Care sunt noutatile din proiectul de Cod Fiscal 2016
Aceste date nu mai sunt de actualitate. Te rog citește articolul cu modificările din Codul Fiscal publicat în Monitorul Oficial. Apasă aici.
Proiectul de cod fiscal pentru 2016 se afla de câteva săptămâni pe agenda Parlamentului. În varianta inițiala sunt propuse reduceri de taxe și impozite pentru societăți comerciale dar, din păcate, sunt modificări care au ca rezultat creșteri de taxe și contribuții pentru persoanele care desfășoară activități independente.
Principalele modificări au în vedere stabilirea bazei de calcul la contribuția de asigurări sociale – pensie pentru PFA si II.
– În proiect se propune ca persoanele care sunt salariați și obțin venituri din activități independente sa plătească contribuție. În acest moment salariații care sunt și PFA sau II sau membrii IF (intreprindere familiala) sunt exceptați de la plata CAS.
– Se propune eliminarea posibilității de alegere a venitului la care se aplică procentul CAS. In prezent, dacă o PFA sau II, este obligata sa se asigure, poate alege acest venit intre un minim de 845 lei pe lună și un maxim de 12.075 lei (referitor la impozitele și contribuțiile din 2015 sunt mai multe detalii aici https://contapp.ro/taxe-si-contributii-pfa-in-2015/ ).
– Astfel, conform propunerii de mai sus din 2016 se va plăti contribuție la baza minima de calcul (egala cu 35% din salariul mediu brut pe țară la care se aplica cota de contribuție 26,3%) sau la venitul realizat dacă acesta este mai mare decât baza minima de calcul. Pentru anul 2015 contribuția minima este 222,00 lei (26,3% din baza minimă de calcul de 845,25 lei = 35% din 2415 lei). In continuare baza de calcul maxima nu poate depăși 5 salarii medii brute pe economie.
– În cursul anului se fac plăți anticipate de contribuție la pensie calculata la baza minima de calcul urmând ca anul următor sa se faca regularizarea. Astfel dacă venitul realizat, determinat în sistem real, este sub plafonul minim, plățile anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale nu se restituie, acestea fiind luate în calcul la stabilirea stagiului de cotizare şi la stabilirea punctajului pentru pensionare.
– Se menține prevederea conform căreia persoanele fizice care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim, nu au obligația depunerii declarației de asigurat și nu datorează plăți anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale.
– În ceea ce privește contribuția la sănătate se plafonează baza lunară de calcul care nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori a câștigului salarial mediu brut pe țară. Legislația curenta prevedea ca procentul de 5,5% se aplica la tot venitul, fără plafon. În continuare baza minima de calcul rămâne salariul minim brut pe țară, calculat anual.
– Se elimină contribuţia de asigurări sociale de sănătate din categoria cheltuielilor deductibile la calculul impozitului pe venit.
Urmează ca Parlamentul sa aprobe varianta definitvă. Vom face atunci calculele necesare pentru a stabili care soluție de organizare a unei afaceri mici, (salariat/PFA-II/micro-intreprindere) este mai avantajoasa.
Așteptăm deci!
3 comentarii
Buna ziua, aveti un raspuns exact legat de taxele pe care le va avea de plata un PFA cu norma de venit? Multumesc.
30 septembrie 2015 at 11:29
Buna ziua,
Imi puteti spune cum afecteaza schimbarile din codul fiscal o PFA cu norma de venit?
Procentul CAS se va aplica in acest caz la norma de venit (aceasta fiind mai mare decat baza minima de calcul)?
Multumesc,
Alecs
30 iunie 2015 at 6:56
Buna ziua.Sa asteptam varianta definitiva si finala a codului fiscal. Pana atunci se pot schimba multe.
9 iulie 2015 at 16:28