Indemnizatia PFA si pentru alti profesionisti

1 Septembrie 2020. Un nou ajutor aprobat pentru profesionisti: 2.253 lei brut pe luna. Vezi detalii aici.

Cum se impoziteaza indemnizatia pentru profesionisti

Conform Ordonantei 226/2020, pentru indemnizatia incasata se datoreaza:

  • Contributie de asigurari sociale (pensie) – CAS – 25%;
  • Contributie de asigurari sociale de sanatate – CASS – 10%;
  • Impozit pe venit 10%, care se aplica la diferenta dintre indemnizatia incasat si contributiile sociale calculate;

Vezi in acest articol mai multe detalii, inclusiv o aplicatie de calcul rapid a impozitului pe indemnizatia PFA.

Informatii oficiale despre acordarea indemnizatiei in luna IUNIE

Pentru informatii oficiale legate de acordarea Indemnizatiei contacteaza Agentia de Plati din judetul tau. Intra pe aici.gov.ro selecteaza procedura si judetul tau, si in dreapta sus gaseti butonul CONTACTEAZA-NE – apasa si vei gasi numarul de telefon pentru informatii.

Actualizare 03 Iulie 2020

Actualizare 3 Iulie 2020. Cererea pentru indemnizatia pfa a fost actualizata cu activitatile afectate de starea de alerta care sunt eligibile pentru incasarea indemnizatiei si pe luna Iunie 2020. Cererea poate fi descarcata de pe site-ul aici.gov.ro.

Activitati restrictionate de starea de alerta pentru care se acorda indemnziatie in luna iunie.
Activitati restrictionate de starea de alerta pentru care se acorda indemnziatie in luna iunie.
Activitati restrictionate de starea de alerta pentru care se acorda indemnziatie in luna iunie.

Actualizare 02 Iunie 2020

Conform OUG 92/2020, indemnizatia de ajutor pentru profesionisti se acorda si dupa 31 MAI pentru activitatile care sunt in continuare afectate de masurile de restrictie. Indemnizatia se acorda pana la ridicarea acestor restrictii.

Daca activitatea s-a reluat in cursul lunii mai, atunci se depune cerere pentru perioada in care activitatea a fost intrerupta (exemplu: 1-15 mai sau 1-20 mai, etc). Data reluarii activitatii este data primului document intocmit in luna mai: comanda, cerere, factura, bon fiscal, contract, activare salariati, etc.

Art. 1. – (1) Acordarea indemnizațiilor prevăzute la art. XI și art. XV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 59/2020, cu completările ulterioare, pentru toate domeniile de activitate în care se 6 mențin restricții în condițiile Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, se prelungește și după data de 31 mai 2020, până la ridicarea acestor restricții.”

Cum se obtine indemnizatia pentru luna Mai

Indemnizatia pfa si pentru alti profesionisti se acorda pentru toata luna Mai chiar daca starea de urgenta s-a incheiat la data de 14 Mai, daca activitatea nu a fost reluata.

Indemnizatia PFA, indemnizatia pentru profesionisti

Ordonanta de urgenta 53 din 21 Aprilie 2020 completeaza Ordonanta 30 (actualizata 21 aprilie 2020), in care s-a anuntat indemnizatia pentru profesionisti.

  • S-a prelungit termenul de depunere cererii pentru indemnziatia pfa pentru luna martie – cererea se mai poate depune pana cel tarziu marti 28 aprilie 2020.
  • De indemnizaţia prevăzută la alin. (1) beneficiază şi avocaţii a căror activitate este redusă ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgenţă, dacă în luna pentru care solicită indemnizaţia au realizat încasări cu minimum 25% mai mici decât media lunară pe anul 2019, dar care nu depăşesc câştigul salarial mediu brut = 5.429 lei, (au termen de depunere 10 zile lucratoare de la data publicarii ordonantei 53 – 21 aprilie 2020);
  • Persoanele care beneficiază de un drept de pensie şi persoanele încadrate în grad de handicap pot beneficia de indemnizatie;
  • Pentru indemnizaţia prevăzută se datorează impozit pe venit, contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate. Acestea se declara si se platesc in 2021 prin declaratia unica;
  • Impozitul si contributiile reprezinta 41,5% din suma incasata.
  • Indemnizatia pfa nu se acorda societatilor comerciale;
  • sumele primite ca indemnizatie nu sunt supuse executării silite prin poprire pe durata acordării lor;

Persoanele indreptatite sa primesaca indemnizatie

Sunt eligibili pentru indemnizatie profesionistii „care întrerup activitatea ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada starii de urgenta”.

In categoria profesionistilor intra:

  • Activitatile independente – persoanele fizice care desfasoara o activitate economica si sunt organizate ca Profesie Liberala, Persoana Fizica Autorizata, Intreprindere Individuala sau membri a unei Intreprinderi Familiale;
  • Avocaţii a căror activitate este redusă ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgenţă, dacă în luna pentru care solicită indemnizaţia au realizat încasări cu minimum 25% mai mici decât media lunară pe anul 2019, dar care nu depăşesc câştigul salarial mediu brut = 5.429 lei, (au termen de depunere 10 zile lucratoare de la data publicarii ordonantei 53 – 21 aprilie 2020);
  • Persoane care obtin venituri din contracte de activitati sportive;
  • Persoane care obtin venituri din drepturi de autor;
  • Personalul incadrat in munca la un angajator prin alta modalitate prevazuta de lege (exemplu conventii civile).

Cateva precizari

  1. Sunt indreptatiti sa incaseze indemnizatia profesionistii care au intrerupt activitatea din cauza starii de urgenta. Activitatea nu trebuie suspendata la Registrul Comertului sau prin Declaratia Unica;
  2. Este necesar sa aveti cont bancar deschis la bancile comerciale pe numele activitatii profesionale. Nu se accepta contul bancar personal.
  3. Persoanele care desfasoara o activitate economica ca profesionisiti si beneficiază si de un drept de pensie precum şi persoanele încadrate în grad de handicap pot beneficia de indemnizatie;
  4. Indemnizatia pentru profesionsiti nu se acorda societatilor comerciale sau altor grupuri de interese;
  5. Pentru cei care sunt salariati si cu activitatea de profesionist intrerupta – legea nu precizeaza clar daca puteti face cerere de indemnizatie. Trimiteti documentatia si agentia va decide daca aveti dreptul sau nu. In opinia mea salariati platiti de firmele private se incadreaza la indemnizatie, care este platita de stat. Nu vad un conflict aici.
  6. Pentru cei care sunt in somaj tehnic si cu activitatea de profesionist intrerupta Conform ordonantei de urgenta, nu sunt indreptatiti sa primeasca indemnizatie pfa: „Art. XV1 Pentru angajaţii încadraţi cu contract individual de muncă, angajatorul solicită indemnizaţia pe baza documentelor prevăzute la art. XII alin. (1). În cazul în care personalul este încadrat prin altă modalitate prevăzută de lege, acesta va beneficia de prevederile art. XV”.

Conform ordonantelor militare in vigoare pana la aceasta data, urmatoarele activitati au fost intrerupte din cauza situatiei de urgenta:

  • baruri, restaurante, cafenele, hoteluri;
  • cabinete medicale de stomatologie;
  • activitatile culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear si de îngrijire personala, realizate în spaţii închise;
  • desfasurarea oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, in spatii deschise;
  • activitatile de comercializare cu amanuntul a produselor si serviciilor in centrele comerciale in care isi desfasoara activitatea mai multi operatori economici, cu exceptia vanzarii produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice si a serviciilor de curatatorie;

Persoanele eligibile a incasa indemnizatie nu sunt limitate la lista de activitati de mai sus. Sunt eligibile toate activitatile care au intrerupt activitatea pe perioada starii urgenta.

Prin intreruperea activitatii intelegem ca nu s-au facut livrari de bunuri si nu s-au prestat servicii in perioada starii de urgenta.

Care este valoarea indemnizatiei

Valoarea indemnziatie pentru profesionisti este egala cu 75% din salariul mediu brut pe economie, stabilit prin legea bugetului de stat. Pentru 2020 salariul mediu brut este 5.429 lei iar indemnizatia pfa bruta este egala cu 4.072 lei pe luna.

Persoanele indreptatite sa primeasca indmenizatie primesc in conturi valoarea bruta a acesteia.

  • Pentru luna martie s-a incasat suma de 2102 lei, corespunzator perioadei maxime, de la declararea starii de urgenta, 16 martie si pana la sfarsitul lunii;
  • Pentru luna aprilie se va incasa 4072 lei, starea de urgenta fiind declarata pentru toata luna;
  • Pentru luna mai, daca nu se prelungeste starea de urgenta, se va calcula indemnizatie pentru perioada 1-15 mai 2020.

Cum se inregistreaza in contabilitate si in Declaratia Unica

Indemnizatia se inregistreaza in Registrul Jurnal de Incasari si Plati din 2020. Impozitul si contributiile sociale calculate vor fi declarate in formularul declaratiei unice din 2021.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

392 de comentarii

Buna ziua. Am si eu 2 intrebari, de fapt trei... 1.Daca locul de desfasurare a activitatii e altul decat adresa titularului, adica adresa inscrisa in buletin.. in cerere se trece domiciliul titularului sau sediul pfa-ului (inscris in certificatul de la Registrul Cometului). 2. Cei care obtin venituri din inchirieri in regim hotelier (activitate declarata la ANAF pe CNP) beneficiaza de aceasta indemnizatie ? 3. Stiu ca s-a mai discutat, dar nu era clar ... administratorii unici de SRL care nu sunt angajati beneficiaza de vreo forma de sprijin ? Multumesc!
Dana Mateiu
-

8 aprilie 2020 at 13:20

Buna ziua ! Daca sunt medic dentist si am PFI ce data este corect sa pun ? Ordonanta de suspendare a activității a intrat în vigoare pe data de 22.03 ora 22:00. Daca am trecut data de 16.03 ca si întrerupere este ok? Chiar am întrerupt din proprie initiativa activitatea atunci. Nu am mai avut nici o încasare. Va multumesc anticipat !
Ion Bondrescu
-

8 aprilie 2020 at 11:55

Buna ziua,daca am un PFA in domeniul evaluari imobiliare si ultima lucrare/incasare a fost 17 martie dar am si un contract individual de munca cu norma intreaga beneficiez de indemnizatie ?
adrian
-

8 aprilie 2020 at 10:55

    Buna seara! Eu am sunat la Agentia Pentru Plati si Inspectie Sociala si mi au spus ca in aceasta situatie nu se acorda indemnizatie pt pfa (daca exista un cim activ), au spus ca cererea o vor primi, insa ulterior vor emite decizii de recuperare a banilor! Seara frumoasa!
    Loredana
    -

    9 aprilie 2020 at 18:11

      Am sunat si eu la Valcea si au spus ca nu stiu ,sa depun cererea ca se vor face verificari ulterioare .Am sunat si la Bucuresti si raspunsul a fost ca pot sa depun cerere ca nu conteaza daca am un contract de munca cu norma intreaga activ . Am hotarit sa nu depun decat sa vina control dupa si sa stabileasca returnarea sau mai rau.
      adrian
      -

      9 aprilie 2020 at 18:52

Buna ziua, Dupa ce am trimis cererea prin e-mail, am primit confirmarea aceasta automata: "[email protected] via mail3.stsmail.ro Mon, Apr 6, 12:44 PM (2 days ago) to me Buna ziua, Prin prezenta va comunicam faptul ca mailul dvs. a fost primit de catre AJPIS Sibiu. Cererea dvs. va fi prelucrata in cel mai scurt timp. Va multumim!" Mai primim vreo confirmare ca cererea a fost aprobata/respinsa, sau doar asteptam asa pana se livreaza banii? Multumesc!
Pricopi Dragos
-

8 aprilie 2020 at 8:17

Buna ziua. Sunt persoana fizica si sunt interesat daca ma incadrez la Profesii Liberale (PF). Sunt inginer de sunet pentru sonorizari, productie cinematografica, televiziune. In mediul nostru sunt considerat freelancer, dar nu stiu daca termenul este echivalent cu Profesii Liberale. Lucrez pe baza de proiect, angajatorul platind indemnizatiile catre stat. Multumesc
Puiu
-

7 aprilie 2020 at 10:21

Buna zius Sunt medic stomatolog si detin un cabinet cu forma de organizare srl. Conform legii, cabinetul este inchis total dar nu pot primi aceasta indemnizatie pentru ca nu sunt pfa, cmi, pfi, etc. Care ar fi solutia ? multumesc
poenaru
-

7 aprilie 2020 at 7:46

    Buna ziua! Nu este solutie pentru administratori sau asociati in societati comerciale.
    Constantin
    -

    8 aprilie 2020 at 12:08

Ce se intampla e o dobitocie. eu sunt medic si facturez printr-un PFI. odata cu epidemia mi s-a redus activitatea la 40% fata de luna precedenta. prestez servicii medicale intr-un spital privat. Probabil aprilie va fi la 25% sau chiar mai putin. e clar ca sunt afectat dar din ce inteleg, ca sa primesc acest ajutor ar fi trebuit sa inchid pravalia pe 16. mi se pare o dobitocie. adica si 1 leu daca incasez, nu ma incadrez in ordonanta. din partea mea, sa si-o bage de unde au scos-o !
G. GABRIEL
-

7 aprilie 2020 at 7:18

Am un IF, cu haine în piață..Sunt asociata cu mama care este pensionara, dar nu plătesc carte de munca. Beneficiez de indemnizație?
Gheorghe Constanta
-

6 aprilie 2020 at 19:57

    Buna ziua! Depuneti cerere de indmenziatie.
    Constantin
    -

    8 aprilie 2020 at 12:03

am depus actele pt.indemnizatie pe pfa.si se cere cont bancar pe pfa nu contul personal PFA TAXI
valache danut
-

6 aprilie 2020 at 14:54

Buna ziua am și eu un PFA în domeniul taximetrie și aș vrea să știu dacă mă incadrez ptr depunerea de 75% Menționez că activitatea a scăzut mai bine de 50% si începînd din data de 02 04 2020 nu am mai ieșit deloc la muncă
Ungureanu
-

6 aprilie 2020 at 14:12

    Buna ziua! Pentru luna aprilie o sa depuneti cerere intre 1-10 mai 2020.
    Constantin
    -

    6 aprilie 2020 at 15:53

Buna Ziua, Detin o intreprindere individuala, domeniul meu de activitate era legat de evenimente (nunti / botezuri / petreceri etc.) , prestari servicii (fum greu, arfiticii etc.) , eu ma incadrez pentru inedmnizatie? mentionez ca inca din luna aceasta aveam evenimente planificate (si clar nu se va mai desfasura niciunul).
Victor M.
-

6 aprilie 2020 at 9:57

In cazul in care activitatea mea a fost intrerupta din data de 24 martie cf ordonantei atunci cererea o completez cu perioada care mi se aplica mie? (24-31 martie)
Diana S
-

6 aprilie 2020 at 6:59

am inteles, va multumesc pentru raspuns! multa sanatate!
Bordea Alina
-

6 aprilie 2020 at 5:56

Buna seara! Daca am PFA si mi-am intrerupt activitatea principala prin intermediul careia care obtin venit, dar am si un contract separat, de prestari servicii ocazionale, care mi-a adus pe luna martie venit (secundar, inconstant, sub minimul pe economie), mai sunt eligibila pt idemnizatie? Multumesc.
Andreea
-

5 aprilie 2020 at 21:14

Buna ziua, Dupa ce trimit documentele celor de la mmanpis.ro, o sa primesc vreo confirmare ca a fost aprobata cererea? Multumesc!
Pricopi Dragos
-

5 aprilie 2020 at 9:18

Buna seara! Am și eu o întrebare. Mi-am înființat intreprinderea individuală in Februarie 2020. Intreprinderea funcționează cu trei coduri CAEN ( antrenor de dans, antrenor de Fitness și inchiriere de bunuri personale pentru diferite evenimente).Toate activitățile se desfasoara la beneficiar. Cum as putea sa justific faptul ca mi-am intrerupt activitatea? Intreprinderea fiind nou înființata nu am încheiat contracte și nu am avut incasari. Am sunat la AJPIS și nu mi-au dat nici un răspuns , am discutat cu mai mulți contabili și nici ei nu știu exact. Multumesc!
Alexandra
-

4 aprilie 2020 at 16:49

Nu reusesc sa depun la AJPIS documentatia ptr indemnizatia care se acorda unui PFA.Va rog puteti sa mi spuneti cum sa procedez.Va multumesc !
Vasilica Moroianu
-

4 aprilie 2020 at 16:37

Buna ziua. Am depus ieri cererea pt indemnizatie. In declaratia pe proprie raspundere am declarat gresit ca activitatea a fost intrerupta in 10.03.2020 in loc de 14.03.2020. Ce ma sfatuiti sa fac? Trebuie sa trimit din nou cererea in care sa trec data corect sau sa las asa? Normal activitatea ar trebui intrerupta total din 16.03.2020
Viorel
-

4 aprilie 2020 at 10:18

Buna ziua! Multumiri pentru noutatile, fiecare in timp util, de mult sunt cititorul acestei reviste, mai nou am si abonament pentru ghidurile de PFA. Astazi am citit in revista avocatnet.ro urmatoarele " 4. Trebuie depusă declarația unică pentru marcarea întreruperii activității? Suspendarea activității PFA-ului, la fel ca și încetarea ei în cursul anului fiscal trebuie reflectate în declarația unică printr-o nouă depunere a declarației, în cel mult 30 de zile de la data producerii evenimentului, potrivit Codului fiscal. Altfel spus, Fiscul trebuie anunțat prin depunerea din nou a declarației și bifarea ei corespunzător despre suspendarea sau încetarea activității (suspendarea sau încetarea activității va presupune în unele cazuri și recalcularea contribuțiilor datorate obligatoriu - subiectul e detaliat aici). În acest context, având în vedere că PFA-ul declară că și-a întrerupt activitatea, în documentele depuse la agenția de plăți, expertul contabil Cristi Rapcencu consideră că ar trebui depusă și declarația unică cu bifarea căsuței referitoare la întreruperea activității. Apoi, ar trebui acționat simetric pentru reluarea activității." Oare care este parerea d.-voastra? Si inca o intrebare, pe care nu am vazut postata: acei PFA care realizeaza sub nivelul a 12 salarii minime brute, oare au dreptul la indemnizatie de covid? Multumesc pentru raspuns.
Mora Eva
-

4 aprilie 2020 at 7:32

Buna ziua! Sunt Intreprindere Individuala, dețin un magazin cu haine second-hand pe numele meu, la care lucrează soția mea,in calitate de cooparticipant la activitatea II -ului.Eu sunt angajat la spital,electrician,dar soția mea se ocupa de magazin, ea nefiind angajata niciunde.Am fost nevoit sa închid magazinul din cauza corona virus.Lucram cu casa de marcat,deci se poate dovedi .In situata dată, noi putem beneficia de indemnizația de la stat ? Menționez că trebuie plătită chirie, utilități.Va mulțumesc !
Moldovan Dumitru
-

4 aprilie 2020 at 6:14