Cod fiscal 2018 – o luam de la capat?

Pentru varianta finala a codului fiscal 2018, aprobata prin lege, cititi acest articol.

Cum a evoluat fiscalitatea PFA in ultimii 5 ani:

 • Pana la 31 Decembrie 2015, PFA era foarte atractiva fiscal si multe contracte de munca erau ascunse sub forma de contracte de prestari servicii ca PFA si II.
 • De la 1 ianuarie 2016 PFA plateste contributie la pensie la nivelul venitului net obtinut si devine cea mai taxata forma de organizare a unei afaceri din Romania. Ca urmare oamenii renunta la PFA si infiinteaza microintreprinderi, pentru ca sunt mai avantajoase fiscal.
 • De la 1 ianuarie 2017 microintreprinderile devin si mai atractive fiind posibila impozitarea cu 1%, daca au cel putin un angajat cu norma intreaga. Impozitul pe dividende este de 5%. Creste plafonul de impozitare pe cifra de afaceri de la 100.000 euro la 500.000 euro.
 • Pentru 1 Ianuarie 2018, noul program de guvernare al PSD (versiunea iunie 2017) propune modificarea impozitarii persoanelor fizice autorizate (PFA, PFI, II, IF, etc) astfel :

“Cei cu activități independente, atât PFA cât și alte tipuri de persoane juridice vor datora impozit pe venit 10%, față de 16% în prezent, iar contribuțiile sociale și de sănătate se vor plăti doar ca persoană fizică și nu pe activitatea desfășurată.(Termen 1 ianuarie 2018)

CAS-ul se va putea plăti la fondurile proprii de pensii (private), fără a mai exista obligația de a se plăti la bugetul asigurărilor sociale de stat, iar CASS-ul se va plăti integral ca persoană fizică, la nivelul salariului minim pe economie, indiferent de numărul de activități desfășurate. CASS nu se va plăti de către persoanele care realizează veniturile independente dar care sunt scutite de plata acestei contribuții (pensionari, persoane cu handicap,tineri, persoane aflateîn întreținere etc).

Toate acestea vor permite ca cei cu activități independente să nu mai fie nevoiți să depună raportări lunare sau trimestriale ca în prezent, ci acestea să se depună o singură declaraţie pe an, în primul trimestru al anului următor obținerii veniturilor.”

Pentru echilibrarea taxarii PFA, masurile propuse in noul proiect de guvernare sunt bine-venite, cel putin pe partea de contributii.

Mai departe, in articolul de saptamana trecuta am publicat un tabel care compara procentele de impozitare a venitulului net, intre diferitele forme de organizare a unei activitati economice in Romania. Pentru o imagine completa am  inclus in tabel si procentul de taxare a salariatiilor.

 Conform tabelului, la un venit net de 5.000 lei pe luna se platesc urmatoarele taxe si contributii, ca procent din venitul net realizat:

Tip de organizare a activitatii economice Procent de taxe si contributii in venitul net
1 Salariat (total contributii anagajat si angajator din salariul net) 75.00%
2 PFA in sistem real (16% din venitul net) 30.00%
3 PFA norma de venit (16% din norma de venit) 15.00%
7 Microintreprindere cu salariat  (1% din venitul brut) 20.00%
5 Microintrperindere fara salariat (3% din venitul brut) 15.00%
6 SRL cu activitati de consultanta (16% din venitul net) 25.00%

Tabelul si explicatiile sunt aici: https://contapp.ro/optimizare-fiscala-2017-pfa-sau-microintreprindere/

Nedumerirea mea este de ce nu poate plati o PFA impozit la fel ca o microintreprindere? De ce trebuie sa fie mai complicat la PFA decat la microintreprinderi?

Ce facem din 2018?

Cei cu pierderi renunta la microintreprinderi, cei cu profit renunta la PFA?  Care este miza? Sa mergem anual la registrul comertului? Sa-i ametim complet pe inspectorii ANAF si pe contabili? Sa consumam hartie mai multa?

Inca o data, actual cod fiscal, intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016, a eliminat exceptia de la plata contributii de pensie (CAS) pentru angajati.  Pana la 1 ianuarie 2016 contributia la pensie nu era obligatorie pentru persoanele angajate cu contract de munca, partial sau integral. In plus, daca erai totusi obligat sa platesti pensie (nu erai nici salariat si nici pensionar),  baza de calcul a CAS era o valoare aleasa de tine. Dar dupa 1 Ianuaire 2016, lucrurile s-au schimbat si baza de calcul pentru CAS este venitul net obtinut de PFA.

Ca urmare a acestei instabilitati fiscale din ultimii 5 ani:

 • Pana in 1 Ianuarie 2016 tot mai mai multi salariati (mai ales cei cu venituri mari) au ales sa infiinteze un pfa sau II, pentru deoarece contributiile sociale erau limitate si astfel plateai mai putin la stat.
 • Dupa intrarea in vigoare a codului fiscal 2016, s-au inchis multe PFA-uri si s-au infiintat microintrprinderi, pentrua profita de avantajele fiscale ale acestoara. Profesionistii din toate domeniile (medical, manageri si directori, it, consultanti) au migrat din pozitia de salariat sau pfa, catre microntreprinderi cu impozit de 1% sau 3% din venitul brut.

Sistemul actual de impozitare, al micilor antreprenori organizati ca PFA, nu numai ca e complicat, dar este si foarte impovarator.  

Daca vrei sa faci primul pas spre antreprenoriat,  PFA sau II-ul  este cea mai accesibila forma organizare: se infiinteaza usor, se gestioneaza usor si se inchide usor; dar daca faci profit ai incurcat-o!  Platesti  taxe si contributii de la 30% pana la 47,8% din venitul net,  (in functie de procentul de contributie ales la pensie, 10,5% sau 26,3%).

Trebuie sa subliniez totusi ca atunci cand platesti contributii ai si drepturi; cum ar fi dreptul de a  avea servicii medicale gratuite intr-un spital de stat sau dreptul de a avea o pensie babana!! 🙂

Avand in vedere situatia de mai sus si cu scopul:

 • de a simplifica sistemul de impozitare la persoanele fizice care desfasoara activitati independente,
 • de a uniformiza impozitarea diferitelor forme primare de antreprenoriat, (chiar si in raport cu salariatii),
 • de a evita munca la negru sau munca la gri;
 • de a reduce povara fiscala pe formele incipiente de antreprenoriat si incurajarea conformarii fiscale a micilor antreprenori, prin cresterea venitului net disponibil a acestora;

iti supun atentiei urmatoarele idei de fiscalizare:

 1. Contributia de asigurari sociale (CAS) devine optionala. Baza de calcul este aleasa de catre contributor dar nu poate fi mai mica decat salariul minim brut pe tara (masura cf proiect PSD);
 2. Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) este obligatorie pentru toti cei care desfasoara o activitate economica. Baza de calcul minima este salariul minim brut pe luna. Baza de calcul la sanatate se globalizeaza cu celelalte venituri obtinute de PFA sau de asociat la microintreprindere (masura cf proiect PSD).
 3. Impozitarea persoanelor fizice autorizate, cu venituri brute de pana la 100.000 de euro (sau 500.000 euro), astfel:
 • 1% pentru microintreprinderi si PFA, daca se plateste CAS pentru titular in cazul PFA, 
 • 3% daca nu se plateste CAS in conditiile de mai sus;
 • la depasirea pragului de 100.000 (sau 500.000) de euro se trece la impozitarea venitului net calculat conform contabilitatii in partida simpla sau in partida dubla, cu impozit de 16% la profitul/venitul net obtinut.
 • introducerea optiunii de derterminare a venitului net in partida simpla sau dubla, atat la PFA cat si la microintreprinderi;
 • eliminarea impozitului pe dividende (cu atat mai mult daca apare si impozitul pe venitul global);
 • pentru uniformizare taxarii, se elimina norma de venit la PFA;

Prin masurile de la punctuele 1, 2 si 3 se asigura o uniformizare fiscala intre pfa si microintreprindere si avand in vedere introducere impozitarea la venitul global, se asigura si o compatibilitate cu taxarea salariatilor.

Astfel intre PFA si microintreprindere vor exista diferente doar din punct de vedere a responsabilitati juridice in fata tertilor si eventual de anvergura activitatii, PFA fiind preferata pentru un start in afaceri.

Te rog sa-mi spui daca un impozit de 1% sau de 3% pe venitul brut te ajuta sau nu?

Multumesc!

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

17 comentarii

Buna ziua si multumesc pentru efortul depus in a ne furnziza toate aceste informatii viabile!
Intrebarea mea este simpla, dar primesc tot felul de raspunsuri contradictorii:
Este corect urmatorul calcul pe 2018 al impozitului ?
Brut anual = 36 000
Chelt ded = 6 000
CASS + CAS = X
Impozit = 10% din (36 000 – 6 000 – X)

Multumesc anticipat!

Gabi B.
-

18 ianuarie 2018 at 13:58

Sunt PFA cu norma de venit.in 2017 am avut norma de venit 15000 de ron,mai platesc cas si cass in 2018? Multumesc.

B.Ion
-

9 ianuarie 2018 at 16:06

  Buna ziua. Sa asteptam normele de la ANAF pe 2018.

  Constantin
  -

  9 ianuarie 2018 at 22:40

Norma de venit la pfa o sa mai fie?

Anonim
-

4 ianuarie 2018 at 21:05

  Buna ziua. Sigur or sa fie. Asteptam sa le publice ANAF.

  Constantin
  -

  9 ianuarie 2018 at 22:15

„CAS-ul se va putea plăti la fondurile proprii de pensii (private), fără a mai exista obligația de a se plăti la bugetul asigurărilor sociale de stat”

Acest lucru nu a fost niciodată valabil.

Adrian
-

14 noiembrie 2017 at 10:49

Nu ma avantajeaza . Datorita faptului ca am o afacere mica si cheltuieli mari . 1 la suta era la cifra de afaceri ,pe langa salarii, plata cartilor de munca, chirie ,lumina , salubrizare, medicina muncii,paza , tva ,etc.Practic munceam la mine pentru acel salariu minim pe economie {mica mea afacere suporta atat cheltuielile cat si salariile minime pe economie } ,dar devenind microintreprindere prin marirea plafonului de la o suta mii de euro la cinci sute de mii de euro,acest 1 la suta a venit ca o povara suplimentara pe care mica mea afacere nu o putea acoperi ! De aceea am inchis SRL-ul si am facut I.F. Sincer , acum nu stiu daca e mai bine cu I.F., dar din ce inteleg ar fi la fel ca inainte de intrarea in micro .cu SRL-ul , pentru ca o sa optez pentru plata contributiilor la salariul minim pe economie ,{ nu imi permit sa-mi las copiii fara asigurari la sanatate ,la pensii } ,si avand in vedere ca dupa calculul d-vstra sunt 665lei pe luna /persoana si presupunand ca mi-ar ramane un venit de 1900 lei, inca 190lei cred ca e ca inainte de micro !
Asadar , orice impunere la brut ,fara deductibilitatea cheltuielilor este o tragedie pentru o afacere mica. Spun mica desi ma uitam pe un top al firmelor judetului meu suntem ca cifra de afaceri pe loc 650 din 17.746 firme (877.623-199.460 euro ) ,Daca as fi vandut covrigi de banii astia probabil ca ar fi fost avantajos pentru ca as fi avut profitul bun, dar vand cu preponderenta tigari si de aici cifra mare de afaceri si profit ioc….

CALIN
-

9 noiembrie 2017 at 1:19

La tipul de PFA pe care îl am e chiar de preferat 1 sau 3% din cifra de afaceri. Dar nu merge la orice PFA.

Valentin Dobre
-

31 octombrie 2017 at 13:44

Buna seara. Daca am inteles corect, din 2018 la PFA taxele vor fi in loc de minim 30%: 24%(cu impozit pe venit 10%) sau 13,5% (cu impozit pe venit 10% si CAS fiind optional)? Modificarile astea sunt deja sigure, sau inca nu? As vrea sa-mi deschid propria afacere si daca este corect cum am inteles atunci nu mai fac SRL ci PFA si platesc taxele mai mari in acest an dar atunci incepand de anul viitor PFA va fi mai avantajos din punctul de vedere al taxelor…

Balazs
-

8 octombrie 2017 at 17:09

  Incerc sa va raspund eu ca om care a avut SRL si am fost taxata ca microintreprindere. Acel 1% ,sau 3% , este calculat la cifra de afaceri ! nu se deduce nici un fel de cheltuiala , iar platind acei bani ,nu sunteti asigurat nici la pensii , nici la sanatate .!
  Concret de la 1 ian.2018 ,daca veti avea un angajat ,angajatul fiind chiar d-stra , la min.1900 lei salariu , contributia va fi in total de 781 lei/luna (reprezentand taxele angajatorului +taxele ca angajat raportate la salariu). iar pe langa , trimestrial ,veti mai plati 1% la cifra de afaceri ,
  In ce priveste PFA , daca suma preconizata a fi mai mica decat salariul minim pe economie , nu veti fi obligat sa platiti nimic, nici CASS ,nici CAS ,dar inteleg ca deasemenea nu veti fi asigurat la sanatate si pensii ,in schimb veti plati 10% impozit pe profit ! Exista insa optiunea sa platiti CASS si CAS ,la sal. minim pe economie , dupa calculul de pe blog,veti plati 665 lei si sunteti asigurat la sanatate si la pensii ,+ o cota de 10%la venit ,venit din care va deduceti chetuielile .spre deosebire de microintreprindere .
  In principiu , daca aveti cheltuieli mici si profit mare mergeti pe SRL ! Daca aveti cazul meu optati PFA.

  CALIN
  -

  10 noiembrie 2017 at 7:07

  Buna ziua! Vedeti aici codul fiscal din 2018 https://contapp.ro/taxe-si-contributii-platite-de-activitatile-independente-in-2018/

  Constantin
  -

  15 noiembrie 2017 at 13:19

Buna seara, stiti cumva din 2018 se vor elimina normele de venit la PFA? multumesc!

petrisor Sarboiu
-

6 octombrie 2017 at 16:44

Felicitari ,multumiri,admiratie!

Baluta Carmen
-

19 iulie 2017 at 9:42

  Cu placere!!

  Constantin
  -

  25 iulie 2017 at 12:37