1) =1 atunci oblimpoz­real_120 + oblcas_real_148 + oblcass_real_180 > 0 (0). Din păcate nu răspunde nimeni de la asistenta contribuabili. De doua zile tot încerc sa dau de cineva, dar fie mi se închide automat, fie suna și nu răspunde nimeni... Oare ați pățit la fel? Am trimis și un formular, dar n-am primit încă nici un răspuns.
Loredana
-

17 iunie 2020 at 20:10

Buna seara! Ati gasit motivul pentru care v-a dat eroarea aceasta?
Adriana
-

17 iunie 2020 at 18:43

'@Ion: Eu am reusit cumva sa depun decl rectificativa la norma, pt 2019, desi depusesem alta inainte. Nu am bifat casuta „Declaratie pentru aplicarea bonificatiei în cazul contribuabililor care obțin venituri anuale pentru care exista obligatia completarii șsi depunerii numai a declaratiei prevazuta la art.120 din Codul fiscal”. Am bifat asa: 1) Declaraţie rectificativă privind Capitolul - pe 2019. Am ales sa rectific tot: impozit, CAS si CASS. Am completat-o si depus-o (singura problema a fost ca NU m-a lasat sa aleg corect data de inceput a activitatii PFA-ului, dar am calculat eu impozitul corect, si am folosit "ignore" in campul unde autocalcula impozitul pe venit). A mers fara eroare, recipisa e ok. Apoi, am mai depus-o odata, bifand doar 2) Declaraţie rectificativă privind Capitolul I ,pentru aplicarea bonificatiei pe 2019. Am pus sumele din prima decl. depusa la impozit, CAS si CASS, si am depus-o si pe asta, cu recipisa ok si fara erori de validare. Ambele au fost depuse din SPV, fara semnare digitala, intrucat am intampinat probleme la semnarea cu certificat, si am abandonat acest mod de depunere (din e-guverenare.ro). Acuma, cand aleg sa vad duplicatul decl. unice pe 2019 din SPV, vad ce am depus prima data in 2019, cand estimam veniturile, deci nimic din aceste rectificative. Precizez ca am mai depus 2-3 rectificative pt 2019, si in cursul lui 2020, si nu vad nimic nici din acestea in duplicatul decl. unice pe 2019 din SPV. Cand aleg sa vad duplicatul decl unice pe anul de raportate 2020 din SPV, vad corect tot pe 2019, inclusiv bonificatiile si redirectionarea a 3.5% din impozit pe care am ales sa o fac, plus vad si pe 2020 exact ce am depus la inceputul anului, prin martie, ca estimare pt. anul 2020. Cred ca e ok, sper sa fie. Altfel, nu stiu cum sa fac, intrucat nu cred ca ma aflu in cazul de a bifa: "Declarație pentru aplicarea bonificației în cazul contribuabililor care obțin venituri anuale pentru care există obligația completării și depunerii numai a declarației prevăzută la art.120 din Codul fiscal" sau: "Declarație pentru aplicarea bonificației în cazul contribuabililor care au optat pentru plata contribuției de asigurări sociale sau a contribuției de asigurări sociale de sănătate potrivit art.148 alin.(3), respectiv art.180 din Codul fiscal." (asta e doar daca am castigat venituri sub prag dar totusi am ales sa platesc CAS si CASS pe 2019). Sper sa ajute cuiva solutia mea. Dar, din pacate, raman toate aceste probleme absolut cretine sunt cu aceasta decl si inca o data ANAF se dovedeste total pe dinafara. Numai bine!
Cristi B
-

17 iunie 2020 at 16:42

Am gasit problema la cei cu norma de venit de sunt atatea reclamatii, e eroare din sistemul ANAF: PFA cu norma de venit nu poate aplica pentru bonificație la impozitul pe venit (doar CAS si CASS) daca in anul 2020 a depus deja o declaratie cu capitolul 1 prin care isi seteaza CAS si CASS pentru 2019, pentru ca facand asta venitul din norma de venit se seteaza la 0 in sistemele de la ANAF (se poate vedea asta cerand "duplicat declaratie unica pentru 2020" din SPV), astfel când vrei sa aplici acum pentru bonificație prin "declarație rectificativa pentru bonificatie" la câmpul de impozit teoretic ar trebui sa treci impozitul pentru norma de venit, DAR după ce încarci declarația primești eroare "R_oblimpozit_real_total: Difera oblimpozit_real_total: declarat XXX, in baza:0" pentru ca, repet, din cauza faptului ca ai depus o declaratie in 2020 (probabil prin martie 2020). Am atasat o poza cu duplicat declaratie unica pentru 2020 la mine care arata faptul ca "venitul realizat" in 2019 mi s-a resetat la 0 in sistemul de la ANAF https://i.imgur.com/UE0rnVK.png Acum cu versiunea noua de declaratie din iunie au adaugat optiunea "Declaratie pentru aplicarea bonificatiei în cazul contribuabililor care obțin venituri anuale pentru care exista obligatia completarii șsi depunerii numai a declaratiei prevazuta la art.120 din Codul fiscal" care te lasa sa treci si impozit pentru norma de venit DAR cei care au depus deja in martie 2020 declaratia nu mai pot bifa aceasta optiune pentru ca primesc eroare la incarcare "eroare regula: R_MULTI_INIT: A mai fost depusa o declaratie initiala valida pentru aceeasi perioada". Solutie: trebuie sa se permita bifa cu "art. 120" chiar daca ai depus deja o declaratie in 2020. Am trimis solicitare la ANAF sa rezolve problema, dar nu ma astept sa o faca. Eu voi depune declaratie fara bonificatie la impozit si bonificatie doar la CAS si CASS si asta e
Ion
-

17 iunie 2020 at 16:11

Cu tot respectul, dar vazand aceleași postări cu eroarea de la depunerea DU, in special la norma de venit, ma gândesc ca cel mai potrivit loc unde puteți semnala problema este la ANAF, asistenta contribuabili. Au un telefon acolo, au email etc. Ce ar putea sa va raspunda aici lumea?! E clar ca sunt probleme cu sistemul lor, si dacă nu le semnalam la ANAF, nu le vor remedia. Părerea mea.
Dan Iliovici
-

17 iunie 2020 at 8:40

"Am depus si eu pentru a nu stiu cata oara, noua versiune a declaratiei unice cu bonificatii dar imi da aceeasi eroare la depunere!!" Asa am facut si eu, si tot imi da erori. Ce buni suntem noi ca platim cu un an inainte toate darile si cand e vorba sa benefieciem de o reducere pentru acest lucru - ce sa vezi - nu merge sistemul. Eu am platit si pentru 2020 toate cele, cam 12.000 lei inca din ianuarie (am avut nevoie la spital de confirmarea platii pentru sanatate). Pai de la anul, pentru taxele pe 2021, daca termenul limita e 15 martie 2022, mai vad ei banii de la mine direct pe 14 martie 2022, la ora 23:00. Acum, vorba aceea... si corecti, si cu banii luati.
Florian Georgescu
-

16 iunie 2020 at 20:25

Aceeasi eroare o am si eu.
Marius Stoica
-

16 iunie 2020 at 22:54

Va rog frumos, ati gasit o solutie la eroare regula: R61 daca bonificatie120(1) =1 atunci oblimpoz­real_120 + oblcas_real_148 + oblcass_real_180 > 0 (0) ? Multumesc
Dana
-

16 iunie 2020 at 21:00

Nu se restituie nimic (am incercat eu). Se fac doar compensari si astea doar daca se trimite: solicitare online + recomandata + solicitare depusa direct, cu nr. de inregistrare la registratura. Abia dupa mai mult de un an si doar la aceasta succesiune au raspuns si au facut compensarile. Oricum, sumele ce apar pe SPV sunt diferite fata de cele care apar pe situatia analitica obtinuta de la ghiseu (pe care n-am sa reusesc in vecii vecilor sa o inteleg...)! :(
Charminna
-

16 iunie 2020 at 17:50

Am depus si eu pentru a nu stiu cata oara, noua versiune a declaratiei unice cu bonificatii dar imi da aceeasi eroare la depunere!!
CRISTINA
-

16 iunie 2020 at 14:27

Bună ziua! Am depus de trei ori declaraţia şi am aceeaşi eroare. Menţionez, că sunt Pfa profesii liberale. Impozitul real, datorat pentru anul 2019 este mai mare decât cel estimat pentru anul 2019, din declaraţia de anul trecut. În recipisă apare următoarea eroare: Au fost identificate urmatoarele ERORI: E: oblig_realizat (1) eroare regula: R_OBLIMPOZ_EST_TOTAL: Oblimpoz_real_120 declarat (500) trebuie sa fie mai mic decat oblimpoz_est_total an precedent (490) Chiar nu înţeleg ce anume ar trebui să corectez, deoarece cifrele sunt corecte. Cunoaşte cineva rezolvarea acestei erori?
Dana
-

16 iunie 2020 at 12:14