Impactul split TVA la activitatile independente

Articolul nu mai este de actualitate

In ciuda tuturor evidentelor si avertismentelor, guvernul PSD condus de Mihai Tudose, s-a incapatanat sa introduca plata defalcata a TVA (split TVA). Prin ordonanta 23 din 31 August 2017,  masura split TVA devine optionala de la 1 Octombrie 2017 si obligatorie de la 1 Ianuarie 2018.

Cum afecteaza aceasta masura pe cei care desfasoara activitati independete ca PFA, PFI, II, IF si profesii liberale?

Astfel, in functie de situatia fiscala a fiecarei activitati:

I. Activitati independente neplatitoare de TVA, (care nu deduc si nu colecteaza TVA):

  • Nu sunt obligate sa deschida cont special pentru TVA,
  • Pentru plati catre furnizori, platitori de TVA, daca se platesc prin online banking sau cu OP se fac doua plati: una in contul curent al furnizorului reprezentand serviciul/ marfa/bunurile achizitionate si inca o plata in contul de TVA reprezentand TVA-ul aferent bunurilor achizitonate cf facturii.

Exemplu 1. Plata prin online banking reprezentad servicii de comunicatii catre Orange Romania SA in valoare de 100 lei plus TVA de 19 lei, total factura 119 lei. PFA face doua plati, una de 100 lei in contul curent si una de 19 lei in contul de TVA al companiei ORANGE.

  • Daca platesti cu numerar sau cu cardul (online sau la magazinul Orange)  este obligatia companiei Orange sa imparta plata si sa depuna TVA-ul in contul de TVA.
  • Pentru platile catre  furnizori care nu sunt paltitori de TVA, plata se face normal ca si pana acum, in contul curent al furnizorului.
  • Pentru facturile incasate de la clientii tai, ca activitate independenta neplatitoare de TVA , vei factura fara TVA si vei incasa banii in contul curent sau numerar fara a aplica  mecanismul split TVA care nu are impact asupra ta in acest caz.

Concluzie: Chiar daca nu esti platitor de TVA, vei fi obligat sa aplici masura de plata defalcata a TVA cand platesti facturile catre furnizori inregistrati in scopuri de TVA (nu in toate cazurile, ci in functie de cum alegi sa-ti platesti furnizorii). 

Important! Masura SPLIT TVA afecteaza atat pe contribuabilii impusi la norma de venit cat si pe cei care aplica contabilitatea in partida simpla.

II. Activitati independente platitoare de TVA

Aici situatia se complica destul de mult. Reamintesc ca o activitate economica devine platitoare de TVA prin optiune, daca veniturile brute anuale sunt sub 220.000 lei sau obligatoriu, daca s-a facturat in cursul anului peste pragul de 220.000 lei. Astfel masura split TVA:

  • Este obligatorie deschiderea unui nou cont bancar dedicat pentru operatiuni cu TVA,
  • Incasarile primite prin banca sunt impartite conform facturii, in valoarea fara TVA care ajunge in contul curent al pfa si  valoarea TVA care ajunge in contul de TVA. Obligatia de a plati in doua conturi revine platitorului.
  • Daca se incaseaza in numerar sau cu cardul (POS la magazin) esti obligat ca in termen de 7 zile lucratoare sa depui in contul TVA diferenta dintre TVA incasat si TVA platit catre furnizori (platiti de asemenea cu numerar sau cu card la pos).
  • Vanzarile prin magazinele online si platite cu card bancar procesate de operatorii de plati va obliga de asemenea la calculul TVA si virarea acestuia in contul de TVA. Obligatia de a defalca TVA-ul  revine magazinului online dupa incasarea vanzarilor de la procesatorul de plati online.

Exemplu 1. Furnizezi servicii de 1000 lei fara TVA catre societatea X srl, clienta ta. Vei factura 1000 lei plus 190 lei TVA catre societatea X srl. Aceasta iti va plati defalcat factura: 1000 lei in contul tau curent si 190 lei in contul tau de TVA.

La randul tau societatea Z iti factureaza servicii de 500 lei fara TVA si 95 lei TVA aferent. Total factura 595 lei. Tu vei plati 500 de lei din contul tau curent, respectiv 95 lei TVA din contul de TVA in contul de TVA al societatii Z.

Exemplu 2. In decursul unei saptamani vinzi marfa la magazinul tau de 2.380 lei inclusiv TVA, catre persoane fizice (TVA este in valoare de 380 lei). De asemenea, tot in aceasta perioada platesti in numerar furnizori de marfa cu 1190 lei Tva inclus ( 190 lei – TVA) si combustibil cu cardul tau PFA de 178,50 lei (din care 28,50 lei TVA).

Dupa maxim 7 zile lucratoare de la operatiune tu trebuie sa te prezinti la banca si sa depui in contul de TVA suma de 380-190-28,50=161,50 lei reprezentad TVA colectat de la clienti persoane fizice incasati in numerar.

Important! Utilizarea banilor din contul de TVA este permisa doar pentru operatiuni care au ca scop plati de TVA: plata TVA catre bugetul de stat, catre furnizori, reglari si corectii de TVA. Nu se permite eliberarea de numerar din acest cont.

Ordonanta a stabilit si contraventii pentru cei care nu se supun masurii split TVA:

  • Plata TVA catre furnizori aferenta achizitiilor de bunuri si servicii in alt cont decat contul de TVA al furnizorului, daca nu se efectueaza corectia platii in termen de 7 zile. Contraventia este sanctionata cu amenda stabilita ca procent de 0,06%/zi din suma platita eronat.
  • Plata TVA intr-un alt cont al furnizorului decat cel de TVA, daca eroarea nu este corectata in maxim 30 de zile. Amenda in acest caz este in procent de 50% din suma platita eronat.
  • se sanctioneaza cu o amenda egala cu 10% din suma reprezentand TVA, nerespectarea de către persoanele impozabile  inregistrate in scopuri de TVA  a obligatiei de a vira în contul de TVA TVA aferentă facturilor emise înainte de data de 1 ianuarie 2018 sau, după caz, inainte de data de la care aplica optional plata defalcata a TVA si achitate după aceasta data.
  • Necomunicarea contului de TVA catre furnizori si clienti se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 4.000 lei.
  • Utilizarea sumelor existente in contul de TVA in alt mod decat cel prevazut de ordonanta se sanctioneaza cu amenda contraventionala in procent de 50% din suma folosita incorect.

Observatie! Sunt nelamurit cu situatia in care incasezi sume doar in banca dar platesti cu cardul bancar sau cu numerar (scos de la bancomat din contul curent) servicii si bunuri de care ai nevoie in activitatea ta. Cum poti sa te folosesti de TVA-ul din contul de TVA? Aici este cea mai mare problema a acestei masuri care va genera blocaje financiare.

Eu sper ca totusi aceasta masura sa fie anulata intr-un final, pentru ca efectul ei asupra mediului privat este dezastruos.

Se intampla ce s-a intamplat dintotdeauna in guvernarea statului roman. Birocratia guvernamentala fiind incapabila sa opreasca furtul de bani, raspunde cu si mai multa birocratie. In final, pierd exact cei care au fost si care sunt de buna credinta. 

Ordonanta asteapta instructiuni de aplicare din partea ANAF.

Arhiveaza e-factura pe perioada de prescriptie fiscala

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

3 comentarii

Buna ziua! Sunt PFA platitoare de TVA insa facturez numai intracomunitar, deci nu am TVA de incasat si de plata – in acest caz inca mai este necesara crearea unui nou cont bancar special pt TVA? Practic nu voi rula nimic in acel cont.
Multumesc!

Anonim
-

5 septembrie 2017 at 10:33

    Buna ziua. Nu sunteti platitor de TVA in RO si nu trebuie sa deschideti cont de TVA. Veti fi afectata atunci cand platiti facturile la furnizori.

    Constantin
    -

    5 septembrie 2017 at 14:11

    Chiar dacă facturați numai intracomunitar, nu uitați că atunci când facturați unei entități neînregistrate cu nr. TVA (de ex. persoană fizică din UE sau societate comercială/PFA neplătitoare de TVA), *trebuie* să facturați cu TVA.
    Doar societăților care dețin la rândul lor un nr. TVA le facturați fără.

    Florin
    -

    26 februarie 2018 at 6:31