Taxe PFA 2024. CAS, CASS și impozite datorate de PFA și Profesii Liberale în 2024

Facebook
WhatsApp
Email

Taxe PFA 2024. Veniturile pentru care se datorează impozit și contribuții sociale:

  • Venituri din activități independente organizate ca:
    • PFA – Persoană Fizică autorizată;
    • II – Întreprinderi Individuale;
    • PFI – Persoană Fizică Independentă;
    • IF – Întreprinderi Familiale.
  • Venituri din Profesii Liberale înregistrate la ANAF și la organizațiile profesionale de care aparțin;

Taxe PFA 2024. Impozitul pe venitul realizat în 2024

Cota de impozit pe venit este de 10%; se aplică:

a. la venitul net, pentru activitățile impuse în sistem real. Venitul net în sistem real reprezintă diferența dintre venitul brut încasat și cheltuielile deductibile plătite în cursul anului fiscal. Din venitul net se scad pierderile raportate din anii precedenți și contribuția socială datorată și rezultă venitul impozabil.

b. la valoarea normei de venit, pentru activități independente impuse cu normă de venit.

Valoarea impozitului de plată se obține prin aplicarea procentului de impozit, de 10%, la valoarea normei de venit, sau a normelor de venit cumulate dacă sunt mai multe activități autorizate la ONRC. Norma de venit poate fi corectată în funcție de mai multe criterii (vezi aici norme de venit 2024).

Important! Dacă în 2023 s-a depășit plafonul de 25.000 euro la cursul mediu anual, din 2024 este obligatorie impozitarea în sistem real.

Salariul minim brut pe economie în 2024

Pentru tot anul 2024 plafoanele pentru contributii sociale, CAS si CASS, se calculeaza în raport cu salariul minim brut pe economie in vigoare la data de 25 mai 2024, anume de 3.300 lei pe lună. (Nu se iau in considerare modificari ale salariului minim brut anuntate dupa data de 25 mai 2024.)



Norma de venit sau sistem real

Contribuabilii care în anul fiscal 2023 au înregistrat un venit brut anual (incasat) mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro (la cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Națională a României, la sfârșitul anului fiscal) au obligația determinării venitului net anual în sistem real, începând cu anul fiscal 2024.

  • Plafonul in lei 25.000 x 4,9465 lei = 123.662 lei

Atentie! Pentru stabilirea incadrarii in plafonul de 25.000 euro, luăm in calcul totalul sumele încasate în RJIP (cu încasările in valută la data si cursul valabil in ziua respectivă).

Taxe PFA. 2024. Contribuția de asigurări sociale (pensie) – CAS 2024

Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente din una sau mai multe surse, precum și contribuabilii care obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, sunt obligate să plătească contribuție de asigurări sociale dacă estimează (sau obțin) pentru anul curent venituri nete, a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 sau 24 de salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației.

  • plafonul de 12 salarii = 39.600 lei;
  • plafonul de 24 salarii = 79.200 lei;

Încadrarea în plafonul anual de cel puțin 12 sau 24 de salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației, se efectuează prin cumularea veniturilor nete și/sau a normelor anuale de venit din activități independente.

Baza anuală de calcul al contribuției de asigurări sociale, în cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente, o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât nivelul a 12 sau 24 de salarii de bază minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației.

Persoanele fizice care desfășoară activități independente pentru care impozitul și contribuțiile NU se rețin de către plătitorul de venit, depun declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor.

Dacă estimezi în declarația unică un venit net mai mare de 39.600 lei ești obligat să te asiguri în sistemul de asigurări sociale de stat și să alegi venitul la care vrei să plătești contribuția. Acest venit ales nu poate fi mai mic decât plafonul de 12 salarii minime pe economie.

La venitul de ales, care reprezintă baza de calcul a CAS, se aplică procentul de contribuție de 25% și se obține contribuția anuală datorată pentru 2024. Astfel, CAS datorat:

  • 39.600 lei x 25% = 9.900 lei, valoarea minimă a contribuției sociale datorată pentru 2024, daca venitul realizat depășești 12 salarii minime brute;
  • 79.200 lei x 25% = 19.800 lei, valoarea minimă a contribuției sociale datorată pentru 2024, dacă venitul realizat depășește 24 salarii minime brute;

Atentie! Contribuția de asigurări sociale se calculează de către contribuabili, prin aplicarea procentului de contribuție la baza de calcul și se plătește de către aceștia în termenul prevăzut de lege. ANAF nu va mai emite decizii de impunere în urma depunerii Declarației Unice.

Termenul de plată a contribuției de asigurări sociale este până la data de 25 mai inclusiv, al anului următor celui pentru care se datorează contribuția. Obligațiile aferente veniturilor realizate în 2024 se achită până la data de 26 Mai 2025.

Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente pot efectua plăți reprezentând contribuția de asigurări sociale (CAS 2024) datorată oricând până la termenul de plată.

Important! Recalcularea contribuțiilor sociale pentru pensie. Recalcularea CAS.

  • Începând cu anul fiscal 2021 se elimină posibilitate recalculării CAS în cazul în care activitatea este suspendată sau radiată în cursul anului.
  • Incepand cu 2024, este abrogata si prevederea prin care activitățile care încep in cursul anului datoreaza CAS daca venitul estimat depășește plafonul recalculat pe lunile de activitate (se elimina textul „recalculat corespunzător numărului de luni rămase până la sfârșitul anului fiscal” de la art 151, alineat 10 – cod fiscal 2023).
  • Se permite recalcularea doar în cazul persoanelor fizice care intră în categorie persoanelor exceptate de plată CAS – devin pensionari.

Nu sunt obligați la plata CAS:

  • Contribuabilii asigurați în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligația asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii (avocați, notari și alții);
  • Persoanele care au calitatea de pensionari, nu datorează contribuția de asigurări sociale pentru veniturile realizate din activități independente;
  • Contribuabilii impuși în sistem real care estimează și realizează un venit net anual sub baza minimă de calcul, (39.600 lei în 2024);
  • Persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor nu datorează contribuția de asigurări sociale pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuală.

Opțiunea de a plăti contribuție socială CAS (pensie)

Persoanele fizice care desfășoară activități independente, și care estimează că vor realiza un venit net anual mai mic de 12 salarii minime brute pe economie, pot opta pentru plata contribuției de asigurări sociale pentru anul curent, în condițiile prevăzute pentru persoanele care estimează că realizează venituri anuale peste nivelul a 12 salarii minime brute pe țară. Aceste persoane depun declarația unică până la data de 25 Mai 2024 și plătesc contribuția de cel putin 9.900 lei până la data de 25 Mai 2025.

Taxe PFA 2024. Contribuția de asigurări de sănătate – CASS 2024

https://contapp.ro/blog/contributia-de-sanatate-cass-2024

Contribuția de asigurări sociale de sănătate se calculează de către contribuabili prin aplicarea cotei de contribuție de 10% asupra bazei anuale de calcul.

Începând cu 2024, baza de calcul a CASS o reprezintă venitul net realizat, care nu poate fi mai mica decât plafonul de 6 salarii si nici mai mare decât plafonul de 60 de salarii minime pe economie.

  • Baza minimă 6 salarii = 19.800 lei, CASS minim de 1.980 lei;
  • Baza maximă 60 de salarii = 198.000 lei, CASS maxim de 19.800 lei;

Observație! Daca titularul PFA se încadrează la excepții, CASS se calculează la venitul net, oricare ar fi acesta. De exemplu, daca venitul net este de 100 lei se datorează 10 lei CASS. Daca titularul nu se încadrează la excepții, atunci plătește CASS la plafonul de 6 salarii. Excepțiile sunt enumerate mai jos.

Important. Incepând cu 2024, pentru stabilirea obligației de a plăti CASS veniturile din activități independente nu se vor cumula cu veniturile din alte surse (dividende, dobanzi, chirii, etc), pentru aceste venituri se va plăti CASS separat. Tot începând cu 2024, contribuția la sănătate este deductibila la calculul venitului impozabil.

Persoanele fizice care realizează venituri din activități independente, pentru care nu există obligativitatea reținerii la sursă a CASS, depun declarația unică până la data de 25 mai inclusiv, a anului următor celui de realizare a veniturilor, în care evidențiază venitul realizat în anul anterior și venitul estimat pentru anul în curs.

Opțiunea de a plăti contribuție de sănătate

Conform noului cod fiscal, din 2024 orice persoana care desfasoara o activitate independenta va plăti CASS la nivelul a cel puțin 6 salarii minime pe economie, chiar daca activitatea a obținut un venit net mai mic decât plafonul de 6 salarii, daca nu se incadreaza la exceptii.

Important. In cazul in care titularul PFA /Profesie liberala a obținut un venit net mai mic decât plafonul de 6 salarii, dar a fost asigurat la sănătate in cursul anului 2024, in calitate de salariat sau ca urmare a obținerii de alte venituri pentru care s-a plătit CASS, nu datoreaza CASS la plafonul minim, de 6 salarii.

Concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate  1%

Persoanele fizice care desfășoară activități independente, au opțiunea de a a se asigura pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate. Procentul de asigurare este de 1% iar baza de calcul lunară, care nu poate fi mai mică decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară, stabilit potrivit legii, și nici mai mare decât valoarea a de 3 ori a acestuia.

  • Baza de calcul lunară minimă = 3.300 x 1% =33 de lei, contribuție datorată;
  • Baza de calcul lunară maximă = 9.800 x 1% = 98 de lei, contribuție datorată.

Pentru a beneficia  de îndemnizație de concediu se semnează contractul de asigurare cu Casa de asigurări de Sănătate. Stagiul minim de asigurare pentru acordarea îndemnizației este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

Declarația Unică 2024

Până la data de 25 Mai 2025 se depune Declarația Unică cu venitul realizat în 2024:

  • Termenul de plată pentru obligațiile aferente venitului realizat în 2023 este este 27 mai 2024;
  • Termenul de plată pentru obligațiile aferente venitului realizat în 2024 este 26 mai 2025.
  • Termenul de plată pentru obligațiile aferente venitului realizat în 2025 este 25 mai 2026.

Abonează-te chiar acum
la newsletter

Bucură-te săptămânal de informații și noutăți fiscale
direct la tine pe e-mail.

20.000+ abonați se informează
din newsletterul ContApp.

Facebook
WhatsApp
Email

Leave a comment

71 de comentarii

Buna seara, daca am avut venituri in 2024 ,sub plafonul minim de 12 salarii, dar am optat pentru plata CAS,pot deduce aceasta cheltuiala?Multumesc! Ana
Gosuly Ildikó
-

26 martie 2025 at 19:00

Bună ziua! Dacă inntegral in anul 2024 am fost student mi se mai aplică excepția de calcul la CASS pentru PFA? Țin să menționez că l-am deschis in Septembrie și am ieșit chiar și pe minus ca profit... Calculez CASS 10% din profit sau plătesc 1980 plafonul minim? Mulțumesc!
Damian
-

24 martie 2025 at 10:36

Buna ziua, As avea 2 intrebari: 1. Pentru venituri obtinute din actiuni din strainatate (ca beneficiu extra) pentru o persoana care este salariat in Romania in declaratia unica 212 se selecteaza la sectiunea atate privind activitatea desfasurata nr 7? 2. Pentru acesta suma se plateste impozit si CASS? Sau se plateste si CAS? Multumesc frumos!
Irina
-

12 februarie 2025 at 14:11

    Buna ziua! Se datoreaza CASS. Calculati aici: https://declaratiaunica.contapp.ro/calculator/2024
    Constantin
    -

    6 martie 2025 at 11:27

Buna seara , Detin un PFA , sunt pensionar dar am si un contract de munca pt 2 ore cu un SRL , unde platesc lunar contributiile cuvenite inclusiv Sanatatea , profitul realizat la PFA pt anul 2024 , este sub nivelul a 6 salarii minime pe economie , intrebare : Intrand la exceptii , daca mai platesc CASS sau care este procentul din Profit (venit ) ce revine CASS multumesc frumos , Dumitru
dumitru
-

7 februarie 2025 at 14:57

    Buna ziua! Platiti CASS la venitul net realizat ca PFA. Calculati aici: https://declaratiaunica.contapp.ro/calculator/2024
    Constantin
    -

    6 martie 2025 at 11:24

Buna seara,daca am platit anul trecut cass 1980 lei. pentru anul fiscal 2024 mai completez cass in DU actuala? Nu risc sa fie platita aceasta suma de doua ori? Multumesc pentru lamuriri
Raza erica
-

5 februarie 2025 at 19:49

    Buna ziua! Depinde de venit, daca aveti activitati independente in sistem real, trebuie sa definitvati si CASS-ul.
    Constantin
    -

    6 martie 2025 at 11:22

Buna ziua, am avut peirdere in anul 2024. vreau insa sa platesc cas, pensie. Pot? Si care este suma minima, 9900 lei?
Adriana
-

5 februarie 2025 at 12:38

    Buna ziua! Da, bifati in declaratia 2024, cap. II, venit estimat, CASS optional pentru 2024.
    Constantin
    -

    6 martie 2025 at 11:21

Buna ziua! Pot deduce anul acesta cheltuielile cu imp si cass pe care le am platit in mai 2024 aferent DU ptr 2023?
Pavel
-

4 februarie 2025 at 14:32

    Buna ziua! Impozitul nu a fost niciodata deductibil iar cass doar cel din 2024 este deductibil: https://declaratiaunica.contapp.ro/calculator/2024
    Constantin
    -

    6 martie 2025 at 11:19

Buna ziua! 1. am obtinut venit( profit= pret vanzare - pret achizitie ), din vanzarea de actiuni, peste 12 salarii medii. Brokerii ( SSIF-urile), trimit raportarea direct la ANAF, sau mai completez si eu pe baza datelor primite de la brokeri?; 2.La ce sectiune in declaratie, trec aceste venituri ? doar profitul?; Multumesc! Toate cele bune!
OPARLESCU
-

31 ianuarie 2025 at 8:41

    Buna ziua! Declarati doar CASS. Impozitul s-a retinut la sursa.
    Constantin
    -

    6 martie 2025 at 11:17

Buna ziua, am avut venituri din drepturi de autor in perioada 1 ian 2024 - 30’aug 2024 . In luna ianuaroe 2024 am depus la anaf declaratia 230 pt cass si am de plata 1980 lei , ca trebuie dacuta pana la data de 25 mai 2025. Precizez ca suma din drepturi de autor a fost de 1500 lei / luna. Mai trebuie depusa declaratiw pt plata la impozit? Multumesc.
Radulescu
-

28 ianuarie 2025 at 3:42

    Buna ziua! Nu datorati CASS pentru venitul realizat. Platitorul venitului trebuia sa va retina impozit si atat.
    Constantin
    -

    6 martie 2025 at 11:04

Multumesc!
CHIPERI-OLARU MARIA
-

15 ianuarie 2025 at 16:23

Buna seara....am un PFA infiintat in noiembrie 2024( sistem real). Nu am avut nici un venit incasat, nici o cheltuiala pe firma, Sunt in acelasi timp si angajata la privat, am fost si in 2024, deci s--a platit CAS si CASS. Declaratia unica in mai 2025 se mai depune in aceasta situatie? CAS, CASS ar fi de achitat in acest caz, si daca raspunsul este afirmativ, atunci cat se achita? Va multumesc
andreea elena
-

15 ianuarie 2025 at 14:36

    Buna ziua! Da, o depuneti cu venit 0. si fara subricile de CAS si CASS completate. Calculati aici: https://declaratiaunica.contapp.ro/calculator/2024
    Constantin
    -

    6 martie 2025 at 10:52

Bună seara! Dacă plătesc ca și angajat la o firmă CAS și CASS și am și un PFA care nu a avut activitate (încasări) în 2024, trebuie să achit pentru PFA acel plafon minim de 1980 lei pt CASS? Anul trecu am depus declarația unică cu calcul în sistem real.
Radu
-

12 ianuarie 2025 at 20:40

    Buna ziua! Daca sunteti salariat veti plati CASS la venitul realizat. In cazul dvs 0 lei.
    Constantin
    -

    6 martie 2025 at 10:48

Buna seara! De ce imi apare ESTIMAT TAXE 2025 2430 LEI CASS daca PFA ul meu este radiat din 2024? Mentionez ca am platit anul trecut ce taxe am avut de platit pe 2024 .Multumesc
APOPEI ANDREEA
-

3 ianuarie 2025 at 21:25

Buna ziua, foarte bien și simplu structurat! Mulțumesc! Totuși - am o nelămurire - pt PFA care a fost deschis la final de Octombrie (venit estimat pe 4000 RON) cât ar trebuie sa se achite CASS, dacă persoana are și calitate de angajat ? Se ia inc calcul doar pentru perioada de când s-a inceput activitatea/deschis PFA-ul? Multumesc!
Adalia
-

19 decembrie 2024 at 21:14

Daca am venituri din dividende de 35000 pe 2024 cat platesc la anul CASS
TIMOSCOV DIANA IONELA
-

17 decembrie 2024 at 9:36

    Buna ziua! CASS de plata este de 1.980 lei.
    Constantin
    -

    17 decembrie 2024 at 10:01

buna ziua. sunt salariat iar in 2024 am realizat venituri din dividende 20.000 lei si venituri din asigurari de 16.600 lei . ce suma voi plati cass si pt ce categorii de venit ? va multumesc.
dorina
-

5 decembrie 2024 at 12:15

Buna seara.Sunt persoana fizica autorizata profesii liberale.Am devenit pensionar. Mai sunt obligata sa platesc asigurari sanatate.?
OLTEAN MARIA
-

4 decembrie 2024 at 17:36

    Buna ziua! Da, veti plati CASS la venitul net realizat, cel putin la nivelul a 6 salarii.
    Constantin
    -

    17 decembrie 2024 at 9:53

Salutare, va rog sa ma ajutati cu o situatie concreta: Sunt salariat cu venit brut peste venitul mediu brut pe tara cu contract pe perioada nedeterminata. Am un I.I. la care ofer servicii consultanta IT, incasari doar bancare fara casa de marcat etc, cu venit pe an sub 15000lei. Acum, pentru 2024 ce taxe ar trebui platite? Ma incadrez la cei 10% pe venitul net? Sau trebuie si CAS sau alte taxe? multumesc.
Vasile Gherasim
-

20 noiembrie 2024 at 11:21

    Buna ziua! La un venit de 15.000 lei net datorati sanatate de 1.500 lei si impozit de 1350 lei.
    Constantin
    -

    17 decembrie 2024 at 9:45

Bună ziua, Material bine documentat și eficient. Exemplele concrete cu calcule sunt cele mai bune metode de a mentora pe cei interesați de DEDUCERI FISCALE. Profesionalism pur...bravo. Cu stimă, Dan
Dan Pintilie
-

31 octombrie 2024 at 14:13

    Va multumim pentru apreciere!
    Constantin
    -

    15 noiembrie 2024 at 11:07

Buna ziua, Ce salariu minim brut se ia ca referinta la stabilirea plafonului pt plata CASS, pt veniturile obtinute din dobanzi bancare si dividente in anul 2024? 3300 sau 3700? Daca simulez pe du Versiune: A1.0.2/08.07.2024 calculul se face la venitul de 3300. Nu imi e foarte clar. Multumesc, Florin
Dumitrache Florin
-

9 octombrie 2024 at 7:05