Impozitarea indemnizatiei pentru profesionisti

In anul 2020, profesionistii care desfasoara activitati independente au incasat ajutor de stat pentru atenuarea efectelor pandemiei COVID-19. Ajutorul de stat s-a acordat in baza a doua ordonante de urgenta:

 1. OUG 30/2020, vezi detalii aici, se acorda o indemnizatie de 75% din salariul mediu pe economie, pentru activitatile inchise peperioada starii de urgenta si de alerta. valoarea indemnizatiei este de 4.072 lei pe luna, brut;
 2. OUG 132/2020, vezi detalii aici, se acorda o indemnizatie de 41,5% din salariul mediu pe economie, pentru activitatile afectate de pandemia Covid-19; valoarea ajutorului este de 2.253 lei pe luna, brut;

Impozitarea indemnizatiei pentru profesionisti.

In Ordonanta de Urgenta nr 226, publicata in 31 decembrie 2020, este precizata modalitatea de impozitare a acestor ajutoare incasate de profesionisti. Pentru indemnizatia incasata se datoreaza:

 • Contributie de asigurari sociale (pensie) – CAS – 25%;
 • Contributie de asigurari sociale de sanatate – CASS – 10%;
 • Impozit pe venit de 10%, care se aplica la diferenta dintre indemnizatia incasata si contributiile sociale calculate;

Calculul obligatiilor fiscale se efectueaza de catre beneficiarul indemnizatiei pfa, prin aplicarea procentelor de mai sus la valoarea indemnizatiei incasate.

Obligatiile datorate de persoanele care au contracte de activitate sportiva, sunt calculate de catre structura sportiva cu care s-a incheiat contractul. Nu se se datoreaza contributie asiguratorie pentru munca.

Conform OUG 226/2020, se aplica urmatoarele reguli:

a) calculul impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale obligatorii se efectuează separat față de veniturile realizate din desfășurarea activității;

b) indemnizatiile incasate nu se iau în calcul la verificarea încadrării în plafonul prevăzut pentru stabilirea obligatiei de a plati contributii sociale sau pentru plafonul de 100.000 euro, in cazul profesionistilor impusi cu norme de venit;

c)obligatiile calculate nu se iau in calcul pentru acordarea bonificatiilor, in cazul in care se vor anunta bonificatii;

d)pentru impozitul datorat nu se aplica scutiri;

e)pentru impozitul datorat nu se poate redirectiona procentul de 3,5% pentru susținerea entităților nonprofit/unităților de cult.

Cum se inregistreaza in contabilitate si in Declaratia Unica

Indemnizatia se inregistreaza in Registrul Jurnal de Incasari si Plati din 2020. Impozitul si contributiile sociale calculate vor fi declarate in formularul declaratiei unice din 2021.

Termenul de declarare si de plata

Impozitul pentru indemnizatie si contributiile sociale calculate, conform procedurii de mai sus, se vor declara prin declaratia unica 2021 pana la data de 25 mai 2021, in sectiunile dedicate din declaratia unica.

contributii sociale indemnizatie 2020
Declaratia unica 2021, sectiuni contributii sociale indemnizatii incasate in 2020

Impozitul pe indemnizatia pfa si contributiile sociale calculate se platesc de catre beneficiarul indemnizatiei pana la data de 25 mai 2021 .

Platile se pot face prin internet banking, in contul bancar al trezoreriei in raza careia beneficiarul are domiciliul, cu cardul prin intermediul portalului de plati ghiseul.ro sau in numerar la caseriile ANAF.

Cu contapp ai controlul afacerii tale

Calculeza rapid impozitul pe indemnizatia pfa

Indemnizatia pfa incasata pentru fiecare luna:

 • 16-31 martie = 2.102 lei
 • 1-30 Aprilie = 4.072 lei
 • 1-31 Mai = 4.072

Modifica suma din tabel cu suma incasata de tine.

WP Data Tables

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

95 de comentarii

Buna ziua a primit o persoana indemnizatia de ajutor de la Stat cf Ord 132/2020, intrebarea este daca ám fost asigurat la CASS .Multumesc

Pop Maria
-

20 februarie 2023 at 10:13

Buna ziua! Am primit 10200 pentru lunile Martie,Aprilie,Mai.Dupa calculele de mai sus impozitul este de 4233 lei…cei de la Anaf mi-au spus că am de plata 4800 lei.
Oare e o greseala de calcul ?
Multumesc!

Nik
-

15 iunie 2021 at 11:18

  Buna ziua! E o greseala de calcul. Completati in declaratia unica si vi se va calcula automat suma de plata.

  Constantin
  -

  27 iunie 2021 at 9:32