Ajutor de 2.253 lei pe luna pentru profesionisti

Impozitarea ajutorului de 2.253 lei acordat profesionistilor

Conform Ordonantei 226/2020, pentru indemnizatia incasata se datoreaza:

  • Contributie de asigurari sociale (pensie) – CAS – 25%;
  • Contributie de asigurari sociale de sanatate – CASS – 10%;
  • Impozit pe venit 10%, care se aplica la diferenta dintre indemnizatia incasat si contributiile sociale calculate;

Vezi in acest articol mai multe detalii, inclusiv o aplicatie de calcul rapid a impozitului pe indemnizatia PFA.

Actualizare 10 Decembrie. Perioada pentru care se acorda indemnizatia se prelungeste pana la data de 30 Iunie 2021.

1)Măsurile prevăzute de art. 1 alin. (1) şi art. 3 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă se aplică până la data de 30 iunie 2021.

(2)În perioada 1 ianuarie 2021-30 iunie 2021, măsura prevăzută de art. 3 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă se aplică profesioniştilor, astfel cum sunt reglementaţi de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, precum şi persoanelor care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, republicată, cu modificările ulterioare, care au beneficiat de indemnizaţia prevăzută la art. XV alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020

Baza legala: HOTĂRÂRE nr. 1046 din 4 decembrie 2020 privind completarea Hotărârii Guvernului nr. 719/2020 pentru aprobarea procedurii de decontare şi de plată a sumelor acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă

Actualizare 18 Septembrie. Masura este activa si se poate depune cerere pentru indemnizatie, pe site-ul aici.gov.ro

Intra pe site-ul aici.gov.ro si selecteaza: Procedura acordare indemnizatie potrivit art. 3 din OUG 132/2020 pentru persoane fizice autorizate (PFA), intreprinderi individuale (II) si familiale (IF), profesii liberale (PF), alta categorie.-41,5%.

Ajutorul poate fi solicitat in luna curenta pentru luna anterioara. Cererile se pot depune in fiecare luna, pana cel tarziu 31 decembrie 2020.

Cum se obtine indemnizatia pentru luna August

Documentele pentru acordarea indemnizatiei pfa aferente lunii August se transmit pana la sfarsitul lunii sepetembrie exclusiv pe platforma dedicata – AICI.GOV.RO:

  • selecteaza procedura si institutia;
  • descarca formularul pdf;
  • completeaza cererea si declaratia si completeza-le conform cu: 

GHIDUL OFICIAL PENTRU DEPUNEREA CERERII DE INDEMNIZATIE PFA.

Important! Fisierul PDF trebuie sa fie de maxim 5MB. Pentru a te incadra optimizeaza mai intai imaginile/scanurile si apoi adauga-le la PDF.

PENTRU INFORMATII LEGATE DE CERERE: intra pe aici.gov.ro, selecteaza procedura si institutia, apasa CONTINUA si in dreapta sus gasesti butonul CONTACTEAZA-NE unde va apare numarul de telefon din judetul tau.

Despre ajutorul de 2.253 lei pentru profesionisti

Prin Ordonanta de Urgenta nr. 132 din 10 august s-a aprobat un nou ajutor pentru profesionisti, afectati de reducerea temporara a activității determinata de starea de urgență/alertă/asediu.

De acest ajutor beneficiaza aceleasi categorii de profesionisti care au incasat si indemnizatia de ajutor care s-a platit de la inceputul starii de urgenta (15 martie 2020) Daca pe timpul starii de urgenta indemnizatia a fost accesibila pentru un numar mare de persoane, in ultima perioada aceasta a fost acordata doar pentru activitatile afectate de starea de alerta, conform listei stabilite de Guvern. Ca urmare, multi profesionisti nu au mai incasat indemnizatia, pentru ca, cel putin teoretic, ei isi pot desfasura activitatea si obtine venituri.

Cine este eligibil pentru incasarea ajutorului de 2.253 lei pe luna

Sunt indreptatiti pentru incasare ajutorului, profesionistii organizati ca Profesii Liberale, PFA, II, IF si persoanele care au încheiate convenții de muncă în baza Legii cooperației (L1/2005).

Valoarea ajutorului acordat si impozitul datorat

Valoarea lunara a ajutorului este egala cu 41,5% din salariul mediu pe economie stabilit pentru 2020 si egal cu 5.429 lei;

  • 5.429 x 41,5% = 2.253 lei pe luna – brut, (net = 1.318 lei);

Ajutorul de 41,5% se impoziteaza la fel ca si indemnizatia din primavara.

  • Contributie de asigurari sociale (pensie) – CAS – 25%;
  • Contributie de asigurari sociale de sanatate – CASS – 10%;
  • Impozit pe venit de 10%, care se aplica la diferenta dintre indemnizatia incasata si contributiile sociale calculate;

Calculul obligatiilor fiscale se efectueaza de catre beneficiar, prin aplicarea procentelor de mai sus la valoarea indemnizatiei incasate si se declara prin declaratia unica in anul 2021.

Termenul de plata a impozitului si contributiilor datorate este 25 mai 2021.

Exemplu: Un studiu de caz, cu declaratia unica completata, gasesti in Ghidurile pentru Activitati Independente.

Cum se obtine ajutorul

Plata indemnizatiei se realizeaza la cererea profesionistului adresata Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala, pe site-ul aici.gov.ro.

Extras din hotararea nr. 719 din 27 august 2020 pentru aprobarea procedurii de decontare şi de plată a sumelor acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 132/2020:

(1) Pentru a beneficia de indemnizatia prevazuta la art. 3 alin. (1) din ordonanta de urgenta, persoanele îndreptatite depun în format electronic sau în format letric, la agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, cererea însotita de copia actului de identitate si de o declaratie pe propria raspundere privind îndeplinirea conditiilor de acordare a indemnizatiei.

(2) Cererea si declaratia pe propria raspundere prevazute se transmit la agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, în a caror raza teritoriala îsi au sediul social, în luna curenta pentru plata indemnizatiei din luna anterioara.

(3) Plata indemnizatiei se efectueaza în cel mult 10 zile de la data depunerii documentelor potrivit prevederilor.

 (4) Modelele cererii si declaratiei pe propria raspundere se stabilesc prin ordin al ministrului muncii si protectiei sociale, la propunerea Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala, în termen de cel mult 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotarâri.

Pentru depunerea în format electronic a cererilor si a documentelor prevazute se pot folosi modele de cereri si formulare electronice publicate pe platforma Punctul de contact unic electronic sau pe platforma aici.gov.ro.

Textul din OUG 132 cu indemnizatia pentru profesionisti

Art. 3 (1) În cazul reducerii temporare a activitatii determinate de situatiile prevazute la art. 1 alin. (1), pe perioada stabilita potrivit prevederilor art. 1 alin. (5), profesionistii, astfel cum sunt reglementati de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, precum si persoanele care au încheiate conventii individuale de munca în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei, republicata, cu modificarile ulterioare, beneficiaza, la cerere, în baza declaratiei pe propria raspundere, de o indemnizatie lunara de 41,5% din câstigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) Plata indemnizatiei prevazute la alin. (1) se realizeaza de la bugetul de stat alocat Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, prin Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala si agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene,respectiv a municipiului Bucuresti.

(3) Pentru indemnizatia prevazuta la alin. (1) se datoreaza impozit pe venit, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, în cotele prevazute în Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, sau potrivit reglementarilor specifice, în cazul profesionistilor asigurati în sisteme proprii de asigurari sociale.


(4) Obligatiile fiscale mentionate la alin. (3) se declara prin declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si se platesc de catre persoanele fizice beneficiare la termenul prevazut la art. 122 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia persoanelor care au încheiate conventii individuale de munca în baza Legii nr. 1/2005, republicata, cu modificarile ulterioare, ale caror obligatii fiscale se declara, se retin si se platesc de catre societatea cooperativa, prin declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, la termenele prevazute la art. 147 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare

(5) Durata efectiva de aplicare a masurii prevazute la alin. (1), categoriile de profesionisti, precum si procedura de plata a indemnizatiei se stabilesc prin hotarârea Guvernului prevazuta la art. 1 alin. (5). Prin exceptie, în anul 2020, beneficiaza de indemnizatia prevazuta la alin. (1) profesionistii si persoanele care au încheiate conventii individuale de munca în baza Legii nr. 1/2005, republicata, cu modificarile ulterioare, care au beneficiat de indemnizatia prevazuta la art. XV alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri în domeniul protectiei sociale în contextul situatiei epidemiologice determinate de raspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, cu completarile ulterioare.

Economist și antreprenor, absolvent ASE, Facultatea de ​Contabilitate și ​Informatică de ​Gestiune. Din 2010 sunt specializat în ​contabilitatea și fiscalitatea persoanelor care desfășoară activități independente (PFA, PFI, II, Profesii liberale) sau obțin venituri din alte surse (chirii, investiții etc). În 2012 am înființat site-ul Gestiunepfa.ro, una dintre sursele principale de informații pentru cei interesați, iar din 2021 am lansat aplicația ContApp - platformă online de management fiscal-contabil pentru PFA și Profesii Liberale.

Leave a comment

483 de comentarii

Dar pe aici gov încă apare ajutorul .stie cineva ceva? Am înțeles ca se mai acorda încă 3 luni

Ticula Romina
-

6 septembrie 2021 at 17:52

Buna. Se poate depune și luna aceasta ?

Ticula
-

6 septembrie 2021 at 17:18

La punctul 2 se trece venitul brut realizat pe 2020 (din declaratia unica din 2021) sau venitul net realizat pe 2020 (din aceeasi declaratie unica).
M-am gandit ca daca la punctul 1 se trece media incasarilor brute pe 2019, atunci si la punctul 2 se trece tot venitul brut, dar nu sunt sigura.

Multumesc,
Roxana

Roxana Constantinescu
-

9 august 2021 at 14:20

Bună ziua! Va întrat bani pe luna iunie ?
Arad

Kutnik Lenuta
-

7 august 2021 at 8:51

    Eu tocmai am aflat pentru Cluj că nu voi primi pentru iunie și nici iulie deoarece am 0 încasări.se consideră că nu au fost restricții și raportat la rata de infectare nu ar fi de ce sa nu putem incasa.
    Minunat!

    Mai ales când afli după ce nu mai poți face nimic.

    Andreea
    -

    11 august 2021 at 9:32

‘@KARMEN haha, din acelasi motiv pentru care am primit acum 2, 3 luni o decizie prin care mi se cerea restituirea sumei incasate pe 2 luni (suma pe care, dupa verificarile lor, am primit-o fara a avea drept). Una dintre lunile pentru care mi se cerea returnarea ajutorului a fost august – pentru ca in august 2020 as fi avut incasari mai mari decat in august 2019…EU IN AUGUST 2019 NU AVEAM PFA-UL:)))

ALEXANDRA
-

6 august 2021 at 6:51

#Alexandra
Asta mi se pare ireal cu „dacă crezi tu ca nu te încadrezi, da banii înapoi”!!!! E de noaptea mintii.
Pentru ce mai trece cererea aia prin atâtea verificări, pentru ce mai așteptăm confirmarea inspectorilor specializați, pentru ce mai sunt ei angajați…??!!!
Ireal.

Karmen
-

6 august 2021 at 6:42

Bună, probabil e o eroare de sistem.

Karmen
-

6 august 2021 at 6:39

Bună,va mai apare ceva pe gov.ro ? Mie nu îmi mai apare niciun ajutor.oare s-au scos toate ?

Ticula Romina
-

6 august 2021 at 6:21

Buna ziua! I.I am deținut un chiosc stradal pe care l-am cedat unui prieten preluindul pe firma lui.Eu inca nu am radiat firma in ideea ca voi deschide altceva.Intrebarea mea este: pot depune pentru indemnizatie daca nu mai am punctul de lucru?

Marin
-

4 august 2021 at 15:46

Si da, si eu am primit suma aferenta in urma delcaratiei ‘gresite’ trimise. Mi s-a spus ca daca sunt de parerea ca nu ma incadrez, sa ii restitui (desi intrebarea mea nu insinua ca nu m-as incadra, ci daca la un moment dar mi se va cere restituirea sumei)

ALEXANDRA
-

3 august 2021 at 11:14

‘@KARMEN – si eu am completat cu venitul estimat in cererea depusa luna trecuta iar azi, in urma altei discutii cu consilierii de la AJPIS, mi-au cerut sa fac o rectificativa pentru luna trecuta, in care sa trec venitul realizat in 2020. Stiu ca asa ar fi normal – daca ni se cere clar, negru pe alb, sa scriem A, sa scriem A, nu B.

ALEXANDRA
-

3 august 2021 at 11:11

Sunt întru totul de acord. Exprimarea clara „venit estimat” în declarația unica 2020 mie mi se pare clara. Ne referim strict la declarația unica 2020 și la venitul estimat.
Asta este doar părerea mea confirmata prin plata efectuata în contul meu în urma completării cererii astfel.
Bafta tuturor!
(urmează valul 4 deci vor acorda pana la sf anului cel mai probabil)

Karmen
-

3 august 2021 at 11:01

EXACT!!! aduna înapoi la buget prin taxele și impozitele obligatorii (indiferent de scutirile acordate de legile în vigoare!!!) 40% din suma.

Karmen
-

3 august 2021 at 10:57

Cand scrie ESTIMAT, nu ai cum sa suni si sa ti spună ca venit declarat. Treci estimat, ca asa scrie acolo. Daca tu esti din Cluj si scrii Valcea, n ai cum sa primesti banii. Ca ti se cere județul tau. ‍♂️

FLORIN DANIEL GRECU
-

3 august 2021 at 10:44

Sunt 3 confirmări care trebuie primite de la ei, înainte de primirea banilor. Am detaliat mai jos.

Karmen
-

2 august 2021 at 16:55

    În 2020 am primit lunar suma aferentă, o singură confirmare pe mail, iar din ianuarie nu mi-au mai dat nici un ban, deși am primit aceeași confirmare ca anul trecut……

    Razvan
    -

    6 august 2021 at 8:35

Am depus din ianuarie până în iunie 2021, pentru 41,5 am primit confirmarea, dar nu am primit nici un leu !! M-am lecuit, nu-mi mai trebuie nimic !!

Razvan
-

2 august 2021 at 14:24

Mulțumesc. (desi tot este incorect… Nu te poți exprima venit estimat și sa ceri venit realizat… Nu e ok)

Karmen
-

2 august 2021 at 12:17

Va rog frumos sa editați la pc 2 anul 202…
(mie tot mi se pare aiurea formularea venit estimat dacă ei vor venit realizat….)

Karmen
-

2 august 2021 at 12:15

Punctul 2: VENITUL DECLARAT IN 2021/ REALIZAT IN 2020, nu ESTIMAT**

ALEXANDRA
-

2 august 2021 at 11:57

Informatii noi! Am reusit chiar acum sa discut cu doamna de la AJPIS responsabila pentru acordarea acestui ajutor, si:
Pe declaratie:
Punctul 1: se trece suma trecuta si pe vechile declaratii – media incasarilor lunare brute pe 2019.
Punctul 2: VENITUL DECLARAT/ REALIZAT IN 202, nu ESTIMAT
Punctul 3: CAT S-A INCASAT IN STAREA DE URGENTA – DACA S-A INCASAT PE INTREAGA PERIOADA, SUMA VA FI DE 10246ron
Punctul 4: DE CAND S-A RELUAT ACTIVITATEA DE DUPA STAREA DE URGENTA – cum am scris mai jos, eu voi calcula din august 2020, nu din iunie 2020.
Sper ca va ajuta aceste informatii!

ALEXANDRA
-

2 august 2021 at 11:43