Ce este persoana fizică independentă – PFI?

Persoana fizică independentă – definiția juridică

Persoana Fizică Independentă (PFI) nu este definită clar în legislație.  Acest termen se referă în principal la profesiile liberale, adică la acele profesii ce pot fi desfășurate în mod independent, în condițiile legii.

Conform codului fiscal „Sunt considerate venituri din profesii libere veniturile obținute din prestări de servicii cu caracter profesional, desfășurate în mod individual sau în diverse forme de asociere, în domeniile științific, literar, artistic, educativ și altele, de către: medici, avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti, experţi tehnici şi contabili, contabili autorizaţi, consultanţi de plasament în valori mobiliare, auditori financiari, consultanţi fiscali, arhitecţi, traducători, sportivi, arbitri sportivi, precum şi alte persoane fizice cu profesii reglementate desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.

PFI-urile se înregistrează direct la administrația financiară de unde primesc un Cod de Înregistrare Fiscală – CIF.  Înregistrarea unei PFI nu are costuri.

Pentru înregistrarea la ANAF,  trebuie să prezentați la ghișeul care se ocupă de înregistrarea persoanelor fizice cu următoarele acte:

  • copii după documentele eliberate de organismul profesional care coordonează activitatea dvs. sau copie după contractul încheiat cu partenerul de afaceri (societatea de asigurări de exemplu – pentru agenții de asigurare);
  • două formulare 070 – declarație de înregistrare fiscală – completate identic;
  • Declarația unică completată cu datele de identificare și cu venitul estimat – capitolul 2 din declarație;
  • un contract de comodat/închiriere – pentru locul în care vă veți stabili sediul profesional al activității;
  • copie după cartea de identitate;

Termenul este de 30 de zile de la data documentului autorizare/contractului. După depunerea documentației, în termen de 5 zile lucrătoare, vă veți putea ridica CIF-ul – Certificatul de Înregistrare Fiscală.

Din punct de vedere al contabilității, lucrurile sunt asemănătoare cu PFA-urile. Aveți obligația conducerii contabilității în partida simplă care presupune înregistrarea încasărilor și plăților în Registrul Jurnal de încasări și plăți și întocmirea Registrului de evidență fiscală.

Impozitele și contribuțiile datorate de PFI

Persoanele Fizice Independente ca și PFA-urile au același regim de impozitare cu excepția faptului că nu pot fi impozitate la normă de venit, (Cf art. 69 cod fiscal).

Astfel, dacă venitul net calculat în sistem real depășește plafonul de 12 salarii minime pe economie se datorează:

  • contribuția la sistemul public de asigurări de sănătate – CASS – în cota de 10% din plafonul valabil în anul pentru care se calculează contribuția;
  • contribuția la sistemul public de pensii –CAS – în cota individuală de 25%, la o bază de calcul de cel puțin 12 salarii minime pe economie;
  • impozitul pe venitul net impozabil din activități independente în cota de 10%.

Ca și în cazul PFA, și PFI-urile trebuie să evite situația în care desfășoară activitate dependentă față de un client/partener de afaceri. Mai multe despre activitatea dependentă găsiți aici.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

217 comentarii

Buna ziua. Am PFI pt medic specialist. In urma casatoriei mi-am schimbat numele si judetul de domiciliu, dar sediul social e neschimbat. E suficienta actualizarea datelor sau e nevoie de inchidere PFI si redeschidere in noul judet?
Gabriela
-

26 iulie 2021 at 11:31

    Buna ziua! Nu trebuie sa radiati Profesia Liberala. Mergeti la ANAF de dmociliu si solicitati mutarea sediului profesional. Veti folosi formularul 050 si un nou contract de comodat.
    Constantin
    -

    27 iulie 2021 at 7:21

Buna seara! Sunt inregistrata la ANAF cu un birou de mediator. Pot inregistra pe acelasi cod fiscal mai multe activitati? Daca da, acestea trabuie sa fie compatibile? (birou mediator, consilier juridic, expert accesare fonduri europene ... formator?) Va multumesc anticipat
Luminita
-

5 iulie 2021 at 18:30

buna ziua! sunt medic stomatolog, detin un pfi. exista posibilitatea inchirierii unui spatiu pentru desfasurarea activitatii stomatologice (cabinet) prin acest pfi? multumesc
simona
-

5 mai 2021 at 8:56

Buna ziua! Sunt medic stomatolog rezident si vreau sa incep activitatea intr-un cabinet. Imi puteti spune exact care este procedura pentru a obtine PFA? Trebuie mers inai la Camera de Comert sau la ANAF pentru CIF? Multumesc anticipat
Mara
-

27 aprilie 2021 at 5:52

    Bună ziua! Cu autorizația de la Colegiul medicilor mergeți la ANAF si depuneti formularul 070 pentru înregistrare. Va creați SPV și depuneți în 30 zile și declarația unica.
    Constantin
    -

    27 aprilie 2021 at 5:54

Buna seara! Am lucrat 12 ani ca registrator medical. De o luna m-am pensionat si am fost rechemata ca PFI pentru campania de vaccinare antiCOVID19. Am mers la ANAF sect 2, dar intampin greutăți, întrucât nu au mai avut solicitari în acest sens, si motivează ca nu exista un cod CAEN pentru registrator medical. Va rog sa ma ajutați, sigur mai sunt și alte persoane în aceeași situație!
Elena
-

21 aprilie 2021 at 17:56

    Buna ziua! Ati incercat cu 8610 Activităţi de asistenţă spitalicească sau cu 8621 Activităţi de asistenţă medicală generală?
    Constantin
    -

    26 aprilie 2021 at 12:27

Buna ziua.Sunt ghid national de turism atestat.Pot sa ma inregistrez ca PFI?
David Constantin
-

14 aprilie 2021 at 4:48

    Bună ziua! Va puteți inregistra ca PFA sau II la Registrul Comerțului.
    Constantin
    -

    14 aprilie 2021 at 4:52

Vă salut.Am un cabinet medical inregistrat cu CIF. Am cumpărat o mașină pe cabinet - CIF. In momentul in care am vrut să fac asigurarea mașinii in vederea înmatriculării am fost asimilat drept persoană juridică. Este corect ? Diferența față de persoană fizică este de 4 ori mai mare. Cu toată considerația vă mulțumesc anticipat .
Căluțul Cabrat
-

12 aprilie 2021 at 8:29

    Buna ziua! Cum v-am raspuns si la telefon, tine de procedurile interne ale companiilor de asigurari.
    Constantin
    -

    15 aprilie 2021 at 12:05

Buna seara! Doresc sa colaborez cu agenții Tour-operatoare ca și agent de turism independent. Ce ar fi indicat sa deschid, PFA sau PFI? Va multumesc!
Alina
-

17 martie 2021 at 21:38

    Buna ziua! Trebuie sa va deschdeti o PFA la Registrul Comertului.
    Constantin
    -

    1 aprilie 2021 at 8:02

Buna ziua.Am facut un curs de stilist protezist de unghii si as vrea sa imi desfasor activitatea acasa .Ce ar fi mai indicat un PFA,PFI sau II?Multumesc!
Butac Pompilia
-

16 februarie 2021 at 10:55

Buna ziua Sunt PFI si as dori sa stiu in ce conditii se poate achizitiona un autoturism in rate si daca pot trece la cheltuieli aceste rate? Multumesc!
MONICA RIZA
-

5 februarie 2021 at 11:26

Bună ziua, Sunt asistent medical licențiat și doresc să înființez o formă juridic legală prin care să ofer servicii de asistență medicală la domiciliu. Fiind meserie liberală, am nevoie de PFI/PFA? Referitor la contract, nu pot încheia cu o enititate anume, deoarece activitatea se va realiza exclusiv pe cont propriu, folosind echipamente achiziționate personal și mașină personală.
Alexandra A
-

30 ianuarie 2021 at 6:28

    Buna ziua ,am văzut ca ați avut o problema cu înființare pfi asistent medical ,eu sunt un aceiasi situație ,cum ați rezolvat problema ? Dacă ma puteți ajuta și pe mine Adi fi recunoscător . Va las un nr tel 0742244386
    Gogoneata iulian Florin
    -

    24 ianuarie 2023 at 20:50

Buna ziua. Am un PFI si desfasor activitate de asigurari pe baza de contract si in 2020 am estimat venit brut 26.760 ron, cheltuieli 4.000 ron, rezultand un venit net estimat de 22.760 ron, la care am estimat ca am de plata impozit de 2.276 ron, CAS 6.690 ron si CASS 2.676 ron. In data de 15.10.2020 am primit decizia de pensionare de la Casa de Pensii, intrucat am cerut pensie anticipata. As vrea sa stiu daca contributiile pentru estimatul pentru 2020 le-am stabilit corect, iar pentru ca am primit decizia de pensionare trebuie sa depun rectificativa la DU estimat 2020? Imi puteti oferi un raspuns?
PASCU FELICIA
-

14 decembrie 2020 at 13:53

Buna seara. Va rog lamuriti-ma cu acest aspect: daca infiintez un PFA pt Consultanta Fonduri Europene si in primul an nu am incasari, voi plati vreo taxa catre cineva? Daca da - cat anume? Alt aspect ar fi - daca la acest PFA vreau sa autorizez doua coduri CAEN (respectiv Consultanta si Graphic Design), activitatea de consultanta fiind prima declarata, mi se solicita diploma si pentru activitatea de Design? Am aceasta diploma obtinuta intr-un stat de pe alt continent, si am intampinat probleme monstruoase in Romania, in a o echivala (momentan nu o am echivalata cu varianta romaneasca si nu stiu daca o pot folosi asa pt PFA). Va multumesc si astept raspuns. Cu consideratie - DB
D B
-

11 decembrie 2020 at 18:52

Buna ziua, am deschis in urma cu 3 luni un PFI, platitoare doar de 10 % din impozitul pe profit. Ce documente trebuie sa mai depun pentru a putea plati impozitul? Cum trebuie sa procedez? Multumesc
Leonte Carmen
-

12 noiembrie 2020 at 12:38

Multumesc pentru raspuns! Deci deocamdata, imi pot depune o declaratie unica pentru venituri din alte surse, pe persoana fizica, pentru cei 25000 lei. Daca pe viitor vreau sa mai fac reconditionari, cel mai ok ar fi sa-mi infiintez PFA, din ce am citit. Pentru depunerea declaratiei unice ca persoana fizica, imi trebuie dovada incasarii banilor? Gen extras de cont, daca am primit banii intr-un cont bancar?
MARIA
-

11 noiembrie 2020 at 7:36

Multumesc!
VLASE ENE
-

10 noiembrie 2020 at 15:34

Buna ziua, va deranjez cu urmatoarea intrebare : poate o persoana fizica sa-si deschida mai multe PFI, avand apartenente la mai multe corpuri profesionale ? Sau este obligatoriu doar un singur PFI per CNP. care sa cumuleze toate apartenentele profesionale ? De exemplu, practician in insolventa dar totodata si expert contabil si expert fiscal, membru al fiecaruia din cele 3 foruri tutelare - dar ca persoana fizica ? Va multumesc anticipat pentru raspunsul dvs.
BN
-

10 noiembrie 2020 at 10:29

Buna ziua! Am incasat suma de 25000 lei din reconditionarea unei mobile. As dori ca aceasta suma sa o declar la ANAF, insa nu am PFI, PFA. Pot face asta fara a ma inregistra ca PFI sau PFA? Doar printr-o declaratie? O sa am incasari de genul doar de 2 ori pe an, maxim 3. Daca nu au continuitate, cum declar aceste venituri? Multumesc pentru un eventual raspuns!
Maria
-

9 noiembrie 2020 at 10:31

    Buna ziua! Daca aveti 2 sau mai multe tranzactii in cursul unui an trebuie sa va inregistrati activitatea. Nu sunt venituri ocazionale, sunt venituri din profesia dvs. Mai multe detalii aici: https://contapp.ro/venituri-ocazionale-si-venituri-cu-caracter-de-continuitate/
    Constantin
    -

    9 noiembrie 2020 at 14:57

Buna ziua. Am infiintat un PFI ca fiziokinetoterapeut cu sediul social in provincie, eu avand buletin de Bucuresti. As dori sa stiu unde trebuie sa depun declaratiile la ANAF si unde sa platesc taxele - la ANAF-ul din provincie sau din Bucuresti? Multumesc
Alina
-

29 octombrie 2020 at 19:19

Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie: Am fost acceptat de un angajator din Irlanda pentru prestare de servicii Data analysis. Pentru serviciile prestate firma imi solicita factura. Intentionez sa deschid un PFA sau PFI dar sunt blocat de , documentele ce atesta competentele profesionale, in cazul PFA sau de atestatul eliberat de organismul profesional , in cazul PFI. Mentionez ca inca nu am absolvit facultatea(sunt anul 2) dar am absolvit un liceu cu profil informatica intensiv. De asemenea detin un certificat ECDL 6 module. Ce-mi recomandati? Multumesc anticipat!
Vlase
-

26 octombrie 2020 at 14:55