Taxe și contribuții PFA în 2015

Orice activitate economică desfășurata permanent, ocazional sau temporar în România de către persoane fizice trebuie să fie înregistrată și autorizată.

Persoanele fizice se pot autoriza ca Persoană Fizică Autorizată (PFA), Întreprindere Familială (ÎF) şi Întreprindere Individuală (ÎI), aşa cum sunt definite în Legea 44/2008 (reactualizată în februarie 2014).

Persoanele fizice autorizate (PFA) trebuie sa plateasca pentru veniturile pe care le realizeaza impozit pe venitul obținut și contribuții la sistemul national de asigurari sociale.

Începând cu 1 Ianuarie 2015 s-a modificat baza de calcul  a contribuțiilor sociale pentru PFA. Astfel:

  • Venitul mediu brut pe economie a crescut la 2415 lei;
  • Salariul minim brut pe economie este de 975 lei  pentru semestrul I din 2015 și de 1050 lei de la 1 Iulie 2015.
  • Cota de contribuție la pensie scade cu 5%,  ca urmare aceasta este de 26,3% pentru conditii normale de muncă.

Am enumerat si detaliat mai jos toate taxele:

1. Contribuția la asigurarile sociale (pensie)  este de:

  • minim  222,00 lei  (26,3% din baza minimă de calcul de 845,25 lei = 35% din 2415 lei).
  • maxim 3176,00 lei (26,3% din baza maximă de calcul  12.075 lei, adică de 5 * 2415 lei).

Contribuția la pensie nu este obligatorie pentru:

  • Contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat – deci mai mic de 845,25 lei pe luna;
  • Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obtinerii de venituri salariale sau indemnizatii somaj;
  • Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
  • Persoanele care nu sunt integrate in sistemul public de pensii, care achita contributii catre sisteme profesionale  de pensii – cum ar fi avocatii sau personalul clerical.
  • Persoanele care realizează venituri din activităţi agricole, silvicultură, piscicultură,

2. Contribuția la asigurările sociale de sănătate este de  5,5% din:

  • Baza de calcul calculată ca diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului,
  • baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât  salariul minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia; Ca urmare minimul de plată este de 5,5% din 975 lei = 54 lei in semestrul 1 din 2015 respectiv 5,5% din 1050 lei = 58 lei de la 1 Iulie 2015.
  • În cazul persoanelor care realizează numai venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură sub nivelul salariului de bază minim brut pe ţară lunar şi nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate reprezintă o treime din salariul de bază minim brut pe ţară.

3. Contribuții opționale la PFA

  • Contribuția pentru asigurarea de șomaj este de 0,5% din baza de calcul,
  • Contribuția pentru concedii și indemnizații este de 0,85%  din baza de calcul.

Baza de calcul pentru aceste contributii este venitul net calculat pe lună pentru PFA in sistem real sau valoarea normei de venit calculata lunar. Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, dar nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia.

4. Impozitul pe venitul net

  • 16% din venitul net, care se calculează ca diferență dintre veniturile încasate și cheltuielile deductibile pentru anul în curs, sau
  • 16% din norma de venit.

Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente sunt obligate să plătească impozite si contributii în timpul anului, în urma depunerii declarațiilor privind veniturile și cheltuielile estimate, (declaratia 220).

Impozitul pe venitul net este calculat prin aplicarea cotei de 16% la venitul ce rezultă, în urma declarației, din scăderea din venitul brut estimat a cheltuielilor estimate.

Administrația fiscală este cea care stabilește plățile de impozit anticipate, pe fiecare sursă de venit. Plățile se efectuează în 4 rate egale, la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, respectiv: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie.

Contribuţiile sociale si taxele datorate de persoanele fizice potrivit prevederilor Codului fiscal se achită la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale în raza cărora se află adresa unde îşi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu.

Dacă sunt nelămuriri, te rog  scrie-mi un mesaj la comentarii. Mulțumesc!

ContApp trimite automat e-facturi

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

192 de comentarii

Buna ziua,sunt PFA cu norma pe venit si am un Chioșc in incinta unei scoli care pe timpul vacantei este închis.Doresc sa știu daca se pote scădea de la plata deciziei de impunere pe venit un trimestru din cele patru . Menționez ca lucrez doar opt luni restul fiind vacanta.

Mihai
-

10 martie 2015 at 16:26

    Buna ziua,
    ART. 49 Stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit (4) În cazul în care un contribuabil desfăşoară o activitate independentă, care generează venituri comerciale, pe perioade mai mici decât anul calendaristic, norma de venit aferentă acelei activităţi se corectează astfel încât să reflecte perioada de an calendaristic în care a fost desfăşurată activitatea respectivă.

    Si normele de aplicare
    46. Pentru contribuabilii impuşi pe bază de norme de venit, care îşi exercită activitatea o parte din an, în situaţiile prevăzute la pct. 44 şi 45, venitul net aferent perioadei efectiv lucrate se determină prin raportarea normei anuale de venit la 365 de zile, iar rezultatul se înmulţeşte cu numărul zilelor de activitate.
    În acest scop organul fiscal întocmeşte o notă de constatare care va cuprinde date şi informaţii privind:
    – situaţia care a generat corectarea normei de venit, cum ar fi: începutul/sfârşitul activităţii, întreruperea temporară, conform pct. 45, şi altele asemenea;
    – perioada în care nu s-a desfăşurat activitate;
    – documentele justificative depuse de contribuabil;
    – recalcularea normei, conform prezentului punct.

    Constantin
    -

    11 martie 2015 at 16:22

Bun seara! Am un pfa si doresc sa ma asigur pentru Indemnizatii si Concedii. Eu am cartea de identitate pe Braila si platesc taxele acolo, si viza de flotant pe sectorul 4. Doamna de la casa de sanatate spune ca nu e rentabil sa semnez un contract cu ei. Am un copil si nu as vrea sa raman fara venit in caz ca va trebui sa raman acasa cu el daca se imbolnaveste. Stiu ca valoarea de plata a contributiei este de 0,85% din venitul net. Sau gresesc? Nu stiu cum sa procedez. Pot sa inchei contract cu casa de sanatate Bucuresti?

Anonim
-

7 martie 2015 at 20:25

Scuze, vin in completarea intrebarii de mai sus cu urmatoarele: este vorba de un cabinet de traducator autorizat si nu sunt asigurata in sistemul public de pensii, nu sunt somera sau pensionara . Multumesc anticipat

andriescu antonETA
-

4 martie 2015 at 14:33

Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca am obligatia de ma asigura in sistemul public de pensii in conditiile in care venitul net lunar este mult sub 845 lei/luna; in realitate venitul net anual a fost sub 845 lei. Inteleg ca asigurarea de sanatate in cazul acesta se calculeaza 5.5% la 845 lei/luna. Corect? sunt obligata sa am aceaste 2 asigurari. Multumesc

andriescu antonETA
-

4 martie 2015 at 14:08

    Buna ziua, daca veniturile estimate pe 2015 sunt sub 845 lei nu sunteti obligata sa platiti CAS – pensie. Veti plati sanatate 5,5 % din salariul minim brut pe economie. 975 lei in semestrul 1 si 1050 lei in sem 2.

    Constantin
    -

    7 martie 2015 at 15:26

      Multumesc pentru raspuns

      andriescu antonETA
      -

      9 martie 2015 at 8:00

Tot am cautat si nu am inteles sigur ..mi-am depus actele pentru un pfa cu norma de venit fixa si vroiam sa stiu ce trebuie sa mai fac in continuare pentru a sta” linistit” restul anului . Dupa ce depun declaratia 220 la administratia financiara mai fac ceva sau ei imi calculeaza tot ce am de dat si merg trimestrial sa platesc . Sau trebuie sa mai depun si declaratia 600?

daniel
-

3 martie 2015 at 7:05

Buna seara,

Sunt in situatia de a deschide un PFA pt activitati suport pentru interpretarea artistica cod caen 9002.
Ce impozite se platesc pentru acest PFA? Am primit o informatie ca s-au facut modificari in codul fiscal pe acest PFA cod caen 9002 .
Cum este mai indicat pentru calculul impozitelor declararea venitului real sau cu norma de venit?
E mai indicat un SRL pt aceasta activitate?
Este vorba despre un venit lunar brut de aproximativ 2500 lei/luna

Multumesc

Gavrilescu Luminita
-

24 februarie 2015 at 19:40

    Buna seara,
    In functie de locul desfasurarii activitatii verificati norma de venit aici https://contapp.ro/norme-de-venit-2015/
    Calculati venitul net anual (2500 lei pe luna venit brut minus cheltuieli estimate pe luna) inmultit cu 12 luni
    Daca norma de venit e mai mica decat ventitul net estimat anual alegeti taxare in sistem real, daca e mai mare alegeti taxare la norma de venit.
    Impozitele pe care le platiti sunt enumerate aici https://contapp.ro/taxe-si-contributii-pfa-in-2015/
    Desi sunt avantaje la 2500 lei pe luna nu este potrivita srl. E scump de administrat.

    Constantin
    -

    25 februarie 2015 at 17:20

Buna ziua,
As dori sa ma lamuriti in 2 aspecte: unul legat de refacturare si altul cu privire la facturarea catre clienti din UE. Sunt traducator autorizat si pe langa traducerea efectiva clientii imi mai cer sa merg si la notar pentru a legaliza traducerea. Notarul cu care lucrez nu este platitor de TVA. Cand refacturez, refacturez exact suma din factura emisa pe numele meu de notar sau aplic structura de comisionar? De asemenea, daca legalizarea costa 30,00 de lei eu pot sa mai adaug, sa zicem, 10,00 lei pentru deplasare? Clientul nu are nimic impotriva dar eu vreau sa stiu daca legal am voie sa fac acest lucru.
Apoi, majoritatea clientilor mei sunt firme din UE (eu fiind inregistrata in ROI si avand un cod de inregistrare in scopuri de TVA necesar pentru emiterea de facturi intracomunitare). Factura pe care o emit am inteles ca o emit cu TVA 0%, dar trebuie sa inserez in factura CU TAXARE INVERSA sau scutit de la plata TVA. As dori sa stiu daca este asa si daca da, conform carui articol? Aceste facturi intracomunitare imi sunt platite de o societate civila de avocati inregistrata in Romania. Nu stiu sigur daca factura emisa de mine chiar ajunge la firma careia i-am facturat pentru ca eu le-o dau avocatilor care ma platesc. As vrea sa stiu daca aceasta maniera de lucru este corecta si ce probleme ar putea sa apara pentru mine intrucat TVA-ul il suporta firma din UE.
Va multumesc pentru raspuns si va apreciez profesionalismul!

Roxana Tolea
-

18 februarie 2015 at 12:45

Buna ziua,
In cazul in care sunt PFA neplatitor de TVA (cod CAEN 4611), cu data inceperii activitatii in 15.01.2015, in ce conditii se presupune ca as deveni platitor de TVA? Se aplica atingerea plafonului de 65.000 EURO (220.000 RON) / an ? Sau se calculeaza pe fractiune de an? In acest caz, imi puteti spune va rog, cum se face calculul pe fractiunea de an?

Va multumesc!

MO
-

18 februarie 2015 at 7:15

    Veti deveni platitor cu luna urmatoare acelei luni in care ati facturat de 220.000 lei, (facturi de vanzare nu incasari). De exemplu in august ajungeti la 220.000 lei si aveti termen pana pe 10 Septembrie sa va inregistrati ca platitor de TVA.

    Constantin
    -

    23 februarie 2015 at 18:07

Buna ziua,

Va rog sa imi spuneti daca am inteles corect: venitul declarat pentru plata CAS poate fi trecut in declaratia 600 ca avand baza minima de calcul de 845 lei, doar pentru ca atat aleg eu sa platesc pentru CAS? Daca eu obtin venituri de, sa zicem, 2000 lei lunar, eu voi plati doar acei 222 lei pentru ca asa am optat? De ce ar declara cineva o baza de calcul mai mare?

Multumesc

Simona Iov
-

16 februarie 2015 at 17:21

    Buna seara. Venitul declarat de contribuabilii prevăzuţi la art. 296^21 alin. (1) lit. a) – e) din Codul fiscal reprezintă un venit ales de către aceştia, cuprins între 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi echivalentul a de 5 ori acest câştig. In 2015 castigul salariat mediu brut este de: 2415 lei.

    Constantin
    -

    16 februarie 2015 at 19:48

      Buna ziua. In cazul situatiei expuse de dna Iov, daca anul acesta trece in declaratia 600 ca venit 845 lei (desi castiga 2.000 lei), anul urmator nu se recalculeaza pe baza venitului realizat si va trebui sa plateasca diferenta?

      Intreb pentru ca sunt in aceeasi situatie si vreau sa platesc CAS doar minimul de 222.3 lei/luna. Dar as vrea sa stiu daca anul urmator voi plati diferenta pana la contributia aferenta venitului realizat.

      Multumesc.

      Andrei
      -

      18 februarie 2015 at 7:01

        Valaorea contributiei la pensie este o suma aleasa de dvs. intre un minim si un maxim. Pentru anul 2015 minimul este 222 lei pe luna. Nu veti plati nicio diferenta anul viitor.

        Constantin
        -

        23 februarie 2015 at 18:03

Buna seara
Am si eu o dilema si sper sa ma ajutati daca se poate.
Maine o sa ridic certificatul de inregistrare al unei PFA si urmatorul pas ar fi sa merg la finante si sa declar venitul estimativ. Precizez ca pfa are cod CAEN 4540,o sa merg la real si nu o sa platesc TVA si o sa comercializez doar piese de schimb moto. Tinand cont de faptul ca vanzarile vor fi foarte mici in perioada rece (octombrie-martie) as vrea sa stiu care este venitul minim pe care pot sa- l declar. Precizez ca s-ar putea sa nu ating cei 845 lei in fiecare luna.
In momentul acesta sunt in somaj si am inteles ca voi beneficia de somaj inca 90de zile din momentul inregistrari PFA.
In aceasta perioada trebuie sa platesc la pensie si sanatate?
Trebuie sa mai depun formularul 600 in primele 15 zile?

claudiu
-

4 februarie 2015 at 19:47

    Nu exista un venit minim pe care sa-l declarati. E o estimare si veti plati anul viitor diferenta de taxe daca nu platiti mai mult anticipat. Oricum e bine sa fiti prudent si sa declarati mai putin. Aveti grija ca venitul net estimat (=venituri brute estimate- cheltuieli deductibile estimate) sa nu fie mai mare decat 845*10 luni = 8450 lei… sau mai bine sub 5000 lei! E decizia dvs. Contributia la sanatate o veti plati la salariul minim, adica 54 lei pe luna.

    Constantin
    -

    5 februarie 2015 at 18:26

      Va multumesc pt lamuriri. O seara placuta.

      Anonim
      -

      5 februarie 2015 at 18:52

Buna ziua, sunt titularul unei intreprinderi individuale infiintate din luna august 2014 si doresc sa stiu cum imi pot calcula venitul net pentru anul precedent, pentru a vedea daca datorez 26,3% contributii CAS sau ma situez cu venitul sub 845,25 lei, fiind astfel scutit de plata CAS.

Dumitru
-

25 ianuarie 2015 at 15:40

Buna ziua, Doresc sa devin PFA in domeniul Webdesign/ Advertising/ SMM.
Mi-ati putea confirma daca trebuie platit 16% norma de venit in acest domeniu ? Am gasit tabelul pentru judete dar nu gasesc aceasta categorie exacta doar categoria Informaticii.

PFA
-

23 ianuarie 2015 at 18:32

    cod caen 6202

    Anonim
    -

    24 ianuarie 2015 at 8:01

Raspunsuri punctuale multumesc

adi
-

23 ianuarie 2015 at 12:06

Buna,

M-ar interesa daca ma puteti ajuta si pe mine cu un raspuns. Am un SRL a carui activitate as vrea sa o suspend si sa „il mut” pe o intreprindere individuala deja existenta(in urma calculelor am ajuns la concluzia ca imi este mai ok financiar sa functionez ca II, eu fiind si angajata full time). Dilema mea se refera la SRL: nu as vrea sa il inchid, ci m-am gandit sa il suspend, pe de alta parte contabila imi spune ca pot sa il las asa si sa depuna declaratii cu valoarea 0. Asta ar avea vreo implicatie: cat timp poate sta un SRL cu valoarea 0?

Va multumesc!

Laura C
-

23 ianuarie 2015 at 11:41

Mulțumesc frumos! O seară frumoasă!

elena
-

21 ianuarie 2015 at 20:10

Bună dimineața! Până la urmă dacă anul trecut norma de venit a fost de 9600 pe an iar anul acesta este de 10800 pe an sunt obligata sa închei contract cu casa de pensii? Pfa-ul este cu cod caen 8121 pentru alba Iulia

elena
-

21 ianuarie 2015 at 6:49

    Buna seara! La 10.800 lei norma de venit anual trebuie sa va asigurati in sistemul public de pensie. Norma de venit lunara este de 900 de lei si este mai mare decat baza minima de calcul de 845 lei (in 2015). Depuneti declaratia 600 la finante pana la 31 ianuarie 2015. Venitul minim la care va asigurati este alegerea dvs, dar nu mai putin de 845 lei pe luna. Urmeaza sa aveti de plata 222 lei pe luna. Se vor plati trimestrial conforma declaratiei de impunere emisa de finatele locale.

    Constantin
    -

    21 ianuarie 2015 at 17:48

    Buna ziua. Sunt mai multe criterii dupa care norma de venit poate sa creasca sau sa scada. Verificati tabelul cu normele de venit din zona dvs. pe anul curent – 2015. De regula la sfarsitul lui sunt trecute reducerile la norma de venit. https://contapp.ro/norme-de-venit-2015/

    Constantin
    -

    21 ianuarie 2015 at 18:43

    Buna ziua. Ghidul este aici https://contapp.ro/ghid-complet-pfa/. Comparatie pfa- srl este inclusa la partea de infiintare.

    Constantin
    -

    21 ianuarie 2015 at 18:45

Multumesc frumos pentru mesaj.
Ma intereseaza un ghid despre PFA 2015 si o comparatie cu avantaje / dezavantaje – PFA / SRL.

Veronica
-

20 ianuarie 2015 at 17:23

Buna ziua,

Eu am o intrebare: sunt invatatoare si sunt trecuta la 4 ore pe cartea de munca. Mi-am facut PFA pentru un optional pe care il desfasor in afara orelor de curs. Am inteles ca statul mi-ar oferi o deducere daca as fi trecuta la 8 ore pe cartea de munca. Unde trebuie sa duc aceasta adeverinta de salariu si care este deducerea?

Astept raspunsul dumneavoastra!

Va multumesc!

Cu respect,
Constantin Georgiana

Constantin
-

20 ianuarie 2015 at 13:52

Buna ziua,
O comparatie gasiti in materialul gratuit de anul acesta, 2015. Va rog sa il cereti pe email daca sunteti deja inregistrat.
Din pacate nu mai avem serviciul de consultanta pentru PFA. Putem sa va oferim ghidurile si discutii pe acest site sau pe email. Va multumesc!

Constantin
-

17 ianuarie 2015 at 13:48

    Buna ziua,as dori si eu daca se poate acest ghid pt PFA,sunt nteresata sa-mi fac PFA.
    Multumesc,

    Barbu Ana
    -

    2 februarie 2015 at 19:33

Multumesc pentru mesaj.
Ma intereseaza un ghid despre PFA si o comparatie cu avantaje / dezavantaje – PFA / SRL. Dupa ce ma mai documentez pe baza acestor documenta (dar si a altora) poate avem o intalnire de consultanta.
Apropo, cat costa o consultanta de acest tip.

MG

Marian GHINEA
-

14 ianuarie 2015 at 16:59