Declaratia 200 – venitul net realizat in 2016 din activitati independente

Declaraţia se depune de către persoanele fizice care realizează, în mod individual sau într-o formă de asociere, venituri în România, din

a) activităţi independente;

b) cedarea folosinţei bunurilor, cu excepția veniturilor din arendă;

c) activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real;

d) piscicultură și/sau silvicultură;

e) transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului financiar;

f) jocuri de noroc realizate de către persoanele fizice ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanţă şi festivaluri de poker;

g) alte surse, pentru care contribuabilii au obligaţia depunerii declaraţiei.

Prin aceasta declaratie se comunica administratiei financiare rezultatul obtinut de persoana fizica care a desfasurat activitati indpemdnete in anul fiscal incheiat la 31 decembrie 2016.

Cel mai important indicator transmis catre ANAF este venitul net obtinut in 2016 sau pierderea fiscala obtinuta. Acesta se determină ca diferență între venitul brut si cheltuielile deductibile, pe fiecare sursă de venit.

In ceea ce priveste cheltuielile deductibile si baza de calcul a contributiilor:

 • Baza de calcul CAS – pensie – Art 148 (3) „baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale se recalculează în anul următor celui de realizare a venitului, în baza declarației privind venitul realizat – declaratia 200, și se stabilește ca diferență între venitul brut realizat și cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale”
 • Baza de calcul CASS – art 175 (2)baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate este diferența pozitivă dintre venitul brut și cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității independent, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale de sănătate
 • Baza de calcul a impozitului pe venitul net este cf art 75.  Venit brut – cheltuieli deductibile (cf declaratiei 200) – “contribuțiile sociale obligatorii datorate”.
 • platile  cu contributiile sociale sunt deductible – dar,  atentie! doar platile efectuate in cursul anului;
 • la calculul venitului net Administratia Financiara trebuie sa ia in calcul si pierderea fiscala din anii anteriori – cu maxim 7 ani vechime.

Observatie 1. Cheltuielile deductibile declarate in formularul 200 nu includ si contributiile sociale, (platite sau nu in cursul anului 2016).

Observație 2. La completarea declarației 200 cheltuielile deductibile nu includ pierderea fiscală din anii anteriori. Revine în atribuția administrației financiare să ia în calcul pierderea fiscală din anii anteriori la calculul venitului net și a impozitului pe venit.

Pe baza declaratiei 200 administratia financiara recalculeaza impozitul si contributiile de plata finale si va emite decizii de impunere anuala.

In functie de rezultatul net obtinut  (pierdere fiscala  sau profit) si de volumul castigului net stabilesti daca:

 • obligat la plata contributiei la pensie in 2017,
 • daca ai impozit si contributii sociale de platit in plus, (venitul net obtinut in 2016 este mai mare decat baza de calcul a platilor anticipate)
 • in caz de pierdere poti solicita resituirea impozitului pe venit platit anicipat si a contributiilor sociale platite in plus (in cazul in care ai estimat un venit net mai mare decat baza de calcul minima pentru contributii la pensie si sanatate)

Termenul de  depunere a declaratiei 200 este  pana la data de 25 Mai 2017 .

Important! Odată cu “Declaraţia 200 privind venitul realizat”  se depune si declaraţia 220  privind venitul estimat/norma de venit de către contribuabilii care în anul anterior au realizat pierderi şi cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decât anul fiscal, precum şi cei care, din motive obiective, estimează că vor realiza venituri care diferă cu cel puţin 20% faţă de anul fiscal anterior.

Nu au obligaţia depunerii declaraţiei persoanele fizice care în anul de raportare au realizat venituri din activităţi independente impuse pe bază de norme de venit, cu excepţia persoanelor care au depus declaraţia de venit estimat în luna decembrie şi pentru care nu s-au stabilit plăţi anticipate.

Declaratia se depune si ori de câte ori contribuabilul constată erori în declarația anterioară, prin completarea unei declarații rectificative până la termenul prevăzut de lege, situație în care se va înscrie „X” în căsuța special prevăzută în formular în acest scop.

Formularul 200 valabil pentru anul 2017 poate fi descarcat de aici.

 

Arhiveaza e-factura pe perioada de prescriptie fiscala

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

48 de comentarii

Buna seara!Am un PFA deschis din 2017,octombrie ca asistent kinetoterapeut si masaj,eliberez doar chitanțe pacienților si trec in registru de încasări si plati.Cei de la Anaf mi au spus sa completez declarația 200 si câștigul..duc copie dupa registru ?Iar pe declaratie ce trec la venit ?multumesc!

andreea
-

17 martie 2018 at 17:35

  Buna ziua! Se depunea anual declaratia 200 iar din 2018 declaratia unica. Se calculeaza venitul net = venit incasat minus cheltuieli dedductibile. La venitul net se plateste impozit si in functie de marimea lui se calcula contributie la pensie. Nu trebuie sa duceti niciun registru daca nu vi se cere (control fiscal). Daca vreti sa va puneti la punct cu contabilitatea aveti in vedere aceasta solutie https://contapp.ro/ghid-complet-pfa/

  Constantin
  -

  21 martie 2018 at 10:04

In urma cu doua luni am retras unitatile de fond pe care le aveam la banca iar in urma cu o saptamana am primit de la banca respectiva un plic in care era trecut castigul meu de pe urma unitatilor respective,adica aprox.300 lei.In plic era si declaratia 200. Veniturile mele au fost salariul si castigul acesta de aprox.300 lei.Trebuie sa depun declaratia 200?

Alfaman
-

20 februarie 2018 at 12:51

Bună seara! Am o antrebare …Am avut ii si an 20 01 2017 am radiat firma si nu am depus la finante radierea firmei si declaratia 200 cu venit 0 pe 2017….am depus an 2018 ..si mia venit sa platesc ….dupa recalculare baniii se restituie daca nu am avut venit?

Pop violeta
-

11 februarie 2018 at 21:15

  Buna ziua. Pentru 2017 se restituie doar impozitul pe venit platit si contributie de sanatate platita in plus peste minim (minimul fost de 5,5% din salariul minim din 2017). Contributia la pensie nu se restituie, va ajuta la vechime in munca.

  Constantin
  -

  13 februarie 2018 at 15:17

  Trebuie sa depun o cerere de restituire sau dupa recalculare ati trimit ei

  Anonim
  -

  20 februarie 2018 at 7:22

Bună ziua! Din anul 2017 lucrez cu PFI. Am depus declarația 200 pe anul 2017 pt recalculare. Întrebarea mea este că trebuie să depun declarația 200 şi pe anul 2018 cu estimarea venitului pe 2018? Sau nu? Vă mulțumesc pt răspuns.

Buzle Gyongyi
-

25 ianuarie 2018 at 8:10

Buna ziua. Sunt o persoana fizica si am acordat in 2017 o creditare pentru o firma pe o durata de 3 luni. Viramentul banilor s-a facut prin transfer bancar. Firma respectiva nu mi-a restituit creditarea deoarece inca are pierderi foarte mari si este pe muchie de cutit privind supravietuirea. Pot sa declar suma nerecuperata din acel imprumut ca fiind pierdere financiara pentru mine in 2017 (avand in vedere ca nu mi-a fost restituit in cele 3 luni) ? Eventual, as vrea sa compensez cu un castig de capital.
Va multumesc anticipat.

Gabriel
-

31 decembrie 2017 at 9:03

Sunt pfa la Norma de venit. nu am depasit plafonul de tva; in anul 2018 ce declaratii tb sa depun la fisc? trebuie sa depun si declaratia cu venitul realizat in 2017, chiar daca sunt la norma? Multumesc!

Razvan Mihai
-

29 decembrie 2017 at 20:37

Buna seara! Ce se intampla daca o II are pierdere fiscala pe anul 2017? Inteleg ca se completeaza in declaratia 200, dar cum actioneaza Statul in cazul acesta?

Mirona
-

2 decembrie 2017 at 17:49