Soțul sau soția titularului poate participa la desfasurarea activității economice

Începând cu data  9 februarie 2014 au intrat în vigoare noi modificări  aduse  la OUG nr. 44/2008 ( care este legea de functionare a persoanelor fizice autorizate)  care prevăd că:

  • persoanele fizice autorizate şi titularii întreprinderilor individuale au obligaţia de a menţiona la registrul comerţului participarea în mod obişnuit a soţiei/soţului la activitatea desfăşurată. Încetarea activităţii soţiei/soţului va trebui şi aceasta menţionată la registrul comerţului (în termen de 15 zile).

Înscrierea în Registrul Comerţului a menţiunilor privind soţia/soţul titularului întreprinderii individuale/PFA conferă acesteia/acestuia posibilitatea, dar nu și obligația,  de a se asigura în sistemul public de pensii,  în sistemul de asigurări de sănătate sau de șomaj.

Până în prezent soțul si sotia titularului II sau PFA nu erau definiti in legislatia nationala in vigoare, dar prin noile dispozitii se transpun  prevederile Directivei 2010/41/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 7 iulie 2010, care reglementeaza egalitatea de tratamente intre barbatii si femeile care desfasoara activitati independente.

Înscrierea în Registrul Comerţului a acestor mentiuni se face în termen de 15 zile prin completarea unei declaratii pe care o găsești în arhiva ghidului PFA  și pe alte site-uri.  Menţionarea participării se va face pe baza declaraţiei pe propria răspundere şi a certificatului de căsătorie, în timp ce menţionarea încetării activităţii se va face doar pe baza declaraţiei pe propria răspundere.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a comment

11 comentarii

Buna ziua, Contul existent in SPV pe persoana fizica poate fi folosit si momentul in care mi-am deschis un PFA avand cod caen Cultura plantelor si legumelor. Multumesc
BUDULAN CORNEL ROBERT
-

31 ianuarie 2023 at 17:46

Se poate deduce contributa CAS/CASS a sotiei/sotului care participa la activitatea PFA, dupa ce a fost inscris în Registrul Comertului?
Bianca
-

3 ianuarie 2023 at 23:08

    Buna ziua! Nu se poate deduce, plata CAS si CASS nu este obligatorie. Daca platiti CAS si CASS pentru participarea sotului sau sotiei este recomandat sa-i intocmiti contract de munca.
    CONSTANTIN COZMA
    -

    8 ianuarie 2023 at 22:44

Daca titulara II intra in concediu de maternitate, sotul poate continua cu activitatea II, sau activitatea trebuie suspendata?
Fira
-

2 februarie 2021 at 8:24

Buna seara va rog daca ma puteti ajuta cu o nelamurire.Daca eu ca sot am intreprindere individuala si declar la registrul comertului ca sotia ma ajuta la intreprinderea individula trebui sa platesc impozit si pentru ea daca ea nu lucreaza in alta parte?si pot ramane tot la norma de venit.multumesc mult
-

24 ianuarie 2019 at 15:28

    Buna ziua! Nu platiti pentru sotie. Verificati si la Registrul Comertului.
    Constantin Cozma
    -

    28 ianuarie 2019 at 18:25

sotul/sotia pot lucra la acelasi PFA fara a avea un contract de munca ?
M
-

23 mai 2018 at 9:07

    Buna ziua! Poate lucra - trebuie sa depuneti o declaratia la Registrul Comertului - nu se calculeaza contributii pentru sot/sotie care ajuta titularul PFA.
    Constantin
    -

    29 mai 2018 at 15:03

      Buna ziua, sunt nedumerit, tocmai vin de la registrul Comerțului Arad ptr cooptare soț PFA și ne spune că e obligatoriu să plătim dările către stat
      Adelmann Emanuel
      -

      16 ianuarie 2023 at 13:17

Sotul/sotia dupa caz, trebuie asigurat/asigurata obligatoriu sau angajat/angajata in cadrul Pfa chiar daca el/ea au fost inscrisi in Registrul Comertului?
anca d
-

24 februarie 2015 at 20:26

    Nu este obligatorie asigurarea sotului/sotiei declarat/a la Registrul Comertului. Insa daca devine salariat/a se aplica legislatia specifica ca la orice firma: contract de munca, declaratii, contributii de platit, etc.
    Constantin
    -

    25 februarie 2015 at 17:23