CASS 2024. Contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată în 2024.

Contribuția de asigurări sociale de sănătate – CASS 2024 este cea mai importanta contribuție pe care un contribuabil o plătește la bugetul de stat. Plata contribuției oferă asigurare de sănătate si dreptul la tratamente medicale in spitalele publice in cazul unei afecțiuni care afectează capacitatea de munca.

CASS este mult mai importanta decât contribuția la pensie, pentru ca fără sănătate nu se mai ajunge la pensie!

Important! Modificările aduse Codului fiscal in 2023, care vor intra in vigoare la 1 Ianuarie 2024, nu aduc nicio schimbare in ceea ce privește calculul CAS-pensie, dar modifica substanțial modalitatea de calcul a contribuție de asigurări de sănătate – CASS. Veniturile obținute din activitățile independente (lit. b de mai jos) nu se mai cumulează cu celelalte venituri obținute (lit. c-h de mai jos: chirii, dividende, drepturi de autor, investiții, agricultura), astfel se plătești CASS separat pentru cele doua categorii;

Cine are obligația de a plăti contribuție la sănătate în 2024

Contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, datoreaza, dupa caz, contributia asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din Romania si din afara Romaniei,  realizate din urmatoarele categorii de venituri (cf art 155):

  • a. venituri din salarii si asimilate salariilor,
  • a.1 venituri din pensii
  • b. venituri din activități independente, venituri din contracte de activitate sportiva,
  • c. venituri din drepturi de proprietate intelectuala,
  • d. venituri din asocierea cu o persoana juridica,
  • e. venituri din cedarea folosintei bunurilor,
  • f. venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,
  • g. venituri din investitii, (dividende, tranzactii cu titluri, dobanzi, criptomonede, etc )
  • h. venituri din alte surse

Nu fac obiectul acestui articol veniturile din pensii si din salarii, in acest caz angajatorul este obligat la calculul, declararea si plata contributiei de sanatate pentru salariat.

Prin modificările la Codul fiscal, care vor intra in vigoare la 1 Ianuarie 2024, Guvernul s-a asigurat ca fiecare persoana fizica, cu rezidenta in Romania, va plati CASS la nivelul a cel puțin 6 salarii minime pe economie.

  • baza de calcul a CASS, pentru veniturile din activități independente, este venitul net realizat, care NU poate fi mai mare de 60 de salarii minime brute pe economie;
  • persoanele care obtin venituri din salarii, datoreaza CASS pentru veniturile de la lit b)-h) de mai sus chiar daca platesc CASS la salariu;
  • Legea care asteapta sa fie promulgată de Președinție o gasiti aici.

CASS 2024 datorată de PFA, II, IF, Profesii Liberale, Activități Sportive

Incepand cu anul 2024 contribuția de asigurari de sanatate – Cass 2024, datorata de catre persoanele care obtin venituri din activitati independente si din contracte de activitate sportiva, se calculeaza prin aplicarea procentului de contributie de 10% la baza de calcul. Baza de calcul o reprezinta:

  • venitul net sau norma de venit (recalculata daca este cazul), pentru activitațile independente;
  • venitul brut din contractele de activități sportive;

Important! In situația în care venitul net realizat/norma de venit sau venitul brut, in cazul contractelor de activitate sportiva, este mai mic decat plafonul de 6 salarii, contribuabilul datoreaza CASS la nivelul plafonului de 6 salarii.

Observație! Daca titularul PFA se încadrează la excepții, CASS se calculează la venitul net, oricare ar fi acesta. De exemplu, daca venitul net este de 100 lei se datorează 10 lei CASS. Daca titularul nu se încadrează la excepții, atunci plătește CASS la plafonul de 6 salarii. Excepțiile sunt enumerate mai jos.

Atenție! În perioada 2018-2023 contribuția obligatorie pentru asigurări sociale de sănătate (CASS) nu a fost deductibila la calculul venitului net in sistem real de către activitățile independente (PFA, II, IF, Profesii Liberale). Începând cu anul fiscal 2024, CASS redevine cheltuiala deductibila la calculul venitului net in sistem real.



CASS minim de plată pentru PFA și Profesii Liberale

Art. 174 alineat 5). În situația în care baza de calcul prevăzută la art. 170 alin. (1), cumulată din una sau mai multe surse de venit din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b), corespunzătoare veniturilor estimate/realizate sau pentru care s-a aplicat reținerea la sursă în cursul anului, după caz, este mai mică decât cea corespunzătoare unei baze de calcul egală cu nivelul de 6 salarii minime brute pe ţară în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, persoanele fizice datorează o diferență de contribuţie de asigurări sociale de sănătate până la nivelul celei corespunzătoare bazei de calcul egală cu 6 salarii minime brute pe ţară în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120 şi depun declaraţia prevăzută la art. 122, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor.

Excepții de la plata CASS 2024 minim pentru veniturile din PFA si Profesii Liberale

Diferenta de CASS nu se datorează în situația în care persoanele:

  • au obținut venituri din salarii pentru care s-a datorat CASS la plafonul de cel puțin 6 salarii minime pe economie;
  • au obținut venituri din categoriile c)-h) din lista de mai sus, pentru care se datoreaza CASS la plafonul de cel puțin 6 salarii minime pe economie;
  • sunt persoane scutite la plata CASS, din categoriile de mai jos:
    • a)copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenicii sau studenţii, studenţii-doctoranzi care desfăşoară activităţi didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, în limita a 4 – 6 ore convenţionale didactice pe săptămână, precum şi persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldaţi sau gradaţi profesionişti. 
    • b) tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului. 
    • c) soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate; 
    • e) persoanele cu handicap, pentru veniturile obținute în baza Legii nr. 448/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
    • f) bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății, până la vindecarea respectivei afecțiuni;
    • g) femeile însărcinate și lăuzele;

Important. Persoanele fizice care au calitatea de pensionari si care realizează venituri din activități independente, sau contracte de activitate sportiva, sub plafonul de 6 salarii minime datoreaza CASS la nivelul a cel puțin 6 salarii minime brute pe economie, dacă nu se încadrează la excepțiile de mai sus.

Estimarea CASS 2024 pentru categoriile de venit de la lit. b)

Daca in 2024, se va mentine salariul de 3.300 lei vom avea:

  • Plafon minim de 6 x 3.300 = 19.800 lei rezulta CASS 2024 in valoare minima de 1.980 lei
  • Plafon maxim de 60 x 3.300 = 198.000 lei rezulta CASS 2024 in valoare maxima de 19.800 lei

Observație! Daca titularul PFA se încadrează la excepții, CASS se calculează la venitul net, oricare ar fi acesta. De exemplu, daca venitul net este de 100 lei se datorează 10 lei CASS. Daca titularul nu se încadrează la excepții, atunci plătește CASS la plafonul de 6 salarii. Excepțiile sunt enumerate mai jos.

Completarea Declarației Unice cu CASS 2024

Persoanele fizice care realizează venituri din activități independente si contracte de activitate sportiva depun declarația unică astfel:

  1. activitățile independente:
    • completează capitolul 2 din declarație pana la data de 25 mai, cu venitul estimat pe anul curent, și stabilesc CASS de plată la nivelul venitului net estimat. Pentru anul 2024 declarația unică cu estimarea veniturilor se depune până la data de 25 Mai 2024.
    • după încheierea anului fiscal, completează capitolul 1 din declarație, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor și stabilesc CASS datorat. Pentru anul 2024 declarația unică cu definitivarea veniturilor si stabilirea diferentei de plata la CASS se depune până la data de 25 Mai 2025.
  1. persoanele care obțin venituri din contracte de activități sportive, depun declarația pentru stabilirea diferentei de plata a CASS sau impozitului, după caz.

Persoanele fizice care realizeaza venituri din activități independente pentru care nu exista obligativitatea retinerii la sursa a CASS, depun declarația unică, pana la data de 25 mai inclusiv, a anului următor celui de realizare a veniturilor. Pentru anul 2024 declarația unică cu definitvarea veniturilor se depune până la data de 25 Mai 2025.

Contribuabilii, care încep o activitate în cursul anului fiscal sunt obligați să depună declarația unica în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Fac excepție contribuabilii care realizează venituri pentru care impozitul se percepe prin reținere la sursă.

Termenul de plata a CASS 2024 din declaratia unica

Pentru anul 2024 termenul de plată a contribuției de sănătate este de 25 Mai 2025. Poți să plătești oricând contribuția până la acea dată, din una sau mai multe tranșe. În acest termen nu se calculează dobânzi și penalități.

CASS cu reținere la sursa pentru veniturile din activități sportive

În cazul veniturilor realizate în baza contractelor de activitate sportivă, plătitorii veniturilor prevăzuți calculează și rețin contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de către beneficiarul venitului, la momentul plății venitului, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut realizat. Plătitorul de venit depune declaraţia 112 și plătește contribuția până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinută.

Important! Persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, sunt obligate la plata CASS pentru categoriile de venituri enumerate mai sus, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere.

Atenție! În perioada 2018-2023 contribuția obligatorie pentru asigurări sociale de sănătate (CASS) NU a fost deductibila la calculul venitului net în sistem real de către activitățile independente (PFA, II, IF, Profesii Liberale). Începând cu anul fiscal 2024, CASS redevine cheltuiala deductibila la calculul venitului net în sistem real.

Important! Deși nu este o noutate, legea de modificare a codului fiscal subliniază clar prevederea conform căreia dacă s-au declarat contribuții sociale în declarația de venit estimat, nu mai este necesar să se declare contribuții de plată și în declarația de venit realizat, dacă nu sunt diferențe de plata la CASS.

Exemple de calcul a CASS pentru PFA și Profesii Liberale

Exemplu I.

O persoană fizică care desfășoară activitatea de traducător, ca profesie liberală, estimează un venit net de 15.000 lei pentru anul 2024 (venit încasat minus cheltuieli deductibile, exclusiv contribuții sociale). Persoana fizica nu se încadrează la excepțiile de la plata CASS art. 174 `alineat 9 si 10 (vezi mai sus).

Până la data de 25 Mai 2024 depune la organul fiscal competent (de domiciliu) declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice și iși stabilește contribuția de asigurări sociale de sănătate estimată pentru anul 2024, după cum urmează: CASS datorat = 15.000 x 10% = 1.500 lei.

Scenariul 1. În cursul anului 2024 persoana realizează un venit net de 13.753 lei, conform Registrului de Evidență Fiscală, întocmit după încheierea anului fiscal. Prin urmare persoana este obligată să depuna declaratia unica pana la data de 25 mai 2025 si sa declarare CASS datorată la plafonul de 6 salarii minime = 1.980 lei. (cf art. 174 `alineat 5)

Scenariul 2. În cursul anului 2024 persoana realizează un venit net de 56.500 lei, conform Registrului de Evidență Fiscală, întocmit după încheierea anului fiscal. Prin urmare persoana este obligată să depuna declaratia unica pana la data de 25 mai 2025 si sa declarare CASS datorată in valoare de = 5.650 lei.

Exemplu II.

O PFA care desfășoară activitatea de intermediere in asigurari, estimează un venit net de 12.000 lei pentru anul 2024 (venit încasat minus cheltuieli deductibile, exclusiv contribuții sociale). Persoana fizica este si salariata in 2024.

Până la data de 25 Mai 2024 depune la organul fiscal competent (de domiciliu) declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice și își stabilește contribuția de asigurări sociale de sănătate estimată pentru anul 2024, după cum urmează: CASS datorat = 12.000 x 10% = 1.200 lei.

În cursul anului 2024 persoana realizează un venit net de 13.950 lei, conform Registrului de Evidență Fiscală, întocmit după încheierea anului fiscal. Prin urmare, persoana este obligată să depuna declaratia unica pana la data de 25 mai 2025 și și declarare CASS datorată în valoare de 1.395 lei. (cf art. 174 `alineat 9).

CASS datorată pentru venituri din chirii, dividende, dobanzi, etc (lit. c-h)

c. venituri din drepturi de proprietate intelectuala,

d. venituri din asocierea cu o persoana juridica,

e. venituri din cedarea folosintei bunurilor,

f. venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,

g. venituri din investitii, (dividende, tranzactii cu titluri, dobanzi, criptomonede, etc )

h. venituri din alte surse,

Persoanele fizice care realizează venituri, din una sau mai multe surse și/sau alte categorii de venituri, datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate, dacă estimează pentru anul curent venituri a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 6/12/24 de salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației.

Încadrarea în plafonul anual de cel puțin 6/12/24 salarii minime brute pe țară, se efectuează prin cumularea veniturilor obtinute din:

  • venitul net din drepturi de proprietate intelectuală, stabilit după deducerea cotei de cheltuieli forfetare precum și venitul net din drepturi de proprietate intelectuală determinat în sistem real;
  • venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice;
  • venitul net sau norma de venit, după caz, pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor;
  • venitul și/sau câștigul din investiții (dividende, dobânzi, etc). În cazul veniturilor din dividende și din dobânzi se iau în calcul sumele distribuite și încasate, după reținerea impozitului de catre plătitorul de venit.
  • venitul net sau norma de venit, după caz, pentru veniturile din activități agricole, silvicultura și piscicultura,
  • venitul brut și/sau venitul impozabil din alte surse,

Important! – Persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor sau venituri din pensii, nu datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală.

Observație! Persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, sunt obligate la plata CASS pentru categoriile de venituri enumerate mai sus, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere.

Încadrarea în plafonul minim și stabilirea contribuției de plată pentru 2024

Pentru 2024 salariul minim brut pe economie a fost estimat la valoarea de 3.300 lei pe lună, respectiv 39.800 lei anual.

Baza de calcul a CASS se stabilește prin raportarea venitului realizat la plafonul de 6/12/24 salarii minime pe economie, valabil în anul pentru care se depune declarația. 

  • venitul realizat este între de plafonul mai mic de 6 salarii minime, adică sub 19.800 lei;
    • CASS datorata = 0 lei
  • venitul realizat este între de plafonul de 6 salarii și 12 salarii, adică între 19.800 lei și 39.600 lei;
    • CASS datorata = 1.980 lei
  • venitul realizat este între de plafonul de 12 salarii și 24 salarii, adică între 39.600 lei și 79.200 lei;
    • CASS datorata = 3.960 lei
  • venitul realizat este peste plafonul de 24 salarii, adică peste 79.200 lei;
    • CASS datorata = 7.920 lei

Exemplu: 

O persoană fizică care obține venituri din chirii, estimează un venit impozabil de 24.000 lei pentru anul 2024. Întrucât valoarea de 24.000 lei este mai mare decât plafonul de 6 salarii minime pe economie (19.800 lei în 2024) contribuabilul estimează CASS de plată pentru anul 2024.

Până la data de 25 Mai 2024 depune online, prin SPV, la organul fiscal competent (de domiciliu) declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice și își stabilește contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată pentru anul 2024, după cum urmează: CASS datorat = 19.800 x 10% = 1.980 lei.

Termenul de plata a CASS 2024 din declaratia unica

Pentru anul 2024 termenul de plată a contribuției de sănătate este de 25 Mai 2025. Poți să plătești oricând contribuția până la acea dată, din una sau mai multe tranșe. În acest termen nu se calculează dobânzi și penalități.

CASS cu reținere la sursă

Plătitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din arendă sau din asocieri cu persoane juridice, stabilesc contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de către beneficiarul venitului, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul și reține contribuția la sursă. 

Pentru persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din arendă sau din asocieri cu persoane juridice, pentru care impozitul se reține la sursă, iar nivelul net estimat al acestor venituri, pentru anul curent, este cel puțin egal cu 6/12/24 salarii minime brute pe țară, de la un singur plătitor de venit, acesta are obligația să calculeze, să rețină și să plătească contribuția de asigurări sociale de sănătate. Nivelul contribuţiei calculate şi reţinute la fiecare plată de către plătitorul de venit este cel stabilit de părţi, până la concurenţa contribuţiei datorate.

Pentru anul 2024 termenul de plata a contributiei de sanatate este de 25 mai 2025.  Poti sa platesti oricand contributia pana la acea data, din una sau mai multe plati. In acest termen nu se calculeaza dobanzi si penalitati.

Obligația de a depune declarația unică pentru plata CASS

Persoanele fizice care realizează venituri din cele prevăzute la lit. c) – h), cu excepția celor pentru care plătitorii de venituri stabilesc și declară contribuția, depun declarația unică până la data de 25 mai, inclusiv a anului pentru care se datorează contribuția.

Persoanele fizice care încep în cursul anului fiscal, să desfășoare activitate și/sau să realizeze venituri, iar venitul net anual cumulat din una sau mai multe surse și/sau categorii de venituri, (cu excepția veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, din arendă sau din asocieri cu persoane juridice, pentru care impozitul se reține la sursă), estimat a se realiza pentru anul curent este cel puțin egal cu nivelul a 6 salarii minime brute pe țară, sunt obligate să depună declarația unică, în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului și să declare contribuția de plată la nivelul a 6/12/24 salarii minime pe economie. Baza de calcul se stabilește în raport cu venitul estimat, vezi mai sus.

Contribuabilii care încep o activitate în luna decembrie, depun declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice până la data de 25 mai inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului. Pentru 2024 termenul de depunere este de 25 mai 2024.

În situația în care persoanele fizice au estimat pentru anul curent un venit net anual cumulat din una sau mai multe surse/categorii de venituri, mai mic decât nivelul a 6/12/24 salarii minime brute pe țară, iar venitul net anual cumulat realizat, precum și cel declarat de plătitorii de venituri cu reținere la sursă, este cel puțin egal cu nivelul a 12/24 salarii minime pe țară, în vigoare în anul pentru care se datorează contribuția, acestea datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate la nivelul a 12 respectiv 24 salarii minime pe țară, (cf art. 174 aliniat 18).

Important! Persoanele fizice pentru care plătitorii de venit au obligația calculării, reținerii, plății și declarării contribuției de asigurări sociale de sănătate, care realizează și alte venituri de natura celor descrise mai sus, lit. c)-h), pentru aceste venituri nu depun declarația unică, (dacă nu sunt diferente de plata la CASS).

Prevedere introdusă prin legea de modificare a codului fiscal din 2023 si este valabila doar pentru cei care depun declaratia unica si estimează peste plafonul de 6 salarii.

Art. 1741 (19) În cazul în care persoanele fizice aflate în situaţia prevăzută la art. 170 alin. (2) realizează un venit net anual cumulat sub nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, iar în anul fiscal precedent nu au realizat venituri din salarii și asimilate salariilor pentru care datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate la un nivel cel puțin egal cu 6 salarii minime brute pe ţară în vigoare în perioada în care au fost realizate veniturile sau nu s-au încadrat în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate prevăzute la art. 154 alin. (1) lit.a)-c) și e)-g), acestea datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate la o bază de calcul egală cu 6 salarii minime brute pe ţară şi depun declaraţia prevăzută la art. 122, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor, în vederea definitivării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Prevederea de mai sus nu se aplica in situatia in care persoanele:

  • au obtinut venituri din salarii pentru care s-a datorat CASS la plafonul de cel putin 6 salarii minime pe economie;
  • sunt persoane scutite la plata CASS, din categoriile de mai jos:
    • a)copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenicii sau studenţii, studenţii-doctoranzi care desfăşoară activităţi didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, în limita a 4 – 6 ore convenţionale didactice pe săptămână, precum şi persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldaţi sau gradaţi profesionişti. 
    • b) tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului. 
    • c) soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate; 
    • e) persoanele cu handicap, pentru veniturile obținute în baza Legii nr. 448/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
    • f) bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății, până la vindecarea respectivei afecțiuni;
    • g) femeile însărcinate și lăuzele;

Important. La determinarea bazei anuale de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu se iau în considerare pierderile fiscale anuale.

Contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată se evidențiază în declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Termenul de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate este până la data de 25 mai inclusiv, al anului următor celui pentru care se datorează contribuția. Pentru CASS datorat prin declarația unică 2024 termenul de plata este 25 mai 2025.

Exemple de calcul a CASS 2024 pentru chirii, dividende, dobanzi, agricultura etc

Exemplu IV:

O persoană fizică care desfășoară activitatea de traducător, ca profesie liberală, estimează un venit net de 25.000 lei pentru anul 2024 (venit încasat minus cheltuieli deductibile, exclusiv contribuții sociale). Persoana fizica nu se încadrează la excepțiile de la plata CASS  cf art. 174 `alineat 9 si 10.

Tot în cursul anului 2024 persoană fizică obține venituri din chirii și estimează un venit impozabil de 12.000 lei pentru anul 2024. Întrucât valoarea de 12.000 lei este mai mica decât plafonul de 6 salarii minime pe economie (19.800 lei în 2024) contribuabilul nu estimează CASS și pentru aceste venituri.


Până la data de 25 Mai 2024 depune la organul fiscal competent (de domiciliu) declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice și iși stabilește contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată pentru anul 2024, după cum urmează: 

-CASS estimat din activități independente = 25.000 x 10% = 2.500 lei.

În cursul anului 2024 persoana realizează un venit net de 28.753 lei, conform Registrului de Evidență Fiscală, întocmit după încheierea anului fiscal.

Până la data de 25 Mai 2025 depune online, la organul fiscal competent (de domiciliu) declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice și își stabilește contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată pentru anul 2024 pentru veniturile din activități independente, după cum urmează: CASS datorat =  28.753 x 10% = 2.875 lei:

-CASS datorat activități independente = 28.753 x 10% = 2.875 lei.

Exemplu V.

O persoana fizica pensionară, desfășoară activitatea de intermediere în asigurari și estimează un venit net de 14.000 lei pentru anul 2024 (venit încasat minus cheltuieli deductibile, exclusiv contribuții sociale).

Tot în cursul anului 2024 persoană fizică obține venituri din chirii și estimează un venit impozabil de 22.000 lei pentru anul 2024 pentru care datoreaza CASS, venitul fiind mai mare decat plafonul de 6 salarii. 

Până la data de 25 Mai 2024 depune la organul fiscal competent (de domiciliu) declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice și își estimeaza contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată pentru anul 2024, după cum urmează: 

  • CASS estimat activități independente = 14.000 x 10% = 1.400 lei.
  • CASS estimat venituri din chirii = 19.800 x 10% = 1.980 lei

În cursul anului 2024 persoana realizează din intermedieri in asigurari un venit net de 16.950 lei, conform Registrului de Evidență Fiscală întocmit. 

Pana la data de 25 mai 2025 persoana depune declaratia unica și declarara CASS datorată pentru venitul obtinut din activitatea de intermediere in asigurari  în valoare de 1.685 lei (diferenta de plata la CASS de 285 lei). Persoana fizica se încadrează la excepțiile de la plata CASS cf art. 174 `alineat 9 si 10.

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

63 de comentarii

Buna ziua, nu sunt angajat sau PFA in Romania, dar am singurele venituri: o chirie de 10.000 RON pe an si niste dobanzi bancare de 500 RON pe an.
Pentru 2023 nu trebuie sa platesc CASS pentru ca aceste doua venituri cumulate sunt sub plafonul de 6 x 3000 RON.
Dar pentru 2024 voi trebui sa platesc CASS ? Se pastreaza aceleasi praguri, adica daca veniturile cumulate sunt sub 6 x 3300 nu trebuie platit CASS ?
Sunt confuze informatiile despre dobanzi bancare si ar reiesi ca trebuie platit CASS la nivelul de 6 salarii chiar si pentru un venit de 1 RON.
Este adevarat ? Va multumesc!

Andrei
-

2 noiembrie 2023 at 21:42

Buna ziua,
Daca un asociat unic al unui SRL (micro 3% avand CAEN medical+1 angajat, nu persoana sa, cu norma intreaga) este la randul sau salariat cu 1/2 norma la o alta societate, are obligatia de plata CASS pentru dividendele ridicate de la SRL-ul sau?

Multumesc!

KOVACS ANDREA
-

1 noiembrie 2023 at 9:53

Cred că este o greșeală la exemplul V, cu persoana fizică pensionară. Spuneți că realizează venituri și ca PFA de 14.00 de lei și deși NU se încadrează la vreo excepție, stabiliți că CASS este de 10%, respectiv 1.400 de lei. Dar ați specificat mai sus că ersoanele fizice care au calitatea de pensionari si care realizează venituri din activități independente, sau contracte de activitate sportiva, sub plafonul de 6 salarii minime datoreaza CASS la nivelul a cel puțin 6 salarii minime brute pe economie, dacă nu se încadrează la excepțiile prevăzute. Deci persoana din exemplul dat ar trebui să plătească CASS de 1980 lei pentru PFA-ul său. La care se adaugă încă un CASS de 1980 de lei pentru cei 22.000 de lei obținuți din chirii.

Maria
-

29 octombrie 2023 at 15:24

    Pentru ca plateste CASS la baza de calcul de 6 salarii pentru veniturile de chirii, persoana fizica se incadreaza la exceptii si nu plateste diferenta la CASS pentru veniturile din activitati independente, vedeti mai sus, la exceptii.

    Constantin
    -

    30 octombrie 2023 at 7:01

      Mulțumesc pentru răspunsul la exemplul V. Dar vă propun o altă variantă, cu o persoană care cumulează următoarele: 1)este pensionară; 2)are PFA cu venituri sub nivelul a 6 salarii; 3)obține venituri din chirii sub nivelul a 6 salarii. Care este CASS-ul, în acest caz?

      Maria
      -

      31 octombrie 2023 at 9:58

Buna.in anul 2024 in cadrul unui if in sistem real.cum se va plăti cass?

Pepa Mircea
-

28 octombrie 2023 at 9:56

Buna ziua,
Pentru dobanda aferenta titlurilor de stat se datoreaza CASS? Stim ca impozit pe venit nu se datoreaza.
Multumesc!

Eugen Ionita
-

27 octombrie 2023 at 9:55

Buna ziua,
Imi puteti spune CASS-ul datorat in 2024 in urmatorul caz: angajat norma intreaga (CASS platit de angajator peste cel pentru 6 salarii minime) + PFA cu norma anuala de venit 47000 RON + venituri din dividende peste 24 salarii minime. Din prezentarea dvs. eu inteleg ca va trebui sa platesc pentru PFA un CASS pentru 6 salarill minime (50% din norma fiind angajat = 23500 RON care este peste 6×3300 =19800 RON si sub 12×3300=39600 RON) adica 1980RON, la care sa adauga un inca un CASS pentru 24 salariii minime pentru dividende (24×3300 = 79200 RON ) adica 7290 RON,. In total voi plati CASS 9900 RON. Este corect?

Aurelian
-

26 octombrie 2023 at 7:53

DACA sunt pensionara SI am platit CASS 33 de Ani, am PFA . Mai trebuie sa platesc CASS?

Prichici Rodic
-

26 octombrie 2023 at 5:00

Imi puteți confirma ce am înțeles? Venituri din proprietate intelectuala estimate sub 6 salarii minime, nesalariat, nescutit = nu exista obligatia de plata CASS.

Marian
-

25 octombrie 2023 at 15:33

    Buna ziua! Nu aveti nimic de estimat, venitul se retine la sursa si fiind sub 6 salarii nu vi se retine si nu datorati CASS. Am modificat si art, ca sa nu mai creeze confuzie. Va multumesc pentru sugestie.

    Constantin
    -

    26 octombrie 2023 at 11:16

Buna ziua. Sunt pensionar, sunt si angajat și am un PFA. În anul 2024 pe PFA voi avea un venit net de 6000 lei. Plătesc CASS pentru PFA și dacă da, cât? Mulțumesc!

Gheorghe
-

25 octombrie 2023 at 13:39

Sunt foarte mulți pensionari care au depozite în bănci, nu sume foarte mari, ci mici economii. Foarte mulți dintre părinții noștri sunt în situația asta. Au depozite în bănci, pentru a avea pe ce să pună mâna în situații de urgență, de exemplu, cheltuieli medicale neprevăzute. Cum să ceri 1980 de lei de la un pensionar care încasează din câteva amărâte de depozite (economii puse cu greu deoparte) o dobândă de câteva sute de lei?! Practic îl pui să vină cu bani de acasă, cu foarte mulți bani.

Intrigat de această situație, m-am uitat pe codul fiscal să văd cum se prezintă legea anul acesta, să văd cum arată codul fiscal înainte de modificare. Eu știam că anul acesta, pentru venituri din dobânzi sub pragul de 6 salarii nu se datorează CASS. Dar în codul fiscal am găsit art. 174 alineatul (18), care spune altceva, pentru că pensionarii nu sunt incluși în lista de scutiri de la art. 154 decât pentru venituri din pensii și drepturi de proprietate intelectuală. Nu scrie acolo nimic de dobânzi. De aici eu înțeleg că pentru această categorie (veniturile realizate de pensionari din dobânzi) și în anul 2023 există obligativitatea CASS la nivelul plafonului de cel puțin 6 salarii. Îmi scapă mie ceva?

Mulțumesc pentru o opinie avizată.

Adi
-

25 octombrie 2023 at 12:24

    Cred că m-am dumirit. Am observat că între timp ați modificat articolul. Recitind articolul și mențiunile din comentarii am înțeles că se aplică dacă se estimează CASS peste 6 salarii. O prevedere similară există și în Codul Fiscal actual, respectiv art. 170 (1). Deci înțeleg că dacă nu estimezi venituri din dobânzi mai mari de 6 salarii, nu depui declarație unică. Dacă la finalul anului veniturile din dobânzi nu depășesc plafonul, nu ești obligat să depui nici declarația unică pentru aceste venituri obținute. Practic, nu poți depune o declarație unică pentru venituri estimate din dobânzi la valori mai mici de 6 salarii. Am înțeles corect?

    Adi
    -

    25 octombrie 2023 at 14:21

      Da, prevederea este valabila pentru cei care estimeaza prin declaratia unica venituri peste 6 salarii (din cele de la litera c-h) si realizeaza sub 6 salarii. Am modificat si articolul ca sa nu mai creeze confuzie.

      Constantin
      -

      26 octombrie 2023 at 11:18

    Buna ziua! Persoanele care obtin venituri de la literele c-h, deci nu obtin venituri din activitati independente, acestea nu sunt obligate sa estimeze CASS si nu se incadreaza la prevederea cu CASS minim. Deci nu platesc CASS si nu trebuie sa depuna declaratia unica daca obtin venituri sub plafonul de 6 salarii. Am modificat articolul ca sa inlatur aceasta confuzie.

    Constantin
    -

    26 octombrie 2023 at 10:05

Precizati va rog acest scenariu in sectiunea
Exemple de calcul a CASS pentru PFA și Profesii Liberale
Exemplu III.
––––
Persoana fizica este si salariata in 2024 unde plateste CASS
Persoana fizica detine si un PFA care desfășoară activitatea de consultanta software
estimează un venit net de 400 (patru sute) lei pentru anul 2024

In acest caz trebuie ca PFA sa plateasca CASS 1.980 lei ??!!

Alexandru Matei
-

25 octombrie 2023 at 9:34

    In acest scenariu plateste CASS de 40 de lei.

    Constantin
    -

    25 octombrie 2023 at 9:38

„pensionarii datoreaza CASS indieferent de venitul incasat – de exemplu pentru 1 leu incasat din dobanzi bancare se datoreaza CASS la nivelul a 6 salarii”.

In PDF-ul legii, la pagina 66/179 alin (2), citesc ca, pentru veniturile prevazute la literele c-h, se datoreaza CASS pentru venituri cumulate estimate cu valoare cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara-

ONICA DANA-MARIA
-

25 octombrie 2023 at 6:40

    Cititi si textul de la art 174^1 alineat 19. Este in chenar albastru in articol. Mentionez ca prevederea este valabila doar daca se estimeaza CASS peste plafonul de 6 salarii.

    Constantin
    -

    25 octombrie 2023 at 9:33

Nu am reusit sa inteleg unde se aplica prevederea cu plafonul de 60 de salarii minime pentru plata CASS. In articolul de mai sus inca mai apar pragurile de 12 si 24. care credeam ca s-au eliminat si a ramas doar plafonul minim de 6 salarii si maxim 60 salarii. Acestea nu s-au eliminat pentru anul 2024?
De exemplu: Daca in 2024 distribui si incasez dividende in valoare de 79000, calculul CASS se plafoneaza la 12 salarii (39600 x 10%= 3960), pentru ca nu depasesc plafonul de 24 de salarii (79200)? Sau se va lua in calcul 79000×10%= 7900 CASS ?
Multumesc.

Horvath Alexandru
-

25 octombrie 2023 at 6:37

    Sunt doua sectiuni in articol, una se refera la venituri de la art 155 lit b, unde se aplica palfonul de 60 de salarii si cealalta sectiune se refera la veniturile de la art 155 lit c-h). Venitul din dividende se incadreaza la a doua sectiune si veti plati CASS de 3960 lei pentru dividendele incasate.

    Constantin
    -

    25 octombrie 2023 at 9:32

Bună ziua. În cazul pensionarilor ce desfășoară activitatea de intermediar în asigurări și obțin un venit net sub nivelul a 6 salarii care va fi suma de plata pentru CASS?

Rotaru
-

25 octombrie 2023 at 6:16

    Daatorati CASS la nivelul a 6 salarii daca nu va incadrati la exceptii. Prevederea este valabila doar daca se estimeaza CASS peste plafonul de 6 salarii.

    Constantin
    -

    25 octombrie 2023 at 9:30

Buna diminieata,
Va multumesc pentru detaliile oferite!
Daca se poate, pe viitor ar fi ok daca ati adauga si respectivele pasaje din codul fiscal astfel incat sa fie mai usor de inteles, fara a mai fi nevoie sa le cautam separat.
In plus, referitor la acest articol, daca ati putea extinde exemplele cu :
– pensionar + incasat dividende / dobanzi (banci / titluri de stat)
– pensionar + incasare chirie

Va multumesc anticipat!

Alexie
-

25 octombrie 2023 at 6:12

    Buna ziua! E destul de lung articolul si tehnic, daca punem si mai multe pasaje cu texte din Codul fiscal, devine imposibil de citit. Mai multe exemple o sa gasiti in Ghidurile ContApp.

    Constantin
    -

    25 octombrie 2023 at 9:29

O mica clarificare daca se poate. Ati spus asa:
„veniturile obținute din activitățile independente nu se mai cumulează cu celelalte venituri obținute (lit. c-h de mai jos: chirii, dividende, drepturi de autor, investiții, agricultura), astfel se plătești CASS separat pentru cele doua categorii;”
Si asa:
„Persoanele fizice care realizează venituri, din una sau mai multe surse și/sau alte categorii de venituri, datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate, dacă estimează pentru anul curent venituri a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 6/12/24 de salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației.”
Poate nu pricep eu bine dar sunt contradictorii.
Practic daca am un II si obtin x venituri, sunt asociat la o IF si obtin y venituri, si poate mai scriu si o carte care se publica si obtin si de acolo 4% din 100 volume vandute (10 lei), sunt obligat sa platesc 3×1980 sau se cumuleaza si daca nu depasesc 6 salarii platesc doar 1980?

Serban Rusu
-

25 octombrie 2023 at 6:10

    Sunt doua categorii de venituri pentru care se plateste CASS separat. Activitati independente – lit b de la art 155 si Alte venituri cele de la art 155 lit c-h. Prin urmare, in exemplul dvs, daca nu sunteti salariat veti plati CASS la venitul net realizat obtinut de la II si IF la cel putin 6 salarii.

    Constantin
    -

    25 octombrie 2023 at 9:27

      Multumesc pentru raspuns. Sunt curios totusi sa vedem ce se va petrece. Parerea mea e ca o lege mai absurda (din punct de vedere al contribuabililor) nu se putea face.
      Practic daca esti pensionar si ai o gradina mica in spatele blocului, cultivi o ceapa si te duci cu ea in piata, platesti 12 lei taxa de piata, si 1980 CASS pentru profitul de 1 leu.
      Daca faci o carticica pentru copii pe care o vinzi in 10 exemplare (profit 10 lei) platesti la stat 1980.
      Daca faci o pereche de cercei ca hobby si o vinzi pe net, platesti 1980.
      Nici daca ai grad de handicap nu scapi.
      Vremuri interesante traim.

      Serban Rusu
      -

      25 octombrie 2023 at 9:39

Buna ziua, situatia mea este urmatoarea: sunt angajat cu norma intreaga pe constructii si am si un PFA ( cadastru) la care nu depasesc pe an 6 salarii( de ex anul asta am avut incasari de aprox. 6 mii lei). Trebuie sa platesc CASS de la anul? SI CAS este la alegere,nu? Multumesc si o zi frumoasa!

Andrei Constantin Ciprian
-

25 octombrie 2023 at 6:10

    In situatia dvs veti plati CASS de 600 lei, adica 10% din 6.000 lei.

    Constantin
    -

    25 octombrie 2023 at 9:20

Daca ai un depozit bancar la termen și obtii o dobândă anuala de cateva sute de lei sau euro, datorezi cass de 1980 lei???
Daca ai si un PFA pt care plătești cass la nivel de 6 salarii sau dacă ești și salariat si evident plătești cass nu mai datorezi cass pt o banală dobânda bancară?

Florin Crăciunescu
-

25 octombrie 2023 at 6:03

    Daca nu va incadrati la exceptii, atunci da, pentru 100 lei dobanzi platiti CASS la 6 salarii. Daca ai PFA si platesti CASS la cel putin 6 salarii si venituri din dobanzi de 100 lei platesti si la acestea din urma se datoreaza CASS la 6 salarii. Atentie la exceptiile de la cele doua articole: 174 alineat 9 si 174^1 alineat 19. Prevederea este valabila doar daca se estimeaza CASS peste plafonul de 6 salarii.

    Constantin
    -

    25 octombrie 2023 at 9:18

      Daca am inteles bine, in cazul in care nu sunt salariat, am doar un PFA, nu conteaza cat de mult CASS platesc pe PFA (pot plati chiar si maximul de CASS la 60 de salarii brute) tot trebuie sa platesc CASS de min 6 salarii brute inca odata de pe urma unei dobanzi de chiar si un leu pe parcursul anului 2024? Va rog sa confirmati.

      Albert
      -

      25 octombrie 2023 at 10:24

        Confirm cele spuse de dvs. De la aceasta categorie profesionala de PFA-uri si Profesii Liberale, bugetul de stat va incasa mai putin in 2024 decat in 2023. Este aberant dar nu ai cu cine sa vorbesti.

        Constantin
        -

        25 octombrie 2023 at 10:38

          Va multumesc pentru raspuns, si apreciez devotamentul / munca depusa de dumneavoastra in tot cea ce faceti.
          Este clar ca statul nu mai vrea sa fie rentabil pentru persoanele fizice orice forma de activitate independenta ca sursa principala de venit. Pur si simplu vrea ca toata lumea sa fi intrun fel sau altul angajat cu contract de munca. Cea ce va determina ca o buna parte din aceasta categorie sa se orienteze catre microintreprinderi si sa plateasca mai putin la bugetul de stat cum ati mentionat. Sau, in cel mai rau caz sa lucreze cat mai mult posibil la negru, pentru ca in aceasta directie impinge statul. Statul nu are respect fata de micii contribuabili, contribuabili de la cine a incasat tot timpul banii aferent darilor catre stat.

          Albert
          -

          25 octombrie 2023 at 11:10

        Actualizez raspunsul cu mentiunea ca prevederea este valabila doar daca estimati peste plafonul de 6 salarii. cf art 170 aliniat 2.

        Constantin
        -

        25 octombrie 2023 at 12:17

      Merci de răspuns, dar daca am si PFA si sunt si salariat la normă întreagă dar mai fac si 100 de euro venit din dobanzi bancare….se mai plătește aberația de 6 salarii pt banii din dobânda bancară?

      Florin Crăciunescu
      -

      25 octombrie 2023 at 10:58

Adica in lege scrie ca un PFA cu venit net 1 Leu si cu un depozit bancar cu dobanda de 1 Leu, plateste aproape 4000 de Lei CASS?

Tom
-

25 octombrie 2023 at 6:01

    Daca aveti venituri pe PFA de 0 lei si venituri din dobanzi de 1 leu platiti CASS la 6 salarii. Nu se dubleaza in acest caz.

    Constantin
    -

    25 octombrie 2023 at 9:16

Buna ziua. Sa înțeleg ca pentru situatia in care as realiza venit din dobanzi de 100 de lei, datorez statului cass la nivelul a 6 salarii, daca nu am avut alte venituri?
Dar daca am venituri din salarii la care mi se retine cass, inca mai datorez si eu cass pentru cei 100 de lei?
Daca inteleg bine, inseamna ca statul descurajeaza depozitele , mai bine tin banii intr-un cont curent decat sa platesc aproape 2000 de lei pentru un venit infim realizat din dobanzi

Maria Cojoaca
-

25 octombrie 2023 at 5:46

    Pai, nu 10% la 100lei, ci la 6x3300lei, inteleg eu

    Cojocaru Constantin
    -

    25 octombrie 2023 at 7:56

    Buna ziua! Daca nu va incadrati la exceptii (nu sunteti salariat, alte exceptii… vedeti in articol), datorati CASS la 6 salarii pentru 100 lei dobanzi incasate. Daca sunteti salariat si incasati 100 lei dobanzi, nu datorati CASS. Prevederea este valabila doar daca se estimeaza CASS peste plafonul de 6 salarii.

    Constantin
    -

    25 octombrie 2023 at 9:14

      Deci dacă ești doar Profesie Liberala (nu salariat, pensionar, etc) și ai un net de 10.000 Ron și obții 100 Ron dobânzi, plătești la nivelul a 6 salarii și pentru PL și pentru dobânzi? Mulțumesc!

      Ilie
      -

      25 octombrie 2023 at 10:28

        Da, se va plati CASS 6 salarii minime si 800 lei impozit pentru veniturile din profesii liberale si CASS pentru 100 lei dobanzi se plateste CASS dac se estimeaza peste plafonul de 6 salarii pentru aceste venituri.

        Constantin
        -

        25 octombrie 2023 at 10:39

          Deci practic daca sunt PFA si sa zicem fac 48000 pe an, platesc CASS echivalentul a 60 de salarii adica 19800 ron si am un cont de economii, si fac sa zicem pe an 100 de lei din dobanzi trebuie sa platesc 1980 ron CASS pt aia 100 de lei din dobanzi adica ajung la -1880 lei pierde? Ce aberatie a mai scos si statul.

          Andrei
          -

          25 octombrie 2023 at 11:36

          O mica corectie aici „Deci practic daca sunt PFA si sa zicem fac 48000” in loc de 48000 puneti 238000 anual(consideram ca depasim plafonul)

          Andrei
          -

          25 octombrie 2023 at 11:38

    Nu stiu de ce s-a complicat inutil aceasta discuție. Ar trebui editata acea parte a articolului cu contributia minima cass pt dobânzi, chirii, drepturi de autor. Pe mine cineva m-a trimis aici pt ca intrase in panica cum ca ar trebui platit 1980 lei pt venituri de cativa lei. Din ce am citit, prevederea de câțiva ani, doar modificat acum numărului articolului si e simpla: estimat peste plafon, realizat sub plafon= se plătește cass la minim 6 salarii minime. Cine nu a estimat peste plafon nu datoreaza nimic

    Marian
    -

    25 octombrie 2023 at 19:03

      Corect…doar daca estimezi peste plafon..daca știi că încasezi dobânzi de aproximativ 100 Ron doar n.o sa fii fraier sa estimezi peste plafon sa.ti complici existența!!! Nu estimezi nimic.Doar dacă vai avea dobânzi nete peste 6 salarii îți faci direct regularizarea in capitolul 1 in anul următor .

      Daniel
      -

      27 octombrie 2023 at 10:43