Termen limita 17 Ianuarie 2019: numar maxim de salariati si obiecte de activitate

Asa cum anuntam de acum doi ani in acest articol, a fost limitat numarul maxim de salariati si de activitati la PFA si Intreprinderile Individuale.

In data de 19 Octombrie 2016 a fost publicata in Monitorul Oficial Legea nr. 182/2016  care aduce modificari importante la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II) şi întreprinderile familiale (IF).

Limitarea numarului de angajati si de obiecte de activitate:

  •  PFA poate avea în obiectul de activitate cel mult 5 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN si poate angaja cel mult trei persoane cu contract individual de muncă.
  • Întreprinderea individuală  poate avea în obiectul de activitate cel mult 10 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN si poate angaja cel mult 8 salariaţi, terţe persoane, cu contract individual de muncă. 

În termen de 2 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi (din 17 Ianuarie 2017), persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale al căror număr de activităţi incluse în obiectul de activitate este mai mare decât cel prevăzut  solicită oficiului registrului comerţului competent modificarea, în mod corespunzător, a menţiunilor din registrul comerţului referitoare la obiectul de activitate.

In termen de 60 de zile de la implinirea termenului, adica din 17 Martie 2019, oficiul registrului comertului radiaza, din oficiu, persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale care nu si-au indeplinit obligatia de modificare a mentiunilor referitoare la obiectul de activitate.

Verifica in lista de mai jos daca PFA sau II-ul tau este obligat sa faca modificarile cerute:

https://www.onrc.ro/index.php/ro/legea-182-2016

Daca te gasesti in lista mergi la Registrul Comertului si modifica numarul de obiecte de activitate.

Daca ai mai multi salariati, trebuie sa-ti schimbi forma de organizare, fie din PFA in II sau in societate comerciala. Sau sa faci concedieri.

ContApp trimite automat e-facturi

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

3 comentarii

Bună ziua. Pot deschide o florarie pe Pfa daca nu am studii de specialitate? Pentru o florarie deschisa pe Pfa, pot inregistra perisabilitati? Vor fi atat flori naturale, cat si artificiale. Care ar fi cea mai buna varianta pentru contabilitate, sistem real sau norma de venit ?

Andreea
-

14 ianuarie 2019 at 8:22

Daca am schimbat la PFA codul CAEN principal din 6201 in 6202 pentru a trece la norma de venit este necesar sa scot toate celelalte coduri CAEN secundare, daca acestea nu se regasesc la norma de venit? Sau conteaza doar cel principal?

Liviu
-

4 ianuarie 2019 at 14:29

    Buna ziua! Daca aveti mai multe activitati in desfasurare (declarate ca atare la ONRC) dintre care unele nu pot fi impuse cu norme de venit atunci sunteti obligat sa aplicati sistemul real si pentru 6202. Mergeti si radiati activitatile inutile la ONRC.

    Constantin Cozma
    -

    9 ianuarie 2019 at 15:37