PFA plătitor sau neplătitor de TVA?

PFA platitor de TVA sau neplatitor de TVA?

Toate persoanele fizice sau juridice nou infiintate, sunt din start neplatitoare de TVA, urmand sa devina platitoare de TVA in urma unei optiuni sau a depasirii unui plafon al cifrei de afaceri.

Plafonul de la care o PFA/PFI/II/IF este obligata sa plateasca TVA a fost majorat de la 220.000 lei la 300.000 lei. Noul plafon de scutire  a intrat in vigoare la 1 Aprilie 2018.

Important.  Plafonul de 300.000 lei reprezinta venituri facturate in cursul anului, chiar daca o parte dintre aceste venituri facturate nu sunt incasate in cursul anului.

Important: Esti interesat sa fii  platitor de TVA doar daca:

  • planul tau de afaceri presupune investitii cu valoare semnificativa, atat in faza initiala, cat si ulterior;
  • clientii tai sunt preponderent persoane juridice romane si cer facturarea cu TVA;
  • tariful negociat nu contine TVA si suma TVA este calculata si incasata de tine peste tarif;
  • activitatea pe care o prestezi presupune importante achizitii de marfuri, combustibili, materiale consumabile, servicii, care sa-ti dea drept de deducere a TVA-ului.

Recomandare.  Nu te inregistra ca platitor de TVA decat daca cel putin trei criterii dintre cele de mai sus sunt indeplinite. Un contribuabil neplatitor de TVA, poate opta oricand sa devina platitor de TVA.

Daca totusi trebuie sa devii platitor de TVA o poti face:

  • la infiintare, caz in care trebuie sa depui o cerere la Administratia Financiara in aceeasi zi cu depunerea actelor de inregiatrare de la Registrul Comertului;
  • prin optiune, ulterior infiintarii PFA, se depune dosar la Administratia Financiara cu formulare si declaratii;
  • obligat de lege, la depasirea plafonului de 300.000 lei venituri (facturate) pe an;

Persoana impozabila  este obligata sa se inregistreze ca platitor de TVA in cursul unui an calendaristic cand atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut mai sus, in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon;

Recomandare. Trebuie sa ai in vedere ca inregistrarea in scopuri de TVA complica gestiunea contabila si ca urmare iti recomand sa angajezi un contabil care sa se ocupe de calcule si de declaratiile aferente.

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

45 de comentarii

Buna seara ,
Mă interesează să deschid un PFA ne plătitor de TVA
Cm pot proceda
Va multumesc

Alexandru
-

23 februarie 2021 at 16:28

Ám trecut platitor tva de la 1decembrie. Sínt persoana autorizata . ín magazin ám un stoc achizitie intracomunitare pe care ám achitat tva. Spuneti va rog cum procedez mai departe?

Szikszai Viktor
-

15 noiembrie 2020 at 5:51

Buna ziua ! Am o firmă pfa caen 4782 vand marfa second hand in târguri.Am nevoie de chitantier?nu am facut pana acum nici un act.Ce documente am nevoie pentru
A tine contabilitata?

Alexandta
-

10 noiembrie 2020 at 15:39

Buna Constantin.

Sunt proprietarul unui teren dobandit in anul 2005 pentru care am obtinut 6 Autorizatii de Construire in nume propriu iar acum parcelam terenul si vor rezulta 7 CFuri.
 
Intentionez sa vand terenul cu autorizatiile aferente intr-o singura tranzactie catre un SRL. Mentionez ca este prima tranzactie si vreau sa stiu daca platesc TVA deoarece sunt persoana fizica? Sau cand trebuie sa ma inregistrez in scopuri tva?!
Tranzactia in discutie catre SRL ar putea fi:
-vanzare cu plata cash €1000000 esalonat cu contract final in 2020, sau
-€600000 plata bani in 2020 si 12 apartamente ce urmeaza a fi edificate in 2021.

Multumesc si astept cu mare interes raspunsul tau.
VR

VR
-

7 iulie 2020 at 7:56

Salut, am un PFA cu activitate in domeniul IT. Mai cu seamă în gestionarea platformelor online și creare soft. La moment nu am depășit plafonul pentru TVA, dar cred că îl voi depăși. Întrebarea mea este cum mă va afecta devenirea de plătitor TVA dacă am venituri de la companii din țară cu care am contract de colaborare și venituri din afara țării din publicitate de la Google Adsense și Facebook. Toate aceste venituri vor fi supuse la TVA? Mulțumesc!

adrian
-

12 iunie 2020 at 10:41

Buna ziua. As dori sa imi deschid un PFA cod caen 4791 si sa achizitionez cateva produse doar din afara UE. Fiind neplatitor de TVA, in momentul in care sosesc produsele la vama, eu voi plati TVA nefiind cumparate intracomunitar? Sau va trebui sa ma inregistrez in scop de TVA? Iar la vanzare trebuie sa pun sau nu TVA? Va multumesc anticipat!

Arsene
-

6 iunie 2020 at 11:05

PFA la norma devenit care se inregistreaza in scopuri de TVA poate cere si obtine rambursarea TVA-ului platit?

Cristian Ureche
-

28 februarie 2020 at 22:06

    Buna ziua! Da, poate cere restituire TVA.

    Constantin
    -

    10 martie 2020 at 19:44

Bună ziua,
Am înțeles corect? În declarația 392B la cifra de afaceri trebuie să pun totalul sumelor facturate în anul 2019 (indiferent dacă au fost sau nu încasate până la sfârșitul anului)? Fără a scădea orice cheltuieli deductibile sau altceva.

Ioana
-

29 ianuarie 2020 at 15:29

Buna ziua, doresc infiitarea unei Societati cu raspundere limitata sau PFA, nu voi depasi niciodata acel plafon de 300.000 ron pe an si nu ma incadrez la cele mentionate de dvs ca si avantaj de plata TVA. Insa intrebarea mea este urmatoare, daca achizitionez un autoturism second hand de la o PF pe SRL sau PFA masina in cauza nu va fi purtatoare de TVA fiind achizitionata de la PF. In momentul vanzarii, masina este purtatoare de TVA din SRL-ul sau PFA-ul meu? sau este tot fara TVA? Profitul acelui autoturism ramane in firma si la repartizarea dividendelor se plateste 16% impozit pe venit, da? Va multumesc anticipat

Stefan
-

28 ianuarie 2020 at 12:28

Vă mulțumesc. Apropo de factură, am folosit până acum facturier de hârtie și vreau să încep să completez facturile în Word – am voie să fac asta, nu? Adică nu aș comite infracțiunea: detinerea sau punerea in circulatie, fara drept, a timbrelor, banderolelor ori formularelor tipizate, utilizate in domeniul fiscal, cu regim special.

2. Codul fiscal prevede ca semnatura si stampila nu sunt obligatorii. Dar datele privind delegatul (eu emit factura și o duc sau o trimit prin poștă)?

3. Dacă clienții vor facturile doar electronic (trimise prin email) înțeleg că trebuie să achiziționez cetificat digital și să-mi asigur o infrastructură IT sigură… Văd că nu putem avea o viață ușoară.

Sărbători fericite și să avem toți un an liniștit!

Dana
-

26 decembrie 2019 at 13:41

    Buna ziua! Puteti folosi orice sistem pentru generarea de facturi. Important este ca facturile sa cuprinda informatiile minime obligatorii si sa le puteti printa/prezenta controlului fiscal. Puteti folosi, word, excel, programe software, tipizate.

    Constantin
    -

    8 ianuarie 2020 at 18:32

Bună ziua,

Sunt traducator autorizat (profesie libera) de 10 ani si nu am depășit niciodată plafonul de TVA. Pe facturile emise trebuie sa mentionez ceva referitor la TVA (gen neimpozabil sau cota TVA 0%)?

2. Sunt confuza pentru ca, conform articolelor de mai jos din codul fiscal, m-aș încadra ca plătitor de TVA chiar dacă nu am depășit plafonul (nici nu am găsit menționat plafonul).

art.269:
(1) Este considerată persoană impozabilă orice persoană care desfășoară, de o manieră independentă și indiferent de loc, activități economice de natura celor prevăzute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activități.
(2) În sensul prezentului titlu, activitățile economice cuprind (…)activitățile profesiilor liberale.

art.268
1) Din punctul de vedere al taxei sunt operațiuni impozabile în România cele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) operațiunile care, în sensul art. 270 – 272, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, în sfera taxei, efectuate cu plată;
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi în România, în conformitate cu prevederile art. 275 și 278 ;
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizată de o persoană impozabilă, astfel cum este definită la art. 269 alin. (1), acționând ca atare;
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor să rezulte din una dintre activitățile economice prevăzute la art. 269 alin. (2).

Vă mulțumesc.

Dana
-

17 decembrie 2019 at 15:53

    Buna ziua! Sunteti scutita la plata TVA daca nu depasiti plafonul. Trebuie sa va inregistrati daca faceti livrari/achizitii intracomunitare. Nu trebuie sa specificati nimic pe factura. Folositi formatul special de factura, fara coloana de TVA.

    Constantin
    -

    24 decembrie 2019 at 15:06

Daca am deschis PFA IN aprilie tot 300 000 trebuie sa fie suma maxima factura?

Calin Anisoara
-

8 noiembrie 2019 at 19:07

    Nu conteaza data inceperii activitatii, tot 300.000 lei este plafonul pentru înregistrare ca platitor de TVA.

    Constantin
    -

    8 noiembrie 2019 at 19:10

Buna,
Am un PFA la norma de venit. Asta inseamna ca venitul meu este reglementat prin norma. Daca facturez mai putin platesc impozit la cat e norma, daca facturez mai mult platesc impozit tot la cate e norma. La acest tip de PFA, cu norma de venit, se aplica acest prag pentru a fi neplatitor de TVA? Pragul, din cate vad ar fi 65.000EUR. Am inteles corect?
Multumesc.

Catalin
-

13 iunie 2019 at 9:02

    Buna ziua! Daca facturati mai mult de 300.000 lei trebuie sa va inregistrati ca platitor de TVA, incepand cu luna urmatoare depasirii pragului de 300.000 lei, (documentatia se depune pana la data de 10 a lunii urmatoare. Nu conteaza sistemul de impozitare – norma de venit sau sistem real.

    Constantin Cozma
    -

    18 iunie 2019 at 12:13

Buna ziua,
Infiintez un PFA , cod 8552 , predau lectii de muzica la o scoala, actele sunt inca la Registru.
Am incercat sa sistematizez pasii pe care ii voi avea de facut si va rog sa imi spuneti daca/ ce e corect.
– sediu social e acelasi cu domiciliul, dar nu sunt proprietar. Influenteaza cu ceva impozitul pe imobilul respectiv? La aceeasi adresa mai sunt un SRL si o asociatie, cu asociati parintii mei. Reprezinta aceasta o problema? la impozitul pe imobil sau la numarul de firme/ imobil. Mentionez ca eu nu voi desfasura activitate la sediul social.
– dupa ce iau actele de la Registru, merg la ANAF pentru CF si vector fiscal. Cum se alegi sau cine alege daca voi fi platitor de TVA sau nu?
– depun declaratia pentru venit estimat
– cumpar facturier, chitanta, registru sau pot sa apelez la un serviciu online de facturare si nu mai am nevoie de toate acestea?
– fac stampila
– semnez contractul cu scoala unde predau si fac factura. Pot sa incasez in contul meu personal? Am un cont pe care as vrea sa il folosesc pentru PFA, dar e pe persoana fizica. Il pot asocia la factura PFA?
– venitul meu e mai mic decat salariul minim pe economie . Asta inseamna ca platesc doar 10% impozit?
– pot sa deduc unele cheltuieli?
– la venitul global trebuie inclusa si Bursa de merit de la facultate?
– daca venitul global/ luna este egal sau mai mare decat salariul minim atunci cat voi plati pentru CAS si CASS?
– voi tine evidenta la facturi emise, incasari, eventual cheltuieli si in anul urmator la inceput voi depune la ANAF o declaratie care sa cuprinda tot anul fiscal?

Va multumesc pentru intelegere si atentie si as aprecia raspunsurile dvs.

BALASA
-

12 februarie 2019 at 13:53

Buna seara as dori sa ma inregistrez cu PFA neplatitor de TVA pot lucra de acasa?

Anonim
-

4 noiembrie 2017 at 18:25

    Buna ziua, puteti sa va inregistrati ca neplatitor de TVA si sa lucrati de unde doriti dvs.

    Constantin
    -

    15 noiembrie 2017 at 14:49

Buna ziua, urmeaza sa deschidem un magazin on line cu produse care se adreseaza si persoanelor fizice dar mai ales persoanelor juridice. Avem un PFA proaspat infiintat, neplatitor de TVA si stam si ne gandim intens daca nu ar fi mai bine sa trecem la PFA platitor de TVA, prin optiune. Precizez ca nu vom avea, cel putin la inceput, multe cheltuieli sa putem deduce TVA-ul. Cum ati proceda in situatia data, ati porni la drum platitor sau neplatitor de TVA? Multumesc frumos, Cele bune.

Daniela
-

25 august 2017 at 14:07

    Buna ziua. La inceput de drum nu recomand sa fiti platitor de TVA. Asteptati mai intai sa vedeti volumul activitatii. Atentie la incasarile de la persoane fizice in numerar, va trebuie casa de marcat. Altfel daca vindeti doar online nu trebuie casa de marcat.

    Constantin
    -

    28 august 2017 at 10:42

Buna ziua, sunt un pfa neplatitor de tva. Cand trebuie sa ma inregistrez ca platitor de tva: la depasirea plafonului de 35.000 sau de 65.000 EUR? Daca am emis facturi atat in lei cat si in euro, cum fac calculele ca sa verific daca am deposit plafonul? Multumesc, Maria

Maria
-

18 aprilie 2017 at 13:43

    Buna ziua! Va inregistrati ca platitor de TVA cu luna urmatoare depasirii plafonului de 220.000 lei. Facturi emise (incasate sau neincasate) sau bonuri fiscale emise, cu valoare totala mai mare de 220.000 lei.

    Constantin
    -

    20 aprilie 2017 at 10:34

BUNA sant la inceput de drum si nu stiu de unde sa incep vreau sami achizitionez o masin de transport de pana la 3.5 t cu bani chas nu ma prea intereseaza sami deduc tva sau poate da cum sa incep pfa neplatitor de tva sau pfa platitor de tva va multumesc.

Derban Sorin
-

27 ianuarie 2017 at 5:41

Buna ziua. Vreau sa imi deschid pfa neplatitor ee TVA, pt transport marfa. Deducerea de combustibil si piese+manopera service se face integral, sau se deduce doar valoarea fara tva din facturi? Multumesc

csaba
-

10 iulie 2015 at 17:10

    Buna ziua. Platile, inclusiv TVA, sunt deductibile integral in cazul in care sunteti neplatitor de TVA.

    Constantin
    -

    15 iulie 2015 at 12:33

Buna ziua,

Proaspat detinator de pfa 🙂
caen 6311 – prelucr datelor, admin pag web si activ conexe
in sistem real, nepl tva, inregistrat la reg com Mures. Adresa de domiciliu este in cluj, unde am si depus declaratiile la finante si unde voi desfasura activitatea.

1 – trebuiau depuse neaparat la Mures sau e ok si la cluj ?
2 – e nevoie de crearea unui punct de lucru in cluj? deoarece aici imi voi presta serviciile, la sediul clientului
3 – am achizitionat un hard extern in val de 350 lei pe pfa (operat NIR). Trebuie sa i fac si bon de consum ? Este aceasta cheltuiala deductibila integral avand in vedere ca utilizarea acestuia imi poate genera profit ? Trebuie trecut in registrul inventar ?
Va adresez aceste intrebari impreuna cu multumirile de rigoare anticipate!

Stima!

Gabriel
-

29 ianuarie 2015 at 7:25

    Buna ziua,
    1. Trebuie sa inregistrati PFA-ul si la Mures. Declaratiile 220,200, 600 se depun la domiciliu.
    2. Nu e nevoie de crearea unui punct de lucru la cluj decat daca vreti sa lucrati cu persoane fizice, sa aveti birou propriu, sau angajati.
    3. NIR se face la marfa, bon de consum la productie, nu la obiecte de inventar. Cheltuiala este deductibila integral in anul fiscal in care a fost facuta. Faceti o lista cu obiectele de inventar in uz si totalul lor il treceti in registrul inventar sfarsitul anului.

    Constantin
    -

    3 februarie 2015 at 18:10