Declaratia Unica. Cum calculezi venitul net pentru plata CAS, CASS si a impozitului pe venit

Cum calculezi venitul net pentru determinarea obligatiei de a plati  CAS si CASS si pentru calculul impozitului pe venitul realizat in 2018

Declaratia unica aduce o simplificare a raportarii veniturilor obtinute de persoanele fizice, dar mecanismul de autoimpunere este complicat pentru majoritatea celor care nu sunt de specialitate.

Prin acest articol ne-am propus sa clarificam cum se calculeaza venitul net  si cum se utilizeaza aceasta valoare in completarea declaratiei unice.

Venitul net este  indicatorul pe care il folosim:

a. ca baza de comparatie cu plafonul de 12 salarii minime brute pe economie. Dupa cum stii, daca venitul net obtinut este mai mare decat acest plafon, te incadrezi la plata CAS (in anumite cazuri) si la plata CASS.

b. este baza de calcul pentru impozitul pe venit; procentul de 10% se aplica la venitul net;

Reamintesc ca:

  • Salariul minim brut in 2018 este stabilit la valoarea de 1.900 lei pe luna, iar plafonul pentru 2018 este de 12*1.900 lei = 22.800 lei;
  • CAS – contributie de asigurari  sociale = 25% din cel putin 12 salarii minime pe economie = 5.700 de lei minim de plata pe an;
  • CASS – contributie de asigurari de sanatate = 10% din 6 sau 12 salarii pe economie = 1.140 lei sau 2.280 lei de plata pe an;

Mai jos  gasesti patru metode de calcul a venitului net corespunzatoare fiecarui sistem de impozitare aplicat veniturilor obtinute de persoanele fizice:

1. Pentru venituri din activitati care aplica sistemul real de determinare a venitului net, conform regulilor contabilitatii in partida simpla. Categoriile de venit incluse (obligatoriu sau optional) sunt:

  • venituri din activitati independente (organizate ca PFA, PFI, II, IF, Profesii Liberale),
  • din drepturi de proprietate intelectuala,
  • din cedarea folosintei bunurilor,
  • din sivicultura si piscicultura

Etapa I. Determinarea venitului net, baza de comparatie cu plafonul de 12 salarii minime pe economie.

Venitul net anual din activitati independente se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut incasat si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri, cu exceptia situatiilor in care contribuabilii sunt impusi la norma de venit.

Cheltuielile deductibile la o PFA sau II reprezintă cheltuielile efectuate în vederea realizării venitului, cu condiția să fie efectuate în interesul direct al activității, să corespundă unor cheltuieli efective, să fie justificate cu documente şi să fie cuprinse în cheltuielile exercițiului financiar al anului în cursul căruia au fost plătite.

Important! In aceasta etapa de calcul a venitului net  nu includem in cheltuielile deductibile contributia sociala platita sau datorata.

Din totalul sumelor încasate, evidenţiate în col. 5, respectiv 6, din Registrul-jurnal de încasări şi plăţi,

– se scad totalul sumelor plătite, (evidenţiate în col. 7, respectiv 8, din registrul-jurnal de încasări şi plăţi),
– se scad cheltuielile cu amortizarea fiscală a bunurilor achiziționate, (evidenţiate în fişa pentru operaţiuni diverse)
+ se adună sumele plătite pentru cumpărarea bunurilor amortizabile,
+ se adună totalul cheltuielilor nedeductibile, care se preia din centralizatorul cheltuielilor nedeductibile,

Valoarea obtinuta reprezinta venitul net estimat sau realizat in cursul anului fiscal.

Valoarea venitului net obtinut conform calcului de mai sus se raporteaza la plafonul de 12 salarii minime pe economie pentru determinarea obligatiei de a plati CAS si CASS. Daca venitul net este mai mare decat acest prag se completeaza subsectiunile corespunzatoare din declaratia unica.

Atentie! Nu toate  categoriile de venituri se incadreaza la plata CAS – contributie la pensie; pentru venituri din cedarea bunurilor, venituri din agricultura si venituri din investitii, nu se plateste CAS.

Eatapa II. Venitul net, baza de calcul pentru impozit, se calculeaza:

i) venitul net anual recalculat/pierderea neta recalculata pe fiecare sursa din categoriile de venituri mentionate, prin deducerea din venitul net anual, determinat in sistem real, a pierderilor fiscale reportate;

ii) venitul net anual impozabil, care se determina prin insumarea tuturor veniturilor nete anuale, recalculat, din care se deduce contributia de asigurari sociale datorata – CAS. (CASS nu este deductibila la calculul venitului net incepand cu anul fiscal 2018).

Atentie! Se ia in calcul contributia anuala datorata, nu cea platita. Chiar daca nu ai platit contributia la venitul estimat, ai dreptul sa deduci din venitul recalculat valoarea CAS, asa cum te-ai angajat in declaratia unica cu venitul estimat.

Venitul net anual impozabil este venitul la care vei calcula impozitul pe venit, prin aplicarea procentului de 10%.

Aceasta metoda de calcul se utilizeaza atat la stabilirea venitului net estimat (pentru care se depune declaratia unica pana la data de 16 Iulie 2018) si obligatoriu la stabilirea venitului net realizat dupa incheierea anului fiscal 2018 si depunerea declaratiei unice cu venitul realizat pana la data de 15 Martie 2019.

Contribuabilii impusi in sistem real completeaza Registrul de Evidenta Fiscala.

Gasesti in Pachetul de Contabilitate pentru Activitati Independente:  o lista completa de cheltuieli deductibile, un exemplu concret de calcul a venitului net, un model completat al declaratiei unice si al registrului de evidenta fiscala si multe altele, exemplu de calcul a bonificatiilor.

2. Venituri impuse in baza cotelor forfetare de cheltuieli

In aceasta categorie sunt incluse:

  • Venituri din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile,
  • Venituri din drepturi de proprietate intelectuala conform (articol 72.1 din codul fiscal).

In acest caz,  contribuabilul sau platitorul de venit calculeaza venitul net prin deducerea din venitul brut a unei cote forfetare de cheltuieli, de regula 40%. In acest caz, venitul net obtinut potrivit acestei metode de impozitare,  reprezinta:

a. baza de calcul pentru impozitul pe venit.

b. baza de comparatie pentru determinarea obligatiei contribuabilului de a se asigura in sistemul public de pensii (daca este cazul) si de sanatate.

3. Venituri impozitate la norma de venit. In aceasta categorie sunt incluse:

  • veniturile obtinute din activitatile independente organizate ca PFA II sau IF, al caror cod CAEN se regaseste in Nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit. Normele de venit pentru 2018 sunt aici.
  • veniturile din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv. Normele de venit in scop turistic pentru anul 2018 sunt aici.
  • veniturile din activitati agricole (cu exceptia veniturilor din piscicultura si silvicultura) sunt impozitate la norma de venit. Normele de venit agricole pentru anul 2018 sunt aici.

Important! Norma de venit poate fi redusa sau majorata in functie de mai multe criterii.  In cazul in care un contribuabil cumuleaza mai multe criterii de corectii, se aplica o singura reducere, in procentul cel mai mare.

In acest caz norma de venit (corectata daca e cazul) reprezinta:

a. baza de calcul pentru impozitul pe venit, la care se aplica procentul de 10% si obtinem impozitul pe venit;

b. baza de comparatie pentru determinarea obligatiei contribuabilului de a se  asigura in sistemul public de pensii (daca este cazul) si la sanatate.

Important! Norma de venit (corectata, daca este cazul) reprezinta venitul net impozabil (profitul net), obtinut din activitatea desfasurata de o persoana fizica. De aceea, cheltuielile pe care le efectuezi nu reduc norma de venit.

Contribuabilii impusi la norma de venit completeaza Registrul de Evidenta Fiscala pe partea de venituri.

4. Venituri cu retinere la sursa;

Sunt venituri pentru care platitorul de venit este obligat sa calculeze, sa retina si sa plateasca impozitul si contributiile  catre bugetul de stat. Astfel:

  • veniturile din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva. Baza de calcul pentru impozit si pentru incadrarea la plata contributiilor sociale este venitul brut din contractul incheiat.
  • veniturile din drepturi de proprietate intelectuala pentru care nu s-a optat pentru impozitarea in sistem real.  Baza de calcul pentru impozit si pentru incadrarea la plata contributiilor sociale este venitul net care se obtine prin reducerea venitului brut din contractul incheiat cu o cota de 40% cheltuieli forfetare.
  • veniturile din arenda. Baza de calcul pentru impozit si pentru incadrarea la plata contributiei de sanatate  (nu se plateste CAS) este venitul net care se obtine prin reducerea venitului incasat cu o cota de 40% cheltuieli forfetare.
  • venituri din dobanzi si din dividende. Baza de calcul pentru impozit si pentru incadrarea la plata contributiei de sanatate  este venitul incasat (nu se plateste CAS).
  • venituri din premii si din jocuri de noroc. Baza de calcul pentru impozit este venitul incasat (nu se plateste CAS si CASS). Pentru stabilirea impozitului se foloseste grila de impozitare din Codul Fiscal.
  • venituri din transferul titlurilor de valoare. Baza de calcul pentru impozit si pentru incadrarea la plata contributiei de sanatate  (nu se plateste CAS) este venitul net obtinut care se determina conform art.  94-97 din Codul Fiscal.

Regula Generala pentru categoria 4 de venituri cu retinere la sursa! In situatia in care un contribuabil obtine venituri din mai multe surse, dar  fiecare dintre acestea este sub plafonul minim de 12 salarii minime brute pe economie (si deci platitorii de venit nu retin contributii) dar cumulat contribuabilul obtine un venit net mai mare decat plafonul de 12 salarii minime brute pe economie, acesta este obligat sa plateasca contributie de sanatate si completeaza declaratia unica corespunzator.

Gaseste in Ghidul pentru Declaratia Unica exemple de calcul ale venitului net, un model completat al declaratiei unice si a registrului de evidenta fiscala si multe altele.

Important! Impozitul pe venit datorat sau retinut sau platit nu reduce baza de calcul pentru contributiile sociale si nu reprezinta cheltuiala deductibila.

Pentru o intelegere completa a mecanismului de autoimpunere introdus in Martie 2018, te rog citeste si acest articol.

Daca sunt intrebari sau nelamuriri, te rog scrie-mi un comentariu mai jos sau pe forum.

Arhiveaza e-factura pe perioada de prescriptie fiscala

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

75 de comentarii

Buna ziua!
Tocmai am cumparat Ghidul, pentru ca este tare stufos de completat si inca ma ratacesc…
Am un PFA , sunt neplatitor de TVA , realizez un venit brut de 25100/an , cheltuieli deductibile aprox 10000 lei/ , sunt salariata cu norma intreaga si perioada nedeterminata, am 61 ani impliniti cu toate darile aferente retinute la sursa.
Intrebarea mea este :
Daca beneficiez de bonificatii pentru platile aferente impozitului pentru PFA, ptr. CAS ce voi plati, pentru CASS ce voi plati si pentru cuantumul impozitului pe venit.Cum calculez?
Va multumesc !

MARIA
-

12 iulie 2018 at 8:45

Buna ziua,
Va solicit un sfat pentru care va multumesc anticipat.
Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.
Categorie venit, cedarea folosintei bunurilor-apartament inchiriat 01-04-2017- 01-04-208 ,act reziliere contract conform caruia date de incetare activitate este 3-02-2018. Chiria lunara este de 800 ron.
Cum calculez rubrica Date privind impozitul anual estimat-venit brut, Cheltuieli deductibile, Venit impozabil, Impozit anual estimat.
Ce reprezinta cota forfetare de cheltuieli.
Multumesc pentru ajutor.

Grecu
-

3 iulie 2018 at 7:55

Bună ziua. În cazul declarației unice la finalul pdf ul exista rubrica cu numărul de luni pentru care se calculează asigurarea medicala. În cazul acesta fiind luna iulie se va completa cu restul numărului de luni (6) sau pt toate (12).mulțumesc

Cristi
-

2 iulie 2018 at 9:41

Am obtinut un venit din dizolvarea si lichidarea unei firme compus dino parte profit si o parte lichiditati in urma valorificarii unui imobil. profitul nu a fost impozitat la sursa. pe suma reprezentand profitul platesc 5% ca impozit pe dividende?
Dividendele incasate in 2017 se declara? daca da ele se iau numai in calculul CASS?

Anonim
-

2 iulie 2018 at 7:57

    Buna ziua! Pentru capitolul 1 aferent veniturilor realizate in 2017 puteti declara orice venit care nu a fost impozitat la sursa. Dividendul e impozitat la sursa, deci nu il declarati. Aceeasi procedura se aplica si pentru veniturile din lichidarea SC, daca le-ati incasat in 2017.
    Daca nu estimati sa incasati sume in 2018 nu completati nimic la capitolul 2 din declaratie.

    Constantin
    -

    10 iulie 2018 at 13:22

Buna ziua. Realizez venituri din activitati independente, sub plafonul de 22.800 lei. Doresc sa optez pentru plata CASS. Ce numar de luni scriu in declaratie, 6 sau 12? Cumva 12, urmand sa platesc echivalentul a 6 intrucat ANAF va constata ca am depus – o in termen? Multumesc

Anonim
-

30 iunie 2018 at 8:11

Buna ziua,

Pentru situatia PFA norma de venit, pentru CAS/CASS pot alege 22800 ca baza de calcul sau norma de venit este obligatorie?

Multumesc
Rodian

Rodian
-

29 iunie 2018 at 11:52

Buna ziua!
Am inceput sa completez pdf-ul inteligent, sistem real, venit net mai mare decat pafonul minim.
Am doua nelamuriri:
1. CAS deductibil cum se evidentiaza in formular? Se trece la randul cheltuielilpr deductibile?
2. CAS, CASS: trec la venit ales salariul minim sau venitul net (mai mare)? Oricum se calculeaza plafonul minim, dar pentru siguranta mea (nu cumva sa se schimbe legea iarasi si sa ma trezesc cu o suma mai mare de plata…
Multumesc mult pentru raspuns.

Mese
-

28 iunie 2018 at 12:12

    Imi cer scuze. am recitit articolul, si este detailat pe larg cum se procedeaza.
    La cheltuielile deductibile estimate pentru 2018 este cuprinsa si CAS (daca este cazul).

    Mese
    -

    29 iunie 2018 at 9:20

    Buna ziua! CAS este deductibil si se scade din venitul brut (se include in total ch deductibile), apoi se aplica procentul de impozit. Nu se scade din venitul brut care este baza de raportare la plafonul de 12 salarii minime pe economie. Un exemplu este dat in Gidurile PFA

    Constantin
    -

    29 iunie 2018 at 14:18

Bună ziua

Vă rog din suflet să-mi răspundeți la o întrebare, pentru că nu am găsit un răspuns clar niciunde.
CASS este sau NU este obligatoriu? Adică sunt OBLIGAT să platesc, ( chiar de estimez un profit net de 5 lei pentru anul 2018 ) ,deși în declarația unică scrie clar: OPTEZ…! Pe scurt eu vreau să optez, să Nu plătesc CASS și să Nu fiu asigurat! Am sau nu am , această posibilitate?

Vă mulțumesc!

Cristian
-

28 iunie 2018 at 9:18

    Buna ziua! Cititi cu atentie acest paragraf din Codul fiscal pentru care am cerut clarificari de la ANAF de mai multe ori:
    (18) În cazul în care persoanele fizice aflate în situația prevăzută la art. 170 alin. (1), realizează un venit net anual cumulat sub nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, iar în anul fiscal precedent nu au avut calitatea de salariat și nu s-au încadrat în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate prevăzute la art. 154 alin. (1), acestea datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate la o bază de calcul echivalentă cu 6 salarii minime brute pe țară și depun declarația prevăzută la art. 122, până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor, în vederea definitivării contribuției de asigurări sociale de sănătate.

    Constantin
    -

    29 iunie 2018 at 14:15

Buna ziua,

1. PFI in asigurari care a platit in 2017 trimestrial la venitul estimat CAS, CASS si Impozit, dar care a realizat in 2017 venituri sub plafonul de 22.800 lei, se recupereaza sumele care nu trebuiau platite ?
2. Anul acesta 2018 nu a depus nici o declaratie, nu a efectuat plati anticipate, ce pasi urmeaza acum ?

Multumesc anticipat !

Roxana
-

28 iunie 2018 at 8:34

    Buna ziua! Pentru veniturile din 2017 se aplica codul fiscal din 2017. Plafonul de 22.800 lei se aplica la venitul estimat pe 2018.
    2. Dpuneti declaratia unica pana la data de 16 iulie 2018. va calculati contributiile si impozitele de plata.

    Constantin
    -

    29 iunie 2018 at 14:14

Buna ziua,

Vreau sa prezint cazul real in care ma aflu si am cateva nelamuriri legate de obligatia de a contribui la CAS si CASS.
1. PFA infiintat pe 21.05.2018 raportat la norma de venit.
2. Norma de venit 20220 lei/an => norma de venit corectata 12465 lei/an ??
3. Impozitul pe venit, 10% => 1246 lei
4. Sunt obligat sa platesc CAS? Daca da, cat?
5. Sunt obligat sa platesc CASS? daca da, cat?

Marian
-

25 iunie 2018 at 12:00

    Buna ziua! Nu plati CAS dar veti plati CASS in 2019 la baza de calcul de 6 salarii minime pe economie. Cf art 174 aliniat 18 din Codul Fiscal.
    (18) În cazul în care persoanele fizice aflate în situația prevăzută la art. 170 alin. (1), realizează un venit net anual cumulat sub nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, iar în anul fiscal precedent nu au avut calitatea de salariat și nu s-au încadrat în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate prevăzute la art. 154 alin. (1), acestea datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate la o bază de calcul echivalentă cu 6 salarii minime brute pe țară și depun declarația prevăzută la art. 122, până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor, în vederea definitivării contribuției de asigurări sociale de sănătate.

    Constantin
    -

    29 iunie 2018 at 13:48

      Buna ziua,

      Multumesc pentru raspuns, am uitat sa precizez ca venitul meu anual depaseste 22800. Dar norma mea de venit e sub acest plafon, se schimba cu ceva raspunsul dvs?

      Multumesc.

      Marian
      -

      10 iulie 2018 at 10:48

        Buna ziua! Daca depasiti plafonul de 22.800 venit net cumulat, veti completa cu 12 luni si veti plati CASS la baza intreaga de calcul (2280lei). Altfel completati cu 6 luni daca optati pentru plata CASS si veti plati 1140 lei..

        Constantin
        -

        10 iulie 2018 at 13:25

Pentru persoanele fara venit care au platit asigurari sanatate 6 luni consecutiv, adica 1140 (190X6), cate luni de scutire a platii pt asigurare sanatate au? Un an sau 6 luni?

Elena
-

22 iunie 2018 at 17:07

Buna, Constantin, multumiri pentru articol!

Am niste date de care nu sunt 100% sigur, mi le confirmi te rog?
In cazul unei IF:
Pentru 2017 se plateste 16% impozit pe venit si 5,5% CASS (daca suntem angajati si cu carte de munca), iar CAS se plateste doar daca venitul net depaseste plafonul de (12*1450=17400)? Cat CAS se plateste in acest caz?

Multumesc pentru raspuns!

Tunde
-

22 iunie 2018 at 6:38

BUNA ZIUA. AM UN VB -135.532; CD- 126.506= VN 9. 026 INTREBAREA MEA ESTE PLATESC CAS SI CASS ? LA CE VENIT?

ANONIM
-

19 iunie 2018 at 8:49

    Buna ziua! Cu 5 contracte de inchiriere va incadrati la 5 contracte. De la 6 contracte, inclusiv treceti la sistem real.

    Constantin
    -

    19 iunie 2018 at 21:45

    Buna ziua! Nu platiti nici CAS si nici CASS.

    Constantin
    -

    19 iunie 2018 at 21:50

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu o problema. Este vorba de un imobil inchiriat cu peste 5 contracte. Dintre 4 proprietari ai imobilului, 2 sunt nerezidenti, stabiliti in UE, dar au CNP (plecati din tara, dar cu cetatenie romana pastrata). Ce demersuri trebuie luate, ca nerezidentii sa nu plateasca CASS? Pentru impozit pe venit, e suficient declararea venitului prin D.U., partea veniturilor ce-i revine? Multumesc mult pentru raspuns.

Anonim
-

18 iunie 2018 at 11:34

Buna seara,
Am depus D unica cu urmatorea situatie:
1=Venituri din inchirierea bunurilor pt 2017
350euro/luna=19207 lei/an=venit brut
7683 lei cheltuieli deductibile
11524 lei venit net
2=venituri din activitati liberale 2017
1140 lei venit brut
456 lei cheltr.deductibile
684 venit net
PENTRU 2018
1=venituri brute 19600
chelt.deduct.7600
venit net 12000
2=venituri act.liberale=0
Intrebare SE PLATESTE CAS SI CASS EU FIIND ANGAJAT
CU CARTE DE MUNCA?
MULTUMESC MULT.

GAVRIL
-

14 iunie 2018 at 17:30

Buna ziua !
Ce se intampla in cazul in care o persoana are 5 contracte de inchiriere ?
Conform Cod Fiscal peste 5 contracte de inchiriere se considera activitate independenta .
In declaratia unica , ai doua optiuni :
– sub 5 contracte
– peste 5 contracte = activitate independenta
unde se incadreaza cazul nostru = 5 contracte ?

Gabor Gyorgy
-

14 iunie 2018 at 10:08

Buna seara!!
Am un Pfa neplatitor de tva si in sistem real
Cum voi platii sanatatea si pensiile in 2018?
Pot opta pt plata lor la salarul minim pe economie
de 1900 lei si platesc 35% unde la 665 lei lunar sau platesc in sistem real??ex emit o factura de 400” de
Lei si platesc 35% contributii adica 1400 lei
Pe Pfa incasez in jur de 55 000lei pe an
Multumesc

Mihai
-

13 iunie 2018 at 17:40

    Buna ziua! Cititi cu atentie articolul, aveti raspunsurile acolo. Ca sa nu le mai reiau aici. Va multumesc!

    Constantin
    -

    19 iunie 2018 at 21:43

Buna seara : PFA la norma de venit , incepe activitatea in 23.02.2018 ; Norma pt un an este 50.000 lei ; Norma ajustata > 22.0800 ; Intrebari: 1. Norma recalculata este ( 50.000/12 luni ) *11 luni sau 50.000/365 zile * 312 zile ? 2. Plafonul de 22.800 lei ajustat pe perioada de activitate este : 22.800/12*11 luni sau ( 22.800/365 zile) *312 zile ? ; 3.Baza minima de calcul pentru CAS este 22.800 sau plafonul minim ajustat ? 4. CASS minim datorat este : 2280 sau 11 luni*1900*10% ?

Delia Tepuse
-

11 iunie 2018 at 18:21

    Buna seara! Norma se recalculeaza la zi, rezulta 42.740 lei. Plafonul se recalculeaza la 11 luni din 12 si rezulta 20.900 lei. Baza de calcul la CAS nu poate fi mai mica decat 20.900 lei. Pentru CASS baza de calcul este 20.900 lei.

    Constantin
    -

    19 iunie 2018 at 21:21

      Multumesc pentru raspuns !

      Delia Tepuse
      -

      20 iunie 2018 at 5:02

Buna ziua!
Am un PFA-(neplatitor de TVA)va rog sa imi explicati pentru :
-venit brut incasat 2018-40000 lei
-cheltuieli deductibile 2018-6000 lei (am dat un exemplu)care este:

-cuantumul CAS ce il voi plati
-cuantumul CASS ce il voi plati
-cuantumul impozitului pe venit.Cum calculez?

cu respect,
ing.Tudorache Ionel

TUDORACHE IONEL
-

7 iunie 2018 at 11:35

    Buna ziua! Venitul net = venit brut minus cheltuieli deductibile (exclusiv CAS si CASS). Deci, 34.000 de lei este venitul net atunci veti plati: 5700 lei pensie, 2280 lei sanatate si 2.830 lei impozit pe venit. Doar CAS este deductibil. Din contributii se scad bonificatiile (daca e cazul) si se reface calculul venitului net.

    Constantin
    -

    11 iunie 2018 at 13:09

Buna ziua! Excelent articol. Am cumparat si Ghidul Declaratia unica cu exemple, este foarte bine conceput, pe intelesul tuturor, cea mai buna lucrare in domeniu.

Am doua intrebari, totusi:
1. caz: cedarea folosintei bunurilor, SUB 5 contracte, chiria in valuta, in suma totala de peste 22800 lei, forfetar 40%. Am completat partea de venituri pentru 2017 si din cauza cursului valutar depaseste suma din Decizie. Puteam sa preluam suma din decizie (s-a depus D200 pentru 2017) , sau trebuia corectat conform cursului BNR actualizat pe luni – in concluzie ajungem la o suma mai mare de impozitat?

2.caz: cedarea folosintei bunurilor, PESTE 5 contracte, chiria in valuta, in suma totala de peste 22800 lei:
Art. 83.2: califică aceste venituri în categoria venituri din activităţi independente şi le supune regulilor de stabilire a venitului net pentru această categorie. Pentru CAS (Art. 137 + Art.67): asa inteleg ca Art. 83.2 se refera doar pentru calcularea venitului net in sistem real, si nu are de platit CAS chiar daca este considerat activitate independenta. Sigur nu are de platit CAS?

Multumesc mult pentru raspuns.

Anonim
-

7 iunie 2018 at 6:49