Taxe PFA 2020. Taxe si contribuții sociale datorate de PFA si Profesii liberale in 2020

Taxe PFA 2020. Taxele si contributiile sociale sunt datorate in 2020 de persoanele fizice care obtin:

  • Venituri din activitati independente organizate ca: PFA – Persoana Fizica autorizata, II – Intreprinderi Individuale, PFI – Persoana Fizica Independenta, IF – Intreprinderi Familiale;
  • Profesii Liberale inregistrate la ANAF si la organizatiile profesionale de care apartin;
  • Persoane fizice care obtin venituri din drepturi de autor;
  • Persoane fizice care obtin venituri din: cedarea folosintei bunurilor, dividende, dobanzi, castiguri din investitii, venituri din agricultura silvicultura, piscicultura, venituri din alte surse, venituri din strainatate;

Calculele pentru 2019 le gasesti aici.

Impozitul pe venitul net realizat in 2020 este de 10%

a. Calculat la venitul net pentru activitatile impuse in sistem real

Procentul de impozit pe venit de 10% se aplica la venitul net obtinut in cursul anului fiscal, din care se scad pierderile raportate si contributia sociala datorata (CAS).

b. Calculat la valoarea normei de venit pentru activitati independente impuse la norma de venit

Valoarea impozitului se obtine prin aplicarea procentului de impozit pe venit de 10% la valoarea normei de venit sau a normelor de venit cumulate daca sunt mai multe activitati. Norma de venit poate fi corectata in functie de mai multe criterii – vezi in tabelul cu normele de venit din judetul tau.

c. Calculat la venitul net obtinut prin aplicarea unei cote forfetare de cheltuieli de 40%, in cazul veniturilor obtinute din: drepturi de autor, cedarea folosintei bunurilor, arenda;

Salariul minim brut pe economie in 2020

Pentru calcularea plafonului de 12 salarii minime brute pe economie in 2020 salariul minim utilizat este de 2.230 lei.

Plafonul de 12 salarii minime = 12 x 2.230 = 26.760 lei

Plafonul este utilizat pentru stabilirea obligatiei de a plati contributii sociale de sanatate (CASS) si penru pensie (CAS) in 2020.

Important! Salariul minim stabilit pentru angajatii cu studii superioare de 2.350 lei si cel stabilit pentru angajatii din constructii, de 3.000 de lei, nu se aplica titularilor de activitati independente si de profesii liberale. Aceste salarii sunt obligatorii pentru salariati, inclusiv cei angajati de PFA/II sau de Profesiile Liberale. Cele doua salarii minime nu se modifica in 2020, raman la valoarea din 2019.

Contributia de asigurari sociale (pensie) – CAS 2020

Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe economie, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente: PFA-PFI-II-IF-Profesii Liberale-Drepturi de autor.

Daca estimezi sau realizezi in 2020, un venit net mai mare de 26.760 lei, esti obligat sa te asiguri in sistemul de asigurari sociale de stat si sa alegi venitul la care vrei sa platesti contributia la pensie.

Venitul ales, baza de calcul pentru CAS, nu poate fi mai mic decat salariul minim pe economie, respectiv mai mic decat plafonul anual de 26.760 lei.

Cei mai multi contribuabili vor alege sa se asigure la baza minima de calcul, respectiv de 12 salarii minime pe economie, adica 26.760 lei pe an.

La aceasta valoare se aplica procentul de contributie de 25% si se obtine contributia anuala de plata in valoare de:

26.760 lei x 25% = 6.690 lei contributie sociala datorata pentru 2020

Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente sub plafon, se pot asigura optional la pensie, baza de calcul este aceeasi, minimum 12 salarii minime pe economie.

Important! Nu se datoreaza CAS pentru venituri din: chirii, dividende, agricultura, venituri din alte surse, venituri din investitii.

Contributia de asigurari sociale de sanatate – CASS 2020

Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, din una sau mai multe surse si/sau alte categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei.

Pentru 2020 salariul minim brut pe economie a fost stabilit la valoarea de 2.230 lei pe luna, respectiv 26.760 lei anual.

Daca estimezi sau realizezi un venit net mai mare de 26.760 lei esti obligat sa te asiguri in sistemul de asigurari de sanatate si sa platesti CASS.

Baza de calcul a CASS este plafonul de 12 salarii minime pe economie valabil in anul in care se depune declaratia.

La baza de calcul se aplica procentul de contributie de 10% si se obtine contributia anuala de plata in valoare de:

26.760 lei x 10% = 2.676 lei, contributie datorata pentru anul 2020

Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente sub plafon, sau nu obtin venituri, se pot asigura optional in sistemul public de sanatate la o baza de calcul egala cu 6 salarii minime pe economie si platesc o contributie de 1.338 lei pe an. Mai multe detalii aici.

Concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate  1%

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente au optiunea de a se asigura pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate. Procentul de asigurare este de 1% iar baza de calcul lunara, care nu poate fi mai mica decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara, stabilit potrivit legii si nici mai mare decat valoarea a de 12 ori a acestuia.

Baza de calcul lunara minima = 2.230 x 1% = 22 de lei, contributie datorata

Baza de calcul lunara maxima = 26. 670 x 1% = 268 de lei, contributie datorata

Pentru a beneficia  de indemnizatie de concendiu se semneaza contractul  de  asigurare cu Casa de Asigurari de Sanatate. Stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizatiei este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Daca ai nelamuriri despre taxe si contributii sociale datoratein 2020, te rog scrie-mi mai jos un comentariu.

Declaratia Unica 2020

Pana la data de 30 iunie 2020 se depune Declaratia unica cu venitul realizat in 2019 si cu venitul estimat pentru 2020.

  • Termenul de plata pentru obligatiile aferente venitului realizat in 2019 este 30 iunie 2020.
  • Termenul de plata pentru obligatiile aferente venitului realizat in 2020 este 15 martie 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

185 de comentarii

Multumesc pentru explicatii.
marius
-

28 septembrie 2020 at 19:26

Buna ziua, Sunt salariat in Anglia, nu am venituri in Romania. In 15.09.2020 am infiintat un PFA cu domeniul agricol dar nu voi avea venituri anul acesta pe el (abia in ianuarie revin in tara si voi lua in arenda terenuri, acum nu am teren). Ce trebuie sa completez in declaratia unica? Trebuie sa platesc CASS/CAS daca nu am alte venituri in tara? Multumesc.
Stefan
-

25 septembrie 2020 at 12:54

    Buna ziua Daca aveti numai coduri CAEN din agricultura nu trebuie sa faceti nimic in cazul descris de dvs. Declaratia unica se depune doar daca supratata lucrata sau numarul de animale este mai mare decat pragul neimpozabil pe fiecare categorie - vedeti aici.
    Constantin
    -

    28 septembrie 2020 at 16:37

Buna seara. Sunt proapat intreprinzator persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale si persoana cu dizabilitati, incadrata in grad mediu de handicap si pensionat in gr. III pentru incapacitate temporara de munca. Trebuie sa platesc cas si cass la valoarea intreaga? beneficiez de scutire la plata impozitului de 10 % pe diferenta dintre venituri si cheltuieli pe aceasta intreprindere individuala? Multumesc
ielcean
-

24 septembrie 2020 at 16:04

    Daca venitul net pe care il realizati in cursul unui an, depaseste plafonul de 12 salarii minime pe economie veti plati CASS. Nu platiti CAS (pensie) pentru ca sunteti pensionar. Beneficiati de scutirea de impozit daca aveti handicap grav sau accentuat.
    Constantin
    -

    28 septembrie 2020 at 16:26

Buna ziua! Sunt in somaj din 07.08.2020. Intre timp mi-am facut un PFA, inca nu am realizat venituri. In declaratia unica mi-am preconizat niste venituri astfel incat sa platesc CAS si CASS. Intrebarile mele sunt: -Eu ca si somer sunt asigurat la CASS si la CAS? -Daca nu realizez venituri pe PFA pana la sfarsitul anului atunci trebuie sa fac contract cu Casa de asigurari si de Pensii si sa platesc impozit, CASS si CAS? Acestea se platesc in fiecare luna la nivelul previziunii din declaratia unica? - Pot sa fac o rectificare la declaratia unica daca nu incep activitatea pe PFA in curand?
Endre
-

21 septembrie 2020 at 15:06

    Buna ziua! Ca somer sunteti asigurat si la CAS si la CASS. Modificati sumele din declaratia unica ca sa nu platiti CAS si CASS prin declaratia. Dupa ce se termina somajul, va asigurati prin declaratia unica, nu trebuie sa faceti contracte cu CNAS sau CNPP.
    Constantin
    -

    21 septembrie 2020 at 15:28

Buna ziua, Pentru un PFA infiintat in luna august 2020 - in conditiile in care venitul estimat pana la sfarsitul anului este sub plafonul minim (total estimat 7500 lei) si optez pentru plata CAS si CASS - baza de calcul a contributiilor este salariul minim de 12 luni sau de 5 luni (perioada de activitate)? In cazul in care am optat pentru plata contributiilor, pot rectifica declaratia in acest an pentru a renunta la plata CAS? Va multumesc mult.
Iulian
-

19 septembrie 2020 at 15:23

    Buna ziua! Recalculati plafonul pe perioada de activitate, 5 luni. Puteti rectifica declaratia initiala si sa corectati CAS de plata, daca nu ati platit deja.
    Constantin
    -

    21 septembrie 2020 at 14:57

Buna ziua, Am o nelamurire referitoare la ultima informatie din articol: "Termenul de plata pentru obligatiile aferente venitului realizat in 2020 este 15 martie 2021." Aici cred ca va referiti de fapt la venitul estimat si nu realizat pentru anul 2020, venitul realizat fiind calculate prin urmatoarea declaratie unica ce va fi depusa in 2021 (regularizare). Puteti va rog sa clarificati acest punct?
Alexie Brindusescu
-

13 septembrie 2020 at 13:49

Bună! Sunt în aceiași situație, am înțeles că ANAF eliberează o adeverință,prin care să confirme, contribuția d-voastră pentru pensii pe anii 2018,2019 și probabil 2020. Verificați,dacă figurați ca asigurat la sănătate, la mine a fost o problemă și acolo cu toate că am contribuit în fiecare an, am aflat întâmplător după o vizită la medicul de familie, din fericire la sănătate am rezolvat .
Cristina
-

11 septembrie 2020 at 19:46

Buna ziua, Sunt PFA norma de venit platesc anual CAS la ANAF si am cont online pe CNPP pentru a-mi verifica contributiile la pensie. Surpriza este ca am constatat ca figurez fara contributii incepand cu 2018, anul in care a fost introdusa declaratia unica. Am scris la CNPP, iar raspunsul lor a fost ca nu figurez cu contributii la pensii depuse.Le-am scris din nou atasand si platile pe care le-am facut in fiecare an la ANAF(2018-2019).N-am mai primit nici un raspuns. Daca doriti amanunte imi puteti scrie in privat.
Marius
-

11 septembrie 2020 at 16:45

Buna ziua, Sunt PFA norma de venit platesc anual CAS la ANAF si am cont online pe CNPP pentru a-mi verifica contributiile la pensie. Surpriza este ca am constatat ca figurez fara contributii incepand cu 2018, anul in care a fost introdusa declaratia unica. Evident am scris la Casa de Pensii iar raspunsul in 2018 si 2019 a fost ca se lucreaza la implementarea unui nou soft.Am stat linistit. In 2020 am scris din nou si surpriza a fost ca acum raspunsul CNPP spune ca nu figurez cu contributii la pensii depuse.Acum am intrat putin in panica si le-am scris din nou, pe data de 01.05.2020, atasand si platile pe care le-am facut in fiecare an la ANAF(2018-2019).N-am mai primit nici un raspuns. Cred ca este o problema in softul CNPP pentru PFA-urile la norma de venit. Intrebarea mea este daca aveti cunostinta de aceasta problema si daca a mai fost semnalata si de alte persoane. Ce am putea face in cazul acesta? Multumesc
Vintila Marius
-

11 septembrie 2020 at 16:30

    Buna ziua! Da, foarte multe persoane au semnalat aceasta problema. Daca nu va pensionati in urmatoarea perioada nu aveti de ce sa pierdeti timp cu drumuri intre ANAF si CNPP. Poate intr-un an, doi, ajunge si administratia din Romania in sec 21.
    Constantin
    -

    15 septembrie 2020 at 12:55

Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu informatii despre cum as putea rezolva situatia urmatoare: 1. Am infiintat un PFA pe data de 17 august 2020 2. Mi-am depus demisia de la locul de munca si am incheiat activitatea in data de 03.04.2020 3. In data de 04.04.2020 sunt sunat de DSP si informat ca sunt izolat la domiciliu in urma contactului cu un caz COVID, urmand a mi se transmite decizia pentru a primi concediu medical/. 4. Pe PFA nu am semnat cu Casa contractul si nu am avut pana in acest moment venituri. Mai pot beneficia de concediu medical? si daca da, cine mi-l plateste si cum? Multumesc!
Aurelian
-

4 septembrie 2020 at 14:46

Bună ziua! Am o Întreprindere Individuală din 2016, nu am plătit CAS şi CASS până acum, am avut venituri sub salariul minim pe economie, nu am considerat necesar să plătesc opțional pt că m-am încadrat la "studenți cu vârsta până în 26 de ani". Însă anul acesta fac 27 de ani şi aş dori să le plătesc, întrebare e dacă o să-mi fac contract de muncă pe 2 ore, cât ar trebui să plătesc? Am înţeles că anul acesta s-a scos contribuția cu taxa întreagă de 8 ore, deşi era contract de 2 ore. Va multumesc anticipat!
Roşu Maria
-

24 august 2020 at 22:17

Buna ziua Am infiintat un PFA incepand cu data de 01 august si am ales optional pt.plata CASS, intrebarea mea este daca pot opta plata contributiei de sanatate la nivelul a sase salarii minime ca sa fiu asigurata tot anul, care este termenul de plata al taxelor Multumesc
Kiraly Liliana
-

19 august 2020 at 12:12

Buna ziua, Care este scadenta obligatiilor de plata CAS si CASS pentru PFA? Pana cand trebuie platite? Am tot cautat termenul si nu il gasesc.
Dincescu A.
-

14 august 2020 at 12:18

    Buna ziua! Termenul de plata pentru obligatiile aferente venitului realizat in 2020 este 15 martie 2021.
    Constantin
    -

    17 august 2020 at 11:47

Buna ziua! In cazul in care detin un pfa care are 2 angajati, daca eu, ca titular, am cotizat si intru in concediu medical, trebuie sa suspend activitatea pfa-ului? Ce se intampla cu angajatii? Sau cum as putea beneficia de concediu medical in aceasta situatie fara a afecta activitatea pfa-ului si a anagajatilor? Va multumesc.
Maria P
-

31 iulie 2020 at 4:54

Bună ziua! Am IF, sunt cu plata Cas și Cass la zi , depuse declarații unice ,regularizarile aferente și dovada plăților acestora. După o vizită la medicul de familie aflu că figurez neasigurata Cass.Fac verificări și aflu că am depus totul corect dar totuși figurez neasigurata. In anul 20.09.2019 în urma consultării contribuțiilor mele la Cas realizez că anii 2018 inclusiv 2019 , nu figurau cum că aș fii contribuit la acest fond de pensii. Cum este posibil așa ceva și unde merg banii din contul unic? Ce mă sfătuiți?
Cristina
-

21 iulie 2020 at 6:02

Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la intrebarile de mai jos: 1. detin un PFA si in anul 2019 am avut venituri din activitatea de PFA care au depasit 12 salarii minime.Suplimentar sunt angajat cu norma intreaga la o companie privata. Trebuie sa platest CAS? 2. dau un exemplu: in anul 2020 o sa am incasari din PFA 10.000 ron, incasari din chirii 20.000 ron si incasari din dividente 30.000 Trebuie sa platesc CAS? 3. alt exemplu in anul 2020 am inasari din chirii 30.000 ron si incasari din dividetene 30.000 , trebuie sa platesc CAS? Multumesc,
Eduard
-

7 iulie 2020 at 11:27

CASS-ul se plateste (de ex. prin ghiseul.ro deschis cu datele persoanei fizice) din contul PFA si va fi cheltuiala deductibila pe PFA? Sau tebuie platit din contul persoanei fizice fara sa apara in cheltuielile PFA?
Adrian
-

6 iulie 2020 at 9:39

Va salut! Mentionati in articol "din una sau mai multe surse" si "valoare cumulata" Aici: "Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, din una sau mai multe surse si/sau alte categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei. Mentiunea "una sau mai multe surse" se refera si la salariul primit ca angajat cu norma intreaga in alta firma ? Pt ca in acest caz "cumularea" poate insemna deja ca am depasit doar din salariul de la alta firma pragul de 12 salarii minime, si as fi obligat sa mai platesc CAS&CASS si pentru Intreprindere Individuala chiar daca venitul net din II este de 3 lei. Sau veniturile cumulate nu includ cele salariale separate de II ? Avand in vedere ca declaratia unica se depune pe CNP in cazul II, sunt separate cele 2 tipuri de venituri, nu ? Daca n-am inclus in decl unica veniturile din sa Va multumesc anticipat!
Cezar
-

6 iulie 2020 at 8:48

    Articolul nu se refera la veniturile din salarii sau din pensii. Vedeti va rog primul paragraf.
    Constantin
    -

    6 iulie 2020 at 8:57

Buna ziua, Am un Pfa cu norma de venit in sistem real, nu mai desfasor activitate pe el din toamna 2017, trebuie sa mai platesc impozit CAS si cASS pe 2018,2019,2020 daca sunt si angajata si venitul pe pfa este 0? daca nu cum trebuie sa complete declaratia ca sa nu mai am de plata? Multumesc
Lore
-

30 iunie 2020 at 6:28

Am un vecin la tara care are un PFA( confectionaza garduri din profile,) lucreaza cu 1-2 muncitori si produce zgomote foarte mari, neavind un atelier amenajat. Unde asi putea sa ma adresez pentru a solutiona aceasta problema, avind in vedere ca nu vrea sa inteleaga de vorba.Multumesc.
vlad georgeta
-

29 iunie 2020 at 14:35