Taxe și contribuții PFA în 2015

Orice activitate economică desfășurata permanent, ocazional sau temporar în România de către persoane fizice trebuie să fie înregistrată și autorizată.

Persoanele fizice se pot autoriza ca Persoană Fizică Autorizată (PFA), Întreprindere Familială (ÎF) şi Întreprindere Individuală (ÎI), aşa cum sunt definite în Legea 44/2008 (reactualizată în februarie 2014).

Persoanele fizice autorizate (PFA) trebuie sa plateasca pentru veniturile pe care le realizeaza impozit pe venitul obținut și contribuții la sistemul national de asigurari sociale.

Începând cu 1 Ianuarie 2015 s-a modificat baza de calcul  a contribuțiilor sociale pentru PFA. Astfel:

  • Venitul mediu brut pe economie a crescut la 2415 lei;
  • Salariul minim brut pe economie este de 975 lei  pentru semestrul I din 2015 și de 1050 lei de la 1 Iulie 2015.
  • Cota de contribuție la pensie scade cu 5%,  ca urmare aceasta este de 26,3% pentru conditii normale de muncă.

Am enumerat si detaliat mai jos toate taxele:

1. Contribuția la asigurarile sociale (pensie)  este de:

  • minim  222,00 lei  (26,3% din baza minimă de calcul de 845,25 lei = 35% din 2415 lei).
  • maxim 3176,00 lei (26,3% din baza maximă de calcul  12.075 lei, adică de 5 * 2415 lei).

Contribuția la pensie nu este obligatorie pentru:

  • Contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat – deci mai mic de 845,25 lei pe luna;
  • Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obtinerii de venituri salariale sau indemnizatii somaj;
  • Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
  • Persoanele care nu sunt integrate in sistemul public de pensii, care achita contributii catre sisteme profesionale  de pensii – cum ar fi avocatii sau personalul clerical.
  • Persoanele care realizează venituri din activităţi agricole, silvicultură, piscicultură,

2. Contribuția la asigurările sociale de sănătate este de  5,5% din:

  • Baza de calcul calculată ca diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului,
  • baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât  salariul minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia; Ca urmare minimul de plată este de 5,5% din 975 lei = 54 lei in semestrul 1 din 2015 respectiv 5,5% din 1050 lei = 58 lei de la 1 Iulie 2015.
  • În cazul persoanelor care realizează numai venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură sub nivelul salariului de bază minim brut pe ţară lunar şi nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate reprezintă o treime din salariul de bază minim brut pe ţară.

3. Contribuții opționale la PFA

  • Contribuția pentru asigurarea de șomaj este de 0,5% din baza de calcul,
  • Contribuția pentru concedii și indemnizații este de 0,85%  din baza de calcul.

Baza de calcul pentru aceste contributii este venitul net calculat pe lună pentru PFA in sistem real sau valoarea normei de venit calculata lunar. Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, dar nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia.

4. Impozitul pe venitul net

  • 16% din venitul net, care se calculează ca diferență dintre veniturile încasate și cheltuielile deductibile pentru anul în curs, sau
  • 16% din norma de venit.

Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente sunt obligate să plătească impozite si contributii în timpul anului, în urma depunerii declarațiilor privind veniturile și cheltuielile estimate, (declaratia 220).

Impozitul pe venitul net este calculat prin aplicarea cotei de 16% la venitul ce rezultă, în urma declarației, din scăderea din venitul brut estimat a cheltuielilor estimate.

Administrația fiscală este cea care stabilește plățile de impozit anticipate, pe fiecare sursă de venit. Plățile se efectuează în 4 rate egale, la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, respectiv: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie.

Contribuţiile sociale si taxele datorate de persoanele fizice potrivit prevederilor Codului fiscal se achită la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale în raza cărora se află adresa unde îşi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu.

Dacă sunt nelămuriri, te rog  scrie-mi un mesaj la comentarii. Mulțumesc!

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

192 de comentarii

Buna ziua! Daca doresc sa imi fac o firma de reparat autovehicule(mic service auto) ce ar trebuii sa aleg? PFA, SRL, SRL-D sau ce altceva?Și cat ar trebuii sa platesc statului lunar daca as avea 2-3 angajati. Precizez ca sunt student anul 3 TCM. Heelp! Please!

Anonim
-

15 octombrie 2015 at 14:55

Buna.Am un IF si as vrea sa stiu cum se calculeaza cass?De exemplu daca as avea un venit 10000 pe an(prin prestari servicii) si cheltuieli 6000, cass se calculeaza la 10000 sau la diferenta adica 4000?
Daca sunt bugetar, cum se calculeaza cass: la veniturile de sus sau la salariu minim pe economie?
Va rog raspundeti-mi cat se poate de urgent
Monica

monica roman
-

13 octombrie 2015 at 8:48

Buna la un PFA 9602 cat ar trebui sa plătesc taxa fixa

Alexandra
-

29 septembrie 2015 at 13:47

    Bună Alexandra ai aflat cat trebuie plătit pe luna ?

    Anonim
    -

    8 decembrie 2015 at 18:46

buna ziua.sunt un pensionat de stat,ptr limita de varsta,dar am si o ii.va rog frumos sa-mi spuneti daca cu legea actuala din 2015,voi fi obligat la alte impozite(tip:impozit pe venit sau cas sau mai stiu eu ce!)va multumesc.

Anonim
-

24 septembrie 2015 at 9:40

Firma recruteaza cumparatori sub acoperire in toata tara!
Tot ce trebuie sa faci ca si cumparator misterios este sa vizitezi magazinele pe baza unui scenariu primit, sa pretinzi ca esti interesat de un produs sau un serviciu, sa discuti cu un consilier de vanzari, sa observi ce se intampla in cadrul vizitei si sa completezi un raport detaliat al celor intamplate ulterior.
Daca iti doresti sa te alaturi echipei noastre, trimte-ne un mesaj pe privat

shopper
-

24 septembrie 2015 at 7:10

Buna ziua. Sunt profesor si as vrea sa predau ore la o gradinita. Va rog sa-mi spuneti daca e necesar sa am pfa sau se poate si in alt mod (conventie cu comitetul de parinti..)
va multumesc.

Elena
-

24 septembrie 2015 at 6:51

Buna ziua!vreau sa infintez un pfa,am voie sa angajez?

Anonim
-

22 septembrie 2015 at 5:49

1.Sunt titular de ii.trebuie sa am contract cu cas? Trebuie sa mă înregistrez la itm?
2.am îi transport marfa sunt titular….pot conduce camionul dacă am toate atestatele necesare?

Mihance cosmin
-

17 septembrie 2015 at 20:39

Buna ziua,
sunt pfa infiintata in 2014, an pe care sunt in regula cu contributiile si impozitul…. Pe 2015 nici pana acum nu am primit decizia de impunere, declaratiile depunandu-mi-le in termen….Nu mi-am platit impozitul pe venitul net ci doar cateva luni de pensie, asa, fara decizie,… Problema mea este daca mi se vor calcula si penalitati pentru depasirea termenelor de plata , ceea ce ar fi destul de neplacut si absurd. Ma astept la orice si din acest motiv va cer parerea: sa achit eu in avans impozitul estimativ? sau sa astept cine stie cat timp decizia? Sunt pe sectorul 3.
Multumesc anticipat!
Irina harja

Anonim
-

17 septembrie 2015 at 8:22

Buna seara.Va rog sa mi spuneti daca pot sa am angajati la un pfa ,si care sunt taxele in cazul in care am voie.Multumesc

Anonim
-

12 septembrie 2015 at 20:23

Buna seara,va rog sa mj spuneti daca am voie sa am angajati si cati la un pfa.Multumesc mult

Anonim
-

12 septembrie 2015 at 20:20

Eu sunt agent provident,nu sunt angajata ne-au obligat sa facem PFA,si ne opresc din comision 16%impozit,5,5%sanatate,10,5pentru pensii si vireaza in conturile respective,problema este ca nu ne merge vechimea pentru ca nu sunt suficienti cei 10,5% dar nici nu stim de ce ii mai opresc si unde se duc

duta cristina
-

11 septembrie 2015 at 21:25

Buna ziua,

Am un PFA cod 6202, la norma de venit, infiintat recent. Inteleg ca trebuie sa platesc impozitul estimat de cei de la ANAF, plus 5.5%CASS, si contributia la pensie.

In cazul in care depasesc norma de venit, cum se calculeaza impozitul?

Multumesc mult pentru raspuns

Adrian
-

11 septembrie 2015 at 12:59

Buna ziua,
1. Daca sunt angajata in sistem bugetar si am si un PFA, e obligatorie plata CASS?
2. Daca am platit retroactiv CASS pentru anul 2007 si au ramas doar accesorii de plata la ANAF, exista obligativitatea de a plati aceste accesorii? Si in acea perioada figuram si ca angajat in sistem bugetar, si cu un PFA.

lidia
-

8 septembrie 2015 at 18:26

Urmeaza sa lucrez la o firma, ca PFA si
vreau si eu sa stiu la un contract de 2200Euro care este netul, fiecare taxa care trebuie platita in 2015 si ce valori vor avea in 2016, dupa noul cod fiscal.Pot plati o contributie la pensie pt un salariu brut de 3.000RON, restul taxelor la minim.Va rog dati-mi un exemplu numeric, la un curs de 4.42RON/Eur.
Multumesc mult si sper ca acum sa ma elucidez privind taxele platite de PFA.
Recomandati-mi o carte unde sa pot citi „totul despre pfa”, incepand cu acte de infiintare, unde ma duc cu ele, cum se tine contabilitatea, care sunt cheltuieli deductibile, ce declaratii depun, etc.

Costescu Sorana
-

8 septembrie 2015 at 14:21

Buna seara,

1. Am un II infiintat anul acesta in ianuarie. Am estimat un venit de 14000 de ron cu cheltuieli deductibile estimate de 3600 de ron. Din fericre a fost un an mai bun decat ma asteptam si pana acum am realizat un venit brut de aproximativ 80000 de ron, probabil ca pana la finalul anului voi ajunge undeva la 120000 de ron. Din calculatoarele gasite pe net pentru calculul impozitului in sistem real pentru PFA reiese ca daca voi avea niste chetuieli reale de 10000 va ramane o diferenta de plata de aproximativ 15000 de ron (mentionez ca mai sunt si angajat cu 2 ore pe o alta societate). Este corecta aceasta informatie, sau ma pot astepta la o surpriza mai mare (suma mai mare de plata)?
2. In aceste conditii enumerate mai sus, daca as pastra in continuare II-ul, venitul meu estimat pentru anul viitor il voi putea declara eu prin declaratia 220 sau va fi stabilit din oficiu pe baza realizarilor din acest an, pentru ca daca este asa, eu nu am certitudinea ca anul viitor va fi tot asa de benefic?
3. Pe baza datelor de la punctul 1, ma poate ajuta cineva sa-mi spuna cat as plati in 2016 conform noilor prevederi fiscale?

Va multumesc,

Adrian

Negrea Adrian
-

3 septembrie 2015 at 22:50

Un PFA medic , ce taxe plateste?

Len
-

3 septembrie 2015 at 13:00

Buna ziua! As dori sa aflu mai multe informatii despre cum se procedeaza atunci cand ai o firma cu sediul in Germania specializata pe transport marfa international, si ai dorii ca toata activitatea firmei sa se desfasoare din Romania! Ce implica aceasta mutare? poate firma sa ramana cu sediul in Germania sau trebuie sa aibe sediul obligatoriu in Romania! Vreau sa precizez ca Firma este un GbR , formata din 2 persoane unul ramane in Germania si cel de al doilea in Romania! Ceea ce firma face este de a lua transporturi marfa de pe site urile de profil cu 1-2 angajati ! As dorii sa aflu mai multe informatii ! Va multumesc

Dana
-

3 septembrie 2015 at 9:54

Am negociat un contract pentru 700 de euro.Mi s-a cerut sa facturez valoarea totala care include valoarea contractului plus taxele aferente unui pfa, neplatitor de tva. Nu exista cheltuieli. Va rog sa ma ajutati sa calculez corect valoarea finala.

Luminita
-

25 august 2015 at 19:12

Buna ziua. Să înțeleg că la un venit brut de 2000 de euro, toate taxele înseamnă aproximativ 600 de euro? Îmi puteți confirma?

Otto
-

23 august 2015 at 23:29