Taxe PFA 2025. CAS, CASS și impozite datorate de PFA și Profesii Liberale în 2025

Taxe PFA 2025. Veniturile pentru care se datorează impozit și contribuții sociale:

  • Venituri din activități independente organizate ca:
    • PFA – Persoană Fizică autorizată;
    • II – Întreprinderi Individuale;
    • PFI – Persoană Fizică Independentă;
    • IF – Întreprinderi Familiale și alte asocieri;
  • Venituri din Profesii Liberale înregistrate la ANAF și la organizațiile profesionale de care aparțin;

Salariul minim brut pe economie în 2025

Pentru tot anul 2025 plafoanele pentru contribuții sociale, CAS si CASS, se calculează în raport cu salariul minim brut pe economie în vigoare la data de 1 ianuarie 2025, stabilit prin hotărâre de guvern la valoarea de:

  • 4.050 lei (nu se iau in considerare alte modificări ale salariului minim brut anunțate în cursul anului 2025).

Impozit PFA 2025 – 10% Impozit pe venitul realizat în 2025

  • Cota de impozit pe venit este de 10%, se calculează astfel:

a. Pentru activitățile impuse în sistem real, baza de calcul este venitul impozabil, care se calculează astfel:

  • pasul 1, se calculează venitul net = cu diferența dintre venitul brut încasat și cheltuielile deductibile plătite în cursul anului fiscal – în funcție de acesta se stabilește dacă se datoreaza CAS și CASS.
  • pasul 2, din venitul net se scad pierderile reportate din anii precedenți și contribuțiile sociale datorate (CASS si CASS) și rezultă venitul impozabil.

b. pentru activitățile impuse cu normă de venit baza de calcul este norma de venit.

Valoarea impozitului de plată se obține prin aplicarea procentului de impozit, de 10%, la valoarea normei de venit, sau a normelor de venit cumulate dacă sunt mai multe activități autorizate la ONRC. Norma de venit poate fi corectată în funcție de mai multe criterii.

Important! Dacă în 2024 s-a depășit plafonul de 25.000 euro, calculat la cursul mediu anual din 2024, începând cu anul 2025 este obligatorie impozitarea în sistem real.

Norma de venit sau sistem real

Contribuabilii care în anul fiscal 2024 au înregistrat un venit brut anual încasat mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro (la cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Națională a României la sfârșitul anului fiscal), au obligația determinării venitului net anual în sistem real, începând cu anul fiscal 2025.

  • Plafonul în lei 25.000 x –– lei = ––- lei

Atentie! Pentru stabilirea incadrarii in plafonul de 25.000 euro luăm în calcul totalul sumelor încasate în RJIP, în cursul anului 2024 (cu încasările în valută la data și cursul valabil în ziua respectivă).

Taxe PFA. 2025. Contribuția de asigurări sociale (pensie) – CAS 2025

Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente, din una sau mai multe surse, precum și contribuabilii care obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, sunt obligate să plătească contribuție de asigurări sociale dacă obțin în anul curent, venituri nete a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 sau 24 de salarii minime brute pe țară, în vigoare la data de 1 ianuarie 2025.

  • plafonul de 12 salarii = 48.600 lei – CAS datorată = 12.150 lei;
  • plafonul de 24 salarii = 97.200 lei – CAS datorată = 24.300 lei;

Încadrarea în plafonul anual de cel puțin 12 sau 24 de salarii minime brute pe țară, se efectuează prin cumularea veniturilor nete și/sau a normelor anuale de venit din activități independente.

Baza anuală de calcul al contribuției de asigurări sociale, în cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente, o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât nivelul a 12 sau 24 de salarii de bază minime brute pe țară.

Persoanele fizice care desfășoară activități independente pentru care impozitul și contribuțiile NU se rețin de către plătitorul de venit, depun declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor.

Dacă venitul net realizat este mai mare de 48.600 lei, persoana fizică are obligația să se asigure în sistemul de asigurări sociale de stat și să aleagă venitul la care se calculează contribuția. Acest venit ales nu poate fi mai mic decât plafonul de 12 salarii minime pe economie.

La venitul ales, care reprezintă baza de calcul a CAS, se aplică procentul de contribuție de 25% și se obține contribuția anuală datorată pentru 2025. Astfel:

  • 48.600 lei x 25% = 12.150 lei, valoarea minimă a contribuției sociale datorată pentru 2025, daca venitul realizat depășește 12 salarii minime brute;
  • 97.200 lei x 25% = 24.300 lei, valoarea minimă a contribuției sociale datorată pentru 2025, dacă venitul realizat depășește 24 salarii minime brute;

Atentie! Contribuția de asigurări sociale se calculează de către contribuabili, prin aplicarea procentului de contribuție la baza de calcul și se plătește de către aceștia în termenul prevăzut de lege. ANAF nu va mai emite decizii de impunere în urma depunerii Declarației Unice.

Termenul de plată a contribuției de asigurări sociale este până la data de 25 mai inclusiv, al anului următor celui pentru care se datorează contribuția. Obligațiile aferente veniturilor realizate în 2025 se achită până la data de 25 Mai 2026.

Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente pot efectua plăți reprezentând contribuția de asigurări sociale (CAS 2025) datorată oricând până la termenul de plată.

Important! Recalcularea contribuțiilor sociale pentru pensie. Recalcularea CAS.

  • Se permite recalcularea in cursul anului doar în cazul persoanelor fizice care intră în categorie persoanelor exceptate de plată CAS – devin pensionari.

Nu sunt obligați la plata CAS:

  • Contribuabilii asigurați în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligația asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii (avocați, notari);
  • Persoanele care au calitatea de pensionari nu datorează contribuția de asigurări sociale pentru veniturile realizate din activități independente;
  • Contribuabilii impuși în sistem real care realizează un venit net anual sub baza minimă de calcul, (48.600 lei în 2025);
  • Persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor nu datorează contribuția de asigurări sociale pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuală.

Opțiunea de a plăti contribuție socială CAS (pensie)

Persoanele fizice care desfășoară activități independente și care estimează că vor realiza un venit net anual mai mic de 12 salarii minime brute pe economie, pot opta pentru plata contribuției de asigurări sociale pentru anul curent, în condițiile prevăzute pentru persoanele care realizează venituri anuale peste nivelul a 12 salarii minime brute pe țară. Aceste persoane depun declarația unică până la data de 25 Mai 2026 și plătesc contribuția de cel puțin 12.300 lei până la data de 25 Mai 2026.

Taxe PFA 2025. Contribuția de asigurări de sănătate – CASS 2025

Contribuția de asigurări sociale de sănătate se calculează de către contribuabili prin aplicarea cotei de contribuție de 10% asupra bazei anuale de calcul.

Începând cu 2024, baza de calcul a CASS o reprezintă venitul net realizat, care nu poate fi mai mai mare decât plafonul de 60 de salarii minime pe economie.

  • Plafon maxim = 60 de salarii = 243.000 lei, CASS maxim de 24.300 lei pe an;

Observație! Dacă contribuabilul nu realizează un venit mai mic deât plafonul de 6 salarii și nu se încadrează la excepții, atunci plătește CASS la plafonul de 6 salarii. Dacă titularul PFA se încadrează la excepții, CASS se calculează la venitul net realizat, oricare ar fi acesta. De exemplu, dacă venitul net este de 100 lei se datorează 10 lei CASS.

  • Plafon de 6 de salarii = 24.300 lei, rezulta maxim de 2.430 lei pe an

Important. Incepând cu 2024, pentru stabilirea obligației de a plăti CASS veniturile din activități independente nu se vor cumula cu veniturile din alte surse (dividende, dobanzi, chirii, etc), pentru aceste venituri se va plăti CASS separat. Tot începând cu 2024, contribuția la sănătate este deductibila la calculul venitului impozabil.

Persoanele fizice care realizează venituri din activități independente pentru care nu există obligativitatea reținerii la sursă a CASS, depun declarația unică până la data de 25 mai a anului următor celui de realizare a veniturilor (2026), în care evidențiază venitul realizat în anul anterior și CASS datorat.

Opțiunea de a plăti contribuție de sănătate

Conform noului cod fiscal valabil la 01.01.2025 orice persoană care desfășoară o activitate independentă și care realizează un venit net egal cu 0 sau pierderi se va putea asigura optional la sanatate, la nivelul a cel puțin 6 salarii minime pe economie.

Important. In cazul in care titularul PFA /Profesie liberala a obținut un venit net mai mic decât plafonul de 6 salarii, dar a fost asigurat la sănătate in cursul anului 2025, in calitate de salariat, sau ca urmare a obținerii de alte venituri pentru care s-a plătit CASS, nu datorează CASS la plafonul minim, de 6 salarii.

Concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate  1%

Persoanele fizice care desfășoară activități independente au opțiunea de a a se asigura pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate. Procentul de asigurare este de 1%, iar baza de calcul lunară, care nu poate fi mai mică decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară la data semnării contractului, și nici mai mare decât valoarea a de 3 ori a acestuia.

  • Baza de calcul lunară minimă = 4.050 x 1% =41 de lei, contribuție datorată;
  • Baza de calcul lunară maximă = 12.150 x 1% = 122 de lei, contribuție datorată.

Pentru a beneficia  de indemnizație de concediu, se semnează contractul de asigurare cu Casa de Asigurări de Sănătate. Stagiul minim de asigurare pentru acordarea indemnizației este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

Declarația Unică 2025

Până la data de 25 Mai 2026 se depune Declarația Unică cu venitul realizat în 2025 (nu se completează declarația cu venitul estimat pentru 2025).

  • Termenul de plată pentru obligațiile aferente venitului realizat în 2024 este 26 mai 2025;
  • Termenul de plată pentru obligațiile aferente venitului realizat în 2025 este 25 mai 2026.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

8 comentarii

Buna ziua! Daca in 2024 am fost la norma de venit și din 2025 voi trece la venit real cum se completează DU? Care va fi baza de impozitare daca nu se completează estimativa pt 2025?
Dodo
-

17 decembrie 2024 at 14:00

Bună ziua, suntem o întreprindere familială, am investit destul de mult anul acesta în marfă, însă profitul nu a fost cum ne-am fi așteptat, de abia am scos ce am investit sau poate chiar puțin pe minus, încă nu știm sigur. Am vrea și noi să știm dacă avem obligația de a plăti CASS în cazul acesta sau este opțional. Niciunul dintre noi nu avem alte venituri din activități independente.
Cristian
-

15 decembrie 2024 at 9:57

    Buna ziua! Depinde cum ati completat sectiunea de CASS din declaratia de venit estimat. Daca nu s-a completat sectiunea si ati obtinut pierdere sau venit 0, nu datorati CASS.
    Constantin
    -

    17 decembrie 2024 at 10:01

Buna ziua, pentru anul 2024,pe care il vom raporta pana la 25 mai 2025, care este salariul minim brut pt baza de calcul? pentru 2025 am inteles si va multumesc!
doina vornicescu
-

8 decembrie 2024 at 18:55

    Buna ziua! Salariul este 3.300 lei. Aveti plafoanele calculat in articol.
    Constantin
    -

    17 decembrie 2024 at 9:55

Toate ca toate, foarte bun articolul. Dar ce e aia "pfi" activitate independenta?! Exista asa ceva?! In rest, un articol foarte bun de citit! Felicitari!
Bebe
-

8 decembrie 2024 at 8:16

    PFI - persoana fizica independenta - persoană care desfasoara activitati economice, inregistrate la ANAF cu cod de identificare fiscala.
    Constantin
    -

    17 decembrie 2024 at 9:55

Foarte bun articolul! Multumesc!
Bercaru Diana
-

7 decembrie 2024 at 7:12