Taxe și contribuții PFA în 2015

Orice activitate economică desfășurata permanent, ocazional sau temporar în România de către persoane fizice trebuie să fie înregistrată și autorizată.

Persoanele fizice se pot autoriza ca Persoană Fizică Autorizată (PFA), Întreprindere Familială (ÎF) şi Întreprindere Individuală (ÎI), aşa cum sunt definite în Legea 44/2008 (reactualizată în februarie 2014).

Persoanele fizice autorizate (PFA) trebuie sa plateasca pentru veniturile pe care le realizeaza impozit pe venitul obținut și contribuții la sistemul national de asigurari sociale.

Începând cu 1 Ianuarie 2015 s-a modificat baza de calcul  a contribuțiilor sociale pentru PFA. Astfel:

  • Venitul mediu brut pe economie a crescut la 2415 lei;
  • Salariul minim brut pe economie este de 975 lei  pentru semestrul I din 2015 și de 1050 lei de la 1 Iulie 2015.
  • Cota de contribuție la pensie scade cu 5%,  ca urmare aceasta este de 26,3% pentru conditii normale de muncă.

Am enumerat si detaliat mai jos toate taxele:

1. Contribuția la asigurarile sociale (pensie)  este de:

  • minim  222,00 lei  (26,3% din baza minimă de calcul de 845,25 lei = 35% din 2415 lei).
  • maxim 3176,00 lei (26,3% din baza maximă de calcul  12.075 lei, adică de 5 * 2415 lei).

Contribuția la pensie nu este obligatorie pentru:

  • Contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat – deci mai mic de 845,25 lei pe luna;
  • Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obtinerii de venituri salariale sau indemnizatii somaj;
  • Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
  • Persoanele care nu sunt integrate in sistemul public de pensii, care achita contributii catre sisteme profesionale  de pensii – cum ar fi avocatii sau personalul clerical.
  • Persoanele care realizează venituri din activităţi agricole, silvicultură, piscicultură,

2. Contribuția la asigurările sociale de sănătate este de  5,5% din:

  • Baza de calcul calculată ca diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului,
  • baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât  salariul minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia; Ca urmare minimul de plată este de 5,5% din 975 lei = 54 lei in semestrul 1 din 2015 respectiv 5,5% din 1050 lei = 58 lei de la 1 Iulie 2015.
  • În cazul persoanelor care realizează numai venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură sub nivelul salariului de bază minim brut pe ţară lunar şi nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate reprezintă o treime din salariul de bază minim brut pe ţară.

3. Contribuții opționale la PFA

  • Contribuția pentru asigurarea de șomaj este de 0,5% din baza de calcul,
  • Contribuția pentru concedii și indemnizații este de 0,85%  din baza de calcul.

Baza de calcul pentru aceste contributii este venitul net calculat pe lună pentru PFA in sistem real sau valoarea normei de venit calculata lunar. Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, dar nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia.

4. Impozitul pe venitul net

  • 16% din venitul net, care se calculează ca diferență dintre veniturile încasate și cheltuielile deductibile pentru anul în curs, sau
  • 16% din norma de venit.

Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente sunt obligate să plătească impozite si contributii în timpul anului, în urma depunerii declarațiilor privind veniturile și cheltuielile estimate, (declaratia 220).

Impozitul pe venitul net este calculat prin aplicarea cotei de 16% la venitul ce rezultă, în urma declarației, din scăderea din venitul brut estimat a cheltuielilor estimate.

Administrația fiscală este cea care stabilește plățile de impozit anticipate, pe fiecare sursă de venit. Plățile se efectuează în 4 rate egale, la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, respectiv: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie.

Contribuţiile sociale si taxele datorate de persoanele fizice potrivit prevederilor Codului fiscal se achită la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale în raza cărora se află adresa unde îşi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu.

Dacă sunt nelămuriri, te rog  scrie-mi un mesaj la comentarii. Mulțumesc!

Inregistreaza automat in contabilitate e-actura de la furnizori

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

192 de comentarii

Buna ziua,

Am un II deschis din ianuarie 2015, cod caen „Activitati de realizare a software-ului la comanda (software orientat client) 6201”. Mai sunt angajat pe o firma cu 2 ore. Este nevoie sa platesc CAS-ul? Eu am declarat la finante ca sunt angajat, dar am omis (nu, cu buna stiinta) sa spun ca doar cu 2 ore.
A doua intrebare:
Anul acesta am cateva contracte semnate si voi avea treaba, deci voi realiza si venituri pana la sfarsitul acestui an, dar de anul viitor, nu se stie care va fi situatia. Eu anul acesta am estimat un venit mai mic, urmand bineinteles ca la anul sa platesc diferenta in urma regularizarii ce se va face. Intrebarea este, anul viitor voi plati impozitul aferent unui nou venit estimat sau venitului realizat anul anterior, pentru ca daca este asa, eu nu am nici o certitudine, ca treaba va merge tot asa si s-ar putea sa fiu pus in situatia in care sa nu pot achita acel impozit, neavand venituri, plus ca daca se adauga si CAS-ul obligatoriu de plata, suma de plata s-ar putea sa devina mult prea mare.

Multumesc,
Adrian N.

Adrian N.
-

6 mai 2015 at 18:59

    Buna ziua,
    1. Nu trebuie sa platiti CAS. Sunteti salariat.
    2. Anul viitor veti depune declaratia 200 cu veniturile realizate in 2015. In functie de acestea veti plati diferenta sau veti cere inapoi bani de la buget daca ati estimat mai mult decat s-a realizat.
    3. Anul viitor puteti merge cu aceeasi estimare din 2015 sau o puteti o modifica (o noua declartie 220) daca estimati ca venitul din 2016 este mai mare/sau mai mic cu mai mult de 20% decat cel din 2015.

    Constantin
    -

    25 mai 2015 at 16:27

Buna ziua,

Am citit articolele de pe site-ul dvs. dar am totusi o nelamurire.
Am infiintat un PFA in februarie 2015 si am depus declaratia 600 in care am specificat suma minima lunara de 846 lei ca baza de impozitare, deci platesc pe luna doar 222 lei.

In perioada februarie 2014 – octombrie 2014 am fost angajat cu contract de munca pe un salariu brut de 1.000 lei (salariul net era de aproximativ 700 lei).

Am citit pe site-ul dvs. ca persoanele fizice al caror venit net lunar in anul anterior este mai mic de 845 lei nu sunt obligate la plata CAS ? Sau este vorba doar de persoanele fizice autorizate ?

Adrian
-

6 mai 2015 at 17:25

    Buna ziua, calculul se refera la persoanele fizice autorizate (veniturile anterioare sau estimate in cazul dvs.).

    Constantin
    -

    25 mai 2015 at 16:21

Buna ziua! Am un PFA si vreau sa va intreb, daca venitul annual este in jur de 5000 de lei, mai platesc CAS? Asta inseamna in jur de 416 lei pe luna salariu. Multumesc!

Aura
-

6 mai 2015 at 9:48

Dupa parerea mea avand rezidenta fiscala in Germania trebuie sa va declarati veniturile acolo

Constantin
-

5 mai 2015 at 19:08

Buna ziua.
Sunt pensionar pentru limita de varsta si contributie completa la sistemul de pensii. Desfasor si o activitate de PFA, in domeniul activitatilor ingineresti. Va rog sa-mi spuneti daca, in conformitate cu ultimile prevederi ale codului fiscal ce urmeaza sa fie aplicate incepand cu 01.06.2015, in afara de impozit si contributia la asigurarile de sanatate va trebui sa platesc contributie si la sistemul de asigurari sociale (pensii).
Cu multumiri,
Dumitru

Dumitru Buluc
-

5 mai 2015 at 7:12

    Modificarile care intra in vigoare la 1 Iunie nu fac referire la nicio modificare a contributiilor sociale platite de PFA. Este in discutie un proiect de rescriere a codului fiscal care, daca e aprobat, va intra in vigoare anul viitor.

    Constantin
    -

    5 mai 2015 at 19:23

Buna ziua,
Am un PFA cu cod CAEN 5520 (inchiriere de apartamente pentru perioade scurta si vacante). Momentan fac declaratiile in sistem real. In cazul in care as dori sa trec la sistemul norma de venit as vrea sa stiu daca am inteles bine cum se calculeaza impozitul pentru norma de venit. Din tabelul ANAF (NORMELE DE VENIT PENTRU ANUL 2015) iau suma corespunzatoare codului CAEN, sectorului si zonei in care se afla sediul social (in cazul meu 18500) la care aplic 16% si 5,5%? Va multumesc anticipat pentru timpul dumneavoastra! Raluca Popescu

Raluca
-

29 aprilie 2015 at 6:36

    Buna ziua. Daca nu sunteti exceptata norma de venit va obliga si la plata CAS – pensie, in cuantum minim de 222,00 lei (26,3% din baza minimă de calcul de 845,25 lei = 35% din 2415 lei).

    Constantin
    -

    5 mai 2015 at 19:15

Buna seara,
Va rog din suflet sa ma luminati si pe mine.
Mama este pensionara si acum se inscrie ca PFA restaurator bunuri culturale si in acest sens vrea sa mai lucreze, nu stiu cum ar fi mai bine sa se declare la ANAF deoarece va colabora cu un muzeu si sigur nu se plateste cine stie ce, cred ca un brut de 1200 lei pe luna.Va multumesc din suflet.

simona
-

26 aprilie 2015 at 19:51

    Buna ziua. Sa declare mai putin, 2000 de lei pe an. Va plati impozit anticipat mai putin si daca veniturile sunt mai mari va plati anul viitor diferenta.

    Constantin
    -

    5 mai 2015 at 18:59

Buna seara! Doresc sa imi infiintez un PFA cu norma fixa de venit cu codul CAEN 9002. Doresc sa stiu daca pe langa 16 % ( impozit pe venit ) si 5,5 % CASS, mai trebuie sa platesc si CAS, daca am contract de munca inregistrat pe 1 ora cu salariul min pe economie? Sau trebuie neaparat sa am contract de munca pe 8 ore ? Exista specificat undeva care este minimul de ore care trebuie sa il am trecut in contractul de munca?

Multumesc anticipat.

George
-

19 aprilie 2015 at 21:32

    Legea spune ca daca sunteti asigurat in sistemul public de pensii nu trebuie sa platiti CAS. Fie ca lucrati o ora sau mai multe. Vedeti etras din codul fiscal mai sus.

    Constantin
    -

    5 mai 2015 at 18:57

Nu am stiut ca trebuie depusa adeverinta de salariat pentru si pentru 2015, pentru injumatatirea normei de venit. Se mai poate face ceva acum?

Vlad
-

15 aprilie 2015 at 16:41

Va rog sa ma lamuriti , pentru PFA cod CAEN 9001(activitati artistice) la cheltuieli deductibile intra taxa ptr sanatate si pensie ? MULTUMESC ANTICIPAT .

Cristian
-

8 aprilie 2015 at 9:11

    Cheltuielile cu contributiile sociale sunt deductibile integral la calculul impozitului pe venit datorat.

    Constantin
    -

    5 mai 2015 at 18:55

Buna ziua,

Si eu si sotia suntem PFA si platim CAS si CASS. Vrem sa infiintam un IF. VOm mai plati contributii sociale si pentru acesta ?

Pascalau Radu
-

6 aprilie 2015 at 10:33

    Buna ziua. in opinia mea ve-ti plati contributii. La articolul ART. 296^23 Excepţii specifice nu specifica ca ati fi excpetati: (4) Persoanele care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor şi orice alte venituri din desfăşurarea unei activităţi dependente, venituri din pensii şi venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, asigurate în sistemul public de pensii, persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale neintegrate în sistemul public de pensii, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, nu datorează contribuţia de asigurări sociale pentru veniturile obţinute ca urmare a încadrării în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 296^21 alin. (1).

    Constantin
    -

    5 mai 2015 at 18:51

buna. sunt pfa incadrat la norma de venit si legea imi spune ca nu trebuie sa tin evidenta contabila .si totusi sunt obligat sa eliberez bon fiscal . De unde scad bonu?

Mistret Aurel
-

5 aprilie 2015 at 5:50

inseamna ca cass-ul se aplica si asupra veniturilor neimpozabile? (am sub 75 de familii de albine, cat e pragul de impozitare)

talex
-

2 aprilie 2015 at 19:16

    Buna seara. În cazul persoanelor care realizează numai venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură sub nivelul salariului de bază minim brut pe ţară lunar şi nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate reprezintă o treime din salariul de bază minim brut pe ţară.

    Constantin
    -

    9 aprilie 2015 at 17:58

Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu o informatie:
Sunt persoana fizica autorizata incadrata la norma de venit de 10800 lei.Din 12 luni calendaristice lucrez doar 8 luni pe an(chiosc incinta scolara) restul fiind vacanta.As vrea sa stiu daca norma de venit se poate recalcula pentru lunile in care nu lucrez si daca trebuie sa platesc carte de munca?

Rahovean
-

30 martie 2015 at 15:23

    Buna ziua. Norma de venit se poate recalcula. Mergeti la administratie si vedeti ce documente vor ca dovada.
    Daca va accepta recalcularea normei intrebati daca mai sunteti obligat sa platiti asigurare de pensie.

    Constantin
    -

    30 martie 2015 at 17:49

buna s o persoana cu handicap are unn pfa mai plateste cas sanatatea?

cosmin
-

24 martie 2015 at 19:19

Neata, am rasfoit tot internetul si tot nu imi este clar, poate ma puteti lamuri si pe mine. In primul rand, cum este mai bine, impozitare pe norma de venit sau in sistem real?
Pe langa asta, clar voi plati cei 16%. Apoi, CAS-ul si CASS-ul, eu deja le platesc fiind si angajat, le voi plati obligatoriu pe ambele?

Florin
-

23 martie 2015 at 7:49

Buna ziua!

Cateva detalii la Cas si Cass pfa apicultura cod caen 0149

Aici scrie asa – baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât salariul minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia; Ca urmare minimul de plată este de 5,5% din 975 lei = 54 lei in semestrul 1 din 2015 respectiv 5,5% din 1050 lei = 58 lei de la 1 Iulie 2015.

Insa cineva mi-a spus ca in cazul apiculturii cass-ul se calculeaza doar din norma de venit (in 2014 norma a fost de la 11 ron pana la 68, in functie de judet.)

In cazul Cas-ului – cred ca m-as incadra aici – Contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat – deci mai mic de 845,25 lei pe luna

Nu mai sunt angajat de 2 ani, nu am alte venituri. Iar norma de venit chiar daca ar ajunge la 70 de ron ori 12 luni, ar da 840 ron. sub cei 845,25

Am inteles corect? Va multumesc!

talex
-

19 martie 2015 at 21:35

    Nu sunteti obligat sa platiti contributiie la pensie (CAS).
    in ceea ce priveste sanatatea ïn cazul persoanelor care realizează numai venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură sub nivelul salariului de bază minim brut pe ţară lunar şi nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate reprezintă o treime din salariul de bază minim brut pe ţară.
    O sa va trimita ANAF decizie de impunere cu sumele exacte la sanatate si la impozitul pe venit (norma de venit).

    Constantin
    -

    25 martie 2015 at 18:12

Buna ziua! Un PFA poate sa colaboreze exclusiv cu o societate? Si pentru desfasurarea activitatii sa utilizeze softuri, mijloace de transport, calculatoare etc. de la societatea cu care colaboreaza? E vreo restrictie in acest sens?

Mihaela
-

14 martie 2015 at 11:52

Buna ziua. Spuneti-mi va rog, vreau sa-mi infiintez o PFA si ma intereseaza niste detalii despre sediul social. Nu stiu ce sa aleg: un spatiu inchiriat sau un apartament la bloc. Pretul la utilitati cum va fi? Marit de cateva ori doar pt ca sunt pfa? Dar impozitul pe apartament? Apartamentul l-as avea deja, doar i-as schimba destinatia. Nu gasesc niciunde detaliile despre costuri utilitati. Va multumesc.

Ramona P
-

12 martie 2015 at 13:21

Va multumesc.

Mihai
-

11 martie 2015 at 17:23