Taxe și contribuții PFA în 2015

Orice activitate economică desfășurata permanent, ocazional sau temporar în România de către persoane fizice trebuie să fie înregistrată și autorizată.

Persoanele fizice se pot autoriza ca Persoană Fizică Autorizată (PFA), Întreprindere Familială (ÎF) şi Întreprindere Individuală (ÎI), aşa cum sunt definite în Legea 44/2008 (reactualizată în februarie 2014).

Persoanele fizice autorizate (PFA) trebuie sa plateasca pentru veniturile pe care le realizeaza impozit pe venitul obținut și contribuții la sistemul national de asigurari sociale.

Începând cu 1 Ianuarie 2015 s-a modificat baza de calcul  a contribuțiilor sociale pentru PFA. Astfel:

  • Venitul mediu brut pe economie a crescut la 2415 lei;
  • Salariul minim brut pe economie este de 975 lei  pentru semestrul I din 2015 și de 1050 lei de la 1 Iulie 2015.
  • Cota de contribuție la pensie scade cu 5%,  ca urmare aceasta este de 26,3% pentru conditii normale de muncă.

Am enumerat si detaliat mai jos toate taxele:

1. Contribuția la asigurarile sociale (pensie)  este de:

  • minim  222,00 lei  (26,3% din baza minimă de calcul de 845,25 lei = 35% din 2415 lei).
  • maxim 3176,00 lei (26,3% din baza maximă de calcul  12.075 lei, adică de 5 * 2415 lei).

Contribuția la pensie nu este obligatorie pentru:

  • Contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat – deci mai mic de 845,25 lei pe luna;
  • Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obtinerii de venituri salariale sau indemnizatii somaj;
  • Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
  • Persoanele care nu sunt integrate in sistemul public de pensii, care achita contributii catre sisteme profesionale  de pensii – cum ar fi avocatii sau personalul clerical.
  • Persoanele care realizează venituri din activităţi agricole, silvicultură, piscicultură,

2. Contribuția la asigurările sociale de sănătate este de  5,5% din:

  • Baza de calcul calculată ca diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului,
  • baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât  salariul minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia; Ca urmare minimul de plată este de 5,5% din 975 lei = 54 lei in semestrul 1 din 2015 respectiv 5,5% din 1050 lei = 58 lei de la 1 Iulie 2015.
  • În cazul persoanelor care realizează numai venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură sub nivelul salariului de bază minim brut pe ţară lunar şi nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate reprezintă o treime din salariul de bază minim brut pe ţară.

3. Contribuții opționale la PFA

  • Contribuția pentru asigurarea de șomaj este de 0,5% din baza de calcul,
  • Contribuția pentru concedii și indemnizații este de 0,85%  din baza de calcul.

Baza de calcul pentru aceste contributii este venitul net calculat pe lună pentru PFA in sistem real sau valoarea normei de venit calculata lunar. Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, dar nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia.

4. Impozitul pe venitul net

  • 16% din venitul net, care se calculează ca diferență dintre veniturile încasate și cheltuielile deductibile pentru anul în curs, sau
  • 16% din norma de venit.

Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente sunt obligate să plătească impozite si contributii în timpul anului, în urma depunerii declarațiilor privind veniturile și cheltuielile estimate, (declaratia 220).

Impozitul pe venitul net este calculat prin aplicarea cotei de 16% la venitul ce rezultă, în urma declarației, din scăderea din venitul brut estimat a cheltuielilor estimate.

Administrația fiscală este cea care stabilește plățile de impozit anticipate, pe fiecare sursă de venit. Plățile se efectuează în 4 rate egale, la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, respectiv: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie.

Contribuţiile sociale si taxele datorate de persoanele fizice potrivit prevederilor Codului fiscal se achită la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale în raza cărora se află adresa unde îşi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu.

Dacă sunt nelămuriri, te rog  scrie-mi un mesaj la comentarii. Mulțumesc!

Arhiveaza e-factura pe perioada de prescriptie fiscala

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

192 de comentarii

Buna seara,
Sunt angajat la o companie privata si doresc sa imi deschid un business, as
dori sa fiu un distribuitor sa zicem de electrocasnice( un brand ce nu este in tara) si o alta idee mai veche pt transformatoare electrice , Pe an la primul calcul as avea un profit de vreo 3000 Euro fara Tva , cu un contract incheiat. Firma as dori sa fie platitoare de Tva , dar angajati „0 ” stiu ca este posibil , dar nu stiu ce costuri implica catre statul roman . Va rog sa imi precizati ce varianta mai favorabila as putea alege Srl D , Micro sau II…?
Pe varianta de Srl Debutant nu as merge inca, deoarece as avea alte planuri pt viitor.

Multumesc.

Cornel Botezatu
-

27 decembrie 2015 at 19:27

Bună ziua am înființat un îi în mai anul acesta. Am facturat 14 mii euro cât ar trebui sa fie impozitul și care ar fi data maximă de plătit.

Vali Rusu
-

12 decembrie 2015 at 15:15

Buna seara,
am platit din contul meu curent impozitul pe venit pentru o persoana care este PFA.Este corect?

doina
-

8 decembrie 2015 at 21:24

Multumesc pentu informatiile utile

Binenteles, am si eu o intrebare.
Sunt actionar asociat si administrator la un SRL. Doresc sa infiintez un PFA care sa presteze servicii software (si) catre SRL-ul unde sunt asociat.
Credeti ca este o problema?
Multumesc

Vasile
-

28 noiembrie 2015 at 19:32

Buna ziua,

Eu sunt PFA si comercializez media si consumabile pentru imprimante de format mare. Aceste materiale le import din UE deci facturile mele de import sunt fara TVA. Clientii mei fiind in Romania, facturile emise de mine pentru vanzarea acestora contin TVA 24%.
Contabila m-a anuntat ca din martie 2015, in calculul venitului impozabil se iau in considerare veniturile si cheltuielile incluzand TVA. Cum la import eu nu am TVA iar la vanzare DA iar cheltuielile mele cu TVA din tara sunt minore, inseamna ca mie imi intra in calculul venitului impozabil marea majoritate a TVA-ului facturat. Nu exista nicio diferenta de calcul pentru cazuri de genul acesta? Mi se pare nedrept sa platesti impozit pentru TVA-ul care nu-ti apartine! Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Ana-Ramona
-

26 noiembrie 2015 at 9:46

Buna seara

Am un prieten care vreau sa-l ajut sa isi faca sediul pentru Pfa in locuinta mea se poate? si daca da risc ceva daca nu plateste impozitele si daca platesc impozitul la casa 90 de ron cat o sa platesc daca face pfa cu sediu in lcuinta mea

Mulumesc

Anonim
-

25 noiembrie 2015 at 19:34

Buna seara , as dori sa deschid un centru dezmembrari auto , puteti sami spuneti ce este mai ok ii sau srl avand in vedere ca nu vreu sa fiu platitor de tva si miasi dori ceva cu rata fixa de impozitare anuala sau semestriala . Dvs ce imi consiliati? Multumesc !!’

Nicu
-

24 noiembrie 2015 at 20:47

Buna ! Exista o lege care reduce impozitul pe venit la PFA, daca mai esti si angajat si mai platesti un impozit pe venit si taxe CASS?

silviealina
-

22 noiembrie 2015 at 15:39

Buna seara,sunt administratoru unui PFA, cu codul 7410-Activitati de design specializat( in sistem real).As dori sa adaug codurile 4776( norma de venit- 10800 lei) si 9329(norma de venit- 10800 lei). Intrebarea mea este daca se poate acest lucru . Daca da, ce suma de bani voi datora statului.

diana
-

18 noiembrie 2015 at 17:46

    Buna seara. Nu puteti avea doua sisteme de impozitare. Trebuie sa aveti fie numai norma de venit fie impozitare in sistem real. Ca urmare si celelalte doua activitati trebuie impozitate in sistem real. Veti plati 16% din venitul net obtinut (venit total minus cheltuieli deductibile).

    Constantin
    -

    23 noiembrie 2015 at 15:34

Buna ziua daca fac vidrochat de acasa individual ce trebuie sa fac?membrii sunt din strainatate din mai multe tari ce mi ofera cadouri in bani prin intermediul unui sait autorizat de adult este on regula?

Alina
-

18 noiembrie 2015 at 17:40

Buna seara avem un ii si acum nea venit de plata pt pensie in urma cu 3ani dar este normal sa platim cat am platit la impozitul pe profit

Anonim
-

18 noiembrie 2015 at 15:15

Buna ziua.
Am un client din Bulgaria. Pentru serviciile de transport efectuate voi factura (factura externa), suma de 1700 euro. Sunt PFA. Daca in acelasi timp sun angajat si cu contract individual de munca, voi plati 5.5 % CAS + 16 % impozit? Sau mai sunt si alte taxe?
Multumesc.

Marius B
-

15 noiembrie 2015 at 19:06

    Buna seara. Nu veti plati contributie la pensie in 2015 pentru ca sunteti salariat. Veti calcula 5,5% la venitul net ( egal cu 1700 euro minus cheltuieli) sau la baza minima de calcul daca venitul net obtinut este mai mic decat baza minima. Si veti calcula 16% impozit la diferenta: venit net minus contributia sanatate de mai sus. Aveti in articol mai multe date.

    Constantin
    -

    17 noiembrie 2015 at 17:11

Buna ziua
Am infiintat un II in mai 2015 obiect activitate comert cu ridicata de tip second hand, am depus 220 estimativ am si achitat ce era de achitat, mai am ceva de achitat? Sanatate, pensie ? in afara de ce au calculat cei de la finante dupa ce am depus declaratia ? Precizez ca nu mai lucrez in alta parte si nu am alte venituri din alte surse.
Cum va fi calculata contributia la pensie avind INTREPRINDERE INDIVIDUALA si daca ar fi mai bine sa fac un contract cu cei de la pensie ca sa platesc contributia CA SI PERSOANA FIZICA , MINIMUL PE ECONOMIE.
Va multumesc.

Stk
-

6 noiembrie 2015 at 9:52

Buna ziua,
Sunt proaspata absolventa al facultatii de arhitectura si nu am inca drept de semnatrua. Pentru a-mi desfasura activitatea independent in acest domeniu unde ar trebui sa ma inregistrez? Intreb acest lucru deoarece pe site-ul ONRC este precizat ca profesia de arhitect face parte din profesiile liberale care nu se inregsitreaza la registrul comertului.

A
-

4 noiembrie 2015 at 19:04

Buna seara. Doresc sa fac contract cu casa de pensii ,sănătate, șomaj și sa practic meseria de instalator sanitar.I-mi permite legea multumesc

celea
-

24 octombrie 2015 at 16:52

Nu știu cum sa procedez,un sfat?am început de curând antrenamente cu copii mici și percep o taxa de 50 lei de copil , având 14 copii ,strâng doar 700 lei pe luna.nu se prea merita pfa!altfel cum as putea proceda sa fiu în regula?

Bună
-

22 octombrie 2015 at 16:40

buna ziua, vreau sa imi fac un PFA, sunt si angajata la o firma (cu contract de munca), ce contributii trebuie sa platesc pt PFA?

ionela
-

22 octombrie 2015 at 6:00

buna ziua,
As dorii si eu va rog sa aflu daca pe codul caen 6202, as putea sa desfasor si activitatea de consultanta proiecte (fonduri europene). As prefer sa fiu taxat la norma fixa, si acesta este cam singurul care permite domeniul de consultanta, care sa fie cat de cat apropiat cu ce voi face.
Multumesc

Ludovic.
-

20 octombrie 2015 at 20:15

Buna Ziua Dl Constantin,
Sunt cetatean strain, cu sedere in Romania. 1. Pot deschide a strain un PFA si cu ce conditii? 2. Rolul meu este sa Intermediez intre firme pentru contracte de vanzare cumparare. Eu voi primi numai un comision pentru cantitatea marfurilor vandute (carne dar si non food). Care ar fi codul CEAN mai corect de inregistrat? 3. Este nevoie de o diploma anume pentru un astfel de PFA?

Asi aprecia f. mult sfatul DVS privind profesionalitatea acestui Site.
Multumesc anticipat

iemidan
-

19 octombrie 2015 at 6:53

Buna ziua,sunt studenta si as dori sa dau meditatii.Am auzit ca meditatiile se impoziteaza.Dar daca am un elev sau doi si nu obtin prea multi bani(gen 50-60 lei)se mai impoziteaza?

Ann
-

19 octombrie 2015 at 5:43