Declaratia 221 – impozit agricol 2013

taxe-si-impozite agriculturaActualizare (30 Mai 2013) –  s-a  prelungit termenul  de depunere pana la data de 25 Iunie 2013.

Persoanele fizice care înregistreaza venituri din avtivități agricole au obligatia de a depune pana la data de 27 mai 2013  a declarației privind veniturile din activități agricole impuse pe norme de venit. Declaratia o puteti descarca de aici.

Veniturile sunt neimpozabile intr-o anumita limita, in functie de marimea exploatatiei detinute.

Pentru impozitarea veniturilor din agricultura s-au stabilit norme de venit, descrise deasemenea in articolul de mai sus. La aceste norme de venit se aplica cota de impozit de 16%.

Plata se efectuează în două rate egale, până la data de 25 octombrie inclusiv si 15 decembrie inclusiv a anului in curs.

In ceea ce priveste contributiile sociale:

1. Contributia la Pensie (CAS) nu se plateste pentru venituri agricole conform Art. 296*23 alin.(1) Cod fiscal.

2. Contributia de sanatate (CASS) – 5,5%

Baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate  fondului național unic de asigurări sociale de sănătate reprezintă valoarea anuală a normei de venit,  raportată la cele 12 luni ale anului. Aplicati 5,5% la totalul veniturilor pe exploatatie.

Persoanelor care realizează venituri de natura celor prevăzute mai sus sub nivelul salariului de bază minim brut pe țară lunar (750 lei acum, respectiv 800 lei de la 1 Iulie 2013) si nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate reprezintă o treime din salariul de bază minim brut pe țară. Rezulta  CASS minim de plata de 750/3*5,5% = 14 lei pe luna.

Pentru persoanele care realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menționate mai sus precum si venituri  sub forma indemnizațiilor de șomaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum si venituri din drepturi de proprietate intelectuală  se calculează si se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate asupra tuturor acestor venituri.

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment