Ce este persoana fizică independentă – PFI?

Persoana fizică independentă – definiția juridică

Persoana Fizică Independentă (PFI) nu este definită clar în legislație.  Acest termen se referă în principal la profesiile liberale, adică la acele profesii ce pot fi desfășurate în mod independent, în condițiile legii.

Conform codului fiscal „Sunt considerate venituri din profesii libere veniturile obținute din prestări de servicii cu caracter profesional, desfășurate în mod individual sau în diverse forme de asociere, în domeniile științific, literar, artistic, educativ și altele, de către: medici, avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti, experţi tehnici şi contabili, contabili autorizaţi, consultanţi de plasament în valori mobiliare, auditori financiari, consultanţi fiscali, arhitecţi, traducători, sportivi, arbitri sportivi, precum şi alte persoane fizice cu profesii reglementate desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.

PFI-urile se înregistrează direct la administrația financiară de unde primesc un Cod de Înregistrare Fiscală – CIF.  Înregistrarea unei PFI nu are costuri.

Pentru înregistrarea la ANAF,  trebuie să prezentați la ghișeul care se ocupă de înregistrarea persoanelor fizice cu următoarele acte:

  • copii după documentele eliberate de organismul profesional care coordonează activitatea dvs. sau copie după contractul încheiat cu partenerul de afaceri (societatea de asigurări de exemplu – pentru agenții de asigurare);
  • două formulare 070 – declarație de înregistrare fiscală – completate identic;
  • Declarația unică completată cu datele de identificare și cu venitul estimat – capitolul 2 din declarație;
  • un contract de comodat/închiriere – pentru locul în care vă veți stabili sediul profesional al activității;
  • copie după cartea de identitate;

Termenul este de 30 de zile de la data documentului autorizare/contractului. După depunerea documentației, în termen de 5 zile lucrătoare, vă veți putea ridica CIF-ul – Certificatul de Înregistrare Fiscală.

Din punct de vedere al contabilității, lucrurile sunt asemănătoare cu PFA-urile. Aveți obligația conducerii contabilității în partida simplă care presupune înregistrarea încasărilor și plăților în Registrul Jurnal de încasări și plăți și întocmirea Registrului de evidență fiscală.

Impozitele și contribuțiile datorate de PFI

Persoanele Fizice Independente ca și PFA-urile au același regim de impozitare cu excepția faptului că nu pot fi impozitate la normă de venit, (Cf art. 69 cod fiscal).

Astfel, dacă venitul net calculat în sistem real depășește plafonul de 12 salarii minime pe economie se datorează:

  • contribuția la sistemul public de asigurări de sănătate – CASS – în cota de 10% din plafonul valabil în anul pentru care se calculează contribuția;
  • contribuția la sistemul public de pensii –CAS – în cota individuală de 25%, la o bază de calcul de cel puțin 12 salarii minime pe economie;
  • impozitul pe venitul net impozabil din activități independente în cota de 10%.

Ca și în cazul PFA, și PFI-urile trebuie să evite situația în care desfășoară activitate dependentă față de un client/partener de afaceri. Mai multe despre activitatea dependentă găsiți aici.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

217 comentarii

Bună ziua,eu fac pictură în mozaic...altfel spus ....arta mozaicului....am căutat mult un cadru potrivit pentru a mă face văzută....aș dori să trăiesc din aceasta ...în țară nu există nici o formă de instruire în domeniu....nu găsesc un cod CAEN...potrivit....credeți că mi se potrivește un PFI....? Arta mozaicului este foarte foarte slab reprezentată în România....puțin existentă în Bucurști....Iași...Bacău......nu am găsit nimic în vestul țării.....nu există nici voință ...în liberalizarea artelor....creative.....de aceea e nevoie de timp pentru ....a prospecta....piața......care oricum.....în ce privește...arta ...e foarte slab gustul....simțul....aici în Timișoara......ce părere aveți...de un PFI...sau...PFA....ce avantaje sau dezavantaje...aș avea....în acest....spațiu....artistic....necunoscut în Timișoara....deci....complet ..NOU....?mulțumesc foarte mult...pentru atenție....și răspuns....
Ludmila Tania Pieloiu
-

14 iulie 2017 at 10:59

    Buna ziua! Oportunintatea afacerii o stabiliti dvs pentru stiti domeniul mai mult decat mine. Va recomand II, se impoziteaza la fel ca PFI sau PFA dar se infiinteaza la Registrul comertului. Puteti gasi un cod CAEN pe constructii sau amenajari. Nu va blocati in codul caen. Va recomand sa incepeti initial fara o forma de organizare, chiar si ca simplu angajat. Daca este lucru puteti trece la modul freelancer.
    Constantin
    -

    25 iulie 2017 at 12:29

      Buna dimineata O intrebare, daca ma puteti ajuta Urmeaza sa mi infintez un PFI si tb sa am un punct de lucru, as vrea sa l fac la sediul social unde am un srl Eu am fost la taxe si impozite si am declarat ca acolo nu se desfasuara activitate economica pt a nu plati impozitul majorat. Pot face punctul de lucru pt PFI unde este si sediul sicial al firmei ?
      Visan stefania
      -

      12 ianuarie 2023 at 4:34

Buna ziua, pentru jucatorii de fotbal care incheie contracte de activitate spOrtiva cu un club sportiv trebuie sa aiba deschis PFA sau PFI?
Ovidiu
-

12 iulie 2017 at 13:09

    Buna ziua. In opinia mea aveti nevoie de un contract de munca atat timp cat sunteti dependent de un singur club. Daca va oferiti serviciile la mai multe cluburi in acealsi timp puteti infiinta un PFA sau un PFI.
    Constantin
    -

    14 iulie 2017 at 9:56

Buna ziua! pt comision de primit, trebuie sa fac PFA SAU PFI?
ionela
-

26 mai 2017 at 11:34

Sunt asistent medical și vreu sa fac îngrijiri la domiciliu, pot să îmi fac PFI?
Mureșan Ionuț
-

23 martie 2017 at 12:21

    Buna seara! Nu cred ca merge PFI, mai degraba PFA.
    Constantin
    -

    28 martie 2017 at 15:44

Buna ziua, As aprecia foarte mult daca ma puteti lamuri cu un aspect. Sunt fotograf (cu diploma) si vreau sa prestez servicii in baza unui contract cu clientul meu. Ar fi suficient un PFI pentru acest lucru ? Si pot sa ii tai omului o factura si sa ii dau o chitata cand primesc banii ? De asemenea, se pot atribui mai multe coduri CAEN unui PFA ? Multumesc.
Dragos
-

20 martie 2017 at 7:37

    Buna seara. In opinia mea este nevoie de o PFA sau II.
    Constantin
    -

    28 martie 2017 at 15:52

Buna ziua, detin un PFI pentru activitati de intermediere in asigurari. As dori sa aflu daca pot sa adaug pe acest PFI si activitatea de consultanta in achizitii publice, sau este nevoie sa deschid un PFA pentru asta? Se pot muta in vreun fel ambele activitati pe o singura forma de inregistrare? PFI sau PFA, multumesc
Andreea
-

20 februarie 2017 at 3:24

    Buna ziua! In opinia mea este necesara deschiderea unei PFA pentru cea de a doua activitate. Daca nu aveti restrictii impuse de lege (verificati la registrul comertului) cele doua activitati pot fi desfasurate pe PFA.
    Constantin
    -

    27 februarie 2017 at 11:43

Buna ziua. Mi-am deschis un cabinet psihologic insa in continuare sunt salariata la o asociatie. Cei de la asociatie m-au intrebat daca vreau sa continui cu CIM sau sa imi faca contract de colaborare? Nu stiu care varianta ar fi cea mai buna pentru mine! POate ma lamuriti Dv in acest sens.Multumesc.
Mariana
-

25 ianuarie 2017 at 6:18

    CIM este cea mai buna varianta, in situatia in care va ganditi la pensie. PFA este cea mai buna varianta daca nu va intereseaza pensia si doriti sa va ramana mai multi bani dupa ce va platiti darile la stat (in optiunea alegerii variantei cu cele mai mici contributii sociale, adica CAS 10,5% !). Atentie la negocierea onorariului in aceasta varianta !
    Anisoara
    -

    29 martie 2017 at 1:35

Daca lucrez in colaborare (avand PFI ) cu un cabinet stomatologic sunt obligata sa am casa de marcat sau pot incasa cu chitante banii de la pacienti.
Olah
-

23 ianuarie 2017 at 9:13

    Buna ziua. Luati bani de la pacienti sau de la cabinet?
    Constantin
    -

    23 ianuarie 2017 at 16:05

Buna seara, Sunt arbitru de fotbal si ar trebui sa infiintez PFA pentru a putea primi baremurile de la anumite cluburi! Intrebarea mea este daca a-si putea sa infiintez PFI in loc de PFA?
Alin
-

21 ianuarie 2017 at 18:31

Buna ziua Daca sunt PFI, este optional sau obligatoriu sa platesc pt pensie (CAS) ? Toti contabilii pe care i-am intalnit au spus ca obligatoriu este doar impozitul pe venit si sanatatea (CASS). Pt pensie trebuie sa fac un contract cu casa de pensii.
Dentistul
-

20 ianuarie 2017 at 16:01

    Buna ziua. Este obligatorie in anumite conditii, vedeti aici va rog: https://contapp.ro/taxe-si-contributii-sociale-pentru-activitati-independente-in-2017/
    Constantin
    -

    22 ianuarie 2017 at 10:29

Buna ziua, Sunt kinetoterapeut licentiat si autorizat DSP Bucuresti. Am incercat sa infiintez in PFI la ANAF sector 1 si mi s-a respins dosarul, motvat de faptul ca nu am cabinet de libera practica. Ca sa lucrez prin terti ( cabinet medicale, spitale, asociatii sportive, la domiciliul pacientilor, etc. ) imi trebuie cabinet medical ? Kinetoterapeut este profesiune liberala si Registrul Comertului nu accepta sa infiintez PFA.. Cum ma pot inregistra ?
Burcea Vasile
-

19 ianuarie 2017 at 14:31

Buna ziua. Va rog frumos sa-mi spuneti ce acte imi trebuie pentru infiintarea PFI, ca sa lucrezi ca asistenta medicala. Va multumesc
Buzle Gyöngyi
-

16 ianuarie 2017 at 14:13

    Buna ziua. Pentru infiintarea unei PFI aveti nevoie in principiu de un contract de prestari servicii cu clientul dvs. Verificati daca puteti inregistra acest PFI, in opinia mea trebuie incheiat un contract de munca.
    Constantin
    -

    22 ianuarie 2017 at 9:44

Buna ziua Am 51 ani si experienta in domeniul artelor plastice acumulata din anul 1987 pana in prezent. Nu am studii atestate pe domeniu insa am expozitii personale si de grup si fac parte inca din 1987 dintr-un cerc de pictura organizat acum in UAP Amatori la care paltesc cotizatia anuala . As dori sa stiu cum si daca pot sa infiintez un PFI in aceste conditii . Multumesc
dana
-

1 ianuarie 2017 at 8:52

    Buna ziua. Nu stiu daca profesia dvs este reglementata de o lege a acestui corp profesional. Si daca este reglemtata va trebuie o adeverinta sau o diploma care sa dovedeasca ca faceti parte din acest corp. Va rog informati-va atat in cercul dvs cat si la Administratia financisra de domiciliu.
    Constantin
    -

    9 ianuarie 2017 at 20:08

Buna ziua , As dori sa stiu cum as putea ca PFI sa declar veniturile pentru a mi se calcula indemnizatia de crestere copil. Va multumesc
irina
-

28 decembrie 2016 at 9:56

    Buna seara. Nu sunt specialist in domeniul concediilor si indemnizatiilor . Totusi primesc foarte multe intrebari legate de indemnizatie de crestere copil. Conform legii este important sa aveti declarata o activitate economica, la registrul comertului sau la ANAF, ca PFI, sa depuneti declaratiile anuale si sa platiti impozitul si contributiile, daca e cazul. Ca sa obtineti indemnizatia trebuie sa dovediti ca ati lucrat si obtinut venituri cel putin un an din ultimii doi. Legea nu specifica mai mult de atat. Puteti obtine si un leu venit in aceasta perioda si tot aveti dreptul la indemnizatia minima (85% din salariul minim brut, 1250*85%=1062lei in 2016). Trebuie sa suspendati activitatea dupa nastere. Intrebati si la primaria locala unde veti depune dosarul de indemnizatie.
    Constantin
    -

    28 decembrie 2016 at 14:51

Am contract de arenda cu o PFI. Mi se spune că aceasta nu poate retine la sursa impozitul pe arenda și CASS nefiind abilitată în acest sens si ca trebuie să fac eu formele la ANAF pentru retinere Este corect?
Gologan Radu Bucur
-

19 decembrie 2016 at 20:45

Buna ziua, am un PFI pentru prestări servicii medicale si vroiam sa știu ce declarații trebuie eu sa depun anual? In Ianuarie am depus 220 si 392b sfătuită de o contabila.pana in acest moment nu am primit nici o rectificare privind diferența dintre estimat si suma din anul anterior menționata in 392b.am fost la ANAF si mi s-a spus ca scrie ca declarația 200 apare neprelucrată .(din câte am văzut e cam același lucru cu 392b doar ca un pic mai complexa) .ce fac in situația asta?in alta ordine de idei ca pfi trebuie sa am un registru de contabilitate?lucrurile sunt foarte neclare privind PFI-urile. Va mulțumesc .
Irina
-

19 decembrie 2016 at 13:00

Buna ziua, va rog sa imi comunicati daca pot sa functionez in cadrul unui PFI pentru mai multe activitati.(de ex. relatii publice si comunicare, expert achizitii publice, manager proiect) Multumesc.
Brumaru Adriana
-

17 noiembrie 2016 at 5:41

Pentru a colabora cu o banca in a le promova si vinde produsele pot fi pfi sau pfa?
andrei viorel
-

16 noiembrie 2016 at 5:39

    Buna seara. Este alegerea dvs. desi puteti intampina ceva dificultati la infiintarea PFI care se face la ANAF. Nu sunt diferente majore dpdv al avantajelor fiscale.
    Constantin
    -

    21 noiembrie 2016 at 11:16

Daca esti inreg ca PFI la ANAF , mai poti infiinta si un PFA pt alte activitati?
mihaela
-

14 septembrie 2016 at 10:17

Buna ziua, suna foarte interesant ce spuneti - eu sint traducator si jurnalist si ma gandisem la PFA sau II, de cand a devenit complicat sa lucrez pe drepturi de autor. PFI pare o optiune mai logica - dar nu imi dau seama de la ce organisme profesionala sa aduc hartii, pentru ca nici in presa, nici la traducatori nu exista asa ceva...
Alex
-

8 aprilie 2016 at 4:22

    Buna ziua. Pe baza autorizatiei de traducator eliberata de Ministerul Justitiei puteti infiinta o PFI direct la admnistratia financiara. Altfel PFA sau II la Registrul Comertului.
    Constantin
    -

    11 aprilie 2016 at 15:35

    Buna seara! Sunt medic specialist si as dori sa infiintez un pfa pt a presta servici medicale in diferite institutii dar si pt a acorda consultatii medicale online. Exista un cod caen specific telemedicinei? Multumesc
    Alina mandra
    -

    4 noiembrie 2021 at 18:58