CASS opțional. Dobândirea, durata și dovada calității de asigurat

Facebook
WhatsApp
Email

Actualizat in data de 10 Martie 2025 cu OUG 8/2025.

Contribuția de asigurări sociale de sănătate – CASS, este cea mai importantă contribuție pe care o persoană fizică o plătește la bugetul de asigurari sociale de stat (mai întâi sănătatea și apoi pensia).

Plata contribuției de sănătate ne oferă dreptul de a beneficia de tratamente în spitalele publice, în cazul unei afecțiuni care ne afectează capacitatea de muncă.

Persoanele fizice datoreaza CASS – contribuția asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din România și din afara României,  realizate din următoarele categorii de venituri (cf art 155):

  • a. venituri din salarii si asimilate salariilor,
  • a.1 venituri din pensii
  • b. venituri din activități independente, venituri din contracte de activitate sportiva,
  • c. venituri din drepturi de proprietate intelectuala,
  • d. venituri din asocierea cu o persoana juridica,
  • e. venituri din cedarea folosintei bunurilor,
  • f. venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura,
  • g. venituri din investitii, (dividende, tranzactii cu titluri, dobanzi, etc )
  • h. venituri din alte surse, insclusiv veniturile din vanzarea de criptomonede;

În situația în care o persoană nu obține venituri sau obține venituri sub plafonul de 6 salarii minime pe economie sau, dacă desfășoară o activitate economică, obține pierderi sau venitul net este egal cu 0, atunci se poate asigura opțional la sănătate.

Nu fac obiectul acestui articol veniturile din pensii și din salarii, in acest caz angajatorul este obligat la calculul, declararea și plata contribuției de sanatate pentru salariat.

Completarea Declarației Unice cu CASS opțional pentru anul 2025

Modificări esențiale intrate în vigoare în anul 2025:

  1. Dacă persoana asigurată optional intră in categoria persoanelor exceptate de la plata CASS sau devine asigurată, contribuția la sanatate opțională nu se recalculează și nu se restituie;
  2. Dacă persoana asigurată optional începe sa obțină venituri de dintre cele din lista de mai sus, atunci contribuția la sanatate opțională se ia in considerare la plata CASS datorată pentru aceste venituri;
  3. Începând cu anul 2025, nu se mai estimează venitul impozabil și contribuțiile de plată pentru anul curent. Acestea se vor declara după încheierea anului fiscal. Prin urmare, capitolul 2 este rezervat în întregime pentru declararea CASS opțional de către persoanele fizice care nu sunt asigurate la sanatate pentru anul curent.

Următoarele categorii de persoane se pot asigura opțional la sanatate prin completarea capitolului 2 din declarația unică 2025:

  • A. Încep în cursul anului fiscal să desfășor activități independente, altele decât cele din contracte sportive încheiate potrivit Legii nr.69/2000, cu modificările și completările ulterioare
  • B. Desfășor activități independente și am înregistrat pierdere fiscală în anul fiscal anterior
  • C. Desfășor activități independente și am înregistrat un venit net anual egal cu zero în anul fiscal anterior
  • D. Realizez venituri din drepturi de proprietate intelectuală, asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II sau titlului III din Codul fiscal, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din investiţii și/sau din alte surse, prevăzute la art.155 alin.(1) lit.c) – h) din Codul fiscal
  • E. Sunt persoană fără venituri
  • F. Realizez venituri de natura celor prevăzute la art.155 din Codul fiscal, pentru care nu se datorează CASS;

Ca să ne fie clară procedura de asigurare, împărțim în 4 categorii persoanele care se pot asigura opțional la sănătate în 2025:

1. Persoane care obțin venituri din activități independente, cf art 155, alineat 1, lit b)

  • Dacă o persoana fizică obține venituri din activități independente iar venitul realizat în anul anterior este pozitiv, (adica este de cel putin 1 leu), atunci persoana este asigurata la sanatate si completeaza corespunzator secțiunea CASS de la capitolul 1, subsecțiunea 1.3.2. Aceste persoane nu trebuie să se asigure opțional la sănătate pentru 2025 pentru că sunt asigurate până la data de 25 mai 2026.
  • În situația în care persoana fizică a obținut anul anterior pierderi sau venit net egal cu 0, această persoană poate să se asigure opțional la sanatate prin completarea capitolului II din declaratia unică 2025, la litera B sau C;
  • În situația în care persoana fizică începe să desfășoare activități în cursul anului, se poate asigura opțional la sanatate prin completarea capitolului II din declarația unică 2025, litera A.

2. Persoane care obțin venituri din alte surse, cf art 155, alineat 1, lit c) – h)

  • Persoanele fizice care obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuala, chirii, dividende, dobanzi, bursa, agricultura etc, se pot asigura optional la sănătate prin completarea capitolului II din declaratia unica 2025 la litera D.

3. CASS opțional pentru persoanele fără venituri

  • Persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor prevăzute in lista de mai sus, nu sunt salariate si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sanatate, se pot asigura optional la sanatate prin completarea secțiunii din declaratia unică la litera D sau F. Aceste persoane sunt asigurate 12 luni de la data depunerii declaratiei;

4. Calitatea de coasigurat la sănătate a persoanei fără venit

  • Soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflate în întreţinerea unei persoane asigurate, denumite în continuare coasiguraţi, îşi păstrează calitatea de asigurat şi drepturile care decurg din aceasta numai în perioada în care persoana în a cărei întreţinere se află are calitatea de asigurat, (art. 224 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 95/2006).

Baza de calcul a CASS și valoarea CASS datorată

Persoanele care se asigură opțional la sănătate, datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru anul în care exercită opţiunea, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul, reprezentând valoarea a 6 salarii de bază minime brute pe ţară, în vigoare la data de 1 ianuarie a anului pentru care se datorează contribuţia.

Baza minima de calcul a CASS este de 6 salarii minime pe economie: 

  • Baza de calcul pentru 2025= 6 x 4.050 = 24.300 lei;
  • Contribuția minima de plata = 10% x 24.300 lei= 2.430 lei.

Dobândirea, durata și dovada calității de asigurat

Dobândirea calității de asigurat

Conform legii nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii – (actualizată la 7 martie 2025), calitatea de asigurat în sistemul de asigurări de sănătate a persoanelor care obțin venituri din lista de mai sus, art. 155 alin. (1) lit. b)-h), se dobândește la data depunerii declarației unice cu venitul realizat sau cu opțiunea de a fi asigurat:

„(3) Persoanele prevăzute la alin. (1) care se încadrează în categoria celor care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în cazul celor prevăzute la art. 180 alin. (1) din aceeaşi lege, dobândesc calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi au dreptul la pachetul de bază de la data depunerii declaraţiei, prevăzută la art. 147 alin. (1), art. 174 alin. (3) sau art. 180 alin. (3) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, după caz, prin care este stabilită contribuţia de asigurări sociale de sănătate potrivit legii.”

Perioada pentru care persoana este asigurată la sanatate

  1. Persoanele care obțin venituri de la art. art. 155 alin. (1) lit. b)-h) sunt asigurate de la data depunerii declarației unice, completata corespunzator cu secțiunea de CASS, până la împlinirea termenului de depunere a declarației unice din anul următor (25 mai), cf. legii nr. 95, art. 267:

22) Pentru persoanele care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pentru persoanele prevăzute la art. 180 alin. (1) lit. a) şi b) din aceeaşi lege, calitatea de asigurat încetează la data la care expiră termenul legal de depunere a declaraţiei, prevăzută la art. 147 alin. (1), art. 174 alin. (3), art. 1741 alin. (2) şi art. 180 alin. (3) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, după caz, dacă nu depun o nouă declaraţie pentru perioada următoare, prin care este stabilită contribuţia de asigurări sociale de sănătate potrivit legii.

2. Persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la art. 155 sunt asigurate 12 luni de la data depunerii Declarației Unice, capitolul 2, literele:

  • E. Sunt persoană fără venituri
  • F. Realizez venituri de natura celor prevăzute la art.155 din Codul fiscal, pentru care nu se datorează CASS;

23) Pentru persoanele prevăzute la art. 180 alin. (1) lit. c) şi d) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, calitatea de asigurat încetează la expirarea a 12 luni de la data depunerii declaraţiei prevăzute la art. 180 alin. (3) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, după caz, dacă nu depun o nouă declaraţie pentru perioada următoare, prin care este stabilită contribuţia de asigurări sociale de sănătate potrivit legii.

Dovada calității de asigurat (cf Ordinului 155/2022 )

  • actul de identitate valabil la data solicitarii – original+copie
  • declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, precum si Indexul de încărcare al acesteia (recipisa), descarcate din mesageria spatiului virtual creat pe site-ul ANAF. Daca nu mai apar mesajele in SPV, atunci se poate solicita un duplicat al declarației unice – vezi aici cum se procedeaza.

Termenul de plată a CASS opțional

  • Termenul de plata a CASS opțional din Declaratia unica 2025 este 25 mai 2026;

Gasesti contul IBAN unic pentru plata CASS 2024 aici.

Important! Serviciile publice de sănătate nu sunt conditionate de plata CASS. Termenul de plată pentru declaratia depusa in cursul anului 2025 este 25 Mai 2026. Pana la acest termen poti plati CASS datorata intr-o singura transa sau in mai multe transe.

Abonează-te chiar acum
la newsletter

Bucură-te săptămânal de informații și noutăți fiscale
direct la tine pe e-mail.

20.000+ abonați se informează
din newsletterul ContApp.

Facebook
WhatsApp
Email

Leave a comment

8 comentarii

Buna ziua, Eu daca fac DU 2025 (pentru veniturile din 2024) si platesc CASS-ul cuvenit pentru 2024, voi fi asigurat la sanatate si pentru anul 2025 in integralitatea lui sau pana pe 25 mai 2025? Ca sa fiu asigurat la sanatate in 2025 in integralitatea lui si in 2026 pana pe 25 mai 2026, trebuie sa bifez si la capitolul 2 si sa platesc o suma aditionala de 2430 de lei pana pe 25 mai 2026? Multumesc!
Liviu Dorobantu
-

1 martie 2025 at 10:50

    Buna ziua! In opinia mea, cf legi 95/2006, pentru 2025 sunteti asigurat daca aveti completata sectiunea 1.3.2, cu CASS pentru veniturile din 2024. Pentru 2026 veti completa in Decl. Unica 2026 aceeasi sectiune cu veniturile realizate in 2025.
    Constantin
    -

    6 martie 2025 at 11:34

Am platit impozit pe venit și contribuții sociale/CASS luna aceasta pentru anul trecut-cabinet individual de psihologie-1800 de lei, în condițiile în care eu mai am un job ca profesor și sunt asigurata. Am resit pe minus după ce am plătit impozitele și nu înțeleg cum s-a ajuns la situația asta. Contabila a bifat CAS în condițiile în care nu m-a întrebat dacă vreau și nici nu m-a anunțat ca a bifat. Se mai poate face o declarație rectificativă sau rămâne așa?
Adina
-

28 mai 2024 at 7:30

Buna dimineneata ...sunteti foarte explicit si foarte ok...mult succes pe mai departe !!o zi buna
Alex
-

28 mai 2024 at 4:56

Studentii care au implinit varsta de 26 de ani desi nu au terminat studiile,(fiica mea este studenta la medicine in anul 6)de ce trebuie sa plateasca asigurari de sanatate?
POALI GABRIELA
-

27 mai 2024 at 7:08

Bună ziua,daca sunt deja asigurat lucrez și eu și soția lucram apoi avem un IF pe creșterea albinelor pe care de fapt l.am închis până pe 25/05/2024 mai trebuie să plătim aceasta sănătate de 1989 lei??
Ilie
-

27 mai 2024 at 4:31

Daca PFA nu va desfasura activitate in anul 2024 (venituri = 0; cheltuieli = 0) este obligata la plata CASS?
Loredana Tirlea
-

30 decembrie 2023 at 0:12

Persoana fara venituri, am depus declaratia in 30 Noiembrie 2023, formularul mi-a indicat 3300 salariul minim, deci a rezultat ca am de platit 1980 lei. (Sa stiti ca optiunea de 3000 nu mergea pe formular.) Ma inseala sistemul? (Este incorecta nota de mai sus: "Creșterea salariului minim brut pe economie, de la 1 Octombrie 2023, nu afectează calculele plafoanelor pentru care se datorează CAS si CASS; pentru tot anul 2023 se utilizează salariul minim brut pe economie, de 3.000 lei.")
Angela
-

14 decembrie 2023 at 19:29