Ca în fiecare an, la 1 Ianuarie avem noutăți legislative cu impact puternic asupra activităților pe care le desfășurăm. Iar anul acesta unele dintre modificări sunt o surpriză totală… ne-am invatat deja, din pacate!
Din fericire aceste surprize fiscale neplăcute au vizat doar srl-urile si mai puțin activitatile indepenendete.
OUG 156/31.12.2024 a fost publicat in Monitorul Oficial cu câteva ore înainte de a intra în vigoare, deși legea prevede ca modificările la codul fiscal trebuie anunțate cu cel puțin 6 luni înainte de a avea efect. O parte dintre noutatile prevazute in OUG sunt enumerate mai jos.
Prevederi cu impact la persoanele fizice
- Pentru declarararea contractele noi de închiriere la ANAF sau modificarea celor existente, proprietarii care dețin in comun un bun închiriat trebuie sa desemneze una dintre persoane (dintre proprietari sau uzufructuari) care să îndeplinească obligația înregistrării contractului la ANAF.
Prevederi cu impact la PFA și la Profesiile Liberale (II, IF, PFA, PFI, etc)
- Salariul minim brut pe economie crește la 4.050 lei. Este salariul în funcție de care calculăm plafoanele pentru plata contributiilor sociale in 2025. Detalii aici.
- Declarația Unica din 2025 nu mai are capitol pentru estimarea venitului. Veniturile si impozitele datorare se vor declara dupa încheierea anului fiscal. Detalii aici.
- Se modifica codurile CAEN pentru firmele noi. Pentru firmele deja înregistrate, actualizarea CAEN se va realiza gradual. Detalii aici.
- Intră în vigoare obligația pentru toți agenții economici, cu unele exceptii, de a trimite in SPV e-Factura pentru clienți persoane fizice Detalii aici.
- Pentru încasările realizate prin utilizarea cardurilor de credit/debit, utilizatorii nu au obligaţia să imprime/să înmâneze bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale clienţilor. La solicitarea clienţilor, utilizatorii pot imprima şi înmâna acestora bonul fiscal. Detalii aici.
Prevederi cu impact la Societățile Comerciale
- Crește impozitul pe dividende de la 8% la 10% (OUG 156);
- Sunt eliminate facilitățile de care beneficiaza salariatii din construcții, IT, agricultura si industria alimentara (OUG 156);
- Plafonul de la microîntreprinderi se reduce de la 500.000 euro la 250.000 euro in 2025, si la 100.000 euro in 2026 (OUG 156);
- S-a eliminat condiția de realizare a veniturilor din consultanță și management, în proporție de 80%, de îndeplinit pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor (OUG 156);
- De la 1 ianuarie toata entitățile care conduc contabilitate in partida dubla vor depune declaratia 406 SAF-T. Detalii aici.
Un comentariu
2 ianuarie 2025 at 9:54