Declarația 204 cu venitul realizat din asocieri

Declarația 204 depusă de întreprinderile familiale și alte asocieri

Declarația 204, pentru asocieri fără personalitate juridică, printre care se regăsesc și Întreprinderile Familiale.

Declarația 204 „DECLARAŢIE ANUALĂ DE VENIT pentru asocieri fără personalitate juridică şi entităţi supuse regimului transparenţei fiscale” are termen de depunere, 28 februarie 2023.

6. Utilizarea declarației
6.1. Se utilizează pentru declararea veniturilor realizate/pierderii înregistrate la nivelul asocierii, precum şi pentru distribuţia venitului net/venitului net anual impozabil/pierderii pe asociaţi, aferent(e) anului anterior celui de depunere a declaraţiei sau anului în curs, după caz.
6.2. În cazul societăţii civile cu personalitate juridică, constituită potrivit legii speciale şi care este supusă regimului transparenţei fiscale, potrivit legii, se aplică regulile de determinare a venitului net din activităţi independente.
6.3. Persoanele fizice care obţin venituri dintr-o activitate desfăşurată într-o formă de organizare cu personalitate juridică constituită potrivit legii speciale şi care este supusă regimului transparenţei fiscale, potrivit legii, au obligaţia să asimileze acest venit distribuit venitului net anual din activităţi independente.
6.4. În cazul filialei constituite potrivit legii speciale prin asocierea unei societăţi
profesionale cu răspundere limitată cu una sau mai multe persoane fizice, filiala fiind supusă regimului transparenţei fiscale, potrivit legii, determinarea venitului obţinut în cadrul entităţii se efectuează în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
6.5. Pentru membrii asociaţi în cadrul filialei se aplică următoarele reguli:
a) persoanele fizice asociate au obligaţia să asimileze acest venit distribuit, în funcţie de cota de participare, venitului net anual din activităţi independente;
b) societatea profesională cu răspundere limitată asociată în cadrul filialei va include venitul distribuit, în funcţie de cota de participare, în venitul brut al activităţii independente, pentru anul fiscal respectiv.

Declarația se completează și se depune în cazul asocierilor fără personalitate juridică (cele mai multe sunt întreprinderile familiale), constituite între persoane fizice care realizează venituri din:

  • activități independente (activități de producție, comerț, prestări servicii, profesii liberale,) pentru carevenitul net se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
  • drepturi de proprietate intelectuală, inclusiv din activități adiacente, pentru care venitul net se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
  • activități agricole pentru care venitul net se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
  • piscicultura pentru care venitul net anual se determină în sistem real;
  • silvicultura pentru care venitul net anual se determină în sistem real;
  • activități agricole pentru care venitul anual se stabilește pe baza de norme de venit;

Descarcă declarația 204 de aici:

Declarația 204 nu se depune în următoarele cazuri:

  • în cazul asocierilor fără personalitate juridică constituite între contribuabili care desfăşoară activitate individual sau contribuabilii care desfăşoară activitate individual şi o asociere fără personalitate juridică şi pentru care stabilirea venitului anual pentru activitatea independentă desfăşurată se efectuează pe baza normelor de venit;
  • în cazul asocierilor fără personalitate juridică care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, inclusiv din activități adiacente, pentru care venitul net se determină prin utilizarea cotelor forfetare de cheltuieli. Veniturile realizate în cadrul asocierii respective nu sunt considerate distribuite, în vederea impunerii, iar asociații aplică regulile stabilite pentru impunerea venitului determinat pe baza normelor de venit sau stabilit pe baza cotelor forfetare.

Termenul de depunere a declarației:

  • pentru declararea veniturilor realizate în 2022 declarația 204 se depune până la data de 28 februarie 2023;
  • în cazul veniturile din activități agricole pentru care venitul anual se stabilește pe baza de norme de venit, declarația se depune pentru anul fiscal în curs -2023, până la data de 28 februarie 2023. Normele de venit agricole pentru 2023 sunt aici;

Odată cu declarația 204, se poate depune și declarația 223 dacă se estimează ca se vor realiza venituri care diferă cu cel putin 20% față de anul fiscal anterior.

Declarațiile 223 și 204 se completează și se depun de către asociatul desemnat prin contractul de asociere să răspundă de îndeplinirea obligațiilor asocierii față de autoritățile publice, înscriind cu majuscule, citeț și corect toate datele prevazute in formular.

Declarația se depune electronic, cu semnătură digitală calificată sau în format hârtie, direct la registratura organului fiscal prin poștă, prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire, inclusiv a anexelor de calcul a venitului dacă este cazul.

Important! Membrii unei asocieri fără personalitate juridică depun și declarația unică pentru stabilirea impozitului și a contribuțiilor datorate pe venitului net realizat în 2022 și venitul estimat în 2023. Valorile completate în declarația unică corespund cu valorile completate în declarația 204 și 223.

Declarația unică pentru membrii asocierilor

Până la data de 25 mai 2023, fiecare membru al asocierii trebuie să depună și declarația unică 2023, completată:

  • la capitolul 1 cu venitul net realizat în 2022, calculat corespunzător cu venitul din declarația 204;
  • la capitolul 2 cu venitul estimat pentru anul 2023, calculat corespunzător cu venitul estimat din declarația 223;

Studiu de caz cu declarația 204

În Ghidul de contabilitate pentru activități impuse în sistem real poți citi capitolul actualizat:

Declarații depuse de Intreprinderile Familiale și alte asocieri fără personalitate juridică. 

​S-a adăugat un studiu de caz cu declarațiile 223, 204, declarația unică pentru 2022 și 2023 completate pentru asocieri fără personalitate juridică (cabinet medical cu doi membri).​

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

23 de comentarii

Buna seara , vreau sa depun declaratia 204 si imi da aceasta eroare , Fisierul incarcat de dumneavoastra, cu index de depunere in SPV 12962421, are urmatoarele erori:

cif PDF (29388068) diferit de cif specificat la depunere (2810707350016)

In acest caz trebuie sa corectati datele inscrise, sa validati din nou formularul, sa-l salvati si sa-l retransmiteti
Va rog ajutati-ma cum sa fac. mutumesc frumos

ALINA TOADER
-

3 ianuarie 2024 at 21:17

    Buna seara , cum ati rezolvat problema cu eroarea respectiva ?

    M-am lovit si eu de eroarea aceasta si nu stiu ce sa fac, un raspuns ar fi de mare ajutor.

    Multumesc.

    Farcas Madalin
    -

    11 februarie 2024 at 20:27

Dacă o Intreprindere Familială are venituri agricole și la Normă de Venit și în Sistem Real, cum depune decl 204? Depune venitul realizat în anul anterior in sistem real. SI mai face încă o declaratie pentru venitul la normă pe anul în curs? In anul urmator, când va trebui sa depuna iar 204 în sistem real cum declara astfel incat sa nu anuleze ce a fost declarat pe normă de venit? Accepta sistemul pentru acelasi an o declaratie la norma si o declaratie la sistem real? Multumesc

Alina-Cristina Curti
-

6 noiembrie 2023 at 17:31

Am si eu nevoie de indrumare pt D223 si D224 la Societate civila de psihologie: in martie se retrag 2 asociati din 7 total, cesioneaza cotele catre asociatii ramasi, deci se modifica participarea. Incepand cu aprilie este posibil sa intre un alt asociat, deci iar modificare de cote. Calculul rezultatului de repartizat nu ridica probleme dar nu stiu cum sa completez D204 si D223. Hotararea de cesionare a fost inregistrata la ANAF cu realocarea din martie.

Omoranu
-

17 martie 2021 at 9:43

Bună ziua. Cum se completează declarația 204, dacă cei doi asociați modifica cotele de participare în cursul anului? Multumesc.

Mihaela
-

26 februarie 2021 at 18:53

    Se depun 2 declaratii, unul „pana la data…”, celalalt „de la data…” in care s-a facut modificarea cotelor de asociere.

    Tunde
    -

    2 martie 2021 at 18:16

      Mulțumesc pentru răspuns. Din păcate am depus deja o singura declarație 204, pentru ca era termen 1 martie. Am socotit sumele pentru fiecare asociat, dar procentele nu sunt bune. O sa încerc sa fac rectificativa deși nu știu cum as putea face lucrul asta!

      Mihaela
      -

      3 martie 2021 at 6:46

      Buna seara ! Am o nelămurire in ceea ce privește declarația 204 și anume : un if asociat tata -fiu , având ca obiect de activitate pe cod Caen 0111, cum stabilesc sumele pentru declarație dacă au venituri din agricultura , in sistem pe norma de venit ? In situația in care APIA se depune in luna mai !

      cristina
      -

      3 martie 2021 at 20:15

Buna ziua, in cazul unui If cu activitate apicultura se depune D204 ?

Alina
-

15 februarie 2021 at 9:01

    Ma intereseaza si pe mine daca se depune declaratia 204 pentru un IF impozitat la norma de venit apicultura, si care este termenul de depunere al declaratiei 204 in anul 2021.

    Maria Purcariu
    -

    1 martie 2021 at 10:42

pfa cu un singur asociat depune declaratia unica pentru anul anterior si estimarile pentru anul in curs ,fara a depune 204 si 223.

ilie
-

12 februarie 2021 at 5:02

I. F.-urile care au activitate agricolă, impozitare pe norma de venit și care au hectare de teren sau număr de animale sub norma impozabil cum depun declarația 204? Declarația nu se validează daca trecem valori mai mici de norma
Multumesc!

Preda
-

9 februarie 2021 at 18:25

    Cum ați rezolvat.aceiasi situație o întâmpin și eu

    Alex
    -

    29 decembrie 2022 at 19:32

      Declaratia nu se depune cu venit impozabil egal 0, deci nu se depune pentru veniturile neimpozabile.

      CONSTANTIN COZMA
      -

      30 decembrie 2022 at 13:39

Am o ii și am suspendat activitatea ptr 3 ani. Mai trebuie depusa ceva declarație în perioada suspendării? Sandu lazar ma numesc.

lazar sandu
-

9 februarie 2021 at 17:27

(4) Asocierile, cu excepţia celor care realizează venituri din activităţi agricole impuse pe baza normelor de venit, au obligaţia să depună la organul fiscal competent, până în ultima zi a lunii februarie a anului următor, declaraţii anuale de venit, conform modelului stabilit prin ordin al preşedintelui A.N.A.F., care vor cuprinde şi distribuţia venitului net/pierderii aferent asociaţilor.

ART 125 Cod Fiscal 2021

parady
-

9 februarie 2021 at 11:32

    Va multumim pentru precizare.

    Constantin
    -

    9 februarie 2021 at 11:35

Scrie pe site ul ANAF in dreptul declaratiei Legea 227/2015 art. 125 alin. (4) OPANAF 97/201 si est etrecuta data luni 1 martie 2021

Radu
-

9 februarie 2021 at 10:12

Am gasit acum pe site ul ANAF apare ca termen 1 Martie 2021.

Radu
-

9 februarie 2021 at 7:51

    Nu am o baza legala pt modificare. În formular apare tot 15 februarie.

    Constantin
    -

    9 februarie 2021 at 7:53

Pe site-ul ANAF nu vad aceasta obligatie ca termen 15 februarie. https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Calendar/Calendar_obligatii_fiscale_2021.htm

Din ce stiu si sper sa nu gresesc in trecut se depuneau 223 si 204 pentru asocierile facute in anul in curs nu si pentru asocierile care sunt infiintante in trecut.

radu
-

9 februarie 2021 at 7:46

    204 se depune în fiecare an cu rezultatul obtinut in anul anterior.

    Constantin
    -

    9 februarie 2021 at 7:51

Buna ziua. A reusit cineva sa depuna declaratia 204 pe anul 2018?

Anda Secheres
-

14 februarie 2019 at 13:46