Obligatiile PFA privind prevenirea si stingerea incendiilor

Autorizatiile de securitate la incendiuCare sunt obligatiile persoanelor fizice independente care desfasoara activitati economice in ceea ce priveste prevenirea si stingerea incendiilor.

Ca urmare a evenimentului petrecut anul trecut in clubul Colectiv cand 64 de tineri si-au pierdut viata intr-un incediu criminal, autoritatile romane s-au hotarat sa-si faca treaba si sa aplice legea. Asa cum se intampla de regula, fie la nivel personal sau colectiv,  invatam doar din experienta, in urma dramelor suportate.

Domeniul prevenirii si stingerii incendiilor este reglementat de un hatis de legi, norme, ordine ministeriale, ordonante de urgenta care, fiecare in parte si toate la gramada, stabilesc reguli, responsabilitati, principii, obligatii ce revin agentilor economici cu privire la stingerea incendiilor. Am trecut prin o mare parte dintre acestea si voi scire  despre ele mai jos.

Sunt doua categorii de agenti economici: 

     1.Cei care trebuie sa obtina de la Inspectoratul pentru situatii de Urgenta (ISU)  avizul sau autorizatia de securitate la incendiu (sunt diferite). Cererea, impreuna cu mai multe documente  se depune la ISU din raza judetului in care se afla constructia. Termenul pentru obtinerea avizului sau autorizatiei a fost recent prelungit pana la data de 30 Iunie 2017.

Obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu revine beneficiarului investitiei ori persoanei fizice sau juridice care finantează şi realizeaza investitii noi sau interventii la constructiile existente.

Pana la data obtinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, raspunderea pentru functionarea constructiilor şi amenajarilor din punct de vedere al asigurarii cerintei de securitate la incendiu revine exclusiv beneficiarilor investitiilor.

In cazul în care este constatată încalcarea grava a cerintei de securitate la incendiu, autoritatile pot decide oprirea functionarii ori utilizării constructiilor/amenajarilor fara a mai aştepta obtinerea autorizatiei amintite. Mai mult, din noiembrie 2015 personalul ISU poate şi sa sigileze constructiile şi amenajarile firmelor care nu respecta regulile de siguranta la incendiu. 

Descarca Hotararea nr. 571 din 10 august 2016 care stabileste care sunt categoriilor de constructii şi amenajari care se supun avizarii ai/sau autorizarii privind securitatea la incendiu. Acestea sunt enumerate in anexa 1 si 2. Verifica daca te incadrezi.

      2. A doua categorie de agenti economici este formata din agenti economici care nu se incadreaza  in categoria  de mai sus. Aici, enumeram toate societatile comerciale, persoane fizice autorizate – (PFA, II, IF), persoane fizice independente (PFI), care au autorizat la registrul comertului activitati economice la punctul de lucru si/sau la sediul profesional, fie ca au sau nu salariati.

Conform legii 307/2006 (apararea, prevenirea si stingerea incendiilor) si normelor generale de aplicare din 2007, toti agentii economici au obligația efectuării unei evaluări a riscului de incendiu.  Aceasta se face de firme sau specialisti independenți, nu de angajatii ISU.

Din punct de vedere practic, daca nu ai reusit sa faci o evaluare a riscului de incendiu cu o firma specializata, iti recomand sa ai la birou/punctul de lucru/magazin/spatiu de productie/prestari servicii, cel putin:

  • un plan de evacuare completat,
  • un stingator de incediu, care trebuie verificat anual,
  • semnalistica necesara – semn cu stingator, semn de evacuare,
  • instructiuni proprii de aparare impotriva incendiilor.

Daca ai salariati iti recomand sa apelezi la un specialist care sa intocmeasca documentatia completa.

Legislatie specifica pentru prevenirea si stingerea incendiilor:

LEGE nr. 307 din 12 iulie 2006 privind apararea impotriva incendiilor,

NORME GENERALE din 28 februarie 2007 de aparare impotriva incendiilor,

ORDIN nr. 187 din 19 august 2010 pentru aprobarea Dispozitiilor generale privind apararea
impotriva incendiilor la spatii pentru comert,

NORME METODOLOGICE din 6 ianuarie 2011 de avizare şi autorizare privind securitatea la
incendiu şi protecţia civilă,

ORDONANTA DE URGENTA nr. 52 din 3 noiembrie 2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor,

LEGE nr. 33 din 17 martie 2016 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 52/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor

HOTARARE nr. 571 din 10 august 2016 pentru aprobarea categoriilor de construcţii şi  amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu.

Daca ai intrebari, nelamuriri sau completari te rog scrie-mi mai jos.

Multumesc!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

7 comentarii

Buna ziua ! Am o nelamurire .....Un PFA cu domeniu de activitate " servicii administrare imobile " are obligatia sa depuna formularul 101 ? Va multumesc !
Rusu Ovidiu
-

17 februarie 2017 at 10:45

    Buna ziua. 101 este depus de persoanele juridice societati comerciale.
    Constantin
    -

    27 februarie 2017 at 11:35

Buna seara.Sunt PFA pe activitati de creatie artistica-pictez casete genti in bucatarie si as vrea sa stiu daca am nevoie de plan de evacuare ptr incendiu,norme ,stingator si ce mai prevede legea.Mentionez acestea pentru ca activitatea mea o reprezintă comertul online si nu vand prin case de marcat.Va multumesc.Maria
Maria
-

13 decembrie 2016 at 15:42

    Buna seara. Daca aveti activitati autorizate la sediu sau la punctul de lucru (daca este) trebuie sa aveti plan de evacuare si stingator.
    Constantin
    -

    19 decembrie 2016 at 20:33

Buna ziua, sunt un PFA cu sediu comercial acasa fara activitati economice la sediu. Sunt nevoita sa fac evaluarea respectiva? Multumesc anticipat, MAria
L.Maria
-

11 octombrie 2016 at 6:38

    Buna ziua! Nu sunteti obligata.
    Constantin
    -

    17 octombrie 2016 at 11:27

Buna ziua. Un raspuns scurt si concis. Sint PFA cu sediu in propriu apartament, folosesc o camera, lucrez singur la calculator, in PFA. Am nevoie de autorizatie de securitate la incendiu?
Silaghi Florian
-

12 septembrie 2016 at 9:37