Declarația Unică. Plata impozitului și a contribuțiilor sociale datorate

Plata obligatiilor fiscale dupa depunerea declaratiei cu bonificatii

Pentru informatii complete despre bonificatii vezi articolul dedicat.

Conform Oug 69/2020, obligațiile de plata pentru 2019 se reduc cu bonificatiile calculate in ultima declaratie depusa, la sectiunile unde am calculat aceste bonificatii: 1.5.1 si/sau 1.5.2.

Incepand de ieri 23 iunie, obligatiile de plata de pe ghiseul.ro sau din SPV (vezi meniu stanga: Plata Obligatii Fiscale) au fost actualizate cu bonificatiile calculate in declaratia unica si se poate face plata cu cardul. Sumele de plata includ si obligatii principale de plata din anii anteriori, care nu au fost stinse pana la aceasta data. Pentru obtinerea bonificatiei suma de plata trebuie achitata integral pana la data de 30.06.2020.

Observatie! Daca s-au facut plati anticipate si plata a fost repartizata pe un cont de obligatie fiscala (CAS sau CASS sau Impozit estimat), si pe care acum aveti sume platite in plus, aceste sume platite in plus, nu pot fi luate in considerare la plata altor obligatii pentru care, dupa depunerea definitivarii, rezulta diferente de plata. De exemplu, s-a platit anticipat CASS (2496 lei), bonificatie de la CASS (125+125) nu se ia in calcul la plata impozitului pe venit definitivat. Aceasta regula se aplica la calculul sumelor de plata pe ghiseul.ro . Daca aveti o plata recenta, care nu a fost inca procesata, tineti cont de acea plata si achitati diferenta.

Recomand plata sumelor cu cardul evidentiate in SPV sau pe ghiseul.ro

Alte modalitati de plata: prin banca, in contul unic sau la ghiseul ANAF, cu numerar.

  • Daca ati facut plati pentru 2019, (inainte de depunerea declarației cu bonificatii), reduceti sumele de plata (de la 1.5.1 sau 1.5.2) cu aceste plati si obtineti diferenta de achitat pana la 30 Iunie:
  • Din calcul efectuat poate rezulta si ca ati achitat deja obligatiile la 2019 si aveti sume platite in plus: de recuperat sau de compensat cu obligatii fiscale viitoare;

Pentru plata folosim contul iban unic pentru cele trei obligatii fiscale – impozit, cas si cass. Va rog sa-l verificati inca o data pe site-ul ANAF. Contul IBAN este contul de la domiciliul dvs – adresa din declaratia unica.

In contul IBAN unic se face plata integrala a celor 3 obligatii. O singura plata, adica un singur ordin de plata. Daca platiti cu cativa lei mai putini, riscati sa nu vi se acorde bonificatie pentru 2019. Mai bine platiti cu cativa lei mai multi.

Luna viitoare, dupa procesarea declarației unice, vom gasi in sistemul ANAF sumele corectate cu bonificatiile – dupa data de 10 a lunii Iulie; speram sa nu se procedeze ca in 2018, cand bonificatiile trebuiau acordate de inspector. In unele cazuri nici acum nu au fost acordate.

Important! Pentru stabilirea precisa a sumelor de plata verificati situatia obligatiilor de plata din SPV si stabiliti daca sunt obligatii restante din anii anteriori, detalii mai jos.

Termenul pentru plata impozit pfa 2019 si contributii sociale

Plata impozit PFA 2019, plata CAS 2019 si plata CASS 2019 aste acelasi termen ca si pentru depunerea declaratiei unice, anume 30 Iunie 2020. (Termenul de plata pentru obligatiile estimate este 15 martie 2021).

Dupa cum stii deja, in declaratia unica 2020, raportam la capitolul 1, veniturile realizate in 2019 si definitivam impozitul si contributiile sociale.

Desi nu au fost obligati, unii contribuabili au platit deja o parte din aceste obligatii pana la data definitivarii. De retinut ca orice suma platita in contul unic se distribuie proportional pe cele trei obligatii – impozit, CAS si CASS. Deci, pentru a stinge toate obligatiile datorate este necesar sa faci plata integrala a impozitului, cas si cass in contul unic (dintr-o singura plata sau mai multe).

Un model de Ordin plata completat corect gasesti in Ghidurile pentru calculul venitului net si pentru completarea Declaratiei Unice 2020.

Ce ai de facut inainte de plata impozit 2019

  1. Sa depui declaratia unica 2020 cu definitivarea pentru 2019. Nu recomand efectuarea de plati inainte de definitivare.
  2. La cateva zile dupa depunerea declaratiei unice consulta situatia Obligatiilor de Plata din SPV.

Intra in SPV selecteaza Solicitari > Informatii > Obligatii de plata – si apoi verificati sectiunea mesaje 

Obligatiile de plata din SPV se actualiazeaza complet dupa data de 10 a lunii urmatoare in care s-au operat modificari. Clarifica toate sumele de plata din situatie si abia apoi poti face plati pentru 2019.

Din pacate, cei mai multi contribuabili au surpriza sa descopere sume datorate din anii anteriori (regularizari, dobanzi, penalitati calculate) si in special din cauza bonificatiei ne-acordate pentru obligatiile din 2018.

Sunt si situatii in care trebuie sa platesti mai putin pentru ca ai facut plati in plus sau celebrele bonificatii au fost calculate si inregistrate in situatie.

Important! Deductibilitatea Contributiei de asigurari sociale CAS este o exceptie de la principiul de baza al contabilitati in partida simpla: Codul Fiscal art. 68 b) să fie cuprinse în cheltuielile exercițiului financiar al anului în cursul căruia au fost plătite;.

Conform codului fiscal CAS se deduce din venitul net la nivelul contributiei datorate, prin completarea sectiunii 1.4 din Declaratia Unica. Deci, plata CAS nu are relevanta asupra deductibilitatii la calculul venitului impozabil. Platile de CAS se noteaza in RJIP dar le socotesti ca fiind nedeductibile.

Plata obligatiilor fiscale prin intermediul Ghiseul.ro

Contribuabilii persoane fizice titulari de activitati independente : PFA, II, IF, Profesii Liberale pot achita contributiile sociale si impozitul si prin intermediul portalului guvernamental Ghiseul.ro cu cardul bancar. Sumele de pe ghiseul.ro nu sunt actualizate cu bonificatiile.

Ghiseul.ro este un portal care faciliteaza plata taxelor, impozitelor, amenzilor catre diferite institutii publice cum sunt: primarii, inspectorate, agentii guvernamentale. De curand s-a inrolat si ANAF.

Desi portalul este in functiune de multi ani sunt foarte putine institutii inrolate. Functionarii publici din Romania nu agreeaza digitalizarea.

Pentru a plati CAS, CASS si impozitul datorat intra pe ghiseul.ro si creeaza-ti un cont daca nu ai. Contul se face foarte usor, iti trebuie doar o adresa de email.

Dupa crearea contului, te autentifici si selecteaza ANAF din meniu (vezi foto mai jos) unde vei gasi sumele datorate. In cele mai multe cazuri sumele de plata sunt diferite fata de ce stiai ca datorezi. Deci, tot trebuie sa verifici situatia oligatiilor de plata sin SPV.

Este ideal ca plata sa se faca cu un card emis pe numele titularului, cel care are obligatii fiscale inregistrate pe numele lui (pe CNP) la ANAF.

Referitor la Capitolul C, disparut din declaratia unica 2020

C.DATE INFORMATIVE PRIVIND EFECTUAREA PLĂȚILOR din declaratia unica 2019 nu se mai gaseste in Declaratia 2020

Date informative privind stabilirea sumei de plată reprezentând impozit pe venitul realizat și contribuții sociale datorate pentru anul 2018.

In aceasta rubrica se declarau platile anticipate si se stabilea diferenta de plata dupa definitivarea impozitului. Rubrica nu avea nicio importanta declarativa, dar ajuta contribuabilii sa stie cat mai aveau de plata. Acest calcul trebuie retinut acum de contribuabil.

Rubrica a fost scoasa din Declaratia pentru 2020 pentru ca, dupa cum spune si ANAF, mai mult incurca decat ajuta. Trebuie retinut, ca rubrica nu transmitea nimic catre ANAF.

Declaratia din 2020 completata la capitolul 1 (definitivare), modifica declaratia din 2019 completata la capitolul 2 (estimare), pentru fiecare rubrica modificata, (rubrica de impozit si/sau contributii sociale, daca este cazul). Astfel se modifica impozitul datorat si eventual contributiile datorate pentru 2019, fata de cele estimate.

Platile efectuate anticipat se raporteaza la situatia finala, dupa depunerea declaratiei din 2020, nu doar la declaratia de venit estimat. Contribuabilul va avea de plata sau de recuperat diferenta dintre realizat si estimat. In niciun caz sumele de plata nu se dubleaza pentru anul 2019. Verificati constant dupa 10 ale lunii, situatia obligatiilor de plata.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

66 de comentarii

buna ziua..sunt salariat dar din motive personale doresc sa fac o pauza de 2 luni si as vrea sa stiu daca pot plati cass (si unde)pt aceasta perioada in care nu o sa fiu angajat.si daca se poate sa stiu si care este suma de plata pt un salariu de minim pe economie.multumesc anticipat.adresa mea de email este:[email protected]
bebex33
-

5 martie 2019 at 18:18

Ca PFA in 2018, am estimat venituri sub 22800 ron si am optat pentru plata CASS . In momentul completarii in mai 2018, in DU au aparut automat 12 luni, deci 2280 ron. Am inteles ca daca venitul este sub plafon si optezi pentru plata CASS, platesti doar 6 luni. Cum trebuia sa procedez?
Adina R.
-

2 martie 2019 at 21:21

Buna ziua, Am un pfa si acum observ ca este un cont nou pentru plata impozitului "Sume reprezentand impozit pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice in curs de distribuire". In noiembrie cand am platit eu impozitul pe 2018, nu gaseam obligatiile de plata nici pe ghiseul.ro nici pe spatiul privat, asa ca am platit impozitul in contul clasic "Impozit pe venituri din activitati independente". Acum nu imi dau seama daca e ok...sau trebui sa fac vreo cerere ceva la anaf...aveti idee?
ema
-

26 februarie 2019 at 8:23

Sunt PFA. Cand se achita impozitul pe venitul realizat in 2018 daca depun declaratia unica pe 15.03.2019? Mentionez ca nu am achitat inca impozitul pe venitul estimat care este mai mic decat impozitul pe venitul realizat
mariana munteanu
-

29 ianuarie 2019 at 16:17

    Buna ziua! Impozitul pe 2018 se achita pana la data de 15 Martie 2019.
    Constantin Cozma
    -

    11 februarie 2019 at 18:47

Buna ziua, Ce fac daca nu am atins suma estimata, prin declaratia 600 - de fapt, nu am ajuns sa obtin venituri in cuantumul minim pentru plata de contributii? Mai mult decat atat, unul dintre cei cu care am avut contract de drepturi de autor nici nu mi-a platit ultimele 3 luni. Pot cere recalcularea contributiilor, in minus?
Simona N.
-

25 ianuarie 2019 at 14:47

    Buna ziua! Daca ati depus 600 la inceputul anului nu se ia in calcul. Se ia in calcul ce ati declarat in Declaratia Unica - dar in cazul dvs, cu dreptul de autor retinerea s-a facut la sursa. Nu erati obligata sa depuneti declaratia unica. Stabiliti exact care este situatia dvs fiscala. Verificati contractul cu drepturi de autor sa vedeti cine a avut obligatia de a va retine contributiile.
    Constantin Cozma
    -

    28 ianuarie 2019 at 20:44

pot face plata prin OP , cont personal , la CASS din declaratia unica in contul RO40TREZ7025504XXXXXXXXX , Impozite pe venit si contributii sociale datorate de persoane fizice in curs de distribuire ??? domociliul in sect 2 Platitor , persoana fizica cu CNP ?? Beneficiar Bugetul statului contul de mai sus ?? multumesc
Liliana
-

17 decembrie 2018 at 12:35

Buna ziua, Incerc de cateva zile sa mi platesc impozitul pe venit cu cardul. Termenul limita pentru q beneficia de reducere expira maine. La Bacau Nu Exista acest serviciu. Nici prin Ghiseu.Ro nu pot plati. De ce? Suntem In secolul 21. Nimeni nu stie, nimeni nu ma poate ajuta. De ce mi am irosit inutil 2 zile pentru a plati statului un impozit?
Maria
-

13 decembrie 2018 at 11:20

Buna ziua. In calitate de persoana fizica, incerc sa platesc prin transfer banca impozitul pe cedarea folosintei bunurilor (chirii) pentru anul 2018. Cu ajutorul informatiilor oferite de dumneavoastra in acest topic (multumesc!), am lamurit o parte din procedura. Ceea ce nu stiu este cum trebuie sa completez campurile "Cod ANAF" si "Nr. ordin de plata". (Banuiesc ca la "Detalii plata" trebuie sa scriu " Impozit pe cedarea folosintei bunurilor 2018"). As avea rugamintea sa lamuriti si aceste aspecte. Va multumesc anticipat!
Ala
-

12 decembrie 2018 at 21:03

    Mentionez ca pe Spatiul Privat Virtual, unde am cont, am obtinut acum cateva zile instiintarea privind obligatia de plata respectiva, dar codul IBAN furnizat de ei nu este cel corespunzator din lista ANAF: "Impozit pe venituri din cedarea folosintei bunurilor", ci cel denumit "Sume reprezentand impozit pe venit si contributii sociale datorate de persoanele fizice in curs de distribuire". La fel, unei prietene care a platit la ghiseu la ANAF, i s-a eliberat avizul de plata tot cu contul ... "in curs de distribuire". Daca insa folosesc aplicatia ANAF pentru nr. de evidenta a platii (care unde reste necesar?), este generat automat codul IBAN "Impozit pe venituri din cedarea folosintei bunurilor", deci nu cel unde trebuie facuta plata. Totul este confuz.
    Ala
    -

    12 decembrie 2018 at 22:02

Buna ziua, am deschis in cursul anului 2018 o Intreprindere Individuala cu sediul in Prahova, dar eu domiciliez in Bucuresti, sector 4. Obiectul principal al II este 7022 Activitati de consultanta in afaceri si management. Am 2 nelamuriri. 1. impozitul pe venit il platesc la trezoreria sector 4 sau la Prahova? 2. In ce cont trebuie sa platesc impozitul? In lista ANAF sunt sute de conturi. Va multumesc frumos articolul mi-a fost de mare ajutor.
Gabriela
-

12 decembrie 2018 at 13:22

Buna seara. Incerc sa platesc impozitul pe venit, CAS, CASS prin transfer bancar prin BCR 24 Banking pentru un PFA in regim de norma de venit. Va rog frumos daca imi puteti spune ce trebuie sa completez la Nume beneficiar, CUI/CNP beneficiar si Detalii plata, aceste campuri fiind marcate cu stelutta (*) si obligatorii. Din articol inteleg ca la CUI/CNP beneficiar trebuie sa trec CNP-ul meu, dar la celelalte nu sunt sigur. Va multumesc! O seara frumoasa!
Vlad Preda
-

11 decembrie 2018 at 18:48

    Buna seara! Beneficiar = Bugetul de stat; CUI/CNP = CNP; Detalii plata = Plati anticipate CAS, CASS, Impozit pe venit 2018. O seara frumoasa si dvs.
    Constantin Cozma
    -

    11 decembrie 2018 at 19:28

      Va multumesc frumos! Mi-ati fost de mare ajutor. O zi frumosa!
      Vlad Preda
      -

      12 decembrie 2018 at 9:30

    Multumesc!
    Maria
    -

    11 decembrie 2018 at 19:43

Buna ziua, plata anticipata a contributiilor si a impozitului pe venitul estimat in 2018 in contul unic, prin Internet banking, se face cu un singur Ordin de plata (pentru intreaga suma) sau se face cu trei OP pentru fiecare din cele trei taxe?
Maria
-

11 decembrie 2018 at 15:36

    Buna ziua! Faceti un singur ordin de plata.
    Constantin Cozma
    -

    11 decembrie 2018 at 15:45

Buna ziua! Am inceput o activitate independenta in cursul anului 2018 si pana la sfarsitul anului voi fi inregistrat un venit net sub plafonul de 12 salarii minime brute cumulate. As vrea sa stiu daca sunt obligata la plata contributiilor sociale. Venitul meu anual se raporteaza la suma de 22800 RON (12 salarii minime brute) sau se imparte la nr. de luni de activitate si se raporteaza la salariul minim brut pe luna (1900 RON)? Cei de la ANAF mi-au spus ca ma incadrez sub plafonul de 22800 RON si deci nu sunt obligata la plata contributiilor sociale, insa nu sunt convinsa ca stiu nici ei prea bine legea (pe care, citind-o de vreo 10 ori, tot nu am priceput-o in ceea ce priveste acest aspect). Multumesc in avans pentru raspuns!
Stella
-

28 noiembrie 2018 at 19:22

    Buna ziua! Inmultiti numarul de luni de activitate cu 1900 si obtineti plafonul minim de comparatie in cazul dvs. Daca venitul net obtinut este mai mare, platiti CAS si CASS.
    Constantin Cozma
    -

    29 noiembrie 2018 at 12:10

Am cod caien 6202,și am deschis PFA de curînd,am primit sume în avans ,mai mari și nu știu ce că trec la suma estimativă de venit lunar ,dacă mă puteți ajuta,mulțumesc
Sanziianaciobotariu
-

18 noiembrie 2018 at 14:58

    Buna seara! Aveti nevoie de multa informatie pentru gestiunea activitatii dvs. Nu v-o pot oferi aici, pentru ca nu este nici timp si nici locul potrivit. Pentru a va pune la punct va recomand https://contapp.ro/categorie-produs/activitati-independente/. Va multumesc pentru intelegere. O seara buna!
    Constantin Cozma
    -

    21 noiembrie 2018 at 20:22

Bună seara. Ajutați-mă va rog.. Am avut o suma de bani depunsi în bancă. Am încasat o dobânda. Pana la de data pot plăti impozitul pe venit, fără sa am probleme? Mulțumesc. Menționez ca banii i-am retras anul trecut în luna august
Alexandra Katana
-

7 noiembrie 2018 at 19:38

    Buna ziua! Impozitul pe venitul din dobanzi a fost retinut de banca. Nu aveti nimic de facut.
    Constantin Cozma
    -

    12 noiembrie 2018 at 14:19

Buna ziua! Realizez venituri din cedarea folosintei bunurilor, nu gasesc codul IBAN privind plata CASS pe Timis in lista de coduri. Este valabil vechiul cont , in care am depus si in anii trecuti ? Sau se depune intr-un singur cont.
Maria
-

1 noiembrie 2018 at 7:32

cum poti plati pe ghiseul.ro, la sectiunea ANAF nu se mai afiseaza sumele de cand cu declaratia unica?! si nici posibilitate de introducere suma nu este?!
Adrian
-

8 august 2018 at 10:37

    Buna ziua! E un priect mort ghiseul.ro. Sa ne spuneti daca ati reusit ceva...
    Constantin
    -

    27 august 2018 at 12:20

Buna ziua! Dacă vreau sa fac plățile la casieria organului fiscal, este necesar sa descarc eu foi de vărsămant și sa merg cu ele completate? Adică ei nici măcar foi de varsamant nu mai emit inainte de efectuarea plății? Mulțumesc mult!
Roxana Moldovan
-

8 august 2018 at 8:17

    Buna ziua! E in functie de administratie. Daca nu sunt aglomerate va ajuta cu foile daca sunt aglomerate nu prea va ajuta. De aceea e bine sa le aveti pregatite.
    Constantin
    -

    27 august 2018 at 12:19

Din luna iulie 2018 toate contributiile si impozitul pe salar se platesc intr-un singur cont?Dar contributiile aferente salariului pe luna iunie le platim defalcat?
Elena
-

16 iulie 2018 at 6:15

    Buna ziua! Contul unic este folosit doar pentru veniturile cu retinere la sursa nu si pentru persoanele fizice cu activitati independente. Revenind la intrebarea dvs. pentru luna Iunie puteti folosi atat contul unic cat si vechile conturi.
    Constantin
    -

    19 iulie 2018 at 10:45

Buna seara, Am deschis lista cu conturile IBAN pentru Timis de exemplu si sunt sute sau mii de conturi acolo. Cum identific pe cele necesare mie? Nu se poate platii in cele in care am platit in anii trecuti, cele ce erau scrise pe deciziile de impunere?
RazvanB
-

11 iulie 2018 at 19:07

Lucrez cu contract de drepturi de autor: programare, pentru perioada Ian-Mar 2018 nu mi sa platit contributiile pentru sanatate si pensie, doar impozitul a fost retinut. Cum procedez cu declatia unica?
John
-

4 iulie 2018 at 20:19

    Buna ziua! In perioada aceea nu era obligatia platitorului de venit sa va retina si sa va plateasca CAS si CASS. A functionat atunci un cod fiscal provizoriu.
    Constantin
    -

    10 iulie 2018 at 14:02

      Buna Ziua, Sa inteleg atunci ca nu este necesat sa depun declaratia unica, daca firma imi retinie contributiile si impozitul?
      John
      -

      29 iulie 2018 at 20:02

        Buna ziua! Nu depuneti declaratia unica in cazul in care impozitul si contributiile sunt retinute la sursa, de catre platitorul de venit. Pentru perioada ian-martie 2018 este necesar sa raportati in 2019 - dar mai trebuie intrebat la ANAF cum se procedeaza exact. Poate se va clarifica situatia pana atunci.
        Constantin
        -

        30 iulie 2018 at 13:22