Cod Fiscal 2019 – Impozitul pe veniturile realizate de persoanele fizice

Impozitul pe venituri din activitati independente impozitate in sistem real

Procentul de impozit pe venit de 10% in 2019 se aplica la venitul net obtinut in cursul anului fiscal, din care se scad pierderile raportate si contributia sociala datorata (CAS).

Pentru calculul venitului net, a cheltuielilor deductibile, a venitului impozabil si a impozitului conform prevederilor contabilitatii in partida simpla iti recomand Pachetul de contabilitate pentru activitati Independente.

Impozitul pe venituri din activitati independente impozitate la norma de venit

Valoarea impozitului se obtine prin aplicarea procentului de impozit pe venit in 2019 de 10%, la valoarea normei de venit (corectata daca este cazul) sau a normelor de venit daca sunt mai multe activitati.

Impozitul pe venituri activitati independente obtinute din contracte de activitate sportiva

Impozitul pe venit in 2019 se stabileste prin aplicarea procentului de 10% la venitul brut din contract. Impozitul se retine la sursa.

Impozitul pe venituri din drepturi de proprietate intelectuala

Obligatia de a calcula si de a retine impozitul revine platitorului de venit, daca contribuabilul, titular de drepturi nu a optat pentru stabilirea venitului net in sistem real.
In cazul in care impozitul pe venit obtinut in 2019 este retinut la sursa acesta se calculeaza prin aplicarea procentului de 10% la venitul net care se obtine prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.

Impozitul pe venituri din cedarea folosintei bunurilor

  • 10% impozit pe venit in 2019 calculat din norma de venit pentru activitati turistice;
  • 10% din venitul net stabilit in sistem real conform datelor din contabilitate,
  • 10% din venitul net obtinut din cedarea folosintei bunurilor care se stabileste prin deducerea din venitul brut din contract a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.

Impozitul pe veniturile din investitii, se calculeaza astfel:

  • venituri din dobanzi se impoziteaza cu 10% impozit pe venit in 2019 din valoarea acestora, impozitul pe venitul obtinut in 2019 se calculeaza si se retine de catre platitorul de dobanda.
  • venituri din dividende se impoziteaza cu 5% din valoarea acestora, impozitul se calculeaza si se retine de catre platitorul de dividend.
  • castigul net din tranzactii cu titluri de valoare se impoziteaza cu 10%.

Impozitul pe veniturile din activitati agricole

Se calculeaza prin aplicarea procentului de 10% la valoarea insumata a normelor de venit calculate pe unitatea de suprafata (ha)/cap de animal/familie de albine conform declaratiei APIA.

Impozitul pe veniturile in silvicultura si piscicultura

Se calculeaza prin aplicarea procentului de 10% impozit pe venit in 2019, la venitul net determinat in sistem real conform datelor din contabilitate.

Impozitul pe veniturile din premii si din jocuri de noroc

Veniturile sub forma de premii se impun, prin retinerea la sursa, cu o cota de 10% impozit pe venit in 2019, aplicata asupra venitului net realizat din fiecare premiu.
Veniturile din jocuri de noroc se impun prin retinere la sursa. Impozitul datorat se determina la fiecare plata, prin aplicarea urmatorului barem de impunere asupra fiecarui venit brut primit de un participant, de la un organizator sau platitor de venituri din jocuri de noroc:

  • Castiguri de pana la 66.750, inclusiv – impozit de 1%,
  • Castiguri intre 66.750 – 445.000, inclusiv – 667,5 lei + 16% pentru ceea ce depaseste suma de 66.750 lei,
  • Castiguri peste 445.000, – 61.187,5 lei + 25% pentru ceea ce depaseste suma de 445.000 lei.

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

5 comentarii

Revin, pentru ca am fost la administratia fiscala cu certitudinea ca declaratiile din 2017, care au un alt numar l la documentul de asociere mai tarziu imi poate crea probleme, ca acel document de asociere ,sa fie luat ca o alta activitate pentru care nu s.au depus declaratiile ulterioare!!! Ei zic ca nu si totusi, nu exista nici o alta varianta de a modifica si pentru 2017 datele respective, avand in vedere ca am si plati in avans pentru acel an si nu sunt recunoscute de sistemul nou ???

Calin viorica
-

25 februarie 2019 at 18:51

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns, in anul 2019 se aplica ajustarea normei de venit de 50% (Bucuresti) pentru persoanele angajate cu norma intreaga pe perioada nedeterminata.
De asemenea, la campul cu numar document din declaratia unica, la ce numar se refera, ca imi da eroare si daca trec CUI si daca trec cel de dupa F40/…

Multumesc anticipat pentru ajutor!

Cristina
-

11 februarie 2019 at 12:29

    Buna ziua! Verificati criteriile de corectie la sfarsitul tabelului cu norma de venit. Numarul documentului de infiintare de la Registrul Comertului.

    Constantin Cozma
    -

    11 februarie 2019 at 20:12

      Problema asta o am si eu! Incepand cu prima declaratie depusa,am trecut la numar document CUI-ul I.F.-ului, inclusiv la prima D.U.si niciodata nu mi s-a spus nimic. Insa in decembrie anul trecut,dupa ce am achitat impozitul si contributiile, am primit o notificare de la administratie prin care imi solicita sa ma prezint la ei pentru corectarea unor neconcordante,intre baza de date si D.U. Concret, mi s-a explicat ca este gresit la numar de document, ca in baza de date a lor numarul de document este „cutare”data „cutare”si sa depun o rectificativa la D.U.cu numar document dat de ei. eu am intrebat ,de unde e acest numar si mi s-a spus sec,ca e de la Registrul Comertului. O.K,am zis,cu gandul ca mi-a scapat ceva din actele primite la infiintare de la registru, dar si presata de timp ,am depus si rectificativa conforma cu cerinta lor. Recent , am verificat situatia obligatiilor fiscale si…surpriza ! Desi platile se regasesc, pentru declaratia rectificativa, nu se pot folosi!!! plus ca si alte plati aferente lui 2017 si estimate pentru 2018, nu se pot corela pentru a acoperi platile pentru declaratie !!!Cu D.U depusa initial si dupa plata ei, situatia era O.K.
      acum ma pregatesc cu documentele ,sa merg la ei si sa le arat documentul , adica Certificatul de Inregistrare in baza caruia am completat declaratiile si sa le solicit sa-mi dea si ei documentul „cutare”data „cutare”,pe care il au in baza lor de date ! pana atunci,am depus o noua rectificativa de aceasta data cu documentul cui,la fel ca cea initiala si voi vedea ce se mai intampla pe CNP-ul meu.Nu stiu inca daca am procedat bine, dar stiind ca ,nu detin sub nici o forma nici un alt document de autorizare ,mi se pare bizar ce mi se intampla.
      D-le Constantin, dumneavoastra ce parere aveti de4 ce am relatat//?

      calin viorica
      -

      25 februarie 2019 at 6:37

    Acum am inteles si eu. Numarul documentului de asociere , este numarul Rezolutiei de la Registrul Comertului. Acela trebuie trecut , conform celor de la Administratie., sincer.nu stiu de c ,dar numarul dat de la ANAF , este numarul rezolutiei.,m.am uitat de zeci de ori in acte si de-abia acum l-am vazut.

    Calin Viorica
    -

    25 februarie 2019 at 7:58