Ajutor de 2.253 lei pe luna pentru profesionisti

Impozitarea ajutorului de 2.253 lei acordat profesionistilor

Conform Ordonantei 226/2020, pentru indemnizatia incasata se datoreaza:

 • Contributie de asigurari sociale (pensie) – CAS – 25%;
 • Contributie de asigurari sociale de sanatate – CASS – 10%;
 • Impozit pe venit 10%, care se aplica la diferenta dintre indemnizatia incasat si contributiile sociale calculate;

Vezi in acest articol mai multe detalii, inclusiv o aplicatie de calcul rapid a impozitului pe indemnizatia PFA.

Actualizare 10 Decembrie. Perioada pentru care se acorda indemnizatia se prelungeste pana la data de 30 Iunie 2021.

1)Măsurile prevăzute de art. 1 alin. (1) şi art. 3 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă se aplică până la data de 30 iunie 2021.

(2)În perioada 1 ianuarie 2021-30 iunie 2021, măsura prevăzută de art. 3 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă se aplică profesioniştilor, astfel cum sunt reglementaţi de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, precum şi persoanelor care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, republicată, cu modificările ulterioare, care au beneficiat de indemnizaţia prevăzută la art. XV alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020

Baza legala: HOTĂRÂRE nr. 1046 din 4 decembrie 2020 privind completarea Hotărârii Guvernului nr. 719/2020 pentru aprobarea procedurii de decontare şi de plată a sumelor acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă

Actualizare 18 Septembrie. Masura este activa si se poate depune cerere pentru indemnizatie, pe site-ul aici.gov.ro

Intra pe site-ul aici.gov.ro si selecteaza: Procedura acordare indemnizatie potrivit art. 3 din OUG 132/2020 pentru persoane fizice autorizate (PFA), intreprinderi individuale (II) si familiale (IF), profesii liberale (PF), alta categorie.-41,5%.

Ajutorul poate fi solicitat in luna curenta pentru luna anterioara. Cererile se pot depune in fiecare luna, pana cel tarziu 31 decembrie 2020.

Cum se obtine indemnizatia pentru luna August

Documentele pentru acordarea indemnizatiei pfa aferente lunii August se transmit pana la sfarsitul lunii sepetembrie exclusiv pe platforma dedicata – AICI.GOV.RO:

 • selecteaza procedura si institutia;
 • descarca formularul pdf;
 • completeaza cererea si declaratia si completeza-le conform cu: 

GHIDUL OFICIAL PENTRU DEPUNEREA CERERII DE INDEMNIZATIE PFA.

Important! Fisierul PDF trebuie sa fie de maxim 5MB. Pentru a te incadra optimizeaza mai intai imaginile/scanurile si apoi adauga-le la PDF.

PENTRU INFORMATII LEGATE DE CERERE: intra pe aici.gov.ro, selecteaza procedura si institutia, apasa CONTINUA si in dreapta sus gasesti butonul CONTACTEAZA-NE unde va apare numarul de telefon din judetul tau.

Despre ajutorul de 2.253 lei pentru profesionisti

Prin Ordonanta de Urgenta nr. 132 din 10 august s-a aprobat un nou ajutor pentru profesionisti, afectati de reducerea temporara a activității determinata de starea de urgență/alertă/asediu. Legislatie:

De acest ajutor beneficiaza aceleasi categorii de profesionisti care au incasat si indemnizatia de ajutor care s-a platit de la inceputul starii de urgenta (15 martie 2020) Daca pe timpul starii de urgenta indemnizatia a fost accesibila pentru un numar mare de persoane, in ultima perioada aceasta a fost acordata doar pentru activitatile afectate de starea de alerta, conform listei stabilite de Guvern. Ca urmare, multi profesionisti nu au mai incasat indemnizatia, pentru ca, cel putin teoretic, ei isi pot desfasura activitatea si obtine venituri.

Cine este eligibil pentru incasarea ajutorului de 2.253 lei pe luna

Sunt indreptatiti pentru incasare ajutorului, profesionistii organizati ca Profesii Liberale, PFA, II, IF si persoanele care au încheiate convenții de muncă în baza Legii cooperației (L1/2005).

Valoarea ajutorului acordat si impozitul datorat

Valoarea lunara a ajutorului este egala cu 41,5% din salariul mediu pe economie stabilit pentru 2020 si egal cu 5.429 lei;

 • 5.429 x 41,5% = 2.253 lei pe luna – brut, (net = 1.318 lei);

Ajutorul de 41,5% se impoziteaza la fel ca si indemnizatia din primavara.

 • Contributie de asigurari sociale (pensie) – CAS – 25%;
 • Contributie de asigurari sociale de sanatate – CASS – 10%;
 • Impozit pe venit de 10%, care se aplica la diferenta dintre indemnizatia incasata si contributiile sociale calculate;

Calculul obligatiilor fiscale se efectueaza de catre beneficiar, prin aplicarea procentelor de mai sus la valoarea indemnizatiei incasate si se declara prin declaratia unica in anul 2021.

Termenul de plata a impozitului si contributiilor datorate este 25 mai 2021.

Exemplu: Un studiu de caz, cu declaratia unica completata, gasesti in Ghidurile pentru Activitati Independente.

Cum se obtine ajutorul

Plata indemnizatiei se realizeaza la cererea profesionistului adresata Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala, pe site-ul aici.gov.ro.

Extras din hotararea nr. 719 din 27 august 2020 pentru aprobarea procedurii de decontare şi de plată a sumelor acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 132/2020:

(1) Pentru a beneficia de indemnizatia prevazuta la art. 3 alin. (1) din ordonanta de urgenta, persoanele îndreptatite depun în format electronic sau în format letric, la agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, cererea însotita de copia actului de identitate si de o declaratie pe propria raspundere privind îndeplinirea conditiilor de acordare a indemnizatiei.

(2) Cererea si declaratia pe propria raspundere prevazute se transmit la agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, în a caror raza teritoriala îsi au sediul social, în luna curenta pentru plata indemnizatiei din luna anterioara.

(3) Plata indemnizatiei se efectueaza în cel mult 10 zile de la data depunerii documentelor potrivit prevederilor.

 (4) Modelele cererii si declaratiei pe propria raspundere se stabilesc prin ordin al ministrului muncii si protectiei sociale, la propunerea Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala, în termen de cel mult 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotarâri.

Pentru depunerea în format electronic a cererilor si a documentelor prevazute se pot folosi modele de cereri si formulare electronice publicate pe platforma Punctul de contact unic electronic sau pe platforma aici.gov.ro.

Textul din OUG 132 cu indemnizatia pentru profesionisti

Art. 3 (1) În cazul reducerii temporare a activitatii determinate de situatiile prevazute la art. 1 alin. (1), pe perioada stabilita potrivit prevederilor art. 1 alin. (5), profesionistii, astfel cum sunt reglementati de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, precum si persoanele care au încheiate conventii individuale de munca în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei, republicata, cu modificarile ulterioare, beneficiaza, la cerere, în baza declaratiei pe propria raspundere, de o indemnizatie lunara de 41,5% din câstigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) Plata indemnizatiei prevazute la alin. (1) se realizeaza de la bugetul de stat alocat Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, prin Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala si agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene,respectiv a municipiului Bucuresti.

(3) Pentru indemnizatia prevazuta la alin. (1) se datoreaza impozit pe venit, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, în cotele prevazute în Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, sau potrivit reglementarilor specifice, în cazul profesionistilor asigurati în sisteme proprii de asigurari sociale.


(4) Obligatiile fiscale mentionate la alin. (3) se declara prin declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si se platesc de catre persoanele fizice beneficiare la termenul prevazut la art. 122 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia persoanelor care au încheiate conventii individuale de munca în baza Legii nr. 1/2005, republicata, cu modificarile ulterioare, ale caror obligatii fiscale se declara, se retin si se platesc de catre societatea cooperativa, prin declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, la termenele prevazute la art. 147 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare

(5) Durata efectiva de aplicare a masurii prevazute la alin. (1), categoriile de profesionisti, precum si procedura de plata a indemnizatiei se stabilesc prin hotarârea Guvernului prevazuta la art. 1 alin. (5). Prin exceptie, în anul 2020, beneficiaza de indemnizatia prevazuta la alin. (1) profesionistii si persoanele care au încheiate conventii individuale de munca în baza Legii nr. 1/2005, republicata, cu modificarile ulterioare, care au beneficiat de indemnizatia prevazuta la art. XV alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri în domeniul protectiei sociale în contextul situatiei epidemiologice determinate de raspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, cu completarile ulterioare.

491 comentarii

 1. BUNA ZIUA
  STIE CINEVA SA MI RASPUNDA
  DE CE NU APAR ASIGURAT LA CASS SI CAS DACA AM PLATIT DUPA SUMELE PRIMITE I, INDEMNIZATIE DE COVID DESI IN LEGE SCRIE SA DUPA SUMA PRIMITA SE PLATESTE SI ESTI ASIGURAT

 2. Buna ziua,
  Am primit indemnizatie de la stat in anul 2020, din pacate declaratia unica nu a fost depusa, eu fiind plecat din tara. Cum as putea sa depun declaratia pe 2020 pentru ca as vrea sa inchid pfa ul. Din ce am citit am gasit doar modele de completare pentru venituri in sistem real. Pfa-ul era la norma de venit. Norma fiind de 27960lei. Pentru cod caen 9604. Ma puteti ajuta va rog? Multumesc

 3. OUG 132/2020 actualizata.
  Este prevazuta acordarea ajutorului/indemnizației de 41,5 pana la încetarea starii de alerta ȘI încă 3 luni după aceea. (evident DACĂ se îndeplinesc condițiile prevazute în ordonanța)

 4. Buna, as vrea sa te rog daca esti amabila sa mi spui si mie care lege reglementeaza faptul ca liber profesionistii si pfa urile mai pot primi indemnizatie inca 3 luni dupa incetarea starii de alerta? Multumesc frumos!

 5. Buna ziua! O cunostinta acuza aceeasi situatie; eu am reusit, in seara in care a aparut cererea, sa tot trimit; totul a fost in regula. Deja a doua zi dimineata, cunostinta mea imi spunea ca ii apare o eroare. Banuiesc ca este ceva cu platforma de la AJPIS, altceva nu as vedea. Nu este ca si cum se pot verifica informatiile transmise, ci sa dea platforma eroare in momentul trimiterii. Va sugerez sa contactati AJPIS-ul. Bafta!

 6. Buna ziua! MIe imi da eroare la trimiterea cererii.Nu stiu de ce .Nu am schimbat nimic fata de celelate luni.

 7. Am trimis ieri un mail la ajpis cu problema cererii de pe site-ul aici.gov.ro si am primit azi rapuns ca se asteapta acualizarea site -ului.

  1. Și cum îl pot modifica? Sau trebuie modificat de către ei? Eu am încercat sa depun și nu am reușit sa modific

 8. Pe toata perioada de alerta si inca 3 luni dupa ce se anunta iesirea din starea de alerta.
  Inca suntem in stare de alerta.

 9. Daca nu ati avut incasari in 2019 nu ve -ti primi indemnizația deoarece încasările de acum trebuie sa fie mai mici decat media celor din 2019, altfel nu se aproba.

 10. Pana la urma, un PFA infiintat in 2020 nu ar fi avut dreptul la indemnizatia de 41,5%? Eu am primit indemnizatia in starea de alerta si as vrea sa depun si acum, dar in declaratie trebuie sa completez media incasarilor brute din 2019, incasari ce nu au existat. Ma poate ajuta cineva, va rog? Multumesc!

  1. Care este plafonul de incasari ? Cat trebuie sa ai incasari maxim sa te poti incadra la indemnizatie.

 11. Cu certitudine, a fost i validata cererea. Sunați și întrebați motivul.
  Asa veți știi cum sa completați corect în aceasta luna.

 12. Dar pe aici gov încă apare ajutorul .stie cineva ceva? Am înțeles ca se mai acorda încă 3 luni

 13. La punctul 2 se trece venitul brut realizat pe 2020 (din declaratia unica din 2021) sau venitul net realizat pe 2020 (din aceeasi declaratie unica).
  M-am gandit ca daca la punctul 1 se trece media incasarilor brute pe 2019, atunci si la punctul 2 se trece tot venitul brut, dar nu sunt sigura.

  Multumesc,
  Roxana

  1. Eu tocmai am aflat pentru Cluj că nu voi primi pentru iunie și nici iulie deoarece am 0 încasări.se consideră că nu au fost restricții și raportat la rata de infectare nu ar fi de ce sa nu putem incasa.
   Minunat!

   Mai ales când afli după ce nu mai poți face nimic.

 14. ‘@KARMEN haha, din acelasi motiv pentru care am primit acum 2, 3 luni o decizie prin care mi se cerea restituirea sumei incasate pe 2 luni (suma pe care, dupa verificarile lor, am primit-o fara a avea drept). Una dintre lunile pentru care mi se cerea returnarea ajutorului a fost august – pentru ca in august 2020 as fi avut incasari mai mari decat in august 2019…EU IN AUGUST 2019 NU AVEAM PFA-UL:)))

 15. #Alexandra
  Asta mi se pare ireal cu „dacă crezi tu ca nu te încadrezi, da banii înapoi”!!!! E de noaptea mintii.
  Pentru ce mai trece cererea aia prin atâtea verificări, pentru ce mai așteptăm confirmarea inspectorilor specializați, pentru ce mai sunt ei angajați…??!!!
  Ireal.

 16. Bună,va mai apare ceva pe gov.ro ? Mie nu îmi mai apare niciun ajutor.oare s-au scos toate ?

 17. @Alexandra
  Cred ca nici eu nu știu exact ce și cum….
  Este o vraiște….pe care uneori o plătim noi.
  P.s. Aștept încă un update de la dnul Constantin…

  1. Buna ziua! I.I am deținut un chiosc stradal pe care l-am cedat unui prieten preluindul pe firma lui.Eu inca nu am radiat firma in ideea ca voi deschide altceva.Intrebarea mea este: pot depune pentru indemnizatie daca nu mai am punctul de lucru?

 18. Si da, si eu am primit suma aferenta in urma delcaratiei ‘gresite’ trimise. Mi s-a spus ca daca sunt de parerea ca nu ma incadrez, sa ii restitui (desi intrebarea mea nu insinua ca nu m-as incadra, ci daca la un moment dar mi se va cere restituirea sumei)

 19. ‘@KARMEN – si eu am completat cu venitul estimat in cererea depusa luna trecuta iar azi, in urma altei discutii cu consilierii de la AJPIS, mi-au cerut sa fac o rectificativa pentru luna trecuta, in care sa trec venitul realizat in 2020. Stiu ca asa ar fi normal – daca ni se cere clar, negru pe alb, sa scriem A, sa scriem A, nu B.

 20. Sunt întru totul de acord. Exprimarea clara „venit estimat” în declarația unica 2020 mie mi se pare clara. Ne referim strict la declarația unica 2020 și la venitul estimat.
  Asta este doar părerea mea confirmata prin plata efectuata în contul meu în urma completării cererii astfel.
  Bafta tuturor!
  (urmează valul 4 deci vor acorda pana la sf anului cel mai probabil)

 21. EXACT!!! aduna înapoi la buget prin taxele și impozitele obligatorii (indiferent de scutirile acordate de legile în vigoare!!!) 40% din suma.

 22. Cand scrie ESTIMAT, nu ai cum sa suni si sa ti spună ca venit declarat. Treci estimat, ca asa scrie acolo. Daca tu esti din Cluj si scrii Valcea, n ai cum sa primesti banii. Ca ti se cere județul tau. ‍♂️

 23. Sunt 3 confirmări care trebuie primite de la ei, înainte de primirea banilor. Am detaliat mai jos.

  1. În 2020 am primit lunar suma aferentă, o singură confirmare pe mail, iar din ianuarie nu mi-au mai dat nici un ban, deși am primit aceeași confirmare ca anul trecut……

 24. Am depus din ianuarie până în iunie 2021, pentru 41,5 am primit confirmarea, dar nu am primit nici un leu !! M-am lecuit, nu-mi mai trebuie nimic !!

 25. Mulțumesc. (desi tot este incorect… Nu te poți exprima venit estimat și sa ceri venit realizat… Nu e ok)

 26. Va rog frumos sa editați la pc 2 anul 202…
  (mie tot mi se pare aiurea formularea venit estimat dacă ei vor venit realizat….)

 27. Informatii noi! Am reusit chiar acum sa discut cu doamna de la AJPIS responsabila pentru acordarea acestui ajutor, si:
  Pe declaratie:
  Punctul 1: se trece suma trecuta si pe vechile declaratii – media incasarilor lunare brute pe 2019.
  Punctul 2: VENITUL DECLARAT/ REALIZAT IN 202, nu ESTIMAT
  Punctul 3: CAT S-A INCASAT IN STAREA DE URGENTA – DACA S-A INCASAT PE INTREAGA PERIOADA, SUMA VA FI DE 10246ron
  Punctul 4: DE CAND S-A RELUAT ACTIVITATEA DE DUPA STAREA DE URGENTA – cum am scris mai jos, eu voi calcula din august 2020, nu din iunie 2020.
  Sper ca va ajuta aceste informatii!

 28. Of of…eu am sunat la AJPIS Maramures si mi-au zis ca e vorba de venitul declarat, chiar daca scrie ‘estimat’.
  Pe langa asta,mi-au spus ca desi starea de urgenta s-a incheiat in iunie, daca eu am facturat doar in august, voi imparti suma la 11 luni, nu 13. In final, au recunoscut ca nici ei nu prea stiu ce trebuie completat – motiv pentru care am vorbit cu 4 persoane de la AJPIS. Personal, nu voi mai accesa ajutorul pana nu va fi mai clara treaba (tot asa pe o lipsa de informatii, am fost ‘amendata’ cu 3900ron – decizie pe care am contestat-o si s-a aprobat). Mereu trebuie puse semne de intrebare cand statul iti da bani ‘gratis’

 29. Trebuie sa răspundeți FIX la ce scrie acolo!!!
  E vorba de OUG 30, adică de cele 3 luni de stare de urgenta!!!! Dacă ați luat indemnizatie pe 1 luna sau 2 luni sau 3 luni!!!! Deci că-ți bani ați primit în starea de urgenta.
  Atât a fost starea de urgenta, ulterior a întrat în vigoare OUG din starea de alerta cu doar 41,5 %.

 30. Deci se primesc în ordine următoarele confirmari:
  1. Cea automata de la sistem în care suntem anunțați ca a fost înregistrată cererea cu codul XXXX
  2. CONFIRMAREA CA cererea a trecut de validarea sistemului și va fi analizată e specialiști urmând sa fim informati.
  3. Confirmarea în care ni se spune ca cererea a fost VALIDATA și urmează a fi platita în contul nostru.

  Între fiecare dintre aceste confirmiri sunt cam 5-10 zile iar virarea banilor se face deci cam la 10 zile de la confirmarea validarii.
  (în București asta e parcursul)

 31. Da. În București.
  Am lăsat acum o sapt, un comentariu cu modul de completare și cu faptul ca au fost virați banii.

 32. Mie mi-au aprobat cererea, dar banii nu mi-a virat. Am sunt la Ajpis și au zis ca e termen pana la sfârșitul lunii azi e 30 deja, dar banii tot nu au întrat. Cluj

 33. Bună,la punctul 3 trebuie trecuta toată suma pe care am primit-o de la Ajpis de la început?
  Iar la punctul 4 cum calculez media lunara ? Ma poate ajuta cineva va rog,este prima luna când depun eu cererea și nu știu

  1. Sunt multe răspunsuri detaliate cu modul în care fiecare dintre noi am completat.
   Doar citiți. Și veți afla.

 34. Deci:
  – am completat VENIT ESTIMAT în declarația unica 2020
  – am completat: realizez venituri din iunie 2020 (pt ca atunci a încetat starea de urgenta și de atunci m am încadrat la OUG 132 /reducerea activitatii) făcând media iunie 2020-mai 2021.

  A fost corect, confirmata, validata și platita la 10 zile de la validare. (București)

 35. Tot asa am procedat si eu si am specificat mai jos in comentarii.Am primit confirmarea imediat si suma aferenta ieri.

 36. Nu inteleg mare lucru din ce se scrie aici; mie nu mi-a raspuns AJPIS-ul de o saptamana si, insa ce am trecut pe declaratie/cerere a fost: estimarea declarata in 2020 pentru 2021, iar ca medie a incasarilor lunare de la inceputul activitatii – am trecut impartirea sumei incasate din octombrie 2019 (cazul meu) pana in iunie 2021. Ideea de a calcula media lunara incepand doar din iunie 2020 si pana in mai 2021…nu are niciun sens; specifica clar ‘realizez activitate din luna…’ – daca voiau sa se refere strict la activitatea de dupa incetarea starii de urgenta, cu tot regretul, nu e nimic mentionat in acest sens si au lasat la libera interpretare. Procedand in felul mai sus mentionat, am primit si confirmarea si suma aferenta lunii iunie.

 37. Eu am sunat la Ajpis si mi-au zis ca trebuie trecut ce am estimat in declaratia din 2020, NU ce am declarat in 2021 ca venit realizat pe 2020

 38. Doar ca….”estimat” NU ESTE nici pe departe sinonim cu „declarat!!!!
  De ce nu au scris din star” veniturile declarate / realizate”?!!!!

  Eu încă aștept totuși un update cu explicații.

  1. exact! Asa ar fi logic. Deja se stie exact ce venituri am incasat in 2020, venituri care au fost trecute in declaratia unica pe 2021 la rubrica venituri realizate in anul 2020.

  2. corect si normal (asa cum am procedat la toate cererile pe care le-am trimis pana acum) ar fi ca luna pentru care trimiti cererea, adica in cazul de fata, luna iunie 2021 sa nu fie inclusa la calculul mediei, adica impartit la 12, nu la 13. Am vorbit cu cineva de la AJPIS si mi-a confirmat ca e corect cum am procedat. Pentru luna iunie oricum precizezi exact suma pe care ai incasat-o si media se face pe lunile cuprinse intre luna iunie 2020 si mai 2021 si totalul se imparte la 12, nu la 13.

 39. La punctul 2: „Veniturile estimate în declaraţia unică în anul 2020” e destul de ciudat. De ce estimate, cand e deja 2021 si avem declaratiile depuse cu veniturile realizate in 2020?
  Sau vor sa se refere la veniturile estimate pt 2021?

  Tot la punctul 2: in cazul unui PFA, completam venitul doar din aceasta activitate sau venitul total (inclusiv alte surse)?

  La punctul 4 aceeasi intrebare ca mai sus: media lunara exclusiv pentru activitatea PFA-ului sau si alte surse?

 40. Conform OUG 132, se acorda „PE TOATĂ PERIOADA DE ALERTA ȘI ÎNCĂ 3 LUNI DE LA SFÂRȘITUL EI’.

  Pe 12 iulie a fost prelungita perioada de alerta cu încă o luna.

 41. Buna, stie cineva la punctul 2 norma de venit/declaratie unica venituri estimate 2020 ce trebuie trecut sau cum se calculeza?
  Multumesc.

 42. La punctul 4 trebuie calculat încasări/venituri brute (medie lunară) din 06.2020… adică cât ați încasat în total din iunie 2020, împărțit cu 13…

 43. Am solicitat ajutorul unui contabil care aparent nu se poate pronunta – nu gaseste nici in ordonanta informatii; am scris si AJPIS-ului, insa tot nimic. Astept si eu indrumari inainte de a-l trimite, dar l-am completat cum mi se parea ca ar trebui (desi multa logica nu are). Pagina 2 – punctul 2 – veniturile estimate in DU 2020 pentru anul 2021. Pagina 2 – punctul 4 – calcularea mediei lunare de la inceputul activitatii: respectiv, in cazul meu octombrie 2019 – iunie 2021.

  1. La fel am facut si eu la pagina 2,am sunat contabilul si mi-a explicat ca la pagina 2 pct 4 -trebuie sa calculez media lunara de la inceputul activitatii ii-ului,respectiv ,in cazul meu oct2018-iunie2021.

  2. La punctul 4 trebuie calculat încasări/venituri brute (medie lunară) din 06.2020… adică cât ați încasat în total din iunie 2020, împărțit cu 13…

  3. La punctul 4 trebuie calculat încasări/venituri brute (medie lunară) din 06.2020… adică cât ați încasat în total din iunie 2020, împărțit cu 13…

 44. La punctul 4 nu inteleg.
  Realizez activitate din luna 06.2020…..ce trebuie completat?
  Dacă eu am firma din 1998,trebuie calculat toti anii astea?
  Va rog lamuriti-ma!

 45. Buna ziua!Ne poate lamuri cineva ce si cum trebuie completat in plus fata de formularele anterioare?
  Multumim!

  1. La punctul 4 trebuie calculat încasări/venituri brute (medie lunară) din 06.2020… adică cât ați încasat în total din iunie 2020, împărțit cu 13…

 46. va multumesc. nu ma asteptam sa fie pe categorii si nu am dat scroll mai departe.
  inca o data, multumesc. si bafta!

 47. Sunt 3 categorii una pentru drepturile de autor una pentru PFA și una pentru cooperative.uitati-va atent.toate 3 sunt cu -41,5%

 48. Nu. Este doar pentru cei care obțin venituri din drepturi de autor. Scrie clar!

  Au restrâns nr celor care beneficiază. (din cauza relaxarilor)

 49. a apărut pe site, puteți aplica. oricum este termen până pe 10 maxim din câte îmi aduc aminte, nu vă panicați

 50. Apare pe site ajutorul de-41% dar nu știu dacă și pt PFA.ma poate ajuta cineva cu un răspuns va rog

 51. Este marți și încă nu au actualizat…
  Pe 3 iunie a fost sedinta de guvern (am citit cred ca pe avocat.net-parca- și s-a făcut precizarea clar ca ajutorul/indemnizația de 2253 se acorda pe toată perioada de alerta și încă 3 luni de la încetarea ei.
  Așteptăm update urile la site.

 52. Indemnizația de 41,5 % NU APARE încă cf art 3 OUG 132….
  TREBUIE SA EXISTE TOTUȘI CÂTEVA EXPLICAȚII SAU UPDATE URI PUBLICATE…

  PENTRU ca în acest moment ajutorul de 2253 nu figurează.

  1. Iar cuantumul indemnizației este de 75% nu de 41 % .nu mai înțeleg nimic.dar posibil sa se fi scos această indemnizație de 41%

 53. Ajutoare de stat care expiră:
  1. Șomajul tehnic subvenționat (OUG 30/2020, OUG 120/2020)
  2. Decontarea parțială a salariilor sezonierilor angajați (OUG 132/2020)
  3. Decontarea parțială a remunerațiilor zilierilor din domeniile cu restricții (OUG 132/2020)
  4. Indemnizațiile pentru PFA-urile cu activitate întreruptă (OUG 30/2020)

  Ajutoare de stat care se aplică în continuare:
  1. Decontarea parțială a salariilor anumitor șomeri angajați (OUG 220/2020)
  2. Indemnizația Kurzarbeit (OUG 132/2020)
  3. Indemnizația pentru PFA-urile cu activitate redusă (OUG 132/2020)

  – sursă: avocatnet.ro –

  1. Buna,
   Sunt taxi PFA,Indemnizația de 41,5 % cf art 3 OUG 132..nu mai apare in aplicatie.
   Am sunat la Anpis si mi s-a comunicat ca aplicatia este in curs de actualizare…. insa pana in prezent nu a aparut aceasta procedura.
   Aveti mai multe detalii cu privire la acest aspect?
   Multumesc!

 54. Da, asa e și în ianuarie (dupa update ul cu prelungirea acordării) s a putut aplica pentru ajutor doar după primele zile.
  Vom vedea.

  1. Dar tot pe avocat scrie ca de la 1 iulie expira cele 3 indemnizatiide sprijin….nu am reușit sa accesez site-ul sa vad despre ce este vorba

   1. E vorba de cu totul alte indemnizații (șomaj, cea de 4072…)
    Unele rămân în vigoare și ajutorul conform art 3 OUG 132 este printre cele câteva care rămân.
    Am citit tot.

 55. Da, pe avocat.ro am citit și eu… Și în luna ianuarie s-a actualizat după vreo două zile site-ul…

 56. Pe avocat.ro scrie clar ca este unul dintre ajutoarele care vor fi date în continuare după 1 iulie…si este un update din 30 iunie 2021.
  In plus în textul OUG 132 se stipuleaza ca acest ajutor va fi acordat încă 3 luni după încetarea stării de alerta.
  Cred ca urmează câteva precizări…cat de curand

  1. Trebuia sa fie inclusiv luna aceasta.nu știu ce se intampla. Nu a sunat nimeni sa întrebe la Ajpis.eu sun de ieri și nu răspunde nimeni

 57. Bună ziua.luna Mai este ultima luna pentru depunere ? Era vorba ca putem depune și pentru Iunie dar nu apare.stie cineva ceva ?

 58. Buna ziua ! Se pot depune si retroactiv cereri pt ajutorul de 2253 lei?(ianuarie februarie 2021)

 59. In formularul de cerere a indemnizatiei, nici macar nu exista luna iunie in lista de luni din care trebuie sa alegi cand completezi data. ultima luna pe care o poti alege e mai. cred ca asta ne cam da raspunsul…

 60. Era vorba ca se va acorda pana in luna iunie (adica pentru luna iunie inclusiv); eu inteleg, daca nu se va prelungi acordarea ajutorului, ca ultima luna de accesare va fi in iulie (pentru iunie).

 61. Buna ziua!
  Avand in vedere relaxarea intervenita de la 01.06.2021, se va mai acorda pe mai aceasta indemnizatie?!

  teoretic pe site, poti aplica….
  Multumesc.

 62. deja suntem in 31 mai si suma aferenta indemnizatiei pentru luna aprilie inca nu a fost virata in cont in jud. Timis. In lunile anterioare pana 25-27 mai suma era virata in cont. O singura luna s-a intamplat sa primesc banii in cont in data de 30, in luna octombrie pentru luna septembrie dar atunci am trimis mai tarziu cererea.

 63. Scuze!! 4-6 aprilie. In general in primele zile din lună… întotdeauna plata este făcută undeva la 10-15 zile

 64. salutare Aurelian,
  in momentul de fata pentru acea suma de 2.000 EURO de la UE fiind nerambursabili, nu mai este nicio veste, unii spun ca s-ar putea relua masura 1, cand,nimeni nu stie; altii spun ca banii neacordati au fost deja dati pentru celelalte masuri ( legal, nu stiu daca se poate face acest lucru).
  legat de inadrat, este bine sa fii informat iniante daca CAEN-ul tau face parte din anexa 1, inainte de a-i da banii contabilului/unui consilier pentru a te ajuta cu documentele.
  mai verifica aici, pe acest forum, deoarece s-ar posta imediat, in caz ca s-ar redeschide masura 1.( https://contapp.ro/2-000-de-euro-ajutor-nerambursabil-pentru-pfa-si-cmi )

  numai bine tuturor!

 65. documentele se depun pe site între 1 și 10 ale lunii în curs pentru luna anterioară ! dacă nu respecți acesta perioadă nu mai primești banii ! te anunță în acest sens tot prin email parcă și îți spune că documentele au fost depuse în afara perioadei specificate ! atenție la perioadă depunerii !!!

  1. o întrebare ! se mai primește acea sumă de 2000 de euro ( ajutor nu știu de care , bănuiesc că nu are legătură cu ajutorul de șomaj ) in această perioadă ? am fost sunat de o persoană ( contabil cu siguranță ) că mă încadrez și că pot beneficia de această sumă, totodată spunându-mi că mă poate ajuta cu documentele în acest sens ! știe cineva mai multe detalii ? Mulțumesc !

 66. Buna ziua! Si eu sunt in aceeasi situatie. In anul 2020 in perioada de urgenta nu am facut cerere in speranta ca ma voi descurca. Cand am facut cerere in decembrie, aceasta mi-a fost respinsa pe motiv ca nu am cerut/primit bani in urgenta. Mi se pare o mare prostie

 67. Buna ziua , am depus cererea pt indemnizatie profesionisti 41.5% aferenta lunii ianuarie 2021 si azi dupa ce am sunat (pe email am primit doar un raspuns ca cererea este ok si urmeaza sa fie verificata de functionari daca am dreptul sa primesc banii)mi s a spuns ca nu am dreptul sa incasez aceasta indemnizatie deoarece in anul 2020 nu am incasat indemnizatia pt starea de urgenta , de fapt nu am incasat nici un leu anul trecut , chiar daca mi au scazut semnificativ incasarile. Mai sunt si alte persoane care sunt in aceasta situatie si totusi au incasat banii? M ar interesa acest lucru ca sa vad daca mai are rost sa depun contestatie. Va multumesc.

 68. Buna ziua ,as dori sa va intreb daca v-ati confruntat cu o situatie asemanatoare: Pfa in sitem real ,2 coduri caen,unul dintre ele 9002(activitati suport pt interpretare artistica)cod care apare in lista cu restrictii din oct 2020 pana in prezent iar cel de-al doilea 4932(transporturi).Pe primul cod cel cu sonorizari evenimente 0 incasari din martie 2020 pana acum,iar pe activitatea a doua neintrerupta,dar diminuata pe toata perioada pandemiei.Nu s-a facut cerere ajutor covid in starea de urgenta.S-a facut in schimb cerere de ajutor pt codul caen 9002(cel restrictionat) pe lunile noiembrie 2020,decembrie 2020,ianuarie 2021.Acceptate toate,incasat 75 % din salariu mediu brut.In 4 martie sunt sunat de cei de la AJPIS cu mesajul (verbal deocamdata) ca in urma unui control de la Curtea de Conturi vor trebui returnati banii incasati pe cele 3 luni.Intr-adevar incasari provin din al doilea cod caen,nu din activitatea restrictionata,cuiul fiind comun.Cu 70% incasari mai mici in 2020 decat in 2019 nu ma incadrez la nici un tip de ajutor? Multumesc,o zi frumoasa tuturor!

  1. Buna ziua! Pentru chirii in lei nu completati capitolul 1 din declaratia 2021, completati doar capitolul 2 cu venitul estimat din chirii daca este cazul.

  2. Buna ziua! Legea nu e clara in toate situatiile. Cum dvs aveati o activitate care genera venituri atunci AJPIS are dreptate.

 69. In primul rand, respectiv art.62 alin. a: În înțelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:
  a) ajutoarele, indemnizațiile și alte forme de sprijin cu destinație specială, primite de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale și din alte fonduri publice sau colectate public, inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile, precum și cele de aceeași natură primite de la organizații neguvernamentale, potrivit statutelor proprii, sau de la alte persoane ,
  Implicit nu vedem de ce OUG 132/2020 ,,te ajuta” , si la inchiderea de an , te trezesti in saracxia ta ca esti dator vandut de mii de lei pentru aceste ajutoare?

   1. Eu am pus aceasta întrebare de 2 ori.
    În plus beneficiez de scutire impozit.
    De fiecare data, mi s-a răspuns ca trebuie plătite atât CAS+CASS cât și impozitul indiferent de scutirea de care beneficiez.

    Pentru mine, rămâne în continuare neclar de ce împotriva legislației care spune altceva trebuie totuși sa achitam aceste obligații de plata…

    1. De la inceputul pandemiei s-a specificat clar ca noi, cei cu PFA, suntem considerati angajati ai statului – de acolo obligativitatea de a plati CAS si CASS. Nici eu nu am platit vreodata aceste 2 taxe, insa acum asta este situatia. Se plateste acest impozit de 41,5% pentru fiecare luna in care s-a primit ajutor.

     1. Ok, de acord, „angajați ai statului”…
      Dar dacă mie legea îmi conferă scutire de impozit ca angajat….care este legea care anulează aceasta scutire reglementata de o lege și care spune (conform legii) ca trebuie sa plătesc acest impozit??!!
      Sunt pensionari militari PFA care conform legii (din nou!!!) beneficiază ca angajat/PFA de scutirea la plata CASS.
      Care lege anulează aceasta scutire??!!!

      Ca doar „se spune” ca trebuie sa plătim nu cred ca are putere de anulare a unei legi.

      Consider ca este nevoie de câteva precizări detaliate.

     2. Intr-adevar KARMEN, banuiesc ca sunt n neclaritati; eu vorbesc dpdv al unui liber profesionist care (ca norocul) si-a deschis PFA-ul in octombrie 2019, asadar m-am incadrat cu brio. Nu beneficiez de nicio scutire, nimic, dar inteleg nedumerirea multora. Nu se specifica nicaieri nimic. Cred ca cel mai bine e de luat legatura cu un contabil competent care poate sa dea mai multe raspunsuri. Multa bafta!

     3. Mulțumesc! Bafta! ❤️
      P.s. Pana și contabilii au păreri diferite și contradictorii!!!!
      Aia e problema!

 70. Acum aproximativ doua luni semnalam urmatoarea situatie: PFA, Bucuresti, CUI emis in ian 2020, fara incasari dupa iunie 2020, primeste in mai indemnizatia de 4072 RON pentru aprilie (cand a avut incasari 0), afla de indemnizatiile de 2253 RON cu intarziere, face cereri din noiembrie pana in ianuarie (pentru lunile octombrie pana in decembrie). Primele doua cereri se aproba, a treia nu pe motiv ca nu au existat incasari pe 2019 (ceea ce – vezi mai sus – era si imposibil). Face petitie prin email catre AJPIS. Fara raspuns o luna si ceva… Se decide sa faca cerere si acum, la 1 martie, pentru februarie. Rezolutia AJPIS: ii se aproba retroactiv indemnizatia pentru decembrie (cea refuzata) SI pentru februarie (cea actuala). Concluzie logica: pretentia de a avea incasari pe 2019 este probabil abuziva juridic. La momentul in care am intrebat aici nu am primit niciun raspuns, asa ca m-am gandit sa va transmit si Dvs. daca va confruntati cu aceasta problema.

 71. buna ziua,activez cu codul caen 9602.oare mai pot beneficia de aceasta indemnizatie de 2230 de lei,deoarece vanzarile au scazut foarte tare si nu prea mai fac fata cu cheltielile.
  Multumesc frumos!

 72. Daca nu e ok o sa primești un mail în care ți se cer clarificări.eu zic ca depinde în ce zi iti depui dosarul pentru ca de ex daca depui joia o sa primești banii vinerea viitoare iar dacă depui marțea primești lunea viitoare. Dacă tu nu ai primit niciun mail de la ei trebuia sa suni pana acum nu sa aștepți ca nu te suna nimeni.eu în fiecare luna chiar dacă am primit aprobare am sunat sa vad când întru la plata.banii se vireaza din trezorerie si ii primești în următoarea zi lucrătoare. Asa funcționează în HD

 73. Am depus,am primit un cod unic pentru referinta si nimic.Intrebarea e:::Dacă dupa verificările pe care le fac ei..daca e ok,trimit banii in cont.Daca nu e ok sa zicem,nu ar trebui sa te anunțe într-un fel ca sa stii ce ai de facut luna viitoare?
  Dacă tu nu stii? Ce faci? Trimiți luna de luna si astepti poate,poate

 74. „Depinde cum depui actele sa intri la plata”…cum adică?
  Păi dacă nu depui actele corect, nu le respinge din prima?

 75. Am depus pe 15 actele iar în 19 am avut banii în cont.in județul HD în fiecare zi de vineri și luni se vireaza banii.depinde cum depui actele sa intri la plata.dar niciodată nu au fost întârzieri.

 76. Sunați la instituția AJPIS de care aparțineți si cineva de acolo o sa va răspundă la întrebări. Eu tot timpu am primit în 3 zile banii de la confirmare.Deci sunați la AJPIS

 77. Intrebarea este:Dacă eu am depus si totul a fost ok,exista vreu un motiv numai de ei stiut sa nu-mi vireze banii?Nu ar trebui sa ma anunte ca ceva anume nu e corect?
  Sa-mi spuna:ba omule du-te si închideți contul de la bancă și nu mai trimite luna de luna..ca trimiți degeaba.

 78. Buna ziua! Citesc aici si vad multe persoane care nu le-au intrat banii.Poate cineva sa ne ajute cu un raspuns?
  Am depus pentru Decembrie si am primit confirmarea,am depus pentru Ianuarie si am primit confirmarea…dar nimic.
  Dacă era ceva in neregulă cu actele nu trebuiau să mă anunțe?Trebuie sa sun undeva anume?
  Sau depui cererea,primesti confirmarea că actele sunt corecte și apoi astepti si astepti?
  As vrea sa stiu cu trebuie să procedez ca vine luna Martie si sa stiu ce șanse mai am sa depun pentru Februarie…

 79. Buna ziua!Nu am primit nici în ziua de azi pe Decembrie si Ianuarie…A mai pățit cineva?
  Oare trebuie să sun undeva?

 80. Pe ce data ați depus documentele și pe ce data a ți primit banii? Am depus pe 11 și nu au întrat banii.

 81. Pana la ce data se depun actele șomaj tehnic pfa pe luna ianuarie 2021?unii spun ca pana pe 31 februarie.

 82. NU NEAPARAT 10 ZILE LUCRĂTOARE DEPINDE DE DISPONIBILITATEA SUMELOR DIN TREZORERIE , MAI PE ROMĂNEȘTE CÎND SUNT BANI SE FAC PLĂȚILE, DE EXEMPLUL MEU PLĂȚILE AFERENTE LUNILOR, AUGUST, SEPTEMBRIE, OCTOMBRIE, NOIEMBRIE, DECEMBRIE,BANII AU FOST LIVRAȚI ÎN CONT ÎNTRE DATA DE 20,SI 28 A FIECĂREI LUNI ÎN CONDIȚIILE ÎN CARE EU AM DEPUS CEREREA CU ÎN FIECARE LUNĂ PE DATA DE 5 .

 83. Se poate depune pînă la data de 31.06.2021 conform legii si normelor aflate în vigoare.

 84. Îmi spuneți va rog dacă dupa cele 3 luni în care aluat indemnizație mai pot aplica ? Având în vedere vânzările care au scăzut cu 80% sau in situația asta ce este de făcut.ne mai ajuta statul cu ceva sau închid tot?

 85. Depus pe 25 Ianuarie si nu au intrat bănuiți pe Decembrie….Parca era vorba de maxim 10 zile lucrătoare?

 86. Multumesc pt raspuns Anca , o sa depun cerere iar in declaratie o sa trec suma de zero lei referitor la indemnizatia incasata in perioada martie- mai 2020 conf ouf 30/2020.

 87. Buna ziua! Este interpretata prost legea. Initial Oug 132/2020 prevedea ca prin ”exceptie” beneficiaza de indemnizatie si cei care au primit ajutorul din perioada starii de urgenta, stabilit prin OUG 30/2020, maxim pana la 31 decembrie 2020. Ulterior au revenit prin hotarare de guvern pentru a prelungi acest termen pana in iunie 2021. Probabil exprimarea a fost defectuoasa, incat se intelege ca beneficiaza doar cei care au primit si indemnizatia din perioada de urgenta, insa intentia clara era de a prelungi termenul prin care acestia din urma beneficiau prin exceptie, ceilalti nefiind supusi unui termen, li se aplica regula generala. Sfatul meu este sa faceti in fiecare luna cerere pentru luna precedenta pana la sfarsitul lunii in curs, iar daca va refuza acordarea indemnizatiei, la sfarsit sa faceti cerere in instanta pentru sumele restante, cu sanse maxime de castig.

 88. Buna ziua ? Pe ce perioada se acorda ajutorul pentru profesioniști? Știam ca undeva la 3 luni.iar dupa 3 luni nu se mai poate depune cerere ?

 89. Buna ziua tuturor! Cererile se depun tot până la sfârșitul lunii?
  Sau in intervalul 1-10 a lunii?
  Multumesc!!!

 90. Pana acum am primit indemnizatia in fiecare luna. Pe luna decembrie inca nu a sosit. Intarzie cumva? Astazi am completat pt.luna ianuarie si formularele au fost OK!

 91. Sau pus fomularele noi pentru 41,5% pe aici.gov.ro. Se pot downloada si sunt cu lunile Ianuarie-mai 2021.

 92. Corect CATANA IONUT , ar trebui sa se schimbe CEREREA sa putem alege luna IANUARIE 2021 …….altfel cum completam ??

 93. Mai era micrograntul acela de 2000 lei (există subiectul și pe acest portal), au fost deja 2 sesiuni de aplicare, nu știu însă dacă va mai fi și o a treia sesiune pe motivul neepuizării fondurilor.

 94. Bună, se mai fac cereri pt Cei 2000 euro? Va rog dacă știți lăsațimi mes sau sunați-mă la 0755856670. Mulțumesc.

 95. Multumesc de raspuns , exista vreo alta indemnizatie care se acorda in momentul de fata de care as putea beneficia si eu tinand cont ca nu am incasat nici o indemnizatie de la inceputul pandemiei?

 96. Bună seara, din păcate una dintre condițiile pentru a putea beneficia de indemnizația de sprijin Covid în baza OUG 132/2020 este să se fi beneficiat și de indemnizația conform OUG 30/2020. Mă tem că nu se poate

 97. Buna seara .Sunt liber profesionist , in perioada martie -mai 2020 , mi au scazut incasarile cu aproximativ 60% , nu am incetat activitatea doar s a redus , drept urmare nu am beneficiat de indemnizatie conf Oug 30. Pt 2020 s a acordat indemnizatia de 2253 lei pt profesionisti doar in cazul celor care au beneficiat si de indemnizatia conf oug 30 cu promisiunea ca se va acorda indemnizatia de 2253 lei in 2021 si pt ceilalti profesionisti care nu au beneficiat in anul 2020 . Acum am aflat cum ca se acorda doar pentru cei care au beneficiat si in 2020. Bataie de joc la adresa celor care nu au incasat deloc indemnizatie de nici un fel.Mai am vreo sansa sa incasez indemnizatia in ianuarie-iunie 2021? .Va rog daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns.Va multumesc.

  1. La PFA-uri 41.5 % au incarcat cererea de la Conventii individuale 41.5 % si viceversa… Cel putin asa mi s-a parut mie, m-am uita din viteza. :)))))))

 98. Ne spune cineva cum trebuie completat?
  Dacă sunt administrator trec doar o persoană?
  Si ce suma trebuie să trec?
  La declaratia pe proprie răspundere ce căsuțe trebuiesc bifate?
  Va rog,ma poate ajuta cineva?

 99. A completat cineva noua cerere?
  Toate patru căsuțe trebuie bifate?
  Poate da cineva detalii?
  Multumesc!!!

 100. Maine va fi disponibila:

  „In urma unor modificari legislative survenite in cadrul beneficiarilor serviciilor platformei aici.gov.ro, va informam ca procedurile pentru solicitarea indemnizației potrivit O.U.G. nr. 30/2020 vor fi disponibile in platforma incepand cu data de 2 Februarie.”

 101. Pe langa faptul ca nu s-au schimbat intrebarile, in momentul in care (pe cerere) vrem sa trecem perioada pentru care se solicita ajutorul – se poate selecta doar august-decembrie…

 102. Buna ziua,

  Din moment ce s-a perlungit acest ajutor, nu trebuia sa se schimbe si cerea? Sau sunt aceleasi intrebari pentru verificarea eligibilitatii?

 103. Buna ziua . Din sibiu sunt si nu am primit nimic pt decembrie inca. Am depus actele in 14.01 oare asta sa fie motivul ca am depasit data de 10.01???

 104. Se mai acorda Ajutorul de 41,5% acum in 2021 ?? Parca era vorba pana in iunie 2021 ?? Stie cineva ??

  1. Da, pana in iunie 2021 inclusiv. Depunere 1-10 ale fiecarei luni pentru luna anterioara. Ultima depunere in iulie pentru iunie 2021.

 105. Indemnizatia de 75% pentru pfa cei cu activitati restrictionate se mai da ? Din catve vad pe aici.gov a fost scoasa optiunea de 75%

 106. Buna ziua. Daca am obtinut micrograntul de 2000 euro in decembrie, cand fac cererea pentru indemnizatia de 2253 lei pt luna decembrie, trebuie sa trec cei 2000 de euro in formular ca fiind parte din încasările/veniturile brute pe decembrie? Multumesc!

 107. Buna seara! Imi pare rau sa tot citesc ca nu s-a primit ajutorul. In Maramures a venit la timp de fiecare data, nicio intarziere. Eu mereu am depus cererea si declaratia in data de 1 a lunii si cel tarziu in 15, intrau banii. Care este oare explicatia pentru aceste intarzierei?

 108. Buna seara, eu am depus cererea pentru 41,5 pana la 10 a lunii ianuarie 2021, inca nu am primit nimic, in fiecare luna depuneam pana la maxim 10 ale lunii in curs pentru luna anterioara, acum am citit ceva legat de termen max 31 decembrie 2020…pana la urma s-au modificat datele? Ca numai inteleg. Mai este cineva in situatia aceasta ? Multumesc anticipat

  1. S-a prelungit termenul maxim pana in iunie 2021, cu ultima solicitare in iulie pentru iunie. Depunere intre 01 si 10 ale fiecarei luni.

 109. Daca sunt ajutoare ,de ce se impozitează.Este normal că PFA urile să aibă 2 tipuri de impozitări in aceeași perioadă.De ce sa plătesc 2 contribuții Cass pe 2020? Sunt cele mai mari sume pe care trebuie sa le dam la stat : o dată impozit pe venit + cei 41,5la100dim indemnizație stare urgenta

 110. Salutare tuturor,

  @Enache,banutii au intrat inca de pe 14 ianuarie ( mie ) iar unor cunostinte de pe 20 au intrat .
  incearca sa dai un telefon sa vezi ce s-a intamplat.

  numai bine tuturor

 111. Am depus pt cei 4000 de lei si miau respins cererea ca nu am avut incasari pe 2019…e ok sa fie respinsa?

 112. Pai, pana la urma este sau nu este d.p.d.v. legal sa fi avut incasari/(activitate) in 2019?

  Am intrebat asta ma jos dar n-am primit raspuns. Nu sunt jurist, dar citind OUG nu am gasit aceasta cerinta. In plus suntem in 2021. Sa inteleg ca in declaratia pe proprie raspundere se vor cere incasari tot pe 2019 sau din ianuarie 2021 pe 2020?

 113. Buna ziua! SE mai poate depune pe luna Decembrie? E adevarat ca pana pe data de 31?
  Multumesc!

 114. Vezi tu în declarație este rubrica : După încetarea stării de urgență am realizat activitate, obținând încasări/venituri brute de ………… lei (medie lunară) . Per a contrariu rezultă că se referă la toată perioada de după starea de urgență ( evident cu excluderea celei în care act. a fost restricționată ) adică media lunară se calculează prin adunarea tuturor lunilor fără nici o altă excludere inclusiv luna pentru care faci cererea, iar rezultatul îl împarți la lunile care le-ai adunat. Textul ,,După încetarea stării de urgență am realizat activitate” nu distinge numai la o anumită lună sau luni ci se referă la toată perioada în care puteai avea activitate.

 115. Salut. Nu am fost interesat sa depun pana acum deoarece stiam ca nu ma incadrez, neavand activitate pe 2019. Dar am citit ieri o stire care spune ca se compara veniturile obtinute in luna pentru care se solicita indemnizatia, fie cu media veniturilor pentru anul 2019, fie cu media veniturilor obtinuta dupa incetarea starii de urgenta. In Iulie nu am incasat nimic, deoarece nu am avut activitate in luna Iunie. Daca se iau in calcul si lunile cu 0, nu ma incadrez. Nu stiu sigur cum se calculeaza acea medie de aceea intreb.

 116. Revin radu. Nu vreau să te descurajez. Tu ai tot dreptul să încerci. Nu înseamnă că dacă apis înterpretează că e obligatorie media pe anul 2019, această optică nu se poate schimba. Poate oricând cineva cu mai multă judecată să infirme acestă condiție.

 117. Salut. Scuze, trebuia sa zic in primul mesaj..PFA, 9313. Activitatea mea a fost oprita pana spre sfarsitul lunii Iunie, cluburile de fitness fiind inchise. Din Iulie am avut iar activitate, dar nu am avut incasari in luna respectiva, am facturat si incasat in August activitatea mea din luna Iulie. Daca am venit 0 pe luna Iunie si venit 0 pe luna Iulie, indemnizatia nu se ia in calcul din ce am citit, la ce luni (cate luni) ma raportez pentru a face media? Se pun si lunile cu venit 0?

  1. Se pun toate lunile la medie indiferent că ai avut sau nu încasări. Problema ta este la media pe anul 2019 care nu există…..

 118. În primul rând nu specifici ce ești, fiindcă dacă nu ești profesionist, astfel cum sunt reglementați de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, pentru a beneficia de oug 132/2020, lucrurile stau altfel. 2. Dacă ești profesionist pentru medie iei în considerare tot ce ai încasat de când a început starea de alertă inclusiv luna pentru care faci solicitarea. Nu spune nicăieri că trebuie să excluzi această lună.

 119. Salut DAN. Eu am inceput activitatea in Ianuarie 2020, deci nu am activitate pe 2019. Pentru a beneficia de indemnizatie, din ce inteleg, trebuie ca venitul incasat in luna Decembrie sa fie mai mic ca media incasarilor lunare de dupa starea de urgenta, fara a lua in considerare si luna pentru care fac solicitarea. Eu am obtinut imdemnizatie pana la data de 15-18 iunie, daca nu ma insel, pana atunci a fost restrictionata activitatea mea, ultima incasare a fost in luna Iulie, pe luna Iunie. Ce luni iau in considerare pentru a face aceasta medie? Iunie (sau parte din Iunie), unde nu am avut deloc activitate? Iulie, unde am avut activitate, dar nu am incasat nimic? Venitul aferent activitatii din luna Iunie l-am facturat si primit in cont in luna August..

 120. Salut. Am primit indemnizatie in starea de urgenta, iar de atunci nu am mai aplicat deloc. Doresc sa aplic acum si am o nelamurire. Eu la inceputul lunii primesc un raport de activitate aferent lunii trecute si emit o singura factura, incasand banii pe data de 15 a lunii in curs, bani aferenti activitatii din luna trecuta..mai exact, daca la inceputul lunii ianuarie am emis factura pentru luna decembrie, iar pe 15 ianuarie am primit in cont banii pe activitatea mea din luna decembrie, banii acestia sunt luati in calcul la venitul pe luna decembrie sau pe luna ianuarie? Multumesc.

 121. Am un PFA și am depus actele pentru 41.5 ..totul este în regula cu actele numai ca nu întra banii ..aștept din octombrie..știți cum se poate rezolva?

 122. Buna ziua

  Am o intrebare pentru o situatie stranie.

  Offtopic: Ca PFA afectat de epidemie (CAEN 5811 activitati de redactare a cartilor) am aplicat pentru ajutorul din aprilie si am primit banii. Am mai incasat o suma modica in mai, iar din iunie nu am mai incasat nimic.

  Am aplicat si pentru lunile octobrie si noiembrie si am fost validat/am primit banii. Acum o d-ra de AJPIS mi-a invalidat cererea pe decembrie pentru ca nu am incasat pe 2019 (ceea ce de altfel am declarat si oricum CUI-ul a fost emis in ian 202, nici nu aveam cum sa am). Am dat un s earch in textul OUG 132 dupa „2019”, nu am gasit aceasta precizare. Imi puteti spune d-le Constantin care este temeiul legal?
  De asemenea ma pregateam ca, la aparitia declaratiei unice sa platesc impozitele. Acum nu stiu ce sa fac. D-ra mi-a raspuns ca nu stie daca trebuie sa dau sau nu banii inapoi. „Va decide controlul” (sic!).
  As fi recunoascator pentru ajutor. Multumesc.

  Later edit. Un contabil consultat imi spune ca trebuie rezolvat acum pentru ca este posibil sa fiu controlat peste ani si se aduna dobanzi. Doar ca nu stiu contul.

 123. Să înțeleg că nu mai pot depune cerere pentru luna Decembrie ? De ce până în 10 ? Până acum am depus după data de 15 în fiecare lună și a fost ok….

 124. Buna ziua ! Intrebare: Pe tot anul 2020 din martie in afara de luna decembrie nu am avut incasari pe PFA (activitate) si am primit indemnizatia de 75% . Pe luna decembrie vreau sa depun pt indemnizatia de 41,5% deoarece am ceva incasari. Problema e la declaratia pe proprie raspundere la punctul 3. După încetarea stării de urgență am realizat activitate, obținând încasări/venituri brute de ………… lei (medie lunară). Ce pot sa trec aici avand in vedere ca am avut venituri doar pe decembrie ? Fara sa fie afectate lunile celalte sa nu ma trezesc ca ma baga apoi ca am avut venituri si pe celalte luni daca fac o medie lunara din venitul pe decmbrie . Va rog mult un raspuns. Multumesc.

  1. da, am vorbit inainte sa cumpar produsele la relatii clienti si au semnat un contract pe care l-am redactat anterior.

  2. Salut.

   1. In primul rand depunerea sa face pana pe data de 10 a lunii, deci dua parerea mea nu mai puteti depune,
   2. In cazul in care puteti sa depuneti, la punctul 3 scrie clar ce trebuie sa completati:
   „După încetarea stării de urgență am realizat activitate, obținând încasări/venituri brute de
   ………… lei (medie lunară)”
   adica trebuie sa calculati media lunara a incasarilor dupa inceatrea starii de urgenta (adica incepand cu luna iunie). Asadar cum ati avut venit numai pe decembrie va trebui sa calculati media (incasarile pe decembrie impartit la 7…lunile din acest an de dupa starea de urgenta).

 125. la noi s-a incasat inclusiv pentru luna 11.2020 ; e mai bine sa sunati la AJPIS de care apartineti daca nu ati primit prin e-mail confirmare ca documentele au fost verificate si sunt ok.

 126. Buna ziua, veniturile din indemnizatia covid unde ar trebui sa fie evidentiate in contabilitate? Sunt considerate venituri din activitate se trec in registrul de incasari si plati? Multumesc!

 127. Buna ziua,asi avea si eu o intrebare in legatura cu ajutorul social pentru Pfa-ri!
  S-a prelungit ajutorul social pana in iunie 2021?
  Multumesc

 128. Am si eu o intrebare: pentru ajutorul pe luna decembrie (cu trimitere cererii si a declaratiei in 01.01.2021, in caz ca mi se va aproba si voi primi suma de 2253), impozitul pentru aceasta suma se va plati tot anul acesta sau abia la anul? Imi e putin neclar: banii sunt pe luna decembrie 2020, insa incasarea lor va fi abia in 2021. Multumesc anticipat!

 129. Pe fiecare cerere depusa, la sectiunea ‘Alte detalii’, am trecut datele de pe certificatul de inregistrare – respectiv Denumire PFA, adresa, CUI, NR ORC, SERIA si NR. Asta mi s-a spus sa trec chiar de la inceputul starii de urgenta si a fost mereu in regula.

 130. buna ziua!as avea nevoie de o informstie.ce trebuie completat pe cerere la Alte detalii ca mi-a respins dosarul si spune ca nu a fost completata cererea?

 131. Aveți idee când ar întra banii? Și când întra, o sa între toți odată pe toate lunile? Nu am primit din octombrie și îmi pierd speranța că ar mai întra vreun ban..nu am nici un venit din octombrie și banii ăștia ar fi ultima speranța a mea…

 132. Am vorbit cu cineva AJPIS Timis și mi-a spus clar că am procedat corect. La media lunară nu se include și luna pentru care se trimite cererea. Deci pentru luna noiembrie se dace media lunilor iunie-octombrie (și deci se împarte la 5 și nu la 6), fără a include luna noiembrie pentru care se precizează exact suma veniturilor realizate în luna respectivă în rubrica aferentă din cerere. Asa am procedat de fiecare data și ASA mi se pare și logic. Trebuie sa demonstrezi ca in luna pentru care depui cererea ai obținut un venit mai mic decât media lunilor anterioare și decat media lunara pentru anul 2019.

  1. Am si eu aceasta dilema. Am venituri doar pe decmbrie pe restul lunilor am incasat 75% indmenizatie iar pe decembrie am ceva incasari si vreau sa depun pt 41% iar punctul 3 din declaratia pe proprie raspundere suna asa 3. După încetarea stării de urgență am realizat activitate, obținând încasări/venituri brute de ………… lei (medie lunară) Am sunat si eu la AJPIS Timis si nu mi-ai zis ce sa trec…Cum ati facut ?

 133. Pt 2021 se mentin aceleasi conditii sau se mai schimba?
  Sunt liber profesionist. In martie am avut activitate 40%, in aprilie cam 5%. Pe 18 apr am intrat in concediu de crestere copil pana pe 11 sept. Pe 11 sept am reinceput activitatea. Sept a fost ok. Octombrie a fost mai slab. In noiembrie am avut cam 20% activitate, decembrie voi avea cam 25% (fata de media pe 2019, care a fost mai slab si el).
  Neintrand in somaj tehnic pt ca am luat mult mai mult mai avand cum intra intamplator in concediu de crestere copii, nu am putut cere ajutor pt octombrie, noiembrie, decembrie.
  Daca continua asa situatia mea, pot cere ajutorul pe ianuarie?
  Ziceau initial ca nu se va mai aplica obligatia sa fi avut somaj trhnic.
  Mentionez ca am si certificat de situatii de urgenta emis pt perioada din timpul starii de urgenta, avand venitul f mult diminuat.

 134. Doua intrebari
  1. Daca media lunara pe anul trecut este mai mica decat media lunara a lunii pentru care s-a depus ajutorul nu mai este acordat? Unde este acest criteriu stipulat?
  2. Ati primit pentru luna noiembrie ? Am depus pe 2 si inca nimic.

 135. Va fi și o a doua perioadă pentru depuneri la măsura 1! Încă nu a fost stabilită data. Vedeți că există un forum pe acest site cu aceasta temă. E suficient să-l lecturați!

 136. Buna ziua!
  Incerc sa fiu de ajutor cu informatiile primite de la APIS Bucuresti.
  Ajutorul de 2.253 pe luna octombrie il vom primi cu intarziere pt ca sunt putini oameni care se ocupa de solicitari si vin prin rotatie la birou.Sunt obligati sa respecte un program anti raspandire Covid.Multe cereri sunt ajunse in contabilitate si urmeaza sa fie facute platile.
  Pe luna noiembrie, al doilea mail, cel de confirmare va veni cu intarziere pt ca s a schimbat firma de IT si nu mai este cea din interiorul agentiei.
  Toti cei care au beneficiat de indemnizatie si ajutorul de 2.253 lei pot aplica si pt micrograntul de 2000 euro daca sunt eligibili.
  Sunt programe diferite si nu se impune nicio restrictie pt ca am beneficiat deja de sprijin.

  1. Sa mai primesc cereri pt cele 2000 de euro va rog sau 28 oct a fost ultima zi se depunere al documentelor???

 137. Buna seara, sunt terapeut maseur, am SRL (anul trecut mi-au radiat din oficiu II, pe motiv de, prea multe coduri CAEN, am aflat intamplator dupa 8 luni, ca nu mai am II activ). Anul asta am infiintat un SRL la sf lunii februarie, dupa care a venit starea de urgenta. Nu sunt angajata pe SRL ul meu, dar am contract de colaborare cu 2 clinici private, unde activitatea a scazut sub 50%. Vreau sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia de ajutor oferit de stat. In starea de urgenta nu am depus nici o cerere. Multumesc anticipat.

 138. Nu sunteti asociati ca in SRL. cine este titular primeste, iar celalalt a fost salariat si a primit conform regulilor de la salariati
  Mai poti depune doar acum in decembrie pentru luna noiembrie

 139. Da intreb daca are dreptate sau nu e bine informata…ajutorul este fiks 2253 pt intreprindere familiala sau amandoi care sintem asociati la aceasta sintem indreptatiti sa primim aceasi suma????doar activitatea a fost pe sistem real

 140. Bunaziua,am o intreprindere familiala
  Si sintem doi frati . Avem un bar fara terasa si cu pandemia nu am avut voie sa deschidem codul caen este 5630…am efectuat cererea si am luat banuti pt toata perioada martie si pana acum….dar …doar pt mine care sunt titulara intreprinderi…pt featele meu nu am efectuat nici o cerere ca ,contabila a spus ca banuti vin pe firma si nu pt fie cate persoana….ma gandesc daca amandoi suntem 50% si 50% deci impozite si toate cele le am platit la fel ,de ce numnumai unul are dreptul la indemnizatie si altul nu???

 141. Aveti dreptate, insa citind toate comentarile, observ ca AJPIS-urile iau anumite decizii per fiecare judet in parte. Personal, nu mi s-a mai acordat indemnizatie din luna iunie, desi in alte judete nu a fost aceasta problema pentru acel cod CAEN. Indiferent cum vor calcula, atat media pe 2019, cat si incasarile lunare pe 2019, mi s-au injumatatit. E bine sa privesc din toate unghiurile, sa nu ma mai trezesc cu telefoane super impertinente de la anumiti functionari publici.

 142. Buna ziua dl. Pintea,
  Eu am procedat intocmai cum ati zis si dvs (sau cel putin asa am inteles ca ati procedat): pentru luna noiembrie am facut totalul lunilor iunie-noiembrie si am impartit la 6. La fel am calculat si pentru lunile anterioare si mi s-a acordat ajutorul de fiecare data. Sper ca si pentru luna trecuta sa primesc pentru ca am reusit cumva sa facturez de 2 ori, insa cu toate acestea, venitul de noiembrie a fost cu aproape 50% mai mic fata de noiembrie 2019.

  1. @ALEXANDRA

   Ce treaba are venitul pe luna noiembrie din 2019? Din anul 2019 se ia in calcul media lunara, nicidecum incasarile pe o luna anume..

 143. Buna ziua,
  Am si eu o intrebare. Am trimis cererea pentru lunile septembrie si octombrie si am primit banii. Dar eu am calculat media lunara a lunilor de dupa starea de urgenta (incepand cu luna iunie) fara a include si luna pentru care cer sa mi se acorde ajutorul/indemnizatia. Adica , pentru luna octombrie am facut totalul incasarilor pentru lunile iunie-septembrie si am impartit la 4. Banuiesc ca tocmai asta trebuie sa arati, faptul ca in luna pentru care soliciti ajutorul ai avut incasari mai mici decat media lunilor anterioare si media pe anul trecut. Voi cum ati procedat? Multumesc!

 144. cComparația ar trebui facuta pe media lunara a anului 2019 cu media lunara pe cele cinci luni. Nu e corect sa se facă comparația între venitul brut lunar pe 2019 și luna octombrie 2020. Care este articolul din lege unde scrie ca asa este corect?

  1. @ALINA
   Tocmai de aceea am adus in discutie acest subiect.

   Mie pe luna octombrie tocmai pe acest motiv mi-a respins cererea. Daca se compara media 2019 cu media pe cele 5 luni din 2020, ma incadram, in schimb ei au comparat media 2019 cu venitul pe luna octombrie si mi-au respins cererea! Cred ca este o interpretare in functie de judet, insa nu au nici o baza legala. Mentionez ca eu sunt din judetul dambovita.

 145. Salut,

  Nu stiu daca s-a discutat dar am o intrebare: ce criterii se aplica pentru a beneficia de acest ajutor (se compara media veniturilor de anul trecut cu veniturile realizate pe luna pentru care soliciti, sau media de anul trecut cu media de anul asta…sau cum?) ?

  De ce intreb. Am un PFA si am aplicat pe 2 luni pana acum (septembrie si octombrie). Pe ambele luni a fost acceptata cererea. Pe luna septembrie am primit banii, dar pe luna octombrie, dupa ce initial a fost acceptata, am primit mail ca a fost o greseala si ca de fapt nu trebuia acceptata, iar acest lucru s-a intamplat cu alte multe cereri.

 146. Buna ziua,

  Am un pfa afectat de situatie si ma incadrez la indemnizatia din starea de alerta dar domnisoara de la AJPIS Arges imi spune vehement ca „daca nu am beneficiat de indemnizatie in starea de urgenta, nu pot sa beneficiez nici acum”, insa am primit ajutor pe lunile septembrie si octombrie (pt august si septembrie). Acum dintr-o data nu ma mai incadrez si va trebui sa inapoiez banii pe care i-am primit.
  In starea de urgenta nu stiam ca ma incadrez la indemnizatie fiindca eram angajat asa ca nu am aplicat pentru ea.

  Stie cineva daca legea e de partea mea si ea lucreaza ca orice bugetar sau doamna are dreptate (daca nu am beneficiat atunci nu beneficiez nici acum si inapoiez cele 2 luni primite).

  Multumesc,
  RC

 147. Primit azi 2253 lei (bănuiesc că pe septembrie – nu am nimic sa corelez) Pe octombrie nu au sosit. Asta la Brașov.

 148. Bună seara, am beneficiat în starea de urgenta de șomaj tehnic pt un Pfa cod caen 5621, mai pot beneficia de ajutorul de la stat de 41,5% , având în vedere că veniturile mi-au scăzut față de anul trecut.
  Dacă beneficiez de ajutor, trebuie să îmi suspend activitatea, sau mai pot lucra dacă am comenzi (mentionez ca prestez servicii de catering ocazional )
  Vă mulțumesc !

 149. Și eu exact asa am .pe luna asta am mai mult cu 280 lei decat in 2009 luna octombrie . Am inteles ca nu putem depune luna asta .

  1. comparatia nu se face luna an curent pe luna an precedent; comparatia e legata de MEDIA lunara a incasarilor pe 2019.

 150. Buna ziua. Ati primit oare un raspuns? Suntem in aceasi situatie si nu ne raspunde nimeni. Multumesc mult!

 151. În primăvara am beneficiat de indemnizație, însă din cauza lipsei de activitate respectiv venituri am decis sa suspend activitatea PFA pana 2022. Nu mai am drept sa aplic pt acest ajutor în aceste condiții? Mulțumesc

 152. Ce inseamna ca se poate trimite cererea pt ajutor 41,5% PFA in format letric? Scrisoare spre ANPIS pusă la posta cu confirmare de primire?

 153. Este cineva care a rimit indemnizatia desi venitul pe luna pentru care a aplicat a depasit putin media venit pe 2019? Mentionez ca media pe 2020 e mai mica ca cea pe 2019, doar pe luna in curs imi depaseste cu 200 de lei.

 154. Bună ziua. Am o întrebare, dacă tatăl meu are norma pe venit, a beneficiat în martie de ajutor, dar acum încă nu a primit încă un răspuns/ajutor, credeți ca mai sunt sanse sa primească, ținând cont ca norma pe venit e mai mare decât veniturile reale cu care s-ar încadra? Mulțumesc.

 155. Bună ziua!
  Pe cate luni sa-a acordat această indemnizație și dacă se poate să beneficiez din urmă pentru că nu am știut până astăzi despre aceasta.
  Mulțumesc!

 156. Va mulțumesc foarte frumos!
  Fiind totuși o premiera aceste ajutoare în baza ordonanțelor, aveam nevoie de o părere a specialistului.
  Încă o data, mulțumesc!

 157. Am inteles! Deci pot sa prestez serviciile in continuare si sa aplic si pentru aceasta indemnizatie deoarece mi s-au redus considerabil veniturile fata de aceasi perioada a anului trecut! Va multumesc!

 158. Îmi cer iertare ca intervin și eu cu întrebarea mea dar pentru cei cu scutire de impozite datorata certificatului de handicap rămâne valabila aceasta scutire conform legii sau nu?!
  Va mulțumesc!

  1. Persoanele cu certificat de handicap care primesc acest ajutor, nu sunt scutite de impozitul pe venit. Nu este un venit realizat de dvs. Codul fiscal, la art. 60, reglementeaza clar care venituri sunt scutite de impozit.

 159. Lamuriti-mă și pe mine. Se spune că la acești bani primiți se platesc: impozit profit, CAS,CASS, în
  2021 prin declarația unică.
  Dar dacă aceste sume din ajutoare cumulate cu încasările mele, NU depășesc plafonul de 12 salarii minime pe economie, tot plătesc CAS și CASS ? (Care in această situație ar fi opționale)…..

  1. Ajutoarele de la guvern nu sunt venituri din activitati independente, se aplica alte reglementari.

 160. Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu o informatie. In cazul in care am beneficiat de indemnizatie in starea de urgenta dar mi-am suspendat activitatea, iar in momentul acesta as dori sa beneficiez de aceasta indemnizatie de toamn. Pot sa merg si la lucru chiar daca aplic pentru indemnizatie ca si Pfa(avand veniturile reduse)? Sau trebuie sa imi suspendez activitatea pe perioada in care sunt ajutat de stat cu aceasta indemnizatie? Multumesc anticipat!

  1. Ajutoarele primite de PFA in pandemie nu se inscriu in definitia ajutorului de stat. Dar, pana la urma toata lumea a completat declaratia cu sumele primite pe timpul pandemiei.

  2. Buna ziua! Pentru a incasa indemnizatia, PFA nu trebuie suspendat la Registrul Comertului.

 161. Buna ziua! Sunt expert evaluator/evaluator autorizat si profesia mea nu se regaseste in anexa. Firma a fost infiintata in ianuarie, si am beneficiat de indemnizatie din starea de urgenta. As dori sa stiu, daca ma incadrez. Multumesc pentru raspuns!

 162. Buna ziua ca PFA am primit indemnizatie pe toate lunile mai putin septembrie mi s-a spus ca nu se incadreza codurile caen pt luna septembrie. Nu am gasit nici unde scris. Mi s-a spus desemenea ca pe octombrie s-au reluat platile ca in lunile august iulie etc. 8230 , 7420 sunt codurile caen . Unde gasesc lista codurilor acceptate pe septembrie si octombrie ? Multumesc

 163. Buna ziua!
  As dorii sa știu,dacă se poate,în ce data a lunii intra banii…eu nu am primit nici un e-mail,dar în 05.10 am primit cei 1599 lei,următorii cand intra,dacă mai intra?!

 164. Buna ziua!
  Pentru lunele anterioare se poate cere si acuma?
  Adica in noiembrie sa cer pentru august,septembrie,octombrie?

  1. Buna ziua! Se depune in luna curenta pentru luna anterioara. Depuneti in noiembrie pentru octombrie. Nu se mai poate depune pe septembrie ai august.

 165. Pe luna octombrie depusa aseara am primit raspuns pe email ca s-a inregistrat cererea, pt luna septembie depusa in 21 oct. nu am primit pe email, am sunat si mi s-a comunicat ca s-a primit cererea, cHIAR o lucrase o colega si o datu-se la plata Ramane sa intre banii in cont, cand? sunt bine veniti oricand

 166. Nici la Brașov, nu au ajuns banii pentru luna septembrie! Pentru august au venit (1599 lei) in 16 octombrie.

 167. Buna seara stimate domnule Constantim si ceilalti colegi profesionisti. Am depus cererea pe 19 septembrie. De atunci, in prima zi a fiecarei luni. De fiecare data am primit acceptul insa niciodata nu a intrat indemnizatia in cont. Imi poate confirma cineva din Bucuresti daca a primit indemnizatia. La apis B nu raspunde nimeni.

 168. Buna ziua,

  Am si eu 2 probleme cu aceasta indemnizatie :
  – luna trecuta am completat cererea pentru luna septembrie , la 2 zile dupa ce a fost trimisa , am primit raspuns ca a fost inregistrata si va fi analizata in vederea platii , de atunci nu am mai primit niciun feedback , pana ieri , cand am sunat sa vad despre ce s-a intamplat cu cererea mea si cu banutii , de ce nu intra in cont . Dna de la telefon , cu un aer total de superioritate , mi-a spus ca sa imi schimb codul caen daca vreau sa beneficiez de aceasta indemnizatie ( specific ca am un cod caen afectat de pandemie – 9319 ) , si ca nu ma incadrez pe motiv ca in perioada starii de urgenta nu am beneficiat de indemnizatie.
  – ieri cand am depus pentru luna octombrie , am primit raspuns cum ca ” nu indepliniti conditia prevazuta in art. 3 alin(5) din OUG 132/2020 – ceea ce inseamna ca , din nou , nu am beneficiat de indemnizatie pe perioada starii de urgenta.

  Nedumerirea mea este : cum de alti colegi ,din acelasi judet , cu acelasi cod caen , beneficiaza de aceasta indemnizatie ( Procedura acordare indemnizatie potrivit art. 3 din OUG 132/2020 pentru persoane fizice autorizate (PFA), intreprinderi individuale (II) si familiale (IF), profesii liberale (PF), alta categorie.-41,5% ) chiar daca , prima luna cand au beneficiat a fost luna septembrie , iar eu nu ma incadrez ?!

  Ce este de facut mai departe ?

  va multumesc frumos pentru ajutor !

  1. Buna ziua! Pentru a beneficia de indemnizatii, una din conditii este sa fi beneficiat de indemnizatie in perioada starii de urgenta, altfel cererea nu este aprobata. Colegii dvs probabil au beneficiat.

 169. Bună ziua va rog frumos să mă lămuriți la o întrebare Domnul Constantin am pfa pe culturi vegetale combinată cu creșterea animalelor oare mă incadrez la acest ajutor de 2200 lei ?

  1. Buna ziua! Daca ati incasat indemnizatia din starea de urgenta si dupa reluarea activitatii veniturile sunt mai mici decat anul trecut, puteti beneficia de ajutor. Depuneti cerere, pana la urma cei de la Agentia de plati decid.

 170. Bună seara aș avea o întrebare dacă mă puteți ajuta am pfa cu culturi vegetale combinată cu creșterea animalelor atunci beneficiez de acest ajutor ?

 171. Buna ziua , eu dupa 2 zile de la depunerea cererii am primit un e mail prin care mi sa spus ca solicitarea mea a fost aprobata . Acum asteptam sa intre banii .inca nu au intrat.

 172. Buna ziua. Pentru cei ce au intreprindere individuala bar fara terasa care inca din martie si pana in prezent este restrictionat se mai poate obtine indemnizatia de somaj tehnic? Sau aceasta nu mai este si se acorda doar cei 41.5%.

  1. ‘@Paula Paula cum se poate deschide bar pe intreprindere individuala? Si fratele meu vrea sa deschida bar fiind si pasionat, dar nu are timp de tot ce inseamna contabilitate etc pt un SRL
   Nefiind aici forumul puteti sa ma ajutati pe efidoodleday at yahoo punct com?
   Multumesc anticipat!

  1. ‘@gabi @catalin @toti
   Nimeni nu stie raspunsul la intrebarea pusa de Gabi?
   Ma intereseaza si pe mine situatie similara.
   Nu pot continua concediu crestere copil pt ca nu sunt horeca aviatie cinema etc domeniile liberilor profesionisti afectati conf cu acea lista publicata, dar nici nu prea e inca de lucru la traduceri zborurile directe fiind anulate de luni de zile si fiind carantina de 14 zile si cand vin clientii si cand se intorc in tarile cu limbile pe care pot face eu traduceri…
   Ei sustin ca dau ajutorul si liperilor profesionisti dar nu vad niciunul pe lista lor….
   Deci am dreptul la acest ajutor sau nu? Caz practic identic cu cel al lui @Gabi de mai jos.
   Multumesc anticipat pt raspuns

 173. Bună ziua.
  Se pot depune cereri și pt luna septembrie pana la sfârșit de Octombrie? În plus as vrea sa știu, dacă din 08 Septembrie m-am angajat în alta parte cu norma parțială însă pe PFA nu am activitate (am suspendat activitatea) se poate cere indemnizația?
  Mulțumesc

 174. Daca ANIPS Bacau, a dat OK la cerere si declaratie, trebuie sa asteptam confirmarea si de la Bucuresti?

 175. OUG 132 trebuie coroborata cu HG 719 si ne ajuta si CEREREA pe care o completam pentru a clarifica perioada pentru care se aplica masura.

  Art. 3 alin (5) din OUG 132 se spune ca durata efectiva de aplicare a masurii prev. la alin (1), se stabileste prin HG.
  La art. 6 din HG 719, e prevazut faptul ca masurile se aplica pana la 31 dec. 2020, iar la art.2 alin (2) din HG e precizata modaliatea de transmitere a cererii: in luna curenta pentru plata indemnizatiei din luna anterioara.
  Dupa ce descarci cererea pentru completare, se poate observa faptul ca la rubrica unde selectezi LUNA pentru care soliciti
  ACORDAREA indemnizatiei, sunt 5 luni: august, septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie.
  Asadar, data de 31 dec. 2020, nu este data limita de transmitere a cererii, ci data limita pana la care se ACORDA indemnizatia.

 176. @Constantin,
  Textul OUG 132, in care se vorbeste de perioada de aplicare, lasa loc la interpretari.
  Ii rog pei cei de la Ministerul Muncii sa faca precizari: ce inseamna mai exact pina la sfarsitul anului 2020?
  Se vor considera un numar de 4 sau 5 luni in total, pentru care putem aplica?
  31 decembrie va fi ultima zi in care putem aplica prin aici.gov.ro pentru luna Noiembrie?
  Transparenta de care noi avem nevoie este un limbaj clar si precis. Sincer, nu prea ma intereseaza declaratia de avere a functionarilor…

 177. Buna ziua! Am depus documente pt un PFA și răspunsul a fost, ca e nevoie de anumite documente suplimentare.Care ar fi acele documente? Mulțumesc!

 178. Buna ziua.As dori sa va intreb stiti cumva de ce nu sa aprobat cererea pentru ajutor la cei cu norma de venit?

 179. Buna ziua! Dupa momentul aplicarii, a primit cineva, pe email, o confirmare a aprobarii ajutorului? Sau pur si simplu, au intrat banii in cont? Multumesc!

 180. Buna ziua domnule Constantin.Am un P.F.A activitate artistica(9001) si am beneficiat de ajutor in perioada 15 martie 2020 – 31 iulie 2020 primind lunar 4000 lei.Sperand ca totul va reveni la normal,la inceputul lunii august am inceput sa prestez si sa incasez,fapt care a dus la renuntarea ajutorului de stat pe lunile august si septembrie dar dupa cum stiti si dvs. ,activitatea a fost din nou restrictionata datorita evolutiei pandemiei chiar din octombrie la inceput . Aveti idee ce se va intampla in continuare privind aceasta situatie ?…va trebui sa depun luna viitoare pana pe 10 pentru luna octombrie ? suma primita va fi aceeasi ? pe ce perioada se va intinde acest ajutor ? difera cu mult completarea actelor sau au intervenit balante de contabilitate(si daca da,ce trebuie trecut acolo) ? Multumesc frumos pt timpul acordat ,stima

 181. Buna ziua, revin cu alte 2 intrebari: am scris mai devreme luna aceasta sa va intreb daca, considerati ca pot aplica pt ajutor pe luna septembrie si mi-ati raspuns ca da (codul caen 8960 neffind asociat invatamantului); am primit si pe septembrie! Insa, as dori sa stiu daca pot sa aplic si pe luna octombrie? (avand incasari 0 pana in momentul de fata) si daca da, de cand se pot depune documentele? tot in perioada 1-10 a lunii urmatoare? Multumesc anticipat!

 182. Buna ziua, beneficiez de aceasta indemnizație dacă PFA-ul a fost înființat in Februarie 2020?

 183. Nu inteleg care sunt conditiile.
  Sa zicem ca am avut media veniturilor 5000 in 2019. Cat trebuie sa am venituri in octombrie 2020 (maxim cat minim cat)? Si cum calculez venitul? Ce am facturat? Ce am incasat? Sau ce am lucrat?
  (Eu uneori predau lucrarea in aug dar o pot factura doar in Sept si mi se plateste doar in oct – in principal cand lucrez pt stat asa e – sunt traducator autorizat)
  Multumesc anticipat pt raspunsuri.

  1. Nimeni nu stie?
   Ca s-a scris aici si ca venituri peste 50% din anul trecut sunt prea mari dar si ca venituri sub 40% sunt prea mici… deci nu mai inteleg.

 184. ’Avand in vedere faptul ca OUG 132/07.08.2020 a fost publicata in Monitorul Oficial nr.720 in data de 10.08.2020, mentionam faptul ca data punerii in aplicare este data de 10.08.2020, motiv pentru care, suma de 1599 lei este aferenta unui numar de 22 de zile calendaristice aferente lunii august. In consecinta suma de 2253 lei este aferenta unei luni intregi, ccea ce nu este cazul lunii august.’

 185. Si eu tot 1599 am primit azi, pentru august. De ce doar 1599? e suma bruta, sau nu e pe intreaga luna august?

 186. Cerere depusa in 20 septembrie.
  1599 virati in 16.10.2020 (pe luna august)
  Banii intra, dar mai greu.

 187. Bună ziua!
  Revin cu răspunsul primit de la APISMB:

  „Dupa aprobarea platii noi solicitam banii de la superiorii nostri. In momentul in care primim suma efectuam platile.

  Cererea dvs urmeaza sa fie platita in perioada urmatoare.”

  Cerere solutionata și aprobata 28 sept 2020 pentru luna august.
  Poate va este de ajutor răspunsul.
  Eu încă aștept sa între banii…pe august!

 188. Pai trebuie sa fie vanzarile scazute cu mai mult de 50 %, E si logica treaba, AI incasari mai mici cu 50% fata de anul trecut. Deasta ne si ajuta, sa putem plati chiriile ca vanzarile au scazut si cu 80% ..

 189. Si eu am primit aceeasi sumă in data de 9 octombrie. Nu stiam aferentă cărei luni este si de ce este doar 1600 lei, deoarece am depus cerere si pentru luna septembrie. Deci inseamna ca plata pentru luna trecuta urmeaza sa o primim, sper ca in valoarea publicată (aprox 2200 lei).

 190. Buna, in declaratia pt. ajutor covid trebuie sa completam mediile 2019 si 2020 dupa stare de urgenta. Intrebarea mea este, daca media pe 2020(dupa stare de urgenta) este mai mare decat pe 2019, dar venit brut lunar pe septembrie 2020 este mai mic decat media pe 2019, atunci beneficiez de indemnizatie?
  Cerere am depus, dar nici un raspuns de la functionari.

 191. Eu nu am cerut indemnizatie somaj in starea de urg avand concediu medical avand ghinionul sau „norocul” sa imi tai un deget. Apoi am intrat in concediu crestere copil 4 luni pana a implinit fetita 2 ani (am primit mult mai mult asa decat prineam indemnizatie) Apoi septembrie am revenit la activitate.
  Exista vreo exceptie in acest caz sa pot primi si eu ajutor? Am pierdut si stimulentul de insertie de 650lei pana la 3 ani pe care l-as fi primit daca nu era inchisa tara, iar acum inca am scazuta activitatea clientii mei nrputand intra sau iesi din tara (sunt traducator autorizat).

 192. Imi poate spune cineva va rog care este termenul de depunere al solicitarilor?
  Incerc sa obtin un certificat digital de la Transped dar dureaza deoarece au foarte multe cereri in aceasta perioada.
  Va multumesc

 193. Am primit un replay de la consilierul juridic AJPIS BV:
  Bună ziua,

  Din informațiile pe care le dețin plățile pentru luna AUGUST 2020 (10.08.2020-31.08.2020, întrucât în data de 10.08.2020 a fost publicată OUG nr. 132/2020 în Monitorul Oficial al României) se vor efectua astăzi 14.10.2020. Cu alte civinte, de mâine ar trebui ca sumele să intre în conturi.

 194. Ati mai primit vreun raspuns? La fel mi s-a spus si mie de la Ilfov, acte valide, urmeaza verificarea si apoi nimic, tot astept.

 195. Semnez petiția. Se pare că nu le mai ajung banii, deșii aceștia sunt din fonduri europene. Urât.

 196. Buna seara! Cu cat trebuie sa scada veniturilr fata de media anului trecut? Cererea mi a fost respinsa pe motiv ca au scazut cu mai mult de 50% , facand trimitere la art 3, alin 1 din oug 132.

 197. Dar daca intr-o luna ai avut zero incasari poti solicita acest ajutor (daca indeplinesti restul conditiilor)? Cineva zicea ca i-a fost respinsa cererea pe motiv ca a avut zero incasari in luna pentru care a solicitat, ca ar fi trebuit sa aiba o incasare cat de mica, altfel se considera activitatea intrerupta si nu redusa, iar una dintre conditii cica ar fi sa fie redusa activitatea si nu intrerupta. Asta se intampla in Judetul Neamt pentru luna august. Alta intrebare: acest ajutor se da doar pe 3 luni la alegere din lunile ramase pana la sfarsitul anului, sau pe toate lunile pana la sfarsitul anului (deci inclusiv pentru luna decembrie cu solicitare in ianuarie)? Multumesc frumos.

 198. Astăzi am primit 1599 ron aferenți lunii august, plată parțială pentru că oug a fost dat în 10 august. A durat 14 zile să intre în cont, în Iași. E posibil să fie întârzieri.

 199. Se pare ca nu s-a aprobat creditul bugetar pentru plati conf OGU 132. Sau se schimba stafeta la ANPIS… si n-are cine sa semneze.
  Un lucru e clar: eu am primit confirmarea de primire a cererii de la AJPIS BV in data de 24 sept. Conf legii , in max 10 trebuia facuta plata. Au trecut insa 19 zile. Tare as face o „class action” …poate ca daca 1000 de solicitanti ar semna o petitie sau i-ar da in judecata, ar incepe lucrurile sa se miste normal in toate agentiile de stat , unde salariul nu a fost micsorat, nu mai zic ca nu a fost dat afara macar 1 pers…

 200. În București am primit în 28 sept răspunsul ca cererea a fost aprobata și urmează a se efectua plata.
  Nu au întrat banii încă.
  Chiar as vrea sa știu, cei care au primit banii când au primit confirmarea aprobării, cât a durat?!
  Bafta tuturor!

 201. A primit cineva din Brasov banii ? Eu am sunat la ei si mi-au spus ca nu le-au intrat lor banii de la Bucuresti. (Vorbesc de banii pentru luna august). Multumesc.

 202. Buna ziua,

  La calcul mediei lunare pe 2020, se ia in calcul si indemnizatia? Daca da, se ia in calcul valoarea bruta a indemnizatiei, cea de aprox 4100 lei?

 203. Buna ziua va rog sa ma lămuriți se ia in calcul venitul din 2019 sa fie mai mic ca si venitul din 2020 de la începutul anului sau numai lunile de dupa starea de urgenta ? Va multumesc.

 204. Daca titularul unui PFA s-a angajat din data de 19.08.2020 cu norma intreaga dar are si activitate pe PFA poate primi subventia de 41.5 % pentru pfa ? Mnentionez ca in perioada martie – mai 2020 a primit indemnizatie covid pe pfa. Multumesc.

 205. Imi puteti spune va rog mt daca pt I.I. se da? Cel cu I.I. trebuie sa aiba carte de munca? Dar daca are 1 angajat cu norma mica de 24ore pe lina poate primi ceva? .. mul
  tumesc mult

 206. Buna ziua, ce medie trec la 2019 daca PFA-ul meu este la norma de venit? Mentionez ca daca trec 2080 lei (cat este media 2019 – din declaratia unica), nu ma incadrez. Daca insa trec media incasarilor reale – 6000 lei, ma incadrez. Cum este corect?
  De asemenea la media lunilor 06+07+08+09.2020, iau in calcul incasarile efective , nu 2230 lei cat este plafonul. Multumesc anticipat.

 207. Buna ziua! Mie mi-a fost respinsa cererea, pe motiv ca nu am primit indemnizatie in perioada martie- mai ca si PFA, cu toate ca ativitatea a fost inchisa in aceasta perioada si apoi incasarile dupa starea de urgenta apoi au fost mici.
  Mentionez ca detin PFA, dar sunt si angajata in cadrul unei institutii cu norma intreaga.
  Eu am primit indemnizatie ca si angajat si nu puteam depune si ptr PFA, cu toate ca am avut coleg care au depus si primit atat ca angajat cat si ca PFA.
  Oare ar fi trebuit sa completez in declaratie suma primita de la indemnizatia pe care am primit-o ca si angajat? Se merita sa depun contestatie? Multumesc.

 208. Sunati dvs la AJPIS-ul de care apartineti. Nu va suna nimeni pt raspuns pozitiv/negativ. Daca nu v-au intrat banii pana acum sunati.

 209. Buna ziua am si eu PFA lucrez ca cosmeticiana,in perioada de urgenta am primit si eu sprijinul de la stat,intrebarea mea ar fi si eu beneficiez de acest sprijin care se da acuma?Pot sa depun si eu hartiile?multumesc anticipant

 210. Buna ziua. Acest raspuns a venit in cursul zilei de astazi? A venit dupa confirmarea primirii cererii pe cRe ati primit o mai demult?

 211. Un mic ajutor te rog daca se poate….cum pot gasii modelul de cerere si declaratie ca sa le salvez ?

 212. Buna ziua! Dezamagire totala! Am beneficiat in primavara de indemnziatie, acum mi-au respins pe motiv ca nu am avut venituri in 2019, desi eu am infiintat PFA-ul la inceputul lui 2020, in luna februarie, inainte de starea de urgenta. E normal? E vreo prevedere pentru aceasta situatie in lege?

 213. Buna ziua, as dori sa stiu daca se poate deja aplica pentru luna septembrie (e la fel ca in cazul indemnizatiei din perioada de urgenta/ alerta? Adica la inceputul lunii curente se poate depune declaratia pentru luna anterioara?). Caenul meu principal e 8560 – activitati de servicii pentru suport invatamant, si as face cererea pentru 1-13 septembrie, adica pana la inceputul scolii.

  1. Buna ziua! Depuneti cererea pe aici.gov.ro. Se acorda pe o luna intreaga. PFA-ul dvs nu are legatura cu scoala.

 214. Am aflat intre timp…:’Avand in vedere faptul ca OUG 132/07.08.2020 a fost publicata in Monitorul Oficial nr.720 in data de 10.08.2020, mentionam faptul ca data punerii in aplicare este data de 10.08.2020, motiv pentru care, suma de 1599 lei este aferenta unui numar de 22 de zile calendaristice aferente lunii august. In consecinta suma de 2253 lei este aferenta unei luni intregi, ccea ce nu este cazul lunii august.’

 215. Am scris astazi un mesaj AJPIS-ului si am primit un raspuns foarte prompt cum ca ieri s-ar fi efectuat plata in Trezorerie ieri. Toate bune, verificand azi, am observat ca da, intr-adevar au intrat banii. Doar ca 1600…stie cineva de ce aceasta discrepanta? Au scos impozitul? In acest caz stiam ca netul ar fi trebuit sa fie un 1300 si ceva…
  Multumesc anticipat!

 216. Buna ziua! Sunt medic stomatolog(CMI). Pot solicita indemnizatia potrivit art.3 din OUG 132/2020 pentru lunile septembrie, octombrie si noiembrie?

  1. Mesaj de confirmare am primit, m-au anuntat ca documentele transmise de mine sunt valide, urmand ca AJOFM de care apartin sa inceapa verificarile pentru a stabili daca sunt eligibila sa primesc sprijinul financiar. Am depus cererea pe 20 septembrie iar mesajul de confirmare a venit in data de 28 septembrie 2020, de atunci niciun semn.

 217. Buna. Daca codurile CAEN eligibile in program le am trecute ca activitati secundare, este vreo problema la accesare? Va multumesc

 218. Buna seara!
  La media lunara dupa incetarea starii de urgenta (15 mai 2020) se ia in calcul si luna August, daca am avut activitate sau doar pana in iulie, pt ca, luna August 2020 exista separat un alineat in care ne spune sa declaram veniturile. Daca am avut incasari incepand cu 30 mai, iunie ,iulie si august impartim (pt a afla media) la 4 luni (mai , iunie , iulie si august sau doar la 3,5 luni ? Va multumesc!

 219. Buna ziua,
  Am un Pfa cu norma de venit,… si cu 2 angajati. Intrebarea mea ar fi, daca pot sa solicit si ajutolrul de 2350 lei…. dar mentionez ca deja primesc ajutorul de 41.50% dupa cei 2 angajati. Pot sa mai apelez si pt cei 2350 lei? Multumesc!

 220. Buna ziua. Am un PFA la norma de venit,pot beneficia de indemnizație 41,5 ,care ar fi condiția ,menționez că am luat indrm la stare urgenta. Multumesc

  1. Buna ziua! Da, veti plati contributiile calculate la valoarea indemnizatiei, pana acum nu au aparut alte prevederi.

  2. Buna ziua! Da, depuneti cerere, conditia este ca activitatea din 2020 sa fie afectata de Covid-19

 221. Buna ziua,

  Puteti sa-mi spuneti va rog, actorii , fara PFA, care au lucrat pe contracte de drepturi de autor si au si primit indemnizatie in periaoda martie -septembrie, mai pot aplica?

 222. Buna ziua. Daca am adresa din CI pe Bucuresti, iar sediul PFA tocmai s-a mutat pe Ilfov din septembrie, unde trimit cererea? Catre Bucuresti sau Ilfov? Multumesc mult.

 223. Buna ziua, a primit cineva pana in momentul de fata un e-mail de confirmare dupa trimiterea cererii si a declaratiei? Eu am trimis documentele in 21 septembrie si inca nicio miscare….

 224. Buna seara! Unde pot gasi si eu Declaratia pe propria raspundere (in format pdf), necesara pentru indemnizatia de 41.5% conform Ord. 32/2020. Multumesc!

 225. Salut Silviu, am luat eu legătura cu cei de la județ și au confirmat primirea cererii. Trimiteți și dvs un email către agenția județeană de care aparțineți pentru mai multă siguranță.

 226. Buna ziua,

  Am trimis cererea pe 20 septembrie dimineata.
  Nu am primit confirmare pe mail cum primeam la indemnizatia in starea de urgenta, insa am vazut ca e la toata lumea.
  Am primit doar acea confirmare de la finalul chestionarului, cu un numar de inregistrare.

  A primit cineva vreun raspuns/confirmare legat de indemnizatie? In curand vine 30 septembrie si ma gandesc sa mai depun o data, in cazul in care nu a fost primita cererea si nu primesc niciun raspuns. E ciudat.

  Va multumesc

 227. Eu am PFA deschis în ianuarie 2020 pentru activitati culturale. Nu am apucat sa am activitate cu el din cauza situației evidente. Sunt eligibila pentru micrograntul de 2000 de euro în acest caz? Va mulțumesc anticipat

 228. Bună ziua, am un pfa din august 2020,ma incadrez in aceasta categorie de a primi indemnizatie ?

 229. Sunt angajator la un srl Am 2 angajati Pe perioada starii de urgenta am lucrat toti de acasa Pot beneficia de vre un ajutor din partea statului ? Multumesc.

  1. Buna ziua! Sunt mai multe forme de ajutor pentru angajatori, dar aici ne ocupam de activitati independente. Va rog sa intrebati contabilul dvs.

 230. La media lunara dupa incetarea starii de urgenta (15 mai 2020) se ia in calcul si luna August, daca am avut activitate sau doar pana in iulie, pt ca, pt luna August 2020 exista separat un alineat in care ne spune sa declaram veniturile. Mai pe romaneste daca am avut activitate din 1 iunie pana in 30 august impartim (pt a afla media) la 3 luni sau doar la 2, pt ca excludem luna August 2020 ? Multumesc

  1. Buna ziua! Includeti si august, ei vor sa vada trendul, crescator sau descrescator si sa aiba chei de verificare in caz de frauda.

 231. Buna ziua,cum pot emite o lege, ordonanta,atat de proasta!Daca nu m-am informat suficient in perioada starii de urgenta(martie-mai) si nu am depus cerere pentru sprijin(desi aveam dreptul)acum nu mi se acorda ajutor pentru ca….nu am primit in acea perioada! Asa este prevazut?

  1. Buna ziua! Depuneti cerere si o sa vedeti daca se aproba. Se considera ca daca nu ati depus cerere atunci ati avut activitate, v-a mers bine in pandemie! :)

 232. Aici e vorba de OUG 132, nu 30. OUG 30 era pentru indemnizatia primita in perioada starii de urgenta, respectiv de alerta

 233. Azi am depus pentru ajutorul de 2.253 lei brut pe luna pt PFA la sectiunea corespunzatoare. La final am primit codul de inregistrare dar in antetul site-ului se mentiona : „Depunerea documentelor catre catre ANPIS pentru solicitarea indemnizatiei potrivit OUG nr.30/2020 … pe luna august s-a incheiat”
  A mai patit cineva aceasta ?

 234. Sunt psiholog, titular profesie liberala, la punctul 3 din declaratia pentru indemnizatia de 2253 lei/luna trebuie sa scriu media veniturilor/incasarilor lunare din perioada 15 mai de cand am reluat activitatea si pana in prezent.
  1. Cum calculez media veniturilor lunare in conditiile in care, din activitatea prestata dupa reluarea activitatii am incasat foarte putin, aprox 1800 lei pe toata perioada asta dar tot in aceasta perioada am incasat si facturi emise in ianuarie- martie 2020, pe alea le cuprind in media lunara ceruta?
  2. aeluat activitatea in 15 mai, cand calculez media veniturilor pt 15 mai-31 august, adun toare incasarile din perioada respectiva si impart la 3,5 luni sau exclud luna mai si fac media doar pt iunie, iulie si august?

  Va multumesc

 235. Buna ziua. Cei care au lucrat de acasa in perioada de urgenta beneficiaza de vre un ajutor de la stat? multumesc.

 236. Buna seara. Daca am gresit cererea, se mai poate trimite inca o data. Din pacate nu s-a salvat poza cu cererea semnata si am vazut dupa ce am trimis documentul. Multumesc

 237. Buna seara. Va rog sa imi spuneti ce intelegeti prin media lunara a venitului din 2020 sa fie mai mica? Care luni? De exp. dupa iesirea din starea de urgenta,In luna iunie si iulie am avut venituri mai mici decat media lunara a anului 2019, dar in august am amvut venituri mai mari. In septembrie pot solicita indemnizatia pentru lunile iunie si iulie- pentru fiecare luna separat cand activitatea a fost redusa ? Multumesc. Cu stima, Iuliana Ilie.

 238. Am avut activitate in 2019 si in 2020, am beneficiat de indemnizatie in perioada martie-iunie, insa nu am reluat inca activitatea (deci incasari 0 pe luna August). In acest caz, pot primi aceasta indemnizatie? Multumesc!

 239. Daca doar in 17/09/20 am primit certificatul de inregistrare fiscala, ca P.I., mai pot depune cerere acum? Multumesc!

  1. Buna ziua! In opinia mea nu va incadrati, trebuie sa fi avut activitatea inainte de starea de urgenta si sa fi beneficiat de indemnizatia pe starea de urgenta. Intrebati si la agentia de plati. Aveti telefonul pe aici.gov.ro.

 240. Buna ziua, o scurta lamurire va rog: Daca sunt PFA si nu am alti angajati, pot sa beneficiez de aceasta indemnizatie? Cu alte cuvinte la angajator trec PFA_numele_meu si la persoana pentru cre se cere indemnizatia pt telemunca ma trec pe mine nume_prenume? Merci.

  1. Buna ziua! Nu are legatura cu telemunca. Alegeti procedura corecta de pe aici.gov.ro: Procedura acordare indemnizatie potrivit art. 3 din OUG 132/2020 pentru persoane fizice autorizate (PFA), intreprinderi individuale (II) si familiale (IF), profesii liberale (PF), alta categorie 41,5%.

  1. Una dintre conditii este sa fi obtinut indemnizatia pe perioada starii de urgenta, cf art 3 din Ordonanta. Totusi, depuneti cererea si vor decide cei de la agentia de plati.

 241. Buna ziua. Persoanele care lucreaza exclusiv pe drepturi de autor si conexe printr-o asociatie gen Dacin-Sara care le gestioneaza aceste drepturi pot beneficia? Multumesc.

  1. Buna ziua! Daca ati obtinut si indemnizatia din timpul starii de urgenta si vneiturile au scazut fata de 2019 puteti obtine si acest ajutor. Depuneti cerere si agentia stabileste daca vi se acorda.

 242. Buna ziua! Daca venitul este 0 (intrucat nu am inceput inca sa lucrez), pot aplica pentru luna August?

 243. Buna ziua, am o nelamurire: mi-am deschis PFA-ul doar in luna octombrie 2019 (pana la acea data am fost angajata cu contract de munca, insa nu ca PFA). Pentru rubrica ‘În anul 2019 media încasărilor/veniturilor brute lunare a fost de …………… lei’, voi trece doar incasarile pe acel PFA, nu? Nu se refera si la alte surse de venit, cum a fost in cazul meu ca angajata, nu?
  Va multumesc anticipat!

 244. Buna ziua, pana la ce data a lunii curente (septembrie) se poate depune solicitarea de acordare a indemnizatiei pentru luna august? Multumesc.

 245. Masura acordarii indemnizatiei pentru profesionisti (PFA) se aplica pana la 31.12.2020 asta inseamna ca se poate cere pentru fiecare luna, incepand cu 01.08.2020 pana in 31.12.2020.Pentru zilieri si sezonier angajatorul poate aplica pentru indemnizatie pana in 31.12.2020 de cel mult 3 ori.

 246. daca in perioada martie mai 2020 nu am beneficiat de indemnizatia prevazuta la art XV in starea de urgenta , deoarece pt pfa ul de contabilitate activitatea s a redus dar nu a incetat , acum nu pot sa beneficiez de indemnizatia de 41 ,5% chiar daca incasarile mi au scazut?

 247. Pana la urma care este conditia de eligibilitate pentru PFA? Sa fie veniturile mai reduse decat cele din 2019 cum? Media lunara? Nu e clar … Si se depune acum pentru august sau in octombrie pentru septembrie? Pe platforma a aparut astazi posibilitatea depunerii cererii. Multumesc frumos.

  1. Buna ziua! Conditia principala este ca media lunara a venitului din 2020 sa fie mai mica decat media venitului din 2019. O alta conditie este ca sa fi obtinut indemnizatia pe perioada starii de urgenta: martie-mai 2020.

 248. Se mai poate depune declarația pentru a primii acel ajutor de 2000 euro pt PFA ?
  Încerc să completez taele pe granturi.imm.gov.ro și îmi tot dă eroare de la serverul lor …

  1. Legea spune de PFA, nimic de II. Puteti sa va faceti cont si depune cererea. Oricum vor fi verificate dosarele daca sunt sau nu sunt eligibile.

 249. Bună,

  Pentru PFA cu normă de venit, care sunt criteriile pt a putea cheltui acei 2000 euro în cazul acceptării ?

 250. Pentru ajutorul de 2.253 lei pe luna pentru ce luna /luni se acorda si cand se depun cererile ?
  Cum se calculeaza venitul brut intr-o luna in conditiile in care am incasari pe loc la efectuarea unei lucrarii sau am plati aferente lunii respective in luna urmatoare ?

  1. Buna ziua! Nu am gasit prevedere legala ca sa nu va permita sa aplicati pentru ambele masuri.

 251. Buna ziua, va multumesc pentru raspuns.
  Asteptam o confirmare cum ca aceasta masura inca nu este activa.
  Va multumesc.Zi frumoasa.

  Cu respect,
  Monalisa Ianus.(PFA)
  Brasov.

 252. Exista posibilitatea de a primi retroactiv in cazul in care se „hotaraste” (desi nu imi dau seama cine ar putea hotara) ca ar fi trebuit sa primim?

  1. Buna ziua! Depune contabilul pentru dvs. El are optinuea sa adauge mai multe firme pe contul lui. Daca e nevoie faceti o procura suplimentara sa corespunda cu declaratia solicitata de MEEMA.

  2. Masura nu e activa, deci nu se poate retroactiv. O sa depunem in octombrie pentru septembrie.

  1. Buna ziua! IMM trebuie sa nu fi avut salariati la 31.12.2019. Vedeti criteriile din textul legii.

  2. Buna ziua! Nu avem informatii complete pana la aceasta data. Teoretic se incadreeaza toata lumea. Vedeti textul legii.

 253. Sunt simultan si PFA si angajat cu norma intreaga. O parte din colegii mei care sunt in aceeasi situatie au incasat indemnizatia de ajutor din primavara desi mie mi s-a spus ca nu „am voie” iar colegilor li vor cere banii inapoi. Acum ei pot sa incaseze si acest ajutor … Daca nu am incasat in primavara pentru ca „nu am vrut sa pun presiune pe finantele statului” … acum ar exista posibilitatea?

  1. Buna ziua! Da, a fost neclara situatia in primavara, unele judete au dat la salariati altele nu au dat. Daca va incadrati la conditii – venitul din activitate a scazut fata de anul anterior – atunci puteti cere indemnziatia. Urmariti articolul si vom actualiza imediat ce vor apare noutati.

 254. Bună ziua, pot depune și cei care au început activitatea, dar evident treaba nu merge cum ar trebui încă? Activez cu codul Caen 9602.
  Multumesc, o zi buna!

  1. Buna ziua! Vedeti daca va incadrati la criteriile din declaratia pe proprie raspundere. Venitul trebuie sa fie mai mic decat cel de anul trecut.

 255. Am un PFA cod CAEN 4932 TRANSPORTURI TAXI.MA INCADREZ PENTRU ACEST AJUTOR SI UNDE TREBUIE DEPUSA CEREREA SI TERMENUL PANA CAND SE POATE DEPUNE.MULTUMESC DIN SUFLET

  1. Buna ziua! Nu stim inca ce trebuie sa facem. Urmariti articolul si vom actualiza imediat ce apar noutati.

 256. Sunt expert contabil si nu am gasit unde pot sa accesez formularul de cerere,documentele justificative si unde anume sa la depun.Multumesc.

  1. Buna seara! Scrie in articol ca formularele vor fi publicate in maxim 10 zile, prin ordin al ministerului muncii.

 257. Bună seara!
  Va rog sa ma iertați dar eu tot nu am înțeles dacă cererile pentru acest ajutor (pentru PFI de exemplu) se trimit pe adresa de mail direct la Agenția Națională de plăti și Inspectie Sociala sau prin aici.gov.ro?!!!
  Va mulțumesc anticipat.

 258. Cum se cheamă procedura care trebuie selectată din listă pe aici.gov.ro? OUG 132 nu pare să figureze în niciuna dintre opțiunile. Mulțumesc pentru lămuriri și informare.

 259. Sunt electrician cu pfa și lucrez individfual pot obține ajutorul au scăzut foarte tare încasările și lucrările

 260. PFA santem afectati de pandemia a scazut cifra de afaceri unde putem depune actele pentru ajutor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *