Taxe si contributii PFA in 2016

Taxe si contributii sociale datorate de activitatile independente in 2016

Astazi s-a publicat in Monitorul oficial Codul Fiscal car va fi valabil de la 1 Ianuarie 2016.

Pe scurt, taxele la PFA scad la cei care nu erau si salariati si cresc la cei care erau si PFA si salariati.

Legea  227 din 2015 clarifica, dupa lungi dezbateri, ce taxe vom plati din 2016. Acum stim exact ce impozite si  contributii sociale trebuie sa platim  in 2016 indiferent de forma de autorizare: Persoană Fizică Autorizată (PFA), Întreprindere Familială (ÎF) şi Întreprindere Individuală (ÎI), aşa cum sunt ele definite în Legea 44/2008 (reactualizată în februarie 2014).

Mai jos, asa cum te-am obisnuit deja, enumar pe scurt toate contributiile si impozitele pe care trebuie sa le calculezi si sa le platesti la veniturile pe care le vei obtine in 2016.

Deci, ce aduce nou  pentru PFA codul fiscal din 2016 in comparatie cu cel din 2015:

  • Persoana fizica independentă care este si salariata plateste contributie la pensie. Pana la sfarsitul anului 2015 nu se platea contributie daca erai si salariat;
  • Scade cota de contribuţie obligatorie la nivelul contribuţiaei individuale de 10,5%.  Daca vrei, poti opta pentru cota integrală de contribuţie de asigurări sociale, corespunzătoare condiţiilor normale de muncă 26,3%. In 2015 cota obligatorie a fost de 26,3%.
  • S-a eliminat baza de calcul minima la calculul contributiei de sanatate, care era salariul minim brut pe tara
  • Castigul salarial mediu brut pe economie a crescut la 2.681 lei ;
  • Salariul minim brut pe economie este de 1.050 lei  pentru anul 2016.

Începând cu 1 Ianuarie 2016 o PFA sau o II plateste următoarele taxe și impozite:

1. Contribuția la asigurarile sociale (pensie)  este de 10,5% sau 26,3%, la alegere:

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente sunt obligate sa plateasca contributie la pensie daca indeplinesc unul din urmatoarele criterii:

a) venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real;

Important! Baza de calcul minima pentru CAS este 938 lei (35% x 2.681 lei salariul mediu brut din 2016). Toate PFA-urile care in 2015 au obtinut un venit net lunar de peste 938 lei (sau anual de 938*12=11.256 lei), sunt obligate sa se inregistreze cu declaratia 600 in sistemul public de pensii. (Atentie la calculul venitului net – acesta include cheltuielile cu asigurarile sociale – pensie si sanatate).

b) venitul lunar estimat a se realiza depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal sau în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea în sistem real;

Important!Daca venitul pe care il estimezi este mai mic decat 938 lei pe luna, respectiv 11.256 lei pe an, nu esti obligat sa depui declaratia 600. In 2017, la regularizare vei fi obligat sa platesti CAS daca venitul net obtinut depaseste baza de calcul minima, respectiv 938 lei pe luna sau 11.256 lei pe an.

c) valoarea lunară a normelor de venit obţinută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecţiilor prevăzute depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfăşoară activităţi impuse pe bază de norme de venit.

Important! Norma de venit poate fi redusa sau majorata in functie de mai multe criterii.  Daca prin aplicarea corectiilor, norma de venit este redusa sub baza minima de calcul de 938 lei lunar sau 11.256 lei anual, PFA si II nu sunt obligate la inregistrarea in sistemul public de pensii si nu depun declaratia 600.

Verifica la sfarsitul tabelului din judetul in care iti desfasori activitatea daca norma de venit este majorata sau redusa. https://contapp.ro/norme-de-venit-2016/

La alegere cota de calcul a CAS este fie contributia individuala de 10,5% fie contributia integrala de 26,3%.  Opțiunea de a plăti cota integrală nu va mai putea fi anulată în cursul anului respectiv, ci numai în anul următor.

Cota de 10,5%, nu asigură un stagiu complet de cotizare pentru pensie, ci doar o treime din acesta.  În cazul în care doresti să beneficieze de o pensie întreagă, opteaza spentru cota integrala de 26,3%.

Nu au obligaţia depunerii declaraţiei persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari.

  • in cazul persoanelor care tin contabilitatea in sistem real contributia este de 10,5%  (sau 26,3%)din baza minimă de calcul egală cu 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Baza de calcul nu poate fi  mai mare decât echivalentul a de 5 ori a salariului mediu brut.

 

  • in cazul persoanelor care sunt impozitate la norma de venit,  contributia este de 10,5%. Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale reprezintă valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care se desfăşoară activitatea şi nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut. Baza de calcul nu poate fi  mai mare decât echivalentul a de 5 ori a salariului mediu brut.

Contribuția la pensie nu este obligatorie pentru:

  • Contribuabilii al caror venit net anual, obtinut in anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ;
  • Contribuabilii al caror venit lunar estimat a se realiza nu depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal.
  • Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
  • Persoanele care nu sunt integrate in sistemul public de pensii dar care achita contributii catre sisteme profesionale  de pensii – cum ar fi avocatii sau personalul clerical.

2. Contribuția la asigurările sociale de sănătate este de  5,5% din:

  • Baza de calcul calculată ca diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale de sanatate (se iau in calcul contributiile la pensie spre deosbire de vechiul cod fiscal), sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului,
  • Baza lunară de calcul nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe țară, dacă venitul pentru care se calculează contribuția este singurul realizat.

3. Contribuții opționale la PFA

  • Contribuția pentru asigurarea de șomaj este de 0,5% din baza de calcul,
  • Contribuția pentru concedii și indemnizații este de 0,85%  din baza de calcul.

Baza de calcul pentru aceste contributii este venitul net calculat pe lună pentru PFA in sistem real sau valoarea normei de venit calculata lunar. Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, dar nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia.

4. Impozitul pe venitul net

  • 16% din venitul net, care se calculează ca diferență dintre veniturile încasate și cheltuielile deductibile pentru anul în curs, sau
  • 16% din norma de venit.

Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente sunt obligate să plătească impozite si contributii în timpul anului, în urma depunerii declarațiilor privind veniturile și cheltuielile estimate, (declaratia 220).

Impozitul pe venitul net este calculat prin aplicarea cotei de 16% la venitul ce rezultă, în urma declarației, din scăderea din venitul brut estimat a cheltuielilor estimate.

Administrația fiscală este cea care stabilește plățile de impozit anticipate, pe fiecare sursă de venit. Plățile se efectuează în 4 rate egale, la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, respectiv: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie.

Contribuţiile sociale si taxele datorate de persoanele fizice potrivit prevederilor Codului fiscal se achită la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale în raza cărora se află adresa unde îşi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu.

Dacă sunt nelămuriri, te rog  scrie-mi un mesaj la comentarii. Mulțumesc!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

440 de comentarii

buna ziua. am si eu o intrebare. pot eu pfa sa ofer si alte servici daca sunt calificat "electrician in instalatii energetice" sa fac o reparatie casnica, o revizie la un generator de curent, sau o instalatie termica? si sa ofer factura pe alte servici. este o problema? Multumesc
adrian
-

3 ianuarie 2018 at 22:00

Buna ziua! Am deschis un I.I. cu cod CAEN 0113-la norma de venit. Norma stabilita 1710 lei *16%=274 lei de plata in cursul anului 2017. Am facturi platite a caror valoare nu se va regasi in nici un registru, dar si facturi emise si incasate in valoare de 7860 lei *16%=1258 lei. 1.Daca am incasari mai mari decat cele declarate (in D221-NORMA DE VENIT 2017) platesc diferenta (1258realizat-274declarat=984lei) in 2018? 2.In cazul acesta ce declaratie trebuie sa depun la sfarsitul anului? 3. Dar la inceputul anului 2018 ce declaratie trb. sa intocmesc? Tot 221 si ANAF stabileste norma de venit aferenta zonei si ulterior vor emite decizia de impunere 260 pt. anul 2018? 4.Codul CAEN permite si evidenta in sistem real? E mult mai simplu sistemul real. O alta problema pt. care imi permit sa va deranjez este urmatoarea: Am accesat fonduri europene nerambursabile. La deschiderea I.I. am in lucru 2,80 ha de pamant, dar in proiect am prevazut cumpararea altor 4ha. 1.In anul 2018, cand voi avea incasari de pe toate cele 6ha emit facturi separat, odata pt. cele 2,80ha si separat pt veniturile realizate din cele 4ha care au fost cumparate cu fd.europene? 2.Pana la aceasta data, oct2017, a aparut model pt. Registru fiscal? Sau evidenta la norma de venit se tine tot pe reg. de incasari si plati, completandu-se doar coloana de incasari? 3.Daca iau fonduri nerambursabile, documentele de intrare conform facturile de cumparare cat si facturile emise cu veniturile realizate trebuiesc intocimte de un contabil angajat si platit de mine? Va multumesc anticipat! Cu respect Elena A. adresa mail [email protected]
Elena Apostol
-

26 octombrie 2017 at 11:25

    Buna ziua! V-am raspuns si intr-un post anterior. Nu va trebuie contabil.
    Constantin
    -

    15 noiembrie 2017 at 14:12

Nu mi se pare normal sa platesc CAS de doua oriavand un loc de munca stabil iar pfa-ul sa il practic in timpul liber ca dupa venit oricum platesc inpozit.intrebarea este este legal da sau nu ?va multumesc anticipat
Anonim
-

28 septembrie 2017 at 14:34

    Buna ziua! Asa este legea pentru 2016, 2017. Vedeti aici daca platiti in 2018 https://contapp.ro/taxe-si-contributii-platite-de-activitatile-independente-in-2018/
    Constantin
    -

    15 noiembrie 2017 at 13:13

Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o problema . In ultimii 5 ani nu am avut venituri ( casnica) dar nici declaratie depusa (nu am stiut), acum in 2017 vreau sa imi pot infiinta o II in sistem real. Intrebarea mea este: voi plati CASS retroactiv pe ultimii 5 ani sau ce calcul ar trebui sa am in vedere? :(
Mimi
-

6 septembrie 2017 at 15:39

    Buna ziua. Ce declaratie nu ati depus in ultimii 5 ani? Pentru ce sa platiti CASS retroactiv?
    Constantin
    -

    13 septembrie 2017 at 10:44

Buna am si io intrebare ! Am gasit un jobb si angajatorul are PFA care este inregistrat in rural si sediul are in oras si ca sa faca contractul de munca ma obliga sa schimb domiciliul actual (buletinul ) in rural ! Mentionezi ca se ocupa cu reclama publicitara ! Are ceva de castigat la inpozit?
Anonim
-

5 septembrie 2017 at 14:09

La un salariusalariu de 1000 pe luna cat trebuie sa dau pt un an sa cumpar vechime in total
Anonim
-

27 iulie 2017 at 10:59

    Buna ziua. Mergeti la casa de pensii locala pentru "cumpararea de vechime in munca" aveti timp pana la sfarsitul anului. Pentru taxe folositi http://www.calculatorsalariu.ro/
    Constantin
    -

    7 august 2017 at 16:06

    Buna seara sotul meu are un pfa din 2008 despre care noi stim ca e inchis si cu care nu am avut nici o activitate. Azi am primit de la primarie o somatie o ,rugaminte sa ne prezentam in termen de 10 zile de la primirea acesteia la sediul primariei cu codul unic de inregistrare si contractul de comodat . Ar putea cineva sa ma lamureasca ce vor domni in afara de bani ? Daca pfa e inchis pot avea ceva de plata? Sau daca nu am avut nici o activitate cu el ?
    Popa pop
    -

    1 septembrie 2017 at 20:15

      Buna ziua! Imi pare rau dar nu am de unde sa stiu ce vrea primaria. Poate taxe locale mai mari pentru sediul profesional al PFA. Mergeti la primarie va rog.
      Constantin
      -

      5 septembrie 2017 at 14:07

Nu am nici un an de vechime însă am PFA aș dori să știu cum pot să plătesc să mi meargă vechimea și cât
Anonim
-

27 iunie 2017 at 18:24

    Buna ziua. Pentru vechime in munca si implicit pentru pensie depunseti declaratia 600 pana la 31 Ianuarie a fiecarui an sau intocmiti contract cu Casa de Pensii locala. Aveti mai multe detalii aici https://contapp.ro/declaratia-600-contributia-la-pensie-in-2017/
    Constantin
    -

    3 iulie 2017 at 12:22

BUNA,MI-AR REDESCHIS PFA-AUL INCHIS CU CEVA ANI IN URMA,,VREAU SA STIU DACA EU LUCREZ IN AFARA,UNDE SUNT SI ASIGURAT,,,MAI TREBUIE SA PLATESC CAS IN PATRIE,,,MULTUMESC ANTICIPAT,GEORGE
GEORGE MOCANU
-

27 aprilie 2017 at 7:22

Vreau sa deschid un PFA cu sediul social in Sectorul 3 dar am domiciliu in Sectorul 6.Mi s-a comunicat ca impozitele si contributiile vor fi platite in sectorul de domiciliu, in cazul meu 6. Daca intr-adevar este asa nu inteleg de ce nu se platesc taxele in sectorul in care am sediul social... Multumesc anticipat pentru raspuns!
Daniel M
-

5 aprilie 2017 at 15:20

    Buna seara. PFA nu are personalitate juridica, de aceea raspunderea revine titularului de PFA sau II. Ca urmare impozitul pe venit si contributiile sunt aferente titularului si se depun pe CNP la domiciliul titularului. Sunt si declaratii care se depun la sediul PFA cum sunt cele aferente TVA (pentru platitorii de TVA) daca sunt salariati angajati la pfa.
    Constantin
    -

    10 aprilie 2017 at 20:08

Buna, Anul trecut am depus o declaratie estimativa a veniturilor D220 iar acum in ianuarie am depus cea reala si se pare ca am mai mult impozit de platit. Conform deciziei de la Finante pentru transele de anul acesta suma aceea restanta nu apare niciunde. Trebuie sa mai depun ceva? Ideea e ca nu vreau sa ma trezesc ca vin cu penalitati sau alte cele din cauza ca nu am platit. Multumesc!
Georgiana
-

24 martie 2017 at 2:00

    Buna seara! Depuneti declaratia 200 si o sa vina decizia finala de impunere pentru anul 2016.
    Constantin
    -

    28 martie 2017 at 15:39

Buna ziua! Sunt medic veterinar angajat intr-un cabinet privat! Un week-end sau doua pe luna, as dori sa ofer servicii veterinare in alta localitate ca Persoana fizica independenta inscrisa doar la Anaf! Pot sa fiu si Persoana fizica independenta (pentru servicii inafara cabinetului) si angajat in acelasi timp? Sau trebuie sa renunt la cabinet ca angajat si sa semnez un contract de colaborare cu angajatorul? Va multumesc!
andrei
-

23 martie 2017 at 4:48

    Buna seara. Puteti ramane angajat, dar nu stiu daca puteti inregistra o PFI ci mai degraba o PFA la registrul comertului.
    Constantin
    -

    28 martie 2017 at 15:50