Declaratia 200 termen de depunere 25 mai 2016

declaratia 200 in 2016Miercuri, 25 Mai 2016 este termenul limita de depunere a declaratiei 200.

Declaratia 200, privind veniturile realizate în România in anul 2015, se depune de contribuabilii  (PFA, PFI, II) care sunt impuși în sistem real (adica nu sunt impozitati la norma de venit). Declarația se depune pe suport de hârtie, la administrația financiară în raza căreia titularul PFA-II-PFI isi are domiciliul.

In declaratia 200 raportezi veniturile si chletuielile efectuate  in anul 2015. Pe baza acestor date, calculezi venitul net la care ANAF va aplica procentul de impozit pe venit de 16%.

Atentie. Pentru calcularea venitului net se aplica codul fiscal valabil in anul 2015.

Declarația se depune de către persoanele fizice care realizează, în mod individual sau într‐o formă  de asociere, venituri în bani şi/sau în natură din România, provenind din:

  • Activități independente;
  • Cedarea folosinței bunurilor;
  • Activități agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real;
  • Piscicultură;
  • Silvicultură;

Pentru completarea declaratiei 200 trebuie  sa calculezi  valoarea cheltuielilor deductibile. Pentru calculul chletuielilor deductibile vei intocmi mai intai:

  • centralizatorul cu cheltuielile nedeductibile.
  • centralizaorul cu cheltuielile de protocol – deductibile doar 2%
  • centralizatorul cheltuielilor deductibile partial – cu autoturismul de regula,
  • planul de amortizare, in cazul in care ai cumparat mijloace fixe in cursul anului 2015,

completare declaratii pfa

Exemplu practic de intocmire a contabilitatii la o PFA sau II (actualizat in 10 Aprilie 2016) este o metoda practica, rapida si corecta de calcul a venitului net. In exemplu  am aratat, pas cu pas, cu date reale, cum se calculeaza impozitul si contribuțiile sociale si cum se completeaza  declaratia 200 si toate celelalte declaratii.

Exemplul este inclus in Ghidul de Contabilitate care iti ofera mai intai o baza de cunostinte solida de care ai nevoie pentru a te ocupa singur de gestiuna PFA, II sau PFI.  Mai multe detalii sunt aici https://contapp.ro/ghid-contabilitate-pfa/.

 

 

Important! Legea fiscala iti da voie sa iei in calcul si pierderea din anii anteriori. Deci, daca in 2015 ai obtinut profit dar in ultimii 5 ani (Cf Cod Fiscal 2015) ai avut pierderi, poti reduce venitul net impozabil cu aceste pierderi si sa platesti mai putin, sau deloc, la bugetul de stat.

In concluzie, este important:

  • sa depui pana cel tarziu luni, 25 Mai 2016, declaratia 200, la sediul ANAF de domiciliu sau la posta cu confirmare de primire. Amenda poate fi de pana la 500 de lei pentru ne-depunere.
  • sa calculezi corect cheltuielile deductibile si sa nu reduci venitul net, cu  sau fara intentie. Risti o acuzatie de evaziune fiscala si sigur  vei plati dobanzi si penalitati de intarziere la impozitul pe venit datorat bugetului, chiar si peste 5 ani, (controlul fiscal poate stabili impozite datorate cu cel mult 5 ani in urma, la care aplica dobanzi si penalitati pe toata  perioada).

Daca sunt nelamuriri te rog scrie-mi un comentariu.

Multumesc!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

11 comentarii

Deducere CASS la asociat in SPRL Sunt asociat la o societate profesională cu răspundere limitată (sprl), entitate supusă regimului transparenţei fiscale,( practician în insolvență) și conform legii sunt considerat PFA din punct de vedere fiscal. În declarația D200 ce trebuie depusă cu venitul relizat în anul 2016 codul fiscal(prevede, în cazul meu fiind asociat, că venitul brut este egal cu venitul net așa cum rezultă din cota procentuală repartizată între asociați. Vreau să știu cum se deduce, din venitul meu net, valoarea CASS-ului plătit de mine în anul 2016 conform deciziei de plăți anticipate? Vă mulțumesc.
George Georgescu
-

5 mai 2017 at 16:12

    Buna ziua! Incepand cu 2017 ANAF scade din venitul net cheltuielile cu contributiile sociale. Cele platite in cursul anului 2016. Dvs nu treceti nimic la Ch deductibile in declaratia 200.
    Constantin
    -

    18 mai 2017 at 14:01

Daca ma duc acum sa depun declaratia, o vor mai primi avand in vedere ca termenul este depasit? Multumesc anticipat.
Elena
-

7 iunie 2016 at 22:32

    Buna ziua. O vor primi, dar cu amenda...
    Constantin
    -

    17 iunie 2016 at 9:56

Buna Ziua, As dori sa stiu daca fondurile europene FEADR(masura 141) si subventia de la APIA sunt considerate venit impozabil sau nu?
Petre
-

24 mai 2016 at 15:29

    Buna ziua. Subventiile enumerate nu sunt impozabile.
    Constantin
    -

    30 mai 2016 at 13:37

Buna seara La randul 2.1 din decl.200 se trece val.CAS+CASS in anul 2015
ROMINA
-

10 mai 2016 at 16:48

    Buna ziua. Se trece valoarea CAS si CASS platita anticipata. Deci cea platita. Nu datorata dar neplatita.
    Constantin
    -

    17 mai 2016 at 12:20

      Buna ziua. Sunt freelancer profesie liberala si emit de anul trecut facturi catre clienti din strainatate, precum si din tara. Un prieten din alt domeniu de activitate, dar tot profesie liberala, care colaboreaza cu o firma de contabilitate, mi-a spus ca lui firma de conta i-a comunicat ca trebuie sa aiba 2 plaje de numerotare diferite, fiind pentru clientii externi are un cod fiscal, si pe facturile interne alt cod fiscal. Este adevarat? Doar eu sunt aceeasi entitate...Nu vad ce relevanta are sa am 2 plaje de numerotare in paralel, in loc de una singura si continua, indiferent catre ce clienti emit...Poate se aplica aceasta prevedere doar societatilor si firma de conta nu stie prea bine? Multumesc anticipat pt. raspuns.
      Adrian
      -

      25 mai 2016 at 6:37

        Buna ziua! Nu trebuie sa aveti doua plaje de numerotare. Este doar alegerea dvs pentru o evidentiere mei clara a vanzarilor.
        Constantin
        -

        2 iunie 2016 at 20:40

      "Constantin 17/05/2016 at 15:20 # Buna ziua. Se trece valoarea CAS si CASS platita anticipata. Deci cea platita. Nu datorata dar neplatita." In sfarsit prima persoana din intreg spatiul web care spune lucrurilor pe nume intr-un mod simplu. Felicitari domnule Constantin! Va multumesc!
      Leo
      -

      5 februarie 2017 at 8:08