Optimizare fiscala 2017: PFA sau microintreprindere

Tabel comparativ cu taxele si contributiile platite de  salariat, PFA, microintreprindere si SRL consultanta, impozitata cu 16% la profitul brut

Sumele din tabelul de mai jos sunt calculate anual, exprimate in lei si au o precizie de +/- 2%, suficient de mica pentru a evidentia care este cea mai impozitata forma de organizare a unei afaceri in Romania. Nu s-au luat in calcul cheltuielile cu contabilitatea la SRL-uri, cand se recomanda apelarea la serviciile unui expert contabil.Explicatii:

       1. Se desfasoara activitate economica cu codul CAEN 6202 – Activitati de consultanta in tehnologia informatiei, care genereaza un venit brut anual de 100.000 lei si are cheltuieli deductibile de 40.000 de lei, (in cheltuielile deductibile nu sunt incluse taxe si contributii sociale).

Comparam taxele si contributiile ce trebuie platite pentru a obtine un venit net de 5.000 lei pe luna, raportat la forma de organizare a activitatii. Astfel:

       2.Salariat are cele mai mari costuri; pentru a incasa un salariu net de 60.000 lei anual, se platesc 45.228 de lei la bugetul de stat. Salariul brut este de 7.128 lei. La aceasta valoare s-au calculat cotele de contributii si impozit.

       3.PFA/II/IF/PFI in sistem real impozitat la venitul net, care se obtine ca diferenta intre venitul brut incasat si cheltuielile deductibile. Impozitul este 16% din venitul net din care s-au dedus cheltuielile cu contributiile sociale.

       4.PFA/II/IF/PFI la norma de venit care este de 28.000 de lei in Bucuresti. Toate taxele si contributiile se platesc la valoarea normei de venit.

       5.Micro cu angajat cu salariul minim de 1.450 lei in 2017. Asociatul din microintreprindere este si propriul angajat cu contract de munca, cu norma intreaga, in consecinta nu va plati contributia la sanatate pentru dividende. Am inclus cheltuielile cu taxele si contributiile la salariu in calculul impozitului pe dividend.  Impozit pe venit este de 1% iar in valaorea de mai sus am inclus si impozitul pe salariu 2752 lei = 1000+1752.

Impozit pe dividend  (100.000-40.000-1000-1752-6.864)*5%=2.519 lei

Conform legii activitatea cu codul CAEN 6202 nu poate fi impozitata in regim de micro-intreprindere fiind consultanta.

     6. Micro fara angajat. Cea mai accesibila forma de organizare a activitatii. Impozitul este de 3% din venitul brut. CASS pe dividend se calculeaza  100.000-40.000-3.000=3.135 lei

     7. Societatile comerciale care au activitati de consultanta platesc impozit pe profit, in cota 16%, ce se aplica la diferenta dintre venitul brut si cheltuielile deductibile.

In concluzie daca ar fi sa alegem forma de organizare a activitatii doar pe criteriul fiscalitatii Microintreprinderea fara angajati ar fi cea mai atractiva forma de impozitare la acest nivel al venitului brut.

Totusi, sunt mai multe criterii de analizat atunci cand alegem intre PFA si societati comerciale:

 • raspunderea juridica fata de terti a titularului  PFA in comparatie cu raspunderea ca asociat la SRL;
 • gestiune contabila si fiscala, mai laborioasa la o microintreprindere;
 • nivelul venitului net estimat a fi obtinut;
 • nivelul investitiilor necesar  de realizat;
 • tipul de activitate desfasurata – comertul nu este avantajat de impozitul pe venitul obtinut (cifra de afaceri)
 • disponibilitatea venitului net obtinut;
 • numarul de activitati desfasurate – nr limitat la activitati independente;

8 comentarii

 1. Buna ziua!
  Sunt PFA cu norma de venit(meditator) si nu stiu daca trebuie sa mai platesc CAS pe 2018 pe norma in conditiile in care sunt angajat al unei institutii scolare.

 2. Bunã ziua. Ám nu Pfa cu normã de venit. Ám fost La finante, sí mi sa spus cã norma m-es de venit pe anul 2018 este de 17500 Leó. Vã rog sã mã lãmuriti ce obligatii de platã am, fiindcã de câte ori întreb primesc altã explicatie. Nu vreau sã rãmân în urmã cu plãtile, dar pânã azi nu sunt lãmurit ce ár trebui sã plãtesc

  1. Buna seara. Venitul net pentru venituri din cedarea bunurilor este egal cu 60% din valoarea chiriei incasate conform contract. Daca venitul net astfel caclulat este peste 22.800 veti plati CAS=5700, CASS=2280, impozit de 10% din venitul net (nu scadeti CAS si CASS din venitul net).

  2. Buna seara! Norma de venit poate fi corectata verificati in tabelul cu norme din judetul dvs de aici https://contapp.ro/norme-de-venit-2018/
   La 17.500 lei platiti 10% impozit pe norma si posibil 10% contributie de sanatate din 6 salarii minime pe economie (urmeaza a se clarifica aici).

 3. Buna seara!

  In acest moment platesc CASS de 2-a ori si pt. PFA si pt. ap. inchiriat + imp.+ CAS
  Din Ianuarie 2018 O SA PLATESC DOAR 1 DATA??!! + IMP + CAS??!!

  1. Buna ziua! Daca nu mai sunt si alte venituri in afara de PFA nu va plati nici CAS si nici CASS, daca norma de venit este sub baza minima de calcul. In cazul impunerii la norma de venit se raporteaza norma din ianuarie 2018 la salariul minim brut din ianuarie 2018.

  2. Buna ziua. Daca nu se modifica ordonanta in Parlament veti plati o singura data la salariul minim brut pe economie. 1900*12=22.800*10% = 2280 lei contributie la sanatate.

  1. Buna ziua! Nu e nicio scapare, nu se plateste contributie la pensie – CAS sau CASS la srl-uri fara angajati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *