Ce este persoana fizică independentă – PFI?

Persoana fizică independentă – definiția juridică

Persoana Fizică Independentă (PFI) nu este definită clar în legislație.  Acest termen se referă în principal la profesiile liberale, adică la acele profesii ce pot fi desfășurate în mod independent, în condițiile legii.

Conform codului fiscal „Sunt considerate venituri din profesii libere veniturile obținute din prestări de servicii cu caracter profesional, desfășurate în mod individual sau în diverse forme de asociere, în domeniile științific, literar, artistic, educativ și altele, de către: medici, avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti, experţi tehnici şi contabili, contabili autorizaţi, consultanţi de plasament în valori mobiliare, auditori financiari, consultanţi fiscali, arhitecţi, traducători, sportivi, arbitri sportivi, precum şi alte persoane fizice cu profesii reglementate desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.

PFI-urile se înregistrează direct la administrația financiară de unde primesc un Cod de Înregistrare Fiscală – CIF.  Înregistrarea unei PFI nu are costuri.

Pentru înregistrarea la ANAF,  trebuie să prezentați la ghișeul care se ocupă de înregistrarea persoanelor fizice cu următoarele acte:

  • copii după documentele eliberate de organismul profesional care coordonează activitatea dvs. sau copie după contractul încheiat cu partenerul de afaceri (societatea de asigurări de exemplu – pentru agenții de asigurare);
  • două formulare 070 – declarație de înregistrare fiscală – completate identic;
  • Declarația unică completată cu datele de identificare și cu venitul estimat – capitolul 2 din declarație;
  • un contract de comodat/închiriere – pentru locul în care vă veți stabili sediul profesional al activității;
  • copie după cartea de identitate;

Termenul este de 30 de zile de la data documentului autorizare/contractului. După depunerea documentației, în termen de 5 zile lucrătoare, vă veți putea ridica CIF-ul – Certificatul de Înregistrare Fiscală.

Din punct de vedere al contabilității, lucrurile sunt asemănătoare cu PFA-urile. Aveți obligația conducerii contabilității în partida simplă care presupune înregistrarea încasărilor și plăților în Registrul Jurnal de încasări și plăți și întocmirea Registrului de evidență fiscală.

Impozitele și contribuțiile datorate de PFI

Persoanele Fizice Independente ca și PFA-urile au același regim de impozitare cu excepția faptului că nu pot fi impozitate la normă de venit, (Cf art. 69 cod fiscal).

Astfel, dacă venitul net calculat în sistem real depășește plafonul de 12 salarii minime pe economie se datorează:

  • contribuția la sistemul public de asigurări de sănătate – CASS – în cota de 10% din plafonul valabil în anul pentru care se calculează contribuția;
  • contribuția la sistemul public de pensii –CAS – în cota individuală de 25%, la o bază de calcul de cel puțin 12 salarii minime pe economie;
  • impozitul pe venitul net impozabil din activități independente în cota de 10%.

Ca și în cazul PFA, și PFI-urile trebuie să evite situația în care desfășoară activitate dependentă față de un client/partener de afaceri. Mai multe despre activitatea dependentă găsiți aici.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

217 comentarii

De ce II si nu PFI?
Alexandra Botezatu
-

25 mai 2020 at 21:36

    Buna ziua! Activitatea pe care o desfasurati nu se incadreaza la inregistrarea ca PFI (doar la ANAF). Trebuie sa va inregistrati la registrul comertului ca PFA sau II.
    Constantin
    -

    27 mai 2020 at 15:34

Buna seara. Lucrez ca freelancer pe o platformă de joburi online freelancer.com. Ce recomandări pfa sau pfi? Trebuie contract intre mine si angajator (din Israel)? Sau sunt îndeajuns facturile din platforma? Si ce acte trebuie pentru înființarea unui pfa/pfi 2020? Multumesc!
Alexandra B.
-

19 mai 2020 at 18:26

    Buna ziua! Va reocmand sa infiintati o Intreprindere Individuala la Registrul Comertului (e tot ca o PFA, dar mai avansata). Contractul in acest caz sunt termenii si conditiile site-ului freelancer.com. Cititi mai multe inainte despre fisclitate. Pachetul acesta va ajuta.
    Constantin
    -

    25 mai 2020 at 8:50

Buna ziua! Ca medic poti sa ai un contract individual de munca cu un spital si in acelasi timp sa fii si PFI pentru a putea avea activitate suplimentara in alta parte?
Alin
-

4 mai 2020 at 10:40

    Buna ziua! Din punct a legislatiei fiscale nu aveti nicio ingradire, puteti avea CIM si oricate contracte cu spitale/clinici/cabine medicale, daca acestea va permit.
    Constantin
    -

    5 mai 2020 at 17:06

Buna ziua, Sunt inregistrata ca PFI pentru activitatea de agent de asigurari si nu mai desfasor activitate. Cum procedez pentru anularea CIF-ului? Multumesc anticipat
Alexandra
-

25 aprilie 2020 at 11:23

Buna ziua.de anul trecut sunt inregistrata la anaf online (prin declaratia unica) ca si persoana fizica inregistrata fiscal cu cnp ul propriu deoarece era cea mai usoara forma prin care imi puteam lua comisioanele din partea firmei de brokeraj, platind doar 10% impozit. Acum doresc sa colaborez cu o firma(biocom-contract de servicii marketing) care isi plateste comisioanele doar pe baza facturii eliberate de client.Eu nu pot elibera facturi si nici macar certificat de înregistrare fiscală nu am.Ar trebui sa am pe baza a ce s-a inregistrat la anaf anul trecut?ce ma sfatuiti ar trebui sa raman pe pers fizica inreg fiscal in domeniul asigurarilor si sa imi fac un pfa pt celalalt ?sunt 2 coduri caen diferite .nu stiu care sunt costurile si ce implica cel de -al doilea mai ales?trebuie casa de marcat, contabil platit etc?multumesc anticipat.
gyongyike peter
-

8 aprilie 2020 at 15:06

Buna ziua, daca sunt broker imobiliar acreditat pot sa imi fac un pfi? Multumesc
voica elena
-

31 martie 2020 at 15:01

    Buna ziua! Mai bine va faceti o PFA, nu stiu daca va accepta ANAF cu contract de colaborare ca agent imobiliar.
    Constantin
    -

    1 aprilie 2020 at 20:09

Buna ziua. Pt inregistrarea ca PFI la ANAF pentru medici este mentionat ca dosarul care se depune contine ”copie dupa documentul eliberat de oganismul profesional care coordoneaza activitatea SAU copie dupa contractul cu partenerul de afaceri”. asta inseamna ca se pot depune pt infiintare doar documentele de la ministerul sanatatii si colegiul medicilor sau este obligatoriu ca pt infiintare sa am deja un contract de colaborare cu o clinica medicala? momentan lucrez cu contract individual de munca si as vrea sa schimb locul de munca iar la acesta nou sa fiu pfi. Multumesc
Cristina
-

14 ianuarie 2020 at 7:21

Multumesc de raspuns! Si imi cer scuze ca mai deranjez inca o data dar am uitat sa precizez un lucru (cred eu important), daca nu am contract cu platformele respective ar putea reprezenta o problema atunci cand declar veniturile?
User
-

7 decembrie 2019 at 20:54

    Aveti termeni si conditii pe care le-ati acceptat la inrolare in platforme, acela este contractul.
    Constantin
    -

    9 decembrie 2019 at 15:30

Da am aflat ca legislatia din romania nu imi permite sa obtin formularul A1 daca nu am activitate economica si in romania (contracte active). Nu imi ramane decat sa inchid PFA-ul ca in aceste conditii devine inutil si sa plec din tara.
Lucian
-

4 decembrie 2019 at 7:30

    Buna ziua! Faceti asa cum e bine penru dvs!
    Constantin
    -

    9 decembrie 2019 at 14:37

Buna, de aproximativ 2 ani am inceput sa vand prin intermediul zazzle, society6, redbubble si threadless (site-uri din strainatate care vand la comanda produse printate cu imagini facute de artisti) si in cazul meu sumele obtinute sunt pe proprietate intelectuala iar banii dobanditi prin site-urile mentionate sunt trimisi in contul Paypal (deocamdata suma totala din aceste venituri este mai mica de 50$ si nu am virat nimic inca in contul bancar). In cazul acesta, pentru a fi in deplina legalitate ce pasi trebuie sa urmez? Va multumesc.
Andreea
-

30 noiembrie 2019 at 10:42

    Am uitat sa mentionez ca nu detin PFI, PFA sau orice alta forma de organizare
    Andreea
    -

    30 noiembrie 2019 at 11:00

    Buna ziua! Completati declaratia unica ca venituri din strainatate dupa incheierea anului fiscal. Dar sumele sunt prea mici ca sa va faceti probleme ci fiscul. Concentrati-va pe cresterea venitului.
    Constantin
    -

    3 decembrie 2019 at 11:59

Multumesc pentru raspuns este de mare ajutor, insa pentru formularul A1 se cere a fi depuse o serie de acte la CNAS printre care si adeverinta cu stagiul de cotizare realizat in ultimele 12 luni de catre respectiva persoana fizica autorizata, in conditiile in care ea abia a fost infiintata si este cu venit 0 lei ce fel de adeverinta trebuie prezentata?
Lucian
-

21 noiembrie 2019 at 5:05

Buna ziua. Am deschis de curand un PFA cu domeniul activitatii de inginerie si consultanta tehnica pentru a lucra in Franta (si nu numai).L-am inregistrat si in spatiul intracomunitar. Nedumerirea mea este legata de formularul A1 daca imi este necesar tinand cont ca PFA meu are codul caen 7112 care intra (sau nu?) sub incidenta legii 114/2019. In caz ca trebuie sa achit taxele PFA-ului merg catre Anaf si catre CNAS separat?
Lucian
-

20 noiembrie 2019 at 16:01

    Buna ziua! Formularul A1 se obtine de la CNPP si va trebuie in cazul in care va deplasati sa lucrati in statele membre UE, pentru ca acestea sa stie ca va platiti impozitul si contributiile in Romania. Dvs in continuare veti declara veniturile obtinute din strainatate si veti plati impozitul si contributiile la ANAF.
    Constantin
    -

    20 noiembrie 2019 at 18:09

Buna ziua, Un Cabinet individual de insolventa se poate inregistra la ANAF ca PFI? Multumesc!
Laur
-

19 aprilie 2019 at 7:36

    Buna ziua! Sunteti profesie liberala si va inregistrati doar la ANAF; dar mai intai trebuie sa obtineti autorizatie de functionare de la autoritatea care organizaeaza profesia dvs. https://www.unpir.ro/
    Constantin Cozma
    -

    22 aprilie 2019 at 10:16

In calitate de artist plastic-pictor, sunt artist plastic cu expozitii la activ prin tara si strainatate.Care este varianta cea mai potrivita PFA-PFI- II ?. Este nevoie de inregistrare doar la Anaf sau si la ONRC..teoretic e o profesie libera..dar conform listei reglementate cu profesiile liberale activtatea de artist plastic-pictor nu e trecuta..
Costin
-

15 februarie 2019 at 19:44

    Buna ziua! O PFA, sistem real, inregistrata la ONRC, pentru ca probabil aveti si cheltuieli cu consumabilele. Dupa inregistrarea la ONRC Se aplica regimul fiscal pentru drepturile de autor.
    Constantin Cozma
    -

    18 februarie 2019 at 14:50

Buna seara, Am o intrebare referitoare la inchiderea unui PFI, aveti idee ce acte trebuiesc depuse? Mentionez ca PFI ul a fost deschis pt activitate sportiva. Multumesc.
Moga Anamaria
-

23 ianuarie 2019 at 16:03

    Buna ziua! Depuneti declaratia unica la ANAF in 30 de zile de la data de la care v-ati hotarat sa inchideti.
    Constantin Cozma
    -

    28 ianuarie 2019 at 18:14

Intrebare: sunt organizata in Cabinet Medical Individual si platesc impozit la ANAF si Primarie ca persoana fizica. De la salubritate mi se cere sa plataesc taxa ca persoana juridica, Este corect? Mentionez ca mai platesc o taxa , unei entitati autorizate si pentru deseurile toxice. Rog raspuns.
Magdalena
-

29 noiembrie 2018 at 6:52

    Buna ziua! Nu cunosc hotararea primariei locale cu privire la colectarea deseurilor. Va rog cititi hotararea pentru a afla persoanele care sunt obligate sa plateasca.
    Constantin Cozma
    -

    29 noiembrie 2018 at 12:13

Buna ziua, Va rog sa-mi comunicati, pentru un ghid de turism local care presteaza servicii de asistenta turistica unor turisti straini , recomandati PFA? PFA poate emite factura catre firma/asociatia din strainatate cu care colaboreaza in scopul insotirii turistilor pe teritoriul tarii noastre? Va multumesc!
Maria
-

20 octombrie 2018 at 11:57

    Buna ziua! Va recomand PFA. Sigur, puteti emite factura catre oricine, din UE sau afara UE.
    Constantin
    -

    22 octombrie 2018 at 17:06

Bună ziua! Vă rog frumos să mă ajutați și pe mine în următoarea situație: - dacă vreau să meditez elevi la domiciliul clientului, să fac cursuri și alte activități educativ-distractive pentru copii, atât în școli, cât și într-o locație proprie (închiriată), ce ar fi mai potrivit: PFI, PFA sau SRL? Iar ca documente ce ar trebui să am la dosar? Mulțumesc mult pentru ajutor! O zi frumoasă!
Gabriela
-

4 octombrie 2018 at 12:31

    Buna ziua! Puteti avea doar PFA sau SRL. SRL are avantaje la cifre mari. De aceea trebuie sa va faceti un calcul cu veniturile si cheltuielile estimate din activitate. Va recomand sa incepeti cu o PFA, unde veti plati la venitul net realizat si nu aveti contabil. Pentru ca aveti nevoie de foarte multa informatie cititi in continuare site-ul contapp.ro sau gasiti aici o solutie completa: https://contapp.ro/produs/pachet-complet-activitati-independente/
    Constantin
    -

    8 octombrie 2018 at 20:03

Buna ziua, Sunf fiziokinetoterapeut cu PFI infiinta la ANAF si am contract de prestari servicii cu o statiune. As dori sa stii daca realizez venituri si de la persoane fizice cu chitanta este legal in baza aceluiasi pfi. In decembrie 2018 imi va expira contractul de prestari servicii si vreau stiu daca voi putea obtine venituri de la persoane fizice in baza PFI-ului sau trebuie sa imi fac PFA.
Ionut
-

14 septembrie 2018 at 7:20

    Buna ziua! Sunteti profesie liberala, nu e nevoie nici de casa de marca nici de PFA - . Detereminati venitul in sistem real.
    Constantin
    -

    1 octombrie 2018 at 15:26

Buna ziua, un tatuator poate fi considerat PFI?
Claudia
-

24 august 2018 at 6:36

    Buna ziua! Trebuie sa va faceti un PFA la Registrul Comertului. Aveti nevoie de o certificare.
    Constantin
    -

    27 august 2018 at 12:54

      Ați putea sa imi explicați de ce tatuatorul nu se încadrează in categoria profesiilor libere cu veniturile obţinute din prestări de servicii cu caracter profesional, desfăşurate în mod individual sau în diverse forme de asociere, în domeniul artistic?
      Claudia
      -

      27 august 2018 at 16:38

        Buna ziua! Nu pot sa va explic pentru ca nu eu fac legile in Romania. Obiectivul meu este sa va informez cat mai precis pe dvs. De cele mai multe ori reusesc. Recomand sa mai intrebati. Verificati va rog si la ANAF si la Registrul Comertului. Intrebati si pe cei din domeniu cum functioneaza. Va multumesc!
        Constantin
        -

        27 august 2018 at 17:08