Declarația unică. Reguli de cumularea veniturilor pentru plata CAS și CASS

În acest articol vom clarifica un aspect esențial, anume cumularea veniturilor pentru stabilirea obligației de a plăti contribuții sociale.

Declarația unică are deja o istorie de 5 ani. A fost anunțată în martie 2018, cu scopul de a reuni într-o singură declarație mai multe formulare: 200, 220, 221, 600, 601.

Deși această modificare a reprezentat o simplificare, și scopul a fost îndeplinit, o altă consecință a comasării mai multor declarații într-una singură constă în creșterea complexității formularului, ceea ce face ca astăzi, după 5 ani, declarația unică să fie dificil de completat chiar și pentru specialiști.

Noi la ContApp constatăm zilnic, prin declarațiile pe care le verificăm, faptul că încă nu se cunosc toate regulile de completare a declarației; prin urmare descoperim multe erori, iar aici nu trebuie să bănuim doar ignoranța celui care o completează, dar și logica strâmbă a declarației, și menționăm doar sistemul cu venituri estimate și venituri realizate, care nu este limpede pentru mulți.

Începem prin a stabili mai întăi care sunt veniturile pentru care se datorează CAS și CASS:

Veniturile care intră în baza de calcul a CAS sunt:

  • venituri din activități independente;
  • venituri din contracte de activitate sportivă;
  • venituri din drepturi de proprietate intelectuală.

Venituri care intră în baza de calcul a CASS:

  • venituri din activități independente;
  • venituri din contracte de activitate sportivă;
  • venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
  • venituri din cedarea folosinței bunurilor, venituri din arendă, venituri din închirierea camerelor în scop turistic;
  • venituri din activități agricole, silvicultura și piscicultura,
  • venituri din investiții: dividende, titluri de investiții, cripto-monede, etc
  • venituri din alte surse.

Pentru stabilirea obligației de a plăti contribuții sociale, ținem cont de următoarele reguli.

Cumularea veniturilor se aplică dacă intră în baza de calcul a aceleași categorii de contribuții sociale, CAS sau CASS

Astfel, dacă pentru o anumită categorie venitul estimat/realizat este sub plafon, dar cumulat cu altă categorie de venituri totalul este peste plafon, atunci se datorează contribuții.

Exemplu: O persoană fizică obține un venit net din activități independente de 20.000 lei și venituri din cedarea folosinței bunurilor de 24.000 lei rezultă:

  • Pentru CAS, venitul de 20.000 lei este mai mic de 12 salarii minime, CAS datorat= 0 lei;
  • Pentru CASS, 20.000 + 24.000 =44.000 lei, mai mare decât 12 salarii minime, CASS datorat= 3.600 lei.

Se observă că pentru CAS nu cumulăm venitul din activități independente cu venitul din cedarea folosinței bunurilor.

Pierderea înregistrată pe o anumită categorie de venit nu se cumulează cu venitul net realizat pe altă categorie de venit

Exemplu: O persoană fizică obține din activități independente în 2023 o pierdere de 8.000 lei și venituri din cedarea folosinței bunurilor de 24.000 lei rezultă:

  • Pentru CAS, pierderea de 8.000 lei nu obligă la plata CAS;
  • Pentru CASS = venitul de 24.000 este mai mare decât 6 salarii minime, CASS datorat= 1.800 lei.

Se observă că pentru stabilirea obligației de a plăti CASS nu cumulam pierderea din activități independente cu venitul din cedarea folosinței bunurilor.

Acest principiu funcționează și în cadrul aceleași categorii de venit, dacă înregistrăm venituri dintr-o sursă și pierderi din altă sursă de venituri. De exemplu:

  • situația în care avem o PFA și o profesie liberală, ambele active, una cu pierderi, cealaltă cu venit net. În acest caz pierderea nu se cumulează cu venitul;
  • situația în care desfășurăm mai multe activități economice, (coduri CAEN), iar pe unele activități înregistrăm pierderi iar pe altele venituri, acestea nu se cumulează. Situație rar întâlnită în practică pentru că de regulă veniturile se declară pe activitate principală în declarația unică.

Pierderea istorică înregistrată pe o categorie de venit, și de recuperat în următorii 7 ani, nu se cumulează cu venitul net realizat în anul curent:

Exemplu: O persoană fizică a obținut din activități independente în 2022 o pierdere de 8.000 lei iar în 2023 obține un venit net de 40.000 lei. În acest caz pierderea din 2022 afectează doar baza de calcul a impozitului pe venit.

  • Pentru CAS, venitul de 40.000 lei este mai mare decât 12 salarii minime, CAS datorat= 9.000 lei;
  • Pentru CASS, venitul de 40.000 lei este mai mare decât 12 salarii minime, CASS datorat= 3.600 lei;
  • Pentru impozit, 40.000 – 8.000 – 9.000 = 23.000 lei venit impozabil.

Dacă s-au plătit contribuții sociale reținute la sursă, de către plătitorul de venit, atunci nu se mai datorează contribuții sociale pentru veniturile realizate peste plafon din alte categorii de venituri

Exemplu: O persoană fizică obține în 2023 venituri nete din drepturi de autor de 40.000 lei, pentru care plătitorul de venit reține: CAS = 9.000 lei, CASS = 3.600 lei, impozit = 4.000 lei. Aceeași persoană obține tot în 2023 și venituri din cedarea folosinței bunurilor de 24.000 lei. Pentru aceste venituri persoana nu este obligată să declare CASS de plată de 1.800 lei.

Pentru a rezolva automat dilemele legate de cumularea veniturilor, am dezvoltat un program automat pentru completarea Declarației Unice. Folosește acest program și nu vei mai avea erori în declarația unică.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

8 comentarii

Asadar, veniturile din dividende nu se pot cumula cu pierderile din vanzarea unor actiuni, ci se plateste CASS in functie de pragul la care te incadrezi cu veniturile din dividende? Multumesc.
John
-

15 decembrie 2023 at 13:43

Buna ziua! Daca obtin venituri din chirii la care aplic si cheltuieli deductibile pentru impozit, ce venit folosesc pentru calculul CASS? Venitul brut (chiria incasata de la chirias) sau venitul net (chiria incasata din care am scazut cheltuielile deductibile)?
Andrei
-

18 mai 2023 at 15:43

Daca in anul 2022 am realizat venituri de 30.600 lei din dividente ce suma trebuie sa platesc pentru CASS ? Mai trebuie platite si alte taxe/impozite, etc ? Multumesc!
CLAUDIA BABANAU
-

13 mai 2023 at 11:22

    Buna ziua! Aveti de plata doar sanatate, 3.060 lei.
    Constantin
    -

    17 mai 2023 at 16:12

Va urmaresc cu mult interes ,si va multumesc pt.claritatea explicatiilor.
TULBURE MARIA
-

3 mai 2023 at 9:40

    Multumim si noi!
    Constantin
    -

    13 mai 2023 at 7:34

Buna ziua. In cazul in care am serviciu de 8 la o firma si am un pfa si depasesc veniturile de plus 12 salarii medii ,mai trebuie sa platesc Cas si Cass?
BASARABA FLORIN
-

3 mai 2023 at 7:55

    Buna ziua! Calitatea de salariat va ajuta doar in situatia in care aveti activitate impusa cu norma de venit. Daca activitatea dvs este impusa in sistem real si venitul net depaseste plafonul atunci platiti CAS si CASS.
    Constantin
    -

    13 mai 2023 at 7:36