Declaratia Unica. Cele mai frecvente greseli la completare.

Completarea subsectiunilor de CAS si CASS

Cea mai intalnita greseala este completarea subsectiunilor de CAS si CASS in situatia in care am estimat peste plafon si am realizat peste plafon. Aceste subsectiuni, de la capitolul 1 din declaratie, se completeaza doar in situatia in care s-a estimat sub plafon si s-a realizat peste plafonul de 12 salarii minime pe economie: 22.800 lei in 2018 (conform Ord ANAF 49/2019, pct. 21 si 28 din instructiuni).

Observatie! Nu stiu cat de grav este daca ai completat cele doua sectiuni, pentru ca nu știu cum prelucrează ANAF declarațiile (logic este sa implementeze legea, adica ordinul 49/2019). În cel mai rău caz poate apărea obligatia de a plăti CAS și CASS încă o dată. Am sunat la ANAF si mi-au spus ca se depune rectificativa in acest caz.

Selectarea rubricii de declaratie rectificativa

Prima Declaratie Unica din 2019 nu este o declaratie rectificativa la declaratia cu venitul estimat din 2018; deci nu bifati rubrica de rectificativa la niciun capitol. Prima declaratie depusa in 2019 este considerata declaratie initiala; aceasta poate fi rectificata, ulterior, cu o alta declaratie, daca este cazul.

Completarea bonificatiilor pentru 2019

La acest moment nu avem bonificatii acordate prin lege; s-ar putea acorda, cel putin pentru plata anticipata. Asteptam clarificari in cursul lunilor urmatoare dupa ce se aproba legea bugetului de stat.

Completarea rubricilor de CAS si CASS cu valori nule, adica cu 0 (zero)

Daca nu esti obligat sa platesti CAS si CASS nu selecta sectiunile de CAS si CASS de pe prima si a doua pagina a declaratiei. Daca vrei sa corectezi declaratia de venit estimat trebuie sa depui o rectificativa la declaratia din 2018.

Incercarea de a raporta venitul din dividende ca venit impozabil prin declaratia unica

Impozitul din dividende se retine la sursa, de catre societatea comerciala platitoare; dividendele incasate le raportam in declaratia unica, numai daca depasesc plafonul de 12 salarii minime pe economie si numai cu scopul de a stabili obligatia de a plati CASS. Deci, prin declaratia unica nu se stabileste impozit pe dividende, ci obligatia de a plati cass;

Deducerea CAS de doua ori

Sa introduci   in cheltuielile deductibile de la capitolul 1 CAS platit in 2018,  (la sectiunea I.1.1.B.DATE PRIVIND IMPOZITUL ANUAL DATORAT) si apoi sa introduci, inca o data, CAS datorat la sectiunea I.4 din declaratie.

Pe de alta parte la completarea capitolului 2, cu date privind venitul estimat, daca estimezi peste plafonul de 12 salarii in 2019, deci vei plati CAS, poti sa introduci  CAS datorat la cheltuielile deductibile pentru stabilirea cat mai precisa a impozitului estimat pe 2019. Subliniez ca poti proceda in acest fel numai la venitul estimat.

Sa nu completezi  SECȚIUNEA I.6

Destinația sumei reprezentând 2% sau 3,5% din impozitul datorat pe venitul net/ câștigul net anual impozabil.

Oameni cu inima mare, fac minuni cu bani putini: MagicHome, Casa Share, Asociatia salveaza o inima, Asociatia Speranta pentru Tine si multi altii, fac ceea ce guvernul nu face cu impozitele si contributiile noastre, de aceea trebuie sa-i ajutam chiar si cu sume mici.

Important! Si contribuabilii care NU au obligatia completarii Capitolului I „Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate in anul 2018” (norme de venit, cedarea folosintei bunurilor),  pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand 2% sau 3,5% prin completarea SECȚIUNII I.6 Destinația sumei reprezentând 2% sau 3,5% din impozitul datorat pe venitul net/ câștigul net anual impozabil.
Verificare declaratia unica

Pentru completarea corecta a declaratiei iti recomand unul din cele 3 Ghiduri pentru Declaratia Unica din 2019

Gasesti in fiecare ghid un subcapitol cu cele 6 situatii care rezulta din comparatia venitului estimat cu venitul realizat si cu plafonul de 12 salarii minime pe economie.

In functie de situatie, se completeaza sau nu se completeaza capitolul 1 din declaratie sau se depune declaratie rectificativa la declaratia din 2018;

  • cand se completeaza sectiunea I.1 din declaratia pentru 2019, pentru definitivarea impozitului pe venit din 2018;
  • cand se completeaza sectiunile de CAS si CASS de la capitolul 1 din declaratia pentru 2019;
  • cand se completeaza sumarul platilor pentru 2018 la CAS si CASS, din declaratia 2019;
  • cand se depune rectificativa la capitolul 2 din declaratia initiala pentru 2018;

Aceste situatii sunt tratate in capitolul dedicat Declaratiei unice din:

Ghid Declaratia Unica pentru activitati impuse in sistem real 

Ghid Declaratia Unica pentru activitati impuse la norma de venit

Ghid Declaratia Unica pentru venituri realizate de persoanele fizice 

Daca ai nelamuriri, scrie-mi mai jos un comentariu.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

19 comentarii

Bună ziua. La completarea declarației unice pentru 2021 am greșit suma la venitul declarat. Am transmis formularul către Anaf. Ce pot sa fac in aceasta situație? Mulumesc
Camelia Chis
-

25 martie 2022 at 16:58

    Buna ziua! Depuneti declaratie rectificativa.
    Constantin
    -

    9 aprilie 2022 at 7:19

Bună ziua eu am completat în iulie 2019 Declaratia Unică de venit,online,nu m-au lăsat să îi dau drumul până nu am completat la venitul de pe 2018 cuantumul a 3 salarii pe economie.Pentru 2019 am putut să pun 0 peste tot.Precizez că am completat-o în vederea plătitorii asigurării de sănătate de către mine.Ma duc să plătesc și mă trezesc că în loc de o mie si ceva de lei am de plata 4100.Cer lămuriri și mi se spune "doamnă dacă ați completat greșit nu e vina mea,asta este,acum sunteți bună de plată".Ii zic că vreau să fac o rectificare și îmi zice că să îi aduc o dovadă/motiv.Ii zic să îmi zică ce anume ar trebui să aduc și îmi dă exemplu dacă mă angajez sau dacă ies la pensie,alte motive nu sunt.Serios?Timp de 13 ani am fost plecată în Italia,vă pot dovedi că în 2018 eram acolo deci de ce să plătești asigurare de sanatate?
Botosani
-

3 martie 2020 at 6:20

    Buna ziua! Nu-mi dau exact ce ati facut si de ce? Declartia trebuia sa arate ca cea de aici https://contapp.ro/cass-optional-2019/ Incercati sa depuneti o rectificativa la declaratia din 2019 (nu din 2018) si completati si la capitolul 1 si la capitolul 2 CASS de plata la 6 salarii minime pe economie. Nu bifati nimic la venituri doar la CASS. Oricum depindeti de intelegerea functionarilor ANAF.
    Constantin
    -

    10 martie 2020 at 19:56

Buna seara domnule Cosma, cum adica " cea mai intalnita greseala este completarea subsectiunilor de la capitolul 1 din declaratie , privind CAS si CASS, in situatia in care am estimat peste plafon si am realizat peste plafon " ? Si de ce " Aceste subsectiuni, de la capitolul 1 din declaratie, se completeaza doar in situatia in care s-a estimat sub plafon si s-a realizat peste plafonul de 12 salarii minime " ? La ce categorie de venituri va referiti mai exact ? Daca comentariul dvs. este pentru categoria " venituri in sistem real" , cum adica nu se completeaza toate datele ce privesc anul 2018 , inclusiv sectiunea privind CAS si CASS datorate la baza de impozitare aleasa : suma de plata, platile facute, bonificatiile pentru 2018 la CAS si CASS pana la depunerea declaratiei finale privind anul 2018 ? Aveti ceva scris de la Anaf sau ?.......
Delia Tepuse
-

11 martie 2019 at 22:10

    Buna seara! Am scris deja in textul articolului - prevederile sunt facute in ordinul ANAF 49/2019 la pct 21 si pct 28;
    Constantin Cozma
    -

    11 martie 2019 at 22:18

      Buna seara, Totusi, la pct. 28 se mentioneaza atat de catre cine trebuie sa se completeze sectiunea cat si de catre cine nu trebuie sa se completeze! Atentie, cei care au estimat peste plafon si realizat peste plafon nu sunt inclusi nici la cei care trebuie sa caompleteze nici la cei care trebuie sa completeze. Cum ati hotarat ca nu trebuie completat? Iar daca nu completezi, la final unde apare situatia platilor o sa fie trecut automat zero la CAS / CASS de plata/platit in plus. Ceea ce ati precizat ca nu e bine sa fie cu zero... .... SUBSECȚIUNEA a 2- a - ”Date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată” 28. Subsecțiunea se completează de către persoanele fizice care au estimat în anul fiscal 2018 un venit net/brut anual cumulat din una sau mai multe surse și/sau categorii de venituri, mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, din următoarele categorii, cu respectarea legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, pentru care există obligația declarării în România: a) venituri din activități independente; b) venituri din drepturi de proprietate intelectuală; c) venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr.170/2016 privind impozitul specific unor activități, cu modificările și completările ulterioare, pentru care sunt aplicabile prevederile art.125 din Codul fiscal; d) venituri din cedarea folosinței bunurilor; e) venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură; f) venituri din investiții; g) venituri din alte surse, iar venitul net/brut anual, cumulat realizat, este cel puțin egal cu nivelul a 12 salarii minime pe țară, în vigoare în anul pentru care se datorează contribuția. Subsecțiunea nu se completează de către : a) persoanele fizice exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, prevăzute la art.154 din Codul fiscal. b) în situația în care, potrivit legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, nu datorează contribuții de asigurări sociale de sănătate în Romania. În cazul în care persoanele fizice care au estimat că realizează în anul 2018 veniturile de la pct.28 peste plafonul minim de 12 salarii minime au realizat un venit net/brut anual, cumulat sub nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, iar în anul fiscal 2018 nu au avut calitatea de salariat și nu s-au încadrat în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate prevăzute la art. 154 alin. (1) din Codul fiscal, acestea datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate la o bază de calcul echivalentă cu 6 salarii minime brute pe țară și depun declarația unică, până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor, în vederea definitivării contribuției de asigurări sociale de sănătate.
      Broker
      -

      12 martie 2019 at 21:38

        Erata: Atentie, cei care au estimat peste plafon si realizat peste plafon nu sunt inclusi nici la cei care trebuie sa completeze nici la cei care NU trebuie sa completeze.
        Broker
        -

        12 martie 2019 at 21:41

        Buna ziua! Ati omis din textul ordinului partea cea mai importanta. Dupa litera g) din lista de la pct 28, urmeaza textul "iar venitul net/brut anual, cumulat realizat, este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime pe tara, în vigoare în anul pentru care se datoreaza contributia". Daca s-a declarat deja CAS si CASS si s-a stabilit bonificatia de plata anticipata de ce sa mai completezi inca o data in definitivare!? Bonificatia pentru depunere online o calculeaza ANAF cf OUG 114/2018. Iar sumarul platilor se refera la obligatiile stabilite prin declaratia curenta “1.Suma stabilită prin declarația curentă” nu la cea din 2018, cu venitul estimat.
        Constantin Cozma
        -

        19 martie 2019 at 13:15

          Este trecuta partea despre care afirmati ca e omisa... Face parte din litera g), adica din venituri din alte surse. Ce raspuns si argument e acesta? Pai cum ramane cu bonificatia pt. depunerea online la impozit? Daca ai anticipat peste prag si facut peste prag acu definitivezi impozitul nu? Si la impozit treci impozitul aferent si calculat confirm “declaratiei curente” adica cea 2019, deci treci acolo la sumarul platilor bonificatia pt. depunerea online aferenta impozitului sau nu? Daca se trece - inseamna ca nici argumentul ca se calculeaza si aplica manual bonificatiile de ANAF nu va ajuta, daca nu se trece, se duce orice argument pt. ca acolo chiar scrie “conform declaratiei curente” si chiar partea de impozit se trece ...
          Denisa
          -

          19 martie 2019 at 16:08

          Nu vorbim despre impozit aici ci despre CAS și CASS.
          Constantin Cozma
          -

          19 martie 2019 at 16:13

          Vorbim de bonificatia pt. depunerea online valabila si la cas si la cass si la impozit. Daca anaf spune ca se calculeaza de ei fara interventia nostra atunci se aplica pt. impozit, cas si cass, nu? Cred ca va faceti ca nu intelegeti... Ca anaf nu a trecut separat cum aplica bonificatia pt depunerea online la impozit si separat la cas si cass... E aceeasi regula.
          denisa
          -

          19 martie 2019 at 16:22

          Ordinul 49 este clar. Nu permite stabilirea CAS și CASS dacă s-a estimat și s-a realizat peste plafon și deci nu permite nici calc bonificatiilor. La impozit e alta poveste.
          Constantin Cozma
          -

          19 martie 2019 at 16:43

          E atat de clar incat referitor la pct 28 (cass) metioneaza cazuri cand nu se completeaza si cazuri cand se completeaza, dar in niciunul din acele cazuri nu e un pfa in sistem real care a estimat peste prag si a facut peste prag. Ati venit cu argumentul pct. 28 g) care nu se aplica la pfa (activitati independente) ci la venituri din alte sursa care sunt alta categorie (gen castig din tranzactii bitcoin...). Daca ca clar, unde in ordinul 49 la pct. 28 spuneti ca e incadrat un pfa care a estimat peste prag sj facut peste prag? Aveti la pct . 28 din Faimosul Orfin 49 (adica instructiunile de completare ale DU, ca folositi termeni elitisti ...) explicite trecute cazurile in care se completeaza si nu se completeaza. Deci, unde la pct. 28 e cazul respectiv? Multumesc,
          Denisa
          -

          19 martie 2019 at 16:51

          După punctul g) este un paragraf. Acel paragraf care începe cu "iar... " este valabil pt toată lista a) - g).
          Constantin Cozma
          -

          19 martie 2019 at 17:00

          Ok, deci pfa care a estimat peste prag si facut peste prag nu se incadreaza la partea pct. 28 “Sectiunea se completeaza de catre... a-g.” Apoi, dupa acel faimos paragraf urmeaza “Sectiunea nu se completeaza de catre:....” Unde anume este un pfa care a estimat peste prag si realizat peste parag in partea “Sectiunea nu se completeaza de catre...” a aceluiasi pct. 28 din acelasi Ordin 49? Daca nu tre sa completeze ar trebui sa se regaseasca explicit la partea “Nu se completeaza de catre...”, nu? Unde e incadrata acolo acea pfa?
          Denisa
          -

          19 martie 2019 at 17:17

          Pct. 28 al Ordinului 49 e impartit in 2 parti: 1) Sectiunea se completeaza de catre: ... 2) Sectiunea nu se completeaza de catre... Un pfa in sistem real care a estimat peste parag si facut peste prag nu este mentionat explicit nici in partea 1) nici in partea 2) Ce inseamna asta? Dvs. spuneti ca daca nu e in partea 1) atunci trebuie sa completeze. Eu zic ca daca exista si partea 2) definit explicit cu cei care nu trebuie sa completeze si nu e mentionat acolo, atunci nu e loc de interpretare si nu putem sa banuim prin eliminate de la 1) ca nu trebuie completat. Este ca la matematica, daca logica nu va semnaleaza ceva. Sunt 2 conditii acolo, cine completeaza si cine nu completeaza. Nu putem ignora 2) si aplica doar 1). Va reiau din ordinul 49 partea 2) a pct. 28. Unde vedeti dvs mentionat ca nu se completeaza de catre pfa care a estimat peste prag si facut peste prag? “ Subsecțiunea nu se completează de către : a) persoanele fizice exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, prevăzute la art.154 din Codul fiscal. b) în situația în care, potrivit legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, nu datorează contribuții de asigurări sociale de sănătate în Romania. În cazul în care persoanele fizice care au estimat că realizează în anul 2018 veniturile de la pct.28 peste plafonul minim de 12 salarii minime au realizat un venit net/brut anual, cumulat sub nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, iar în anul fiscal 2018 nu au avut calitatea de salariat și nu s-au încadrat în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate prevăzute la art. 154 alin. (1) din Codul fiscal, acestea datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate la o bază de calcul echivalentă cu 6 salarii minime brute pe țară și depun declarația unică, până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor, în vederea definitivării contribuției de asigurări sociale de sănătate.”
          Denisa
          -

          19 martie 2019 at 20:28

          Concluzie, mesaj final ;) Pe scurt, ca o analogie, pct 28 din Ordinul 49, arata asa: I) Sectiunea se completeaza de catre persoanele cu parul brunet. II) Sectiunea nu se completeaza de catre cei cu parul blond. Unde cei cu parul brunet sunt cei care au estimat sub si au facut peste prag etc., iar cei cu parul blond sunt cei scutiti de plata cass. Acum vine intrebarea: Daca ai parul roscat, unde te incadrezi? Parul roscat fiind cei care estimeaza peste prag si fac peste prag. Raspunsuri posibile: Varianta domnului Constantin: Este foarte clar ce trebuie sa faca roscati. Scrie foarte clar Ordinul 49 ca sectiunea se completeaza de catre cei cu parul brunet. Daca parul tau e roscat, nu e brunet, deci nu trebuie sa completezi sectiune. E f. CLAR, mai clar de atat nu se poate. Varianta mea de raspuns: Daca scrie foarte clar Ordinul 49 ca sectiunea nu se completeaza de catre cei cu parul blond iar eu am parul roscat, insemna ca nu ma incadrez in categoria celor care nu trebuie sa completeze sectiunea ca nu am parul blond, deci exact pe invers fata de varinata domnului Constantin. Pe de alta parte, pentru ca nu sunt nici bruneta, nu ma incadrez nici la cei care ar trebui sa completeze sectiunea. WTF? Cum poti afirma ca e clar acest ordin? Asta e doar un aspect. Apoi, de ce doar CAS platit in 2018 ca obligatie aferenta DU 2018 e deductibil si nu e deductibil si CAS platit in 2018 ca regularizare a 2017? Nici asta nu e clar. E clar ordinul cand la Cap 1, B. scrie “Cheltuieli deductibile potrivit legii” si la rubrica aia nu trebuie sa pui si CAS ca CAS ti-l scade la Sectiunea 4? Pai e sau nu e CAS cheltuiala deductibila confirm legii? Raspuns coresct: e cheltuiala deductibila conform legii. WTF partea a 2-a. Si daca e deductibila de ce sa nu o treci la rubrica “cheltuieli deductibile cf. legii”? Doar sa le faci pe plac ca vezi ca au gresit declaratia? Adica sa faci fals in acte si uz de fals nementionand toate cheltuielile deductibile, nu? Asa de clar e ordinul. Nu mai e clar nici cum se aplica bonificatiile de depunere online, ANAF spune ca o sa calcuzeze si aplice manual bonificatia de depunere online (mai exact mesajul telefonic de la ei e acesta: treceti pe la noi sa ne bateti la cap sa aplicam manual bonificatiile ca asa o sa se aplice, pentru cine vine si o sa planga dupa ele, pe principiul copilul care nu plange nu primeste mancare). Daca e asa ce faci pana la urma cu bonificatia online la impozit? O treci la sumarul platilor sau nu? E bine ca sunt si persoane care vad claritate.
          Denisa
          -

          20 martie 2019 at 7:20

          Deci, nu continuarea de la litera g) e relevanta ca aia e pt. venituri din alte surse, noi vb. de venituri in sistem real, anticipate peste prag si facute peste prag. In concluzie, la pct. 28 nu e mentionat nici la cine completeaza nici la cine nu completeteaza cazul de venituri pfa in sistem real estimat peste parg si facut peste prag. Nu? Daca da unde anume vedeti dvs. acel caz? Lasati punctul G ca ala e pt. venituri din alte surse, nu pfa.... Numai la punte G se gandesc majoritatea.
          Denisa
          -

          19 martie 2019 at 16:14