Impozitul pe venit la PFA cu doua sau mai multe activitati

Facebook profile photoStabilirea impozitului pe venit la o PFA sau II cu doua sau mai multe activitati se face in functie de sistemul de impunere ales.

A. Daca activitatile sunt impozitate la norme de venit anual, venitul net se stabileste conform Cod Fiscal art. 48 alin (5) Dacă un contribuabil desfăşoară două sau mai multe activităţi care generează venituri comerciale, venitul net din aceste activităţi se stabileşte prin însumarea nivelului normelor de venit corespunzătoare fiecărei activităţi.

Conditia este ca toate activitatile desfasurate sa fie  impozitate la norme de venit. Verifica aici lista . Altfel se aplica alin (6) În cazul în care un contribuabil desfăşoară o activitate impusa la norma de venit şi o altă activitate independentă, venitul net anual se determină pe baza contabilităţii în partidă simplă, conform art. 48.

B. Atunci cand  activitatile inregistrate pe acelasi PFA sau II sunt  impuse pe baza contabilitatii in partida simpla  venitul net se determina conform  art. 80 pe fiecare sursa de venit:

(1) Venitul net anual impozabil se stabileşte pe fiecare sursă din categoriile de venituri menţionate la art. 41 lit. a) (venituri din activitati independente), c) şi f) prin deducerea din venitul net anual a pierderilor fiscale reportate.

(3) Pierderea fiscală anuală înregistrată pe fiecare sursă din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor şi din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură se reportează şi se compensează cu venituri obţinute din aceeaşi sursă de venit din următorii 5 ani fiscali.

Contribuabilii care încep o activitate independentă, precum şi cei care realizează venituri din activităţi agricole impuse în sistem real, silvicultură şi piscicultură, pentru care sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activităţi independente, au obligaţia declarării veniturilor şi cheltuielilor estimate a se realiza în anul de impunere, pe fiecare sursă şi categorie de venit. Declararea veniturilor şi a cheltuielilor estimate se face prin depunerea declaraţiei privind venitul estimat/norma de venit, pe fiecare sursă şi categorie de venit, la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data producerii evenimentului.

Contribuabilii care în anul anterior au realizat pierderi și cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decât anul fiscal, precum și cei care, din motive obiective, estimează că vor realiza venituri care diferă cu cel puțin 20% față de anul fiscal anterior depun, odată cu declarația privind venitul realizat, și declarația privind venitul estimat/norma de venit. 

Termenul de depunere este de 25 mai a anului de impunere.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

19 comentarii

Buna ziua. La o intreprindere individuala cu mai multe coduri CAEN, 3 , in declaratia unica se trece fiecare cod separat, sau se trece pe sursa de venit , toate cele trei coduri sunt din activitati independenete.Multumesc!
Holom Iuliana
-

4 mai 2024 at 9:49

Buna seara. Am un PFA inffintat acuma 10 ani cu codul caen 9319 in Sistem Real. Anul Trecut am mai adaugat un cod caen 6202 si am ramas tot in sistem real, desi as fi vrut sa trec pe norma de venit (persoana care lucra in ziua respectiva cand am adaugat noul cod caen mi-a zis ca nu pot sa trec la norma de venit daca am 2 coduri caen pe un PFA). Intre timp dupa ce m-am documentat mai bine am observat ca se poate totusi sa treci pe norma de venit daca cele doua coduri se regasesc in tabelul cu normele de venit pe judetul unde este infiintata firma, insa nu am o parere oficiala. Imi puteti confirma/infirma acest lucru? Mentionez ca cele doua coduri caen se afla in lista de norme de venit pe anul 2022. In cazul in care se poate trece pe norma de venit, care ar fi procedura? Eu deja am depus de luna trecuta declratia unica, se mai poate face ceva anul acesta? Multumesc.
Catana Gabriel
-

10 februarie 2022 at 20:43

    Buna ziua! Puteti trece pe norma de venit prin declaratia unica. Normele de venit se cumuleaza si platiti impozit la valoarea totala.
    Constantin
    -

    23 februarie 2022 at 15:14

Buna ziua,va rog, la un II care are doua coduri CAEN , spalatorie auto si comert cu nisip si pietris este nevoie de doua case de marcat, adica una pentru spalatoria auto si alta pentru comert?Multumesc.
Iuliana
-

22 martie 2021 at 16:58

    Buna ziua! Aveti nevoie de o singura casa de marcat. Va configurati pe casa mai multe servicii. Va ajuta distribuitorul casei de marcat.
    Constantin
    -

    1 aprilie 2021 at 7:59

Buna ziua, la o Intreprindere individuala cu doua coduri CAEN , una florarie si un fast food , pe una are piedere , pe cealalta profit , un DU se trece fiecare categorie de venit separat ? In programul de contabilitate SAGA PS , am lucrat pe grupe iar la sfasitul anului impozitul il calculeaza cumulat pe cele doua grupe. Multumesc.
iuliana
-

31 mai 2020 at 15:55

Un pfa cu doua coduri caen poate functiona pe un cod pe baza de norma de venit si la celalalt cod in sistem real?
Iulia
-

12 ianuarie 2018 at 19:21

Buna ziua!Mi-am facut PFA ca activitate principala muzica, interpretare artistica cod CAEN 9001. Se poate sa practic si ingineria(proiectare si consultanta tehnica) cod CAEN 7112(l-am pus la activitati secundare), adica sa am un singur facturier si chitantier pentru toate activitatile (act. principala + act. secundare)inregistrate la Camera de Comert. Sau trebuie facute alte acte(am auzit ceva de activare cod CAEN daca vreau sa lucrez si in domeniul activitatilor secundare) P.S. Muzica o fac ca si Hobby(am terminat Scoala de arte) si ingineria ca si meserie(absolvent Facultatea de C-tii)....am diploma pt. ambele activitati
Dan Stefan
-

10 decembrie 2015 at 7:50

Buna ziua, sunt PFA in sistem real incepand cu data de 01.09.2015 si din pacate am completat gresit declaratia 220 atunci cand m-am inregistrat, in sensul ca atunci cand am completat venitul brut/ net estimat, am completat cu venitul lunar , nu trimestrial. Imi puteti raspunde va rog daca se poate remedia aceasta greseala ? Multumesc frumos
andra but
-

25 septembrie 2015 at 10:53

Buna seara.Mi-am facut un II cu codul 4791 respectiv comerț on line .Problema mea este ca deoarece site-ul este încă in lucru,nu pot sa-mi incep activitatea.Probabil voi începe peste câteva luni,dar cei de la ANAF mi-au spus sa trec un venit minim .Dar totusi daca nu realizez nici un venit pana la sfarsitul anului cum se justifica acea declaratie in acte.Adică sunt obligată sa trec un venit pe care eu nu-l realizez.Multumesc
Anonim
-

24 august 2015 at 20:45

Buna seara! As dori sa infiintez un PFA cu activitate 5911 - Activitati de productie cinematografica. Dar as dori sa adaug si 5912 - Activitati de post - productie cinematografica. Trebuie sa tin evidenta veniturilor separat? Multumesc
Cristiana
-

13 august 2015 at 20:03

    Buna ziua! Va cere cineva explicit cele 2 coduri CAEN? Dupa opinia mea nu aveti nevoie de doua coduri. E suficient unul, cel care reflecta activitatea principala.
    Constantin
    -

    17 august 2015 at 12:38

Buna ziua. In cazul in care activitatea noastra se numeste "Confectionarea si/sau comercializarea de gablonturi, martisoare si felicitari", iar aici sunt incluse 2 coduri CAEN, unul pt.confectionare si altul pt.comercializare, se considera ca desfasuram 2 activitati(adica se numara codurile CAEN), sau se numara activitatea principala? Va multumesc pt.raspuns.
Mika- Leya
-

6 mai 2015 at 6:15

    Buna ziua, In cazul dvs veniturile se obtin din comercializarea productiei. Este o singura activitate.
    Constantin
    -

    25 mai 2015 at 16:36

Asadar, daca am 12 coduri caen, am 12 surse de venit si completez hartii separat pentru fiecare?
Corina
-

15 februarie 2015 at 1:34

    Daca fiecare cod CAEN reprezinta o sursa de venit in sine. Mai sunt si coduri CAEN care sunt adiacente unei activitati: transport, ambalare..
    Constantin
    -

    16 februarie 2015 at 17:56

      Adica trebuie sa tin cate un registru pentru fiecare? Cate un inventar pentru fiecare etc.? Mi se pare ilogic. Eu folosesc acelasi calculator pentru toate, de exemplu... Cum il impart?
      Corina
      -

      16 februarie 2015 at 22:52

Buna seara, La intreprindere individuala se poate angaja chiar si cel care infinteaza aceasta societate? Va multumesc, Cu stima Elena COMAN
elena coman
-

22 ianuarie 2015 at 22:14

    Titularul nu se poate angaja. Nu are de ce.
    Constantin
    -

    3 februarie 2015 at 18:31