Cum calculezi venitul net pentru determinarea obligatiei de a plati CAS si CASS si pentru calculul impozitului pe venitul realizat in 2018
Declaratia unica aduce o simplificare a raportarii veniturilor obtinute de persoanele fizice, dar mecanismul de autoimpunere este complicat pentru majoritatea celor care nu sunt de specialitate.
Prin acest articol ne-am propus sa clarificam cum se calculeaza venitul net si cum se utilizeaza aceasta valoare in completarea declaratiei unice.
Venitul net este indicatorul pe care il folosim:
a. ca baza de comparatie cu plafonul de 12 salarii minime brute pe economie. Dupa cum stii, daca venitul net obtinut este mai mare decat acest plafon, te incadrezi la plata CAS (in anumite cazuri) si la plata CASS.
b. este baza de calcul pentru impozitul pe venit; procentul de 10% se aplica la venitul net;
Reamintesc ca:
- Salariul minim brut in 2018 este stabilit la valoarea de 1.900 lei pe luna, iar plafonul pentru 2018 este de 12*1.900 lei = 22.800 lei;
- CAS – contributie de asigurari sociale = 25% din cel putin 12 salarii minime pe economie = 5.700 de lei minim de plata pe an;
- CASS – contributie de asigurari de sanatate = 10% din 6 sau 12 salarii pe economie = 1.140 lei sau 2.280 lei de plata pe an;
Mai jos gasesti patru metode de calcul a venitului net corespunzatoare fiecarui sistem de impozitare aplicat veniturilor obtinute de persoanele fizice:
1. Pentru venituri din activitati care aplica sistemul real de determinare a venitului net, conform regulilor contabilitatii in partida simpla. Categoriile de venit incluse (obligatoriu sau optional) sunt:
- venituri din activitati independente (organizate ca PFA, PFI, II, IF, Profesii Liberale),
- din drepturi de proprietate intelectuala,
- din cedarea folosintei bunurilor,
- din sivicultura si piscicultura
Etapa I. Determinarea venitului net, baza de comparatie cu plafonul de 12 salarii minime pe economie.
Venitul net anual din activitati independente se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut incasat si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri, cu exceptia situatiilor in care contribuabilii sunt impusi la norma de venit.
Cheltuielile deductibile la o PFA sau II reprezintă cheltuielile efectuate în vederea realizării venitului, cu condiția să fie efectuate în interesul direct al activității, să corespundă unor cheltuieli efective, să fie justificate cu documente şi să fie cuprinse în cheltuielile exercițiului financiar al anului în cursul căruia au fost plătite.
Important! In aceasta etapa de calcul a venitului net nu includem in cheltuielile deductibile contributia sociala platita sau datorata.
Din totalul sumelor încasate, evidenţiate în col. 5, respectiv 6, din Registrul-jurnal de încasări şi plăţi,
– se scad totalul sumelor plătite, (evidenţiate în col. 7, respectiv 8, din registrul-jurnal de încasări şi plăţi),
– se scad cheltuielile cu amortizarea fiscală a bunurilor achiziționate, (evidenţiate în fişa pentru operaţiuni diverse)
+ se adună sumele plătite pentru cumpărarea bunurilor amortizabile,
+ se adună totalul cheltuielilor nedeductibile, care se preia din centralizatorul cheltuielilor nedeductibile,
Valoarea obtinuta reprezinta venitul net estimat sau realizat in cursul anului fiscal.
Valoarea venitului net obtinut conform calcului de mai sus se raporteaza la plafonul de 12 salarii minime pe economie pentru determinarea obligatiei de a plati CAS si CASS. Daca venitul net este mai mare decat acest prag se completeaza subsectiunile corespunzatoare din declaratia unica.
Atentie! Nu toate categoriile de venituri se incadreaza la plata CAS – contributie la pensie; pentru venituri din cedarea bunurilor, venituri din agricultura si venituri din investitii, nu se plateste CAS.
Eatapa II. Venitul net, baza de calcul pentru impozit, se calculeaza:
i) venitul net anual recalculat/pierderea neta recalculata pe fiecare sursa din categoriile de venituri mentionate, prin deducerea din venitul net anual, determinat in sistem real, a pierderilor fiscale reportate;
ii) venitul net anual impozabil, care se determina prin insumarea tuturor veniturilor nete anuale, recalculat, din care se deduce contributia de asigurari sociale datorata – CAS. (CASS nu este deductibila la calculul venitului net incepand cu anul fiscal 2018).
Atentie! Se ia in calcul contributia anuala datorata, nu cea platita. Chiar daca nu ai platit contributia la venitul estimat, ai dreptul sa deduci din venitul recalculat valoarea CAS, asa cum te-ai angajat in declaratia unica cu venitul estimat.
Venitul net anual impozabil este venitul la care vei calcula impozitul pe venit, prin aplicarea procentului de 10%.
Aceasta metoda de calcul se utilizeaza atat la stabilirea venitului net estimat (pentru care se depune declaratia unica pana la data de 16 Iulie 2018) si obligatoriu la stabilirea venitului net realizat dupa incheierea anului fiscal 2018 si depunerea declaratiei unice cu venitul realizat pana la data de 15 Martie 2019.
Contribuabilii impusi in sistem real completeaza Registrul de Evidenta Fiscala.
2. Venituri impuse in baza cotelor forfetare de cheltuieli
In aceasta categorie sunt incluse:
- Venituri din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile,
- Venituri din drepturi de proprietate intelectuala conform (articol 72.1 din codul fiscal).
In acest caz, contribuabilul sau platitorul de venit calculeaza venitul net prin deducerea din venitul brut a unei cote forfetare de cheltuieli, de regula 40%. In acest caz, venitul net obtinut potrivit acestei metode de impozitare, reprezinta:
a. baza de calcul pentru impozitul pe venit.
b. baza de comparatie pentru determinarea obligatiei contribuabilului de a se asigura in sistemul public de pensii (daca este cazul) si de sanatate.
3. Venituri impozitate la norma de venit. In aceasta categorie sunt incluse:
- veniturile obtinute din activitatile independente organizate ca PFA II sau IF, al caror cod CAEN se regaseste in Nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit. Normele de venit pentru 2018 sunt aici.
- veniturile din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv. Normele de venit in scop turistic pentru anul 2018 sunt aici.
- veniturile din activitati agricole (cu exceptia veniturilor din piscicultura si silvicultura) sunt impozitate la norma de venit. Normele de venit agricole pentru anul 2018 sunt aici.
Important! Norma de venit poate fi redusa sau majorata in functie de mai multe criterii. In cazul in care un contribuabil cumuleaza mai multe criterii de corectii, se aplica o singura reducere, in procentul cel mai mare.
In acest caz norma de venit (corectata daca e cazul) reprezinta:
a. baza de calcul pentru impozitul pe venit, la care se aplica procentul de 10% si obtinem impozitul pe venit;
b. baza de comparatie pentru determinarea obligatiei contribuabilului de a se asigura in sistemul public de pensii (daca este cazul) si la sanatate.
Important! Norma de venit (corectata, daca este cazul) reprezinta venitul net impozabil (profitul net), obtinut din activitatea desfasurata de o persoana fizica. De aceea, cheltuielile pe care le efectuezi nu reduc norma de venit.
Contribuabilii impusi la norma de venit completeaza Registrul de Evidenta Fiscala pe partea de venituri.
4. Venituri cu retinere la sursa;
Sunt venituri pentru care platitorul de venit este obligat sa calculeze, sa retina si sa plateasca impozitul si contributiile catre bugetul de stat. Astfel:
- veniturile din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva. Baza de calcul pentru impozit si pentru incadrarea la plata contributiilor sociale este venitul brut din contractul incheiat.
- veniturile din drepturi de proprietate intelectuala pentru care nu s-a optat pentru impozitarea in sistem real. Baza de calcul pentru impozit si pentru incadrarea la plata contributiilor sociale este venitul net care se obtine prin reducerea venitului brut din contractul incheiat cu o cota de 40% cheltuieli forfetare.
- veniturile din arenda. Baza de calcul pentru impozit si pentru incadrarea la plata contributiei de sanatate (nu se plateste CAS) este venitul net care se obtine prin reducerea venitului incasat cu o cota de 40% cheltuieli forfetare.
- venituri din dobanzi si din dividende. Baza de calcul pentru impozit si pentru incadrarea la plata contributiei de sanatate este venitul incasat (nu se plateste CAS).
- venituri din premii si din jocuri de noroc. Baza de calcul pentru impozit este venitul incasat (nu se plateste CAS si CASS). Pentru stabilirea impozitului se foloseste grila de impozitare din Codul Fiscal.
- venituri din transferul titlurilor de valoare. Baza de calcul pentru impozit si pentru incadrarea la plata contributiei de sanatate (nu se plateste CAS) este venitul net obtinut care se determina conform art. 94-97 din Codul Fiscal.
Regula Generala pentru categoria 4 de venituri cu retinere la sursa! In situatia in care un contribuabil obtine venituri din mai multe surse, dar fiecare dintre acestea este sub plafonul minim de 12 salarii minime brute pe economie (si deci platitorii de venit nu retin contributii) dar cumulat contribuabilul obtine un venit net mai mare decat plafonul de 12 salarii minime brute pe economie, acesta este obligat sa plateasca contributie de sanatate si completeaza declaratia unica corespunzator.
Important! Impozitul pe venit datorat sau retinut sau platit nu reduce baza de calcul pentru contributiile sociale si nu reprezinta cheltuiala deductibila.
Pentru o intelegere completa a mecanismului de autoimpunere introdus in Martie 2018, te rog citeste si acest articol.
Daca sunt intrebari sau nelamuriri, te rog scrie-mi un comentariu mai jos sau pe forum.
75 de comentarii
18 noiembrie 2019 at 9:26
20 noiembrie 2019 at 18:00
1 martie 2019 at 14:34
2 martie 2019 at 7:32
18 februarie 2019 at 14:03
18 februarie 2019 at 14:55
26 ianuarie 2019 at 16:41
28 ianuarie 2019 at 20:47
20 decembrie 2018 at 18:41
9 ianuarie 2019 at 14:56
9 decembrie 2018 at 14:07
11 decembrie 2018 at 17:32
23 octombrie 2018 at 12:06
5 noiembrie 2018 at 17:27
21 octombrie 2018 at 5:19
22 octombrie 2018 at 17:09
2 august 2018 at 13:14
2 august 2018 at 13:23
1 august 2018 at 21:08
26 iulie 2018 at 9:33
30 iulie 2018 at 13:39
26 iulie 2018 at 8:25
30 iulie 2018 at 13:41
21 iulie 2018 at 20:14
17 iulie 2018 at 7:28
19 iulie 2018 at 10:39