Declaratia Unica. Cum calculezi venitul net pentru plata CAS, CASS si a impozitului pe venit

Cum calculezi venitul net pentru determinarea obligatiei de a plati  CAS si CASS si pentru calculul impozitului pe venitul realizat in 2018

Declaratia unica aduce o simplificare a raportarii veniturilor obtinute de persoanele fizice, dar mecanismul de autoimpunere este complicat pentru majoritatea celor care nu sunt de specialitate.

Prin acest articol ne-am propus sa clarificam cum se calculeaza venitul net  si cum se utilizeaza aceasta valoare in completarea declaratiei unice.

Venitul net este  indicatorul pe care il folosim:

a. ca baza de comparatie cu plafonul de 12 salarii minime brute pe economie. Dupa cum stii, daca venitul net obtinut este mai mare decat acest plafon, te incadrezi la plata CAS (in anumite cazuri) si la plata CASS.

b. este baza de calcul pentru impozitul pe venit; procentul de 10% se aplica la venitul net;

Reamintesc ca:

  • Salariul minim brut in 2018 este stabilit la valoarea de 1.900 lei pe luna, iar plafonul pentru 2018 este de 12*1.900 lei = 22.800 lei;
  • CAS – contributie de asigurari  sociale = 25% din cel putin 12 salarii minime pe economie = 5.700 de lei minim de plata pe an;
  • CASS – contributie de asigurari de sanatate = 10% din 6 sau 12 salarii pe economie = 1.140 lei sau 2.280 lei de plata pe an;

Mai jos  gasesti patru metode de calcul a venitului net corespunzatoare fiecarui sistem de impozitare aplicat veniturilor obtinute de persoanele fizice:

1. Pentru venituri din activitati care aplica sistemul real de determinare a venitului net, conform regulilor contabilitatii in partida simpla. Categoriile de venit incluse (obligatoriu sau optional) sunt:

  • venituri din activitati independente (organizate ca PFA, PFI, II, IF, Profesii Liberale),
  • din drepturi de proprietate intelectuala,
  • din cedarea folosintei bunurilor,
  • din sivicultura si piscicultura

Etapa I. Determinarea venitului net, baza de comparatie cu plafonul de 12 salarii minime pe economie.

Venitul net anual din activitati independente se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut incasat si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri, cu exceptia situatiilor in care contribuabilii sunt impusi la norma de venit.

Cheltuielile deductibile la o PFA sau II reprezintă cheltuielile efectuate în vederea realizării venitului, cu condiția să fie efectuate în interesul direct al activității, să corespundă unor cheltuieli efective, să fie justificate cu documente şi să fie cuprinse în cheltuielile exercițiului financiar al anului în cursul căruia au fost plătite.

Important! In aceasta etapa de calcul a venitului net  nu includem in cheltuielile deductibile contributia sociala platita sau datorata.

Din totalul sumelor încasate, evidenţiate în col. 5, respectiv 6, din Registrul-jurnal de încasări şi plăţi,

– se scad totalul sumelor plătite, (evidenţiate în col. 7, respectiv 8, din registrul-jurnal de încasări şi plăţi),
– se scad cheltuielile cu amortizarea fiscală a bunurilor achiziționate, (evidenţiate în fişa pentru operaţiuni diverse)
+ se adună sumele plătite pentru cumpărarea bunurilor amortizabile,
+ se adună totalul cheltuielilor nedeductibile, care se preia din centralizatorul cheltuielilor nedeductibile,

Valoarea obtinuta reprezinta venitul net estimat sau realizat in cursul anului fiscal.

Valoarea venitului net obtinut conform calcului de mai sus se raporteaza la plafonul de 12 salarii minime pe economie pentru determinarea obligatiei de a plati CAS si CASS. Daca venitul net este mai mare decat acest prag se completeaza subsectiunile corespunzatoare din declaratia unica.

Atentie! Nu toate  categoriile de venituri se incadreaza la plata CAS – contributie la pensie; pentru venituri din cedarea bunurilor, venituri din agricultura si venituri din investitii, nu se plateste CAS.

Eatapa II. Venitul net, baza de calcul pentru impozit, se calculeaza:

i) venitul net anual recalculat/pierderea neta recalculata pe fiecare sursa din categoriile de venituri mentionate, prin deducerea din venitul net anual, determinat in sistem real, a pierderilor fiscale reportate;

ii) venitul net anual impozabil, care se determina prin insumarea tuturor veniturilor nete anuale, recalculat, din care se deduce contributia de asigurari sociale datorata – CAS. (CASS nu este deductibila la calculul venitului net incepand cu anul fiscal 2018).

Atentie! Se ia in calcul contributia anuala datorata, nu cea platita. Chiar daca nu ai platit contributia la venitul estimat, ai dreptul sa deduci din venitul recalculat valoarea CAS, asa cum te-ai angajat in declaratia unica cu venitul estimat.

Venitul net anual impozabil este venitul la care vei calcula impozitul pe venit, prin aplicarea procentului de 10%.

Aceasta metoda de calcul se utilizeaza atat la stabilirea venitului net estimat (pentru care se depune declaratia unica pana la data de 16 Iulie 2018) si obligatoriu la stabilirea venitului net realizat dupa incheierea anului fiscal 2018 si depunerea declaratiei unice cu venitul realizat pana la data de 15 Martie 2019.

Contribuabilii impusi in sistem real completeaza Registrul de Evidenta Fiscala.

Gasesti in Pachetul de Contabilitate pentru Activitati Independente:  o lista completa de cheltuieli deductibile, un exemplu concret de calcul a venitului net, un model completat al declaratiei unice si al registrului de evidenta fiscala si multe altele, exemplu de calcul a bonificatiilor.

2. Venituri impuse in baza cotelor forfetare de cheltuieli

In aceasta categorie sunt incluse:

  • Venituri din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile,
  • Venituri din drepturi de proprietate intelectuala conform (articol 72.1 din codul fiscal).

In acest caz,  contribuabilul sau platitorul de venit calculeaza venitul net prin deducerea din venitul brut a unei cote forfetare de cheltuieli, de regula 40%. In acest caz, venitul net obtinut potrivit acestei metode de impozitare,  reprezinta:

a. baza de calcul pentru impozitul pe venit.

b. baza de comparatie pentru determinarea obligatiei contribuabilului de a se asigura in sistemul public de pensii (daca este cazul) si de sanatate.

3. Venituri impozitate la norma de venit. In aceasta categorie sunt incluse:

  • veniturile obtinute din activitatile independente organizate ca PFA II sau IF, al caror cod CAEN se regaseste in Nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit. Normele de venit pentru 2018 sunt aici.
  • veniturile din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv. Normele de venit in scop turistic pentru anul 2018 sunt aici.
  • veniturile din activitati agricole (cu exceptia veniturilor din piscicultura si silvicultura) sunt impozitate la norma de venit. Normele de venit agricole pentru anul 2018 sunt aici.

Important! Norma de venit poate fi redusa sau majorata in functie de mai multe criterii.  In cazul in care un contribuabil cumuleaza mai multe criterii de corectii, se aplica o singura reducere, in procentul cel mai mare.

In acest caz norma de venit (corectata daca e cazul) reprezinta:

a. baza de calcul pentru impozitul pe venit, la care se aplica procentul de 10% si obtinem impozitul pe venit;

b. baza de comparatie pentru determinarea obligatiei contribuabilului de a se  asigura in sistemul public de pensii (daca este cazul) si la sanatate.

Important! Norma de venit (corectata, daca este cazul) reprezinta venitul net impozabil (profitul net), obtinut din activitatea desfasurata de o persoana fizica. De aceea, cheltuielile pe care le efectuezi nu reduc norma de venit.

Contribuabilii impusi la norma de venit completeaza Registrul de Evidenta Fiscala pe partea de venituri.

4. Venituri cu retinere la sursa;

Sunt venituri pentru care platitorul de venit este obligat sa calculeze, sa retina si sa plateasca impozitul si contributiile  catre bugetul de stat. Astfel:

  • veniturile din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva. Baza de calcul pentru impozit si pentru incadrarea la plata contributiilor sociale este venitul brut din contractul incheiat.
  • veniturile din drepturi de proprietate intelectuala pentru care nu s-a optat pentru impozitarea in sistem real.  Baza de calcul pentru impozit si pentru incadrarea la plata contributiilor sociale este venitul net care se obtine prin reducerea venitului brut din contractul incheiat cu o cota de 40% cheltuieli forfetare.
  • veniturile din arenda. Baza de calcul pentru impozit si pentru incadrarea la plata contributiei de sanatate  (nu se plateste CAS) este venitul net care se obtine prin reducerea venitului incasat cu o cota de 40% cheltuieli forfetare.
  • venituri din dobanzi si din dividende. Baza de calcul pentru impozit si pentru incadrarea la plata contributiei de sanatate  este venitul incasat (nu se plateste CAS).
  • venituri din premii si din jocuri de noroc. Baza de calcul pentru impozit este venitul incasat (nu se plateste CAS si CASS). Pentru stabilirea impozitului se foloseste grila de impozitare din Codul Fiscal.
  • venituri din transferul titlurilor de valoare. Baza de calcul pentru impozit si pentru incadrarea la plata contributiei de sanatate  (nu se plateste CAS) este venitul net obtinut care se determina conform art.  94-97 din Codul Fiscal.

Regula Generala pentru categoria 4 de venituri cu retinere la sursa! In situatia in care un contribuabil obtine venituri din mai multe surse, dar  fiecare dintre acestea este sub plafonul minim de 12 salarii minime brute pe economie (si deci platitorii de venit nu retin contributii) dar cumulat contribuabilul obtine un venit net mai mare decat plafonul de 12 salarii minime brute pe economie, acesta este obligat sa plateasca contributie de sanatate si completeaza declaratia unica corespunzator.

Gaseste in Ghidul pentru Declaratia Unica exemple de calcul ale venitului net, un model completat al declaratiei unice si a registrului de evidenta fiscala si multe altele.

Important! Impozitul pe venit datorat sau retinut sau platit nu reduce baza de calcul pentru contributiile sociale si nu reprezinta cheltuiala deductibila.

Pentru o intelegere completa a mecanismului de autoimpunere introdus in Martie 2018, te rog citeste si acest articol.

Daca sunt intrebari sau nelamuriri, te rog scrie-mi un comentariu mai jos sau pe forum.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

75 de comentarii

Buna ziua, O persoana fizica autorizata din septembrie 2019(doc de la Reg. Com), incepe activitatea din octombrie 2019, depune declaratia unica pentru venitul estimat astfel: data incepere activitate 17.09.2019 sistem real venituri estimative 2080*3luni 6240 lei cheltuieli estimative 3 luni 4000 lei impozit sal (6240-4000)*10% 224 lei sanatate(optional la 6 sal minime pe economie pentru ca nu are alte venituri si este sub plafon) 6240/2*10% 312 lei sistemul de pensii 6240*25% 1560 lei total an 2019 2096 lei E corect? Multumesc!
iuliana pitaru
-

18 noiembrie 2019 at 9:26

    Buna ziua! Activitatea incepe odata cu autorizarea de la Registrul Comertului 17.09.2019. Venitul net obtinut fiind sub plafonul recalculat nu suteti obligata sa platiti contributii sociale. In ceea ce priveste CAS, cf codului fiscal va puteti asigura optional la baza de calcul de 12 salarii minime pe economie. Art 148. (3) Persoanele fizice care nu se încadrează în plafonul prevăzut la alin. (2) pot opta pentru plata contribuției de asigurări sociale pentru anul curent, în condițiile prevăzute pentru persoanele care estimează că realizează venituri anuale peste nivelul a 12 salarii minime brute pe țară. La CASS va puteti asigura intre luna in care depuneti declaratia - oct 2019 si luna de depunere a declaratiei unice din anul care urmeaza- martie 2020 (cf art 180 din codul fiscal) = 2.080 x 6 x 10% = 1.248 lei. (cf art 180 din codul fiscal)
    Constantin
    -

    20 noiembrie 2019 at 18:00

Buna ziua, am PFA, ctr de colaborare cu o societate de asigurari,am urmatoarele intrebari - daca venitul net real pe 2018 este mai mare decat venitul estimat pe 2018 si declarat, pana cand se platesc diferentele,?Mentionez ca nu am platit CAS si CASS, estimat pe 2018 l-am pus la fel ca realul pe 2017, sub plafonul impus de lege - care este valoarea venitului net realizat pe 2018 pentru a nu fi obligata sa achit cas si cass? - pentru declaratia unica pe 2019, daca sunt si angajata si achit toate darile la stat, ca si angajat, CAS, mai este nevoie sa achit CAS si la venitul net pe care il incasez de la societatea de asigurari? Multumesc mult
veronica
-

1 martie 2019 at 14:34

    O persoană fizică realizează venituri din activităţi independente . În anul 2018 a estimat venituri nete anuale sub plafonul minim de 22.800 lei (12 luni x 1.900 lei, salariu minim brut 2018) şi a depus declaraţia unică online pana la termenul maxim de 31.07.2018 ; - Conform evidenţei contabile , a realizat un venit net anual egal sau mai mare de 22.800 lei ; - Persoana fizică nu a datorat CAS şi CASS când a făcut estimarea venitului net anual pentru anul 2018, deoarece era sub plafonul minim, dar întrucât venitul net anual realizat la 31.12.2018 este egal sau peste plafonul minim de 22.800 lei, va datora CAS 5700 lei şi CASS 2280 lei si pentru ca a depus declaraţia unică initiala online, in termen , daca face platile pana la 15.03.2019, beneficiază de bonificaţie de 5% la ambele contributii ; - in Unica pt 2018-2019 si va acorda singura aceste bonificatii si va avea efectiv de plata 5415 lei la CAS si 2166 la CASS ( sume de plata valabile daca a facut platile pana la 15.03.2019 ) ! Pentru anul 2019 , daca venitul net impozabil realizat de PFA =>24.960 , veti datora CASS si CAS , nu conteaza ca aveti si calitate de salariat ;
    Delia Tepuse
    -

    2 martie 2019 at 7:32

Sunt pensionara si am un II in 2019 depasesc 24960 lei venit brut anual ce mai platesc in afara de impozit?
ioana petrescu
-

18 februarie 2019 at 14:03

    Buna ziua! Daca depasiti 24.960 lei, VENIT NET, platiti si contributie de sanatate: 10% = 2496 lei. Daca nu depasiti 24960 lei vneit net, platiti doar impozit de 10% din venitul net.
    Constantin Cozma
    -

    18 februarie 2019 at 14:55

buna ziua, am o nelămurire... am un pfa la care aleg norma de venit impusă de Anaf, care pe 2018 este de 25.000 lei...am plătit pa aceasta valoare CAS ȘI CASS și impozitul aferent, acum constat ca am venituri mai mari de 25.000 lei, ce fac in cazul asta? depun rectificativă cu suma corecta și plătesc la valoarea care am realizat-o? Se modifica doar valoarea impozitului sau și a celorlalte contribuții? va mulțumesc pentru răspuns
ada
-

26 ianuarie 2019 at 16:41

    Buna ziua! In cazul dvs nu conteaza venitul realizat efectiv, doar norma de venit conteaza. Puneti-va la punct cu informatiile pentru administrarea activitatii dvs: https://contapp.ro/ghid-complet-pfa/
    Constantin Cozma
    -

    28 ianuarie 2019 at 20:47

Buna ziua, In decembrie 2018 ,am cedat partile sociale ale unei societati ,contra unei sume . Unde ma incadrez pt.plata impozitului ,CAS, CASS ? Va multumesc
Marius
-

20 decembrie 2018 at 18:41

    Daca nu va retine firma impozitul pe venitul din tranzactii cu titluri il declarati dvs in Declaratia Unica in 2019. Daca venitul net este peste plafonul de 12 salarii = 22.800 lei platiti CAS si CASS, depuneti DU in 2019, chiar daca firma v-a retinut impozitul pe venitul realizat din tranzactie.
    Constantin Cozma
    -

    9 ianuarie 2019 at 14:56

Buna ziua. Am si eu o nelamurire. Sunt angajata la 8 ore si am si un Pfa deschis. In luna iulie am intrat in concediu de maternitate si am suspendat activitatea si ca angajat si ca Pfa. In declaratia unica mi s a spus sa completez venitul real realizat pana la data suspendarii care a fost de 12300 lei . Trebuie platite cas si cass? Dna la care am facut suspendarea (nu era f bine informata) a spus in declaratie sa trec venituri peste plafon, intrucat 12300 lei:6 luni lucrate in 2018 e peste plafonul minim. In situatia in care nu trebuie sa platesc, pot depune declaratia rectificativa? Multumesc!
Cosmina R.
-

9 decembrie 2018 at 14:07

    Buna ziua! Venitul net se imparte la nr de luni in care PFA a fost activa. Daca ati depus declaratia de suspendare in iunie platiti CAS si CASS pentru 6 luni. Termenul de plata este 15 Martie 2019. Sau anticipat 15 Decembrie 2018.
    Constantin Cozma
    -

    11 decembrie 2018 at 17:32

Buna ziua, Va prezint situatia unei persone fizice care are doar calitatea de asociat unic si administrator la o microintreprindere. Nu este angajat. Are doar venituri din dividend si acestea sunt sunt 22.800 RON. Pentru plata contributiei la CAS are un contract incheiat cu CAS. Plata o realizeaza lunar in baza acelui contract. Pentru CASS platea pana in luna iulie 2018 direct la CASA DE SANATATE cash. Incepand cu luna august 2018 cei de la CASS refuza sa-I mai incaseze banii. Au trimis-o la ANAF iar cei de acolo inapoi la CASS. In aceasta situatie persoana respectiva intreaba cum este correct sa procedeze pentru a avea totusi statut de asigurat. Va multumesc.
Frincu Calin
-

23 octombrie 2018 at 12:06

    Buna ziua! Depuneti Declaratia unica si optati pentru plata CASS pentru venituri sub plafonul de 12 salarii minime pe economie. Veti plati CASS la o baza de calcul de 6 salarii minime pe economie valabile in luna in care depuneti declaratia.
    Constantin Cozma
    -

    5 noiembrie 2018 at 17:27

Bună ziua, am mai multe tipuri de venituri: comisioane din brokeraj, dobânzi la bănci, fonduri de investiții, jocuri de noroc. Toate se adună pentru stabilirea contribuțiilor? Dobânzile sunt cu reținere la sursă, dar se retine doar impozitul, trebuie plătit și Cas-ul? Cum trebuie interpretate toate aceste venituri pentru declarație și pentru calcul? Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Brinzanic Ivan
-

21 octombrie 2018 at 5:19

    Buna ziua! Nu toate veniturile descrise de dvs intra in baza de calcul a CAS si/sau CASS. Pentru ca dvs va stiti cel mai bine situatia va rog sa va informati de aici https://contapp.ro/martie-2018-impozite-si-contributii-sociale-platite-de-activitati-independente/ sau pentru o solutie completa cu exemple va recomand: https://contapp.ro/ghid-complet-pfa/
    Constantin
    -

    22 octombrie 2018 at 17:09

Buna ziua. Mi am înființat un PFI pe data de 6 iulie 2018. Pana când potefectua Declaratia estimativa a venitului?
Iuliana
-

2 august 2018 at 13:14

    Bună ziua! În 30 de zile de la înființare. Deci până luni 6 august.
    Constantin
    -

    2 august 2018 at 13:23

Buna seara, am inteles ca contract de cedarea bunurilor nu trebue inregistrat nici la inchiere, nici la reziliere, totus Declaratia Unica cere # de contract, si nu trece verificare daca nu completez numerul respectiv. Sau totus contract la inchiriere trebue inregistrat la ANAF?
Premek
-

1 august 2018 at 21:08

Buna ziua. Am incheiat un ctr.de inchiriere pt.o locuinta pe o perioada de un an :iulie 2017-iulie 2018.Am depus declaratia unica pt 2018 si am achitat in conformitate cu aceasta declaratie.Ctr .se prelungeste pe perioada de un an.Cum se procedeaza: se face o d.rectificativa pina in martie 2019 sau trebuie sa depun alta declaratie pina la 31 uilie 2018? Venitul brut este 12000 /an . Se mai inregistreaza Ctr.nou sau nu ? Va multumesc.
Paraschiva Constantin
-

26 iulie 2018 at 9:33

    Buna ziua! Faceti o rectificativa pentru 2018. Nu se inregistreaza contract nou.
    Constantin
    -

    30 iulie 2018 at 13:39

buna ziua. I.I. infiintata in martie 2018. nu desfasoara activitate in 2018. Am fost azi sa depun d unica si mi-au spus ca trebuie sa atasez zip buletin, certificat de inmatriculare, rezolutie de la registrul comertului si contract de comodat plus copii pe hartie. Este corect sau trebuie numai declaratia pe hartie si in pdf pe usb? Multumesc.
Viorel
-

26 iulie 2018 at 8:25

    Buna ziua! Dupa infiintare trebuie sa inregistrati II la ANAF. Probabil ca nu ati facut inregistrea in 30 de zile de la infiintare si v-au pus sa o faceti acum. Daca depuneti la ghiseu, trebuie sa veti totul pe hartie.
    Constantin
    -

    30 iulie 2018 at 13:41

Buna seara!Am o situatie care are nevoie de clarificari :avem un IF (platitor de TVA)care pe 2017 are un profit de 4600 ron(pe ambii membri:sot si sotie).Sotia este din septembrie 2017 pensionata pe caz de boala gr.3 (deci cu drept de munca :4ore).Daca a depus declaratiile 200 si 204 la inceputul anului 2018 mai trebuie sa depuna acum declaratia unica si daca da , pentru fiecare membru in parte ?Chiar si sotia daca este pensionata?Iar daca sotul vrea sa plateasca contributie la sanatate cum se va calcula si cat?Sotia ce obligatii ba mai avea de plata ?Multumesc .
Anonim
-

21 iulie 2018 at 20:14

Buna ziua, daca nu am realizat nici un fel de venituri pe 2018 si nu imi permit sa platesc CASS pe 2018 trebuie sa depun declaratia unica?
Andreeaa
-

17 iulie 2018 at 7:28

    Buna ziua! Depuneti declaratia unica cu venituri 0. Altfel se sesiseaza ANAF.
    Constantin
    -

    19 iulie 2018 at 10:39