Taxe si contributii datorate de PFA-uri in 2014

Taxe si contributii sociale datorate de activitatile independente in 2014

PFI – PFA – II – IF – Profesii Liberale

În comparație cu 2013 s-a schimbat doar baza de calcul  a contribuțiilor sociale pentru PFA si Intreprinderi individuale. Astfel:

  • Venitul mediu brut pe economie a crescut la 2298 lei în 2014;
  • Salariul minim brut pe economie este de 850 lei  pentru semestrul I din 2014 și de 900 lei in semestrul II.

Ca urmare:

1. Contribuția la asigurarile sociale (pensie) este de:

  • minim  252 lei  (31,3% din baza minimă de calcul de 804 lei,  adică 35% din 2298 lei).
  • maxim 3596 lei (31,3% * din baza maximă de calcul  11.490 lei, adică de 5 ori salariul mediu brut).

Contribuția la pensie nu este plătită de:

  • Contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat – 804 lei;
  • Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obtinerii de venituri salariale sau indemnizatii somaj;
  • Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
  • Persoanele care nu sunt integrate in sistemul public de pensii, care achita contributii catre sisteme profesionale  de pensii – cum ar fi avocatii sau personalul clerical.

2. Contribuția la asigurările sociale de sănătate este de  5,5% din:

  • Baza de calcul este diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului,
  • baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia; minim de plata de 5,5%*850= 47 lei in semestrul 1 din 2014.

3. Contribuții opționale la PFA

  • Contribuția pentru asigurarea de șomaj este de 0,5% din venitul net,
  • Contribuția pentru concedii și indemnizații este de 0,85% din venitul net.

4. Impozitul pe venitul net

  • 16% din venitul net, care se calculează ca diferență dintre veniturile încasate și cheltuielile deductibile pentru anul în curs, sau
  • 16% din norma de venit.

Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente sunt obligate să plătească impozite în timpul anului, în urma depunerii declarațiilor privind veniturile și cheltuielile estimate.

Impozitul pe venitul net este calculat prin aplicarea cotei de 16% la venitul ce rezultă, în urma declarației, din scăderea din venitul brut estimat a cheltuielilor estimate.

Administrația fiscală este cea care stabilește plățile de impozit anticipate, pe fiecare sursă de venit. Plățile se efectuează în 4 rate egale, la data de 15 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, respectiv: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie.

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

137 de comentarii

Ma pot angaja la propria pfa? Dar terte persoane?

emuska
-

10 decembrie 2014 at 20:03

Pfa infiintat in august 2014. Ce declaratii trebuiau depuse Ce impozite trebuie sa platesc(pensii,sanatate, impozit)?

emuska
-

10 decembrie 2014 at 19:57

Buna ziua,

Sunt traducator autorizat (PFA) – venit anual 25.000 lei , platesc 5.5% sanatate si 16% impozit.

In acelasi timp sunt angajat la un SRL cu 1 ora / zi (100 lei /luna)

1. Pot plati 0.85% pe PFA pentru concedii medicale ? la Casa de asigurari de sanatate mi-a spus ca nu pot plati 0.85% cat sunt angajat la un SRL?

Doresc sa fac ma asigur si pe PFA pentru concedii si indemnizatii medical deoarece sunt insarcinata si am o sarcina dificila.

2. Cat trebuie sa cotizez pe PFA 0.85%, pentru a beneficia de concediu medical platit? sau ce variante imi propuneti pentru a intra din aprilie mai in medical .

Va multumesc
Ruxandra

Elena
-

10 decembrie 2014 at 17:22

Buna ziua,

Am un PFA in Romania pe traduceri (profesie liberala, sistem real).

Intre timp m-am mutat in alta tara si sunt angajata cu norma intreaga in tara respectiva.

As putea sa scap de vreuna dintre platile pe PFA-ul din Romania? Daca da, de care si cum?

Va multumesc

Smo
-

10 decembrie 2014 at 11:13

Buna ziua. Daca am doua obiecte de activitate diferite pr pfa, cum se calculeaza 16%? Pe unul am incasari substantiale iar pe celalalt nu. Se pot compensa cheltuielile de pe unul cu veniturile de pr celalalt? Cei de la anaf vor da platesc impozit (16%) pe fiecare cod caen in parte. Cum este corect? As dori di o baza legala daca se poate. Multumesc!

ionel pintilie
-

5 decembrie 2014 at 10:17

Buna ziua,

Sunt traducator salariat full-time de multi ani si totodata PFA, furnizand servicii de traduceri. Pana acum ca PFA am colaborat doar cu firme din Romania si am platit impozit si CASS 5,5% din veniturile obtinute in Romania. De anul viitor as vrea sa incep colaborari cu traducatori sau firme din strainatate, eu ramanand in continuare salariat in tara. Imi puteti spune, va rog, daca va trebui achitata CASS 5,5% si pentru veniturile obtinute ca PFA din strainatate, profesii liberale, in cazul meu, fiind totodata salariat aici? Nu am gasit instructiuni clare in legislatie. Multumesc.

Adrian Cadescu
-

4 decembrie 2014 at 9:46

Buna ziua!

O mica intrebare: vreau sa imi fac un PFA in domeniul consultantei. Am in target sa colaborez cu cateva firme maricele din afara si unele locale, insa nu am deal-uri confirmate la momentul actual decat cu una singura din tara (pe care oricum o vad ca principalul meu client in anii ce vor urma). Presupunand situatia cea mai rea si improbabila, in care toti ceilalti ma refuza si raman cu acest singur client pentru o vreme – cel confirmat – pot avea probleme cu autoritatile daca facturez constant de pe PFA o singura entitate? Nu este deloc ceva de dorit, dar nu pot sa nu ma gandesc la toate aspectele.

Multumesc.

Vlad
-

28 noiembrie 2014 at 9:11

    R: Nu veti avea probleme. Singura idee a autoritatilor, pe care o vor verifica, este relatia de dependenta dintre PFA-ul dvs si unicul dvs. client.
    Daca se dovedeste aceasta relatie, veti fi obligat sa achitati toate taxele salariale aferente valorii contractului.
    Daca aveti un contract de munca in alta parte, si nu va exista aceasta relatie de dependenta, veti plati doar impozit si sanatate la veniturile obtinute in urma acestui contract.
    Daca nu aveti un contract de munca si in alta parte, taxele PFA-ului sunt: impozit, sanatate si cas.
    Dependenta inseamna ca aveti puse la dispozitie din partea clientului toate conditiile si materialele pentru a lucra (biroul clientului, laptopul clientului etc.) vedeti link-ul mai jos: https://contapp.ro/activitate-independenta-vs-activitate-dependenta/

    Constantin
    -

    29 noiembrie 2014 at 13:15

      multumesc pentru raspuns 🙂

      Vlad
      -

      12 decembrie 2014 at 6:41

Eu platesc urmatoarele: pensia, sanatatea si impozitul de 16%. Nu platesc somajul si Contribuția pentru concedii și indemnizații. Intrebarea mea este: daca doresc sa raman insarcinata, voi primi de la stat indemnizatia de crestere copil? Aceasta indemnizatie are legatura cu acea contributie de concediu? Multumesc

Rodica
-

26 noiembrie 2014 at 8:58

    Acea contributie pentru concedii si indemnizatii de 0.85% este pentru a intra in concediul de maternitate (din acea contributie se suporta concediul). Cum dvs nu o platiti, veti intra in concediul de maternitate (aveti obligatia de a avea cele 42 de zile de concediu de maternitate (lauzie) dupa nastere), dar vi-l veti suporta singura (in cazul in care erati salariata, prin faptul ca angajatorul platea acei 0.85%, concediul de maternitate era suportat de angajator).

    Veti beneficia de concediul de crestere copil, pentru ca se iau in calcul toate veniturile profesionale impozabile, din ultimele 12 luni, inclusiv cele din PFA, in cazul dvs.

    Constantin
    -

    29 noiembrie 2014 at 11:40

Buna ziua. Sunteti obligata sa platiti contributia la sanatate, chiar daca venitul este mic sau 0. Contributia minima este de 5,5% din salariul minim brut pe tara – 900 lei in 2014.
Contributia la pensie nu este obligatorie daca venitul net este mai mica decat 35% din salariul mediu brut pe tara. Intrebati la Casa de pensie daca puteti plati independent. Oricum e o afacere proasta sa dati banii la stat in loc sa-i puneti intr-un depozit!!

Constantin
-

21 noiembrie 2014 at 14:55

Buna seara! Am un PFA de cativa ani, insa nu prea imi merge treaba prea stralucit si nu pot depasi acel prag de 900 ron/luna ca sa ma pot considera asigurata la sanatate si pensii. Am posibilitatea de a-mi plati „din mana” contributiile la sanatate si pensii, respectiv 252 ron/luna pentru pensii si 47 ron/luna pentru sanatate astfel incat sa am calitatea de asigurat. Banii din care imi „permit” sustinerea unor astfel de cheltuieli provin din alte surse, respectiv vanzare de teren al familiei. Pot sa ma asigur la sanatate si pensii chiar daca venitul din PFA nu-mi permite acest lucru? Precizez ca nu doresc sa decontez cheltuielile cu sanatatea si pensia, oricum as iesi mereu pe minus. Multumesc!

mariana.g
-

17 noiembrie 2014 at 22:05

Buna ziua!eu confectionez lucruri hand made din lemn corzi sfoara etc si as vrea sa-mi deschid un mic spatiu intr-un spatiu comercial unde sa pot expune si vinde in acelasi timp ceea ce fac eu plus accesorii care sant cumparate de diferite firme care sant pe net…intrebarea mea este-un PFA este deajuns pentru ceea ce fac?Si ce taxe si impozite se platesc la o suma intre 1500lei – 2000lei profit lunar cu 300lei cheltuieli materiale.

catalin
-

14 noiembrie 2014 at 9:11

    Da, va puteti inregistra ca persoana fizica autorizata. Va recomand sub forma de intreprindere individuala.
    Aveti grija ca a produce un bun si a avea si o activitate de comert sunt doua lucruri diferita. Este necesar sa autorizati doua coduri CAEN.

    In ceea ce priveste impozitele, platile se fac trimestrial conform declaratiei de impunere emisa de ANAF.
    Astfel: a. Veti alege sa platiti minimul la pensie care este egal cu 252 lei pe luna – in 2014, va mai creste de la 1 ianuarie cand se modifica baza de impunere.
    b. Sanatate 5,5% din venitul net (venit net = incasari – cheltuieli deductibile) dar nu mai putin de 5,5% din salariul minim brut(acum e 900 de lei pe luna si se va schimba de la 1 ianuarie 2014).
    c. Impozit de 16% aplicat la ce ramane dupa ce scadeti din venitul net contributia la pensie si la sanatate.

    Constantin
    -

    21 noiembrie 2014 at 14:50

Buna ziua! Daca primesc mici proiecte de la o companie din afara tarii pentru care nu sunt angajat si nu sunt inregistrat nici in romania ca pfa sau alta entitate, ce trebuie sa declar si cum trebuie sa procedez pentru a fi in concordanta cu legile?

adi
-

11 noiembrie 2014 at 7:55

    Daca vreti sa fiti in concordanta cu legea trebuie sa va inregistrati ca persoana fizica care obtine venituri din activitati independente.

    Constantin
    -

    21 noiembrie 2014 at 14:40

Buna seara sunt autorizat in cadastru din mai 2014 si încă nu m-am înscris la finante.As vrea sa mă înscriu de acum ca am câteva lucrari.Mentionez ca lucrez la o firma.Intrebarea mea este cum procedează cei de la finante cu cei ca mine ca ma gândeam sa ma înscriu ca PF.cum îmi calculează impozitul? Va mulțumesc

Anonim
-

9 noiembrie 2014 at 16:49

    In functie de cum stabileste legea de organizare a profesiunii dvs. Va puteti inregistra ca persoana fizica autorizata sau societate comerciala. O varianta simplificata este si inregistrarea ca profesie liberala. Verificati la colegii dvs si la ANAF.

    Constantin
    -

    21 noiembrie 2014 at 14:38

Buna ziua! Am infiintat un pfa in aprilie si am declarat 5.000 lei ca si venit net, pana acum nu am platit nimic la pensii. Insa am facut mai multe contracte, si pana acum am facut 13.000 ron, din care 3.000 deductibil. Raman cu 10.000 lei castigati, din care impozit+sanatate= ~2.000 ron. Am trecut de salariul minim brut de 850-900 ron/luna, acum ar trebui sa platesc si la pensii? Adica in ianuarie ar trebui sa platesc la stat ~3.000 ron in plus? Si eu raman cu 5.000 din cei 10.000 lei?

gereattila
-

5 noiembrie 2014 at 12:18

buna am ii si vreau sa renunt nu mai merge , am platit dupa formularul 600 pot beneficia de somaj?

sorin
-

31 octombrie 2014 at 6:18

    Declaratia 600 este pentru contributia la pensie. Daca ati platit si contributie la somaj cel putin 12 luni, puteti cere indemnizatie de somaj. Venitul pe pfa trebuie sa fie sub 500 lei pe luna. Va rog sa va informati si la Agentia de somaj.

    Constantin
    -

    1 noiembrie 2014 at 9:23

Buna seara,
Sunt angajat cu contract de munca cu un salar de 3000 lei brut. Firma vrea sa fiu schimbat ca PFI. Ce as pierde daca sunt de acord sau ce ,,salar,, ar trebui sa cer pentru a nu pierde? Concediu de odihna s-ar mai plati?

Lacramioara
-

30 octombrie 2014 at 20:58

    Cand deveniti PFA sunteti independenta de angajator (devine clientul dvs caruia îi livrati servicii sau produse conform unui contract). Cel putin teoretic trebuie sa aveti mai multi clienti. La 3000 lei salariu brut taxele platite de angajator sunt in jur de 680 lei deci costul total cu salariul dvs este de 3680 lei. Ca PFA in sistem real la 3000 lei pe luna aveti taxe de 800 lei fara sa iau in calcul alte cheltuielile deductibile. Puteti cere minim 3000 si maxim 3680 lei. Nu aveti concendiu de odihna. Mai multe despre taxe aici https://contapp.ro/taxe-pfa-plateste-mai-putine-taxe/

    Constantin
    -

    1 noiembrie 2014 at 9:16

Buna ziua,
In cazul: i.i., sistem real, salon de manichiura + vanzare cu amanuntul produse specifice (oje,forfecute etc) este corecta abordarea:
-vanzare catre alte pfa, i.i. de manichiura pt. uzul salonului cu factura si chitanta? sau doar bonul fiscal+factura se poate emite , chitanta fiind specifica vanzarii cu ridicata?
-cheltuielile salariale, cas, cass angajati+ale contribuabilului sunt deductibile 100%? (art.48 din 571/2003 nu m-a lamurit:(
-cheltuielile cu reg. unic si alte tipizate(rijp, reg. inventar) se deduc?
Va multumesc!

Raluca Cristea
-

30 octombrie 2014 at 10:18

    Vanzarea catre PFA-II-SRL merge si cu factura si chitanta.
    Pentru vanzarea catre persoane fizice si incasarea in numerar trebuie casa de marcat.
    Cheltuielile cu salariatii sunt deductibile. Ca titular, dvs nu va puteti angaja la II-ul pe care il aveti.
    Toate cheltuielile pe care le faceti cu desfasurarea activitatii II sunt deductibile.

    Constantin
    -

    1 noiembrie 2014 at 8:41

…vin cu completari:Sunt angajata cu norma intreaga si am PFA pe norma de venit,infiintat in oct 2014….Cum se poate schimba taxarea pe norma de venit cu taxarea in sistem relal si invers,ce trebuie facut?

rita
-

23 octombrie 2014 at 7:53

    Buna ziua,
    Pentru plata CASS veti primi acasa decizia de impunere de la Administratia financiara. Puteti plati la caserie sau prin banca.
    Puteti schimba sistemul de impozitare dupa 2 ani de utilizare a sistemului curent.

    Constantin
    -

    26 octombrie 2014 at 12:10

Unde si ce trebuie facut ca sa platesti CASS 5.5%

rita
-

23 octombrie 2014 at 7:49

De 3 luni nu mai sunt incadrata in munca, in aceasta situatie cum pot plati contributia la pensie si sanatate si cat costa.

barbu monica
-

18 octombrie 2014 at 17:11

    Contributia la sanatate este minim de 5,5 din salariul minim pe tara care acum este de 900 lei; deci aveti de plata 50 lei pe luna. Mergeti la administratia locala sa platiti. Cand aveti nevoie de medic cereti adeverinta tot de la fisc.
    Pt contributia la pensie incheiati contrct de asigurare cu Casa de Pensie. Din pacate nu stiu cum se calculeaza contributia, avand in vedere ca nu aveti angajator ca sa plateasca partea sa contributie. Mergeti si intrabti la casa de pensie locala.

    Constantin
    -

    21 octombrie 2014 at 12:17