Penalitati si dobanzi aplicate la datoriile neachitate catre bugetul de stat

Conform Codului de procedura fiscala, care a intrat in vigoare la 1 Ianuarie 2016, asupra datoriile scadente la bugetul de stat se aplica dobanzi si penalitati de intarziere. Astfel:

Art. 174. Dobânzi

(1) Dobânzile se calculează pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate, inclusiv.  Nivelul dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere.

Art. 176. Penalităţi de întârziere

(1) Penalităţile de întârziere se calculează pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate, inclusiv.  Nivelul penalităţii de întârziere este de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere.

In cazul PFA platile anticipate catre bugetul de stat se efectueaza trimestrial pana la data de 25 a ultimei luni din fiecare trimestru: 25 martie, 25 Iunie, 25 septembrie si 25 decembrie.

Dobanzile si penalitatile de intarziere incep de la ziua imediat următoare scadentei (26 martie, etc), si se calculeaza zilnic, pana la data platii integrale a debitului restant catre bugetul de stat. Daca sunt plati partiale, se calculeaza la soldul ramas neachitat.

De regula, dupa 30 de zile de la data scadentei, administratia financiara emite titlu executoriu care blocheaza conturilor bancare. In cazul in care  sunt disponibilitati in cont, banca este obligata sa execute o plata catre bugetul de stat. Daca ai mai multe conturi fiecare banca este obligata sa plateasca aceeasi suma catre bugetul de stat.

Pentru a vedea exact care este nivelul datoriei, a penalitatilor si a dobanzilor datorate, cere administratiei fiscale de care apartii o fisa pe platitor.

[rating]

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment