Impozitarea indemnizatiei pentru profesionisti

In anul 2020, profesionistii care desfasoara activitati independente au incasat ajutor de stat pentru atenuarea efectelor pandemiei COVID-19. Ajutorul de stat s-a acordat in baza a doua ordonante de urgenta:

  1. OUG 30/2020, vezi detalii aici, se acorda o indemnizatie de 75% din salariul mediu pe economie, pentru activitatile inchise peperioada starii de urgenta si de alerta. valoarea indemnizatiei este de 4.072 lei pe luna, brut;
  2. OUG 132/2020, vezi detalii aici, se acorda o indemnizatie de 41,5% din salariul mediu pe economie, pentru activitatile afectate de pandemia Covid-19; valoarea ajutorului este de 2.253 lei pe luna, brut;

Impozitarea indemnizatiei pentru profesionisti.

In Ordonanta de Urgenta nr 226, publicata in 31 decembrie 2020, este precizata modalitatea de impozitare a acestor ajutoare incasate de profesionisti. Pentru indemnizatia incasata se datoreaza:

  • Contributie de asigurari sociale (pensie) – CAS – 25%;
  • Contributie de asigurari sociale de sanatate – CASS – 10%;
  • Impozit pe venit de 10%, care se aplica la diferenta dintre indemnizatia incasata si contributiile sociale calculate;

Calculul obligatiilor fiscale se efectueaza de catre beneficiarul indemnizatiei pfa, prin aplicarea procentelor de mai sus la valoarea indemnizatiei incasate.

Obligatiile datorate de persoanele care au contracte de activitate sportiva, sunt calculate de catre structura sportiva cu care s-a incheiat contractul. Nu se se datoreaza contributie asiguratorie pentru munca.

Conform OUG 226/2020, se aplica urmatoarele reguli:

a) calculul impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale obligatorii se efectuează separat față de veniturile realizate din desfășurarea activității;

b) indemnizatiile incasate nu se iau în calcul la verificarea încadrării în plafonul prevăzut pentru stabilirea obligatiei de a plati contributii sociale sau pentru plafonul de 100.000 euro, in cazul profesionistilor impusi cu norme de venit;

c)obligatiile calculate nu se iau in calcul pentru acordarea bonificatiilor, in cazul in care se vor anunta bonificatii;

d)pentru impozitul datorat nu se aplica scutiri;

e)pentru impozitul datorat nu se poate redirectiona procentul de 3,5% pentru susținerea entităților nonprofit/unităților de cult.

Cum se inregistreaza in contabilitate si in Declaratia Unica

Indemnizatia se inregistreaza in Registrul Jurnal de Incasari si Plati din 2020. Impozitul si contributiile sociale calculate vor fi declarate in formularul declaratiei unice din 2021.

Termenul de declarare si de plata

Impozitul pentru indemnizatie si contributiile sociale calculate, conform procedurii de mai sus, se vor declara prin declaratia unica 2021 pana la data de 25 mai 2021, in sectiunile dedicate din declaratia unica.

contributii sociale indemnizatie 2020
Declaratia unica 2021, sectiuni contributii sociale indemnizatii incasate in 2020

Impozitul pe indemnizatia pfa si contributiile sociale calculate se platesc de catre beneficiarul indemnizatiei pana la data de 25 mai 2021 .

Platile se pot face prin internet banking, in contul bancar al trezoreriei in raza careia beneficiarul are domiciliul, cu cardul prin intermediul portalului de plati ghiseul.ro sau in numerar la caseriile ANAF.

Calculeza rapid impozitul pe indemnizatia pfa

Indemnizatia pfa incasata pentru fiecare luna:

  • 16-31 martie = 2.102 lei
  • 1-30 Aprilie = 4.072 lei
  • 1-31 Mai = 4.072

Modifica suma din tabel cu suma incasata de tine.

WP Data Tables

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

95 de comentarii

Buna ziua. Pentru cele 2 luni si jumatate in care activitatea a fost suspendata in baza starii de urgenta... profestionistii au primit aceste indemnizatii si trebuie sa pateasca contributii de CAS si CASS aferente acestor indemnizatii. Pe de alta parte pentru tot anul 2020 (deci inclusiv pentru cele 2 luni jumatate in care activitatea a fost suspendata) profesionistii ar trebui sa plateasca contributia la CAS si CASS pentru tot anul 2020. De pilda, avand in vedere ca activitatea nu a fost declarata la finante ca fiind suspendata prin depunerea unur Declaratii unice care sa anunte suspendarea activitatii in 16 Martie si reluarea activitatii la 1 Iunie 2020, in evidentele de la finante figureaza ca profesionistii au functionat tot anul deci trebuie sa plateasca contributiile pentru tot anul inclusiv pentru lunile in care, de facto, activitatea a fost suspendata. Deci cumva pentru lunile de suspendare platim contributii aferente indemnizatiei dar platim si contributii aferente activitatii normale (care de fapt nu a avut loc) Mi se pare ca aici este o dubla impozitare. Normal ar fi ca pentru cele 2 luni si jumatate sa se suspende plata contributiilor aferente activitatii de baza, acele contributii calculate la salariul minim, si sa ramana de platit doar contributiile aferente indemnizatiei primite. Exista oare in legislatie, sau in formulari de declaratie unica pe 2021 o astfel de evitare a dublei impozitari?
Adrian Hodrea
-

11 ianuarie 2021 at 8:10

    si eu caut acelasi subiect nu raspunde nimeni
    aura oprescu
    -

    27 ianuarie 2021 at 13:55

La multi ani ! Termenul pentru plata impozituli, , CAS si CASS calculat la indemnizatiile pt 2020 ? Va multumesc mult !
Popovici Mariana
-

5 ianuarie 2021 at 11:30

    La multi ani! Termenul de plata este 25 Mai 2021.
    Constantin
    -

    7 ianuarie 2021 at 9:48

Bună ziua! Îmi cer scuze, știu ca ati mai răspuns la aceasta întrebare dar va rog sa aveți amabilitatea și răbdarea de a mai lamuri încă o data aceasta speță! Citez: "Din reglementarile publicate pana la aceasta data (20 mai 2020), indemnizatia pfa este impozitata la fel ca si veniturile din salarii." Fiind asimilata veniturilor salariale, cei care beneficiază de scutire de impozit pe venituri salariale, de ce trebuie sa plătească totuși 10% impozit?! Cei care sunt asigurați în alt sistem (pensionarii militari) și beneficiază deci de scutirea de la plata CAS, de ce trebuie sa plătească totusi cei 25%?! Mi se pare o contradicție, cât timp s-a specificat ca indemnizația este încadrată asemeni veniturilor salariale iar legea conferă veniturilor salariale aceste scutiri conform legii în anumite cazuri specificate. Va mulțumesc anticipat pentru amabilitate și răbdare! Cu stima!
Karmen
-

20 decembrie 2020 at 9:15

    Buna ziua! Am facut referire la veniturile din salariu pentru ca sa se inteleaga mai usor care sunt si cum se calculeaza contributiile si impozitul de plata. Dar, ca sa fie clar, indemnizatia nu este venit din salariu si nici alt tip de venit caruia sa i se aplice scutirile din codul fiscal, de care vorbiti dvs. In OUG 132 formularea este: (3)Pentru indemnizaţia prevăzută la alin. (1) se datorează impozit pe venit, contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate, în cotele prevăzute în Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, sau potrivit reglementărilor specifice, în cazul profesioniştilor asiguraţi în sisteme proprii de asigurări sociale.
    Constantin
    -

    20 decembrie 2020 at 14:02

      RT. 62 - Venituri neimpozabile În înţelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile: a) ajutoarele, indemnizaţiile şi alte forme de sprijin cu destinaţie specială, primite de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale şi din alte fonduri publice sau colectate public, inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile, precum şi cele de aceeaşi natură primite de la organizaţii neguvernamentale, potrivit statutelor proprii, sau de la alte persoane; cum comentati? scrie clar idemnizatie, si este incadrata ca si venit, nu poti spune ca indemenizatii nu sunt venitrui atata timp cat codul fiscal o incadreaza la venituri, faptul ca, ei incearca pur si simplu sa FURE jumatate din banii europeni, abrogand texte de lege si denaturand limba romana este inadmisibil! Contestati orice notificare pe care o veti primi de la ANAF, si va sfatuiesc pe fiecare in parte sa faceti plangere pe site ul OLAF (se poate face si anonim), aceasta este deturnare de Fonduri!!! P.S.: aceaste indemnizatii sunt suportate EXCLUSIV din bani europeni, desi ei prezinta "ajutor de stat"
      Tudorel Raducan
      -

      6 aprilie 2021 at 8:05

        Teoretic aveti dreptate, dar observ ca nimeni nu subscrie, mai ales cei din domeniile juridic si contabil. Dar nu gasesc site-ul OLAF....sau ati scris gresit!?
        IF
        -

        6 aprilie 2021 at 10:27

          Problema este ca acesti contabili sau juristi sunt indoctrinati sa se supuna statului ("cu statul nu te pui!"), de aceia acest stat, mafiot pana la urma, isi permite sa abuzeze la maxim de putere, si de indolenta unora dintre noi! Referitor la site nu am scris gresit, mai jos aveti linkul unde se poate face sesizarea (se poate face si anonim), daca am face cateva sute zic, sigur vor demara o ancheta, pana la urma este deturnare de fonduri, modificand lege in detrimentul beneficiarului real! In sesizare puteti trece si faptul ca au modificat legea drepturilor de autor, si faptul ca oamenii sunt taxati mai mult decat daca ar fi muncit! fac referire la acel plafon de 12 salarii minime ca si plafon pe an calendaristic. Va asigur ca am purtat discutii cu foarte multi inspectori anaf care habar nu au de lege, unul dintre ei spunandu-mi ca nu este indemnizatie si ca ar fi un ajutor si ca nu se incadreaza la art.62, penibili! https://ec.europa.eu/anti-fraud/olaf-and-you/report-fraud_ro
          Tudorel Raducan
          -

          8 aprilie 2021 at 15:35

        Mulțumim!
        Iudita Pelea
        -

        27 aprilie 2021 at 11:10

Pentru o intreprindere individuala RV titular fiind un pensionar de boala a primit indemnizatia de 4072 lei lunar. Fiind o persoana bolnava cu grad imi spune ca nu trebuie sa plateasca nimic la stat . Aveti ceva noutati in acest sens?
VALERIA
-

20 noiembrie 2020 at 10:39

    Scrie clar in OUG ca indemnizatia se impoziteaza si se plateste CAS si CASS. Indemnizatia nu reprezinta venit din activitate ca sa fiti scutit.
    Constantin
    -

    20 noiembrie 2020 at 11:12

      Dar cine v-a spus dvs ca d9ar venituri sunt scutite de impozit?! Se pare ca nu sunteti suficient de informat si nu cunoasteti legea asa cum ar fi trebuit încât să oferiți asistenta cu privire la acest subiect!
      Tudor
      -

      1 iulie 2021 at 19:23

        Categoric incorect....si totuși a trebuit plătit și impozit și CAS și CASS, dincolo de prevederile legale. Nimeni nu a avut încotro!
        Karmen
        -

        1 iulie 2021 at 20:12

Buna pentru firma If
Maria
-

11 octombrie 2020 at 23:14

Daca trebuie taxata aceasta indemnizatie, altfel decat in mod normal (eu ca liber profesionist, cu inca un job, plateam doar impozit), era mai bine sa nu ne supunem si sa lucram in continuare. Asa, am fost mintiti. Nici in luna iunie nu ar trebui sa lucrez, dar, o voi face asumandu-mi riscurile, tocmai pentru ca ce ne ramane trebuie sa dam la stat. Nu e mai bine sa lucrez in ciuda restrictiilor si sa platesc doar 10%? Ba da!
matei viorica
-

22 iunie 2020 at 11:38

    Nu intamplator nu s-a numit aceasta suma AJUTOR DE STAT, ci INDEMNIZATIE. In codul fiscal regimul indemnizatiilor este bine conturat, acestea reprezentand venituri asimilate salariilor. Asta inseamna ca si tratamentul fiscal este identic. Cu toate acestea, era mult mai corect, dar si mai elegant daca s-ar fi atras de la bun inceput atentia pentru ca omul de rand (=contribuabilul) sa inteleaga ce il asteapta si astfel sa poata decide asa cum doreste. Insa realitatea a fost cu totul alta, saptamani intregi s-a ghicit (din palma, ceasca de cafea poate avea si rezultat...), oare la ce s-o fi gandit legiuitorul. Acum stim, dar pentru multi este tarziu.
    attila
    -

    22 iunie 2020 at 11:47

    Hotie pe fata! Aceste indemnizati sunt acordate exclusiv din fonduri europene (desi evita sa spuna treaba asta, prezentand ca un "AJUTOR DE STAT", acest stat minunat vrea sa FURE jumatate din acesti bani, exact ce spuneti si dvs ...in mod normal daca lucram plateam 10% ... ei bine nu vor 41,5 % ...din bani europeni nici decum din bugetul de stat, tocmai de acea au dat ordonanta noaptea ca HOTII ... pe 31.12.2020 ..ultima zi a anului!!!
    Tudor
    -

    21 ianuarie 2021 at 21:26

Bună ziua. Eu nu am primit banii pe luna aprilie, și ne aflam în 7 iunie mai am vreo șansă să i primesc? Menționez ca am făcut n'sesizari și nu am primit nici un răspuns. Multumesc
Trașcă Marian
-

7 iunie 2020 at 11:22

Buna ziua, daca lucrez si in alt domeniu si sunt asigurata, mai am obligatia de a plati CASS si CAS pentru indemnizatia primita?Va multumesc
Catalina
-

14 mai 2020 at 7:15

    Buna ziua! Da, veti plati CAS, CASS si impozit cf ordonantei, daca nu se modifica.
    Constantin
    -

    25 mai 2020 at 8:33

    Buna seara, daca am primit o indemnizatie de 4000 de lei pentru artisti in 2020, aceasta se va impozita? Pana acum nu s-a pus problema aceasta neavand o lege clara si nu ni s-a cerut nimic inapoi. Cum ar trebui procedat?
    Nicoleta
    -

    7 ianuarie 2021 at 0:46

      Buna ziua! M-ar ajuta mult in raspuns pentru speta urmatoare: Pfa norma fixa. In 2020 am primit indemnizatie somaj din luna martie pana in nov, inclusiv. Stiu ca trebuie sa achit impozitul si taxele aferente acesteia insa as dori sa stiu de ce trebuie sa platesc si taxele si impozitele aferente normei fixe, in conditiile lipsei de activitate datorate Pandemiei. Nu este o dubla impozitare sau cel putin absurd? Cu multumiri!
      Bunea Rodica
      -

      14 februarie 2021 at 13:48

Buna, Imi puteti spune va rog ce valoare bruta are indemnizatia pt luna Aprilie integral (1-30)? Multumesc!
Pricopi Dragos
-

12 mai 2020 at 20:03

    4072 RON
    Alexandru Horvath
    -

    12 mai 2020 at 20:15

      Bună seara. Platim contribuțiile și impozit, si sa presupunem ca in luna februarie 2021 avem un concediu medical. Acesta se plătește?
      Vasile
      -

      7 februarie 2021 at 17:14

buna ziua , pentru a beneficia de aceasta indemnizatie trebuie suspendata activitatea? detin ii ,pfa in agricultura pe norma de venit si IF magazin , care este procedura ? multumesc
gabriela
-

6 mai 2020 at 12:08

Dar pt cei care sunt pe formula norma de venit? Normal pt noi ar trebui sa fim scutiti pe cele 2 luni cat am luat somaj tehnic, si sa platim doar cheltuielile aferente somajului tehnic, Nu o dubla impozitare? nu?
vasi
-

30 aprilie 2020 at 14:22

Se pare ca in declaratia pentru 2021 va exista o rubrica pentru aceasta "pacaleala". O sa vedem la atunci. Cu siguranta nu scapam de a da banii inapoi statului 25+10+10 = 45%. Succes in activitate sa aveti bani cu ce sa platiti la STAT.
gigi
-

29 aprilie 2020 at 6:48

    Cei cu norma pe venit pot câştiga şi 100.000 euro şi platesc impozit numai pe norma de venit. Pe de altă parte chiar dacă nu câştigă nici 1 leu, plătesc impozit pe aceeaşi normă de venit. Sistemul ăsta de impozitare are 2 tăişuri şi este un risc asumat.Încă nu-mi dau seama cum se va complecta Declarația unică în cazul asta, vom vedea şi băiatul meu este în această situație.
    Bojinca Elena
    -

    18 februarie 2021 at 17:23

Buna ziua, indenmizatia se trece in registru de plati si incasari in valoare bruta pe care am primit-o? Asa-i ca nu trebuie declarata suspendarea activitatii? Multumesc.
peiov maria
-

27 aprilie 2020 at 7:13

De la ce plafon,incepe taxarea pentru vechime,pt.un Pfa?
Tucureanu Florin
-

26 aprilie 2020 at 17:12

    Bună ziua! Pentru PFA cu suspendarea Activității,cat trebuie mai exact sa plătim din cei 4072? Fără contribuția asigurării in munca?
    Adochitei Luminita
    -

    25 mai 2020 at 12:37

      Buna ziua! Va rog folositi calculatorul din articol.
      Constantin
      -

      25 mai 2020 at 12:39

La PFA CAS nu este obligatoriu daca nu faci un venit minim, iar CASS nu este deductibil. Pe declaratia unica va exista rubrica separata pentru indemnizatia COVID pentru a calcula CAS, CASS si impozitul calculat la Indemnizatie minus cele doua contributii?
Corina Luiza
-

26 aprilie 2020 at 13:53

buna ziua, indenmizatia se trece in registru de plati si incasari in valoare bruta pe care am primito? dar la calculul valorii brute sau nete obtinute din activitatea profesionala nu se ia in considerare? eu am obtinut venit sub 12 salarii minime si nu am mai platit CAS doar CASS 6x10% si impozit in situatia asta cum se procedeaza sunt obligat sa platesc CAS si CASS pentru un an intreg/
iulian-dumitru
-

26 aprilie 2020 at 13:52

    Buna ziua, sunt in aceeasi situatie ca dvs. si cu aceleasi nelamuriri. Va rog sa publicati raspunsul daca ati reusit sa obtineti vreo clarificare. Multumesc.
    Claudia M.
    -

    28 aprilie 2020 at 14:32

Pensionarii platesc CAS 25% ?
danmus
-

26 aprilie 2020 at 11:30

    Pentru venituri din activitati independente nu platesc CAS, dar platesc pentru indemnizatie. Pana anul viitor o sa vedem exact care sunt si cum se platesc aceste obligatii.
    Constantin
    -

    26 aprilie 2020 at 13:21

      multumesc
      danmus
      -

      26 aprilie 2020 at 15:27

      Bună. Se poate știi exact dacă veniturile din indemnizație se aduna cu cele din incasari(venituri) din activitate? Sau sunt doua venituri separat și se calculează impozitul separat? Mulțumesc anticipat de răspuns.
      Monika
      -

      15 ianuarie 2021 at 13:13

    NU, declaratia cu rubrici dedicate pentru indemnizatie, va fi publicata prin ianuarie 2021. Eu as reintroduce bonificatia pentru plata anticipata (doar aceasta - 10%) a obligatiilor fiscale din 2020 printre care si obligatiile datorate pentru indemnizatia pfa. Ar face rost de bani la buget si contribuabilii ar castiga bonificatia. Pana acum nu am auzit nimic de introducerea venitului din indemnizatie la calculul indemnizatiei de crestere copil.
    Constantin
    -

    26 aprilie 2020 at 13:30

      E o bataie de joc cu bonificatia.Eu nici pana la ora actuala nu am primit acest drept.Deci sunt obligat sa fac o cerere de restituire pt. a-mi recupera banii.Eu sincer, nu le mai platesc nimica anticipat ca sa obtin aceasta bonificatie, ca forma de protest.Ce exemplu da statul la respectarea legii, si cu aceasta ne demonstreaza inca odata cat de mult respecta contribuabilul bun platnic.Dar cand este sa ne ia banii, ne executa silit,ne penalizeaza, nu accepta nici o intarziere.
      Bogdan
      -

      1 mai 2020 at 8:11

Si daca prin prisma venitului in sistem real nu sunt obligat conforn legislatiei sa platesc contributia la pensie si nici nu doresc sa optez sa platesc separat, cum se procedeaza? Mai bine plateau net si gata.
Valentin
-

26 aprilie 2020 at 11:28

Eu o sa imi suspend activitatea in iulie pentru ca o sa intru in concediu crestere copil. Banuiesc ca pana atunci nu o sa fie gata noua declaratie unica, o sa fie mare distractie. De asemenea, nu imi dau seama daca valoarea indemnizatiei de somaj se va lua in calcul la stabilirea valorii indemnizatiei de crestere copil sau daca o sa considere pentru perioada respectiva ca am avut venituri 0. Aveti ceva ganduri legate de acest lucru
Felicia Epuran
-

26 aprilie 2020 at 11:06

Dar la cei care merg pe norma de venit cum se completeaza declaratia cu acest "ajutor" de la stat ?
gigi
-

25 aprilie 2020 at 8:45

    Declaratia unica va fi modificata astfel incat se va putea completa inclusiv de cei care au solicitat si primit indemnizatie sub forma unui ajutor de stat. E prematur inca...
    attila
    -

    25 aprilie 2020 at 14:48

    Si eu sunt curios de acelasi lucru!?
    Horvath Alexandru
    -

    26 aprilie 2020 at 12:32

    Buna Gigi si pe mine ma intereseaza acest aspect,eu detin o inteprindere individuala.Sunt la norma de venit,insa nici contabila si nici cei de la Anaf nu au stiu sa imi dea un raspuns privind daca trebuie sa platim din banii care i-am primit,impozit.In schimb la declaratia unica cica ar fi o rubrica unde se pot trece zilele astea cum ar fi scutite,datorita pandemiei.
    Raluca
    -

    28 aprilie 2020 at 18:20